5. november, 2009 | Vest

O arbitražnem sporazumu, Marjan Podobnik

Podpis arbitražnega sporazuma je nedržavotvorno dejanje s težko popravljivimi posledicami za Slovenijo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Zavodu 25. junij ugotavljamo, da sta se slovenska vlada in vladna parlamentarna večina odločili za vsako ceno razrešiti mejno vprašanje s Hrvaško, čeprav je vsebina arbitražnega sporazuma dokazljivo škodljiva za Slovenijo, za slovenski pomorski status pa verjetno tudi usodna.
 
Obžalujemo, da je vlada zavestno spregledala opozorila številnih strokovnjakov in celotne opozicije in s tem prevzela nase vso odgovornost za škodljive posledice. Na srečo v Sloveniji obstajajo mehanizmi, ki omogočajo, da se odločitve vlade, ki so ustavno sporne in ki pomenijo kršitev 350. člena Kazenskega zakonika in kršitev številnih drugih zakonov, lahko razveljavijo. V primeru, da tudi Državni zbor Republike Slovenije potrdi škodljivi arbitražni sporazum, bo Zavod 25. junij aktivno sodeloval v prizadevanjih, da se uveljavitev sporazuma prepreči z referendumom. Verjamemo, da bo šlo za najpomembnejši referendum po plebiscitu za samostojno Slovenijo, in prepričani smo, da se bodo kot takrat tudi tokrat volivci prav odločili in da bodo zavrnili arbitražni sporazum.
 
Žal je res, da bo že včerajšnji podpis arbitražnega sporazuma za Slovenijo imel dolgoročne škodljive posledice, saj bo ob novem začetku iskanja pravične mejne rešitve predstavljal močan argument sosednje države, da je slovenska vlada na tako rešitev že pristala. Te škode se ne da več popraviti. Pomembno pa je, da bi takoj po referendumski zavrnitvi arbitražnega sporazuma Slovenija začela s celovitim seznanjanjem evropske in svetovne strokovne in politične javnosti o dejstvih, zaradi katerih Slovenija ne more in ne bo pristala na to, da bi Hrvaška postala članica Evropske unije, ne da bi se prej umaknila z zasedenih delov slovenskega ozemlja in morja in prenehala s prizadevanji, da Slovenijai odvzame teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Ob tem še enkrat poudarjamo, da Zavod 25. junij sicer podpira vstop Hrvaške v EU.
 
Logika, da je arbitražni sporazum dober, ker ga ne podpira niti večina Slovencev niti večina Hrvatov, je napačna. Večinsko zavračanje pomeni predvsem to, da sporazum dejansko ničesar ne rešuje, da dejansko ni dober niti za Slovenijo niti za Hrvaško, četudi bi ga formalno uspeli uveljaviti.

Zgradba, ki zraste na tako nezdravih in s krivicami obremenjenih temeljih, ne more obstati. Ta sporazum ne more uspeti. Zaradi postavljanja temeljev za nove nepravične rešitve tudi ne more imeti božjega blagoslova. Brez tega pa se ne more roditi nič dobrega.

Podpora EU in ZDA temu sporazumu ne izhaja iz prepričanja, da bo po tej poti prišlo do pravične rešitve, pač pa je njuna podpora posledica njunih drugih interesov. Ti interesi so sicer legitimni in v velikem delu pozitivni. Nesprejemljivo pa je, da bližnjico za dosego svojih ciljev hočejo trasirati na slovenskem hrbtu, ne da bi predhodno vložili ustrezen trud za iskanje pravične rešitve na osnovi drugačne vsebine sporazuma in brezpogojne zahteve Hrvaški, da mora nemudoma omogočiti vzpostavitev stanja, kakršno je bilo ob osamosvojitvi Slovenije 25. 6. 1991. Skoraj nič od tega se ni zgodilo, veliko tudi zaradi tega, ker je pri predstavljanju svojih argumentov v preteklosti skoraj v celoti odpovedala Slovenija s svojo diplomacijo in evropskimi poslanci iz Slovenije.
 
Sporazum v sedanji obliki in vsebini ne prispeva k graditvi harmonije, ker harmonije medčloveških in meddržavnih odnosov ni mogoče graditi, če ni iskrenega prizadevanja za pravičnost. Še posebno pa ne, če se upoštevanje pravičnosti aktivno zavrača.

Sporazum zato ni začetek novih odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Nasprotno. Pokazalo se bo, da pomeni dno slovensko-hrvaških odnosov. Tudi to dno je moralo priti in šele potem bo sledil nov začetek. Z novim parlamentom in novo vlado vsaj v Sloveniji, z novimi in nekaj že mednarodno uveljavljenimi politiki in gospodarstveniki na vodilnih mestih. Z ljudmi z drugačnimi vrednotami ne le v odnosu do nacionalnega ozemlja, ampak tudi v odnosu do družine, do socialne pravičnosti, do postavljanja novih temeljev zdravega gospodarstva.

Zato se bo na koncu pokazalo, da je ta sporazum za Slovenijo in tudi širše res nekaj zgodovinskega, toda ne zato, ker bi karkoli rešil, ampak zato, ker je zaradi skrajno nerazumljivih odločitev predsednika vlade in parlamentarne večine mnogim dokončno odprl oči, da so v Sloveniji nujne spremembe. A ne spremembe, ki bi pomenile ponovno zamenjavo leve vlade z desno vlado, ampak spremembe, ki bi pomenile zamenjavo dokazano pretežno slabe prakse tako levih kot desnih vladnih ekip z novim pristopom, utemeljenim na medsebojnem spoštovanju, medčloveški solidarnosti, odprtosti do vseh zdravih podjetniških pobud in prizadevanj za človeško dostojanstvo, katerega temelj je tudi socialna pravičnost.
 
V tem lahko na čelu z dr. Francetom Bučarjem in somišljeniki Slovenija postane zgled nove politike in nove ekonomije, ki bosta zrasli na pogoriščih propadajočih in samouničujočih političnih hegemonij in prakse ekonomskega izkoriščanja revnejših in šibkejših.

Marjan Podobnik

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • igooor je rekel/-la:

    Zelo lepo povedano. Čestitam. Upam, da ne bodo spet pretežno negativne kritike…

  • unexpected je rekel/-la:

    G. Podobnik,

    “Zaradi postavljanja temeljev za nove nepravične rešitve tudi ne more imeti božjega blagoslova. Brez tega pa se ne more roditi nič dobrega.”

    …???

    “brezpogojne zahteve Hrvaški, da mora nemudoma omogočiti vzpostavitev stanja, kakršno je bilo ob osamosvojitvi Slovenije 25. 6. 1991″

    …toliko imate za povedati - pa nanizajte dejstva, ki ne temeljijo na pravičnosti! Na vaši spletni strani ste sicer nanaizali dejstva (sicer upravičeno in držijo), vendar pa nikjer kot sem videl niste zapisali imen tistih, ki so žal podpisali da del prej slovenskega ozemlja dobi pod upravo SR Hrvatska oz. hrvaška občina Buje!

    Na koncu koncev nobenega pravnika ne zanima pravičnost - ampak dejstva - torej kaj se je podpisalo kasneje - s časom… in ne stanje v avstroogrski!

    Imate sicer prav ko pišete o spreminjanju meje itd. - vendar ne vem zakaj potem ne pomagate sedanjim predlagateljem sporazuma s svojo resnico, menda bi jim prišla prav… konec koncev je vsebina sporazuma še vedno tako široka da lahko vanj vstavite kar nekaj na vaši spletni strani napisanih dejstev - da se bodo lažje odločali…

    “Z novim parlamentom in novo vlado vsaj v Sloveniji, z novimi in nekaj že mednarodno uveljavljenimi politiki in gospodarstveniki na vodilnih mestih. Z ljudmi z drugačnimi vrednotami ne le v odnosu do nacionalnega ozemlja, ampak tudi v odnosu do družine, do socialne pravičnosti, do postavljanja novih temeljev zdravega gospodarstva.”

    Upam da pes taco ne moli le k zgornjem odstavku…

    “Slovenija postane zgled nove politike in nove ekonomije, ki bosta zrasli na pogoriščih propadajočih in samouničujočih političnih hegemonij in prakse ekonomskega izkoriščanja revnejših in šibkejših.”

    …tole so sicer “širše” napovedali mnogo prej - in kaj se je zgodilo?!

    Torej, ali ste v zavodu 25.junij pripravljeni pomagati pri sporazumu in ali vam sporazum ne nudi nobenih pogojev za uveljavitev vaših dokumentov…?

    Še vedno sem mnenja, da je seveda lažje pljuvati po sporazumu in klicati na hujsk proti trenutni vladi (katerakoli pač je) kot sodelovati. Upam da bomo priča sodelovanju…

    Vljudno prosim za odgovor četudi pišem pod nickname-om…

    Unexpected

  • Hedda je rekel/-la:

    Gospod Spodobnik, kaj ste pa vi konstruktivnega naredili tista dolga leta pri koritu?

  • kaktus je rekel/-la:

    SAMO komunajzerjem je dovoljeno zapravljanje slovenskega ozemlja, iz- trebljenja svojega naroda , izčpavanje in izžemanje delavstva do onemoglosti ! Nikoli več standarda, kot smo ga pri- dobili v času vladanja JANEZA JANŠE ! LE ENO SAMO LETO POST KOMUNAJZERSKE OBLASTI IN ANARHIJA , EXPERIMENTI SO TU !

  • IpseDixit je rekel/-la:

    A smo izdani?

  • Openheimer je rekel/-la:

    a ni v KOKi več ta ekspert?

  • Jožef je rekel/-la:

    Sporazum reže krila vsem jelinčiču podobnim klovnom.
    Hvala pahorju, da je spoznal svojo zmoto in rešuje, kar je zasral pred letom.

  • angie je rekel/-la:

    Rupel je v svojem blaženem brezdelju, za katerega dobiva spodobno plačico, že spisal novo knjigo! Tokrat non-fiction in ne kavbojko kot tisto zadnjič.
    Pričakovati je, da bo v znani samohvalni maniri razkril slovenski javnosti tudi svoj genialni recept za razrešitev medsosedskega spora…

  • Bralka je rekel/-la:

    Tu se mi zaletavamo v en tekst, ki ga je Marjan povedal v studiu. Tekst je poln nekih označevalcev, za katermi pa kot da ni vsebine. Skratka, zaletavamo se v prazen žakelj.

    Po drugi strani pa nihče od nas do tega trenutka še nima komentarja na Teden solidarnosti (glej Prezelja). To na en svojevrsten način veliko pove o nas, a ne?

  • butalec je rekel/-la:

    18 let že poslušam razne “šalabajzerje” kako so nam Hrvati zasedli nesporno dokazano slovensko ozemlje in morje. Dokazov imajo polne knjižne police razni kvazi zgodovinarji,agronomi in falirani farmacevti. Zato jih pozivam, da svoje znanje, zbrane dokumente in dokaze dajo na razpolago arbitrom, da bodo na podlagi le teh lahko bolj pravično in pošteno odločali o mejnem vprašanju. Prenehajo pa naj rušiti vse tiste, ki hočejo to mejno vprašanje dokončno spraviti z dnevnega reda. Več političnih točk si lahko naberete s konstruktivnim sodelovanjem,kot pa brezkompromisnim podiranjem. V končni fazi bodo volilci cenili tiste, ki kaj naredijo in ne tiste, ki vse podrejo, zgraditi pa ne znajo nič. Pred osamosvojitvijo smo imeli Slovenci prost dostop in stik naših teritorialnih voda s Sredozemskim morjem, ko pa smo se osamosvojili pa je bivša republiška meja postala državna meja . Ta meja bo sedaj dokončno določena z arbitražo v kolikor jo bodo državljani potrdili še na referendumu. Če pa bo referendum uspešen in mejno vprašanje ne bo rešeno, verjetno tega vprašanja še dolgo ne bo mogoče rešiti in ga bo nekoč nekje rešilo mednarodno sodišče. Za to pa boste morali prevzeti odgovornost pobudniki referenduma. Prepričan pa sem, da bo takrat rešitev za Slovenijo veliko slabša kot bi bila arbitrarna, posebno če bi pri argumentaciji za arbitre v dobro Slovenije sodelovali vsi Slovenci, ki imajo kakršenkoli dokaz. listino ali dejstvo ki bi v postopku lahko koristilo Sloveniji. Osredotočimo se na to in začnimo sodelovati ne pa nagajati drug drugemu.

    • Iax je rekel/-la:

      Amen!

    • Iax je rekel/-la:

      No, lahko bi vsaj dogovor o tistem božjem blagoslovu prepustil obema (Slo&Hr) škofovskima konfrerencama, ki sta takorekoč složni - kajneda Marjan.

    • nemesis je rekel/-la:

      Je boljša možnost,določiti meje v okviru mirovne konference za vse bivše Jugo države.

  • nemesis je rekel/-la:

    Ma ne,če sporazum na referendumu pade,se bo pač moral oblikovati nov sporazum,je pa to politično neodgovorno,za sporazum bi morala biti tričetrtinska podpora v obeh parlamentih,pred sprejetjem oz. podpisom širša javna razprava,kot se to dela v demokraciji,ko gre za pomembna vprašanja.Neke skrivalnice in ameriški botri ali ultimati,ne koristijo nikomur.Ne potrebuješ biti pravnik,da razumeš,da stik proti(to) ne (with),kar je Hrvaška pravilno prevedla,v najboljšem primeru pomeni dimnik,v najslabšem pa režim plovbe preko hrvaških teritorialnih voda,kar je manj,kar imamo danes.

  • na juriš je rekel/-la:

    Danes imamo murgeljmanijo!

  • dostmam je rekel/-la:

    Še enkrat, vsaj stotič… Brez Savudrije, ni izhoda do mednarodnih voda. Bučarjev dopustniški kamen na vrhu klanca tega dejstva ne spremeni niti na drugi decimalki. Vse kar bi bilo lahko odprto (na kopnem!) je enostavno rešljivo na sodišču (dokazila o upravnih postopkih, katastri ipd…), toda katerokoli kopensko temo (ki je vsaj v mejah človeškega razuma) odpremo…smo, kar se mednarodnih voda tiče, zopet…pri decimalkah.

    Koper v nobenem primeru ne trpi. Že desetletja ladje plovejo v TS in KP skozi italijanske mednarodne vode in tako bo tudi naprej. Smo se kdaj zbali nepredvidljivega Berlusconija in kakšne njegove balvanske revolucije? In četudi bi imeli Hrvati vsaj teoretično možnost posegati po iracionalnih odločitvah, kaj jih mi nimamo? Npr. zaprtje dveh do treh JZ mejnih prehodov zaradi nujnih del v razširjeni poletni sezoni in Istra, paradni konj Hrvaškega turizma, se povsem posuši.

    Danes je situacija takšna…policijski čoln na sredinski črti, v morje na Crvenem vrhu (ne Rdečem vrhu) lahko skačemo, le če prej pokažemo ID. Jutri bo situacija takšna…policijski čoln na sredini, skok v morje pod istimi pogoji. WTF!?

    Skrajni čas, da se Slovenci odvadimo nevarnih drog kot je populizem in nacionalizem. Problemi so drugje in naj jih Pahor začne čimprej reševati z nujnimi reformami…v kar pa depresivno ne verjamem niti na tretji decimalki.

    In še nekaj o lepem fantu zgoraj…tokrat brez njegovih podvigov v Petrolu in s perutnino. To, kako si 25. junij 1991 predstavljata Plemeniti s kvarnerskimi otoki in Marjanček z Mirno, je v kategoriji Miloševičeve Virovitice-Karlovac-Karlobag. Na našo in njegovo srečo se podobne ideje ne primejo vedno in tako mi (do nadaljnega) ostajamo civilisti onadva pa brez haaške celice. Mu je pa verjetno zelo jasna fotonska narava njegovega početja…dokler si hiter obstajaš, ko pa se ustaviš, te več ni… Mogoče je še najbolje, da ga ustavimo kar mi s tem, ko ga elegantno preskočimo v vseh medijih, ki mu nudijo zavetje!

  • dostmam je rekel/-la:

    Še enkrat, vsaj stotič… Brez Savudrije, ni izhoda do mednarodnih voda. Bučarjev dopustniški kamen na vrhu klanca tega dejstva ne spremeni niti na drugi decimalki. Vse kar bi bilo lahko odprto (na kopnem!) je enostavno rešljivo na sodišču (dokazila o upravnih postopkih, katastri ipd…), toda katerokoli kopensko temo (ki je vsaj v mejah človeškega razuma) odpremo…smo, kar se mednarodnih voda tiče, zopet…pri decimalkah.

    Koper v nobenem primeru ne trpi. Že desetletja ladje plovejo v TS in KP skozi italijanske mednarodne vode in tako bo tudi naprej. Smo se kdaj zbali nepredvidljivega Berlusconija in kakšne njegove balvanske revolucije? In četudi bi imeli Hrvati vsaj teoretično možnost posegati po iracionalnih odločitvah, kaj jih mi nimamo? Npr. zaprtje dveh do treh JZ mejnih prehodov zaradi nujnih del v razširjeni poletni sezoni in Istra, paradni konj Hrvaškega turizma, se povsem posuši.

    Danes je situacija takšna…policijski čoln na sredinski črti, v morje na Crvenem vrhu (ne Rdečem vrhu) lahko skačemo, le če prej pokažemo ID. Jutri bo situacija takšna…policijski čoln na sredini, skok v morje pod istimi pogoji. WTF!?

    Skrajni čas, da se Slovenci odvadimo nevarnih drog kot je populizem in nacionalizem. Problemi so drugje in naj jih Pahor začne čimprej reševati z nujnimi reformami…v kar pa depresivno ne verjamem niti na tretji decimalki.

    In še nekaj o lepem fantu zgoraj…tokrat brez njegovih podvigov v Petrolu in s perutnino. To, kako si 25. junij 1991 predstavljata Plemeniti s kvarnerskimi otoki in Marjanček z Mirno, je v kategoriji Miloševičeve Virovitice-Karlovac-Karlobag. Na našo in njegovo srečo se podobne ideje ne primejo vedno in tako mi (do nadaljnega) ostajamo civilisti onadva pa brez haaške celice. Mu je pa verjetno zelo jasna fotonska narava njegovega početja…dokler si hiter obstajaš, ko pa se ustaviš, te več ni…

  • dostmam je rekel/-la:

    Se opravičujem za ponvljanje komentarja. Ob vpisu mi vedno javi “Unknown error while submitting your comment. Try again?” in sem pač probal… Naj kdo pokliče serviserja…

  • Dave je rekel/-la:

    Bodimo proti vsem rešitvam mejnega spora še nadaljnjih 50 ali pa 100 let, samo da dobimo politične točke. Tako razmišljajo gospodje, ki si predstavljajo mejo tam nekje na Mirni, Reki ali Krku. Dovolj je vseh teh neumnosti, čas je da se zadeva reši, tudi na račun 200 metrov Piranskega zaliva če je treba. Nacionalizem je stvar razdvajanja in večnih nesoglasji, dovolj je tega…

  • nemesis je rekel/-la:

    Potem naj pa Pahor in Žbogar nehata lagati,da nam sporazum zagotavlja tisto,česar nam ne.Je pa žalostno,da smo izgubili vse,zaradi Kardelja in nesposobne slo. diplomacije v 18 letih,pa zakaj je potem tako dolgo trajalo,saj bi lahko že pred 18 leti se temu,kar nam kao zdaj ne pripada odrekli…

  • dostmam je rekel/-la:

    Igzektli!

    Z mojimi očmi ima ta “junction” ali pa Drnovškov dimnik tako težo kot, da vam kot Šiškar podpišem sporazum s katerim se lahko prosto vozite po Celovški in vse skupaj overiva pri notarju za 10 milijonov evrov!

    Vse skupaj se bo končako takrat, ko bo večina Slovencev doumela, kar je v zadnjem stavku zgoraj spoznal Dave. Pač, ko ni več municije, je puška neuporabna…in Marjanček gre na smetišče zgodovine…

    Mahanje z (domnevno pijanim) Kardeljem ima sicer pri reševanju današnjih meja približno podobno težo kot Knežji kamen ali pa rimske izkopanine na Slovenskem…

  • Tomaž je rekel/-la:

    Kako se je ravno Marjanček najdu na čelu tega Zavod 25. juni? V politiki je pogorel. Na poslovnem področju mu tudi ni šlo dobro. V Srbiji je ostal dolžan ‘i narodu i bogu’. Zdaj, ko pa mu ni ostalo drugega, pa tukaj ‘laja’

    Zelo sramotno in nizkotno je nabirati politične točke na račun domoljubja.

  • šifra je rekel/-la:

    …mhm… dons je piranski zaliv večji ..plimovanje… kje je Točna)sredinska črta???

  • Luka Juri je rekel/-la:

    Blefer.