4. december, 2009 | Vest

O Mednarodnem dnevu prostovoljstva, Boštjan Klun

Vsi smo lahko prostovoljci.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V dobi, ko je internetna televizija nekaj vsakdanjega in otroke učimo, da naj, če česa ne vedo, vprašajo Google, je nesmiselno razlagati zakaj je 5. december Mednarodni dan prostovoljstva in kdaj ter kdo ga je za takega naredil. smiselno se je torej vprašati, če se še niste, kako lahko postanete prostovoljci tudi vi. odgovor je preprost - reče se mu - www.recikliraj.se.
 
Kdo je prostovoljec?
Katere so prostovoljne organizacije?
Ponudba in povpraševanje po prostovoljnem delu…
ter nenazadnje, reciklator  - na www.recikliraj.se.
 
Morda pa vas bolj kot vsebina mednarodnega dne zanima, če ste morda že prostovoljec. Začnimo pri 125.000 prostovoljnih gasilcih, brez katerih si varnosti te dežele, verjemite, ne upate niti zamisliti… se morda prostovoljno javljate na katerem izmed telefonov za pomoč v stiski? Morda opravite kakšno knjigovodsko ali računovodsko storitev za lokalno društvo proti mučenju živali? Morda, kaj drugega, vedno pa to radi počnete in brez pričakovanega plačila. Preprosto zato, ker vas duh individualizma še ni požrl.

Seveda prostovoljno delo hodi z roko v roki z dobrodelnostjo.
 
Saj veste! Prostovoljno organiziramo dobrodelni koncert za, recesija je, socialno ogrožene.
Mega!
Imamo plemenito idejo!
Imamo nastopajoče in bende, ki se odpovejo honorarju!
Varnostniki bodo pokorovitelji in tonci bodo sponzorji, vstopnine ne bo.
Našli bomo kakšnega dobrotnika, da bo pokril back stage s pijačo pa jedačo!
 
Super, in kje je zbrani denar za socialno ogrožene?
 
Žal sem bil prevečkrat priča, ko se ta sredstva nakapala z nabirkami in vsiljenimi dražbami. zato sem postal, brez zamere, z leti tečen. Dobrodelne prireditve, ki jih ne organizira slovenska filantropija, ne vodim več prostovoljno.
Zahtevam plačilo, in to dvojno… ki ga še isti dan prenakažem na račun pomoči potrebnih. verjemite, veliko nadebudnih organizatorjev obljubi sodelovanje, sklene pa ga bolj malo. Običajno pravijo, da ni dovolj sredstev, jaz pa pravim, da so se premalo potrudili pri sponzorjih. Prepričan sem, da bi, če bi bil koncert tržne narave, obredli vse mogoče donatorje, da bi le zaključili koncert z dobičkom. Upravičeno se torej vprašamo, komu so potemtakem dobrodelne prireditve zares namenjene in katere potem zaslužijo vašo pozornost. Nekaj teh boste našli tudi na spletni strani www.recikliraj.se, za vse ostale pa vam voščimo dober nos.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • kaktus je rekel/-la:

    TISTEGA TRENUTKA, KO BO KAKŠEN SD-ejevec, ZARES-ovec, LDS-sovec bilo kaj zastonj, brez plačila premaknil , bom šel nazaj med prostovolce ! JAZ GA ŠE NISEM SREČAL !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tudi mene zanima, za kakšen denar se gredo ti tipi prostovoljstvo?

  • boštjan klun je rekel/-la:

    @ kaktus:

    jaz sem jih že nekaj. pa tudi kak SLS-jevec, pa SDS-jevec, pa SNS-jevec, pa tudi NSi-jevec je bil zraven…

    @MEFISTO:

    za noben.