8. december, 2009 | Vest

O klimakteriju klimatskih sprememb, Rado Pezdir

Zadnje dni imamo priložnost spremljati nov road-show ljubiteljev apokalips in prerokov groze.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zadnje dni imamo priložnost spremljati nov road-show ljubiteljev apokalips in prerokov groze. Podnebna konferenca, ki te dni poteka v Kobenhavnu, je namreč odlična priložnost za vse klaftrače, da javno obnovijo svoje poznavanje izjemnih znanstvenih virov kot so denimo Al Gore, Michael Moore ali pa kar film Zeitgeist. Pustimo ob strani nekaj zanimivih dilem, ki jih odpira znanost na področju raziskovanja globalnega segrevanja, to za slovenske prvake zaskrbljenosti namreč ni tako relevantno, kot kaka izjava kakšne podnebne mesije. Bolj kot to je zabavno papagajsko ponavljanje o koncu sveta zaradi kapitalističnega sistema. Ne samo, da je kapitalizem uničil vse moralne vrednote sveta, uničil bo še svet. Še več, temeljni gradnik kapitalizma in ekonomske znanosti naj bi bilo uničenje narave. Razumem, da v vukojebini vsi nekako spregledajo Nobelove nagrade iz ekonomije, ki se ukvarjajo s čim takim, kot so transakcijski stroški in razpolaganje z omejenimi viri, saj navsezadnje vsi profeti groze dobro vedo, da je Nobelova nagrada dejansko sponzorirana s strani svetovnega velekapitala. Zanimivo je, da celotno uboštvo samozvane slovenske inteligence ne premore niti toliko razgledanosti, da bi iz učbenika za prvi letnik ekonomije prebralo, kaj so to pozitivne in negativne eksternalije, kaj so mejni zunanji stroški in družbeno zaželen proizvod. Šokantna resnica je torej drugje - v vrhunskemu blebetanju profetov groze. Saj, če je kak koncept v ekonomiji zelo dobro znan in analitično obdelan, potem je, med drugim, to zagotovo analiza eksternalij. Za nepoučene – ekonomska analiza stroškov onesnaževanja in ukrepov ekonomske politike za preprečevanje negativnih eksternalij, ki iz tega izhajajo. Podobno kot marsikdo, zaradi lastne ignorance, ihtavo trdi da se morala in kapitalizem izključujeta zdaj tudi trdi, da se izključujeta skrb za okolje in kapitalizem, oziroma da je jedro kapitalizma neomejeno onesnaževanje. Pri tem se spregleda bistveno – to se ne dogaja zaradi logike kapitala ali zahtev sodobne ekonomske znanosti ampak zaradi ignorance javnosti in posledično agende politike. Torej, če je kdo zares kriv za negativne eksternalije, potem so to ravno ignorantski preroki groze, ki s svojim nepoznavanjem in preusmeritvijo debate v napačno smer nudijo alibi interesnim skupinam.

Rado Pezdir, ekonomist

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
31 x komentirano
  • f_KITESE je rekel/-la:

    ah, zdaj ko vidim, da ekonomisti skrbite zame, me ni več strah

    • zgagec je rekel/-la:

      RUKAR, VSE STARE PARLAMENTARNE OMARE IMAJO KLIMATERIJ ZA SABO, ALI IMA NARAVA TUDI TE PROBLEME !?

  • šturla je rekel/-la:

    ta se očitno spozna na vse

    od kontracepcije do soške postrvi in od kočevskega medveda do ljubljanskih odplak…

  • luka je rekel/-la:

    globalno segrevanje in onesnaževanje nista ena in ista zadeva….in ravno to posploševanje in preusmerjanje pozornosti sta najbolj zaskrbljujoča…

    • Q_ je rekel/-la:

      Egzektli! Še manj pa je koncept trgovanja z izpusti okoljevarstvena skrb.

      Je biznis in nič drugega. Namesto da bi sprejeli zakone, ki bi natančno določali vsebnosti in količine izpustov in onesnaževanja, so tem dali ceno. Iz njih so torej naredili tržno dobrino kot vse ostale.

  • Bor je rekel/-la:

    Hočeš grozo, ti je preveč udobno :)

    http://rebelreports.com/

  • Fructal je rekel/-la:

    Klasično nabijanje.. Rado, si imel že boljše komentarje in ne rabiš se silit lih v vsako temo…

  • dingdong je rekel/-la:

    Spoštovani gospod Sever !

    Ali v Sloveniji ne najdete nobenega kolumnista, ki bi lahko nadomestil tole vsevedno lapalo ?

  • dingdong je rekel/-la:

    Če ga ne najdete vam za isti honorar, kot ga dobi Pezdir napišem članek o čemerkoli; najmanj na njegovem nivoju, čeprav ne vem , če se lahko spustim tako nizko !

    • Peđa Mijatović je rekel/-la:

      e moj dingdong… bonggong al kar pač že… za dve vrstici ti kar gre. za kaj več pa boš moral še mal trenirat. poden pa kar obvladaš ;) ni kaj. za honorar se pa rajš pogaji v primeru da za vedno nehaš pisat ;)

  • feri je rekel/-la:

    Oh, Rado! Tisi tok d Beeee!!!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Rado o ekonomiji, tudi prav.

    Jaz raje o fiziki (preko virov v angleščini):

    Lord Christopher Monckton o “klimatskem segrevanju/spremembi/zaroti/karkoli”
    http://www.youtube.com/watch?v=4zOXmJ4jd-8

    glejte pri 1:15:00

    potem se prestavite na:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan%E2%80%93Boltzmann_constant

    če vam je še vedno nejasno, hitro semkaj:

    http://www.slovenia.si/science/slovenian_scientists/2007100413402423/

    Tako lahko celotno “razpravo o klimatskem ustrahovanju” zaključimo z enostavno ugotovitvijo, da je ravno Slovenec rešil planet Zemljo pred “krizo globalnega segrevanja”.

    Revenge of the Nerds - iz filma “Maščevanje piflarjev”
    http://www.youtube.com/watch?v=HrJHEdizTyo

    lp

  • Peđa Mijatović je rekel/-la:

    Ljudje… pisal bi radi, pa kritiziral in se nasploh primerjal s Pezdirjem, v bistvu se pa še podpisat ne znate, no ja, mogoče se pod takšne komentarje ne upate. Zares pokončna in strumna drža! le tako naprej!

  • lucko je rekel/-la:

    Zanimivo tudi Al Gore je dobil Nobelovo nagrado… Nekako podre tvoj komentar…

  • dingdong je rekel/-la:

    Dragi Peđa !

    Kakor kaže, je Pezdir res bošček, da potrebuje črnogorskega odvetnika. Sicer pa, evo ti moj podpis : Christiano Ronaldo

  • Arctic je rekel/-la:

    A dej no, kapitalizem ni kriv za onesnaževanje?
    Privatizacija naravnih virov, vode, genskega materiala, vsiljevanje gensko spremenjenih organizmov, posekani amazonski pragozdovi, razliti naftni madeži, ekonomija odvisna od nafte, naftni lobiji, vojna za nafto, zavračanje in zaviranje razvoja alernativnih virov energije zaradi finančnih interesov, dobička, oz. pohlepa skupin in posameznikov, z embalažo onesnažene reke, morja…, plaže onesnažene z naftnimi derivati, nevarno onesnažena območija v velikosti nekaj Slovenij, v manj razvitih delih sveta, na milijone ljudi ogrožajo industrijske odplake, odpadki in izpusti plinov, milijarda ljudi, ki živijo v slumu, in za preživetje brska po v tretji svet izvoženih strupenih odpadkih, intenzivno poljedelstvo, transport hrane in drugih dobrin, svetlobno onesnaževanje…..
    In to se bo rešilo z ukrepi ekonomske politike, ki bodo ublažili »negativne eksternalije« sistema? Da ne bo kar prosti trg sam rešil ekološke in s tem povezane probleme?
    Ja prov res.

  • Rob je rekel/-la:

    Rado nehaj že poveličevati ekonomsko teorijo z naukom trg vse uredi in potrošniki silijo ta trg, da dela najboljše, še Sachs je priznal, da to ni res, prav tako bi Friedman, če ne bi bil 10m pod zemljo.
    Zato obstaja država, da postavlja pravila, ljudje so zgolj neodgovorna čreda, torej ne kvasi bedarij.

    Se pa strinjam o tem, da je zelo popularno biti podnebni strokovnjak zadnje čase, predvsem ker zato ne potrebuješ referenc oz. znanja.

  • ebiga je rekel/-la:

    Gospod verjetno pozna dumping. Nemci so tožili železarno Acroni, Jesenice, da ima dumpinške cene, ker v njih ni stroškov preprečevanja onesnaževanja okolja. Proizvodnja železa je doslej obupno onesnaževala okolje (zdaj ga malo manj obupno) in ekonomisti so bili vsi veseli, ko so lahko to počeli zastonj. Za nekatere je okolje še danes eksternalija….
    Acroni se je obranil, ker je dokazal, da preprečuje onesnaževanje in da je te stroške vkalkuliral v ceno. In zakaj so ga tožili Nemci. Seveda , ker je tam prodajal. Ampak predvsem zato, ker so Nemci prej izvedli ekonomsko reformo izračunavanja stroškov tako, da so med stroške za izdelke obvezno šteli tudi stroške preprečevanja onesnaževanja okolja.
    Ekonomistom moraš samo predpisati stroške pa znajo računat naprej.

  • Q_ je rekel/-la:

    …kjer blebetač.

  • angie je rekel/-la:

    Dajte tega poba skopat in naj si umije lase, preden stopi pred kamero. Videti je kot Kralj ulice.

    • Q_ je rekel/-la:

      …da bo povsem politično korektno!

      Potrebno ga se redizajnirati v kopelih, kjer so v resnici upoštevane vse eksternalije.

  • rp je rekel/-la:

    Ej, rado, šele dans opazil, kako si zadnjič nadmudril in osmešil unga pizdeka Štrajna. Le tako dalje! klik

  • Ben je rekel/-la:

    Ker dajemo preveliko vrednost Pezdirju in podobnim klaftračem, smo tam kjer pač smo - v pizdi.

  • dostmam je rekel/-la:

    Predlagam, da pregledate vse komentarje in preštejete tiste, ki polemizirajo z avtorjem. Svaka čast Vest, ujeli ste kvaliteto Siolovega foruma… Zbogom!

  • rukar je rekel/-la:

    KAJ PRAVITE, MENITE, KATERE OD MINISTRIC JE ŽE V KLIMA(K)TERIJU, TUDI PAHOR, KOT IZGLEDA ?!

  • rukar je rekel/-la:

    KAJ PRAVITE, MENITE, KATERA OD MINISTRIC JE ŽE V KLIMA(K)TERIJU, TUDI MOŠKIH SE TO LOTEVA, PAHORJA, KRIŽANIČA, KOT IZGLEDA ?!