20. januar, 2010 | Vest

O poplavi praznih strategij, Rado Pezdir

Težko je pričakovati, da bi kdorkoli, ki je vsaj malo racionalen, pristal na to, da svojo usodo položi v roke politikom.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Glede na dejstvo, da je trenutno pisanje strategij ne samo glavna športna panoga v tej državi ampak tudi predmet političnega boja, se seveda lahko upravičeno vprašamo ali si res želimo strategij, ki jih pišejo politiki. Namreč, zelo težko je pričakovati, da bi kdorkoli, ki je vsaj malo racionalen, pristal na to, da svojo usodo položi v roke politikom oziroma da preda iskanje odgovorov na čisto pragmatična vprašanja v domeno političnega trga. Kar je seveda najbolj presenetljivo pri vsem skupaj pa je dejstvo, da sta si, kljub jasnem boju med opozicijo in pozicijo, njuni strategiji že v izhodiščih, neverjetno podobni. Oboji verjamejo, da lahko država kot vsemogočni socialni inženir uspešno ureja posameznikovo življenje, da je banke mogoče reševati s skoraj neskončno mnogo davkoplačevalskega denarja in z intervencijami preko državnih bank, da potrebujemo neke gigantske projekte nacionalnega pomena, ki se jih spomnijo politiki in najmočnejše interesne skupine, plačamo pa naj jih, ne glede na smiselnost, mi. Oboji pričakujejo čudeže iz naslova evropskih sredstev, čeprav pri tem vsi, verjetno namerno, pozabijo na to koliko teh sredstev sploh je in kakšen je njihov vpliv na normalno poslovno aktivnost celotne države. Še več, zelo jasno je, da težav v učinkovitosti v javni upravi ne vidijo in nenazadnje oboji s svojimi predlogi zanikajo prihajajočo krizo zdravstvenega proračuna. Vse skupaj nas zato lahko napelje zgolj na eno samo misel – v Sloveniji je za politične stranke še vedno daleč najbolj udobno pridobivanje volilnih glasov na račun populističnih tem, resnih vprašanj narave kako in od česa bomo živeli jutri pa se ali ne upajo ali pa ne znajo lotiti. Torej, če je bila kriza dobra za karkoli, seveda poleg tega, da je razkrila slabosti slovenske ekonomske politike, potem je bila dobra za to, da je razkrila tretjerazredno naravo slovenskih političnih strank in neumno pasivnost slovenskih volivcev, ki od strank, ki jih volijo ne zahtevajo nobenih resnih odgovorov.

Rado Pezdir, ekonomist

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano
  • mitja vilar je rekel/-la:

    Sicer komentarjev gospoda Pezdirja že nekaj časa ne berem, sem pa preletel tole.
    Zlata mislel se glasi: če bi bilo dobro delati tak oenostavno, kot je vedeti, kako je potrebno dobro delati, bi bile vse vrtne ute knežje palače in pasje hiške gradovi. Avtoraj ne vem, zagotovo ni g. Blair.
    Razumem, da imajo nedolžni še največ informacij o tem, kaj je popoln sex. Ali ekonomisti, ki niso delali v gospodarstvu, kako je potrebno le tega sanirati. Vse piše v knjigah.
    Ni težava opaziti problemov, probem je definirati jih in najti vzroke ter rešitve. Vse ostalo je megla.
    Sicer pa če ste videli argumente in lahkotnost enega od ekonomistov v pogovoru z g. Kopačem v Odmevih na temo 6. Bloka v Šoštanju, potem razumete, zakaj je strah pred izobraženimi ekonomisti upravičen.
    Sicer pa, ko govorimo o krizi, ustvarili so jo verjetno veterinarji in biologi, ki so bili direktorji skladov, bank in energetskih konglomeratov. Ekonomisti? Kje pa! Oni pa ja ne. Saj vedo vse, kako je potrebno najbolj ekonomično kravo priključiti na sesalni stroj, da ni izpada dobička.
    Če bi bil gospod, ki je naredil tale članek malce bolj razgledan, bi ugotovil, da poleg stalnega jamranja o vsem mogočem živimo v okolju, katerega nam lahko 95% Afrike, 98% Avstraile, velik del Amerike, Rusije, Kitajske in da ne naštevam širše zavida. Pa ne zaradi geografske širine in dolžine. Ne zgolj zaradi tega.

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Seveda! Mladoekonomisti so nesposobni, staroekonomisti tudi!
      Politiki? Ja ti bodo rešili gospodarstvo! Pahor že rešuje. In bo tudi vse rešil boste videli!
      Če pa ne? Kaj pa potem??? Ja potem pa pridejo na vrsto biologi in veterinarji!

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      In če bi bili vi bolj pošteni - bi poleg svojega s floskulami podprtega prispevka ( ste to, da so za krizo krivi ekonomisti sami domislili? ) brelcem pojasnil tudi, da ne morete brez državnih poslov.

    • kaktus je rekel/-la:

      VILAR -jev Mitja, g. PEZDIRJU odrekaš celo zaznavo okolja v katerem živi ! Celo slepec, brez izobrazbe, lahko zazna to brezizhodnost, ki nam jo ponuja ta trenutna oblast ! Manekenu, kumrovškemu tečajniku, ste z volitvami zaupali oblast ! VOLILCI BODO HODILI URINIRAT NA POGORIŠČA TE KOALICIJE ! KRVNI IN IDEOLOŠKI STARŠI TEH, SO ZAGONILI DRŽAVO, NAJ JIM DOPUSTIMO, DA NAM ZAPRAVIJO ŠE DOMOVINO ! ?

    • KAKTUS je rekel/-la:

      ČESTITKE GOSPODU PEZDIRJU ZA ČLANEK V ZADNJI ŠT. “REPORTERJA” O CLOWNU ŠT . ENA PREDSEDNIKU TUERKU ! KAKŠNE NEUMNOSTI KLOBASA PO SVETU, DAVOSU ! Vredno prebrati !

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    intermezzo strategija :)

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042331531

    Ombudsmanka ponuja pomoč tudi nevladnim okoljevarstvenim organizacijam

  • luka je rekel/-la:

    potem je bila dobra za to, da je razkrila tretjerazredno naravo slovenskih političnih strank in neumno pasivnost slovenskih volivcev, ki od strank, ki jih volijo ne zahtevajo nobenih resnih odgovorov.

    JP

  • Hado je rekel/-la:

    Rado,
    bolje bi se slišal naslednji naslov:

    “Težko pričakovati, da bi kdorkoli, ki je vsaj malo racionalen, pristal na to, da bi bral oz. poslušal tvoje komentarje v času recesije.”

  • Bralka je rekel/-la:

    Jojmene, Rado, pa daj malo preberi…..
    Države EMU, kjer proračuni preskočijo maastrichtske kriterije (več kot 3% od BNP v deficitu), morajo predložiti tej isti monitarni uniji (to je tisto, kjer predseduje Junkers) in ECB-ju dokument, ki se mu reče izhodna strategija, kjer morajo navesti, v kolikšnem času bodo budžete spet pripeljali v okvir mastrichtskih kriterijev.
    Skratka, ni to nek šport, ki se ga grejo po vladah, ker se ne spomnijo nič bolj pametnega, to je pač obveza do EMU.
    Skratka, iztočnica v uvodu je napačna.

    In posledično bi se celo človek lahko strinjal s tem, da primanjkuje resnih tekstov o tem, kako bo jutri in da je preveč populizma, ampak, Rado, tale tvoja umnosst meni jako na populizem diši.

    Rado, kot je rekel že Bertolt Brecht, knjiga je orožje, vzemi jo v roko. Beri, človek, beri. Od površnih kolumen se bel kruh na dolgi rok ne služi.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Bralka, je pa res, da je bel kruh silno nezdrav. In se mi zdi, da ga Rado vse preveč poje. Belega in zarečenega.

  • konec je rekel/-la:

    B(r)alka-nka od kdaj se dogmatski komunajzerji razumete na ekonomijo?

  • angie je rekel/-la:

    Ugotavljam napredek. Tip si je kupil nvo srajco in umil lase.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    PAHOR-jeva brez-izhodna strategija, se temu reče !
    Revež, Križanič, je porabil vsega 30 evrov za telefon, kar je tudi več kot 20x manj, od ostalih ministrov ! Koga pa lahko to nebogljeno človeče sploh pokliče ? DR. BAJUK, JE ZA FINANČNI NASVET VSAK ČAS POKLICAL SVOJE PRIJATELJE, NASLEDNIKE , V PARIZ ALI SVOJE BIVŠE ŠEFE V SVETOVNO BANKO ZA RAZVOJ V NEW JORK ! Pogovarjal se je lahko v angleščini, francoščini, špansko, portugalsko, nemško itd…
    ISTI REVEŽ, KOT JE NJEGOV ŠEF PAHOR, PREDAVATELJ NA KUMROVŠKI PARTIJSKI FARMI, SEDAJ MANEKEN !

    • butelj kaktus je rekel/-la:

      hahahahaha… kam je klical pa letečio slon janša? miltona friedemana? bajuk (šef kadrovske na banki za razvoj, ne operativni menedžer), je klical svoje “prijatelje”? katere, tiste, ki so argentino spravili v stečaj, med njimi tudi svoje študente s faxa v mendozi?! hahahaha… jep, bajuk-janša - tandem, “prihodnosti”; njuna dediščina je porazna, rekordna zadolženost sredi ekonom-konjunkcije, pokojninska “reforma”, (virantova) birokratska anti-reforma itd. hahahaha… jep, ti si zihr “ekonomist”, kne?… hahahahaha…

    • kaktus je rekel/-la:

      BUTELJ, TI SI PRAVI UMSKI MALOPOSESTNIK, SAJ NE VEŠ, KJE SE TI RIT DRŽI, KAKO NAJ BI VEDEL KAM SODI VELIKA ZAČETNICA, VEJICA, PIKA ! Zmešan si, kot kurji drek !

  • ivan je rekel/-la:

    Pezdirja sicer ne cenim preveč, ker se meša v vse in se ima za univerzalnega poznavalca družbe, ekonomije in politike. Če bi obstojala povezava med kurjo fiziko in sladko papriko, bi tudi o tem vse vedel. Ta članek je pa dober. No, vsak ima čas, da se popravi. Mogoče se to dogaja Pezdirju. Želim mu, naj se mu zgodi.

  • kaktus je rekel/-la:

    JANŠEVIH ” SEDEM DEBELIH KRAV” JE BILO VPETO V VSEGA ŠTIRI LETA , PAHORJEVO OBDOBJE ” SEDMIH SUHIH KRAV”, PA TRAJALO DESETLETJE , ČE BO DOVOLJ !??

    • skorumpirani janša je rekel/-la:

      Janša je pridelal rekordno zadolženost sredi ekonomskega booma, njegova vlada je izvedla pokojninsko anti-reformo, Virant birokratsko “reformo”, Bajuk je davčno razbremenil premožne. Skratka, katastrofalna dediščina janševistične oblasti, ki ima efekte tudi danes. O katastrofalnosti janše et kohortes pa pričajo tudi primerjave med ekonomsko sliko v RS in drugimi državami-članicami EU v obdobju 2005-2008, podobne primerjave danes dajejo o trenutni situaciji v RS (v primerjavi z drugimi državami EU) tako rekoč idealno sliko stanja v RS, tudi kar se ekonomske situacije tiče.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    KAKTUS,ti turej čakaš na vladno odhodno strategijo!

  • kaktus je rekel/-la:

    Gospod Pezdir, čestitke za vaš članek o clownu TUERKU, v zadnji št.: “REPORTERJA” !