27. januar, 2010 | Vest

O noveli Zakona o gozdovih, Božidar Flajšman

Gozdarska peticija zoper novelo Zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Jutri, se pravi v četrtek, 28. januarja, bo Državni zbor dokončno odločal o predlogu zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Zaradi določenih rešitev v tem zakonu nas je 37 podpisnikov podpisalo peticijo s katero nasprotujemo navedenemu zakonu.
Podpisniki ugotavljamo, da je predlagatelj zakona podlegel interesom vplivnih županov v parlamentu, zato so predlagane spremembe in dopolnitve nestrokovne in v nasprotju z nacionalnimi interesi. Gre za izrazit primer, ki dokazuje, da je treba nujno ločiti poslansko funkcijo z nacionalnimi nalogami od županske funkcije z lokalnimi interesi.
Zakonska rešitev, ki določa, da dobijo skoraj polovico koncesnine občine, na katerih območju so državni gozdovi, ne bi smela povzročiti novih obremenitev proračuna, a jih napovedujejo celo predlagatelji zakona.
Po nespametni denacionalizaciji državnih gozdov bo ta sprememba ne samo onemogočila povečevanje površin javnih gozdov, temveč bo razvrednotila tudi njihov skromni preostanek. Taka prikrita privatizacija bo imela neslutene posledice, saj se bo vse bolj krepil privatni interes, kar bo privedlo do vse večjega omejevanja prostega gibanja v naravi, okrepile se bodo zahteve po lokalnih in zasebnih loviščih. Zato take spremembe niso sprejemljive in niso v javnem interesu.
Hkrati podpisniki poudarjamo, da bi bil z novelo predvideni prenos dela gozdarjev iz Zavoda za gozdove Slovenije v službe sklada kmetijskih zemljišč in gozdov celostno gledano neracionalna odločitev, gotovo pa bi bil to začetek razkroja enotne gozdarske službe, ki zagotavlja javni interes v vseh gozdovih. Takšna rešitev je tudi v nasprotju z resolucijo o nacionalnem programu gozdarstva, ki jo je novembra 2007 soglasno sprejel državni zbor.
Med podpisniki peticije so med drugim Niko Rainer, mag. Janez Černač, dr. Dušan Mlinšek, dr. Dušan Plut, dr. Niko Torelli, dr. Lučka Kajfež Bogataj, dr. Boris Kryštufek, Hubert Dolinšek, Bruno Skumavc, Marko Kmecl, dr. Miha Adamič, Srečko Čater, mag. Blaž Kavčič, dr. Boris Vezjak in Drago Ščernjavič …

dr. Božidar Flajšman

Peticija v formatu .DOC

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
18 x komentirano
  • Nogavička je rekel/-la:

    Podpišem.

    • Mirjana je rekel/-la:

      tudi.

    • RUKAR je rekel/-la:

      da, da, raziskovalni novinar Zgaga pa je baje popolnoma brez dela, TU MU PA BLOGARJI PONUJAJO TOLIKO ZANIMIVIH TEM, KI BI JIH LAHKO PRODAL “Reporterju”, ” Demokraciji”, če ga na “DELU” ALI “DNEVNIKU več ne šmirgljajo !

    • KAKTUS je rekel/-la:

      A , JE TO TISTI FLAJŠMAN, IZ LIBERALNE AKADEMIJE, KI JE SINOČI LOMASTIL IN MESARIL NA ODMEVIH ! GOSPOD VIRANT GA JE POSPRAVIL ZA MALO MALICO, KOT SE TEMU REČE !

      OPROSTITE, SEM BIL POMANKLJIV, GRE ZA DR. FLEIŠMANA ! !

  • Zver je rekel/-la:

    Očitno bo potreben referendum, da županska in poslanska funkcija nista združljivi. Jasno je, da so župani-poslanci manj kvalitetni pri poslanskem delu, ki zahteva celega človeka. To je podcenjevanje funkcije poslanca in čudim se tvorcem zakonodaje, ki so to nekvalitetno delo na dveh stolih omogočili.

  • Sergej je rekel/-la:

    “nespametni denacionalizaciji gozdov”!!??? Če je bila lastnina nekomu ukradena,se mu je morala vrniti.Zaradu takšnih kot je Flajšman sem vesel,da smo v EU in NATU

  • CVEK je rekel/-la:

    VAM JE KAJ ZNANEGA, KOLIKŠEN JE ALI BIL DELEŽ GOLOBIČA PRI KONCESIONARJU “GOZD” D.D. TRŽAŠKA c. LJ ? ZGODBA JE STAREJŠEGA DATUMA, KI SEGA DO PODARJANJA KONCESIJ ??!

  • angie je rekel/-la:

    se strinjam!

  • lemevsek je rekel/-la:

    V skladu kmetijskih zemljišč in gozdov je skoraj pol milijona hektarov zemljišč, ki jih je po koncu vojne banda naropala kmetom in drugim lastnikom. Kjer so istočasno pobili tudi celotno družino lastnikov, zdaj ni nikogar, ki bi lahko to zemljo zahteval nazaj.

    S to zemljo se zaj upravlja na mafijski način, s konspiracijo, po vezah in zastonj. Metem, ko so lastniki objavljeni na interenetu, se skrivajo imena najemnikov zemljišč in gozdov iz sklada. Najemniki praviloma plačajo manj nejemnine, kot bi od iste zemlje plačali davkov, če bi bili lastniki. Koncesnine od gozdov so nikakve. Edina rešitev bi bila agrarna reforma: naj se zemljišča in gozdove ob ustrezni odškodnini razdeli zasebnikom. Po pravilih. Nikomur več, kot mu gre.

  • kaktus je rekel/-la:

    BOHOR, ROPAJO LJUBLJANČANI PREKO KONCESIONARJA “GOZD” D.D., TRŽAŠKA C 12 LJUBLANA ! Takšnega skrunjenja narave še niste videli, čisto ropanje !
    Koncesnina je komaj 1/20 od prodanega lesa, “odpadek”(drva) ti tudi pripeljejo na dom za 700 evrov kamion ! Ostalo ostane razmetano, neurejeno, prepuščeno gnitju, podrast se mendra itd… Kaj delajo logarji ? Privoščil sem si pohod po planini SVINJE, Goličave v AVSTRIJI , NI PRIMERJAVE, TUDI POD RAZNO !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    CVEK, praviš, da ima Golobič vmes svoje prste tudi pri Koncesionarju GOZD d.d.?

    Ne vem, zakaj se čudiš?

    Tudi Golobič mora živeti!

    Če ima kdo možnost, naj to preveri in poroča!

  • rukar je rekel/-la:

    MEFISTO, CVEK, KONCESIJA ZA IZKORIŠČANJE BOHORJA JE BILA V DOMENI S
    SEVNIŠKO MAFIJO ?! VIR, SKESANEC PRESS !
    P.S.: ZGAGA JE PA BAJE BREZ DELA ?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Javni gozdovi so relikt mračnega 20. stoletja, tipičen za Rusijo (kjer sibirska tajga ni nikdar bila v zasebni lasti), Severno Korejo in Slovenijo.

    Država naj skrbi za avtoceste, vojsko in policijo, gozd pa je skrb njegovega lastnika.

    Verjamem, da raznoraznim prisklednikom državnih jasli gre denacionalizacija silno v nos, saj so z njo izgubili pristojnost do nebrzdanega gazdovanja nad lastnino, ukradeno s strani SFRJ. Ampak naj le jamrajo.

    Čas jih je pač povozil.

  • rukar je rekel/-la:

    NOVINAR ZGAGA JE BAJE BREZ DELA, CELO IDEJ, TU JIH JE PA TOLIKO !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    A , JE TO TISTI FLAJŠMAN, IZ LIBERALNE AKADEMIJE, KI JE SINOČI LOMASTIL IN MESARIL NA ODMEVIH ! GOSPOD VIRANT GA JE POSPRAVIL ZA MALO MALICO, KOT SE TEMU REČE !

    OPROSTITE, SEM SE ZMOTIL, JE GOVOR O DR. FLEIŠMANU ! !