8. november, 2009 | Katja Lenart

Čez drn in strn, za sosedov grm.

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dragi sonarodnjaki,

tudi v Ugandi imamo hribolaznike. Včeraj smo se povzpeli na Nkozijski hrib, najbližjo razgledno točko, da si malo sprostimo filtre. Že lep čas smo se spravljali tja gor, pa smo kar nekako pregnili, priznam. Preutrujeni za dolge pohode, ne vem…

Hribolazna nebesa nad Nkozijem

Hribolazna nebesa nad Nkozijem

In me je malo zagrabila domotožna rožnikovska nostalgija. Tale potka v bananovem nasadu sicer ni primerljiva s slovenskim gozdičkom, je pa sprehodni občutek neverjetno podoben. Shojena potka (lahko da so jo poteptale noge s žaklji natovorjenega domačina) se vije navzgor v prijeten klanček. Vse je zeleno, čuti se, da se nadmorska višina dviguje neboleče in v intervalih. Ni kač, niti nismo v tipični tropski džungli, pokrajina je neverjetno podobna slovenski. Le sprehajalci so drugačni…nasmejani, radovedni in čebljavi.

"Porin, Joža, porin..."

Nekaj malega jih razumem, ostalo se pomenimo z rokami. David in Roger sicer veselo škljocata vsak s svojo tehnološko igračko, meni se nekako ne da. Malo pospešim korak, da prehitim to turistično nebulozo (moji možgani veselo absorbirajo).

"Stari, pejva na en pir..."

Čuti se bližina Viktorijinega jezera, tam zgoraj na hribu še posebej. Kanček vlage in potne srage so ravno prav prijetni, da ne pozabim, da sem v Afriki.

“A vidiš, kako tole vse drugače izgleda po televiziji…vsi tisti dokumentarci…še vedno jim manjka ena dimenzija. Tale, a vidiš…”, pravi David in pokaže na dolino, ki se razteza pod vznožjem Nkozijskega hriba.

Z Rogerjem usekava celo filozofsko razpravo na to temo, David medtem precej neopazno škljoca dalje.
Razmišljam, kako smo v bistvu svet naštudirali iz udobnega domačega fotelja. En kup hudih dokumentarcev sem si ogledala v živjenju in o Afriki sem imela vedno eno tako posebno predstavo. Suha da je in puščavska, tale zelena pokrajina tukaj pa je netipično afriška zelena oaza. Pol ure stran je ekvator, jasno, da smo v zelenem pasu. Vlaga buta v nos in pod pazduho, bananovci so bujni in cvetice živopisane. In ptiči, takih napevov nisem slišala še nikjer. Prava mala simfonija, uglašena do potankosti…

Mala žareča ognjenka

Mala žareča ognjenka

Afriški biser ji pravijo, Ugandi. Taka mala zelena perlica, s kozami, kravicami in svinjami, ki se prosto sprehajajo naokoli.

"O, soseda..."

Ampak, saj veste, narava je povsod.
Ljubljančani ob nedeljah trumoma sopihajo na Rožnik, Šmarno goro. Da se vsaj malo prevetrijo od napornega tedna in nafilajo baterije. In potem gor pri Cankarjevi domačiji skrvnejo kuhanca in se malo podružijo. V naravi…
Zakaj pa ne?

"Štacuna danes zaprta".

Hribovci so pa tudi po celem svetu.
In pogled na afriške pobče, male pastirčke, je pa prav fascinanten (a, jebiga, rasla sem gor na kmetiji, ena taka posebna pastirska nostalgija me je zagrabila…).

"Čaki, še ta rjavo moram pomolzt..."

Opice samo slišimo, prepozni smo, da bi se nam pridružile. Naš cilj je bil ujeti sončni zahod nad Nkozijem in Viktorijinem jezeru, to smo tudi dobili.

Mali zeleni nedeljski sprehod s fotodokazom je preluftal okoliške možgane.
No, kje je razlog, da bi moral človek ves dan posedati pred računalnikom, zakaj bi buljili v televizijo, se zadovoljevali z dvodimenzionalno izkušnjo?
Naj bo tole tako malo za rajc.

Debata se bo razpotegnila zvečer ob ognju, vam ob pivu, vročem čaju.

Kaj me briga, če pri vas ščije kot iz škafa.

Filozofirala bom več kdaj drugič, kisik mi je butnil skozi membrano.

Naj vam lahno stopa noga,
kovter naj bo topel
in (vsaj) nedeljsko kosilo boste imeli okusnejše kot jaz (razen če vas mikajo zelene banane…)

So svinje že prebolele gripo?

Lepo pozdravljam,
Katja Lenart
Nkozi, Uganda
8/11/2009

(foto: Katja Lenart, David Rochholz, Roger Da man)

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • anej je rekel/-la:

    oh kakoooo je lepooo!Kakšna pokrajina,
    Katja a veš da ti prvoščim,da lahko vse to vidiš v živo,
    da lahko uživaš v tem lepem delu Afrike,
    da si vstran od naših vsakdanjih stresov in od bla-blabla…
    svinske gripe.
    uživaj tam in se še oglašaj,radi te beremo in te že pogrešamo…
    tvoji bralci in oboževalci
    lepo se imej

  • bp je rekel/-la:

    Takole iz aviona ali pa še malo od dlje stran, pa zgleda, kot da so tile afriški nasmehi nevarno nalezljivi. Od občasnega muzanja pred meseci na vesteh na vesti, je na fotkah videt en, vsaj za te kraje nadpovprečno širok nasmešek. S tendenco, da se bo razvil v en tak ta pravi od ušesa do ušesa. Stanje je torej s tega gledišča nadvse resno in zaskrbljujoče. S kakšnega drugega pa verjetno ravno obratno. Na srečo se v tukajšnjih krajih tovrstni virusi bolj slabo širijo, ne vem, ali je krivo vreme ali (kulturna) krajina. Tako, da ni strahu pred epidemijo, tudi če se kdaj vrneš sem še nas malo pokužit.

  • Zala je rekel/-la:

    Joj Katja, prav zavidam ti! Mi mamo pa dež. Uživaj!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Upam, da bo svoje vtise zbrala v knjigi.

    To bo prava uspešnica, ki je ne bo nihče bral!

  • NoMercy je rekel/-la:

    a ni, da se povsod grmovje najde, če imata dva zadosti volje :P

  • Taš je rekel/-la:

    joj deklič, komaj čakam na knjigo… :) prijazne pozdrave iz domačih logov pošiljam…

  • Franček je rekel/-la:

    Mefisto in nomercy a vaju je Katja kdaj odfukala, pa nemorta prebolet?
    Meni so zapisi prav všeč in ta kolumna je ena redkih stvari (poleg Kinotožja) zaradi katerih se splača sem pa tja pogledat na Vest …

  • franci je rekel/-la:

    Mefisto in nomercy a vaju je Katja kdaj odj… pa nemorta prebolet?
    Meni so zapisi prav všeč in ta kolumna je ena redkih stvari (poleg Kinotožja) zaradi katerih se splača sem pa tja pogledat na Vest …

  • Tina je rekel/-la:

    Res te rada spremljam.lp