29. december, 2009 | Matjaž Košir

Kateri guverner centralne banke bo prvi, Trichet ali Bernanke?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ameriški dolar je v primerjavi z evrom v decembru močno pridobil. Glavni sprožilec za ta premik je bila zelo dobra objava iz trga dela v ZDA v pričetku meseca. Obuditev pričakovanj po dvigu obrestne mere v ZDA, ki so posledično sprožila močan padec tečaja EUR/USD v decembru, je po najbolj optimističnih scenariji oddaljen sicer še vsaj pol leta. Poglejmo si na hitro, kaj lahko v tem trenutku povemo o gibanju valutnega razmerja EUR/USD v 2010.

Prvi namen tega članka je opraviti hiter pogled na dejavnike zaradi katerih bi v prvi četrtini prihodnjega leta lahko prišlo do ponovnega porasta tečaja. Drugi namen je poudariti negotovost glede časovne usklajenosti pričakovanega dviga ključne obrestne mere v ZDA in Evropi.

eurusd_dnevno

Na zgornji sliki lahko vidimo, da predstavlja razlika med najvišjo vrednostjo valutnega razmerja EUR/USD v decembru pri 1.5140 in najnižjo pri 1.4217 okoli 6%. Premik je bil iz tehničnega vidika agresiven, zato se je popravek in hkrati odboj od doseženega dna pri 1.4217 verjetno že pričel oblikovati.

Kakšni so dejavniki, ki bi lahko morebitnemu pozitivnemu popravku dali več zagona? Predvsem gre za interes FED-a po ohranjanju šibkega ameriškega dolarja. Na tiskovnih konferencah guverner Bernanke poudarja, da lahko obrestna mera ostane nizka še dlje časa. Investitorji se nazadnje na njegova opozorila niso močno odzivali, saj so bili še močno pod vplivom padca tečaja, a to še ne pomeni, da ne bodo temu posvetili več pozornosti v prihajajočih mesecih.

Drugi dejavnik je resna možnost, da bo odnos investitorjev do tveganja v pričetku prihodnjega leta še vedno pozitiven. Delno zaradi fiskalni ukrepov in vzpodbud potrošnji, delno zaradi negativnih pričakovanj, ki so na trgu še vedno v precejšnji meri vračunana v cene in delno morda zaradi sezonskega vpliva optimističnega pričetka leta.
Če lahko torej za prvo četrtletje 2010 glede gibanja tečaja EUR/USD še preračunavamo možne scenarije, je pogled do konca 2010 precej manj gotov.

Načeloma velja, da bo do konca zaključka trenda šibitve USD proti EUR v 2010 prišlo takrat, ko bo ameriška centralna banka prvič, pred svojo evropsko vrstnico, dvignila ključno obrestno mero. Žal pa postaja negotova prav predpostavka, da bo FED dvignil obrestno mero pred ECB. Razmak med potencialnim in dejanskim BDP je v Evropi (EMU) manjši kakor v ZDA, Evropska centralna banka pa je istočasno precej manj toleranta do nevarnosti, ki jih prinaša nizka obrestna mera oz. ohlapna monetarna politika, torej do razvoja novih mehurčkov.

V letu 2010 bo skratka zelo pomembna dinamika izhoda FED-a in ECB-ja iz ohlapne monetarne politike. Ali bo ključno obrestno mero enkrat v sredini poletja ali jeseni 2010 prva res dvignila ECB ali FED trenutno ne moremo vedeti. Treba bo počakati na prihodnje indice guvernerjev centralnih bank.
Vsekakor pa je ob tej negotovosti zame najpomembnejši zaključek, da bomo v 2010 na valutnem trgu priča volatilnim razmeram. To me veseli, ker se nam obetajo precej dobre razmere za dnevno trgovanje.

Matjaž Košir
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Nekropolitika.

  • šifra je rekel/-la:

    ..si strokovnjak na tem področju,ni dvoma ..!…vendar…??!
    razmišljam…:.. o smislu “pravega”.bistva bančnih “transakcij” in delovanja..?!..sigurno ne boš nikolitule razlagal.. anede ne..?!
    torej..!?
    ..smiselnostt,bistva ali samo “reklama”……?
    “bančni” sistemi se podirajo…verjetno zaradi egoizma…! kjer ni pravičnosti ..se vse nekoč “sesuje” ….( takšno”delovanja” ,povzročati “krize”)…komu vprid?
    ….se sprašujem kaj si ljudje povzročamo..v tem kratkem življenskem ciklusu. zaradi “DENARJA” IN BANČNIH “ZAKONITOSTI”..?!