17. januar, 2010 | Katja Lenart

Kako sem preživela malarijo

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dragi sonarodnjaki,

dolgo je potrajalo, da sem se spravila k orisu moje zoprne malarije. Tudi zato, ker mi ni do podoživljanja tega kritičnega popotovanja.

Imela sem tudi zlobne pomisleke, priznam. Da jo kar sami dajte čez, zakaj bi vam jaz razlagala, kako in kaj izgleda…ker jo pač vsak preživi po svoje.
A nekaj vem - če bi meni nekdo jasno in podrobno opisal sindrome, morda ne bi bilo tako hudo. Ali pač, kaj vem.

Pa saj vem, malarija v Afriki ni nek bav-bav. Ko začutiš simptome, se greš testirat (kakopak ni nujno, da ti bodo parazita v krvi tudi zares našli, sama sem se testirala štirikrat, rezultat je bil negativen…), potem pa čimprej požreš tri Malarene (prva doza, začetek terapije, dobiš jih v lekarni brez recepta za 2000 ugandskih šilingov) in dva močna pain-killerja (nujno je treba zbiti visoko telesno temperaturo) in je. Potem pa praviloma opraviš še terapijo z antibiotiki, tri dni papcaš tablete, da uničiš in iztrebiš zloveščega parazita v krvi, švicaš ko pujsek in zbijaš temperaturo, nujno je treba popit veliiiiiko tekočine (ne vodo, priporočajo naravne sokove), zelo verjetno je pa tudi, da človek v tem času nima apetita.

Zajtrk, kosilo, večerja.

Zajtrk, kosilo, večerja.

No, pri meni ni šlo tako gladko. Roger je, recimo, z malarijo opravil brez večjih zapletov.

Meni se je prasica trdovratna zaredila v jetrih in želodcu, dobro se je skril parazitek nagravžni. In za povrh sem zato tudi vse izbruhala, vključno s tabletami.

Pa pojdimo čez mojo zgodbo, kolikor se spomnim in kot so mi povedali.

Začelo se je z vrtoglavico, rahlim glavobolom v sencih in vročinskimi fleši. Takrat sem tudi smrkala in kihala. Pred nekaj tedni, ko so paraziti bojda začeli napadati moje telo. Testirala sem se, mislim da že drugič v Afriki, parazita v krvi niso našli. Sem rekla, okej, ne bomo paničarili, prehladila sem se pač, gremo dalje.

Potem se je vse skupaj ustavilo, nič več glavobola, ostala je samo tista čudna vrtoglavica. Ko sem premikala glavo, se je center za ravnotežje nekaj pritoževal, kot zadeta sem se premikala okoli. A vročina se je potuhnila, glavobol je spominjal na mačka (in najbrž se je tu in tam tudi lepo zakrinkal prav s prekrokano nočjo). Nič posebnega, skratka. Nobenih pretiranih razlogov za skrb.

Minil je kakšen teden, morda celo več. Z občasnimi vročinskimi valovi, glavobol v sencih je bil vedno pogostejši, tista čudna vrtoglavica pa je bila ves čas prisotna. Tudi sklepi so me začeli boleti, apetit sem izgubila, kar tako, samega po sebi. Spet sem se testirala za malarijo. In spet v krvi ni bilo parazitov.

Potem se je vse skupaj zgodilo v nekaj urah. Začenši z dramo na novoletno jutro, 1.1.2010. Krasno, bolje ne bi moglo biti.

Že zvečer, na silvestrovo, me je začelo kuhati. Slabo mi je bilo, izbruhala sem vso zaužito hrano. A vseeno nazdravila, obeležila vstop v novo leto. Dasiravno v zelo slabi formi.

Okoli štirih zjutraj, ko je vse naokoli žuralo in kričalo, pijančevalo in pokalo, sem zakuhala kot stara krušna peč. Jebemtiš, take vročine res še nisem doživela. V nekaj minutah me je objel taaaak vročinski val, da sem mislila, da se bo zgodil samovžig.
Z eno besedo, strašno.

Cyprian me je ovijal v mokro brisačo in prepričeval, naj čopnem tableto proti vročini. Sem jo, a je takoj tudi pristala v izbruhu.

Potem me spomin zapusti. Vem, da me je naenkrat nekdo nabasal v avto (bojda je bilo dobiti prevoz do bolnice misija nemogoče), imela sem občutek, da dobesedno gorim in vem, da sem pojamrala, da umiram.

Najbližja bolnica je v Entebbah, nekaj kilometrov stran od moje sobe. Spomnim se, da so me tja dobesedno prinesli, laborantov ni bilo, pravzaprav ni bilo nikogar, zdravnik je od nekje priletel, ne vem. Takoj je posumil na malarijo ali tifus. Proti tifusu sem se pred prihodom v Afriko cepila, zato je bila možnost zanj manjša. Zdravnik je bil prepričan, da je malarija. In to resna.
Ker sem vse izbruhala, mi je sestra v rit špiknila dve dozi, eno proti vročini, za drugo ne vem, kaj je bila. A je pomagalo.
Ura je bila okoli šest zjutraj, prvi novoletni dan. Beda.

Vzeli so mi kri za test malarije, laboranti bodo prišli šele okoli pol desetih zjutraj, je rekel zdravnik.
Zaspala sem v bolniški postelji, vročina je upadala. Celo življenje se mi je odvrtelo, marsikaj sem v tistih nekaj urah prerešetala v malarični betici. Nisem se premaknila niti za centimeter, sanje so bile nočna mora.

Ko sem se zbudila, je zdravnik nad menoj tipal moj vrat.
“Vročina je padla, test je pozitiven. Malarija 1+. Začnimo s terapijo, takoj.”

Spet dve injekciji v rit, ena proti vročini, druga proti malariji. In domov so me poslali, s kopico tablet.

Prva doza je Malaren, tri tablete, ki sem jih vzela zvečer. In takoj izbruhala. Zdravnik me je poklical nazaj v bolnico, gremo na kapalko, ni druge.

Potem imam blackout, dva dni sta v megli, skoraj nič se ne spomnim. Vem, kako mi je sestra poiskala veno na roki, vanjo zapičila iglo in priklopila prvo dozo kinina. Opazovala sem vrečko tam zgoraj in počasno kapljanje prozorne tekočine v mojo žilo. Zanimiv pogled, skrajno zoprn občutek. Naj poudarim, da je bila to moja prva bolnišnična izkušnja. In to v afriški bolnici, v eni velikanski sobi, v kateri so postelje ločene z zavesami, lulala sem v zeleno vedro, za osem ur sem bila priklopljena na kapalko in padala sem v nezavest.
Bolečine žal enostavno ne znam opisati. A Arne Hodalič je nekoč lepo orisal občutek: “To je približno tako, kot da bi ti razpadala kri…”
Skratka, ojoj.

Po dveh dozah kinina direkt v žilo, potokih švica, vročinskih navalih in ogabni slabosti, se je stanje nekoliko izboljšalo. To je bilo po enem dnevu v bolnici. Zavedla sem se sveta okoli sebe, zdelo se mi je, da se stanje izboljšuje. Še vedno nobenega apetita, vročina je še vedno butala v valovih, a je padla.

Šklocnila sem nekaj fotk s telefonom, za kaj več ni bilo moči, niti želje:

Mala malica s kininom

Mala malica s kininom

Sitna. Zoprna. Prešvicana.

Sitna. Zoprna. Prešvicana.

Čista umetnost.

Čista umetnost.

In potem se je vse skupaj še enkart zgodilo. Naenkrat poslabšanje, visoka vročina, slabost, spet sem bruhnila v vedro. Sestra je nekaj zapaničarila in zdravnik je nagubal čelo.

“Komplikacije…bomo dali še dve vrečki kinina.” In seveda še dve špiki v ta zadnjo (še zdaj jih čutim, jebelacesta).

In potem…se spominjam blaznega občutka v ušesih, skorajda sem oglušela, spet švicala kot pujs in bojda so bile moje prijave prav zlobne. Nekdo je zaradi mojih deliričnih besed celo jokal v bolnišničnem wc-ju, a pustimo malenkosti.

Skratka, dragi moji, ni prijetno. A dasiravno človek pomisli, da umira (in to ne enkrat), se malarija iztrebi. In prvič je bojda najhuje.

Torej, po štirih vrečkah inter-venoznega kinina in po treh dneh počitnic v entebbski bolnišnici (zanima izkušnja, ni kaj…), sem bila poslana domov. Terapija se nadaljuje doma, z blazno količino tablet.
Prvo noč trojček Malarena z dvema protibolečinkama, potem pa tri dni obilna količina zaužitih tablet (mimogrede, sovražim kemijo, sovražim tablete).

Ko sem prvič v življenju pogoltnila devet (!) tablet naenkrat, sem pomislila, da nekaj ni uredu. A tako to gre. Vmes sem popila nenormalne količine pasijonkinega soka, sveže pripravljenega (želodec se mi bo ob omembi pasijonke, ki sem jo prej naravnost oboževala, še zdaj obrne), po petih dnevih sem začela celo jesti. Apetit se je povrnil. Tudi sitnoba je počasi izginjala in celo šale sem pričela stresati.
V ušesih je še vedno odmevalo, slabo mi še vedno bilo…a počasi sem prihajala k sebi.

V jetrih me še vedno občasno špikne, veliko tekočine popijem. Žila me boli, zadnja doza kinina je kapljala v moje telo več kot deset ur (malomarna sestra, jebote!). A sem preživela.
Prve dni po intenzivni terapiji sem naokoli hodila kot starka, vlekla sem se po Mpali kot megla, telo je bilo izčrpano.

A tako sem malarijo doživela jaz. Ni prijetna, a jo preživiš. Prvič je pač hudo…

Brez paranoje, lepo prosim. Če malarijo fašete v Afriki, vam jo bodo pozdravili, če boste le hitro ukrepali.
Ne zanašajte se na teste, večkrat se je treba testirati. A gre čez. Navadno so tablete dovolj, da vam iz krvi iztrebijo parazita.

Pa vi, so svinjske gripoze še vedno z vami?

Lepo vas pozdravljam, zaenkrat. Tukaj je lepo vroče in poletno. In na veliko mi dogaja…(a to pa kdaj drugič)

Katja Lenart,
Mpala, Entebbe, Uganda.
17/1/2010

Srečno!

PS: Lahko bi se še bolj razpisala, ma bom odkrita…ne da se mi več podoživljati te zoprnije.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • carpensky je rekel/-la:

    Uf, whole package Africa; si se mi prav zasmilila na fotki št. 3, drži se.

  • Jazzko je rekel/-la:

    Sam da si ok!!

  • Jerneja je rekel/-la:

    Katja, smo gmajtni, da je mimo! Lepo bodi!

  • Katja Lenart je rekel/-la:

    Javni poziv:

    Delam zapiske z malaričnimi izkušnjami, zato vas vabim k sodelovanju.
    Če ste tudi sami preživeli malarijo (kjerkoli na svetu že) in ste pripravljeni to izkušnjo zapisati (če bo v angleščini, toliko bolje), vas prosim, da me kontaktirate.
    Zapiski bodo izdani v publikaciji, ne vem še kateri. A če bomo sodelovali, si bomo pravice avtorsko razdelili, ok? Izbor založnika nas še čaka.
    Skratka, vabim k sodelovanju in se vnaprej zahvaljujem.
    Upam, da bomo imeli vsaj nekaj slovenskih izkušenj, da svetu pokažemo, da tudi Slovenci obstajamo (še vedno se mi v Ugandi režijo, ko povem kolikšen narod smo, eh).
    kontakt (pa brez poflov, prosim): katja.lenart(at)gmail.com.

    Lp
    Katja.

    • OBRAZ EU je rekel/-la:

      v ugandi lažje fašeš AIDS kot malarijo

    • katja iz afrike je rekel/-la:

      Ni nujno, tut v Sloveniji ni nč drugače, ane? (mogoče gre to še hitreje)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      A ne bi ponudbo rzširila še na oslovski kašelj?

    • Zbik je rekel/-la:

      MEFISTO> A ne bi ponudbo rzširila še na oslovski kašelj?

      Ja bitje pametno no. Kdaj te je še motila nepovabljenost. Poštni naslov imaš pa prispevaj, ane! Če ne bo pofl, boš pač imel svoje poglavlje o oslovi senci na pljučih ob malariji in užival avtorske pravice.

      Ti pa kar neke poniglave interpelacije; pogrešam iskrenih vzdihov globoke hvaležnosti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Popolnoma nič te nisem razumel!

      Le toliko se mi dozdeva, da ti je blizu oslovski kašel!

    • angie je rekel/-la:

      Draga Katja, korajžna punca,

      izkušnje se nabirajo - bo iz tega roman ali zdravstveno poročilo?

      Pa ignoriraj tipe a la Mefist, nima smisla za humor, in že večkrat je dokazal, da mu je vsaka empatija tuja.

    • Zbik je rekel/-la:

      Mefistu tuja empatija? Nikakor!
      Z vsakim prispevkom se trudi, da bi se njegovi “nasprotniki” kar najbolj prizadeto počutili.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ne razumem, zakaj me obtožujeta, da sem brez empatije!

      A nisem iskreno povedal, da je nesreča, ki je prizdela Haiti, mačji kašel proti temu, kar je morala pretrpeti vajina mučenica, ko je reševala Afriko!

  • secondo familiare je rekel/-la:

    Koroska je lepa dezela

  • Roger je rekel/-la:

    A pridem jst u Mpalo, al ti u Nkozi, da me zintervjujas (f*k, kera beseda:) glede Male Rije?

    (BTW, u snemalnici so pene polozene in miza je postavljena - koncno:)

  • meho je rekel/-la:

    Joj Katja, Katja, samo, da si v redu, mi je blo hudo k sm tole bral, pazi nase, lp od nekega harmonikarja……enkrat davno tega si mu snemala videospot….

    • katja iz afrike je rekel/-la:

      ajme, meho…pa nije to tako davno, jebote:)
      nč bit hudo, men je tkoooooo lepooooooooo
      (drž se!)

  • Mimi je rekel/-la:

    Uhh, nič fouš! :|
    Čimprejšnje okrevanje ti želim!
    … menda je zlo komplicirano, če ne nemogoče, tole totalno pozdravit, ta parazit se ne da, no upam da boš ti močnejša in da ti ne bo treba zarad tega jest po 9 tablet!! :x

  • medi je rekel/-la:

    Katja prit raje domov, pogrešamo te, pa tut malarije ni!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tragedija Haitija je mačji kašel proti temu, kar je morala pretpeti ta mučenica, ko je reševala Afriko!

  • meho je rekel/-la:

    …..no, samo, da ti je zdaj lepo, ja res ni tako davno, malo heca……pazi nase in uživaj….lp

  • franci je rekel/-la:

    Pri nas je pa svinjska čisto izginila … po novem letu ne duha ne sluha o njej, pač čas kolin je mimo :)

  • Game je rekel/-la:

    To je bla pa huda izkušnja!

  • konec je rekel/-la:

    real life……
    vseeno pa KORAJŽNO…tudi od tega se , da marsikaj spoznati, razumeti, zrasti. Moj prijatelj je leta 1994 dobil malarijo……
    Ampak ne skrbi, če za okrevanje boš pač moral ZAPUSTITI Afriko…tako je in se vrniti v EVROPO.

  • Roger je rekel/-la:

    tuki so skor usi moji prjatli dobil malarijo, vkljucno z mano, pa ni nobedn zapustu Afrike :)

    Sej, ce se hitro odkrije, potem se tudi hitro pozdravi (malo hujsa gripa). v Katjinem primeru je pa virus prisel ze do take faze, da je bilo kriticno. ampak mislm in upam, da tud ne bo nobenih posledic, ceprov virus nosis v sebi do konca zivljenja. v nekaterih primerih se pojavlja tudi kronicno.

    tko, ampak imam raje malarijo 1x na leto, kot pa da sem v evropi in se zastrupljam na drugacen nacin :)