19. oktober, 2009 | Vest

O Družinskem zakoniku, komentar dneva, Nina Stankovič.

O novem Družinskem zakoniku, pravicah otrok ter izenačitvi istospolnih in raznospolnih parov.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ob vseh populističnih debatah, odkriti homofobiji in preprosti nevednosti, ki spremljajo javno razpravo o novem Družinskem zakoniku, želimo v Klubu mladih Zares aktivni, ponovno poudariti svojo podporo omenjenemu zakonu.
 
Naj poudarim, da Družinski zakonik prvič po 33 letih celovito ureja družinsko pravo, ob tem pa v prvi plan postavlja prav otroka, njegovo zaščito in varstvo. Med drugim tako uvaja Zagovornika otrokovih pravic, prepoved telesnega kaznovanja otrok, predvideva takojšnje intervencije pristojnih služb v primeru ogroženosti otrok, obvezno mediacijo v sporih, predvideva tudi prenos odločanja s centrov za socialno delo na sodno vejo oblasti.
 
Klub vsemu temu se na žalost največ prahu dviga ob izenačitvi istospolnih in raznospolnih parov. In prav tu je nov zakonik otroka postavil na prvo mesto, čeprav mnogi trdijo ravno nasprotno. Slovenija otrokom končno daje pravico do različnih staršev in različnih tipov družin, kar pomeni da otroci niso več diskriminirani na podlagi spolne usmerjenosti svojih staršev. In to iskreno pozdravljamo!  Živimo namreč v raznoliki družbi različnih posameznikov, zato posamezni državljani ne smemo in ne moremo odločati o pravicah sodržavljanov na podlagi njihovih drugačnih osebnih okoliščin, saj bi nas to vrnilo v preteklost in v drugačne režime - režime, ki jih danes obsojamo.

Pri vprašanju posvojitev s strani istospolnih parov  ne gre za to, ali bi si mi želeli, da imajo istospolni pari družine - ker jih že imajo! Gre se za to, da bodo ti otroci imeli pravno zaščito in možnosti, kot vsi ostali otroci, ter da bosta oba njihova starša imela dolžnosti, kot vsi ostali starši. Zato ni govora o pravicah gejev in lezbijk do posvojitve, temveč o pravicah otrok, ki bodo po sprejetju zakonika končno v enakopravnem položaju. Menimo, da družbena stigmatizacija lahko negativno vpliva na odraščanje otroka, pa vendar poudarjamo, da ta težava izvira iz družbe, ne iz otrok. Želimo si, da otroci iz istospolnih družin, ne glede na sprejetje Družinskega zakonika, ne bodo več deležni šikaniranj, kar pa je naloga in odgovornost prav vsakega od nas.

Zares aktivni ostajamo realni in odprti, ne zapiramo se v “milni mehurček”, kot  naši kolegi z drugega političnega pola, ki se slepijo, da istospolnih družin ni. Kolegi, odprite oči in se soočite s tem svetom in ugotovili boste, da je lepota prav v različnosti. Ste že pozabili na tisto akcijo, ki ste jo nekoč izvajal tudi vi? Vsi drugačni, vsi enakopravni!

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Kakšno stoletje pred našim štetjem je rimskemu cesarstvu vladal triumfirat ;-) pardon triumvirat (trije moški hkrati). Otroci so tedaj poslušali zgodbe o troglavih zmajih in princih, ki so morali odsekati vse tri glave, da dobijo roko zaželjene princeske.

    Se je svet od tedaj v teh dveh tisočletjih sploh kaj izboljšal? Ja, nekoliko. Zdaj te zgodbice poznamo kot zgodovino in kot pravljice in z njimi ne strašimo pač pa spodbujamo otroke, da si gradijo boljši pravičnejši svet že takoj od malih nog.

    Seveda te zgodbice takrat še niso mogle biti pravljice, pač pa kruta realnost o “boju za oblast”. A tedanja družba se je očitno uspešno soočila s problemom in ga rešila.

    Nina ima tu point. Dajmo se še mi soočiti sami s seboj in s svojo družbo. Zakaj? Da se bodo o zapletih pri sprejemanju Družinskega zakonika nekoč naši praprapravnuki učili kot o pravljicah v cirkusu Kvakadabra.

  • jurišnik je rekel/-la:

    V mariborskem parhu ni več potrebnih pogojev,kajneDJ.?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ne, tu v epsilon okolici mi nekdo na bobne nabija neko hare-krishna glasbo.

    Ciser ap en janboljše panimaju vtojega narečja. :-)

  • Arctic je rekel/-la:

    Republikanec Gerald Iscoe svari pred izmenjavo spolovil med lezbikami in geji, kar bi še bolj ogrozilo tradicionalno ameriško družino:

    http://www.youtube.com/watch?v=zhKa-NVWEg8

  • kaktus je rekel/-la:

    ZNANOST, ni nikoli preklicala ugotovitev, da je homosexualnost oblika izrojenosti ;za spoznanje,, da gre za najhujšo negacijo narave pa zadostuje že pogled na žensko in moško telo, oziroma zavedanje, da iz istospolnih (homosexualnih, lezbičnih) odnosov ne more nastati novo življenje !
    VELIČINA STARŠEVSTVA JE VEČNA !

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Zato ker se dereš, dragi Kaktus, ni nič večja. Upam pa, da “znanost”, ki jo omenjaš, ne objavlja v Žurnalu in slični publicistiki.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pred volitvami vam je bil pa dober tudi Žurnal in podobna publicistika!

      Hvaležnost pa taka!

  • kaktus je rekel/-la:

    CONTRERAS po vsej verjetnosti, da ga še nisi imel na” toplem” , kot takrat, ko si se v hlače posral, tako pri srcu so ti toplovodarji in lezbače ! Ali pač, ritke so tudi tople, ker se od drekcev kadi !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Družinski zakonik bo treba torej spejeti le zaradi prevladujoče populacije častivrednih homoseksualcev in zaradi njihovih prefinjenih spolnih okusov ter praks!

    Ni pomembno, da se v homoseksualni zvezi ne more spočeti otrok, pomembna je enakopravnost!

    S kom ali s čim?

  • cvek je rekel/-la:

    kO BI ŠE DANES ŽIVEL DR. PSIHIATER RUGELJ IZ ČRNUČ, TA BI JIH NATROSIL RAZNIM BLAŽIČEM IN KERNOM ! kAJ PA ENORMNO POVEČANJE AIDSA IN SIFILISA, KI GRE NA RAČUN TEH OBROBNIKOV, TAKO KOT JE TO POVEDAL STROKOVNJAK, ZDRAVNIK V “ŽURNALU ” ! kDO BO TA RAZVRAT PLAČEVAL ???

    • bronjo je rekel/-la:

      Mislim, da bi se pokojni psihiater najprej pomudil pri štajerskem petelinčku, ki sliši na ime Kaktus, občasno pa tudi Rukar ali Cvek.

  • lidijam je rekel/-la:

    Ste v klubu mladih Zares prebrali novi zakonik? Ne verjamem, saj potem nikakor ne bi bilo govora o tem, da celovito ureja družinsko pravo.
    Celovito????
    Vse kaj ste našteli, da naj bi zakonik urejal, je zelo polovičarsko.
    - Prepoveduje fizično kaznovanje otrok, ob enem pa niti ne omenja ignoriranja in vsakega drugega psihičnega nasilja, ki je velikoktar bolj boleče in pušča bistveno hujše posledice.
    -Predvideva takojšnjo intervencijo v primeru ogroženosti??:))) Ja pa kaj še? Lahko opišete, kako bo ta intervencija potekala? Kdo, predvsem pa kako bo izvedljiva?
    - Zagovornika otrokovih pravic???? Ne bom komentirala…otrok vsekakor potrebuje zaupno osebo, ne zagovornika.
    Kaj se tiče istospolnih se strinjam, da je treba njihovim družinam omogočiti status, kakor si ga družina zasluži.
    Ne strinjam pa se z vašo trditvijo, da bodo njihovi otroci imeli pravno zašćito in možnosti “kakor vsi drugi otroci” …….ne kakor vsi drugi otroci, KAJTI TUDI REJENCI SO OTROCI.

  • mamamia je rekel/-la:

    NIMAŠ POJMA!

  • lidijam je rekel/-la:

    Potem pa ti povej.

  • kaktus je rekel/-la:

    Bronjo, ČE BI JAZ IMEL, TEBI ENAKE PROBLEME, SE PODVRŽEM NEMUDOMA CASTRACIJI !