26. januar, 2010 | Matjaž Vizjak

Je Erjavec res edini vol v vladi?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pahorjeva vlada pade in Erjavec ostane brez službe.
Nova vlada, novi ljudje.
Si reče Korl: »Gotovo še koga pothebujejo. Bom vphašal za službo.«
Gre do novega sekretarja, ki se mu posmehne in reče:
»Erjavec, ja kaj si pa vi mislite? Ali ste neumni?«
Korl: »Ne me basat, a to je še vedno pogoj?!«

Kitajska vlada se trudi zaustaviti ameriški spletni gugl, slovenska vlada pa bi, podobno kot je ustavila svinjsko gripo, rada zaustavila spletni poker. Na Kitajskem je vzrok ideologija, v šentflorjanski Sloveniji pa denar, ki mogočnemu dursu uhaja med prsti.
Tačas so doma karte pokra že polodprte na mizi. Danes naj bi državni zbor razrešil ministra Karla Erjavca. Naj bi. Na interpelacijo opozicije, civilne družbe ali predsednikov poziv, da državni zbor razreši še nekaj njegovih ministrov, čakajo legendarni Križanič, Golobič, Miklavčič, Zalar in predsednik računskega sodišča Šoltes.
Samo še zadnji beboti verjamejo, da je bil Šoltesov poziv predsedniku vlade Borutu Pahorju, da ta razreši Karla Erjavca slučajen in dokaz neodvisnosti njegovega računskega sodišča. Kaj pa Šoltesov predčasni obisk pri Pahorju in pred tem dogovarjanje enega od liberalnih ministrov vlade, ki ni predsednik stranke, in njegovo interpelacijo zahtevajo opozicija in del civilne družbe, še prej pri Šoltesu? In Šoltesovo in Kosovo (še pravočasno za kogar koli že) javno kriminaliziranje Matjaža Zanoškarja, aktualnega slovenjgraškega župana in morebitnega Erjavčevega naslednika? Torej vladne idile le ne moti Karl Erjavec, ampak DeSUS, ko ukrepe gospodarske reforme, stabilizacije, vse déjà vu, kar ne zmore spacati skupaj.
Vse stranke koalicije, razen DeSUS, so stranka kapitala, bolj kot so liberalne ta trenutek opozicijske stranke SDS, SLS in SNS. Pa saj teh aktualno zavzemanje za delo nič ne stane, besede so poceni – morebitne volitve pa so morebiti predčasno pred vrati!
Kaj je s Pahorjevim moraliziranjem o novi vladini etiki, ki se mu fokusira? Naj etiko in moralo mirno prepusti farom, so bolj poklicani zanjo, sam pa naj se loti politike in vladanja, za kar je tudi bil izvoljen. Zanesljivo Karel Erjavec ni svetnik (še Cerkev ga zaenkrat ne predlaga za blaženega), kaj več od neločenih kant za smeti pa bi mu zbrani v koaliciji le morali najti: nesposobnost za ministra, nedelavnost, korumpiranost s posli s Patrio, predvolilno kupčkanje z belgijskimi puškami … Tu pa je seveda potrebno kaj več od odprtega pisma predsednika računskega sodišča Šoltesa predsedniku vlade Pahorju, da razreši Erjavca. Bo šel Pahorju enako na roke rektor ljubljanske univerze Pejovnik in mu izrazil pričakovanje, da razreši Križaniča, kot mu je vroč krompir vrgel Pahor v roke. Čigav dopis, in iz katere pisarne čaka Pahor, da bo ta še minimalno verodostojen za objavo v rumenem tisku in na rumenih teve, da se bo lotil razrešitev Golobiča, Miklavčiča, Zalarja, Šoltesa, in še kdo bi se v tej vladi zanjo, našel?
Karlu Erjavcu je predsednik vlade Borut Pahor (implicitno) vrgel v obraz, da je vol! Kaj drugega: Quod licet Iovis, non licet bovis. Torej so Križanič, Golubič, Miklavčič, Zalar, Šoltes vsi Jupitri, da zanje velja drugačen vatel?
Sicer pa nisem prepričan, da bo Karl Erjavec v državnem zboru danes padel. Opozicija takšne priložnosti, da prepreči Erjavčev odpoklic, enostavno ne more spustiti iz rok! Če bo za preprečitev razrešitve le zbrala zadosti glasov. Opozicija naj bi rešila koalicijskega ministra, ki ji še iz časov njene vlade, ne more bit blizu srca! V politiki, posebej še dolini šentflorjanski, je vse mogoče!

Naloga opozicije je, da nadzoruje delo vlade, ji oporeka in jo ruši. Pa ne ob pomoči koalicije! Zato pravim, da so napori vlade, da prepreči internetni poker, ob že polodprtih kartah pokra na mizi, jalove. In: bo Pahor obdržal Erjavca v vladi, če mu ga danes ne bo uspelo zrušiti? Bo Pahor odstopil? Kdo bo (bi) sestavil novo vlado? Opozicija? Opozicija v koaliciji s še katero(imi) koalicijskih strank? Pustimo se presenetiti.
Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
47 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Seveda Erjavec ni edini ali največji vol v vladi!

    Cela čreda jih je, z največjim volom na čelu!

    To je ugotovil celo Matjaž Vizjak, ki sicer rad mahne mimo!

    Matjažu Vizjaku pa vendar svetujem, da se da poučiti, kako se v latiščini pravilno napiše pregovor o volu in Jupitru!

    Če nisi vsaj malo doma v latišćini, se je bolje izogibati latinskih pregovorov!

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      Cit. pregovor se uporablja v dveh oblikah in sicer kot Quod licet Iovi, non licet bovi (citirano pogostneje, npr. v knjigi Latinski reki in pregovori, MKZ 2005) in v obliki, ki sem jo uporabil Quod licet Iovis, non licet bovis (http://sl.wikiquote.org/wiki/Latinski_pregovori). Zakaj razlika, ne vem. Ker pa sem besedilo pisal z računalnikom, sem tudi ta citat preveril računalniško.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      V enakem besednem in vsebinskem zaporedju ni mogoče uporablati dveh različnih sklonov!

      Kako bi se v slovenščini slišalo, če bi dejal: kar je za Jupitru, ni za volu!

    • Zbik je rekel/-la:

      Mefisto: “…Če nisi vsaj malo doma v latišćini, se je bolje izogibati latinskih pregovorov!

      Za nekoga, ki prostodušno deli jezikovne nasvete, ne izražaš ravno vzorne skrbnosti pri svojem pisanju.

    • Neja je rekel/-la:

      Veš kaj, vsevedni, Mefisto, zdi se mi, da vseeno ti nimaš dobrega znanja iz latinščine.
      “Kako bi se v slovenščini slišalo, če bi dejal: kar je za Jupitru, ni za volu!” Kar prav je tudi v slovenščini: Kar je dovoljeno Jupitru, ni nujno da je tudi volu.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ZBIK, če odštem tipkarske površnosti, ne bi dovolil, da bi me kdo primerjal s teboj!

    • Mimi je rekel/-la:

      Deja vu?
      A ni TOČNO t(k)o že enkrat bilo?
      Isti avtor, ista misel, isti komentarji… :o)) ??

    • koseski je rekel/-la:

      voli že niso, od vola je korist
      (meso, koža, rogovi itd);
      so pa prazne lupine
      (lepa pakaža: kostimčki, obleke, srajčice itd.);
      so marionete (zlasti bp in kk), ki jih z vrha vodijo
      lobiji (lesica senica itd.)

    • Zbik je rekel/-la:

      Ne gre, tvoja nesvetost, Mefisto, za aritmetko tipkarskih površnosti, gre za tvoje počezno česnanje o vsem mogočem in za tvoj slab spomin. Kje si se pa ti, narejenec mefistovski, latinščine učil? Naj tvegam hipotezo, da je vir tvoje klasične erudicije forum Financ?

      Tako Jovis kot bovis sta v rodilniku, zato je tvoje butaljenje

      V enakem besednem in vsebinskem zaporedju ni mogoče uporablati dveh različnih sklonov!

      pač šicanje mimo.

      Ne prvič in ne zadnjič ni, da si zgrešil; meni se samo malo smili bitje, ki doma za tabo briše smrdljve lužice ko šicaš mimo in ne posnažiš za sabo. Tebi je pač všeč pacanje nasploh in zlasti po tem forumu in te detajli ne zanimajo, čeprav pravijo, da tiči hudič prav tam, v detajlih namreč.

      Ne vem, če se licet veže izključno z dajalnikom (Jovi, bovi), vsekakor pa je v originalu ta izrek z dajalnikom in se pripisujeTerenciju (195/185–159 a.Ch.n.), znamenitem komediografu. O sami možni primernosti rodilnika bi moral razsoditi nekdo z boljšim znanjem in poznavanjem od mojega. A tisti tvoj slovenski izogibati se + rodilnik je za moje pojme slaba slogovna rešitev, čeprav se tudi to uporablja — kaže pa možno vezavo glagola z dvema sklonoma.

    • konec je rekel/-la:

      rdečuhi so zelo NERVOZNI…ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • Poldek je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=WbmBZcAEUQ8

    Vol ni eden volov je več !

  • Finka je rekel/-la:

    Kako jim Erjavc prav pride!

  • Nogavička je rekel/-la:

    O Karlovi objektivni nesposobnosti z vsem dogajanjem bi lahko govoril na način ali je bilo prej jajce ali kura.

    Do zdaj je bilo pravilo, da je predsednik strank tudi predsednik vlade. Če bi velmožje dali kaj na svoje ime, bi izprašali samopodobo predno si obujejo lakaste čevlje za težaško delo. Kreativnost nam pač ni vsem enako lastna.

    Sicer pa se stopnja demokracije oz. odemokratičnosti osebe lahko meri tudi z potrebnim časom, ki si ga vzame, da le odide, ko mu punca odpove gostoljubje ;) in z energijo, ki jo pri tem potroši za zavarovanje svojega interesa na plečih skupnosti (stopnjo sposobnosti njegovega šefa pa s tem koliko dni lahko pokriža na koledarju, da bo do konca koledarčka čim manjkrat videti, da v vmesnem vakuumu svojo kreativnost kaže s puhoglavimi krilaticami brez vsebine. Če bi si želel skupine za samopomoč, bi se pridružil Xeni ali pa onemu drugemu … ne spomnim se več imena; verjetno je že malo iz mode ;) Saj res: koliko tečajev “imejmo se radi” ima Xena na račun materialnih stroškov državne uprave z delavci državne uprave v času njihovih uradnih ur? Tudi individualna obravnava na njihovo izrecno željo jim ni tuja, zato bi lahko rekel, da je bolje obveščena na vseh nivojih kot bi to želel povprečni davkoplačevalec.

    Država ni zasebno podjetje in ni fevdalizem v kapitalizmu … ali pa se nemara motim?!

  • Medklic je rekel/-la:

    Kdor je imel kdaj opravka s pravimi voli, ve, da je vol izredno vzdržljiva in trmasta žival, ki nikoli ne požre vsega, kar se mu v jasli nameče.

  • luka je rekel/-la:

    važno, da ima pahor fokus pred očmi…

  • tomi je rekel/-la:

    V našem parlamentu imamo celotno paleto živali, ki jih lahko najdemo v živalskem vrtu: od volov, koz, oslov, krav,…ki so in bodo izčrpali državo do zadnje kaplje!!! Inovativnih in sposobnih strokovnjakov se pa že vnaprej znebijo - ker niso labilni za množične manipulacije v lastne namene!!! Zato smo od leta 1989 priča vsesplošnemu samoumevnemu rekrutiranju in samoreproduciranju elit!!! Za spremembe bo potrebno radikalno čiščenje političnega prostora!!! Uspeh in propad sta oddaljena le en korak - treba ga je le narediti v pravo smer, vendar se nagibamo k propadu….ŠE JE ČAS, da uvedemo demokracijo, ki si jo je Slovenstvo želelo več stoletij!!! Pravica je na strani pogumnih!! V evropskem kotlu že vre, saj ljudje ne mislijo več prenašati tajkunizacij držav in polnjenja žepov…in revščine na drugi strani!!!

    Še pomnite francoske revolucije?! Edina želja ljudi je, da lahko ŽIVIMO, ne pa da ŽIVOTARIMO!!! Želimo le SVOBODE, ENAKOPRAVNOSTI in BRATSTVA…pravljično življenje je na dosegu roke!!!

    ”Če nisi njihov, si proti njim!”

    • Mirjana je rekel/-la:

      ..je pa zanimivo, da je Erjavec prvič opazil, da pravne države ni….moralo je vdariti po njemu,…pa toliko časa je že v politiki, pa še v pravu doma….

  • kos je rekel/-la:

    Mi je žal za Wikipedijo. Točno je v ednini in v dativu (kot v slovenščini):

    Quod licet Jovi, non licet bovi.

    In tudi prevod ni točen. Ni “Vse, kar…”, ampak bolj enostavno “Kar je dovoljeno…” Pa še to: latinščina je imela črko J, bolj redko uporabljeno, pa vendar.

  • edam je rekel/-la:

    Kako že prawjo pri Mladini: “Nisem volil teh volov!”:))

  • butalec je rekel/-la:

    V Sloveniji ni problem to da si vol, če si vol v politiki ob nastopu volov prave barve pač prideš do jasli. Najbolj neumni voli so tisti , ki volom svoje barve pomagajo k jaslim, nato pa kritizirajo prejšnje vole da so vse požrli , svojim pa ploskajo in jih podpirajo pri žretju. Če bi vsak naredil red pri svojih volih ne pa pri volih drugih barv, bi pa Slovenija imela več možnosti da se poleg volov v vlado pririne tudi kakšna druga žival , na samo “goveda.!

  • angie je rekel/-la:

    Najbrž res ni edini, je pa KAPITALNI, trofejni, kakorkoli ga že poimenujemo - najbolj zrel od vseh za politični odstrel.

  • anton je rekel/-la:

    Volov, v slovenski vladi, tudi v vseh preteklih, je bilo in jih je dovolj! Voli naj bi vlekli, bonci pa gonili.
    A smo pri nas zastavili demokracijo v smer, ko bi, oboji, bonci in voli, le gonili, vlečejo pa naj, zanje in za sponzorske elite, vsi drugi, državljani!
    Volov je več in… lažje so nadomestljivi.
    Za Karlijem pa vseeno ne bi jokal. Edino njegove mame mi je žal!

  • golijat je rekel/-la:

    Erjavca so odpravili,kdaj bodo drugi člani desusa kapirali ,da jih koalicija izkorišča samo zato ,da ima večino v drzavnem zboru

    • anton je rekel/-la:

      Golijat, mislim, da se motite. Morda koalicija stranko upokojencev res izkorišča (tudi prejšnja jih je!), a je žalostno, da je njenim poslancem več za stolčke in cekine, kot za upokojence.
      Ob 4.000 do 5.000 ojrčkov gladko pozabiš, da sosed živi s petstotimi, ves mesec! In njihov predsednik ni nikakršna izjema. Iz svojega odstopa… pa koji k… je ta Karl?… je uprizoril grško tragedijo, še Tanko&comp. so se slinili ob njej.
      Upokojenci? Ti se bodo slinili, še naprej, na zunanji šipi delikatese!

  • Nogavička je rekel/-la:

    http://www.siol.net/slovenija/znanost_in_okolje/2010/01/varovalni_pas_pri_gensko_spremenjeni_koruzi.aspx

    Da ni veliko Petrov Klepcov, ki bi brezskrbno jedli gensko polento, mi je jasno, zato je vprašanje kdo se bo v resnici, kljub Monsantovi zgodbi, upal to reč sejat.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kolikor poznam Desus, se bo kmalu pobral!

    Zaradi zavezanosti vsemu, kar škoduje Sloveniji, ga enostavno ni mogoče odpraviti iz koalicije.

    Če je ne bo smel podpirati od znotraj, jo bo pa od zunaj!

  • nemesis je rekel/-la:

    Kaj je ta cirkus danes?Pahor bi moral Erjavcu pred to komedijo povedati,da enostavno nima več njegove politične podpore,mu povedati zakaj,ne pa se skrivati za Šoltesom in on bi že prej sam odstopil.Ne pa da se na tak umazan,spletkarski način sooča z obtožbami,jih skuša pravno ovreči itd.To se bo vrnilo kot bumerang.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Poglavitno je, da imamo zmagovito ekipo za izhod iz recesije, kot je včeraj med drugim nakladal premier Pahor!

    • zorge je rekel/-la:

      Ni problem v tem, da je odstopil Kharl.Problem je v tem, da je izgubil Janša.Tako bo morala iti tudi BB in to v kratkem.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Kriza vladanja … ne, ne, mentalna kriza tistih, ki se imajo za izbrance:

    http://www.siol.net/Svet/Komentar/2010/01/Moc_argumenta_in_moc_politike.aspx

    V Evropskem parlamentu so poslanci največje politične skupine EPP preprosto pozabili na težavne podatke iz portfejla kolegice Rumjane in se želeli še kar naprej pogovarjati o njenem resorju. A tudi pri tem je bila bolj nezgovorna. Izražajo obžalovanje, da je Želeva žrtev političnih igric. Zgodbe glede kompetenc niso načenjali. Nič čudnega, če dotična pač sedi v vodstvu omenjene evropske politične skupine kot ena od podpredsednic.

    Matjaž Trošt (novinar Radia Slovenija)

  • poli je rekel/-la:

    Erjavec ni bil vol zato se je moral posloviti , ostali pa bodo voli ,ki bodo podpirali to vlado.