28. december, 2009 | Vest

O izteku mandata programskega sveta RTVS, Iztok Jurančič

Porazno stanje v upravljanju s človeškimi viri in kršenje zakonitosti.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Novinarski sindikati zavračamo pavšalne ocene generalnega direktorja in Programskega sveta RTV Slovenija, da je zavod posloval uspešno, ker nekaj preteklih let ni izkazoval izgub. Od maja 2006, ko je odhajajoče vodstvo prevzelo krmilo, pa do danes, se je število zaposlenih v javni RTV zmanjšalo za preko desetino oziroma na 1940 redno zaposlenih. Uspešnost poslovanja je slonela pretežno na omejevanju stroškov dela in na nelegalnem izkoriščanju par sto pogodbenih sodelavcev, ki bi jih morali redno zaposliti, pa jih niso, ker so za enako delo v povprečju plačani za 40 odstotkov manj, kot znašajo stroški za redno zaposlenega.

Vodstvo je zmanjševalo zaposlenost ne da bi v zadostni meri ali sploh tehtali stroške in koristi kakovosti programske produkcije. V prvi vrsti je bila merodajna politična zapoved, da izgub ne sme biti, hkrati ko je vlada zamrznila prispevek. Tako narekovana poslovna politika je prihodnjemu vodstvu javne RTV zapustila porazno stanje v kadrovski politiki. Blokirala je medgeneracijsko menjavo, zaradi česar je starostna in izobrazbena struktura zaposlenih slabša, posrednih vplivov na kakovost programskih vsebin in avtonomijo novinarskega dela žal ni mogoče izmeriti v poslovnih terminih. Merljivi učinek pa je viden v rasti konkurenčnosti zasebnih medijev, ki so javno službo izrivali z medijskega trga.

Na seji sredi decembra je Programski svet sklenil iztek svojega mandata še z nezakonitim posegom v avtonomijo javne radiotelevizije. Izglasoval je namreč, da naj vodstvo in uprava uveljavi celotno spremembo člena Poklicnih meril in načel novinarske etike, po kateri delavec, ki bi kandidiral na volitvah, dve oziroma štiri leta ne more opravljati uredniškega ali novinarskega dela v informativnem programu. Od junija dalje je Programski svet sedaj že tretjič obravnaval omenjeno spremembo poklicnih meril, vendar pa je tokrat odločno prekoračil svoja statutarna pooblastila in posegel v pristojnosti generalnega direktorja.

Novinarski sindikati smo že 5. novembra omenjeno spremembo poklicnih meril zavrnili in od generalnega direktorja zahtevali, da jih uskladi z zakoni in ustavo ter opravi razpravo tudi po uredništvih, ker so tudi ta pristojna za podajanje mnenja o spremembah. Nič od tega ni bilo narejeno. Že šesti mesec pa programsko vodstvo nezakonito preprečuje delo v informativnih programih dopisnici iz zamejstva Mirjam Muženič, ker je kandidirala na volitvah za poslansko Evropskega parlamenta. Menda je s tem okrnila ugled in integriteto samostojnosti javne RTV. V prvih vrstah zadnjega srečanja Zbora za republiko, torej zbora uglednih desno opredeljenih intelektualcev, pa ista televizija prikazuje direktorja Radia Slovenije, Vinka Vasleta, in direktorja TV Slovenija, Jožeta Možino. Seveda se lahko slikata, kjer hočeta, narobe pa je, da kaznujeta ravnanje, ki si ga sama privoščita.

Ker ne verjamemo, da je nekredibilna in poslovno šibka javna RTV v intersu javnosti, novinarski sindikati ob tej priložnosti prosimo in pozivamo kompetentne javnosti, medijske in pravne strokovnjake, gledalce in poslušalce, da se vključuji v prihajajoče razprave o spremembah zakonodaje o javni RTV. 80 milijonov letnega prispevka zanjo je kapital v odprt in javnosti dostopen komunikacijski prostor.

Škoda bi ga bilo zapravljati s ponavljanjem zgodovine.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
22 x komentirano
    • PASJI FRITZL je rekel/-la:

      NEKAJ POVSEM NOVEGA SE PLETE MED MINISTRICO ŠIRCA IN KREBS- ovo !
      USLUŽBENCE , novinarje, “RTV”-eja črtati iz seznamov javnih uslužbencev, da bi na koncu njunega poslanstva dokazovale, kako so število javnih uslužbencev zmanjšale za tritisoč !
      ZVITOST, BALKANSKA, NA VSEH KONCIH ! KDO PA JE TA KLOŠAR, ME JE VPRAŠALA ŽENA , KO JE ZAGLEDALA JURANČIČA NA ” ODMEVIH ” !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Jurančič, kot da ne vemo, da vas je še vseeno enkrat preveč, da so v hiši tudi po tri generacije iz istih družin ! Ko sem slišal za podatek, da ima LUXEMBURŠKI “RTL”, ki deluje iz KOELN- a za vse programa radijske, kot televizijske , pri cca 20 miljoni gladalcev samo 550 zaposlenih , ti zavre v glavi !

    • koseski je rekel/-la:

      nujno ukiniti potrebuješa, kuljajko, romiha, kranjca (klovna), kopitarja, galuniča
      in podobne narcisoidne sladkorneže,
      ki delajo samo škodo,
      ukiniti njihove ekstra visoke honorarje

      ukiniti šminkerje in šminkerke, ki delajo 1/10 dela njihovih kolegov pri časopisih
      ukiniti vse, ki med delovnim časom fušajo za druge (npr. tehnični pokici)
      prepoloviti administracijo

  • zgagec je rekel/-la:

    TOREJ kaktus, toliko preveč, kot jih ima PAHOR v administraciji ! Z ZVIŠEVANJEM NAROČNIN SMO IMELI ŠTIRI LETA MIR IN TO JE MIRODAJNO, TOVARIŠ JURANČIĆ !

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Moj predlog v razpravah o zakonodaji, ki se tiče javne RTV:

    1. Javna RTV se naj ukine.

    2. Prispevek za RTV se naj ukine.

    3. Gospod novinar in njegova palestinska ruta si naj najdeta delo pri komercialni TV.

    4. Kulturni program naj izvajajo komercialni ponudniki na podlagi javnega razpisa.

    • zgagec je rekel/-la:

      DVORNI PISAR@, KAJ MISLIŠ, DA BI JURANČIČ NA KOMERCIALni “TV” BIL TAKO V BREZDELJU IN ZAVETRJU, KOT JE NA JAVNI “TV” !?

    • angie je rekel/-la:

      Bebca, Jurančič ni v službi na RTV!
      Dvorni pisar, tebi pa odvzemamo licenco. Če ne veš zakaj, vprašaj na komercialkah.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Se mi je zdelo, da je ARAFATOV!

  • angie je rekel/-la:

    Pa to še ni vse, g. Jurančič! Na zadnji seji je Programski svet RTV pod vrlim vodstvom Staneta Grande sklenil ( in izvajanje sklepa naložil svojim naslednikom!!), da je treba NUJNO posneti celovečerec o osamosvajanju ( le kdo vrabca bo igral Janšo, bo javni razpis za igralca, in kdo neki Bavčarja?- mogoče direktor Drame Ban?). Naj stane (košta, da bo Granda razumel), kolikor hoče.
    In modri programski svetniki so veselo pokimali.

    V svoji redni kolumni pa je krščansko razsvetljeni zgodovinar Granda naštel še vse NAGLAVNE GREHE sedanje slovenske države, ki jih je skril pod tale svoj programski moto:” Marija se joka zavoljo otroka, zavoljo otroka, ker kovtrca nima, da b’djala ga čez.” Predlaga, da se vrnemo na začetek, to je 2010 let nazaj.

  • rukar je rekel/-la:

    angie@ , NE KOMENTIRAJ VERSKIH VSEBIN , SICER SI PA TI EN SAM DOKAZ, DA BI MORALI V ŠOLE UVESTI PREDMET “ETIKA IN VERSTVA ” !!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ANGIE, ker bi se rad vrnil 2010 let v preteklost, pomeni, da si želiš biti Kristusov sodobnik!

    Kakšna globoka in iskrena pobožnost

    Moram te opozoriti, da bi čas kljub temu vedno šteli v letih po Kristusovem, ne pa po ANGIEEVEM rojstvu!!

  • drago je rekel/-la:

    Na RTV je treba spustiti ZARES.

    To pomeni Majdo Širco in Gregorja Repovža.

    Potem bo vse poštimano po meri in resnici
    Gregorja Golobiča Stalina.

  • zgagec je rekel/-la:

    DRAGO@, ZAPRMEJDUŠ , DA SI ZADEL !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tale Jurančič je že po videzu ekscentričen!

    • čistalopata je rekel/-la:

      neverjetno, kako globoka misel, vredna tvoje izjemne inteligence, Mefisto.
      Kakšen neki si pa ti, lepotev pekla? S kozjim fiksom v špičko, bradavico na nosu in štrlečimi čekani?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Očitno si me opisal po nekem svojem idolu!

  • kaktus je rekel/-la:

    PODGANE BODO PREVZELE OBLAST NA “RTV”-eju, to je njihova usoda !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    KAKO BI DVIGNILI VIK IN KRIK, ČE VODSTVO “RTV” NE BI PRISTALO NA PRENOS IZ LITIJE ! ČEPRAV SRAMOTNO, TUDI ZA RTV, JE PA TUDI KORISTNO, DA SE VE, KAJ BO IZ NJE, KO JO DOBIJO V ROKE TA PRIMITIVNA SVOJAD !
    NASTOPIL JE CVET, SRŽ, PARTIJSKIH KLOVNOV OD JAKE, TOFA, IČE IN HRIBARJA S VSEM SVOJIM PRIMITIVNIM ARZENALOM !
    SPOŠTOVANA ŠPORTNICA MAJDIČ-eva, PA JE LAHKO SREČNA, DA JI JE BIL PRIHRANJEN TA PRIMITIVEN SPEKTAKEL ! APLAVZ EMINENCE, DA RAZMISLEKA !

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    TOREJ , DOGOVOR MED MINISTRICO ŠIRCA IN KREBSOVO, JE ZVITO TAKTIČEN !
    SPREMENITI STATUS JAVNIM USLUŽBENCEM, (na RTV jih je preko dvatisoč -2000 ) IN SE POTEM HVALITI, ZA KOLIKO SO ZMANJŠALI DELOVNIH MEST V JAVNI UPRAVI ! Prave lisice na delu !