13. november, 2009 | Vest

O represivnih posegih, Slađana Đukanović.

Avtonomni študenti proti militarizaciji univerze.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Fakulteta za družbene vede je 12. novembra gostila srečanje „Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi Strateški koncept Nata“. Kot javna institucija je tako ponovno klonila pod pritiski vladajoče ideologije in se spremenila v poligon za širjenje militarističnih diskurzov, ki v univerzitetnem prostoru nimajo kaj iskati.

Vodstvo FDV, ki bi moralo zaščititi javni in avtonomni prostor študentov, profesorjev in delavcev fakultete, je namesto treznega razmisleka o lastnem delovanju raje fizično obračunalo s svojimi študenti. Nad avtonomne študente, ki so na demokratičen, dostojen in legitimen način protestirali proti blatenju osnovnih načel avtonomije Univerze, je „nekdo“ poslal redarsko službo. Ta je s fizično silo odstranila miroljubne protestnike, s čimer je bilo v univerzitetnih prostorih vzpostavljeno izredno vojno stanje oziroma diktatura fizične sile, kar je omogočilo „normalno“ izvedbo zastavljenega predavanja.

Z nadlegovanjem so se soočili tudi študentje, ki so na javnem in avtonomnem prostoru pred Fakulteto delili hrano v akciji „HRANA NE BOMBE!“. Brezplačno deljenje hrane v času gospodarske krize, ko na stotine družin v Sloveniji nima dovolj sredstev za nakup osnovnih živil, je očitno tako moteča, da je „nekdo“ proti temu zločinskemu početju poslal na delo policijo, ki je na javnem prostoru izvajala represijo in študentom oteževala deljenje hrane, nakar sta se oborožena policista odpravila še v notranjost fakultete.

Spričo obeh represivnih posegov proti avtonomiji študentov in s tem tudi proti avtonomiji Univerze, lahko sklenemo, da je Fakulteta za družbene vede postala vojno območje, kjer bo vsak poskus avtonomnega delovanja in povezovanja študentov zatrt z represijo. Ker gre za hujšo kršitev načel avtonomije Univerze od vodstva Univerze v Ljubljani in vodstva Fakultete za družbene vede zahtevamo takojšnja pojasnila o posegu redarske službe in policije v avtonomnost delovanja študentov. Odgovorni morajo prevzeti odgovornost za nezaslišano kršenje osnovnih demokratičnih načel. Komu so bili kritično misleči študentje tako moteči, da je nadnje poslal redarsko službo in policiste?

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
32 x komentirano
  • Matej je rekel/-la:

    Jaz sem bil na tem predavanju in lahko povem, da je to, kar pravijo “avtonomni študenti”, čista laž.

    1. Skakanje s transparentom in vpitje pred govorniškim odrom ni nikakršen dostojni protest.
    2. Protestniki NISO bili odstranjeni iz dvorane, temveč so ostali notri do konca predavanja. Izjavljanje “avtonomnih študentov”, da so bili odstranjeni iz dvorane je totalna laž, ki je tudi dokazljiva, saj je bil posvet sneman s kamerami. Protestniki so bili s svojim transparentom ves čas ob govorniškem odru ter občasno prekinjali govorce z vzkliki. Res “dostojno”.
    3. Na koncu, ko je prišel čas za vprašanja publike, so tudi dobili besedo in lahko so povsem demokratično izrazili svoje nestrinjanje s tem, da je posvet v prostorih fakultete.

    Ponavljam, izjave “avtonomnih študentov”, da so bili fizično odstranjeni iz dvorane, so TOTALNA LAŽ! Lahko bi vas bilo sram!

    • Ante_up je rekel/-la:

      Ta je s fizično silo odstranila miroljubne protestnike, s čimer je bilo v univerzitetnih prostorih vzpostavljeno izredno vojno stanje oziroma diktatura fizične sile, kar je omogočilo „normalno“ izvedbo zastavljenega predavanja.

      Kje tu piše, da so bili odstranjeni iz dvorane? Piše, da so bili odstranjeni, sklepam da je ciljala na odstranitev iz mesta, kjer so prvotno stali s transparentom. Kar pa se je res zgodilo in je tudi zabeleženo na

      3. Na koncu, ko je prišel čas za vprašanja publike, so tudi dobili besedo in lahko so povsem demokratično izrazili svoje nestrinjanje s tem, da je posvet v prostorih fakultete.

      Hočeš povedati, da je izražanje nestrinjanja s pomočjo transparenta nedemokratično? Da tefizično odvleče stran par študentov v vlogi paravojaške enote oddelka za obramboslovje je demokratično? Kaj točno je tu dostojnega? Kaj je dostojnega v NATU, lepo te prosim?

      Madeline Albright o smrti 0,5 mil. otrok v Iraku:
      http://www.youtube.com/watch?v=FbIX1CP9qr4

      Bi bilo demokratično, če bi na diskusijo povabili Himmlerja, Hitlerja, Heidena, …? Bi jim skušal preprečiti debate, ki izhajajo iz sistemskega nasilja in vojnega terorja?

    • rukar je rekel/-la:

      To so tisti protestniki, ki ne bodo nikoli nikjer zadovoljni, ki imajo polne riti vsega , čas pa je tak, da jih bo sam izločil in pristali bodo kot študirani bebci, na cesti ! Ti samo čakajo, kaj bo za njih kdo storil, dal, za dolžnosti pa ne vedo in jih bodo obšli !

    • rukar je rekel/-la:

      nIČ NE BI ŠKODILO, ČA BI JIH KDO NAKLEPAL PO GOFLJAH, DA BI IZ- VEDELI PREJ KOT SICER, KDO ZA NJIH DELA IN SE ODREKA; PROIZVODNJI DELAVCI, KMETJE ITD…

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      I, seveda, Rukar, ravno ti in preostanek štajerskega trilčka ste pristojni za tovrstne sodbe. A je kdo od vas treh v enem sploh kdaj videl univerzo od znotraj?

  • abbau je rekel/-la:

    Se rade volji odrečem tako “vladajoči ideologiji” kot vašemu impotentnemu aktivizmu. Potrebujete in zaslužite si drug drugega.

  • abbau je rekel/-la:

    Ta komentar je ideologija v čisti obliki, dragi heteronomni študenti.

  • nemesis je rekel/-la:

    Ma,kaj se zdaj upirate,saj ga ni FDV-jevca,ki ne bi bil levo usmerjen.Imate levo vlado,nanjo se obrnite.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Vsakič ko vidim kakšno zagreto levičarsko aktivistko, okrašeno z obvezno arabsko ruto okrog vratu me popade smeh. Mar te naše fancy miške ne vedo, da je vendarle namen te rute zakrivanje ženske glave, vratu in obraza?

    S tem, ko poskušajo kazati svojo multikulturno občutljivost in solidarnost, karikirajo in smešijo izvorno kulturno okolje, iz katerega ruta izvira. (posebno vprašanje je, če dotična ve, da to kar nosi okrog vratu ni palestinska feredža). Zatorej, draga Sladžana, naslednjič ko prideš na Vest kaj povedat, prosim ruto kar lepo na glavo in čez obraz. Tako boš mnogo bolj verodostojna:-).

    Tisto s policijo, ki je razhajkala “deljenje hrane” pa je slab vic. Javne shode je treba predhodno prijavit na UE in policijo, ter dobit ustrezna dovoljenja.

    (razen če je namen shoda sprovocirat reakcijo policije, o čemer je mogoče kasneje jokat).

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      To pač ni nikakršna arabska ruta, dragi moj, kvečjemu šal iz pašmine (verjetno ponarejene). Ne vem, na podlagi česa sklepaš, da je gre za politični *statement*. Pa da ne bo pomote, tovrstna oprava me prav tako malo privlači kot oblačila, v katerih paradirajo katoliške dečve (preveliki puloverji in cenene kavbojke). No ja, še dobro, da nismo v ZDA in pri tistih majčkah “I only fuck in Jesus’ name” …

    • Igor Đukanović je rekel/-la:

      Hm. Protest na že prijavljenem javnem shodu je tudi javni shod? Morda v Veliki Britaniji?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Carlos, da gre za politično izjavo sklepam po tem, da jo/ga nosi udeleženka tega “protesta” (mika me da bi napisal izgreda), po tem, da je arabska ruta ravno pri tovrstnh protestnikih pogosto uporabljana za politično izjavo, pa tudi po tem, da je verjetno v studiu ni zeblo in da najbrž nima težav z dihalnimi potmi, ki bi terjale takšenle nesimpatičen okrasek okrog vratu.

      Dopuščam sicer možnost, da se gospodična zgleduje po Ibrahimu Rugovi in njegovem večnem šalu okrog vratu, dasiravno je bil njegov sila manjših dimenzij in drugačnih barv.

      @ resnica :
      Iz moje izjave je sicer menda jasno, da je ne zamenjujem s “palestinko”. Izobraženec načeloma prebere izjavo, ki jo komentira.

      @Đukanović:
      Žal nisi razumljiv. Vsekakor pa je (če je to tisto, kar si hotel vprašati oz. trditi) tudi štrajk javno zbiranje oseb in mora biti temu ustrezno prijavljen. Pravzaprav me čudi, da FDV nima posebnega predmeta, kjer bi svoje varovance naučili organizirati, prijaviti ter promovirati štrajk.

      Na tovrstnem tečaju bi jih nemara mogli poučiti tudi, kaj smejo od njih zahtevati gospodje policisti, ter kako se je vesti do njih, da ni posledic :-).

  • Kaktus je rekel/-la:

    Ravno oni , južnega pokoljenja so povsod aktivni, kjer ni preveč dela, odgovornosti, kjer se meša megla ! Pa bodo ti nam služili za pokojnine, tako kot smo mi za njihove prednike, pa dajte ga no srat ! Mirovni inštitut, helsinški monitor, civilne inicijative bodo njihovi delodajalci !

    • Smreka je rekel/-la:

      Kaktus povej, kam naj zaposlijo vso prezežno populacijo? V birokraciji jih je že itak dvakrat preveč, in si je trba izmišljevati vedno neke nove anekse in pisati vedno več poročil… novih delovnih mest dražava ne morere več ustvarjati tako hitro kot raste povpraševanje po njih!

      Razne iniciative, društva za človekove pravice in aletnativni kulturniki si vsaj sami najdejo delo, pa še poceni so za vzderžavat, nekateri svoje delo celo dobro opravljajo…ker ga oppravljajo z veseljem.

  • f_KITESE je rekel/-la:

    A je treba čisto vsak entuziazem zjebat? Meni so vseeno bolj pri srcu te sorte mladiički kot pa tisti, ki jim gre samo za hiter cash.

  • Resnica je rekel/-la:

    Nimam navade komentiranja po takšnih ali drugačnih portalih, ker debate po približno dveh komentarjih zaidejo v smer žaljenja in se zvedejo na raven “klerofašistov proti rdečkarskim komunajzarjom”. Vendar pa se tokrat, ker se mi zdi zadeva pomembna in ker poznam nekaj podrobnosti glede zadeve same, vseeno čutim dolžnega napisati nekaj vrstic.

    @Matej (Fugina): najprej razjasnimo s katere pozicije govoriš. Govoriš kot študent obramboslovja, navdušenec nad militarizacijo in kot simpatizer skrajnih nacionalističnih gibanj. Seveda boš zadnji dve točki zanikal, a vsakdo, ki te je kdaj videl in poznal, lahko to potrdi. Dovolj je, da si ogledamo tvojo profilno sliko na facebooku (na kateri ponosno poziraš z avtomatsko puško) in tvojo družbo, ki v majicah s karantanskim panterjem (in povečini z obrito glavo, kot jo imaš tudi sam) po vojaško paradira po FDVju. V prostem času pa po stenah wc-jev rišete kljukaste križe in pišete nacistična gesla. Ali pa to niste vi, ampak kaki levičarski anarhisti, kajneda?

    Še odlomek iz e-maila, ki ga je Matej 11. novembra ob 17:52:10 poslal na listo študentskega časopisa Tribuna in ki priča o predhodni organizaciji in pripravljenosti na uporabo fizične sile v primeru protesta:

    “Obljubljam vam in tega se nameravam(o) 100% držati: če bo kdorkoli sral po FDV-ju s svojimi skvoterskimi “black-block” protiimperialističnimi izpadi, ga bomo fizično odnesli ven.”

    Sedaj pa k vsebini tvojega komentarja.

    1. Dostojen protest ne obstaja. Le tisti, ki je na poziciji moči je dostojen in določa merila dostojnosti (gospe in gospodje v oblekah in kravatah, ki z evfemizmi in sladkimi besedami prikrivajo NATOve zločine).

    2. Ali so bili študentje odstranjeni ali prestavljeni ni bistveno. V vsakem primeru je šlo za fizično intervencijo s strani organizirane skupine študentov obramboslovja.

    3. Demokratično izražanje kritike na dogodku, ki je po svojem bistvu nedemokratičen, ni dovolj. Univerza je prostor za diskusijo, ne za propagando, je prostor svobodne izmenjave mnenj ne pa ideološke manipulacije in fizične prisile. Predlagam ti, da se malce seznaniš s konceptom avtonomije univerze in njegovo zgodovino.

    @nemesis: Osebno poznam kar nekaj desničarjev na FDVju (tudi takih, ki se sami opredeljujejo kot nacionalsocialisti). Poleg tega na FDVju študira tudi nekaj funkcionarjev SDM (podmladka SDS), vključno s predsednikom. Lahko pogooglate in se prepričate. Da otrok nekaterih poslancev SDS in Grimsa (ki dela doktorat) niti ne omenjam. Leva fakulteta? Niti ne.

    @Dvorni pisar z licenco: Arabska ruta (verjetno ciljaš na arafatko) nikakor ni žensko oblačilo in ni namenjeno zakrivanju žensk. Izvorno gre za pokrivalo nomadskih prebivalcev severne Afrike, danes pa je tradicionalno pokrivalo arabskih moških.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Je SLAĐANA ĐUKANOVIĆ gostujoče pero iz Srbije ali Črne gore?

  • wallace je rekel/-la:

    nevem od kdaj imajo pravico študentje, ki zastojn prote… khm… “študirajo” na račun davkoplačevalcev dikterat kako politiko naj ima univerza?

    in od kdaj so skrajno levi anarhisti miroljubni in demokratični? Lepo prosm, ne prodajat megle…

  • dingdong je rekel/-la:

    Wallace : plačaj za nazaj vse zastonj šolnine pa se potem preseravaj. Sicer pa od kdaj so neokonlibersralni fanatiki pristojni za ocenjevanje miroljubnosti in demokratičnosti ?

    • wallace je rekel/-la:

      Jaz si sam plačujem študij, BTW, pa dejansko se učim in popucam izpite sprot in to na tehničnem faksu.

      No, dosti o meni, glede o neokoblablabla… mislim, da smo liberalci dovolj pristojni za ocenjevanje miroljubnosti in demokratičnosti, saj za razliko od raznih malikovalcev diktatorjev in revolucionarjov so nam zgled konsenz, pravna država in mir. Ne nasedamo kultom osebnostim, ker vrjamemo, da smo vsi enaki pod kožo.

  • dingdong je rekel/-la:

    A mogoče plačuješ ekonomsko šolnino ? Si si mogoče plačal sam srednjo šolo ?
    Vidim, da ti je pojem avtonomije univerze španska vas. Naj ti namignem : niso ga izumili komunisti.
    Vašo “miroljubnost” in “demokratičnost” pa lahko vidimo vsak dan v Afganistanu in Iraku.
    Bi se pa lahko libersralci malo zamislili nad malikovanjem ameriškega sistema, korporacij in njihovih poltronov in opravičevanjem zločinov. Je pa seveda v imenu višjih ciljev (demokracija) seveda dovoljeno vse, kajneda ?

    • wallace je rekel/-la:

      a veš, da imam vseeno pravico kritizirat te izkoriščevalce sistema, ki namesto da bi študiral in postali konkurenčni na trgu se grejo neke pravičnike in zabušavajo s takimi stvarmi? Ker jaz bom vse še mogu plačat za nazaj in za naprej s svojim delom, kaj pa ti? Bodo še vedno fantaziral o nekem marksizmu in o tem kolk jih more zdej država (beri: mi ki bomo delali) plačevat?

    • wallace je rekel/-la:

      aja, pa vidm da očitno spet mešaš pojme in enačuješ ameriko z nestrnostjo in izkoriščevalskim svetom…

      očitno se tudi tebi šenka šolanje, da lahko za neumnosti zapravlaš cajt, ker to niso izjave nekega izobraženca

  • Skalar je rekel/-la:

    Avtonomijo univerz je zagotovila Cerkev. :)

    Gremo kritizirat nazadnjaško Cerkev. hahaha, nerazgledani otročaji.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Avtonomije univerze si pa res niso izmislili komunisti, v tem imaš pa prav!

    Ker jo v glavnem še vedno obvladujejo, še vedni ni avtonomna in še dolgo ne bo!

  • Kognit je rekel/-la:

    Glede “incidenta” - kar se je zgodilo na FDV-ju (nisem bil tam) ni bila kršitev avtonomije (9. člen statuta UL: Uniformirani pripadniki policije ali oboroženih sil ne smejo nepovabljeni vstopiti v prostore univerze, razen v nujnih primerih posredovanja, ko je v nevarnosti življenje in telo ali premoženje.), saj so bili pripadniki oboroženih sil povabljeni, policisti pa tudi. Tudi če policisti ne bi bili povabljeni, bi lahko prišli na FDV v tistem primeru,ki ga določa zgoraj citirani primer - menda so protestniki brez prošnje odvzeli fakultetno lastnino.

    Poleg tega pa so imeli študentje enkratno možnost (mogoče celo v življenju), da postavijo vprašanje in izrazijo nasprotovanje razumno in kritično (kot zgled) vojaškemu svetovnemu establišmentu, toda odločili so se drugače: da motijo diskurz na podlagi katerega bi se lahko mnogo naučili. FDV-jevci pozabljajo nekaj - na tej fakulteti se izvaja tudi obramboslovje in druge discpline, ki so povezane z vojsko, takšen simpozij pa omogoča enkratno izmenavo - tako kritične, izobraževalne kot vrednotne narave.

    • Ante_up je rekel/-la:

      Jaz nisem nič razumel na simpoziju, ker je bilo vse v nemščini.

    • MISEL je rekel/-la:

      Sam sem bil na konferenci in moram priznati, da čeprav nisem študent obramboslovja se mi je zdela konferenca zanimiva in poučna, čeprav,
      1. so “mirni protestniki” stalno motili s komentarji, kot so : morilci, lažnivci, itd. ,
      2. da ne govorim o grafitu, ki se je znašel na steni, ki je last FDVja (uničevanje tuje lastnine - policija je imela potemtakem razlog za vstop v fakulteto, tudi če ni bila povabljena, saj se ne strinjam da nekdo, ki dela škodo ne odgovarja za to, in se pod avtonomnostjo univerze skirva po faksu pred policijo),
      3. se strnjam s protestom če se nekdo ne strinja, ker pa sem bil tam vem, da sta dr. Bebler in še ena gospodiča nekajkrat prosila da naj se “mirovni protestniki” premaknejo na stran, da bi se konferenca nadlajevala, še otrok razume določen bonton- ki ga pa ti protestniki niso premogli.
      4. na FDVju sem že cca 4 leta in oseb, ki so s transparentom in neprimernimi komentarji motili konferneco nisem nikoli poprej videl…smešno
      5. če se tako razburjate nad takimi konfernecami-roko na srce kako pa naj ti študentje obramboslovja pridbivajo znanja, kolikor sam vem naj bi bili to med drugim bodoči strokovnjaki na ministrstvu za obrambo.
      (za napake se opravičujem)

    • Kognit je rekel/-la:

      Misel,
      se popopnoma strinjam s teboj - tudi jaz sem iz FDV-ja (sicer ne več študent) - na konferenci nisem bil - in na fakulteti sem v svojih letih videl “nebroj” kvazi upornikov, ki so samo šminka, brez kritike, razen tiste, ki je copy/paste iz “uporniškega učbenika” Imperij (sicer mi je knjiga odlična) in prevzeta iz ust naše “uporniške starešine” Andreja Kurnika.
      Če lahko pride mirovnik predavati na fakulteto kot povabljeni gost, zakaj ne bi smel priti vojak (avtonomija univerze dovoljuje obisk uniformiranih oseb - če so pvoabljeni), ki je tudi “predmet” preučevanja na FDV.
      Smešno!

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Joj…bret zamere..malce nekonstruktiven komentar..ampak prav neverjetno je kako vizualno poenotena (preveč da bi bila kredibilna) je ta t.i.skupina kritičnih študentov..besede “šaljivci” bi se bilo prav zanimivo lotiti, ker se za njo očitno skriva prav lifestyle fenomen z hudo malo vsebine.
    Pa še en bolk konstruktiven:
    Zakaj tema kot je militarizem nima kaj iskati na fakulteti s programi, kot sta obramboslovje in politologija??