4. december, 2009 | Matjaž Vizjak

Kolkor kapljic, tolko let?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kolkor kapljic, tolko let,
bog nam daj na svet živet!
Kdor čemerno se drži,
Ta za našo družbo ni!

Včasih ljudje niso veliko potovali, in iti na pot, sploh pa na dolgo, je bil pravi podvig. Med potjo so se ustavljali, se odžejali in najedli; vprega se je spočila ali so jo celo zamenjali; tudi ljudje so prespali pod streho gostišča, če je bila taka potreba. Ko so prispeli na cilj, so spet bili potrebni okrepčila ali celo prenočišca.
Gostilne so rasle z družbenim, predvsem pa ekonomskim razvojem. Že ime pove, da je gostilna hiša, v kateri gostijo gosta, mu izkazujejo gostoljubje.

Od srede 19. stoletja naprej so bile gostilne pomembna zbirališča ljudi za kulturno dogajanje v duhu narodnega prebuditeljstva ter politične shode in modrovanja strankarskih veljakov. Ob zadnjem je znanih kar nekaj primerov, da so si gostilne razdelile goste glede na politično pripadnost; tako so liberalci hodili v eno gostilno, klerikalci pa v drugo.

Gostilna Pr’ krač v Dolskem pri Ljubljani je ena tistih turističnih kmetij, kjer goste že pri vhodu pričaka domača žganjica, ki si jo gostje sami točijo v fraklje, v hiši pa s hrano streže gospodar Tone, ki jo v kuhinji, ob pomoči hčera, pripravlja gospodinja. Prisegam na nedeljca: Čičeva goveja juha z domačimi nudelni je odlična, ob tenstancu pa so na izbiro dunajc, svinjska pečenka ali pečen piščanec! Solata je z domačega vrta. Gostilna in gospodar se mi nikoli nista zdela vsiljivo desna, končno je h Krač’ hodil priseljeni domačin, pokojni Marko Zorko, ki ga ne bom pozabil nikoli kot božička, ki nas je, nekoč, prisotne vse poznal in vsakemu povedal, kar mu gre. Da je bil božiček prijatelj Marko Zorko smo prisotni izvedeli šele leta nato, pa se ni izdal sam. Turistična kmetija Pr’ krač je znana še po prvomajskih slavjih, na katerih obvezno igra vevška godba na pihala, v novejšo slovensko zgodovina pa se je vpisala kot kraj, kjer je dan pred silvestrovim leta 1991 razpadel blagopokojni Demos, ustanovljen 27. novembra dve leti pred tem. Naj počiva v miru in naj mu sveti večna luč!

Novinarji Popa so v sredo v primestni ljubljanski gostilni izsledili vodstvo t. i. socialnih demokratov, ki so se prišli po sobotnih demonstracijah in uporu poslancev pogovarjat, kako naprej. Da izza tesno zaprtih vrat ni novinarki do poznih nočnih ur, ko so zadnja Popova poročila, nič uspelo izvedeti, je zanesljivo poskrbel lastnik in gostilničar Jože, ki je preverjeno ‘naš’. Lokacijo je zamolčala tudi novinarka Popa, pa je gostilna Pečarič na Vrhovcih preveč poznana, posebej med domačini Vrhovce in Brda, da domorodci ne bi takoj spoznali, za katero gostilno gre. Pečarič je tudi tista gostilna, kjer se zbirajo‘ta rdeči’. ‘Rdeč’ je bil pokojni oče Jože, ki je gostilno predal sinu Jožetu, ki barve prav tako ne skriva, in si je v aperitiv baru izgovoril ‘kot’, kjer so ob Pečaričevem domačim rdečim iz Pečaričevega vinograda v Beli Krajini politizirali, prav tako že pokojni general Svarun in nekdanji direktor Toka, domačin z Vrhovcev, Janko Janša.

Morda Pahorjevi ‘liberalni socialisti’ sebe še dojemajo kot levico, čeprav jih volivci že nekaj časa ne več. Stranka socialnih demokratov ni naslednica Zveze komunistov Slovenije, kar nastala je 29. maja 1993, od nekdanje zveze komunistov je podedovala samo člane, prostore in pa, seveda, volivce, ki so eni prej, drugi kasneje spregledali, da če oddajo glas ‘socialnim demokratom’ ne volijo levice, niti leve sredine, ampak desnosredinsko slovensko različico Blairovih laburistov, ki se prav tako po riti vozijo k maši, kot se slovenski ‘socialni demokrati’ pod Pahorjevim vodstvom. Spomnim se še, da se nas je neposredno po prvih večstrankarskih volitvah na srečanju v Križankah zbralo nekaj sto članov in simpatizerjev ‘prenovitevljev’ (Delo nas je naštelo takrat nekaj deset!), na srečanju ‘združenih listarjev’ v Mostecu kakih tisoč (Delo nas je videlo takrat nekaj sto!), strankarski funkcionarji pa so bili že kmalu nato navdušeni nad Borutom Pahorjem, ki je menjaval socialne vrednote za nove glasove volivcev. Zaman smo nekateri že takrat opozarjali, da je prevzel stranko, zdi se mi, da z devetimi poslanci, zapustil pa jo bo s še manj, kot jih je stranka imela, ko je še prisegala na socialni program!
Sindikati so že spoznali, da na Pahorjeve‘socialne demokrate’ in‘levosredinsko’ koalicijo, nimajo kaj dosti računati. To spoznavajo tako nekdanji Pahorjevi člani, ki ustanavljajo novo, levo (?) stranko, kot poslanci, ki so s podpiranjem Boruta Pahorja volivcem pošiljali napačno sporočilo, da volijo levo, socialno čutečo stranko, sedaj pa predsedniku zastavljajo neprijetna vprašanja in postavljajo zahteve, ki za premirja niso sprejemljive.

Kaj so se sinoči zmenili v gostilni pri Pečariču ne vem, počasi bomo že izvedeli. Zanesljivo pa imajo za slovenske stranke, gostilne slabo karmo.

Živi bili, pa videli! (Valter)
Sicer pa, krucifiks, so what?

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • bosko je rekel/-la:

    Kolkor kapljic, tolko let,
    bog nam daj na svet živet!
    Kdor čemerno se drži,
    Ta za našo družbo ni!

    TO JE PEL TUDI MOJ FOTAR, PA GA JE PRI 57 LETIH ODPELJALA SMRT, TAKO DA V TEJ PESMI NI RESNICE

  • NoMercy je rekel/-la:

    eh - kaj . gnarja ni pa še pufov je preveč :P
    šparat bo treba in imet sestanke tako kot mularija: na TR3 s poceni vinom v plastenki :)

  • Nogavička je rekel/-la:

    Mencinger: Kriza v Sloveniji še zdaleč ni opešala

    http://www.siol.net/Gospodarstvo/2009/12/Mencinger_intervju.aspx

  • rukar je rekel/-la:

    HVALI in slavi MENCINGERJA, verjetno tebe ni nategnil s tisto izjavo o ničvrednosti certifikatov, meni so prinesli recimo avto srednjega razreda !
    POSLUŠAJ BEDAKE PROGNOZERSKE, SI BOŠ LAHKO KMALU DAL ŠTRIK ZA VRAT !

    • luka je rekel/-la:

      kolk so prinesli šele lahu, gantarju, itd…:)

    • Q_ je rekel/-la:

      Predvsem Mencingerju smo lahko hvaležni, da nismo fasali privatizacije po ruskem , argentinskem, bolivijskem ali madžarskem vzoru. Še veliki guru “šok terapije” Jeffrey Sach se je na koncu pokesal.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Omenjena napitnica, pa tista “En hribček” je SLOMŠKOVO delo ! On ni propagiral pitja in pijančevanja, kot mu to radi očitajo, on je tudi opozarjal v svojoh pesmih “Po pameti ga pijmo, da pamet ne zgubimo ” !
    Pri nazdravljanju in voščilu, pa vedno rajši in samo uporabljam to zgornjo, domačo verzijo kot tisto Angleško…

  • potemkin je rekel/-la:

    Znane stalinistično-zauralske metode:najstrožja konspiracija,zaprta vrata,čuvaji pred vrati,rdeči gostilničar in njegovi.Sam veliki Josif bi z zadovljstvom pritrdil takšni rdeči konspiraciji

    • NoMercy je rekel/-la:

      ja bogi bogi potemkin: a ti je zadnje vaško ščene požlo tisto klobaso, ki so ti jo mati dali okoli vratu, da bi se vsaj ščeneta s tabo igrala :P

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Potemkin, ti tvoji “rdeči” so, kar se konspiracije tiče, pravi vajenci proti nekim drugim, “nerdečim” demokratom, katerim pa je z “rdečimi” skupno to, da sta se tako “naš” kot “njihov” šef pred osamosvojitvijo “kalila” v ISTI stranki.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    SD je stranka ljudomilih in skromnih altruistov!

    Poglejte naprimer njihov podmladek!

    Sami lepi in navse pametni fantje!

    In kam so že prolezli klub zeleni mladosti!

    Ni čudno, da jih ljudje že od leta 1945 volimo plebiscitarno!