27. november, 2009 | Judita Trajber

Je bil Martin Krpan Slovenec ali Slovencelj?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na letošnjem 25. slovenskem knjižnem sejmu, ki poteka od 25. - 29. 11.2009 v ljubljanskem Cankarjevem domu, je bila predstavljena tudi knjiga dr. Milana Jazbeca: Martin Krpan - diplomat in vojščak (Zavod Martin Krpan). Podobno kot Levstikov je tudi Jazbečev Krpan krepak zdrav kmečki fant, bister, spreten in okreten.

Zna povedati pravo stvar v pravem trenutku na pravi način. In to ne po treh pirih  za vsakodnevnim domačim šankom, temveč trezen in daleč stran na tujem, bleščečem in spolzkem diplomatskem parketu. Niti navidezno  mogočnejših od sebe se ne ustraši. Nič kaj tipično slovenski ni, ta Krpan, bi rekli. Na prvi pogled. Kajti na tem parketu plešejo tudi cesarične. Cesaričnam pa so taki Krpani všeč, ah, oh, ta Slovenec, prva liga. In ker cesarjevo oko ni slepo za lučke, ki se prižigajo v očeh ljube hčerke, pa tudi  možni zet je iz dobrega testa, ponudi cesar Krpanu v zakon svojo hčerko cesarično.  Krpan, poln življenjske sile brez domače Micke,  cesarično bi, saj sploh ni bila grda in neumna, skratka bi jo, seveda, zakaj pa ne, vzel za ženo. Toda joj, tu je tudi vladarsko žezlo? Kaj pa naj z njim naredi? Ne ne, to pa ne! Čeprav popolni  primerek človeške vrste, primat, možni nosilec iz strasti spočetega dolgoživega rodu,  ki mu v  znak spoštovanja njegovega prvenstva  k nogam polagajo cesarstvo z deželo slovensko in okoliškimi vred,  bo raje stisnil rep med noge in hajd na kobilico pa brž domov.  Zanj bo dovolj koncesijica za brezcarinsko tovorjenje soli, pa se mirno živi. Vladajo naj kar drugi. Jaz sem vajen, da mi  vladajo, oni so  vajeni vladati in kaj bi sedaj metali svet iz tečajev, četudi se za kaj  ponuja gladka priložnost .

Martin Krpan se je torej vrnil domov in si oddahnil od cesarskega dvora, polagoma je pozabil tudi na iskrice, ki so ga kurile iz cesaričinih oči, domači so ga proglasili za ljudskega  junaka in kot takega ga slavijo pisatelji, po njem pa se zgledujejo tudi novodobni diplomati.

Mogoče si je kdaj med tovorjenjem soli, ko je sproščeno stopal  ob svoji ljubi kobilici in bil na varni razdalji od velikih izzivov, njegova domišljija slikala možni zgodovinski razvoj dogodkov, v primeru, če  bi sprejel cesarjevo ponudbo. V mislih  je videl Veliko združeno demokratično kapitalistično socialistično cesarstvo Slovenija, segajoče na severu do Monakovega, na vzhodu do Blatnega Kostela, na zahodu do Milana in na jugu do Osorja na Cresu. Potomci njegovega rodu so kot najvišji vojskovodje strah in trepet vsem okoliškim Brdavsom.  Na Slovenca in Slovenko, na slovenski narod si  daleč naokoli nihče ne upa niti pomisliti manj kot zelo spoštljivo. Ljudje govorijo in pišejo slovensko, tudi v vrtcih in na visokih šolah, svojim podjetjem in obratovalnicam dajejo slovenska imena, svoje plače  namesto  tujcem namenjajo preživetju drug drugega  tako, da proizvajajo, prodajajo in kupujejo pretežno domače izdelke in pri tem po v naprej znanih propozicijah tekmujejo med seboj. Podnebje je ugodno, narava krasna, zemlja, jezera, otoki so v domači lasti, kmetije ne samujejo  v zaraščanju, temveč  so rodovitne in obdelane, kajti  v merkatorjih in tuših se ne prodaja kanadski temveč domači fižol in Slovenija lepo diši po sušečem se senu, ki se izvaža  kamelam v Dubaj, tujci hvalijo lepoto cesarstva po vsem svetu. Red in mir zagotavljajo pravični zakoni, ki jih sprejemajo nepristranski predstavniki ljudstva po tehtnem preudarku in ne tako, da bi poniglavo sledili direktivam in smernicam iz tujine, sploh pa ne tistim, ki bi delale iz njih in sodržavljanov hlapce tujcem v lasti domovini.  Sredi glavnega mesta, blizu Prešerca stoji velik spomenik, na katerem piše: Čast in slava Martinu Krpanu, prvemu slovenskemu cesarju.

In Martin, ko tako sanjari, počasi prispe v domači kraj, kjer ga vsi  veselo in spoštljivo pozdravljajo, saj je vendar velik človek, govoril je s samim cesarjem in od dobil od njega  celo doživljenjsko  koncesijo. Martina pa postane sram,  zave se namreč, kaj vse bi lahko storil, pa ni. Kajti, kako že pravi tisti stari rek? Kar more in ne kar mora mož je storiti dolžan.

Oba avtorja, Levstik in Jazbec, pripisujeta svojima junakoma podobne vrline, njunih slabosti  ne  izpostavljata.  Levstikov Krpan je kljub svojim visokim diplomatskim zmožnostim prostovoljno ostal prekupčevalec, Jazbečev  pa diplomat in vojščak.  Zelo dober diplomat in zelo dober vojščak.  Toda vendar le vojščak, ki uboga vojskovodjo.  Takšen je pač red stvari. V redu, razumem. Samo ne vem, zakaj bi se s tem hvalili? Nobeden od njiju ni postal  vladar.  Za Slovenca naj bi bilo torej hvalevredno že, če se dokaže kot moder diplomat, tisti, ki  se zaveda, ‘do kod seže njegov domet’.
Kakor se vprašamo, kaj je pognalo Levstikovega Krpana h kobilici namesto k cesarični in cesarski kroni, se lahko vprašamo, kaj je tisto, kar v glavi Slovenca določa ‘dolžino njegovega dometa’?

Levstik je vedel, zakaj je svojemu junaku odprl prostranstva in zakaj se jih je ta ustrašil.  Če je bil tudi Jazbečev namen opozoriti na krpanovsko deželotvornega namesto državotvornega Slovenca,  potem je v tem gotovo uspel.

Judita Trajber

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    in je res….

  • Bralka je rekel/-la:

    Bravo, Judita.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Milan Jazbec, pejt doma!

    h++p://nato.gov.si/slo/novinarsko-sredisce/clanki/radio-koper/
    h++p://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/19869
    h++p://www2.arnes.si/~ljmiri1s/slo_html/projekti/forum/forum6.htm

  • NoMercy je rekel/-la:

    Martin krpan kot nacionalni junak je totalna katastrofa.
    Navaden švercar, ki svojega tlačitelja še rešuje pred propadom - sranje na kubik :(

    pa Hlapec Jernej je prav tako “bulšit” figura — gre uničevati drugemu lastnino namesto, da bi si sam kaj zgradil :(

    • Mistral je rekel/-la:

      Martin Krpan je bil ta pravi tajkun svojega časa, je je tu in tam komu tudi kri spustil, kar delajo tudi naši tajkuni in jih prav tako kot krpana nikoli ne odkrijejo ker je najbolj enostavno kurje tatove lovit pa tajkuni so zaščiteni

    • Turek je rekel/-la:

      ti pa nisi lih poštekal hlapca jerneja…

    • Tanja je rekel/-la:

      Se strinjam!

  • zirosi je rekel/-la:

    Martin Krpan je - kolikor se spomnim - pravljična oseba (tako kot Kekec in Peter Klepec..)

    Martin Krpan je bil pravzaprav praktični anarhist, zato ga niso brigale nedofukane princese, še manj pa oblast.

    Nikakor pa ni bi bil nekakšen diplomat ali pa vojščak bil je kvečjemu preprodajalec orožja; zato je tudi tak car - ker se ni pustil jebat nikomur: prišel je na Dunaj, posekal tisto najlepšo cesaričino lipo (kar bi lahko vzeli tudi kot metaforo…), osmešil dunajske konjušarje, razfukal Brdavsa in odšel.

    Se mi pa res zdi, da nekateri mislijo, da se vse pravljice morajo končati tako, da se glavni junak poroči s princesko in potem živi do konca svojih dni…

  • zorge je rekel/-la:

    Enkraten prevod Krpana iz Levstikovščine v sodobno slovenščino.Govori o Slovencu,ki je imel vseskozi pomembno vlogo, na žalost ne v lastni državi.Opisuje Slovenca,ki je zelo vplival na potek zgodovine v tem delu Evrope.Za svoj vojaški in diplomatski prispevek je sicer dobil vrečo zlatnikov,uradno potrdilo za posle,svoje države ni dobil.No končno jo ima.In tu je poanta.Čestitke avtorju.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Avtor je potiskal to državo v NATO. Za nagrado je zamenjal službo in pristal na zunanjem ministrstvu. Čestitke avtorju.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    http://www.dobrojutro.net/izjava_dneva/milan_jazbec_avtor_studije_martin_krpan_diplomat_in_vojscak_o_ameriskem_spoznavanju_slovenske_miselnosti/142288

    Milan Jazbec, avtor študije Martin Krpan – diplomat in vojščak, o ameriškem spoznavanju slovenske miselnosti

    06.12.2009
    Milan Jazbec

    Ko sem ameriški kolegici, ki je službovala pri nas, omenil, da pišem knjigo o Krpanu, mi je rekla: A veš, da se mi ameriški diplomati, ki gremo delat v Slovenijo, o vaši mentaliteti učimo prav na primeru Martina Krpana?

    —————————————————————————————–

    Milan, so se ti obilno zahvalili, ker si toliko pripomogel za podreditev Slovenije zvezi NATO? Kvizling ti novodobni.