16. oktober, 2009 | Vest

TAKLE MAMO - Kar je dobro za ZDA, je dobro za Rusijo …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

KAR JE DOBRO ZA ZDA, JE DOBRO ZA RUSIJO
Ruska oblast je objavila revidirano strategijo uporabe jedrskega orožja. Ta predvideva in razširja možnost preventivne uporabe jedrskega orožja, če ima občutek, da je ogrožena država. Takšna doktrina je bila prvič omenjena spomladi 2008 kot odgovor na stališča ZDA in NATA, da imata pravico uporabe jedrskega orožja celo proti državi, ki takšnega orožja nima, bi ga pa lahko pridobila.
Če se je nevarnost uporabe strateškega jedrskega orožja močno zmanjšala, pa jedrske sile razmišljajo o uporabi taktičnega jedrskega orožja v regionalnih in lokalnih konfliktih. Še posebej problematičen je ameriški razvoj taktičnega jedrskega orožja za uničevanje bunkerjev, saj briše mejo med konvencionalnim in jedrskim napadom. Takšna ofenzivna doktrina tako NATA kot Rusije je popolno kršenje NPT, torej mednarodne pogodbe, s katero so urejeni statusi jedrskih sil in zaveza k neuporabi jedrskega orožja proti nejedrskim državam.
Ruski in ameriški predstavniki se drugače pogajajo o sporazumu, ki bo nadomestil pogodbo START I, katere veljavnost se izteče 5ega decembra letos. Z njo je bil začrtan začetek jedrskega razoroževanja s konkretnimi cilji. Obe državi sta se obvezali, da bosta zmanjšali število jedrskih glav na 6000 in sredstev za dostavo na 1600.

DEMOKRATIZACIJA MEDIJEV – ARGENTINA
Argentinski senat je sprejel medijsko reformo, ki izničuje zakonodajo iz časa vojaške diktature. Ta je omogočila nekaj družbam kontrolo večine medijskega prostora. Nov zakon predvideva, da se dve tretjini oddajnih pasov dodeli nekomercialnim ustvarjalcem, omejuje število licenc na posamezno podjetje iz 24 na 10 in zapoveduje večji delež domače produkcije. Zakon je nastal na osnutku, ki so ga predlagali lokalni mediji, skupine za zaščito človekovih pravic, sindikati in napredni intelektualci. Predstavniki dominantnih komercialnih medijev so zakon označili za napad na svobodo izražanja, saj zakon omogoča vladne posege v lastništvo medijev. Generalni sekretar Mednarodne novinarske zveze Aidan White je zakon označil za odločilen napredek za utrditev demokratične družbe.

DEMOKRATIZACIJA MEDIJEV - HONDURAS
Honduraška oblast je sprejela nov zakon, ki omejuje medijsko svobodo. Vlada bo imela pristojnost zapiranja radijskih in televizijskih postaj, ki spodbujajo družbeno anarhijo in sovraštvo. Po prepričanju oblastnikov ne gre za nadzor medijev, nov zakon je le aplikacija mednarodnih standardov, ki omejujejo sovražni govor. Novinarji in medijske ustanove ne smejo biti zagovorniki sovraštva in nasilja.
Vlada hkrati še ni izpolnila lastne obljube o ponovnem zagonu radijske postaje Globo in televizijske postaje Canal 36, ki so ju utišali minuli mesec. Obe sta podpirali odstavljenega predsednika Zelayo in sta bila edina elektronska medija, ki sta poročala o demonstracijah nasprotnikov državnega udara in zagovarjala vrnitev legalnega predsednika. Vlada ju je obtožila, da je njuno poročanje o demonstracijah napad na nacionalno varnost.
Demonstracije neprekinjeno potekajo že ves čas od začetka državnega udara. Pogajanja med Zelayo in prevratniki ne kažejo napredka. Telo Združenih narodov, ki bdi nad dogajanjem v Hondurasu, je zaskrbljeno zaradi dotoka tujih plačancev v državo. Prevratniški režim je najel vsaj 120 plačancev, od tega 40 pripadnikov kolumbijskih paravojaških skupin, ki varujejo bogataše in njihovo imetje.

KOLUMBOV DAN
Avtohtona ljudstva Srednje in Južne Amerike so Kolumbov dan obeležile na svoj način. Z demonstracijami.
V Gvatemali je bil med blokado vpadnic v glavno mesto ubit 19 letnik, dva Maja sta bila ranjena. Protestirali so proti dodeljevanju koncesij za hidroelektrarne in cementarne, ter od države zahtevali preklic obstoječih koncesij za rudarstvo na območjih, kjer živijo pripadniki avtohtonih ljudstev. V Gvatemali je po vladni statistiki 42% vseh prebivalcev Indijancev, po neuradnih kar 60.
V Kolumbiji so protestirali proti predsedniku Uribeju zaradi njegovih okoljskih politik in prelomljenih obljub avtohtonim skupnostim o socialnih programih in finančni pomoči. Težave imajo tudi z nasiljem. So tarča gverile, paravojaških enot in mafijskih združb povezanih s trgovino z drogami.
V Venezueli je narodna skupščina zasedala na Nacionalnem Panteonu, kjer so sprejeli zakon, ki Kolumbov dan razglaša za dan odpora avtohtonih ljudstev. Skupaj s predstavniki Indijancev so obsodili španski genocid pred 500 leti. Skupina Indijancev je blokirala mejni prehod med Panamo in Kostariko, pozneje pa demonstrirala pred špansko ambasado v Panami. Tisočem domorodcem so se pridružili okoljevarstveniki, kmetje in študentje, ki so zahtevali pravico do lastne zemlje in ustavitev energetskih projektov, ki ne spoštujejo avtonomije avtohtonega prebivalstva ali povzročajo pregon iz območja. Na domorodskih področjih je oddanih 21 koncesij za gradnjo hidroelektrarn in 9 za rudarjenje.

DELAVCI BI DELALI
Podružnica General Electrica za pralne stroje je objavila razpis za 90 novih delovnih mest v proizvodnji. V prvih treh dneh po objavi se je prijavilo okoli 10.000 interesentov. Letna plača znaša 18.000 evrov, služba nudi zdravstveno zavarovanje, pokojninski sklad in druge ugodnosti. Pred štirimi leti je vodstvo tovarne sindikatom grozilo z zaprtjem in tako doseglo znižanje plač za tretjino. Od takrat še niso odpuščali.
Služb za delavce, ki ponujajo normalno plačo in dodatne ugodnosti je v ZDA vse manj. V drugi tovarni General Electrica so potrebovali 13 vzdrževalcev. Na oglas se je odzvalo 700 iskalcev zaposlitve.

OBOROŽENE SILE ZADOVOLJNE
Prvič od leta 1973, ko ameriška vojska ni več naborniška, je ta dosegla zastavljene cilje pri rekrutiranju novih vojakov. Vsi rodovi oboroženih sil, vključno z rezervo, so popolnjeni, njihova kvaliteta nad pričakovanji.
Predstavniki Pentagona priznavajo, da je glavni razlog za uspešnim naborom gospodarska kriza in pomanjkanje delovnih mest. 10% nezaposlenost naj bi se odražala v 4 do 6% povečanju vpisa najkakovostnejšega kadra.
Pehota, mornarica, marinci in letalstvo so v fiskalnem letu 2009 usposabljali 169.000 rekrutov, Nacionalna garda in rezerva 128.000. Oboji so presegli zastavljene cilje. V povprečju stane rekrutiranje enega posameznika med 9 in 10 tisoč $. Največji vložek ima pehota, ta za novačenje porabi kar 22.000$ po glavi.

LAKOTA
WFP (World Food Programme) svari, da bodo v naslednjih mesecih desetine milijonov ljudi izpostavljene lakoti. Glavni razlog za svarilo je zmanjševanje pomoči držav donatork. Agenciji bo ob koncu leta manjkalo kar 2 milijardi $ predvidenih in obljubljenih sredstev. Samo ZDA so zmanjšale pomoč za 800 milijonov $. Poleg zmanjšanega altruizma razvitega sveta so se na svetovnih trgih cene hrane zvišale za 80%. Takšne spremembe se najbolj poznajo prav najrevnejšim.

SKRBI DRUŽINE SAUD
Na tajnih sestankih v okviru pogovorov o klimatskih spremembah v Bangkoku so bili najbolj glasni Saudijci. Te skrbi postnaftno obdobje, od mednarodne skupnosti zahtevajo finančno pomoč pri tranziciji v bolj vzdržno gospodarstvo. Države proizvajalke nafte morajo dobiti finančno pomoč, če bodo pogajanja pripeljala do globalnega zmanjšanja porabe fosilnih goriv.
Takšne zahteve prihajajo kljub temu, da je Mednarodna agencija za energijo izdala poročilo, ki predvideva, da bodo članice OPEC tudi ob sprejetju vseh okoljevarstvenih načrtov povečale zaslužke. Do leta 2030 naj bi zaslužile okoli 23 triljonov $. Si kdo predstavlja, da bi tobačna industrija zahtevala nadomestilo zaradi protitobačnih zakonov?

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    Katja - zakaj pa rabiš puli pod šalom???

  • Bor je rekel/-la:

    http://lettertoabbas.wordpress.com/

    Open Letter to Mahmud ‘Abbas
    October 6, 2009 – 12:23 pm
    Open Letter to Mahmud ‘Abbas in našemu Samuelu Žbogarju
    Meanwhile, we pledge ourselves to redoubling our efforts for a just peace in the region based on respect for human rights and international law, including the right to self-determination – with or without your help.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Pozirivno - zunanji izgled Katje Bude in njena interpretacija teksta. Negativno - interpersonalna matrica piscev prispevkov, ki spominja na interpretacije globalne politike tistih, ki so bili za potrebe propagande šolani v Moskvi (npr. Gustinčič) ali tistih, ki te neumnosti kopirajo misleč, da gre za resna razmišljanja.

    Zakaj je to slabo? Zato, ker takšne “Naomi Klein” lokalne vsevede na resnem soočenju nasprotniki zradirajo v prvih petih minutah, saj se jim tudi sanja ne o realnih stališčih kogarkoli drugega in povrhu tam nimajo možnosti cenzure.

    p.s. Katja, vas ni na Facebooku, kajne?

  • Q_ je rekel/-la:

    Libertarc, če odštejem komentar o Katji, komu je sploh komentar namenjen in o čem natančno sploh govori?

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Komentar govori o tem, da je forma prispevka že v redu, vsebina pa še zaostaja in o temu da je interes pisca (četudi je ta le propaganda) oškodovan, če preveč izrazito poneumlja; saj s tem generira zelote ki zadeve ne morejo kredibilno odnesti naprej, ampak jo lahko le ohranjajo v svojem peskovniku.

    • Jura Štok je rekel/-la:

      1. Vsebina je izbor in podkrepitev agencijskih novic s širšim ozadjem dogodka.
      2. Izbor novic je avtorski, torej moj. Namerno so predstavljene novice, ki jih pri nas ni mogoče zaslediti ali pa so brez konteksta. Tipičen primer tega je v teh dneh samomorilski napad v Iranu.
      3. “Propaganda” je vsak izbor novic. Noben izbor ne zajema vsega dogajanja, zato je vedno omejen in pristranski.
      4. Drugačen izbor novic ne more poneumljati, lahko le širi obzorja.
      5. Nekaj si se zatipkal, zato ne razumem večine zadnjega dela o generiranju …
      6. Danes je peskovnik nas vseh cel svet, zato je dobro vedeti, da naši družbeni antagonizmi niso unikatni, da so se z njimi kje že spopadli in ali so jih ali ne rešili.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Nerad citiram novinarski kodeks, toda trditi, da je brutalno poseganje skrajnih levičarjev v svobodo govora v Argentini “demokratizacija medijev” je mnenje, ne pa vsebina prispevka. To je kršenje 8. točke novinarskega kodeksa, ki navaja: “naslovi in podnapisi ne smejo ponarejati vsebine”. Izbira prispevkov pa ni le nišna kot vi trdite (torej tiste novice, ki jih drugje ni), ampak je tudi skrajno levičarska. Jaz vam namreč lahko navedem 10 prispevkov, ki jih tudi nikjer drugje ni, vendar izražajo ideološko nasprotna stališča. In to sem mislil z enoumjem.

    • Jura Štok je rekel/-la:

      Torej z besedo na dan oziroma s konkretnimi obtožbami na plano.

      To z Argentino bo potrebno malce bolj natančno razložiti in podkrepiti.

      Sicer pa bi želel kakšne bolj specifične odgovore na vse teze, ne le na “cherry picking”.

      Se vrneva na začetek?

      Pa to skrajno levičarstvo moram začeti razumeti. Seveda z vašo pomočjo.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      To je pa zelo preprosto. Dal sem vam en primer, pa pravite, da se grem cherry picking. Pa poskusiva s čim drugim.

      1. Mi lahko prosim razložite pojem naprednega intelektualca? Pišete: “Zakon je nastal na osnutku, ki so ga predlagali lokalni mediji, skupine za zaščito človekovih pravic, sindikati in napredni intelektualci.” Kdo so to “napredni argentinski intelektualci”?

      2. Mi lahko razložite kontekst besede “celo” v naslednjem stavku: “Takšna doktrina je bila prvič omenjena spomladi 2008 kot odgovor na stališča ZDA in NATA, da imata pravico uporabe jedrskega orožja celo proti državi, ki takšnega orožja nima, bi ga pa lahko pridobila.” Razen ideološko-mnenjskega jaz tega vašega “celo” ne znam umestiti v novico po nekem objektivnem kriteriju?

      3. Se vam morda kot novinarju zdi, da ste prispevek v Argentini napisali nekoliko v stilu Neretve in Sutjeske? Na eni strani domnevna civilna iniciativa, domnevni napredni intelektualci in (glej, no!) oblast pod nadzorom žene oblastnika, ki je na oblasti preživel toliko časa, da je porabil vse zakonske mandate; na drugi strani pa bojda neke “dominantne korporacije vojaške hunte” ali nekaj podobnega? Kaj pa kot političnemu bitju? Vsa takšna retorika spominja na skrajno levičarsko?

      4. Demokratične sile v Hondurasu imenujete “prevratniške”, pa čeprav gre za spor med ustavnim sodiščem, vlado in predsednikom in povzdigujete človeka, ki je želel ukiniti temelj demokracije - zakonsko omejitev mandata - in je kriv drugih protiustavnih praks. Ali lahko naštejete eno ne-levo institucijo (to vas prosim zato, ker ne veste, zakaj so vaša stališča skrajno leva), ki uporablja enako govorico? Bi morda sprejeli stavo? Za vsako, ki mi jo naštejete, vam bom jaz naštel deset skrajno levih institucij, ki uporabljajo isto govorico?

      5. Dejstvo je, da je služb vse manj. Povsod po svetu. Tudi naprimer pri nas. Toda vseeno me zanima, kaj pomeni normalna plača v “Služb za delavce, ki ponujajo normalno plačo”. Normalno je merilo za povprečje. Ste torej mislili povprečno plačo?

      6. Ali menite, da je večina vaših bralcev mentalno starih pet let in da ne vedo, zakaj dvakrat uporabljate pojem “demokratizacije medijev” in na kaj jih želite s to izbiro opominjati? :-)

      Secirati je mogoče celoten prispevek. Žal je danes moj čas zelo omejen. Zato sem tudi želel dobiti stik z gdč. Katjo, ker sem menil, da sama pripravlja te prispevke in da bi ji možnost kritike prispevkov s strani nekoga, ki razmišlja drugače (direktno, iz oči v tipalke in ne kot praskanje na daleč v smislu navijaštva) koristili pri kvaliteti prispevkov. Po moje bi bila zadeva kar na nivoju, če bi ves ta levičarski ideološki bullshit s katerim se poneumlja ljudi pometali ven. In jaz ga znam prepoznati, vi pa očitno menite, da ga tam sploh ni. :-) Argument več za kakšno kavo.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Maži, tvoj čas je omejen? Saj nič ne delaš, razen klamfanja po spletnih straneh. Ne me basat …

  • Arctic je rekel/-la:

    Ja, ubogi Q_ , res ne vem kako ne razumeš. Če bi bla spikerca grša, vsebina ne bi zaostajala za formo, prispevek je Štiha še bolj poneumil, kar je škodovalo interesu pisca, katerega interes je pa itak bil le nekakšna propaganda, v tekstu pa tudi ni nič uporabnega, kar bi se dalo skopirati in ponucati. Pa Gustinčič je marketingar šolan v Moskvi, pa Štih je brskal po fejzbuku, da bi našel Katjo.
    Edin tega ne vem, kaj so to nekredibilne generirane”zelote”? Tist, kar na svoji strani objavla, verjetno.

  • Bor je rekel/-la:

    http://www.democracynow.org/2009/10/19/headlines#3
    US Drone Attacks in Pakistan Rise Dramatically under Obama
    Investigative reporter Jane Mayer of The New Yorker magazine reveals the number of US drone strikes in Pakistan has risen dramatically since President Obama took office. During his first nine-and-a-half months in office, Obama authorized as many CIA aerial attacks in Pakistan as President Bush did in his final three years in office. At any time, the CIA now has multiple drones flying over Pakistan, scouting for targets. Mayer writes, “there is no longer any doubt that targeted killing has become official US policy.” David Kilcullen, a former adviser to General Petreaus, says that the propaganda costs of drone attacks on civilians have been disastrously high. He recently wrote, “Every one of these dead non-combatants represents an alienated family, a new revenge feud, and more recruits for a militant movement that has grown exponentially even as drone strikes have increased.”

  • Jura Štok je rekel/-la:

    odgovor Tomažu Štihu:

    1. Napredni intelektualci so prevod izraza »progressive academia«.

    2. »celo« je izredno pomembna beseda! Jedrske velesile, torej ZDA, SZ (Rusija), GB, Francija in Kitajska, so se s pogodbo NPT zavezale, da zato, da nejedrske države ne bi razvijale jedrskega orožja, same tega ne bodo nikoli uporabile proti njim. Doktrina preventivnega jedrskega napada je torej direktna kršitev temeljnih postavk najpomembnejšega mednarodnega dokumenta s tega področja.

    3. Hmmm, vsebina zakonov regulira preveliko medijsko koncentracijo in omogoča dostop do javnih frekvenc skupinam ljudi, ki so imeli do sedaj to pravico okrnjeno. Diverzifikacija medijski vsebin je načeloma pozitiven premik. To pravi tudi Mednarodna novinarska zveza. Glavni nasprotnik zakona je medijska skupina Clarin, ki bo morala odprodati del svojega imperija. Celo urednik časopisa Clarin je izjavil, da zakon deluje napredno, čeprav naj ne bi bil.

    4. Trenutna oblast v Hondurasu je prevratniška. S takšno oceno se strinjajo tako EU kot ZDA kot AOS kot GS ZN
    .
    5. Normalna plača je plača, s katero je mogoče preživeti sebe in svoje otroke.

    6. Ta del si ne zasluži komentarja.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Ad 1. Hvala za pojasnilo. Pravilen prevod (pomena) je levičarski akademiki. “Progressive” je ustaljen evfemizem, ki ga v politiki levičarji uporabljajo sami zase (izvira pa iz časov komunizma, ko so skušali monopolizirati “napredek” oziroma določena svoja ideološka stališča per se tržiti kot napredna). Izraz “levičarski akademiki” točno opisuje omenjeno skupino ljudi, medtem ko si pod izrazom “napredni intelektualci” vsak predstavlja nekaj drugega (+ konotacija je pozitivna tudi za tiste, ki sicer nimajo pozitivnega odnosa do te omenjene skupine ljudi - torej gre za zavajanje).

      Ad 2. Sprejmem vašo razlago.

      Ad 3. Mednarodna novinarska zveza ali Aidnan White nista nekaj politično nevtralnega. Na desni sta obe organizaciji (enako velja za ZN) smatrani kot prevladujoče levi. Lepo bi bilo, če bi lahko mednarodne organizacije same sebe razglasile za nekakšne “nevtralne arbitrerje”, vendar tega ne morejo, ker o tem ni konsenza.

      Ad 4. S tem se torej strinjajo prevladujoči v EU in Obamina administracija ne pa naprimer ameriški republikanci, ki pretežno govorijo za svetovno desnico. Midva pa se pogovarjava o levem in desnem in ne o tem, kdo ima nekje trenutno štiriletno kontrolo. Dam vam primer - če se s to oznako strinja slovenska vlada to konkretno pomeni, da se z njo strinja levica, ne pa tudi desnica. In ko se (in midva se) pogovarjava o levih in desnih stališčih je potem to “levičarsko stališče”. Narava ideologije za stališčem se ne spremeni, če so levičarji trenutno v vladi. Podpora totalitarnim režimom in marksističnim južno-ameriškim diktatorjem je bila vedno obnašanje pretežno v domeni socialistov. Velik del evropske desnice je preprosto proti temu.

      Opozoril pa bi še na nekaj. Pravite, da objavljate nišne vsebine, potem pa se sklicujete na uradna mnenja EU, ZDA, ZN. Kaj je potem v njih nišnega? To se meni potem mnogo bolj zdi kot mainstream mnenje? :)

      Ad 5. Fizično preživeti ali preživeti po nekih vaših arbitrarnih kriterijih (t.i. neko ideološko predstavo)? Če slednje, potem najbrž lahko izenačite normalno plačo in povprečno plačo in imate bistveno manj konotativen izraz za članke. Normalnost je namreč tudi stanje duha in nenormalno se sliši kot nekaj skregano z zdravo pametjo - v resnici pa je prav zdrava pamet tista, ki se upira poskusom iracionalnih stroškov za nekaj, česar ljudje praktično ne želijo toliko plačati, kolikor ideološko nekateri izmed njih cenijo.

      Ad 6. Mislim, da oba veva, kaj v slovenskih medijih pomeni poudarjanje “demokratizacije medijev”. Izraz je obremenjen, mnogokrat ponavljan z razlogom. Ne gre za to, da se ne strinjam, da je bila politika določene vlade neumnost in da bi morali namesto tega več delati na zasebnih medijih, toda dajmo se prenehati pretvarjati, da s tem ne navijamo za točno določeno stran. Bodimo iskreni, kot je bil iskren Denis, ki je tule dve leti divje navijal za levico, potem pa je svoje početje naredil bolj transparentno in uradno postal njihov piarovec. Kapo dol.

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž, dobro, da imamo vas, da nam poveste kaj je levo in kaj desno, če nam že ZN ne morejo. Imate pa en paradoks, ko pravite: “Ad 4. S tem se torej strinjajo prevladujoči v EU in Obamina administracija ne pa naprimer ameriški republikanci, ki pretežno govorijo za svetovno desnico.” Torej Obamina administracija predstavlja vse Američane, ker je pač izvoljena z večino. Prevladujoči v EU pa so “desni” in torej se tudi “desni vodilni EU” strinjajo z “levo Obamino administracijo”. O ameriških republikancih pa ne bi izgubljal besed. Saj te karikature govore same zase.

    • Q_ je rekel/-la:

      … akademik pri nas v glavnem pomeni člana SAZU in ne univerze. Bi pa lahko bili napredni univerzitetni profesorji. Sicer pa čist nepomembno.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Prav imate.

    ZN se delitve na levo in desno (v sodobnem zahodnem pomenu) ne morejo znebiti, ker po eni strani zrcalijo najmanjši skupni imenovalec interesov velikih sil, po drugi strani (pri mikro-zadevah t.j. raznih komisijah) pa enačijo mnenja zaostalih afriških plemena, južno-ameriških marksistov in zahoda, kar je skoraj vedno v korist primitivnejše ideologije. Ne moremo od režimov, ki capljajo pol tisočletja za zahodnimi pričakovati enako stopnjo demokratične zrelosti. To vam piše tudi v vaši mali rdeči knjižici, le da tam temu pravijo “izvoz liberalne demokracije ne deluje, ker se tudi v primeru uspešnega izvoza - izvozi le večinski glasovalni mehanizem, liberalizem pa je pogojen s stopnjo razsvetljenstva in zaenkrat nastaja le z demokratično kilometrino”.

    In če v Sloveniji nekritično prevzemate mnenja ZN nas enačite z režimi, ki so zrelostno stoletja za nami in nam vsiljujete njihove vzorce. Ker mi pa znamo ločiti ta stališča in imamo pluralizem obojega, čeprav je -priznam- desnega manj. Kar je pri nas zgodovinsko pogojeno, ker smo pač imeli levi totalitarizem in po njegovem padcu nismo izvedli desocialistoizacije, kot so npr. v Nemčiji izvedli denacifikacijo.

    Kar se tiče vaše predstave o Obamini administraciji, ki predstavlja vse Američane pa sem vas že opozoril, da trenutne oblasti neke države ne gre enačiti z idejnimi delitvami med levim in desnim, v medijih. Če bi to veljalo, bi bil to konec alternativ in s tem konec politike.

    Vaš paradoks z evropskimi in ameriškimi političnimi diktonomijami pa je že dolgo znan. Evropa ima zaradi bližine socialističnih totalitarizmov in močne ustaljenih korporativnih elit nekoliko zožen demokratični prostor in nekoliko manj filozofske širine v politiki. Stvari, ki so v Ameriki leve so v EU že desno sredinske. Takšen je npr. Barack Obama. Če njega kot ameriškega levičarja primerjate s kakšnim nemškim socialdemokratom ugotovite, da je razlika približno takšna, kot razlika med Mitterandom in rdečimi kmeri. Oziroma, da je razlika med Obamo in FDP manjša (in torej v Evro smislu bolj sodi na desno sredino). Zato je -ker si želimo pokrivati kar največjo možno politično in filozofsko širino- najbolj smiselno za izhodišče vzeti ameriško demokracijo, se ne strinjate?

    • Q_ je rekel/-la:

      ZN se ne delijo na levo in desno, vsaj generalna skupščina ne. So pa ZDA z nekaj sateliti pri glasovanjih večinoma res osamljene.

    • bronjo je rekel/-la:

      Nikakor se ne bi strinjal z vami in za merodajno vzel ameriško demokracijo. Poglejte, kako demokratične so bile predhodne volitve na Floridi.

    • bronjo je rekel/-la:

      Jura, če je bilo to namenjeno Tomažu, se strinjam s tabo. Težko je razumeti take kalibre. Tale izjava tedna v Mladini pove vse: “»Dejansko je Obama za slovenske razmere desnosredinski politik, ki bi ga v slovenskih razmerah še najlaže primerjal z Janezom Janšo.« Bloger TOMAŽ ŠTIH, v Demokraciji, o slObami” So pa pririsali hecno karikaturo: http://www.mladina.si/tednik/200934/izjave_tedna

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Odgovori so bolj obračunavanje z lastnimi predsodki in floskulami kakšne neresne levičarske komune tipa Mladina ali Sobotna priloga, kot pa z navedenimi argumenti (npr. tistem ključnem o širini legitimnega političnega razmišljanja in o političnem prostoru, ki je v delih Evrope z več totalitarne oz. socialistične tradicije zamaknjen v levo in zato bistveno ožji).

      Saj s totalitarnim razmišljanjem o omejevanju legitimnih razmišljanj ni nič narobe, je nekako logična posledica naše zgodovine. Samo potem ne protestirati, ko nekdo takšno obnašanje označi za enoumje - ker točno to tudi je. In se sklicevati na druge levičarske znance iz novinarske srenje kot na avtoritete, ker to za drugi politični pol to niso. Problem Mladine je kvečjemu to, da razni Repovži tega sami sebi ne želijo priznati in se skušajo kot kakšni užaljeni smrkavci celo posmehovati tistim, ki jim stvari povejo takšne, kot so in s tem preveč brutalno vdrejo v njihova sanjarjenja o tem, kako naj bi ljudje smeli razmišljati in od kod naprej naj bi jih po njihovem okusu zasmehovali (od tam, kjer povejo kaj pametnega, česar pa -povsem jasno- ni mogoče uskladiti z njihovimi neumnostmi)

      Tole kar sem vam tukaj napisal ni obrobna tema ali kreganje z lastno senco ampak je osrednji in najhujši problem tega dela slovenskega novinarstva. To je tisti *the problem* okoli katerega se krešejo iskre. Nepriznavanje svojih levičarskih ideoloških predpostavk in obračunavanje s prinašalci tega dejstva v njihove male svetove, namesto razmišljanje o tem zakaj je tako. Poskus očrniti tiste, ki so druga politična opcija in SO poklicani povedati, koliko kakšna stvar predstavlja njihove poglede (ja kdo jih bo pa drugi presojal; da ne morda še bolj skrajni levičarji od njih?)

      Nek ameriški osnovnošolski učitelj je nekoč razlagal, da je dal svojim učencem naslednjo vajo: iz časopisnih člankov so morali izbrisati vsa mnenja; vse zaključke, ki ne sledijo iz vsebine; vse obremenjene besede in insinuacije. Lepo bi bilo, če bi isto nalogo kot so jo reševali ameriški osnovnošolci dajali tudi bodočim novinarjem na naših fakultetah in tako ustvarjali manjkajočo kulturo miselne širine. Prepričan sem, da bo to koristilo kvaliteti in posledično prodaji medija bolj, kot kopiranje stila in ideološke obremenjenosti kakšne Mladine.

      Sapienti sat.

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž, lepo ste nas popredalčkali in odkrili THE PROBLEM. Sedaj pa povejte še kaj o svoji ideologiji. Mislim, da je to tista, ki je nam je dala Regana in oba Busha ter zadnjo krizo. Ali pa je tista, ki je “liberalizirala” Latinsko Ameriko (vključno s Hondurasom) s pomočjo diktatorjev in vojaških udarov? Se tej ideologiji reče vera v FOX TV? Tomaž, jaz vidim problem na vaši strani…

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Pazi se, Bronjo, Lumpi zna celo latinsko! Čeravno se zdi, da si je za življenjsko vodilo izbral *ede bibe lude* (morda v Prešernovi priredbi), daje največjo težo prvemu delu reka. In *vice versa*.

  • Jura Štok je rekel/-la:

    Imam občutek, da bi se skregali še z lastno senco, če bi slučajno sonce narobe svetilo.

  • Q_ je rekel/-la:

    Štihov, človek, ki vsem drugim razen sebe pripisuje ideološkost in indoktriniranost, ima ponavadi sam probleme prav s tem.
    …v konkretnem primeru je dovolj prebrati le napisano.

  • Grega je rekel/-la:

    V bistvu je zelo enostavno… človek ima preveč časa, pol pa secira stavke in besede. No, v bistvu ima vsak svoje veselje, tko da ni nič narobe s tem.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Mislim, da odzivi skrajnih levičarjev (ki se jih da zreducirati na nekakšno bojevništvo proti nekakšnemu Foxu, popolno nerazumevanje Ameriške politike, zreducirano na Mladinske floskule in strahopetne osebne žaljivke iz anonimnosti) tule kažejo, da je nadaljevanje pogovora o tej temi nesmiselno, ker mu preprosto človeško niso dorasli. Lep pozdrav vsem bralcem; moderatorjem pa namig - znebite se raznih anonimnežev Q_,ker uničujejo nivo pogovora. Kdo resen pa mislite, da se bo pa pogovarjal s temi bedaki?

    • Arctic je rekel/-la:

      No, najlepša hvala za čas in tistih nekaj besed, ki ste jih blagohotno namenili nam, nedoraslim skrajno levičarskim anonimnežem. Zbogom in moje spoštovanje, kar je Damjan Murko med pevci, ste vi med političnimi komentatorji.

    • Q_ je rekel/-la:

      …ampak Štih mora ostat, drgač je dolgčas.Sam kej smiselnega mora skup spravt.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Jaz pa ti priporočam pogostejše obiskovanje fitnesa, Maži. Nazdar. Pa piškote pusti pri miru.

  • Q_ je rekel/-la:

    Čas križarskih vojn je minil. Mlinov na veter pa tudi še nismo postavili. Vsaj zdi se mi.

  • ŠTAB je rekel/-la:

    Ameriške oborožene sile imajo zvrsti, rodove ima pa kopenska vojska (Army). V članku se napačno meša izraze vojska, oborožene sile in pehota …

    • Q_ je rekel/-la:

      …ne vem, ne vem. Na obramboslovju uporabljajo izraz rod za letalstvo, pehoto in mornarico.