25. november, 2009 | Vest

O Manifestu mladih, Sara Drašković

Mladi v Sloveniji razumemo družbeno krizo kot globalen proces in tako tudi njen vpliv na družbeno blaginjo v Sloveniji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V petek smo se na Nacionalnem posvetu ‘S(m)o mladi v recesiji?’ v Ljubljani zbrali mladi, kjer smo razpravljali o aktualnih temah, ki so ključne za izboljšanje položaja mladih in njihovo aktivnejšo vlogo v družbi. Nacionalni posvet je bil organiziran v okviru projekta ZaVedno mladi, katerega nosilec je Mladinski svet Slovenije.

Mladi v Sloveniji razumemo družbeno krizo kot globalen proces in tako tudi njen vpliv na družbeno blaginjo v Sloveniji. Gospodarska kriza pa ne bi smela pomeniti še večjega odmikanja mladih od procesov odločanja, temveč bi morala Vlada mlade upoštevati kot enega izmed možnih opornih stebrov v času krize.

V ta namen smo udeleženci posveta pripravili Manifest mladih, ki smo ga predstavili političnim odločevalcem in predstavnikom ostalih javnosti. Naj izpostavim le nekaj izmed aktualnih tematik, ki zadevajo mlade.

Država mora omogočiti pogoje za pridobivanje znanj in izkušenj v okviru neformalnega izobraževanja. To je potrebno storiti tako preko javnega šolskega sistema, mladinskih organizacij kot tudi mreže vrstniških informatorjev.

Na področju zdravja želimo, da se na nacionalni ravni oblikuje enoten akcijski načrt za osveščanje o pomenu zdravja. Mlade in mladinske organizacije je potrebno kot posebno družbeno skupino vključiti v vse stopnje priprav akcijskih načrtov.

S področja odpravljanja revščine in brezposelnosti med mladimi pričakujemo stimulacijo zaposlovanja in dosledno izvajanje aktivne politike zaposlovanja mladih. Potrebno pa je tudi za mlade zagotoviti večjo varnost zaposlitev.

Prav tako se pričakuje omogočanje enakih možnosti za izobraževanje in zaposlovanje mladih – tudi tistih z manj priložnostmi.

Od odločevalcev potrebujemo podporo pri vzpodbujanju aktivnega državljanstva mladih in omogočanje dostopa do kvalitetnih in jasnih informacij, ki bodo mlade izzvale h kritičnemu razmišljanju in posledično ukrepanju in spreminjanju okolja v katerem živimo.

Pričakujemo tudi zakonsko opredelitev in promocijo prostovoljstva kot dejavnosti, ki razvija civilnodružbene vezi in krepi blagostanje celotne družbe.

Mladinske organizacije in predstavniške strukture mladih naj postanejo ključni sogovornik oblastem na vseh področjih, ki se tičejo mladih in njihove prihodnosti.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Rado fan je rekel/-la:

    Zeh. Kdaj bo spet Rado na vrsti???? še najpametnejše branje na vrsti press

  • rukar je rekel/-la:

    DA, DA, mladi ste zapadli v duševno recesijo, skozi šolstvo, raznih ponudb do-izobraževanja, sekt, udtujenosti od prirode itd…Sem človek, ki ga je solidarnost minila, ko so nas partijci izkoriščali za “dobrodelnost”, brigadirstvo , sami pa se gonili in kurbali na vseh poteh in ravneh ! AJDE SARA, sedaj pa na delo, da boš kaj zaslužila zase in za druge, gofljačev je na pretek !

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    V petek smo se na nacionalnem posvetu, S(m)o mladi v recesiji, v Ljubljani zbrali mladi, kjer smo razpravljali o aktualnih temah …
    Lep, napačen, prvi stavek.. :)

  • cvek je rekel/-la:

    Standard ali blaginjo nam vsem znižujete večni študentje, lenuhi, žurerji ! Vsekakor pa preveliko število le teh, hiperprodukcija na FDV , ki producira študirane bebce, primanjkuje pa inženirjev, zidarjev, tesarjev med. sester ! Pa pošljimo še nekaj novinarjev v IRAK, AFGANISTAN, doma je pa taka gneča !
    Neverjetno s kako lahkočo postavlja SARA svoja videnja, hotenja in zahteve pred to ubobožano družbo !