3. december, 2009 | Vest

O Zaresni zahrbtnosti, Boštjan Pihler

Koliko politikov, različnih strokovnjakov, novinarjev in drugih ve za strahotno krivico nad prebivalci Zasavja.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ministrstvo za okolje in prostor je na drugi stopnji potrdilo odločbo Agencije RS za okolje, ki francoskemu Lafarge Cementu v Trbovljah dovoljuje sežig več kot sto ton nevarnih odpadkov dnevno. In to za obdobje desetih let. Odločba Lafargeu hkrati dovoljuje še izjemne, ogromne izpuste najnevarnejših snovi v okolje. Drugače pač ne gre, ob normalnejših ekoloških standardih bi bili dobički za Francoze premajhni. In Francozi so menda za Slovenijo prepomembni – za razliko od Zasavčanov. Naj spomnimo, da je manj kot dvesto zaposlenih v Lafargeu že brez sežiganja odpadkov letno ustvarilo okrog deset milijonov evrov čistega dobička. Premalo! Da bo dobiček še bolj po meri Francozov, je sedaj Lafargeu dovoljeno sežigati nevarne odpadke in pri tem spustiti v okolje tolikšne količine organskih strupov, tudi rakotvornih, kot bi jih sicer lahko skupaj spustilo kar dvajset klasičnih sežigalnic odpadkov. To in druga podobno grozljiva dejstva, vse to je dobro znano vsakomur, ki je po dolžnosti ali pa kar tako vsaj malo pokukal v problem Lafarge. Prekleto klečeplazenje! Uh, koliko politikov, različnih strokovnjakov, novinarjev in drugih ve za strahotno krivico nad prebivalci Zasavja, pa so zaradi gnile preračunljivosti tiho oziroma delujejo celo v francosko korist. Ta izrojenost je gonilo Lafargevega uspeha. Ključno vlogo pa seveda igrajo slovenski politiki - te tragične karikature majhnosti, ponižnosti in votle nadutosti. Preteklost je sicer pokazala, da je Lafarge visoko nad slovenskim političnim peskovnikom, saj so mu v sedmih letih, odkar je v Sloveniji, iz roke jedle dve levi in ena desna vlada. Kljub temu pa smo v Zasavju prepričani, da lahko glavne Lafargeve politične botre danes najdemo v stranki Zares. Začelo se je že s sumljivim, netransparentnim francoskim prevzemom trboveljske cementarne leta 2002, ko je bil okoljski minister Janez Kopač (takrat LDS, sedaj Zares). Le nekaj mesecev po prevzemu je Kopač Lafargeu odobril poskusni sežig več kot 30 tisoč ton nevarnih odpadkov. In tako naprej. Letos so na primer predstavniki stranke Zares bili edini, ki niso podprli izvedbe zagorskega referenduma o sežiganju odpadkov v Zasavju. V tej luči je razumljiveje tudi to, da je Lafarge v več let trajajočem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja najel odvetnico Bredo Razdevšek, soprogo enega osrednjih protagonistov Zaresa. Kot da nam želijo sporočiti: cosa nostra. Ja, zahrbtno, pokvarjeno, … a vseeno predvidljivo. Zares!

Boštjan Pihler

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
28 x komentirano
  • tjasa je rekel/-la:

    To z Lafarge-m je res katastrofa…ne štekam, kako ne gre na noge celo Zasavje?!

    • rukar je rekel/-la:

      VSE SE STRESA NAD “LAFARG”om, kaj pa poprej, ko so imeli v “CEMENTARNI” Trbovlje še glavno besedo razni DOLANCI , se pa še o kakšnem osnaževanju pisniti ni smelo in je bilo v kali zatrto !

  • SRS je rekel/-la:

    Ja kaj ste pa drugega pričakovali od te stranke lažnjivih kljukcev??? LAŽ,LAŽ in LAŽ.Vi jih kar še volte!!!

    • naivnež je rekel/-la:

      Ne bomo.! Volili bomo Erjavca! On je sicer izdal odločbo, ampak to je naredil po hudih grožnjah Zaresovcev, da se bo moral voziti z avtom z nižjimi izpuhi CO2. Sedaj potrebuje relaksacijo po strahu, ki ga je preživljal ob misli na manjši avto. Predlagam, da mu tudi Pihler pošlje pismo podpore.

  • bronjo je rekel/-la:

    Bor in kar vas je še Zaresovcev, kaj pravite na tole “cosa vostro”?

  • Mirjana je rekel/-la:

    Isto se dogaja na obali,…strokovnjak, ki je sodeloval pri izdelavi vladne okoljske študije za terminale, ki je potrdila nesporne okoljske vplive in neprimernost lokacije,…danes ob boku TGE (skupaj z Lipičem,..a ni tudi pri Lafargu svetil?..) zagovarja popolnoma nasprotno.
    Torej, ni dovolj, da se dvigne Zasavje…to je slovenski problem,…ne pa lokalni.

  • joško je rekel/-la:

    Jaz predlagam bojkot uporabe njihovih izdelkov. Posledično tud ne bodo imel za kaj sežigat odpadkov.

  • Luna je rekel/-la:

    Žalostno in huda zloraba Zasavcev. Večina se jih sicer sploh ne zaveda, kako hude posledice bodo nastale na zdravju ljudi, tudi na zdravju naslednjih generacij. Ne morem verjeti tudi, kako se ne uprejo zaposleni in da ne odnehajo vodilni, tisti, ki živijo v lokalnem okolju

  • Nogavička je rekel/-la:

    Zdaj upravičeno pričakujem Kopačev odgovor. Res, njegova zgodovina ni ravno bleščeča, Mladina hrani zapis o njegovem kranjskogorskem okoljskem in PR fijasku. Soočenje s trditvami si zasluži tudi Golobič. Pa ne zato, ker bi bila nekaj posebnega, ampak zato, ker jih preko njihovih stališč in mnenj šele v resnici spoznamo. Vse ostalo je le odkrivanje tople vode.

    • naivnež je rekel/-la:

      Morda pa ni povsem nepomembno, da je odločbo izdalo ministrstvo za okolje in da tam ministruje nek Erjavec. Ki menda ni iz Zares,ampak neke druge stranke. Kar pa je najbrž - v globalnih zarotah, ki jih je sposoben prepoznati le nadum kakega Pihlerja - povsem nepomembna malenkost.

    • Mirjana je rekel/-la:

      naivnež…Lafarge ima malo globje korenine od zadnjega mandata,..pa tudi predzadnjega. Kar ne opravičuje “najtransparentnejšega” ministra med ministri do danes, aktualnega g. Karla Erjavca. Mene ne moti napihnjena afera o GG,..moti me pa, da je med svoje vrste pobral gospoda Kopača…Nogavička, če pa misliš, da boš dobil odgovor…se motiš.
      In ponovno povdarjam, dokler se ne bomo združili v znanju, informacijah in zahtevah po kompetentno pokritih resorjih,..inšpekcijah,..bo tako,..lahko le slabše.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Mirjana, njuna kredibilnost je pod vprašajem, če bo Kopačeva vloga pri vsem tem ostala v zraku.

      Vsi že bolj ali manj dolgo vemo kaj bi bilo potrebno storiti, da bi bilo boljše. Pa bore malo od tega. Zato sledi eno vprašanje prej: zakaj je še vedno tako kot je bilo. Vprašanje je komu zaupamo in ali tok impulzov res teče v smeri odločevalcev v našem imenu k kapitalu in zakaj ne.

    • Mirjana je rekel/-la:

      Odgovor je preprost Nogavička, tako preprost, da ga je skoraj nemogoče realizirat:))
      »Demokracija ni nekaj v kar verjameš,
      ampak je nekaj kar počneš.
      Sodeluješ. Če tega ni, se demokracija sesuje.«
      Abbie Hoffman

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, demokracija in pravna država sta proces.

      Glede plinskih terminalov, pa plinovoda sem razmišljal v duhu zmanjšanja izpustov CO2: ali misliš, da bi se investicija poplačala prej kot v prihodnjem desetletju? Ali misliš da nekdo s figo v žepu podpisuje takele pogodbe in hkrati one o zmanjšanju izpustov?

      Ali se oblikuje premislek pri ljudeh kako preiti iz naftnih derivatov na alternativne vire? Ali ta strategija vključuje dezinvesticije naftnih kompanij? Ali vključuje odgovore ljudem, ki zdaj delajo v naftni industriji, od črpališč pa do črpalk, od česa bodo živeli, ko se bodo avtomobili premikali na vodo, veter in sonce? Kaj bo storil kapital, da se bo trenutno stanje vleklo do kolkor bo pač šlo?

      Pred dvajsetimi leti je strokovna javnost kolebala med vprašanjem ali človek vpliva na pregrevanje zemlje ali pa tega pregrevanja v resnici sploh ni. V nekem trenutku se je stvar prelomila v svoje naslednje stanje in se sprašuje ali se bo temperatura dvignila za 2 stopinji in gladina morja za 1 m v 50 letih ali prej.

      Vprašanje je le koliko ljudi mora biti zaposlenih v javni upravi in v npr energetskih firmah, da se bodo čutili zavezane delodajalcu bolj kot sebi, lastniku kapitala in njegovemu interesu in ne svojemu, saj se bo tak piramidni sistem slej ko prej sesul sam vase. Kapital pač v koncentričnih krogih potuje izključno navzgor.

      Ko stagnira avtomoblska industrija, stagnira pol sveta. Ali moramo res čakati le na posvečene izvoljence, da nam bodo na ključne obletnice natrosili drobtinic upanja o koncu krize? Smemo dvomiti, da je njihov interes enak tistemu o katerem govorijo? Smemo videti, da ključni posamezniki delujejo v svoji režiji in pod krinko demokracije ter pravne države? Problem je v tem, da je predrznost postala del folklore in se nihče niti ne trudi pretirano prikriti določenih nečednosti in/ali očitnih neskladij dejanj z besedami.

      Na kratko: namesto na nafto bi se lahko vozili na vodo; in to brez vesoljske znanosti. Lahko pa še naprej verjamemo trgovcem z energenti, da to ni mogoče, npr ;)

    • Mirjana je rekel/-la:

      Nogavička, o terminalih je bilo veliko napisanega, povedanega. Če potrpiš še malo boš dobil odgovore neodvisne stroke,..govorim o Stroki in ne stroki a la cart. V soboto je okrogla miza v Trstu, ko dobim vabilo ga objavim. Po novem letu pa bo zanimiva prezentacija tudi v Kopru. In o vsem se bo sproti obveščalo. Tudi o CO2 bo zanimiv podatek, vendar ker nisem stroka, bi mi bila očitana laž, zavajanje,..nekaj tkaega kot je bil deležen Pihler.
      Glede tvojega nadaljnega razglabljanja pa si si trako sam odgovoril :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Stroka a la cart :)

      Le brez kravjih kupčij, zdaj gre zares. Da se zavaja in da so podatki laž, pa nekaj malega osebnega o udeležencih in avtorjih, bo itak povedano z ene strani na spodnjem nivoju, z druge na višjem nivoju pa da se zavaja in da so podatki laž, pa tudi nekaj malega osebnega o udeležencih in avtorjih.

      Paše zravn.

    • Mirjana je rekel/-la:

      Res je Nogavička,..štala bo popolnoma…a potrebno bo slediti,..in si lastno mnenje ustvariti sam. Že dejstvo, da isti strokovnjak o isti zadevi trdi da je črna, nato pa, da je bela,..da misliti. Navadni smrtniki pa smo tako ekofundamentalisti…po Jerofšeku,..:))

    • Mirjana je rekel/-la:

      Pa še to: stroki bo odgovarjala stroka,..ljudstvu, (vključno z nekaterimi vročeglavimi primerki tudi na teh straneh) pa predstvaniki civilne družbe…kaj čmo…bad karma :(((
      .)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NOGAVIČKA je vedno bolj prepričan, da se je pri nas začela prava demokracija šešle po zadnjih volitvah!

  • Mirjam je rekel/-la:

    Naivnež v resnici ni naivnež, ampak b….. Pihler pa tudi ni nadum, ampak ima le zavidljiv analitičen um, predvsem pa z visoko etično držo. Škoda, da b…ji tega ne morejo ali nočejo dojeti.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Da živimo v tej čudežni deželi, pa še na ogled isto sr* z drugega konca naše male podalpske deželice.
    http://www.primorska.info/novice/6184/je_kupljena_raziskava_lahko_zanesljiva
    http://www.primorska.info/novice/6185/porocilo_o_varnosti_plinskega_terminala__intelekt_naprodaj
    in ta stroka je očitno botrovala Lafarge-u.

  • Emilijan je rekel/-la:

    Pihler se je menda debelo zlagal - a je to res, kar pravi Kopač?

    http://www.vest.si/2009/12/04/janez-kopac-odgovarja-pihlerju/

  • Boštjan Pihler je rekel/-la:

    Hej, ljudje božji, seveda je vse res, kar sem povedal in zadeve so enostavno preverljive (odločba, ki jo je v času njegovega ministrovanja za sežig odpadkov dobil Lafarge Cement, dovoljene emisije za Lafarge Cement danes, dobički Lafarge Cementa za npr. zadnja tri leta …). Ampak Janez Kopač je dosegel svoje: nekaj ljudi vseeno dvomi o tem, da pokvarjenost, ki sem jo izpostavil, drži.

    Boštjan Pihler

  • Mirjana je rekel/-la:

    Nekaj ljudi dvomi, ker enostavno hoče dvomiti iz enega ali pa drugega razloga.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Dvom pomeni nemir in kdo od nežnih dušic si ga želi doživljati ;) Bolj ko si vztrajen pri prepričevanju njih, da z ideali, prepričanji in vero v dober namen njihovih omiljenih, nekaj ni čisto v redu, bolj ko boš opozarjal na razkorak med besedami in dejanji, bolj se bodo oklepali tradicionalnih in/ali primarnih vzorcev razmišljanja in bodo v skladu z njimi tudi ukrepali; ta zmedenost je pa le voda na mlin njihovih omiljenih.

      Ne trdim, da nima smisla, še več: pomen razkrivanja dejstev je ključnen, ampak ni pa dovolj: vzporedno bi bilo potrebno ustvarjati konkretne primere dobre prakse. Ustaljen sistem potrebuje konkurenco. Od običajnega opozarjanja na protislovja, disfunkcionalnost in diskrepanco ključnih ljudi in sistema samega, bo potrebno preiti še na nivo gradnje in promocije dobre prakse mimo običajnih vzorcev zaprtokodnega razmišljanja maksimizacije dobička in postopnega dezinvestiranja ključne odvisnosti od (petro)kemije in farmacije.

      Ja, vrednote, vrednote …

  • kaktus je rekel/-la:

    Kako je enostavno in hitro priti na spletno stran ob dela prostih dnevih ! Potrjuje se ugotovitev, da so blogerji po večini brezdelni vladni uslužbenci, ki to počenjajo in contrirajo nam, celo po naročilu nadrejenih !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    ZARES vseskozi deluje, po knjigovodsko bi temu rekli, v tujem imenu, za svoj račun ! Če imajo predsednika, ki ima denarce zunaj, ki bogati z davki tujino, pozablja pa, da vse kar ima in je narobutal, vzel tu, doma in od tega ljudstva ! TO JE TA PODLA ZAVEST ” ZARES” ovcev IN KUMROVŠKIH TEČAJNIKOV !
    V AMERIKI DOBIŠ ČLOVEKA KOT SOGOVORNIKA ŠELE TAKRAT, KO MU POVEŠ V KATERI FINANČNI, DAVČNI,, RANG SPADAŠ, PRI NAS PA, KO SE POHVALIŠ, KOLIKO SI DRŽAVI UKRADEL IN KOLIKO IN KAM SI GA PARKIRAL ALI ODPLAVIL !

  • [...] pravna služba v podobi Milivoja Radaka, podkrepljena, kot je že znano, z odvetnico Bredo Razdevšek je s sabo prinesel, na prvi pogled impozanten, kup papirja (slika [...]