20. november, 2009 | Jani Sever

Imamo predsednika in zunanjo ministrico

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Evropski šefi držav so za prvega stalnega predsednika Evropskega sveta izbrali predsednika belgijske vlade Hermana Van Rompuya, za predstavnico za skupno zunanjo politiko pa Catherine Ashton. Evropa je dobila telefonsko številko. Zgodovinski dogodek, ki se je zgodil hitro in nič kaj spektakularno. Kar ob neznanih imenih evropskega predsednika in zunanje ministrice niti ni presenetljivo.

Američani so izbiro takoj pozdravili. Evropa naj bi tako postala močnejši partner, predvsem pa naj bi bilo olajšano komuniciranje z zapleteno strukturo Evropske unije. Manj navdušenja je v Evropi. Van Rompuy je sicer kandidat, glede katerega ni bilo večjih nasprotovanj. Ima tudi potrebno politično kilometrino. Kot belgijski premier je uspešno pomiril mednacionalne strasti. Vendar nikakor ni znan politik. Še bolj to velja za Ashtonovo, ki je bila v Veliki Britaniji, kot baronesa, zgolj članica zgornjega doma parlamenta, kot evrokomisarka za trgovino pa tudi ni mogla ravno zasloveti. Na prvi pogled sta profila najvišjih funkcionarjev prava. Predsednik, ki zna združevati in zunanja ministrica, ki se je ukvarjala s trgovino. In vendar že njuna motivacija ne predstavlja dobre popotnice.

Predsednik Van Rompuy je včeraj izjavil, da se za ta položaj ni potegoval in da ni naredil prav ničesar, da bi bil imenovan. Zunanja ministrica Ashtonova pa je na položaj itak prišla, ker je bil Tony Blair nemogoči kandidat, saj bi povzročil preveč konfliktov. Prvi odzivi opozarjajo tudi, da je novi evropski predsednik pred leti odločno nasprotoval vstopu Turčije v EU. V Veliki Britaniji pa le redki verjamejo, da lahko nova evropska zunanja ministrica kaj veliko naredi za uveljavljanje samostojne evropske zunanje politike v svetu. Dan po imenovanju (Ashtonova mora biti sicer še potrjena v evropskem parlamentu) je torej kritik več kot navdušenja. Pravzaprav se zdijo zadovoljni predvsem tisti, ki so odločitev sprejeli. Čeprav tudi nekateri med njimi priznavajo, da najpomembnejši evropski funkciji ne bosta imeli takšne teže, kot so pričakovali ali si želeli.

Kljub temu so konsenz, da gre za prava človeka, evropski voditelji dosegli zelo hitro. Kaj to pomeni? Razlaga je enostavna. Evropa pač še ni zrela za močnega predsednika in močno zunanjo ministrico. Drugačen rezultat bi bil seveda presenečenje. Le kako bi si lahko predstavljali, da bi skupnost, ki je po nekaj letih težavnih diplomatskih zapletov vendarle prišla do precej ohlapne ustavne listine, takoj nato izbrala velike in znane voditelje? To bi bilo največje presenečenje, saj bi takšen razplet funkcijama, predsednika in zunanjega ministra, podelil veliko nadnacionalno moč, na kar članice očitno še niso pripravljene. Drugače z lizbonsko pogodbo ne bi bilo toliko težav, ampak bi se v Evropi pogovarjali o tem, da bi moral biti vsaj predsednik izvoljen na neposrednih volitvah in ne izbran s strani predstavnikov članic za zaprtimi vrati.

Močne osebnosti ostajajo na položajih v svojih nacionalnih državah. Evropa ostaja skupnost držav. Konsenz evropskih voditeljev je bil, da naj bosta prvi predsednik in prva zunanja ministrica politično šibki figuri. Hkrati je to znak kontinuitete duha evropske politike, ki mora temeljiti na konsenzu. Konsenz je daleč najbolj pomemben koncept, ki ga pozna Evropska unija. In če to pomeni, da morajo biti njeni voditelji šibke in ne preveč izrazite politične osebnosti, je to pač cena za to, da se stvari premikajo naprej in da življenje lahko poteka brez pretiranih pretresov. Kaj to pomeni za dolgoročni razvoj Evrope, je težko napovedovati. Vendar izkušnje kažejo, da na ta način počasi napreduje, se širi ter hkrati ohranja stabilno večnacionalno družbo in je ekonomsko uspešna. Na drugi strani pa ima velike težave s tem, da se pri njenem upravljanju utrjuje tehnokratska vladavina.

Včerajšnji imenovanji potrjujeta, da Evropa, kljub Lizbonski pogodbi ostaja stara Evropa.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
19 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    ja imamo še enega bilderberg agenta….

  • Bralka je rekel/-la:

    A je treba res takoj iskati dlako v jajcu in jo magari narisati, če je nismo našli? Človeka sta bila včeraj izbrana, mandat formalno še teči ni začel, pa je treba že nekaj jamrati v stilu “popotnica ni dobra, ni bilo posebnega navdušenja, nit’ ne smrdi, nit’ ne miriše, pa kdo da sploh sta ta dva….” Pa dajmo vsaj v imenu ene spodobnosti človekoma čas, da se usedeta. Pa dajmo vsaj človekoma čas, da spoznata svojo materijo in vpeljeta svoj stil dela in potem, ko bo ta stil že opazen, potem presojajmo.
    Jojme narodu, ki že dva dni po nogometni zmagi pride nazaj na rutino večnega jamranja.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Koliko EU novcev pa ti dobiš na mesec, da za pogovore z ZDA v svojem imenu pooblaščaš dva popolna neznanca?

      Jojme narodu, katerega PR prodanci se potikajo po forumih in sodržavljanom perejo glavo s klasičnimi “samo jamrate” fintami.

    • šifra je rekel/-la:

      @bralka
      …lepo vse napišeš in komentiraš (samo) ,komu ..!.
      .
      . o “mravljicah” tam dol pod alpami!…!
      občudujem tvoj idealizem “aktivnosti”… !…!
      ..resnično…!

    • šifra je rekel/-la:

      @blaž babaič
      ..ne čuddim ,se d se ti je tkole mal “zmračilo” ,ob komentarjih….!
      ..imaš pač to ne/srečo ,da imaš pre/več podatkov…!

  • Aljo je rekel/-la:

    Da, leglo birokracije se razrašča…ni stika z prebivalci EU. Jaz sem za evropske volitve, ne pa da mi birokrati odločajo kdo me bo vodil. In to za elektronske volitve prek neta seveda…da ne bodo preveč trabunjali o stroških.

    • šifra je rekel/-la:

      …ja aljo ,še dobr ,da si,….! nokoli se ob tebi ne zgubi, stika z “realnostjo”….!

  • NoMercy je rekel/-la:

    sramota, svinjarija, korupcija, … da mi takole meni nič tebi nič nekoga določijo za precednika (ker preceja!!)
    jaz sem pa računal, da bomo JJ_a se znebili :P

  • konec je rekel/-la:

    Da je rdeča zvezda SEVERNICA pozabila omeniti škandalozno imenovanje Cvikla med EU birokrate?…ha, ha, ha, ha, ha, ha.

  • koba je rekel/-la:

    MI u KGB z vsemi boljševističnimi silami podpiramo MANEKENA,našega boljševističnega brata za prevzem glavnih EU nalog.Harašo!

  • bodi je rekel/-la:

    tehtna podatka:

    “Prvi odzivi opozarjajo tudi, da je novi evropski predsednik pred leti odločno nasprotoval vstopu Turčije v EU.”

    “Zunanja ministrica Ashtonova pa je na položaj itak prišla, ker je bil Tony Blair nemogoči kandidat, saj bi povzročil preveč konfliktov. “

  • france je rekel/-la:

    “Evropa pač še ni zrela za močnega predsednika in močno zunanjo ministrico”. To ne dokazujeta le ti dve imenovanji. Samo dejstvo, da predsednik ne predseduje Evropski Komisiji ampak ministrskemu svetu jasno kaže opredelitev za medvladno namesto federalne ureditve. Nesporno bi bil kakšen Juncker iz Luksemburga boljša izbira, ampak velike evropske države skupaj z ultrakonzervativci z vzhoda ne želijo imeti vizij na obzorju. Slovenija pa k temu ni dodala ničesar, razen čudne izjave patriinega botra, ki je zahteval neposredno izvolitev predsednika ministrskega sveta na splošnih volitvah - kar je v nekdanji Jugoslaviji že predlagal Miloševič glede jugoslovanskega predsedstva.

    • šifra je rekel/-la:

      @franc
      ..ti povem, celi svet (še) ni “zrel”.. verjem..!
      samo poglej ,to bedno ČLOVEŠTVO…!