3. februar, 2010 | Matjaž Vizjak

Quod licet Jovis non licet bovis*

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Al prav se piše kaša ali kasha,
se šola novočŕkarjov srdita
z ljudmi prepira starega kopita;
kdo njih pa pravo trdi, to se praša.

Po pameti je taka sodba naša:
ak je od kasha kaša boljga žita,
in boljš’ obdelana, in bolj polita,
naj se ne piše kasha, ampak kaša.

Ak pa po črki boljši jed ne bóde,
in zavolj črke ne trpi nič škode,
obhaja taka misel nas Slovence,

de pravdajo se ti možje znabiti,
za kar so se nekdanji Abderiti
v sloveči pravdi od oslóve sence.

France Prešeren, Poezije

’Načelni’ predsednik ’načelne’ stranke in ’načelni’ prvi minister ’načelne’ koalicije je pravkar odstrelil iz vlade edinega ’nenačelnega’ ministra, ki je hkrati še ’nenačelen’ predsednik edine ’nenačelne’ stranke. Hkrati je razrešil še dilemo, kdo naj vodi ministrstva in posledično gospodarstvo. Strokovnjaki: zunanje ministrstvo naj vodi diplomat (ga že), notranje miličnik, prometnik, kriminalist ipd. (še ne), gospodarsko bivši tehnični direktor, inženir vseeno katere stroke (ne več), finančno bivši računovodja, borzni špekulant (ne več), zdravstveno zdravnik (ne več), prometno prometni miličnik, pilot ali kapitan obalne oz. linijske plovbe itd. (še ne), kmetijsko agronom, po možnosti strokovnjak za škropiva (?), ipd., veterinar (ga že), okoljsko inženir, po možnosti strokovnjak za protipotresne gradnje (pričakujemo imenovanje) itd., ipd.

Drugod po svetu menijo sicer, naj največja podjetja vodijo vojaki, ne sicer kaplarji, ki obvladajo samo leva – desna, ampak generali, ki so jim podrejeni polkovniki, njim majorji, njim stotniki, njim poročniki, ki obvladajo vsi leva – desna, kaplar pa ne zna učinkovito povezovati in nadzirati podrejenih z ravni poročnika, stotnika, majorja in polkovnika. Podjetja srednje velikosti naj vodijo preskušeni menažerji, in samo najmanjša strokovnjaki.

Učinkoviti ministri torej morajo biti učinkoviti menedžerji, ki poveljujejo stotniji/stotnijam pravnikov, ekonomistov, inženirjev, zdravnikov z vsemi mogočimi specializacijami in subspecializacijami, ki morajo biti hkrati prav tako tudi menažerji, da znajo deliti delo podrejenim in ga nadzirati. Ministri morajo biti hkrati še izkušeni politiki, ki vedo, da to, kar so rekli včeraj, ni nujno tako tudi danes, ki znajo z najbolj iskrenim kalondont nasmeškom na ustih sklepati načelne kot nenačelne dogovore, obljubiti in požreti besede, da je videti kot da jo držijo, ki znajo vse težave in poraze razglasiti za pričakovane in imajo zanje tudi takojšnje rešitve, predvsem pa morajo znati vsak (za laično javnost vsaj) vsak nepričakovani poraz prikazati kot pričakovano veličastno zmago. Najboljše potrdilo tej trditvi so progovni delavci: vedno jih devet dela s krampom, en pa ima roke v žepu in kadi. Če bi še on vzel kramp v roke, jih ne bi delalo deset, ampak eden, devet pa bi ga gledalo in bi kadili.

Hudo etična Pahorjeva vlada ima po kriterijih, ki so veljala za (že) nekdanjega ministra, vola Erjavca, godnih za odstrel še najmanj pet ministrov: veseljaka Križaniča, za čigar odstrel ima Pahor na voljo povsem enakovreden sklep Kosove protikorupcijske komisije kot je bil Šoltesov za Erjavca, dvakratni faux pas ministra Golobiča, ki se je enkrat nedvoumno zlagal, da ni solastnik Ultre, drugič pa blefiral (?), da pozna podatke, ki mu jih ne bi bilo treba poznati, Miklavčiča, ki se levi iz ministra za zdravje v ministra za zdravnike, Zalarja, ki se je dogovarjal s Šoltesom okoli Erjavčevega odstrela, ko pravosodno ministrstvo vendar nima nič z neodvisnim računskim sodiščem in od danes še kmetijskega ministra Pogačnika, ki je v brk stroki izdal sklep, ki je pomagal dr. Bariševiču v smrt, čeprav je ta ni načrtoval, ampak je samo hotel nazaj svoje pse ter Šoltesa, ki hodi klepetat k predsedniku vlade in ga spraševat za mnenje, in je s tem nepreklicno diskreditiral neodvisni organ (kdo mu bo verjel, dokler ga bo še vodil Šoltes!).

Pa tudi Pahor ni prehudo etičen: za Erjavčevim hrbtom se dogovarja s Šoltesom, za Zalarjevim z Brezigarjevo, in niso etični tisti iz Pahorjeve stranke, ki se (s figo v žepu) predstavljajo volivcem za levičarje, za ljubi kruhek pa ga (Pahorja) ves čas podpirajo na poti preobrazbe levih (?) prenoviteljev, listarjev in socialnih demokratov v desnosredinske turbo liberalce. Ti vsi našteti so (še) Jupitri, vol je (bil) samo Erjavec in voli smo vsi, ki samo za hip kdaj verjamejo/mo politikom. Nič levim, nič desnim, enih in drugih tako ni, vsi so turbo liberalci!

Menite, da Golobičeva, Kresalova, Erjavčeva, Janševa, Žagarjeva ali Jelinčičeva vlada ne bi – kot je naredila Pahorjeva vlada -, najslabše plačanim, ki živijo pod robom revščine, dvignila plač? Kdo bi si naložil na hrbet odgovornost, da sta on, njegova stranka in vlada krivi za smrti od lakote in mraza! Sredi Evrope, v državi, ki si prizadeva vstopiti v OECD, sicer, kakšna samovšečnost in kakšen napuh! Pa najnovejši, predlagani ukrep ministrstva za delo, podražitev storitev domov za starejše! Svojci, ki ne zmorejo več stroškov, že sedaj jemljejo ostarele starše domov! Nihče ni (bil) v domu po nepotrebnem. Kdo bo prevzel odgovornost, ko bodo starejši in onemogli, po ves dan sami in brez celodnevne oskrbe, zaradi odsotnosti pomoči, osamljeni začeli umirati doma?

Pa brez zamere: našteti ministri in njihovi kolegi v vladi, v opoziciji, v državnem zboru, še vsi Jupitri, so že nekaj časa v očeh plebsa – voli! Doklej še? Dokler ne bo večina začela kričati: Cesar je gol! Polovica, pozicija, je enaka drugi polovici, opoziciji! Pod Pahorjem se samo lažje diha.
Od zraka pa se ne da živeti dolgo.

Matjaž Vizjak

*Kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu oz. kar je dovoljeno Zevsu, ni dovoljeno kravam oz. kar je za nunca, ni za junca.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • Andrej je rekel/-la:

    *Brez s-jev: Jovi, bovi.

  • secondo familiare je rekel/-la:

    Ko boste naslednjic nesli svoj prispevek na Vest, se oglasite v Cerkvi Marijinega vnebovzetja. Preprican sem, da vam bo pater gvradijan z veseljem popravil latinscino.

    Druga misel. Nekateri uredniki placajo za vsako napisano besedo. Zakaj se omejujete na en sonet? Uvod h Krstu pri Savici je daljsi, pa se bolj krvav je. Nekako blizji stvarnosti.

    • secondo familiare je rekel/-la:

      Napaka, napaka!
      Gospod Vizjak, ne hodite v Cerkev Marijinega vnebovzetja pac pa v Cerkev Marijinega oznanenja. Opravicujem se! Ni hujsega kot pero, ki je hitrjse od misli in jezik, ki je hitrejsi od rapirja*.

      *d’Artagnan?

  • Zbik je rekel/-la:

    Že v drugo brezvezniški čvek, tokrat ošemljen še s Prešernovimi stihi.
    Kaj je GLAVNI problem zadnjih dveh Vizjakovih čankov. Dejstvo, da ne bi bila napisana, če bi Erjavec ostal v vladi. Sem že napisal, da je (bil) Erjavec gnida na frizuri slovenske politike. DeSUSovo delovanje kot subjekta sindikata nekega socialnega stratuma je že itak posebni problem, Erjavec s svojo hiperstarčevsko figuro je le njegov najbolj kičasti atribut.

    In najbolj komično je, da bi celo v primeru da “jesenski trojček” (leta 2009) ne bi dobil relativne večine, če bi torej imeli JJ za premiera, bi še vedno opletali z Erjavcem in DeSUSom v vladi. Takrat bi bil po naziranjih zdajšnje večine bil pač Erjavec res edini vol v vladi. Kakšna čast! Morda po tem hlepo Vizjak, ka-li?
    …….

    In končno spet ta latinščina:
    A bo treba pojem “starčevske trme” zamenjati s pojmom “penzionistične trme”? Ali ni bilo že ob Vizjakovem prispevku 26.1.2010 pokazano, da ta forma s “s”ji ni povsem v redu? Da gre za citat Terencija in da sta oba samostalnika (bos, Juppiter) zborno v dativu in ne v genitivu?

    http://www.orbilat.com/Languages/Latin/Grammar/Latin-Declension_3rd.html

    Ali izrek “trmast ko vol” ne velja tudi za Vizjaka? Ali pa se raje gre rigajočega dolgouheža? Pust ni daleč.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ZBIK, v ljudski modrosti se pogosteje pojavlja besedna zveza “neroden kot vol”!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Dobesedni prevod latinskega pregovora “Qod licet Jovi, non licet bovi” je “Kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu”.

    V tej besdni in smiselni zvezi se v latinski in slovenski sklanjatvi uporabla tretji sklon!

  • Johan je rekel/-la:

    Vizjak je šele sedaj zgubil zaupanje v Šoltesa. Bolje zdaj kot nikoli, vendar ne bom prav nič presenečen, ko bom naslednjič prebral, da mu zopet zaupa. Že nešteto pametnih glav je povedalo, da niso vsi isti, opozicija in pozicija, Janša in Pahor, Jelinčič in Erjavec. Tako mislijo tisti, ki se jim toži po starih časih pred l. 90, ko so očitno lažje dihali kot danes, saj kot pravi Vizjak in samo on ve zakaj, pod Pahorjem lažje diha. Kaj naj to pomeni drugega kot to, da mu več prileti v žep. Vizjak ima svetle prebliske, kot je zgornji odstavke “Hudo etična Pahorjeva vlada ima po kriterijih …”, potem pa se utraši svojih lastnih misli in zapisanih besed in začne nakladat, da se ne bi zameril gospodarjem, ki mu pomagajo, da lažje diha. Ne, Vizjaku je dovoljeno tisto, kar mu dovolijo gospodarji in nič več.

  • konec je rekel/-la:

    “Kar je dovoljeno rdeči svinji, ni dovoljeno volu”…….ha, ha, ha, ha,

  • MALI STALIN-KOZAVI je rekel/-la:

    Cerebralni pritlikavček Vizjakpostaja s svojimi latinskimi voli in jupitri vedno bolj nadležen in vsiljiv.Ko bi moral definicijo o krasni pahorjevi volovski vladi nekako zaključiti, pa obstane ,ja kot vol sredi njive:Glede latinskih izrekov in izražanja, pa -hude mentalne traume boljševističnega deligiranega izobraževanja.Vse kaže ,da je VOL plačan po napisanih črkah ,kar mu vrže v volovski žep lepih komisarskih penezev.

  • NoMercy je rekel/-la:

    lahko bi se zgledovali po Izraelu: tam lahko firmo odpre kdo, ki je vsaj polkovnik — v vlado gredo pa generali :)

  • kuko je rekel/-la:

    Pardon, morm nekam na vest.si napisat pa bom kr tu… Denis Sarkić, vaš sodelavec - pa vam ni nerodno, da morate prenašati takšnega bed.aka? :)

    lp

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Vizjak,

    spet dekadentna boržuazna kratkočasja kot so kolumne in debate o latinščini namesto stahanovstva žuljavih in krepkih rok!

    Tc,tc, tc…kosmato božanstvo Marx bi se obračalo v grobu, če se ne bi zagrobno razblinilo v ateističnem niču. No ja, saj tudi samo ni bilo nič boljše, dokler je tlačilo našo ljubo zemljico. Sedelo je v senci in pisalo pravljice za odrasle o tem, kako bo lepo, ko bo fajn.

    Ampak zares nenavadno je, koliko vas še danes vztrajno prebira tisti doktor roman in ga jemlje resno (Sicer pričakujem, da se je Zbik prepoznal v tem opisu in bo spet prišel jamrat:-)))))).

    Mene še vedno zanima, kdaj bomo lahko v Leclercu kupili kakšen pridelek iz prvega slovenskega kolhoza. Saj veš, tistega, na katerem boš praktično dokazal, da socializem deluje.

    • Zbik je rekel/-la:

      Dr. roman, ki ga resno jemljejo? Verjetno govoriš o tistem, švohnih 2000 let starem romanu, kjer je en kosmatuh zdravil hrome, oživljal mrtve, sploh pa je njegova mati zanosila z znanstvenofantastično spirituspermalno medicinsko pomočjo. Pa organiziral je sindikalno gibanje, ta rdečuh, kjer je brezdelnežem za volivno podporo zastonj talal kruh, v svojih sugestivnih oracijah pa razkladal pravljice za odrasle o tem, kako bo lepo, ko bo fajn.

      Pa čeveljčke si ne pozabi z žegnano vodo sprati, da ne bodo smrdeli po tistem, kar je mimo pisoarja priletelo nanje, ostrostrelni pisarček, ali pa si drugič raje piskerček podstavi.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pravilno je napovedal spoštovani DVORNI PISAR Z LICENCO, da se bo ZBIK prepoznal v njegovem razmišljanju!

      Tudi odreagiaral je po pričakovanem obrazcu, ki je predpisan za nekritične preroke zavožene ideologije!

      Preskok na področje religije je bil deplasiran!

  • Zbik je rekel/-la:

    Kot da ne bi vedel, da bo pisarčkov Alter ego (Mefisto) priletel kot muhca v župco! bZdaj, ko sem te poimenoval, Mefisto, se pa kar sprenevedaj, da se nisi “prepoznal” v “mojem razmišljanju”!

    Pustiva moje preroštvo o čermerkoli, ker itak oba s pisarčkom šicata mimo … Deplasirano je predvsem to, da kar počez česnaš in skušaš žaliti vse svoje dozdevne nasprotnike, ob čemer se sploh ne moreš soočiti z njihovimi tezami, če jih prej ne zbiješ v pokvečeno karikaturo, ali pa jim podtakneš sploh nekaj, kar je nekdo v veliki sili pustil pod mostom. No, olajševalna okoliščina je seveda, da ti vsega tega preprosto ne razumeš! (Kot oni juristični pišmevuh udvorljivi tudi ne.) Saj sem razumevajoč, veš, sploh v kombinaciji z labradorji.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Preberi si vendar še enkrat, v kako lepem in spoštljivem tonu si repliciral spoštovanemu DVORNEMU PISARJU Z LICENCO!

      Labradorja ti štejem pa v dobro!