9. januar, 2010 | Igor Bizjan

Rešitev iz krize, post

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ne sprašuj, kaj lahko država stori zate, ampak ukrepaj. Borat, ki je naslednik pravih, starih komunistov, je nesrečen. Storimo nekaj, da se njegovo čustveno stanje popravi, predlagam, da do konca zategnemo pas in zavestno nehamo jesti in trošiti. Ne zaradi pomanjkanja, ampak ker smo globoko v sebi prepričani, da bomo z radikalnim odrekanjem, ne samo odrešili sistem, ampak ga bomo preoblikovali, ga naredili boljšega. Kot totalni ne potrošniki bomo strmoglavil peščico tajkunov,  procent hudobnih kapitalistov, ki služijo na račun naše sle po nakupovanju. Ne pozabite, edini pravi socialist je okostnjak!
O postu ni potrebno kaj velikega napisati, potrebno je prekiniti z nezdravim prehranjevanjem, kot pravijo vzhodni filozofi, bolje je narediti eno duhovno  vajo kot o tej veščini napisati tisoč knjig. Telesu je potrebno dati priložnost, da se pozdravi samo, ob postu bo požrlo vse izrastke, čire in maščobne blazinice in si preko telesne aktivnosti okrepilo sposobnost za premagovanje vsakdanjega stresa, konflikti z okoljem bodo še obstajali, ampak bodo rešljivi na višjem nivoju. Ob postu se ne sproži samo radost nad čistostjo telesa in dober občutek zaradi odplakovanja nezdravih usedlin, ampak se sproži tudi groza, ki jo povzročijo iz podzavesti vznikli dolgo zatajevani strahovi, sovraštvo in jeza, ki niso primerni za izražanje v vsakdanjem izražanju. Na srečo tovrstni problemi trajajo prvih nekaj dni, ko se telo in duh še upirata novemu stanju. Strah pred tem, da nam se bo utrgalo, je premo sorazmeren z dolgostjo potisnjenih, negativnih občutkov. Ko enkrat dojameš, da so vse negativne misli in strahovi samo proizvod našega uma, da bodo stekli kot reka občutkov, ki jih nenehno opazujemo, se nehaš pretirano ukvarjati z njimi. Da bi nadzorovali, kaj se med postom dogaja z nami, je dobro, da pišemo postni dnevnik iskric, misli in občutij v smislu pojdi na post in povedal ti bo, kakšne težave imaš. Tukaj bi predlagal, da se partnerji pred poroko skupaj postijo deset dni, da bodo spoznali, ali si lahko zaupajo. Post ne bo odpravil samo naših vnetij, luskavice in odvečne maščobe, ampak bo preko vzpodbujanja telesne aktivnosti počasi zmanjšal našo živčnost, stres in napetost, kar nam bo tudi omogočilo globoko in krepčilno spanje.

Možno je, da je pretirano in nezdravo hranjenje vzrok številnim duševnim boleznim sodobnega sveta. Če sklepamo, da je bil satanist Adolf Hitler vegetarijanec in mu to ni pomagalo, da bi se etično dvignil stran od kanibalizma, post sam še ni osnovni pogoj, da bi pospešili duhovno rast, ampak nam pravilna duhovna priprava omogoči, da post zdržimo in da kasneje spet ne bomo zapadli v prehranjevalno odvisnost. Je pa dejstvo, ko se enkrat očistiš, te bo padec v stare grehe, spet vrnil na izhodiščni položaj. Post je ena izmed tehnik, kako se boriti proti potrošništvu in požrešnosti sodobnega sveta. Če bi post zdravniki priporočali, kot osnovno zdravilo za večino lažjih bolezni bi kmalu propadli prehrambena in farmakološka  industrija, ki nas pitata z bonbončki za srečo, od katerih kmalu zbolimo. Samo z spremembo življenjskega stila na dolgi rok (Zdrava prehrana, aerobna vadba, branje kvalitetne literature) bomo spoznali brezno sodobnega načina življenja. Kaj nam pomaga vsakdanje umivanje in lepotičenje, če pa nam nezdrava hrana trohni v črevesju, naše telo se zakisa in se predčasno postara, čeprav ga tragikomično skušamo pomlajevati z lepotnimi operacijami. Prekinitev posta je najpomembnejša točka, kjer lahko sami sebi škodimo, če se ne držimo načela postopnosti. Za mehak prehod na trdo hrano se je potrebno nekaj časa hraniti izključno presno, da se prečiščeni želodec preveč ne obremeni. Zarjavele fitnes naprave v zatohlih prostorih, nas ne bodo preveč vzpodbudile, zato so najbolj priporočljive telesne aktivnosti v naravi. Hitro hodimo in tečemo lahko tudi ob slabem vremenu, najbolje zjutraj, da telo spravimo v pogon. Duševno in fizično zdravje Slovencev, je slabo, letno naredi samomor več kot 600 ljudi, imamo 200.000 aktivnih alkoholikov, zato vse kaže, da je nekaj hudo narobe z našim zdravstvenim in socialnim sistemom.
Zatorej, izhod iz krize je pred vami, ne bodite egoisti, sledite odrešilni, zdravilni ideji. Amen!

Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
31 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Bojim se, da bo moralo veliko Slovencev manj in premalo jesti!

    Pa ne zato, ker bi se k temu odločili iz razumevanja do vlade in do recesijskih težav ali iz vzhodnjaških filozofskih nagibov ali zaradi banalne želje po zdravem življenju!

    Ne, k temu jih bo prisilila oblast, ki recesije ne zna zagrabitii za roge in jo tako še poglablja!

    Zakaj ne moremo izvedeti števila trenutno brezposelnih in števila navidezno še zaposlenih, ki jih je v tem trenutku kakih 80.000 in ki bodo tekom letošnjega leta večinoma izgubili nezanesljivo zaposlitev!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Včasih se mi zdi, da bi bilo najbolje, če na prihodnjih volitvah desnica sploh ne bi sodelovala!

    Na ta način bi po eni strani povzročila totalno vojno med strankami leve provenience, po drugi strani pa bi imeli še zadnji dvomljivci priliko spoznati, da naša postkomunistična levica ni sposobna voditi države.

    Nekaterim očitno tudi to ni zadosten dokaz, da je uničila že dve državi!

  • potemkin je rekel/-la:

    Zmedeni in desorientirani krucefiks že prebira Komunistični manifest,zgodnja dela Uljanova in od prejšnjega tedna tusdi domačo klasiko:velikega krištofa,zlasti pa njegova pravljična dela o deželi delavcev in kmetov,o brezvrednem denarju,o sovjetskih kolhozih in o priročniku kako zatreti koloradskega hrošča,kot največjega samoupravnega sovražnika.

    • Zbik je rekel/-la:

      S katerega drevesa so pa tebe sneli. Si pa res komunikacijsko hiperaktiven za usmrajenega samoobešenca.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Zbik, kaj delaš tu?

      Te je priklicala omemba koloradskega hrošča, katerega sem te zadnjič poslal nabirat?

      Prispevek cenjenega gospoda Potemkina kar skrbno preberi, potem pa takoj nazaj na kolhozniško krompirišče!

      Avantgarda pričakuje od tebe vsaj dve merici ljudskega škodljivca dnevno.

    • Zbik je rekel/-la:

      Tudi ti, Dvorni, se mi smiliš.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Neki Ameriški novinar je nekoč dejal, da so mediji zmožni v kratkem času napraviti iz majmuna predsednika države, kot vidimo jim je uspelo to tudi pri nas !

    • čistalopata je rekel/-la:

      na koga si mislil, pikač? na janšota? on da te spominja na majmuna? grdo. a misliš, da bo res naslednji predsednik države?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ČISTA LOPATA, zelo dobro si razumel cenjenega KAKTUSA!

      Le delaš se še bolj neumnega, kot si!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Mefisto, hočeš reči, da je Kaktus rasist?

  • Neja je rekel/-la:

    Jaz imam še boljšo idejo, kot je post, in to je hranjenje s “prano”. Saj ste že slišali za pranojedce, a ne? Zagotavlja vam zdravo in srečno bivanje, polno novih spoznanj, tudi o smislu življenja. Je rešitev za nas, za vlado in tudi za okolje. Amen.

    • Mimi je rekel/-la:

      Haha, ravno sem hotela napisat, da jaz pravzaprav že skoraj znam od prane živet (pa sm videla tvoj komentar)! ;D

      Post je kul. Sama sem shujšala 20 kil!! :o)
      (ko sem se po porodu ful zredila).
      Pa je mama škodoželjno rekla, sej boš shujšala, vendar takk suha kot si bila, pa nikoli več ne boš.
      Pa sem jo samo pogledala, prst vanjo uperila in odločno rekla: še bolj bom!
      In sem! ;))

      Res pa je, da vedno znova ugotovim, da čist preveč jemo. Jaz jem zelo malo, a izbrano, pa potem takoj opazim vse odvečno.

      Sem se pa zadnjič hecala s frendo, da sem na tem, da bom kot osel iz onega vica, ko ga je gospodar ravno navadil brez jest bit, pa mu je crknil. :D

      (ker si pa dejansko švoh, sploh če kaj fizično ali umsko intenzivno delaš, če ne ješ.. kratkoročno že gre, dolgoročno pa ne, začne organizem sam sebe ‘žreti’, jemlješ iz zalog, tako da dolgoročno to ni preveč priporočljivo… za kak dan, dva, tri, pa je zelo fajn, nenazadnje da sploh dobiš občutek za hrano, sicer kar mečemo vase…)

      Meni je itak požrešnost, pohlep ena najodvratnejših človeških lastnosti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kaj pa dolgoveznost?

      Ti je ta tudi tuja?

    • Mimi je rekel/-la:

      Ne, Mefisto, nakladanje mi je blizu, kot opažaš. :)
      (seveda ko jaz nakladam ;o))
      Je pa drugače, če pišeš mnenje ali zgolj podaš informacije, podatke.
      Npr. 1 liter = 1 liter. Tle ni kej nakladat. :)
      O vsebini, barvah in podobnem pa že lahko padejo kake debate in dolgovezenja, ne nazadnje pa so eni tudi farbenblind (=slepi za barve, imajo barvno slepoto).
      Tko da, nč bat, znam bit tudi zelo kratka in jedrnata in zelo natančna, kjer in ko je to potrebno.
      Kjer pa ni, se pa *slikovito izražam*. ;)))

  • butalec je rekel/-la:

    Prva rešitev je bila odpuščanje delavcev, za drugo rešitev je predlagan post in tretja rešitev bo najbrž bivanje v potemkinovih vaseh. To bo dokončna rešitev pred socializmom, ali pred komunajzarji kot radi rečete in dokončna zmaga vašega novo uvedenega kapitalizma.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BUTALEC, butalski, od odpuščanja delavce do posta in končno do Potemkinovih vasi ste nas vodili vendar sami posvečeni postkomunistični levičarji!

      Ko nas nazadnje le za štiri leta niso vodili taki levičarji, je delo iskalo delavce!

      Zdaj pa spet delavci zaman iščejo delo!

  • potemkin je rekel/-la:

    ZBIK,kako se že ta beseda stopnjuje?????

  • čistalopata je rekel/-la:

    Bizjan, po vsem, kar si spisal, je odgovor - rešitelj naroda je velemojster Peterle (si bil pri njem na tečaju postenja?)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ČISTA LPATA, a res nimaš nič osebnega ponosa?

    Kako si upaš med take vrhunske politične analitike in komentatorje, kot so DVORNI PISAR Z LICENCO, KAKTUS, POTEMKIN in MEFISTO, s topoglavo neumnostjo, ki si jo pravkar izdavil!

  • butalec je rekel/-la:

    ,No pametni mefisto, kdo pa je zgradil tovarne in dal delavcem zaposlitev, Ne vem koliko časa si na svetu , ampak mislim da še ne prav dolgo, pa vseeno lahko poveš koliko tovarn je ,zgradila tvoja opcija ki je dala delavcem toliko dela. Tako mlad pa že tako b,utast, , pred tabo je še lepa butalska bodočnost.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tovarne so vedno gradili tisti, ki si bili preslabo plačani!

      Nehaj prodajati svojo poceni demagogijo!

  • nemesis je rekel/-la:

    Če bi bil Borči rad srečen,naj odstopi kot predsednik vlade.

  • Mimi je rekel/-la:

    Point je v tem, da smo čisto prenasičeni z vsem.
    Kot je rekel Mark Twain: “Civilizacija je neskončno množenje nepotrebnih potreb”.
    Ful je stvari, ki se kao nadnujno rabijo (=vsi to imajo, furajo) in s tem se nenehno potencira vsa ta požrešnost, ki se razširi na vsa področja.
    Nenehno hlastanje po nečem, ker ne znamo več uživat v majhnih stvareh….

    Kot je rekel Jadran Krt (no v bistvu Sue Townsend), da mu je, ko se je za Božič odpravljal kupovat darila, en glas v glavi rekel: ‘Kupuj!’. :D
    No se mi zdi, da ima 90% ljudi v glavi točno ta isti glas. :)

    Sama imam blazno rada kruh (še dobro da se to nikjer ne vidi ;)) in sem kot dež jokala ob enem slovenskem tv prispevku o kruhu… ko so ene stare ženičke pekle kruh, s toliko ljubezni, spoštovanja… zraven so pele… je bilo tako lepo, da me je kar dušilo, saj pravim, jokala sem kot dež zraven…
    Se mi je zdelo tako pristno, nekaj najlepšega, hkrati pa nekakšno ogledalo našemu popačenemu ponorelemu ‘krasnemu novemu svetu’.

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    http://www.rabten.eu/calendar.pdf

    IRON-TIGER
    YEAR 2137
    Tibetan Calendar 2010

  • jrch je rekel/-la:

    Vse si povedal. Amen!

  • razgledani je rekel/-la:

    gospod Pahor ste ze kdaj razmislili koliko ministrov in drzavnih usluzbencev ima Slovenija procentualno proti drugim drzavam npr. Nemčiji ki ima preko 82 miljonov prebivalcev?

    • Jura Štok je rekel/-la:

      …to vprašanje bi bilo bolj smiselno nameniti “Očetom naroda” in Evropski komisiji, ki je od nas zahtevala takšno strukturo državne in paradržavne birokracije, kot jo danes pač imamo.

  • NoMercy je rekel/-la:

    koliko je bil “zdrav” včerajšnji dan zvem zjutraj na sekretu :)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Se mi je zdelo, da peživiš veliko časa na sekretu, kjer preburaš nekaj desetletij stare politične zgodbe!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Mefisto, Zaveza je branje, ki je priporočljivo *pred* sekretno seanso, ne med njo. Takrat je že prepozno. Odvajala delujejo z zamikom.

    • Mimi je rekel/-la:

      Oh seveda, Mefisto je preveč vzvišen in čistunski, tako da zagotovo ne… hm, izloča. ;))
      (da ne napišem ravno grde besede - serje, ali otročje - kaka)

      Mefisto, če gre not, mora tudi ven, razen če ne zatiskaš vsega v sebi in si potem notranje čisto zapacan, tako da - preživeti veliko časa na sekretu lahko pomeni, da imaš dobro prebavo in dober pretok. :)

      Kar se mene tiče, mam rada svoj *wc in tuš čas*. :)
      Padejo tudi kakšne dobre ideje, konstruktivne, zagotavljam pa ti, da NE prebiram ničesar (ni zdravo), še najmanj pa političnih zgodb (x ali y let starih). :)