26. november, 2009 | Vest

O reformi študentskega dela, Marko Kastelic.

Predlagamo uvedbo kratkih del – nove pogodbe o zaposlitvi, preko katere bodo lahko delale vse kategorije prebivalstva.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Mladem forumu smo mnenja, da se mora področje študentskega dela reformirati, saj sedanji sistem omogoča vse preveč kršitev in zlorab šolskega sistema. Zato predlagamo uvedbo kratkih del – nove pogodbe o zaposlitvi, preko katere bodo lahko delale vse kategorije prebivalstva: študenti in dijaki, polno zaposleni, upokojenci ter trenutno nezaposleni. Pri kratkih delih bo delodajalec plačeval pavšalne dajatve v višini 25%, in sicer po naslednjem ključu:

kom-razpredelnica

Iz naslova kratkih del bo stekla večja količina finančnih sredstev v sklad za štipendiranje in izgradnjo študentskih domov. Hkrati pa se bo odpravil tudi največji problem današnjega sistema študentskega dela, fiktivni študenti, zaradi katerih država vsako leto nameni »v prazno« večje količine denarja. S kratkimi deli bo potreba po fiktivnih vpisih zamrla, zato v Mladem forumu zahtevamo, da se delež denarja, ki je prej šel za financiranje študentskega statusa fiktivnih študentov, nameni za štipendije in izgradnjo študentskih domov.
S tem bo lahko več študentov prejemalo štipendije, ki bodo tudi višje kot dosedanje, ki ne pokrijejo vseh realnih stroškov študentov. Z ustrezno visokimi štipendijami se bo zmanjšala potreba mladih po delu, s katerim si sedaj pokrivajo stroške prebivanja, prehranjevanja in študija.
V izogib zlorabam kratkih del, naj se uvede omejitev po času trajanja, ki naj bo 960 ur/leto in zaslužku dela, ki naj mesečno ne presega višine minimalne plače. Potrebno se je zavedati, da so kratka dela oblika kratkotrajne in začasne zaposlitve.
Kratka dela so kompromisna možnost, ki bo na eni strani ohranila pravico študentov do dela, po drugi pa izničila nelojalno konkurenco, kot jo predstavlja sedanja oblika študentskega dela. Z upoštevanjem delovne dobe, upada potrebe po fiktivnih vpisih, ter večjega priliva v sklad za štipendiranje, bo uvedba kratkih del močno izboljšala položaj mladih, v primerjavi s sedanjim stanjem.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • JB je rekel/-la:

    Krucefiks ljudje božji. Kje je vaša pamet. Spet uvajanje novega zakompliciranega sistema z novimi omejitvami, ki bo ljudi spet silil k zlorabam. Dejmo poenostavit stvari na področju zaposlovanja, davkov, administracije,… Upalimo davek npr. 20% brez izjem za vse vrste dela - lažje pobiranje, bolj enostavno, manj utaj,… Skratka vse slovenske šizofrene unikume je treba odpraviti čim prej. S tem nismo nič naredili, isto sranje drugo pakovanje.

    • kaktus je rekel/-la:

      NOV zakon, ki podaljšuje delovno dobo na 65 let, te večne študente ne bo prizadel, saj študirajo do tridesetih in čez ! Imel sem dva študenta s fakultetno izobrazbo , ki imajo pri 34 tih letih že po 10 let delovne dobe ! JAZ NIMAM NOBENIH ILUZIJ, DA MI BODO TI LENUHI IZ POMLADKA SD-eja služili za penzijo !

    • kaktus je rekel/-la:

      PO AGRESIVNI RETORIKI ŠTROMAJERJA NA TV, TA OTROČAD OD DRŽAVE, NAS , ZAHTEVA, NIČ NE PROSI ! TA JE ZAGOTOVO PRESKOČIL PRVI RAZRED OSNOVNE ŠOLE IN SEDAJ MU TO MANJKA ! TAM, V PRVEM RAZREDU SE NAMREČ UČI IN NAVAJA, KAKO SE NOS BRIŠE, POZDRAVLJA, SPOŠTUJE DRUGE IN RAVNO TO JE ODSOTNO PRI TEJ OTROČADI IZ “ŠOU”-va !

  • novak je rekel/-la:

    lubi jezus… vi to kar zahtevate? in tudi za ta vaš predlagan sistem bo moral nekdo opravljeti te storitve posredovanja del. in terjat neplacnike, vnasat podatke, urejate papirologijo etc. Kje so pa % za te? Ne mislite vendar da je zavod za zaposlovanje tega zmožen? Ga zaprejo dol prvi dan zaradi preobremenitve….

    • EgonAlter je rekel/-la:

      Obakrat piše “predlagamo”, v podnaslovu in v prvem odstavku. S tem je mišljen celotni predlog.

      Edina zahteva zadeva del predloga: preusmeritev sredstev iz financiranja fiktivnega vpisa v študentske domove in štipendije.

  • pupa333 je rekel/-la:

    Pri nas smo specialisti za predlaganje reform in novih sistemov…. Namesto da bi obstoječi sistem nadgrajevali in dopolnjevali in s tem onemogočali izkoriščanje, se lotimo novih projektov in to samo s ciljem lastne promocije….Vse to je čisto natolcevanje…. Kje so rešitve? Kako boste naredili sistem pregleden in transparenten? Kako boste to sploh izpeljali?

  • Ljubijezus je rekel/-la:

    Sveta Marija, ta “hitlerjungen” podmladek se spozna čisto na vse, od plinskih uparjevalnikov, študentskega dela, volilnega sistema, do vojaških strategij in posegov v Afganistanu. Kje so raziskave, izračuni, mednarodna primerljivost in kje izvedljivost … Tole je čisto in samo pridobivanje poceni političnih točk. Zakaj ne predlagate mali SD-jevci, ko se ravno sprejema proračun, vašim starejšim generalmajorjem, enostavno 250 mio EUR vsako leto v proračunu za štipendije in se lahko študentsko delo takoj in v celoti odpravi. A levičarsto izgleda tako, da naj si po vašem predlogu študentje z DELOM sami sebi služijo štipendije in sami sebi financirajo z DELOM izgradnjo študentskih domov. Zraven tega pa še redno in hitro doštudirajo, da bodo čim prej postali še večji davkoplačevalci. Sramoren predlog, pojdi v cerkev Marko in se takoj izpovej.

    • ??? je rekel/-la:

      Seveda, “enostavno” 250 mio EUR… - kje jih boš pa vzel Ljubijezus??? Izpovedat se greš lahko samo ti, za tak sramoten komentar!

  • tjasa je rekel/-la:

    Joj, čimprejšnja ukinitev študentskih servisov je nujna!!!! In omogočanje dela za vse ostale, ne samo za tiste s statusom!!!!

    • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

      Omogočanje dela za vse in ne le za točno določene družbeno-politično ustrezne oz tiste nesposobne s (mnogokrat fiktivnim) statusom študenta, s papirjem brezveznega faksa, s politično pripadnostjo… pa je možno le s popolno (neo)liberalizacijo delavske zakonodaje… joj krucifiks samo (neo)liberalizma ne v naši kolektivistični državici!!!!!!!!!

    • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

      Študentski servisi sami po sebi niso zlo, narobe je, da jim nekdo določi izjemno visok donos in nevidna roka nima možnosti, da se na tem področju med njimi ustvari konkurenca, s čimer se zniža njihova marža in se ne trudijo študentu zagotoviti kvalitetno oskrbo z najnižjimi možnimi stroški.

  • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

    Kako lepo, podmladek preimenovanih komunistov predlaga enotno obdavčitev dohodka celotnega prebivalstva (bi človek pomislil ob nastopu Marka Kastelica), ampak a nismo te dekadentne ideje neoliberalnega kapitalizma v naši dogovorni ekonomiji zavrnili že davnega leta 2005?!?!?!?!?!?!

  • Ljubijezus je rekel/-la:

    Naj delajo še upokojenci in brezposelni na enako foro kot študenti, predlagate podmladki?

    Kaj pa tole; Brezposelni bo delal za vsako ceno, samo da preživi, tudi za 1 EUR /h. Ka pa upokojenec? Dobiva penzijo in bo delal tudi za 0,5EUR/h da bo imel malo za zraven, za kak špricar, pa še v družbi bo, ne sam doma pred TV-jem. To predlagate podmladki.

    Študentje, ki imajo doma vsaj zaposlene starše ne bodo za 1 EUR več delali, kaj pa tisti, ki nimajo, se bodo pa tepli za enostavna dela za 1EUR/h z brezposelnimi in upokojenci. Čestitam podmladki, pa vi ste prava blagodat za kapital in podjetja te države. bi vam človek dal kar nagrado gospodarske zbornice in še obrtne zraven.

    • Jao je rekel/-la:

      Ljubijezus, drž se raje talarja - drugje s svojo “logiko” itak ne boš preživel…
      brezposelni ne bodo delali za vsako ceno ampak le za tisto, katera bo večja od socialne pomoči - to je najbrž logično…
      upokojenci pa ne bodo delali ista dela kot študenti in nezaposleni - povej mi če boš kje videl upokojenca ki raztovarja merkatorjev tovornjak?!

  • cvek je rekel/-la:

    dENARJA JE VEČ KOT PREVEČ, PO ZA-RES-ovskih ŽEPIH ! ODKAR JE KOMANDO NAD ELEKTRONSKIMI IN TELE- KOMUNIKACIJSKIMI MEDIJI PREVZEL “ZARES”, SE JE DOBIČEK na “TELEKOMU” RAZPOLOVIL, PO POSLOVNEM POROČILU SODEČ !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Ljudje božji, križan Jezus, kruce fix, kdor si dela utvaro, da nam bodo tile ” jungkommunisti “, blokfuksi, služili nam za pokojnine, se prekleto moti !