31. januar, 2010 | Katja Lenart

Odpeljalo me je…

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dragi sonarodnjaki,

tale moja afriška avantura je definitivno najboljša perioda mojega življenja, ugotavljam zadnje mesece. Odkar sem zapustila projekt, zaradi katerega sem prignezdila semkaj, se mi s svetlobno hitrostjo dogaja epizoda, ki se je očitno nekako morala zgoditi.

Že res, da sem prve tri mesece preživela v svojevrstni vrtni izolaciji, a tisto je zdaj za mano. Vse je na svojem mestu, tako kot mora biti (vsaj v mojem peskovniku, se mi zdi).

Morda bo moja zgodba prižgala kakšen žareče naspidiran plamen v depresivnih možganih katerega od (zadnje čase )nekam potrtih slovenskih prijateljev tam daleč na severu (madonca, no, kakšne obupane mejle dobivam od vas!). Ma, res ne morem, da ne bi povedala….

Okej, ko sem konec novembra s culami na rami priskakljala v Entebbe, sem globoko vdihnila. Jasno mi je bilo, da imam dva aduta, najnujnejšo opremo za video produkcijo in moj vokalni inštrument (res se mi je prebudil in zaživel na trimesečnem jazziranju v Gardensih).

Z Muniro sva nekega novembrskega večera pristali v klubu Rouge v Kampali, kjer vsak zadnji torek v mesecu muzicirajo hudi ugandski glasbeniki. Gostitelj večerov je Maurice Kirya, ena taka zanimiva glasbena pojava. Odličen kitarist, malo slabši (vsako uho ima seveda svojega poslušalca) vokalist. A suveren nastopač, ki svoj talent odlično trži. Tukaj je pač zvezda, dasiravno je pojem zvezdništva v Ugandi vreden daljše debate. Kdaj drugič.

In sem ga poslušala, gledala, občudovala… in čez možgane mi je švignila ideja, da bi lahko z njim začela v Ugandi prodajati svojo video produkcijo. Spisala sem že mejl, v katerem sem mu pojasnila, kaj želim. Format promocijskega videa bi rada razširila na ugandski trg, začenši z njim, Mauricem Kiryo. Na rodni grudi se je ta format obnesel, zakaj ne bi poskusila še tukaj. Nekako moram preživeti.

Na tistem koncertu sem Muniri prvič izustila:
“Hm, povem ti, jaz bom januarja z Mauriceom stala na tem odru. Zadnji januarski torek bom tamle gor…”
Zašmelcalo mi je v možganih, tako sem začutila in ideja mi je postala všeč.

Potem se je vmešala teta Usoda, ali karkoli je to že bilo.

V Gardensih sem na rednih četrtkovih jammih ponavadi nastopala z Rodericom in Sydneyem, dvema talentiranima študentoma glasbenikoma, ki sta se z Mauriceom kasneje očitno pogovarjala tudi o meni. Bogve, kaj sta mu natvezila in kdaj, nekaj stvari mi še danes ni čisto jasnih.

A zanimivo, nikakor se nisem mogla dokopati do Mauriceove telefonske številke, ta človek je sila nedosegljiv. Vsi so mi rekli, ah, pofočkaj ga na Facebooku, pa mu pošlji mejl. Sem, pa se je tako zgodilo, da fant mojega povabila med prijatelje sploh ni dobil, ker ima očitno preveč prijateljev (ali pa ga knjigobrazna zadevščina pač malo serje). Skratka, nisva se mogla nakonektati. Tukaj moraš pač poznati prave ljudi, ki poznajo prave ljudi, da ti dajo kontakt od pravih ljudi. Ali nekaj podobnega.

Na decembrskem “Maurice Kiyra Experiencu” sem po nekem hecnem naklučju trčila v zvezdo večera. Ves navdušen (in rahlo narejen, vidno utrujen) me je tipično muzkontersko objel in dvakrat kušnil na lice in me premeril od nog do glave.

“Ja, ti si una Katja…sem slišal zate, ja…”(Ha! Kasneje sem ugotovila, da ima fante deklico iz Avstrije, ki se takisto kliče Katja)
Nič jasno.
Potegnil me je vstran, mi dal telefonsko številko in djal, naj ga nujno naslednji dan nujno pokličem. Mislim, da je bilo to 30. decembra. Tik preden me je zadela malarija.

Poklicala sem ga, hitro sva se pomenila.
Je rekel, da me je že poguglal in da je navdušen. Ponudil mi je nastop na januarskem Experiencu (takrat se mi je nasmeh razlezel do ušes, ha!). In sem rekla, zakaj pa ne, lahko se zmeniva. Naj me pokliče po novem letu in se dobiva na kavi, da narediva plan.

Zoprna malarija mi je prekrižala zgodnjejanuarske načrte, z Mauriceom bi se morala dobiti vsaj dvakrat, pa ni šlo. Uspelo nama je, da sem uletela na zadnjo vajo z bendom nekaj dni pred nastopom, kjer sva se lepo ujela. Fantom iz benda se je sicer mudilo, a smo uspeli malce zamuzicirati. Energija je bila ta prava, Maurice je bil brez strahu.
“Predlagam, da improvizirava…tokrat se predstaviš z katerim koli komadom…jaz te bom napovedal, fantje so pa itak vsega vajeni, profesionalci so, jazz jim je v krvi”.

Tudi z generalko ni bilo nič, a je nastop uspel:

Jeeeej! Februarja me čaka konkreten koncert, zgodba se je pričela odvijati…

In na drugi strani se mi odvija še ena luštna zgodba. Po novem letu sem spoznala zanimivega ugandskega umetnika, slikarja Daudija Karungija, za katerega sem ravnokar naredila promocijski video. Februarja ima otvoritev razstave v New Yorku, v uvodu bodo zarolali moj video.

Vrat je nešteto, če se človek prepusti, se odpirajo kar sama. Zadnje čase spoznavam tole ugandsko umetniško sceno, zanimiva je. Nekaj jih je, ki imajo jasen cilj - ugandsko umetnost predstaviti širšemu svetu. To mi je všeč.

Ambiciozni in ravno prav nori ljudje, ki imajo jajca.
Trenutno imam naročilo za dva video projekta, enega za videospot (priznam, ta me še posebej rajca) in enega za promo video nekega slikarja. Vsak dan se zgodi kaj novega, če človek po svetu hodi z odprtimi očmi in brez strahov.

Zaljubljena sem v to deželo, vedno bolj.
Dasiravno je birokratski aparat ubijalski, me tisti “Life is beautiful, everything is possible!” (Življenje je lepo, vse je mogoče), nekako drži pokonci. Ni prostora za negativno energijo. Učim se od najboljših in najboljši se učijo od mene. Tako pravijo.

V aprilu se bomo lotili serije dokumentarnih videov, v katerih bomo predstavili štiri afriške umetnike. Z Daudijem in ekipco gremo v Tanzanijo in Kenijo, dva slikarja sta iz Ugande. Na zanimivo pot je krenila moja afriška zgodba, ni kaj.

Cilj ostaja isti - živeti od video produkcije, dihati z glasbo. Ne načrtujem kaj dosti, prihodnosti se ne da splanirati v detajle. Tudi ni potrebe.

Ko mi je birokratek na imigrantskem uradu zakompliciral z vizo (tukaj sem že pol leta, zdaj postaja viza problem, ki ga je treba mastno plačati) zasikal, naj se pač tukaj poročim, pa bo…, sem odvrnila, da do cilja ne pelje samo ena pot. In da bi morda tudi on lahko kdaj malce skrenil s poti in si ogledal svet okoli sebe, denarja ima očitno dovolj (kuvertice pod mizo se najbrž tam v njegovi pisarni že leta nabirajo). Ni razumel, morda ni hotel razumeti…

Kakorkoli, srečna sem. Še vedno.

Pomembno je, da veš, kaj hočeš. Pa naj se sliši še tako zguljeno. Razmislite.

pozdravljam iz 39-tih stopinj, nevarno blizu ekvatorja,

Katja Lenart
Kampala (Uganda)
31/1/2010

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
40 x komentirano
  • golijat je rekel/-la:

    ali veš ze vic,ko šli lisica volk in osel iskati gradbeno dovoljenje.Prva je šla lisica a ga ni dobila,tudi volku se je pripetilo isto, ko pa je prišel osel in veselo mahal z gradbenim dovoljenjem sta ga prva dva vprašala kako mu je to uspelo,se je veselo zasmejal in dejal saj so notri sami moji sošolci.

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, ha, ha,

    • katja iz afrike je rekel/-la:

      Pokam. Od smeha.
      Dobra.

    • kaktus je rekel/-la:

      TAM, V DALJNI UGANDI SO NEKOČ IMELI ZA PREDSEDNIKA AMIN-a, KI SE MU JE VEČKRAT ZLUŠTALO MLADIH DEKLIŠKIH JETER ! TO JE BIL TISTI VELIKI NEUVRŠČENI PRIJATELJ TITA , KI SO MU DOMNEVNO NA UNIVERZI “EDVARDA KARDELJA” NATAKNILI AKADEMSKI KLOBUČEK, TEGA , PA DR. MENCINGER IN VSI DOSEDANJI “DEMOKRATIČNI” REKTORJI, KOMU IN KDAJ, NIKOLI NISO
      HOTELI RAZKRITI !

  • Londra je rekel/-la:

    ne delaj se norvca iz njihovih birakratov saj naši niso nič boljši !

  • A je rekel/-la:

    Katja,
    v Mbarari še najmanj komplicirajo zaradi podaljšanja vize… Uživaj, Uganda je krasna!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pretresen sem, le to lahko pripomnim!

  • Gasilec je rekel/-la:

    No, saj enim gre dobr! Uživi naprej!

  • dado je rekel/-la:

    Katja, želim ti iz srca,
    da najdeš, kar hočeš!
    Previdno tam doli le,
    da ne stakneš česa,
    kar nočeš!

  • Gregor Rot je rekel/-la:

    Bravo! Dobro je:)

    • von _flick je rekel/-la:

      a to da ma vsak ta prvi aids?

    • katja iz afrike je rekel/-la:

      von_flick, si se že testiral?
      pejt, saj ne boli tako zelo, mal pikne, pol je pa ok…boš mel bolj miren spanec…
      lp

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj vse morajo nekateri pretrpeti, ko se žrtvujejo za Afriko!

    Predsednik republike je že dal kovati odlikovanje iz zadosti žlahtne kovine!

    Le tega noče nihče obelodaniti, za čigav denar se trudi gospodična za čast in slavo Slovenije po Afriki!

  • cvek je rekel/-la:

    Niso to tiste, ki so doma izgubile ves kredit, ali pa one odslužene ali nepotešene , da se zdrajsajo, potem jih pa križ matra, ko so jim zamorci izbili dno ! Ha , ha , ha !
    DADO JE ZAGOTOVO DOKTOR, DA TAKO LEPO SVETUJE !

  • ZAHOJENEC je rekel/-la:

    Jaz sem bil prepričan, da v Afriko hodijo “TOLAŽIT” svojo neizživetost samo stare odslužene omare Bernarda, Bizovičarka…

  • geiger je rekel/-la:

    Krasno si odpulena, lepo te je brat! Nadaljuj! Vse dobro!!!!

  • nof je rekel/-la:

    ne oziraj se na kreten zgoraj! kr tako naprej

  • Rogerg je rekel/-la:

    Katja, ali si se cel komad “intoniravala”,ali je pa ta Maurice bolj Experience kot muzikontar.Kaj nisi rekla,da si izvežbana za uporabo opreme za video produkcijo?Daj,raje muči to kot ušesa.In na koncu malo previdnosti,da ne boš na koncu tudi ti naspidirala depresivne možgane v plamen.V okviru možnosti se pa imej skrajno prijetno

  • katja iz afrike je rekel/-la:

    …in se lepo pokrijte s toplo odejo in sanjajte o daljnih, neizživetih sanjah še naprej, tisti, kakopak, ki ne premorete niti kanček iskrene privoščljivosti.

    Meni je lepo.
    Pejte plačat položnice, pa bo mir v bajti.

  • angie je rekel/-la:

    Katja,

    super, le tako naprej! Res te je lepo brati (in še bolj hecno poslušati in gledati s klobukom presd mikorfonom… da na kontinentu, kjer imajo ritem v zibelki, Slovenka freejazzira…uau!)

    Tvoji stari navijači z vesti te pozdravljamo in ti želimo kar največ odprtih prepišnih afriških vrat! Slovenska se kar sama zadrlesnejo, ko najmanj pričakuješ. Zato ostani čimdlje tam.
    Uživaj!

  • iberžnik je rekel/-la:

    Bravo, Katja! Samo brez straha naprej, pa ti nima kaj bit.:)

  • Nogavička je rekel/-la:

    Držim pesti; al pa prste, kar pomaga bolj ;)

    Nneka - Heartbeat:
    http://www.youtube.com/watch?v=-lulJdMKaZw&feature=channel

  • chumskowsky je rekel/-la:

    Bretheren v America bi djali respect, jazs pa tudi.

  • anton je rekel/-la:

    Katja, super, da se imate super! Vso srečo vnaprej!
    Morda še nasvet. Gotovo imate kak strok česna? Podrgnite po ekranu, ko se spet pojavi kak umotvor dežurnih hudobcev na teh straneh!
    Saj, ubogi, stalno sami s seboj, pripisujejo svoje frustracije… drugim.

    • Mimi je rekel/-la:

      “Saj, ubogi, stalno sami s seboj, pripisujejo svoje frustracije… drugim.”
      Katere pa to?
      Morda oznaka birokratek?

      Prebrala sem samo spremljevalni tekst v uvodu, nekakšen povzetek, pa sem videla tega birokratka in nehala brati. Afriški birokratek, ki onemogoča vize slovenskim altruistom; ali je lahko še kaj bolj frustrirajočega?!

  • anton je rekel/-la:

    Mimi, niti slučajno nisem mislil vas, celo afriških ali naših birokratkov ne!
    Na jetra mi gre, ko nekdo celo popotne zapiske navdušenega dekletca izrablja za promocijo preslikave svojih političnih frustracij… na prav vsako temo!
    In ji skuša, v stilu svojih idolov, obesiti lažno filantropijo, zlorabo davkoplačevalskih sredstev?… in podobne nebuloze!
    Punca pa se, hvala bogu, dobro zabava in… živi.

    • Mimi je rekel/-la:

      Vem, vendar mene pa druga plat zmoti…
      Meni je to tako, kot če bi nekdo napisal, sem šel z vso opremo na turo, pol mi je pa gorski reševalček rekel, da… me ne bodo reševal.. al whatever.
      al: postregel mi je natakarček….
      bil je tam en rudarček…
      sem imel opravka s cvetličarčkom…

      Sem pač občutljiva na te razne podtone. …
      Zakaj pomanjševalnice?? :\
      Je šlo za 120 cm birokrata? Birokrata starega 15 let?
      al s kakšno pravico ima KDORKOL kogarkol imenovat zviška?

    • katja iz afrike je rekel/-la:

      birokratEK…kot škratEK

      in NE

      birokratČEK!

    • Zbik je rekel/-la:

      Mimi: “…vendar mene pa druga plat zmoti…”

      Katera plat in kateri podton h kateremu tonu? Ali pa si tam že nehala brati to to glasbo?
      Jasno je, da je oni “birokratek” nekoliko avšasto Katjino verbalno maščevanje za…. za… za kaj že?
      Kaj naj bi pomenil “…(kuvertice pod mizo se najbrž tam v njegovi pisarni že leta nabirajo)…”? Katere kuvertice in s kakšno vsebino? Nemara s pretečenimi Sparovimi Bonusi (atributi kranjske filantropije)? Ja Mimi, no?!

    • Mimi je rekel/-la:

      OK, OK, vdam se! :) ;)
      Sori, bom do konca prebrala.
      (alergična sem včas na to, če kdo govori zviška in sem že kar prec vse sklenila ;))

    • Mimi je rekel/-la:

      Evo, sem šla vse prebrat in tud jam poslušam, ugotavljam, da sem včeraj zapretiravala (nekako me je tisto ziritiralo in ker sem že parkrat porajtala ta ton, mi je nekako stopilo na živec).
      Tako da fino, da sem šla prebrat vse, da vidim, da je čist fino (in vse kaj drugega kot pritoževanje nad birokratkom). :)
      Me veseli za muziciranje, čestitke, upam da boš naprej se še kej dogovarjala, še najbolj pa je kul, da si se očitno pocajtala! :)

  • anton je rekel/-la:

    Mimi, ne obesite me… na svoj “nick”, ki je tudi pomanjševalnica. A ste ga sami izbrali! Pomanjševalnico “birokratek” sem povzel v tekstu avtorice (prebral v celoti, ne le uvoda!), res pa je, da birokratov ne maram.
    O podtonih? Zavestno ne. Podzavestno? Hm, mogoče… pri 192 cm. Ampak, nikoli še nisem rekel rudarček ali natakarček!
    Ergo, ne iščite podtonov! Sploh, ker nisem pisal o vaših razmišljanih, o tem, “al s kakšno pravico ima KDORKOL kogarkol imenovat zviška?”
    Jaz, “kdorkol”, nikogar ne obravnavam, ali imenujem “zviška”. Rad bi le, da ne bi dežurni avtorji zapacali in sprevrgli povsem osebnih razmišljanj. Kar avtoričin prispevek je!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, Mimi je moja mačka (prva je bila Mici, druga Neža, četrta Miška, zdej je pa Mimi); se težko uprem pomanjševalnici v mačjem imenu. :)
      Saj sem že zgoraj napisala, da maham z belo zastavo že. :))

    • Mimi je rekel/-la:

      Anton (prej se mi je mudilo k zobarju, pa sem sam na kratko), sploh nisem nič vas omenjala, sem samo povzela vaš citat, komentirala pa Katjin prispevek.
      Haha! Ja. pri dveh metrih je pa res težko ne gledati zviška. ;)))
      Sama spoštujem vse poklice in vse ljudi in ne maram omalovaževanja (zato sem tudi bila tako stroga tule), seveda sem pa že kdaj gotovo uporabila slabšalnico za koga, ko me je prav tako kaj razjezilo. Sploh ko sem bila mlajša, ko sem bila bolj… hm, popizdljiva kot sem zdaj.
      No to sem prejle pomislila, da ne rabim moralizirat tule, ker sem tudi jaz kdaj uporabila kako neprimerno besedo in ton (ampak kot rečeno, sem že parkrat mal opazila to [to nekakšno zahodnjaško vzvišenost, tudi mal scrkljanosti], pa se mi je potem malo ‘naložilo’ tega vtisa).
      Lepo da sta se z Zbikom odzvala in postavila Katji v bran, saj je res tečno, ko se vedno vse posvinja, pa tud ni treba da bi vedno bili tako preklemano kritični. ;)

  • Game je rekel/-la:

    Všeč mi je!

  • Vilma je rekel/-la:

    Katja,
    me zelo veseli, da si premagala malarijo, da uživaš, da si srečna! Zelo ti privoščim!
    Ampak glede na to, da si vsaj malo razgledana in verjetno tudi čuteča punca, enostavno ne razumem tega paradiranja tvojega ega - jazjazjazjaz…. če si šla v Afriko ne samo soočati se z neskončno lepo in hkrati neskončno kruto afriško realnostjo (verjemi, poznam sama), ampak jo ozavestiti, utelesiti, preboleti in aktivirati modrost ter empatijo - delati dobro in se aktivno angažirati za ta smisel, potem to tudi počni! In nauči se pisati o drugih tako smelo in zanosno, kot pišeš o sebi. Skratka, ne na način, kot ga poznamo iz (neo)kolonialistične literature, kot to (verjamem, da nehote) velikokrat počneš, ker samo (verjamem, da nehote) utrjuješ stereotipe o zaguljeni afriški birokraciji, vudu črnčkih, malariji kot o osebnem armagedonu (džizs, kandela zapičena v roko in infuzija pa ja ni taka reč, saj si odrasla ženska!) in projektih, ki se v Afriki sfižijo (in ki jih tudi sama zapuščaš!). Afrik je toliko, kot je tistih, ki jo mislijo in živijo. Afriko moraš živeti, ja, a jo prekleto dobro premislit, predno jo vržeš v “na papir” oz. javnost. Pa srečno tam doli!