15. december, 2009 | Vest

O družinskem zakoniku, Vito Rožej

V Sloveniji danes več kot sto otrok živi v družini z enim od svojih staršev ter njihovimi istospolnimi partnerji oz. partnerkami.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Čeprav se nam v prazničnih decembrskih dneh ob pogledu na izložbe trgovin sicer zdi, da so ti posvečeni potrošništvu, bi morali biti zadnji dnevi leta zares tisti, v katerih se posvetimo svojim bližnjim, najdražjim, družini. Toplino družinske idile letos še dodatno pogrevajo razprave o predlogu novega Družinskega zakonika.

Področje zakonske zveze in družinskih razmerij trenutno še ureja več kot 30 let stara zakonodaja, ki je bila ob svojem sprejetju moderna, sodobna in je zato tudi preživela tri desetletja bolj ali manj nespremenjena. V svojem času je napredno izenačila pravice tistih, ki živijo v izvenzakonskih skupnostih s pravicami zakoncev, pravice nezakonskih otrok z nezakonskimi. Dala je pravice materam in očetom samohranilcem, beseda “pankrt” pa je postala samo še sinonim za člana ljubljanskega punk banda.

V zadnjih dveh letih je tako večina otrok v Sloveniji rojena neporočenim staršem. V zadnjem letu Slovenija spet beleži naravni prirastek. Smo zaradi pomanjkanja vrednot, ki naj bi se kazalo v najnižjem številu sklenjenih porok v EU torej na pragu izumrtja, na začetku konca slovenskega naroda? Nikakor ne. Čeprav nasprotniki novemu Družinskemu zakoniku očitajo prav to. Le zakaj? Ker v ospredje postavlja dobrobit otroka? Ker pojem roditeljska pravica nadomešča s pojmom starševska skrb? Ker olajšuje pogoje za sklenitev zakonske zveze? Ker jasno določa, kdaj in kako se v družino sme vmešati država? Ker jasno razmejuje svetovalne pristojnosti centrov za socialno delo od odločitev specializiranih družinskih sodišč? Morda zato, ker jasno postavlja etična merila glede nedopustnosti telesnega in duševnega kaznovanja in trpinčenja otrok?

Predvsem zato, ker pod pojmom družina razume različne oblike družin. Ker se zaveda, da družino tvorita vsaj otrok in starejša oseba, ki zanj skrbi. Ker pravico do sklenitve zakonske zveze priznava katerimakoli dvema osebama, ne glede na njun spol oz. spolno usmerjenost. V skladu z našo ustavo, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin.

Življenje si vedno in povsod najde pot, naloga zakonodaje pri tem pa je, da to pot uredi, ne pa da jo onemogoči. Novi družinski zakonik tako nikomur ničesar ne jemlje, daje pa pravice tudi tistim posameznikom, družinam in otrokom, ki jih doslej niso bili deležni. Človekove pravice so splošne in pripadajo vsakomur izmed nas. Nihče jih ne sme zahtevati le zase. Tudi pojma družine in poroke, ter vseh pravic in dolžnosti, ki iz nje izhajajo ne. Takšno stališče nasprotnikov novega Družinskega zakonika ni nič drugačno kot rasistično nasprotovanje vožnji Afroameričanov s sredstvi javnega prometa v šestdesetih letih na ameriškem jugu.

V Sloveniji danes več kot sto otrok živi v družini z enim od svojih staršev ter njihovimi istospolnimi partnerji oz. partnerkami. Tem otrokom pravice do posvojitve, dedovanja ali pa zdravstvenega zavarovanja po socialnem staršu zaenkrat še niso omogočene. Predlog Družinskega zakonika to krivico popravlja. Ker se zaveda, so ljubeči odnosi v družini pomembnejši od njene oblike. Upam, da bodo naslednja decembrska družinska slavja zaradi nove družinske zakonodaje praznična še za kakšno družino več. In da bomo znali vse družine, kljub njihovi drugačnosti, sprejeti za enakopravne. Da bomo zmogli živeti in pustiti živeti.

Vito Rožej

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
55 x komentirano
  • tina je rekel/-la:

    Srčno želim vsem Slovencem, še posebej nasprotnikom novega družinskega zakona, da jim dedek mraz ali pa božiček prinese spoznanje : živi in pusti živeti.

    • cvek je rekel/-la:

      Zakrbljen sem nad duševnim stanjem poslanca ROŽLETA in njegove poslanske skupine ( tudi koalicije) potem, ko so iz svojih vrst izgubili še zadnjega psihiatra !

    • Arh je rekel/-la:

      Jaz pa nasprotnikom sodobne morale želim manj branja genocidne Biblije, manj vtikanja v splanice drugih in večjo sposobnost dojemanja (in sprejemanja) drugačnosti.

    • kaktus je rekel/-la:

      “DELO”, DNE 24. 12. 09 (v sobotni prilogi, pisma bralcev) , ČLANEK PROF. DR. MATJAŽA GAMSA , TAM BOSTE IZVEDELI VSE O GORNJI TEMI !
      SPOKOJEN BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO , DA Z BOŽJO POMOČJO LE NE BI PRISTALI BREZ SLUŽBE, NA CESTI, ALI CELO POD MOSTOM !

    • kaktus je rekel/-la:

      ZANIMA ME RES, KAKO BI OBSEDENEC, ZAGOVORNIK DRUŽINSKEGA ZAKONIKA IN ISTOSPOLNIH, UGOVARJAL PROF. DR. MATJAŽU GAMSU, NA ČLANEK V SOBOTNI PRILOGI ” DELA” !
      Mislite, da ima jajca ?

    • viola je rekel/-la:

      se podpišem!

    • rukar je rekel/-la:

      ROŽEJ, KOT SMO UGOTOVILI, DA ŠE PSE VAM NI ZA ZAUPATI, NISO VARNI, VI PA BI ZAKONSKO UVELJAVILI PRAVICO, DA BI LEZBAČAM IN TOPLOVODARJEM OMOGOČALI POSVOJITVE, oz. izročali otroke tem ljudem !

  • cvek je rekel/-la:

    ROŽEJ-eva TRDITEV, DA JE V SLOVENIJI STO ISTOSPOLNIH DRUŽIN JE ČISTA LAŽ ! EN SAM HOMOSEXUALNI PAR STE PREVLEKLI IZ AMERIKE, DA BI LAHKO TRDILI, DA TAKE SKUPNOSTI PRI NAS OBSTOJAJO ! To je pa tudi skoraj vse !
    Sicer pa je VITO nekoč iglal toplovodarja v neki nadaljevanki, če se ne motim in to počne z vso vnemo naprej, tolrat v” teatru” državnega zbora !

    • levi je rekel/-la:

      In od kod slepaš, da je čista laž, te družine obstajajo, res pa je, da tega podatka ne boš našel na statističnem uradu, ker za njihov obstoj trenutno ni zakonske podlage. Prav je da se to stanje uredi in da imajo tudi te družine enako zaščito države kot druge, saj tudi one vzgajajo otroke.
      Sicer pa ne vem kaj ima igrana vloga nekoga veze z njegovim političnim delovanjem.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Lev, preproste glave imajo težave pri ločevanju med fikcijo in realnim življenjem.

    • luka je rekel/-la:

      logično, da so, sam so otroc še zmeri mal pr mamici mal pr očku…

      pač otroc majo za vikend dve mamici, al pa dva očka…:)

      Nej delajo kar hočejo…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Carlos, moraš bolj paziti, kaj rečeš!

      Saj veš, da te posnema BRONJO, ta pa ničesar ne razume in ti potem dela nepotrebno sramoto!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Mefisto, saj veš, kdor goni eno in isto, kmalu postane dolgočasen.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pa mu to že končno povej!

    • Matjaž je rekel/-la:

      Cvek, jasno izražaš svojo nestrpnost, homofobnost in še marsikaj. Ker do sedaj nisi navedel nobenih (relevantnih) argumetov je skrajni čas, da prenehaš biti žaljiv in pogledaš širše… Podobno velja za vse dežurne pljuvalce, ki se opirate na “zdravorazumskost” in provokacijo, katera je sama sebi namen.

  • nemesis je rekel/-la:

    Vse,prav vse je bolj važno tej stranki,kot bistvena zadeva:Gospodarske razmere,službe,itd.Brezposelni istospolni ne bojo imeli koga za posvojit,saj ga ne bojo imeli s čim preživljati.Ali bi vi,če vaš otrok slučajno postane sirota,želeli,da ga posvoji istospolni par?

    • tina je rekel/-la:

      Če bi bila izbira heteroseksualna alkoholizirana,nasilna ,frustrirana itd ali istospolna brez teh karakteristik, izbira ne bi bila težka. Sos telefonov, varnih hiš itd. se poslužujejo člani krasnih heteroseksualnih družin in v Sloveniji v zelo velikem številu- v razmislek.

    • nemesis je rekel/-la:

      Govorim o posvojitvah.Otroke ne dajejo v posvojitev takim družinam.Alkohol in nasilje,je pa nekaj,kar ni omejeno glede na hetero ali istospolno pripadnost.

    • Over&Out je rekel/-la:

      Se strinjam, in otrok ne dajo posvojiti tudi družinam, ki si tega ne morejo privoščiti.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Sicer je pa nezanemarljivo dejstvo tudi to, da istospolni par v času krize za lastno obleko porabi precej manj od “tradicionalnega” in za srečno posvojeno siroto tako tudi več ostane.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Naš sosed je zadnjič v navalu besa dejal, da bo naredil še nega pamža za homoseksuale, da bo mir!

  • Jan je rekel/-la:

    Super komentar, se popolnoma strinjam. Analogija s sprejemanjem starega zakonika je absolutno na mestu. Ne smemo dopustiti da zmaga histerija konzervativnih skupin, saj so le-te tiste, ki nam onemogočajo napredek. Če bi poslušali njihovo mnenje, bi še dan danes ljudje trpeli zaradi popolnoma normalnih pojavov starševstva kot so izven zakonski otroci. Sicer pa kot je rekel Stephen Fry: Cerkev je obsedena s seksom, ki ni nič drugega kot primarni impulz, podobno kot hrana. Edini ljudje, obsedeni s hrano so anoreksiki in morbidno debeli in ti predstavljajo, v erotičnem smislu, katoliško cerkev.
    Človek bi mislil da bodo katoliki vsaj v času njihovega najsvetejšega praznika ravnali po idejah svojega odrešenika ter izkazovali ljubezen in spoštovanje tudi do drugače mislečih. Žal nam je farizejstvo te floskule razkril že pokojni dr. Drnovšek pri Ambrusu.
    Vseeno upam, da ima g. Rožej prav in bo naslednje leto naše dobre želje dosegle tudi tiste družine, ki sedaj to pravno-formalno še niso.

  • radivoj je rekel/-la:

    Odličen, trezen, argumentiran komentar, v želji po urejanju življenja in ne osebnih motivih ali strankarskih računicah. V poduk, premislek in za normo vsem mladim konzervatvnim puhloglavim politikantom.

  • Matevž je rekel/-la:

    Vito in podobni-izgubili ste kompas.
    Sem pa:
    ateist do groba
    strankarsko rdeč
    noben homofob

    ampak …please…RKC-ju delate zastonj reklamo, zelo kratkovidno početje.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    17.12.2009
    Vroči stol - O družinskem zakoniku

    http://www.infotv.si/?p=novica&id=4328

  • kaktus je rekel/-la:

    NA SINOČNEM “VROČEM STOLU, PRI VODUŠKU” , SO BILI ZAGOVORNIKI DRUŽINSKEGA ALI TOPLOVODARSKEGA ZAKONA TAKO NEVERODOSTOJNI V ZAGOVORU, TAKO OD NASPROTNIKOV, KOT OD GLEDALCEV ! RE ZULTAT GLASOVANJA JE BI 90% PROTI ZAKONSKEMU ZMAZKU, 10% ZA ZMAZEK ! Levosučneži iz vlade so bli kot pokropani !
    “Trezen” sestavek, kot tale Radivoj !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj bo izkašljal zadnji Slovenec v poslednjih vzdihljajih ob koncu tega stoletja?

    Nema nas više!

  • cvek je rekel/-la:

    KRITIČNI in krizni časi za poslanca ROŽEJA in to koalicijo šele prihajajo, potem, ko so iz poslanskih vrst izgubili še zadjega PSIHIATRA !

  • MarkoNi je rekel/-la:

    Odličen komentar. Rožej, kapo dol.
    Nasprotniki pa v odsotnosti kakršnihkoli argumentov, raziskav ali izkušenj primerljivih držav - bentijo in kričijo polpismene enovrstičnice.
    In kot ponavadi se sedaj trese gora, rodila pa se bo miš, ko se nobena od blodenj prestrašenih homofobov ne bo uresničila.

  • nemesis je rekel/-la:

    Radi bi se primerjali z najbolj demokratičnimi družbami,glede na gospodarsko in pravno stanje v pokradeni državi smo pa na repu EU.

  • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

    Gospod poslanec laže že povsem od začetka, ko trdi, da je bil enoumni zakon izpred tridesetih let moderen in je izenačil tiste, ki živijo v zakonskih s tistimi, ki živijo v izvenzakonskih skupnostih. Vsak poročen par z otroci (ali tisti neporočen z otroci) vam bo razkril, da so v Sloveniji poročeni pari z otroci strahovito diskriminirani, zato se marsikateri, kljub svojim osebnim prepričanjem ne poroči zgolj zato, ker si tega ne more privoščiti. Toliko o strpni državi!!!!!!!!!!!!! Če pa nekdo govori o stotinah istospolnih skupnostih, ki naj bi že srečno živeli z otroci, naj to sprva dokaže, potem pa naj nam še razloži, zakaj ne bi dali pravice spolno zlorabljati otrok stotinam pedofilom, ki dokazano (marsikateri tudi v mašniških plaščih) zlorabljajo nedolžne slovenske otroke….

    • Arctic je rekel/-la:

      Pametnjakovič, dej nehi v nedogled nabijat s to neumnostjo o pedofilih. Ne vem česa ne razumeš. Odnosa med dvema zrelima odraslima osebama ne moreš primerjati z odnosom med odraslim in otrokom. Pri pediofiliji gre za zlorabo otroka,odrasli ga prisili v odnos. Istospolna partnerja pa sta dva odrasla, ki se prostovoljno parita drug z drugim. Kaj te kle bega?

    • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

      Vidim, da je težko razumet, če te mediji stalno posiljujejo. Nihče ne dvomi v pravico dveh ali več odraslih oseb, da prakticirajo kakršnekoli spolne odnose, te zadeve so nazadnje prepovedovali današnji oblastniki, ko so se imenovali še nekolikanj drugače. Še vedno pa jima/jim to ne daje pravice do zlorabe otroka, kot je tudi ne daje dejstvo, da imamo v Sloveniji EN cel moški par, ki je zgoljufal sistem, da je lahko kupil otroka na tujem in danes vsi homoseksualni kanoni streljajo s tem ENim primerom. Najprej se obregni ob tiste, ki ponavljajo eno in isto mantro. Je tudi meni žal, da nimajo resnih argumentov. Zloraba otrok s strani pedofila je okrutna, prav tako zloraba otrokove vzgoje, ker si dva fanta želita omisliti hišnega ljubljenčka, da bosta lahko hodila na roditeljske sestanke.

    • Arctic je rekel/-la:

      No, vprašal si, zakaj ne bi dali pedofilom pravice spolno zlorabljati otrok in jaz sem ti odgovoril zakaj ne.

      Ker zdaj še kar naprej nabijaš, ti odgovorim tudi na to, četudi je bilo to na teh stvareh neštetokrat premleto.
      Ne nimamo EN moški par, takih parov je več. Poznam moški par, ki ima otroka. En foter je biološki, drugi pa ne, mama je pokojna.
      Še en primer, iz osemdesetih, iz sosednjega bloka. Dva moška sta skrbela za otroka, ki ga je mama zapustila enemu od fotrov, ko je bil še dojenček. Otrok je imel je dva očeta, normalno je odraščal, potem pa je njegov biološki oče umrl. Otrok do svojega drugega očeta ni imel nobenih pravic- preseliti se je moral k babici, ki mu ni dovolila stikov z nebiološkim očetom. Nebiološkega očeta so zabrisali iz stanovanja, stanovanje pa prodali.
      Te stvari novi zakon ureja. Spolna usmerjenost staršev ne igra nobene vloge pri tem, ali imaš otroka za hišnega ljubljenčka, ali pa zato ker hočeš zanj odgovorno skrbeti. Če si pod vtisom filma Brüno, tisto je bilo norčevanje iz stereotipov, a ne.Tako hetero kot homo starši so lahko dobri ali slabi. Novi zakon ščiti predvsem otroka in otrok ima med drugim pravico do obeh staršev, ne glede na to ali sta starša mati in oče, mati in mati ali oče in oče.

    • Over&Out je rekel/-la:

      Pedofilija je spolna usmerjenost, kot je to Cukjati večkrat poudaril na Vročem stolu. In če je spolna usmerjenost zakaj potem tudi pedofilom ne dovolimo vzgajati družino. Od tu verjetno Grigoriju ideja o primerjavi. Vendar kot je Vito Rožej razložil tudi v oddaji Vroči stol, pedofilija pomeni zlorabo otrok. Zlorabo otrok pa smo lahko videli na Prešernovem trgu, ko so nasprotniki sprememb zakona svoje otroke oblekli v transparente in jim ukazali naj se nastavljajo kameram. Cukajti pa spolno usmerjenost razume kot “tisto k čemur usmeriš svoj spolni organ”. Skratka Grigorij strokovnost svojih argumentov postavljaš na pleča politikantov, ki se zavedajo da jim za svoja dejanja nebo nikoli potrebno odgovarjati. In tako tudi pedofilija postane spolna usmerjenost, pa čeprav je prepovedna z zakonom.

    • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

      Arctic priporačam čimprejšni sestanek pri okulisti, ničesar te nisem vprašal

    • MEFISTO je rekel/-la:

      OVER&OUT, upam, da te ne bom preveč prozadel, če rečem, da si latentni heteroseksualec!

    • viola je rekel/-la:

      Grigorij Zin…karkol že

      PROSIM DA SI NAJDEŠ POMOČ KER PO PREBRANEM SI ZREL ZA NA PSIHIATRIJO

  • cvek je rekel/-la:

    ŽAL že pokojni psihiater DR. RUGELJ bi tem toplovodarjem IN LEZBAČAM v javnosti dajal lekcije, ki jim gredo ! On je na hitro ločil zrnje od plev in te z6ahteve označil kot bolane !
    TAKŠNE VERODOSTOJNE, UDARNE OSEBE MANJKA ALI PA NE PRIDE V MEDIJE !
    VELIČINA STARŠEV OSTAJA VEČNA, TE SKUPINE PA SO IN BODO OSTALE NA OBROBJU, NEPOMENBNE, KOT JIM TO GRE !

    • Over&Out je rekel/-la:

      Rugelj je bil dober v zdravljenju alkoholikov, in znan po tem, da se rad spozna na vse. Kar pa od ozdravljenega alkoholika niti ni čudno, v gostilniški maniri je delil pikre opazke na vse kar mu je prišlo naproti. Ker pa so njegovo vrlino lahko cenili le alkoholiki sami, on nikoli ni doživel svojega zadoščenja. Ker pa se njegovo mnenje o istospolnih slučajno sklada s tvojim CVEK, pa to še zdaleč ne pomeni da je prav. Glede na profil ki ga gradiš na tej strani pa bi te Rugelj označil za “PEZDETKA”. Kar je samo parafraza moškega, ki se boji izživeti svoj potencial, ker ga je Cankarjanska mati vzgojila bolj zadržanega. Skratka Cvek izžarevaš tipične lastnosti latentnega homoseksualca, po Ruglju “PEZDETKA”, ki sovraži vse, ki se obnašajo drugače kot on.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      O, Rugelj je cenil le prave dedce in avtonomne ženske!

      In med temi pravimi dedci je tudi CVEK, ki ima za¸kaj takega¸vsako leto več dokazov!

      Ne tolaži se , da na tej okrogli zemji živijo le homoseksualci in latentni homiči!

    • Over&Out je rekel/-la:

      Seveda, saj vsak ceni le “prave” moške in ženske, problem te definicije pa je njena univerzalnost. Torej Rugelj je “prave moške in ženske”, razumel le znotraj svojega mentalnega in intelektualnega dometa. Podobno je s cerkveno razlago družine, ta lahko obstaja le znotraj dometa cerkvenih zapovedi. Znotraj teh zapovedi, Mefisto, pa je bila tudi teza o obliki našega planeta in osončja. Lepo si poudaril, “naš planet je okrogel” in upam da se zavedaš da bi pred petsto leti zaradi take izjave lahko končal na grmadi.

      Cveku torej čestitke! Iz srca mu privoščim vso srečo in veselje, ki ga v življenje prinašajo otroci. V isti sapi pa upam da bo enkrat premogel dovolj modrosti in poizkusil razmišljati onstran svojih okvirjev, čeprav je znotraj teh srečen, to še zdaleč ne pomeni da bi bili tudi drugi. Sposobnost vživljanja v druge je nenazadnje tudi izraz čustvene inteligence in duhovne širine. Širine, ki je pri vzgoji otrok nepogrešljiva.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      OVER&OUT tako čustveno pledira na CVEKA, da se zdi, da mu dopoveduje, da naj se ravna po novem Družinskem zakoniku in mu enega izmed vnukov nameni v posvojiten, kjer ga edino čaka srečna družinska ljubezen in oskrba!

    • Over&Out je rekel/-la:

      MEFISTO, a zavajaš? Glede na debilno leda po katerem hodiš, imam ponovno pomisleke o tvoji iskreni heteroseksualnosti. Ponavadi imajo latentni pedri izraženo potrebo po poudarjanju, svoje “pravilne” spolne usmerjenosti. Tvoji konstrukti pa govorijo temu v prid.

      CVEK-u in predvsem njegovemu podmladku pa želim da rodijo čim bolj “normalni”. Obstaja namreč statistična možnost da bo dobil otroka, ki je homoseksualno usmerjen. Za dobro njegovih potomcev gre ko govorim sprejemanju drugačnih in čustveni inteligenci. Glede na njegova stališča izražena tukaj pa bo verjetno za otroka res bolje če ga da posvojiti. Žalostno.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Nič ne pomaga, pedri!

      Če boste hoteli otroke vzgajati, jih boste morali še delati!

      Ob taki nepremagljivi ljubezni do otrok, vam ne bi smela bit prevelika žrtev, če bi oplodili kakšo žensko!

      Mogoče bi odkrili tudi kak užitek, ki ga doslej še niste poznali!

  • andlen je rekel/-la:

    Krščanska morala ni primerna za urejanje običajnih družinskih razmerij na našem planetu, saj odkrito uveljavlja “svete jožefe”! Za kristjane je “sveta” šele tista družina, kjer mož stoprocentno in deklarirano ni (!) oče otroka.

  • kaktus je rekel/-la:

    PREBERITE SI DANES, V SOBOTNI PRILOGI “DELA” ( pisma bralcev), ČLANEK PROF, DR, GAMSA, PA VAM BO VSE JASNO !
    VSEM SPOKOJEN BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO, z željo, da nebi ostali brez službe, na cesti ali morda pod mostom !

    • kaktus je rekel/-la:

      Zanima me , kako bi poslanec ROŽEJ svojo ” življensko delo”, nalogo o družinskem zakonu in obrobnikih lahko zagovarjal pri profesorju, DR. GAMSU , KI V ČLANKU V SOBOTNI PRILOGI OPISUJE SVOJE GLEDANJE NA TO !
      Ima jajca in znanja, da mu odgovori ?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Mene pa zanima, kako se pri homoseksualni družini ugotovi, kdo ima moško in kdo žensko vlogo ter kdo je ata in kdo je mama?

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      To bi bilo zanimivo vprašanje tudi za določene katoliške družine.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tam se včasih le to ne ve, kdo hlače nosi, kar je nekaj drugega!

    • viola je rekel/-la:

      To bi bilo zanimivo vprašanje tudi za določene katoliške družine.

      SE 100% STRINJAM!

      MEFISTO
      Zate pa itak vsi vemo o čem sanjaš zvečer si se izdal veliko komentarjev pred tem.