18. november, 2009 | Vesna Vravnik

Podjetje Ultra toži novinarja RTV-ja

Zaradi slabega pretoka informacij - konflikt med novinarjem Matejem Hlebšom in Novinarskim častnim razsodiščem.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Poročanje o podjetju Ultra, o katerem je RTV v Odmevih razkrival informacije, počasi dobiva svoj epilog. Prišli smo do te točke, ko se vse bolj ugotavlja, da obstaja pomanjkanje pretoka informacij med različnimi inštitucijami in na račun tega sledi tudi prehitro obtoževanje. Spomnimo, 28. maja je novinar RTV-ja Matej Hlebš objavil informacije o domnevno nezavarovanih kreditih podjetja Ultra (posnetek oddaje), NLB je naslednji dan obrazložila, da krediti niso nezavarovani kot je v prispevku pokazal grafični prikaz, reagiral je tudi Gregor Golobič, ki trdi, da mu ni bilo dopuščeno, da bi te sume komentiral. Podjetje Ultra je proti novinarju Mateju Hlebšu izstavilo civilno tožbo, reagiralo pa je tudi Novinarsko častno razsodišče - NČR, ki je sprva razsodilo, da je Hlebš kršil 1. in 4. člen novinarskega kodeksa, naknadno pa razsodbo popravilo in umaknilo kršitev 4. člena, po katerem mora novinar, kadar je mogoče, navesti vir informacije. Toda po pravilih sta civilna tožba in proces na NČR-ju nezdružljivi in bi moralo NČR postopek ustaviti. Kdo pa je odgovoren za posredovanje teh informacij?

Vprašanje sem naslovila na Ranko Ivelja, predsednico NČR-ja, govorila pa sem tudi z novinarjem RTV-ja Matejem Hlebšom:

Untitled from Videoreporter on Vimeo.

Predsednica NČR-ja, Ranka Ivelja, pojasnjuje:

Untitled from Videoreporter on Vimeo.

Vesna Vravnik

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • Ajs je rekel/-la:

    Eh, novinar totalno naklada in se obeša na neke formalnosti, da bi prekril tendenciozno poročanje. Datum na dokumentu razsodišča gor ali dol, gospodič svojega dela ni opravil, kot bi ga moral. Morda konkretne besede ‘nezavarovano’ res ni uporabil, a namigi so bili jasni.

    Nacionalka naj neha oponašati histerike na Svetu in Popu in raje naj dela spodobne prispevke, tako se bo najlažje izognila tem scenam.

  • PA BREZ ZAMERE je rekel/-la:

    Kr zajeban igralc tale Hlebš. :)

  • JB je rekel/-la:

    Mene pri vsem tem čudi, da ga Nlb ne toži oz. da ni podala kazenske ovadbe zoper neznano osebo zaradi kraje evidenc oz. nepooblaščenega razpolaganja z njimi. Kriminalisti bi potem valda zaslišali Hlebša on pa bi moral pojasniti od kod mu papir sicer bi ovadbo proti njemu spisali.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Manipulatorji, kradljivci , utajevalci davkov preganjajo novinarja, ki je zelo korektno poročal ! ALI IMA GREGEC DELEŽ V “ULTRI”, ALI JE TA DELEŽ DOBIL V DAR, JE BIL OD DARILA PLAČAN DAVEK, SE USTANAVLJAJO FIRME PO TUJINI PRETEŽNO ZARADI PRIKRIVANJA IN ODPLAVLJANJA DENARJA, KI JE PROTI SLOVENSKEMU INTERESU ??’? Drži ali ne!??

    • lucko je rekel/-la:

      Ce bi to porocal bi bilo ql, ampak je porocal nekaj drugega… Pa davek se placa pri prodaji…

    • lucko je rekel/-la:

      Aja in placa se davek na razliko med vlozkom in prodajno ceno, da ne bos se kaksne traparije prijavil…

  • Vili je rekel/-la:

    Čudno ,če bi spregledali!!! Pa vi ste mi novinarsko “častno” razsodišče? Ste bolj oranžno razsodišče… Namesto ,da bi branili novinarja pred političnimi pritiski ga napadate. Iskrenosti polna usta!!!

    • angie je rekel/-la:

      a ne vidiš, Vili, da ženska nosi zeleno barvo, ne oranžne?

    • lucko je rekel/-la:

      Ja zakaj braniti nekoga, ki se je zlagal in to dokazano? Toraj ne bluzi

      Tudi GG ni nihce scitil, je pa res, da sedaj scitijo JJ za precej vecje lazi, tako da ocitno moras biti pravi…

    • Vili je rekel/-la:

      Lucko, kdo in kaj se je zlagal? Zakaj braniti pokončnega kolega ,ki je razkril umazano ozadnje in laži ministra Gregorja pred političnimi pritiski?

  • Rdeči komunistek je rekel/-la:

    Joj, joj, joj!

    Jojme, jojme, jojme!

    Take argumentacije pa že dolgo ne! Vsi drugi so krivi, vse je zarota, cele strukture so proti nam, le mi smo sveti, čisti in nedolžni!

  • Dejko Metod je rekel/-la:

    Moti me , da se pri novinarjih, ki so obremenjeni , dogajajo take zadeve . Pri nas niso/nismo) srečni če kdo nekoga ne toži. To je katastrofa. Sosed bi tožil soseda. Vsak poklic je opravljati umetnost.
    Novinarski poklic ni enostaven. Tega ne razumejo vsi!! Velika odgovornost v teh časih ko marsikdo “vleče” za vse besede, vprašanja. Osebno cenim vse novinarje , ki nimajo enostavnega dela. To je odgovorno delo. Zelo. Drugi tega ne razumejo. Osebno razumem. .Težko mi je pisati o vašem novinarju in upam da se bo vse dobro izteklo. Osebno sem zelo žalosten in gospoda novinarja podpiram , podpiram vse novinarje , ki so lahko danes , jutri na istem. Kam vodijo vse te poti? Želim vse dobro.

    • lucko je rekel/-la:

      Vprasaj se, kaj bi ti storil, ce bi o tebi napisali, da si pedofil… Bi novinarja tozil? Vrjetno ga nebi podpiral… Pa cetudi bi prispevek o tem, da si pedofil prinesel na dan dokaze, da si naredil prometni prekrsek…

      Prispevek o Ultri se je ze izkazal za taksno laz… Je pa res, da je prisla potem ven neka druga zgodba a to se ne pomeni, da prvotni prispevek ni laz….

      Stekas?

  • nemesis je rekel/-la:

    Ja,ne vemo NLB ni hotela dati podatkov o kreditih preiskovalni komisiji,lahko bi jih pa Ultra sama objavila,saj jih ima,če je bilo vse v redu…

    • lucko je rekel/-la:

      Vemo, vemo, vemo pa tudi, da NLB kljub dovoljenju Ultre ni hotela vsega razkriti(razkrila pa je dovolj, da je jasno da je bil prispevek lazen), ampak sej ni cudno, ce jo vodi Veselinovic… In Ultra tudi je razkrila javnosti ne le komisiji ampak ocitno nisi hotel slisati ali pa nisi vrjel…

  • titus je rekel/-la:

    NČR nima pojma kako se iz takega sranje resiti, popolnoma so izgubili verodostojnost, manipulirali in spreminjali dokumente. Ce v Sloveniji nesposobno in pristransko NČR kontrolira delo novinarjev, potem se nam res ne pise nic dobrega. Ce se odlicne novinarje poskusa onemogociti s tako hudo manipulacijo, potem je jasno da svobodno novinarstvo bolj in bolj izgublja bitko proti oblasti in mafijskim gospodarskim druzbam.

  • Nogavička je rekel/-la:

    :))) Hlebš, ja … mogoče bi v strnjni obliki objavili vseh pravljičnih sedem(?) prispevkov na to isto temo. Malce smeha nikoli ne škodi ;)

    V negovi družbi, ko novinar svoje delo na ogled postavi, bi mogoče bilo enako strnjeno zabavno videti tudi Rosvito Pesek v Oči ;)

    • Nogavička je rekel/-la:

      … in kako je z enako vnemo dokazoval, da so pri Patrii sam uni ta drugi ;) Upravičeno lahko pričakujemo nadaljevanje te sage.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Sicer pa, kdo pa je njegov šef, ki mu je take prispevke naročal in jih spravljal v eter?

      … ta zadnji iz tega sklopa je bil že kar humoren: ko je bilo Odmevov že konec je bilo čisto mimo katerekoli od prej omenjenih tem pridano še zadnje nadaljevanje. Bobovnik je moral počakati, da mine, in da je na koncu malce poparjen naslonjen na pult pridal le še lahko noč ;)

    • lucko je rekel/-la:

      Ko smo pri Rosviti, a morda ves, a je bila res JJeva punca? To sem ze od 2 slisal in me ze kar precej zanima koliko je resnice na tem…

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ne vem. Vem samo to, da neformalne povezave v sistemu primerno organizirane lahko delujejo kot parasistem katerega cilji so lahko v diametralnem nasprotju s cilji sistema ali pa povsem mimo njih.

  • [...] so novinar Matej Hlebš, NČR in 4. člen kodeksa. Aktualna debata med NČR in Hlebšem je videti takšna. Pred kakim letom in pol sem sam prijavil Hlebša na NČR in tožbo izgubil. Zaradi posebne razlage [...]

  • levi je rekel/-la:

    Kako se Hlebš imika resnici. Razlaga kako v njegovem prispevku ni niti ene besede “nezavarovani” potem pa samo za trenutek omeni, da je grafika MOGOČE namesto ničel v dokomentu napisala NEZAVAROVAN. A grafični prikazi pa niso del prispevka pod katerega se je podpisal? On je novinar in odgovoren za cel prispevek. Če ne piše v tekstu, še ne pomen,i da ni želel tako prikazati kot, da so dobili nezavarovan kredit.
    Sprenevedanje.

  • Bor je rekel/-la:

    Kozlal je zraven, skupaj z drugimi novinarji, ni kozlal smrdljivo, samo dišečo brozgo :))

    Tak janšistični pizdek :))

  • koba je rekel/-la:

    Mi u8 KGBEJU raziskujemo rabote tega nam,boljševikom naklonjenega žurnalista.Mi,s teboj!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Bučko, saj ne znaš ne rusko ne slovensko. A misliš, da so ti tele in slične bedastoče v ponos?

  • rok je rekel/-la:

    Stvar je jasna. Hlebš ni naš, zato ga moramo čim prej diskreditirati in justificirati, tovariši.