9. december, 2009 | Matjaž Vizjak

Dva milijona norcev minus par debeloritih

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Če kdo misli, da lahko ob 8-odstotnem padcu gospodarske rasti,
najdejo rezerve podjetja, je zanesljivo nor.
Za dvig minimalne plače ni nobenih realnih možnosti,
čudežev pa ni več.

Igor Masten, Ekonomska fakulteta,
Dnevnik, 8. 12. 2009, Dvig minimalne plače – norost

Kdaj je pravi čas za delavske proteste in kdaj je pravi čas za delavsko stavko? Ko je gospodarska konjunktura in se redi sedem debelih krav, ki smo jih večina nas pod Janševo vladavino videli le od daleč, in so si nikoli zadosti (pre)nažrti kapitalisti basali milijone v žepe, politika in interesna združenja pa z njimi trobili v skupen rog, kako da je potreben denar, bolj kot za plače, za posodobitve proizvodnje in za investicije, za višjo dodano vrednost, ali danes, v času sedmih suhih krav, ko je uradno izračunan prag revščine 560 evrov, uradno izkazane najnižje plače pa so v Sloveniji v Evropi, 450 evrov in manj?
Če boste vprašali npr. ekonomista g. Mastena & Co., nikoli! Seveda, saj tudi oni zajemajo z veliko žlico iz (še) vedno polnih državnih jasli (javni sektor!), iz državnega in zasebnega sektorja pa si kavico sladkajo s smetano in jo bogato posipavajo s čokoladnimi mrvicami, kupljenimi z denarjem iz javnega, zasebnojavnega ali zasebnega sektorja in jim nato podarjenimi, hkrati pa obračajo glavo proč od vsesplošne reve, ki je, mastno preplačani, nočejo videti! Pa saj je v okolju, v katerem živijo, tudi ni, kot je ni v bivanjskem, delovnem in nazorskem okolju, npr. g. Hribar Miliča, ki se pozimi greje, poleti pa hladi v razkošju palače Gospodarske zbornice, zgrajene iz, po Marxu, presežne vrednosti, iz c = v + m oz. m = c – v. Vsi ti gospodje so študirali ekonomijo še v ’svinčenih časih,’ zato jim formule ni potrebno razlagati. To so bili še časi, ko so bili bolj iznajdljivi in požrešni zadovoljni s cuzanjem obresti Marxovega Kapitala, ko pa je ’svoboda zasijala,’ so pocuzano knjigo zagnali v kot, in si pomagali lotevati ‘c!’ Poceni so si ga (raz)prodajali in ga grabili, ‘v’ so brez kanca sočutja in sramu zmetali na cesto, iz ‘m’ pa se vozijo po kopnem in morju in premišljujejo, kaj vse bi še vtaknili vase, nase in podse! Omenjena gospoda & Co. pa jim pri tem držijo štango!
Sit lačnega ne razume. Liberalni socialist Borut Pahor je za sobotno prilogo Dela na novinarjevo vprašanje: »Začniva s sobotnimi protesti sindikatov v središču Ljubljane, kjer vas je ena od delavk vprašala, kako bi preživeli s 450 evri na mesec. Kako ji odgovarjate?« kot iz topa odgovoril: »Moj odgovor je, da težko. Ker sva z mamo včasih tako živela, mi njenih razmer ni težko razumeti.« Me je kar streslo! Krucifiks, saj nismo že vsi izumrli, ki smo živeli še v ’svinčenih časih!’ Takrat je bila solidarnost še vrlina! Zastonj ali poceni vrtci, zastonj ali poceni šolske malice in zastonj topli obroki v firmah, brezplačno šolanje, brezplačno zdravstvo, brezplačna zdravila, zastonj ali poceni kolonije, zastonj družbena stanovanja, poceni letovanja ipd. Zame še vedno nedotakljiva vrednota, in ne nekaj pred/post/modernega, kar je, hvalabogu, povozil čas, in česar se je potrebno sramovati! Rdeči križ je v ’svinčenih časih’ organiziral predvsem krvodajalske akcije, zbiral denar za lačne zamorčke, pakete s hrano in obleko pa je doma delil le, kadar je bil kje npr. potres! Ampak samo kot prvo pomoč, nato smo stopili skupaj, namenili ponesrečenim enodnevni zaslužek in jim pomagali udarniško! Dve soboti smo na svoje stroške npr. domačinom v Volarjih blizu Tolmina mešali beton in pomagali zidarjem, jedli in pili pa smo, kar smo prinesli s seboj!
Primerjati življenje danes s 450 evri, z življenjem nekdaj, v samoupravnem socializmu s 50 do 60 tisoč dinarji - 450 evrov ni več kot je bilo v osemdesetih letih življenje s 50 ali 60 tisočaki – z življenjem v današnjem pred/post/modernem kapitalizmu je, kot bi primerjal zelje z mesom, segedina pa od nikoder! Srednjega razreda praktično ni več: s(m)o samo še reveži, ki bolj ali manj uspešno skrivajo/mo vsak svojo revo, in nekaj bogatunov, ki se slikajo za rumeni tisk in hodijo v smešnih hlačah in čevljih po prepognojeni trati, igrajo golf in se med sprehajanjem dogovarjajo za biznis!
Bogati imajo dobro plačane ‘advokate,’ ki za denar dokazujejo, da je 600 evrov plače luksuz, ki si ga kapitalisti in država v teh hudih časih ne morejo/mo privoščiti, da bo še več ‘v’ letelo na cesto! Bodo kapitalisti vzeli metlo v roke, sedli za šivalne stroje in vrteli krmila tovornjakov? Menda ne!
Predsednik liberalni socialist Borut Pahor je v vilo Podrožnik te dni povabil zdravnike, da po že zaključenem roku za javno razpravo nemoteno povedo, kaj jim je všeč v novi zdravstveni zakonodaji in kaj ne! Zdravniška zbornica, da zagovarja koristi pacientov? Javna razprava je končana, predlog zakona bi moral le še v državni zbor, tam bi poslanci nanj vlagali amandmaje in nato glasovali. Lobisti zdravniške zbornice pa bodo zanesljivo dosegli, da predlog zakona ne bo šel v državni zbor, če ga že niso mogli napisati povsem po svoji meri. Sramotno glasovanje o ‘primeru Nekrep’ je dokaz, da zna zdravniški ceh stopiti skupaj, kadar meni, da je njihov ugled/denar ogrožen. Volk v ovčji koži! Kot cigani: prepirajo se med seboj, ko so ogroženi kot celota, stopijo skupaj kot eden!
Ali se je oglasil kdo od ‘uglednih’ ekonomistov z Ekonomske fakultete, in s prstom pokazal na zdravniški ceh, ki je s svojimi nezmernimi zaslužkarskimi zahtevami zrušil zdravstveno blagajno? Kot bi morali, po njihovem sprotnem ’strokovnem’ mnenju delavci vsakič razumeti, da gre v liter samo liter, zdravnikom pa tega ni treba. Po zdravniškem gre v liter štefan, če liter pri tem razpade, njegov problem. Žeja je huda!
Denar ima denar, da si kupuje takšna ’strokovna’ mnenja kot jih sprotno potrebuje. In ima denar, da smeši in ruši sindikate, ki še edini zagovarjajo delavske/delojemalske koristi. V Ambrusu je bilo potrebno osmešiti pokojnega dr. Drnovška, zlorabiti in nato še osmešiti policijo, spraševati predsednika dr. Türka ali nima početi česa bolj pametnega, kot si ogledovati trenutno največje gradbišče v državi?
Ja, nekateri sindikalni zaupniki so se zlizali z lastniškimi in managerskimi strukturami po podjetjih, ali so jih zlomili. In ne vidijo, da pri tem pljuvajo v lastno skledo. Namesto, da bi spoštovale in ščitile sindikalno nedotakljivost, so uspešno osmešile sindikat v firmi, ko izbruhne spontani delavski upor, pa se sedaj nimajo s kom pogovarjati. Kako kratkovidno!
Naloga vlade je, da v socialni državi, za kar se v ustavi razglaša Slovenija, ščiti ranljive. To pa so delojemalci. V modrih haljah ali z belimi ovratniki. Kapitalisti si bodo že sami pomagali. Tako pa vlada (Nova Ljubljanska banka je v državni lasti!) spet menca, kako bi celjskemu kapitalistu, ki bankam, brez novega pufa, dolguje že skoraj natanko toliko, kot bi stala povišica najnižjih delavskih plač in pokojnin! Da si kupi stroje in gradbeni material, da bo gradil predor pod Markovcem.
Se še kdo zanima, poleg mene, da ustanovimo firmo poštni kaselc, v banki najamemo kredit in od države kupimo avtoceste, s šentviškim predorom vred, nekaj let pobiramo cestnino, nato pa državi ceste in predore prodamo nazaj, seveda po višji ceni kot smo jih kupili, pred zahtevami banke upnice pa se umaknemo tako, da na stari poštni kaselc nalepimo ime nove firme, ali pa ga, še enostavneje, odvijačimo z zida, in mirna Bosna!
Živela liberalni kapitalizem in liberalni socializem oz. naj živi proletarska revolucija, kot je v sedemdesetih letih svoje zapise v študentski Tribuni končeval v devetdesetih letih veliki osvoboditelj in na prelomu tisočletja tajkun Igor Bavčar.
Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
76 x komentirano
  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Debeloriti Vizjak je bojda lastnik stotisoč evrov vrednega stanovanja iz katerega komentira domnevno pomanjkanje solidarnost tistih, ki nimajo te osnovne eksistence in si zato želijo manjši davčni primež…ki bi ga debeloriti Vizjak rad videl bolj usmerjenega proti sebi…taisti debeloriti Vizjak bo prejemal višjo pokojnino od njih, zanjo pa je plačeval nižje prispevke…statistično bo šestkrat večji porabnih zdravstvenih storitev od mladih…zanj pa ne bo plačeval ničesar. In seveda nima pojma, kako smo živele samohranilske družine v socializmu, ker je imel takrat kot kolaborant totalitarnega sistema očitno polno rit, pa zmotno sklepa, da so jo imeli tudi drugi.

    • Nogavička je rekel/-la:

      100.000 eur vredno stanovanje … komaj kakšen meter nad 60? Hud kapitalist moraš biti, da se ti tako godi. J ima samo avto vreden 70.000 eur?! Baje.

      Nisi se lotil argumentov ampak avtorja … kje se torej moti?

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž pač je zavisten v svojem neoliberalnem slogu. Tako stanovanje, kot ga omenja Štih, se je po Jazbinškovem zakonu lahko odkupilo za 15.000 mark.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Nisem dobro doumel vse globine sporočila gospoda Vizjak-a. Najbrž so “Nikoli zadosti (pre)nažrti kapitalisti, ki bašejo milijone v žepe” argument. Kako je že rekel ta mojster argumentov o Mastenu: “Da zajema z veliko žlico iz (še) vedno polnih državnih jasli (javni sektor!), iz državnega in zasebnega sektorja pa si kavico sladka s smetano in jo bogato posipava s čokoladnimi mrvicami, kupljenimi z denarjem iz javnega, zasebno javnega ali zasebnega sektorja.” Skoraj ne morem verjeti. Je to isti gospod Vizjak, ki se je na poskuse zmanjšanja javnega sektorja drl: “Vade retro, Satanae neoliberali?” Zdaj naposled razume tisto, česar leta 2005 ni hotel.

      Če ni isti Vizjak se globoko opravičujem. Ko mu je Pahor lepo povedal, da sta z mamo včasih tako živela in mu teh razmer ni težko razumeti, ga je “kar argumentirano streslo”. Bojda je on tudi živel v svinčenih časih. Kot kolaborantu totalitarnega sistema se mu je dobro godilo. In ve, da se je tudi vsem drugim. Jaz pa se spominjam dela v javnih skladiščih pri trinajstih (temu bi danes rekli otroško delo, kajne?) in vlivanja plastičnih zamaškov isto leto. Pa trepetanja, ali bodo uspeli za zasluženi denar čez mejo pretihotapiti moj računalnik, da se bom lahko kaj naučil (ampak bojda je bilo izobraževanje zastonj, prosti trg pa ni bil vrednota). Hvalabogu mi ga ljudska milica ni zasegla.

      Bojda bi imel možnost vsako leto iti v zastonj kolonijo. Je Vizjak prepričan, da ni bilo le za funkcionarske otroke? To so tisti, katerih starši so imeli (in imajo še vedno) vikendice v Posočju, v Martuljku in drugje v Triglavskem narodnem parku. In ki smo jim mi bojda zavistni. Njim, ki se borijo, da kapitalisti ne bi imeli vikendic v Posočju, v Martuljku in drugje, ker je tako pravično. Res se počutim butasto. Morje zastonj - jaz pa v osemdesetih nisem bil niti enkrat tam?

      Baje so imeli brezplačne šole. In brezplačna stanovanja. Pa brezplačno zdravstvo. Samo tega ne vem, odkod potem ljudje s 450 evri plače, če pa so imeli brezplačne šole, stanovanja, zdravstvo. In odkod ta nerazvitost, ob vseh teh silnih priložnostih? Zakaj danes dohitevamo Grčijo, ki je bila pred socializmom za nas tretji svet? In odkod ob tej silni solidarnosti bankrotirana pokojninska blagajna? Če je bilo vse brezplačno, zakaj potem ni Vizjak prihranil niti centa za pokoj? In ob vsej tej pameti ne razumem zakaj niso Vizjakovi naredili še brezplačnega avtocestnega križa, prog in druge temeljne infrastrukture; ki nas dela nekonkurenčne in nam viša javno porabo? Pa zakaj so namesto 50 dobrih tovarn zgradili samo 5 in še te iz nacionaliziranih virov; če so tako prima upravljali družbo?

      Da ni morda razlog v tem, da je bila ta njihova brezplačnost eno samo zažiranje v prihodnje generacije? Ne solidarnost, ampak klasičen socialistični egoizem; ves denar se porabi za tekočo porabo - v razvoj, v pokojnine, v izobraževanje pa bodo vlagali bodoči rodovi, ki bodo tudi vse skupaj sanirali. Da ni ta čas morda zdaj?

      Da niso morda države uničili v treh fazah. V prvi fazi so pokradli premoženje ubitih, zaprtih in pregnanih. Ko ga je zmanjkalo so se zažrli v temeljno infrastrukturo (pokojninski sistem, avtoceste…) in zato je zdaj ni. In ko je zmanjkalo tudi tega so si izposodili v tujini, pri razrednih sovražnikih, ki so imeli zaradi svoje bedne kapitalističnosti “viške kapitala”. Na koncu so nas pustili bankrotirane. S strukturo delovne sile, ki zrcali deželo delavcev in kmetov. Z nerazvito temeljno infrastrukturo. Z delavno etiko, ki namesto poštenosti in prizadevnosti zrcali socializem. Z bankrotiranim pokojninskim sistemom. Z dolgovi. In s tovariši v medijih, v politiki, v pravu in v gospodarstvu. Ki nam dražijo življenje in nižajo standard preteklih 20 let.

      Predvsem pa z isto destruktivno mentaliteto.

      Da je za vse to kriv nekdo drug.

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž, tako hudo ti je bilo v “svinčenih časih”, predlagam ti, da Slovenijo tožiš, saj si za vse muke zaslužiš milijonsko odškodnino.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Uh! Kvantiteta. Da se ne bi razprava zreducirala na dokazovanje kdo je največji bedak tod okoli, se bom obregnil le ob en moment naše mlade državice, ki kaj rada tako pogosto preboleva otroške bolezni od A do SDS in kasneje še SDS: rumenomodri komunisti so na začetku neponovljivega mandata obljubljali spremembe, nov začetek, pravičen svet pravzaprav.

      Po vseh presenečenjih, ki smo jih bili deležni, saj ni res, pa očitno le je, zasmehovanju, organiziranemu glasovanju na vseh možnih anketah, da se je le približno omenilo Jja in njegov dream team, aretacijskemu populizmu - tistih, ki niso z nami, kakopak - megalomanstvu, omnipotentnosti onega ta najbolj možatega, če vprašaš mefista, svet z vedno daljšim nosom ugotavlja, da so načinu dela rdečih komunistov do 2004 dodali prefinjenost in do potankosti izdelan komunikacijski mix, ki je fikcijo sprememb na bolje bolj ali manj uspešno potenciral do samega zloma iluzije.

      Rumenomodri so rdeče presegli, saj so domišljavo posegli po nekdanjih prijemih zastraševanja in podrejanja. Skratka, v ozadju so se dogajali veliki posli, spredaj so pa z neumnostmi zaposlovali plebs.

      Sestop z oblasti je bil nepričakovan, saj je bilo potem potrebno prenekateri projekt v poltajnosti zaključiti na hitro in kar se da dokončno. Gospodarske krize in krize idealov se niso dotikali, na hitro so pa uvedli podcenjene vinjete, ki so še enkrat in zadnjič posegle v skrpucalo od javnih financ.

      Slepa vera pri vodenju države ni dovolj. In kot da ni dovolj črpati iz polpreteklosti, je bilo potrebno, nejevernim Tomažem, še enkrat skozi to šolo, zdaj po rdečem še na rumenomoder način.

    • Nogavička je rekel/-la:

      :))) Rade japanci za nas :))) S tem refrenom se je zaokrožila moja misel s pomočjo vala ;) Hvala!

    • Yohzhe je rekel/-la:

      @Štih, smešno. Mi pa res ni jasno, kako ti ni uspelo v osemdesetih na morje it, v kolonije so itak šli revnejši, funkcionarski otroci pa res niso hodil tja- če si šel v kolonijo, je to pomenil, da starši nimajo dnarja. Sem pa v svinčevih osemdesetih hudo trpel, pajade, pred poukom mal cajteng raznašal, švercal kašno robo, s tem in preprodajo na boljšjaku sem kar nekaj zaslužu. Skor bi rekel, da sem si prvobitno akumulacijo kapitala ustvaril, ni blo le za na morje. Pa potem, konec osemdesetih, d.o.o., računalnik pa kar osnovni kapital, zdravo, mal si pomigal, pa je blo dnarja, v kapitalizmu je pa počas dejansko jeba ratala. Zaposlen sem v firmi, kjer najemamo tudi študente, ki opravljajo ENAKO delo, kot sem ga jaz kot dijak in študent takrat v osemdesetih in v začetku devetdesetih, če primerjam kolk zaslužjo, bi reku, da realno ene 5X manj kot jaz takrat- takrat smo pa še bone za malco dobil, boljše delovne pogoje, pa mejčken spoštovanja tudi. Ampak si pa mogu takrat trepetat za tist šverc računalnika, še danes se ti pozna, ja.

    • Code5 je rekel/-la:

      Ja, pa v umazanem stanovanju je moral živeti, ker mu ga partija ni pustila popleskat. To tragično pravljico smo že brali.

      http://med.over.net/forum5/read.php?186,5525334,5525334#msg-5525334

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Takšen posmehljiv odnos so imeli socialisti do svojih žrtev tudi tedaj. In tudi tedaj niso sprejemali kritike, ker je bil njihov sistem popoln. Zato, ker so sami v njem dobro živeli.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Debeloriti Vizjak? El burro hablando de orejas …

    • Matevž je rekel/-la:

      Tomaž, zabil si žebelj do konca, RESPEKT!

    • konec je rekel/-la:

      Tomaž, tako je,
      Te rdeče svinje , ki jih skrbi samo to, da ostanejo ob koritu je treba udariti na vsak možen način.
      Ni več časa, ko se jih je treba bati, čeprav bi še vedno želeli narediti čisto vse, da bi odstranili drugače misleče in demokrate si tega danes ne morejo več privoščiti.
      krvavo rdeče svinje pač.

  • Matjaž je rekel/-la:

    “uradno izkazane najnižje plače pa so v Sloveniji v Evropi, 450 evrov in manj?” - ste kdaj prebrali s kakšnimi plačami se preživlja narod v Bolgariji in Romuniji?

    • anton je rekel/-la:

      Matjaž, ste kdaj prebrali, s kakšnimi plačami se je preživljal narod v Bolgariji in Romuniji, denimo, leta 1988, v primerjavi s “slovenskim narodom”?
      Vsi našteti smo, kot nam dokazuje aktualna zgodovina, živeli v “zločinskih sistemih”!

  • xyz je rekel/-la:

    Kolikor vem nismo v Bolgariji in ne v Romuniji. A ni tukaj Slovenija???

  • Nogavička je rekel/-la:

    :)))

    Zdaj bodo pa deževali komentarji edinih pravovernih skrbnikov za blagor delavcev, ker jim je nekdo speljal temo: kako bodo zdaj lahko govorili o delavcih dobrih kot kruh, ko pa se bi hkrati nujno morali poistovetiti s kolumno :) in njeno pozitivno konotacijo. To pa vendar ne gre!

  • dado je rekel/-la:

    Kar si narod zasluži, to ima! (Si je izvolil!)
    Gredica rediča, več desetletji teptana,
    ne more lepo obroditi dedičem teptalcev,
    saj ne vedo, da morajo najprej stopiti iz gredice…

  • Manitou je rekel/-la:

    Če bo ta država propadla v primeru, da bo najnižja plača 600 €, potem naj propade. Takoj.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj mislite, za koga je volil Matjaž Vizjak?

    • Q_ je rekel/-la:

      Povsem nepomembno.

      Pomembno je to, da je na poti v svetlo prihodnost nastal en izredno majhen sloj zelo zelo bogatih ljudi, cca 8% dobro plačanih hlapcev, ostali pa bolj ali manj životarijo.

    • Bor je rekel/-la:

      In še te preganja “tožilska pisarna” Brezigar :)

    • anton je rekel/-la:

      Bor, ne “tožilska pisarna”, družba z omejeno odgovornostjo… “Brezigar”!
      Ne vem, zakaj ne zaposlijo še atija? Je nesposoben, ali pa čakajo na preoblikovanje v delniško družbo, ko bodo iztisnili “male delničarje” (državljane), postali 100% lastniki, ata pa bo predsednik nadzornega sveta, ki bo, teoretično, odgovoren z vsem svojim premoženjem? Kar ni problem, ker je povsod dominantna mama, in je premoženje njeno.
      Pa tudi noben predsednik nadzornega svet še ni izgubil niti evra, kaj evra, še centa ne! Sposobnih pa menda ne bomo zatirali?!

    • Bor je rekel/-la:

      Tudi na sodiščih gre tako, dobre mlade sodnike zjebejo in svoje prikoritnike porivajo naprej.

      Zalar pa nič.

    • konec je rekel/-la:

      NE NI NEPOMEMBNO..tudi sarkić me je cel čas prepričeval, da ni rdečuh , da je nestrankarski , neopredeljen…..najbrž bi to počel tudi sedaj…ha, ha, ha, ha, ha,

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Gospod Štih, saj ne veste kaj pišete. Kaj imajo brezplačne šole in,ne sicer zastonj, ampak skoraj zastonj stanovanja v pokojni SFRJ z današnjimi 450€ plače, 18 let po pokopu SFRJ.
    Izhajam iz mesta, ki je imelo ob mojem prvem “kolonialnem” 14 dnevnem “obisku morja” v letu 1958 pod 5000 prebivalcev. Verjemi mi, ker sem te čase, nasprotno od tebe, doživel (in brez težav preživel), v mestu ni bilo 100 funkcionarjev, kolikor otrok nas je v kolonijo šlo. In verjemi mi, da vsi tisti, ki so (smo, ko smo se zaposlili) letovali v sindikalnih domovih in prikolicah, nismo bili funkcionarji, ker par 100.000 funkcionarjev, kdo bo pa potem ustvarjal, Slovenija ne bi prenesla.
    Predosamosvojitveni privilegiji=današnji vikendaši. Janez Janša je sam povdaril, da je bil oče pripadnik domobranskih formacij, torej dvomim, da bi bil lahko povojni funkcionar. In ne pozabi, JJ poseduje vikend hišo v Posočju.
    G.Vizjak ima 100.000€ vredno stanovanje. Ja, g.Štih. To je dobrih 40 kvadratov oz. malovečje enosobno stanovanje v Ljubljani. Ali ste tako mladi, da ste pozabili na “Jazbinškov zakon”. In stanovanja se vrednotijo po današnjih tržnih cenah.
    Prvi računalnik sem, v trgovin,nabavil še v času SFRJ v Ljubljani, resda za DEM. Samo, dvomim, da bi ga v Nemčiji dobil za YU-dinarje.
    Glede na način pisanja-hitrost pisanja pred hitrostjo misli si resen kandidat za vladarja, po imenu
    Borat der Zweite.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Zveza med brezplačnimi šolami in brezplačnimi stanovanji ter današnjimi 450 evrskimi plačami je donos na vlaganja.

      Predstavljajte si dve gospodinjstvi, ki nista ravno premožni.

      Prvo sproti zapravi vse, kar ustvari. Ko se nabere dovolj denarja si na kredit kupi nov družinski avto višjega srednjega razreda. Vsako leto gre dvakrat na morje. Ves čas skrbi za visoko kulturo prehrane. To je bila SFRJ.

      Drugo gospodinjstvo pa del denarja prihrani. Zato slabše živi. To je bil zahod.

      Po dveh desetletjih prvo gospodinjstvo otroke pošlje na Univerzo v Ljubljani, drugo pa na Princeton. Po treh desetletjih ima otrok prvega gospodinjstva vloženo prošnjo za neprofitno stanovanje v Ljubljani, otrok drugega gospodinjstva pa vili ob Zurichu in na Havajih.

      Prvi otrok si misli kako mu je bilo takrat, ko je bil mlad boljše. On bi se vrnil tja. Ne razume, kaj ima to, da so tedaj iracionalno trošili opraviti s tem, da on nima stanovanja. In ne razume, da se tja več ne more vrniti, ker ni več kje vzeti, da bi spet lahko tako trošil - saj so njegovi starši porabili njegove prednosti za lastno kvaliteto življenja in na njegovo prihodnost niso mislili (ga pa danes radi zmerjajo, da ni solidaren ali nekaj takšnega).

      Čez nekaj generacij je razlika med dvema družinama ob nadaljevanju takšnih praks še večja. Tako velika, da se pripadnikom prve družine že zdi, da je nekaj narobe s celim svetom, s kapitalizmom, da potrebujejo revolucijo in da jih pripadniki druge družine na nek mitski način izkoriščajo. Vsakič, ko poslujejo z njimi.

      Tako je deloval in še danes deluje socializem. Verjamem, da ste se imeli dobro, ko ste zapravljali neustvarjen denar. Kdo se pa ne bi imel dobro? In verjamem tudi, da so ljudi, ki ste jim ga takoj po vojni ukradli dobro skrili pred vašimi očmi in niste imeli direktnega stika z njimi (eni so končali v jamah, drugi po zaporih, tretji pregnani v tujino - na vse pa ste bili tako ali tako alergični; kot je pač rabelj vedo alergičen na svojo žrtev, ker se njegova vest tepe s samoumevnostjo njegovega dela)

      Toda to je bil denar za razvoj. To je bil denar za pokojninske prihranke. Zapravljanje pa je imelo še negativno posledico. Ljudje so postali odvisni od njega in začeli verjeti, da so vse to zares tudi ustvarili. Da jim izposojevani standard nekako pripada za vedno.

      Po drugi strani pa - če bi imeli normalen razvoj in ne bi zaostali, če bi imeli pokojninski sklad, če ne bi temeljne infrastrukture (npr. avtocestnega križa) gradili trideset let predolgo, če bi bili fleksibilnejši pri zaposlovanju, če bi bili strpnejši do tistih, ki nas tako ali tako vse financirajo - bi imeli danes tudi višje plače.

      Tako pa imamo težave, ki izhajajo iz naslova naše zaostalosti, imamo visoko javno porabo, ki izhaja iz velikega deleža prebivalstva, ki je izšlo iz dežele delavcev in kmetov in je od nje odvisno. Povrhu pa še VIzjake, ki imajo polno rit in jih še vseeno nekaj moti. Govorijo o delavcih, ko pa jim nekdo iz samohranilske delavske družine pove, kako se je živelo pri tistih, ki niso bili kolaboratorji totalitarnega sistema, pa “mora biti z njim nekaj narobe”.

    • bronjo je rekel/-la:

      Štih opet priča priču.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      TOMAŽ ŠTIH, ne sekiraj se, če BRONJO; NoMERCY, BRALKA in njim podobnispet malo blodijo!

      Ko bodo oni kaj razumeli, bodo krave že valile piščeta in kure telile teleta!

    • bronjo je rekel/-la:

      Mefisto, veš, da se s tvojimi telicami in ovčicami nikoli nisem ukvarjal.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BRONJO, kako si ubog na duhu!

      Potem se pa čudiš, da se ti vsi smejio, tudi tvoji, ki imajo kaj soli v glavi!

    • bronjo je rekel/-la:

      Hihi, sem te pa razhudil. Super zabava si, pisoarjev ritoliznik.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pa smo zopet pri straniščni filozofiji, na katero se edino spozna vrli BRONJO!

    • konec je rekel/-la:

      Tomež, ne oziraj se na rdeče svinje, vzgojene so , da morajo kruliti proti drugače mislečim in demokratom, ZA TO SO PLAČANE in nimajo celo status “intelektualcev”,….ha, ha, ha, ampak svinja ostane svinja.

  • NoMercy je rekel/-la:

    pa le zakaj bi se oblast matrala za ta dva milijona bednih — itak samo probleme delajo in nekaj kar hočejo pa nikoli jim ni dosti :(
    poskrbiš za tistih 500 (+/- par 10) pa imaš vsaj nekaj zelo hvaležnih :)
    Ovcam je namenjeno, da se jih striže in na ražnju scre :)

  • Bralka je rekel/-la:

    Matjaž, saj razumem, da ste jezni, ampak ne čisto vseh tem tlačiti v en tekst, ker preveč vsega naenkrat ima tako informacijsko vrednost kot nič.

    • Karin je rekel/-la:

      Cajt si vzemite, pa bo šlo.

    • Bralka je rekel/-la:

      Morda bi si pa pisec lahko vzel čas in iz vsake teme, ki so tu nametane, kot da bi metal štumfe iz omare, naredil temo z uvodom, jedrom in zaključkom, kaj meniš, Karin?

  • Karin je rekel/-la:

    Ha, vsi, ki pljuvate po piscu kolumne, preživite s 300 evri, pa bomo videli, če boste lahko še tako nesramno otresali s svojimi gobci. Tukaj se očitno oglaša folk iz Lj, ki se valja po kafičih in diskotih in se zgraža nad delavci, ki so tako nesramni, da ne zaprejo gobca in ne letijo nazaj za tekoči trak, kjer jim je mesto. Se vidi, da je vzgoja šla v kurac in da štancajo male narcise, ki ne vidijo dlje od svoje usrane riti, ki jo valjajo po stanovanju svojih staršev (v lastnega se itak ne bodo spokali, da jim ne bo kaj manj luštno). Tomaž Štih, pojdi v Ameriko, kjer se cedita med in mleko in ni bilo gnilega socializma, ki je onemogočal razvoj. Pojdi in ne vračaj se. Sledi uspešnim menedžerjev na poti iz te gnile države, kjer grdi reveži krivijo druge.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Izseljevanje razumnikov in inteligence smo že preizkusili in od tega so imela korist le ZDA, medtem ko imajo Slovenci po 60 letih takšnih politik 450 evrske plače. Zakaj ne bi vi popili zdravila, ki ga priporočate drugim? Vsi vi, ki poneumljate in nategujete reveže s svojimi nečloveškimi ideologijami lepo odidite na Kubo ali v Severno Korejo in nas pustite pri miru? Kaj pravite? To bi bil svež pristop.

    • NoMercy je rekel/-la:

      Klinc, kdor se v zaston šolah za časa Yuge ni naučil nič drugega kot šraufat, šivat, … naj pač preživi s toliko kot je njegova cena na trgu.
      Rokodelcem so pač konkurenčna delovna sila kitajci, indijci, korejci … ki delajo za 1/3 naših najnižjih plač.
      Združenega sela, sociale in kajvemkaj še smo si izplačali z vaučerji 1992/3. Kdor tudi iz tega podarjenega ni nič naredil pač nič nima.
      In kogar tudi najbolj oderuške banke ocenijo, da ni kreditno sposoben (zlasti pa, da nima kaj, kar bi bilo za garancijo) pač ne more lastniniti.
      Dajmo že enkrat si priznati, da niti nismo enaki, niti enako sposobni, še leni nismo enako.
      ———-
      Aja, pa živeti tudi nikomur ni nujno!!

    • anton je rekel/-la:

      NoMercy, Eni so se v yugi naučili šraufat, šivat (v zastonj šolah!) in res… zdaj preživljajo, ali pa tudi ne… s tistim, kar je njihova cena na trgu.
      Če sodim po vaših zapisih, ste z “vaučerji”, khm… sploh veste, kaj termin pomeni?… sebi in svojim dosmrtno zagotovili eksistenco. Kot razni “masteni” ekonomisti, ki prodajajo naučene teorije, nikoli pa svojega znanja niso preizkusili na realnem trgu znanja. Ko pride do razkoraka med teorijo in prakso!
      Posebej me zbada… “kdor tudi iz tega podarjenega ni nič naredil pač nič nima”. Vejice povedo, da je tudi lenim na voljo “sposobnost”. Karkoli to pomeni.

    • konec je rekel/-la:

      jaz ne pljuvam , ampak vem, da svinje imajo zelo rade drek …in to jim z veseljem ponujam, ha, ha, ha,

  • Karin je rekel/-la:

    P.S. Amerika je tako zapufana, da brez dovoljenja Kitajcev še prdniti ne bodo smeli. Pa še nas so potegnili v drek. In sedaj Štih razlaga, kako dober sistem imajo. Fantastično, najbolje, da se pridruži še enemu intelektualcu, ki tračem prodaja filmček, na katerem se gol, pijan in stolčen maje na sekretu in stiska svojega tička. Štihove pisarije so na nivoju tega WC filmčka. v obeh primerih ne veš, ali bi se jokal ali smejal.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Očaran nad kulturo izražanja. Kje ste se to naučili? V AFŽ, morda?

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž, ameriški zunanji dolg in kitajska akomulacija ameriških državnih obveznic sta produkt AFŽja, knede? Ker zgoraj predlagaš izselitev v S. Korejo, bi bilo primerneje zate, da se odseliš v Teksas. Odlično te bo sprejela družina Bush.

    • Code5 je rekel/-la:

      Štih, lahko se odseliš tudi v Iran, čim najdejo orožje za množično uničevanje, v katerega si leta 2003 tako slepo verjel.

    • Code5 je rekel/-la:

      Itak da Irak (čeprav bo Iran za iskanje WMDja najbrž naslednji na vrsti).

    • NoMercy je rekel/-la:

      kakokorkoli … v SVN na moj račun zapitkov ni. Pika.
      Šleparjev v ambulantah, penzijskem, socialnem ne morem podpirati — jih je preveč.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Pustite no reveža pri miru! On itak ne hodi nikamor, kjer ni na razpolago ene od podružnic blažene cerkve Ronalda McDonalda. No, pa še tja se verjetno vozi, ne pa hodi.

  • potemkin je rekel/-la:

    bRAVO GOSPOD šTIH!Razumljivo,strokovno,poglobljeno in analitično opisano de fackto stanje v titoistični in stalinistični jugi.In oddzivi: znani štiriindvajseturni murgeljski pisuni in klevetavci,ki jim vsebina innamen prispevki nič ne pomeni.Za njih je pomembnonenehno pljuvanje,psovanje, žalitve,skratka značilna boljševistična retorika in psovanje v maniri;mi boljševiki smo ljudje posebnega kova.Za nas je pomemben samo brutalni revolucionarni kodeks: mi smo izvoljenci po naravnem zakonu.In rezultate teh revolucionarnih prisvajanj lahko občutimo državljani vsak dan.Fuj!

  • Nikolovski je rekel/-la:

    hudo napisan.

  • konec je rekel/-la:

    ne gre mi brat tega sranja.
    saj že vem, kaj lahko piše rdečuh. itak je vedno isto sranje v drugem pakovanju.
    samo da opazim, da tile rdečuhi pišejo o liberalizu, kapitalizmu, socializmu mi gre na bruhanje…..čeprav vem, da je veliko opranoglavcev, ki to BRUHANJE z veseljem in OKUSOM požira vsakodnevno.

  • NoMercy je rekel/-la:

    samo tole: ne me jebat!!! penzije ne morejo biti takšne kot so bili prihidki za časa aktivnega življenja, ker so razmera življenja povsem drugačne.- potomstvo nas/vas pač nateguje z neobdavčenim delom!!

    Sociala ne more biti takšna kot pre 20, 25, 30 … leti, ker so razmere življenja drugačne.
    Zdravstvena oskrba ne more biti takšna kot pred 10, 15 . leti, ker je sama storitev kot takšna dražja … pa še kripljev si ne moremo privoščiti, ker so stanvanja, obleke, avti, kurbe, … dražji kot pred 10, 15 leti.
    Kavelj je v tem, da kdor ne dela denarja naj pač ne živi. SIPMPL - tako kot v savani.
    Naj meni en upokojenec plača 100€/uro - kot je moja ura na trgu za moja svetovanja o računalniški podpori !!!
    Ne se hecat .. življenje je resno: preživi lahko samo tisti, ki si to lahko privošči.
    Več, ko bo mrtvih cenejša bodo stanovanja, bolj bodo padale cene hrani …. preje se bomo približali stanju, ki si ga lahko privoščimo.

    • bronjo je rekel/-la:

      Najbolje, da izstreliš nekaj jedrskih konic.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NoMERCY in BRONJO, vaju res ni nič sram!

      Se res ne zavedata svoje duhovne revščine!

      Ni dovolj, da zna človek le tolči po tipkah!

      Roke in prste mora voditi tudi trezen premislek, ne pa objestni primitivizem!

      Preberita si še enkrat svoje komentarje in v lastno dobro utihnita!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Zberi svoje na kup, preberi jih in se zjoči, mefisto.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NOGAVIČKA, lahko bi se vi, znanilci neprijazne prihodnosti, resno zamislili nad seboj!

      Marsikaj ste že in še boste izvedeli o sebi!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ne, resno mislim: zberi svoje prispevke na kup; vzemi si čas in izberi samo tiste s katerimi, po tvoje, najbolj dokazuješ svoje trditve.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ni potrebno, ni potrbno, najbolj trdni dokazi so v tvojih bolnih komentarjih!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Hvala. Torej to je največ kar zmoreš?

  • anton je rekel/-la:

    NoMercy, končno! Izzvali so vas tako, da ste sami razkrili, kar pač ste…
    Blagor ubogim na duhu, ki so vam “za vaša svetovanja… v računalniški podpori… pripravljeni plačati 100 evrov/uro.
    “Fahidioti” si morajo, nujno, pomagati, saj drugače ne bodo padale cene hrane, “kriplje”, po Dolfetu, pa bi morali itak zapliniti!
    Upam, NoMercy, da boste čimprej zaživeli življenje, ki si ga lahko privoščite! Oziroma, da boste prejeli za svoje življenje ustrezno nagrado!

    • NoMercy je rekel/-la:

      @anton: predlagam, da si dobro preberete naslov teme:
      —-
      Dva milijona norcev minus par debeloritih
      —–
      komentarji so ustrezni ciljni publiki

  • Rogerg je rekel/-la:

    @NoMercy.S teboj strinjati se je strahota,ki nas čaka.Bom pustil ob stran trditev o “wellfare state”,ki naj bi tvoje trditve ovrgavala.Vendar gledam preveč realno v to dolino solz.Najprej tvoja samozavestna trditev o “visokocenjeni računalniški podpori”.Sem pred leti enega nadebudnega računalniškega primerka opozoril,da bo kmalu tudi tega kadra preveč,pa me je zelo radikalno odfrkal.Ampak jaz še vedno vrhunsko bluzim v svojih videnjih,on, kot še masa njemu podobnih, pa je že na tržiču odveč.Bom še enkrat navedel.Da ima vsaka pot svoj začetek in konec.Hitreje ko hodimo,prej smo na koncu.Na žalost nismo samo hitro hodili,ampak dirjali.Ali bo konec jutri ali pojutrišnjem,ostaja enigma-hvala Bogu-vendar,da dosti časa ne ostaja,je pa gotovo.Da bi se sprostila stanovanja,ni potrebno,da nas pobere Matilda.Kar počakaj kratek čas.V Sloveniji je sta.fonda preveč najmanj 100%.Sprostil se bo z bodočo izgubo služb,prevelikih stan.enot upokojencev,ki ne bodo mogli le-teh vzdrževati.Hrane je itak preveč.Ne zdrave,pač pa hrane.
    Kako naj bi družba funkcionirala,če smo vso proizvodnjo preselili na Vzhod.Kar še funkcionira,funkcionira umetno s pomočjo umetnih dihanj-in umetnih finančnih transferjev.In družbe,ponekod več,ponekod manj,so bolne-tako in tako.S tvojo trditvijo o reduciranju prebivalstva,se na žalost strinjam,vendar te moram opozoriti,da družba tudi tvojih ne bo potrebovala,kajti reveži,ne rabijo računalniške podpore.Da ne bom bluzil preširoko.Družba,ki ne proizvaja,ne rabi visokih tehnoloških spremljevalcev,niti podpore.Začasno rabi to delo birokracija,medicina in še kdo,vendar kaj bo jutri…Zato ne vprašaj”Komu zvoni???,kajti Vedno zvoni tudi tebi.

  • BaraKuda je rekel/-la:

    bravo vizjak, lepo zapisano
    @rogerg, ja, samo nekateri pri nas še vedno mislijo, da so nepogrešljivi kader….pa bi najraje še tisto, kar ni v privatnih rokah privatizirali, ker bo pa potem tako, kot mora biti, saj bo trg sam vse reguliral….(upokojenci bodo pocrkali od lakote => prosta stanovanja => več hrane…) kot je že zadnjič nekdo komentiral, zakaj zdravstvo še ni vso sprivatizirano…kot da potem pa bo vse rešeno…v resnici pa bodo v tem primeru njihove storitve še dražje in še bolj nedosegljive.
    problem je v tem, ker se je tudi VSE tisto, kar je bilo v prejšnjih sistemih OK moralo spremeniti, pa ne glede na to, ali na boljše ali na slabše…

  • Rogerg je rekel/-la:

    V 90 letih sem ob raznih prilikah podal mnenje,da je treba 10 primerkov postaviti pred zid.Ker se to tedaj ni zgodilo,bo ravnokar treba pred zid postaviti cela dva miliona.

  • kaktus je rekel/-la:

    ROGARG@, SAMO V ROMUNIJI SO VEDELI IN ZNALI, KAKO OKONČATI S KOMUNIZMOM ! sICER PA JE BIL ZAME STALIN NAJ, NAJVEČJI ! on JE DAL NAJVEČ SVOJIH, KOMUNISTOV POBITI, ON JE VEDEL, DA SO KURBE !

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Kaktus v Vzhodni Evropi s komunizmom (če to tako imenujete) ne bomo končali, kot Italijani ne bodo končali s fašizmom, Nemci ne z nacizmom in Anglosaksonci z ignoranco (divide ed impera). S tem je vsak na svoj način genetsko obremenjen.Da pa lastnost zaživi ,zavisi od trenutka.