12. februar, 2010 | Matjaž Vizjak

Univ. dipl. kat. oec.

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Župnik: Razglasili so me za krvoločnika in okrutneža, ki pohódi, kar mu je na poti, in se ne méni za jok trpečih. Mnogokdaj nimam, da bi dal beraču, ki me sreča na cesti. Toliko jih je, ki jedo moj kruh, da ga sebi skópo režem. Povedal pa sem vam to reč zategadelj, da vam povem še nadalje: nikomur, ki jé moj kruh, ne gledam na usta, če se je pokrižal, preden je ugriznil; ne vprašam ga za grehe, ne gonim ga v cerkev. Ali eno je potrebno in je ukaz: da pokaže name, kadar ga vprašajo, kdo mu je gospodar.
Ivan Cankar: Hlapci, ZD

Ne dvomim, ta petek in v soboto, bo na Krekovem trgu, kjer je bil nekdaj dekanat biotehniške fakultete, gneča mladih, ki bi se radi po bolonjsko vpisali v prvi letnik fakultete za poslovne vede, embriju prve slovenske katoliške univerze, ki jo ustanavlja t. i. katoliški inštitut, otrok slovenske škofovske konference.

Spominjam se še, kako si je Cerkev iz petnih žil trideset let prizadevala, da se zasebna teološka fakulteta vrne v okrilje Alme Mater, kjer je bila med njenimi ustanovnimi članicami, pa jo je ljudska oblast izgnala iz raja. Po mnogočem teološka fakulteta res ne sodi na laiško univerzo, saj je organizacijsko drugačna od drugih fakultet. Ko je bila Univerza kralja Aleksandra v Ljubljani (nekaj časa nato samo Univerza) še Univerza Edvarda Kardelja v Ljubljani, bi bila teološka fakulteta zanesljivo OZD (organizacija združenega dela) v SOZD (sestavljeni organizaciji združenega dela) Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani, druge fakultete pa so bile tako tozdi (temeljne organizacije združenega dela). Bognedaj, da bi dvomil v kakovost predavanj in učiteljev teološke fakultet, le po načinu dela in imenovanjih učiteljev je od drugih fakultet zelo različna.

Ko si je po vrtcih, osnovni šoli in gimnazijah Cerkev zaželela univerzo, sem bil prepričan, da bo njena hrbtenica teološka fakulteta. Zaradi kmalu petstoletne zgodovine (jezuitskih) bogoslovnih študij v Ljubljani, kmalu stoletnici ustanovitve univerze v Ljubljane, bi bila teološka fakulteta zlata popotnica katoliški univerzi, ki z njo ne bi začenjala iz nič kot npr. Jambrekove zasebne fakultete in druge univerze po Slovenskem, imela bi tradicijo, ki pri univerzah veliko šteje. Ustanovljena A. D. 1597!

Dodiplomski študijski program po triletnem bolonjskem študijskem programu, ki je že bil akreditiran pred svetom RS za visoko šolstvo, bo podajal znanja s področja (katoliških?) poslovnih ved in (katoliške?) ekonomije, vključno s temeljnimi načeli (katoliškega?) pravnega reda in veščin (katoliškega?) komuniciranja z javnostjo, med obveznimi predmeti študijskega programa pa bodo med drugim tudi filozofija in religija, (katoliške?) človekove pravice in dolžnosti ter (katoliško?) poslovno komuniciranje. Mednarodno sodelovanje Fakultete za poslovne vede bo potekalo v okviru Mednarodne zveze katoliških univerz in drugih visokošolskih zavodov v EU, Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. Študentje bodo del študijskih obveznosti lahko opravljali tudi v tujini. Naslednja študijska smer, ki še čaka, naj bi bila pedagoška.

Sic!

Država se brani lastnine, ker naj bi bila država slab lastnik (?). Cerkev pa se lastnine, nasprotno, ne brani. Še več, s pomočjo sodišč vseh stopenj in sort, si prizadeva dobiti čim več lastnine, čeprav jo ta samo obremenjuje (?), kot so škofi že večkrat povedali. Za biti lastnik, ni potrebno veliko pameti, saj lastniki velikih podjetij, teh običajno ne vodijo. Upravljajo jih managerji, njihovo delo pa nadzirajo nadzorni sveti. Vsa modrost je v izbiri managarjev, ki vodijo in managerjev, ki nadzorujejo. Ti morajo seveda delati v korist lastnikov (koga drugega pa!) in ne v svojo korist, kot je počela/počne pomembna večina slovenskih menažerjev.

Pri njihovi izbiri država nima pretirano srečne roke, politične stranke, ki vodijo državo pa jo imajo! Marija, roke k sebi! Malo kradi zase, malo za nas, malo za prijatelje, veliko pa za stranko, ki ti je dala fabriko v fevd (Nikomur, ki jé moj kruh, ne gledam na usta, če se je pokrižal, preden je ugriznil; ne vprašam ga za grehe, ne gonim ga v cerkev. Ali eno je potrebno in je ukaz: da pokaže name, kadar ga vprašajo, kdo mu je gospodar. Ivan Cankar, Hlapci, ZD)!

Pri izbiri managerjev pa tudi Cerkev doslej ni imela posebej srečne roke. Propadel ji je Slovenec, katoliška tiskarna, in po riti se ji k maši pelje še T 2, znan tudi po plačljivih porničih. Več sreče ima z ljudmi, ki so Cerkvi naklonjeni, delajo pa v državni upravi in podjetjih. Malteški vitezi so tako najprej zavezani Cerkvi, nato šele državi, člani Opus Dei, ki so (zanesljivo skrbno in načrtovano) vgnezdeni v državnih, in t. i. zasebnih firmah tudi, pa vernikih, ki z božjo pomočjo delijo denar, ki ni njihov (npr. znameniti mariborski Koletnik denar dravskih elektrarn cerkvenim skladom, ki niso računali (?), da bo posojila nekoč potrebno vrniti.

Duhovniški študij na državni fakulteti je očitno OK, sicer cerkveni ne bi puščali teološke fakultete v upravljanje državnim financam. (Saj res, bo teološki študij tudi po bolonjsko?). Drugače je že z državnima ekonomskima fakultetama v Ljubljani in Mariboru. Te ne opravljajo selekcije po moralnopolitičnih vrlinah (spomnim se razpisa v Delu iz še socialističnih časov, kako je cerkvena trgovina Zvon na Resljevi cesti, v porog takratnim samoupravnim razpisom, za poslovodjo trgovine, iskala osebo z moralnopolitičnimi vrlinami! Oglas hranim.) in nimajo obveznih predmetov (katoliške?) filozofije in religije ipd.

Ekonomskih, poslovnih ipd. fakultet je že kup. Zanesljivo preveč za prekladanje iz levega v desni žep, vmes pa še v sosedovega). Cerkvi in cerkveni univerzi pa očitno najbolj manjka študij katoliške (!) ekonomije. Nato študij katoliške pedagogike! Zakaj pa ne npr. (katoliške) astronomije, (katoliške) meteorologije, (katoliške) montanistke ipd.?
Vse sile za rekatolizacijo Slovenije! In nikoli poln cerkveni žep.

Toda kaj? Ko so pred javnostjo so enako usrani (ne pokakani!) fari s pedofilskimi aferami in grabljenjem tuzemskih dobrot, janševiki in pahorjanci.
Kaj, ko bi objavili z menarodni razpis, da iščemo prisilnega upravitelja, upravo in nadzorni svet: Iščemo dobre managerje za upravljanje in nadzor upravljanja krajevne skupnosti Slovenija.

Sami tega, očitno nismo sposobni.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Jebi ga, kar ste sejali to žanjete. Gledano preko jugoslovanske perspektive, že od leta 1918 dalje nismo živeli v napredni državni tvorbi. Slovenci že skoraj sto let živimo v državah kjer je neogovornost in kraja zakon, kaj pa potem pričakujete da bo? V Jugoslaviji in Sloveniji so lahko uspevali, uspevajo samo oportunistični bedaki. Sistem je takšen, da favorizira trop nesposobnih, butastih oportunistično vehementnih degeneov. In glavno brezno idiotizma je prav Ljubljana, z njenim orangutanskim županom, ter njegovimi ritolizci. Neo-fevdalizem, se nam pa vztrajno približuje, kjer bodo vladarji odirali kožo populaciji novodobnih sužnjev židovskih multinacionalk…

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Matjažu Vizjaku spet ni uspelo spraviti skupaj nič več in nič manj kot le nekakšen primitiven ideološki pamflet!

  • Nogavička je rekel/-la:

    Kaj se je zgodilo s študijem biologije v MB, kjer naj bi predavali kreacionizem in evolucijo; to naj bi bila njihova prednost?!?

    Najbolj od zabavnih stvari v zadnjem času je Jjevo pritoževanje nad neformalnimi povezavami … on jih sicer vidi samo pri onih ta drugih :) v kontekstu zgornjega zapisa se človek mirno in brez slabe vesti nasmeje do solz, saj naivnost, ki izhaja iz potrebe po uravnoteževanju na način, da si Rosvita pesek v oči dela sramoto, ko jo Gorenak v Odmevih pozove naj povabiTA Kosa v oddajo, in vsi formalno odgovorni in tisti, ki z vsem skupaj nimamo nič več kot mesečne položnice, to mirno razumemo kot tako to je in mi se v njihovo raboto ne vtikamo … izberemo si svoj fevd in bomo tako lahko uravnoteženi najbolj od vseh.

    Tale “še katoliška vse” spominja na čas pojava sokolstva, ko je bilo na silo potrebno ustvariti njihov antipol v duhu katoliških kronanih glav orle, saj mladino prepustiti v roke svobodomiselnim idejam ni katoliško.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Svobodomiselne ideje že, toda pod čigavo svobodo?

      Kogar je kača pičila, se boji zvite vrvi!

  • analitik je rekel/-la:

    Vidim, da “kumtavške” mislece v osnovi moti to, da bo nova fakulteta in univerza imela tudi povezavo s Harvardom. A to perifidno skrivajo. Seveda od “kumravcev” ni za pričakovati, da bi vedeli kaj to pomeni, kaj šele razumeli. Njihova znanost se oač evalvira preko drugačne epistemologije. Kajne tovariši?

  • konec je rekel/-la:

    od rdeče svinje si ne moreš pričakovati drugačen članek kot takle…….ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Jejhata no, bomo videli, kaj bo iz tega. Očitno so pa cerkveni gospodje na področju ekonomije doma vsaj v praksi, če že ne v teoriji. Zato so v lanskem letu podjetja, ki so v lasti mariborske nadškofije, izgubila sto milijonov evrov. Pa zakaj Harvard, za božjo voljo, zakaj ne kar Chicago?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Sicer pa, če je domača katoliška pamet tolikšna, čemu sploh sodelovati s Harvardom? Pa naj predava kar poznani katoliški moralist Pezdirjev Rado.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      CARLOS; ti očitno še kar zagovarjaš staro Kardeljevo teorijo, da je dvakrat dva štiri le, če samoupravni sporazum ne določa drugače!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Mefisto, kje je pa Kardelj kaj takega zapisal? Pa v tem stilu povej, ali je sto milijonov evrov sto milijonov evrov le, če jih niso izgubila cerkvena podjetja?
      Sicer me pa stvar v resnici ne skrbi - ameriške katoliške (še posebej jezuitske) univerze so pravo leglo levičarjev!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Upam, da se zavedaš razlike med ameriško ali evropsko levico ter med našo tako imenovano levico, ki zastopa le interese lastnikov kapitala!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Seveda, Mefisto. Kakor se zavedam tudi razlike med domačo in evropsko desnico. No, med domačo in ameriško je prav dosti ni.

  • Londra je rekel/-la:

    in levi in desni lopovi se bodo cvrli v peklu !

    Pekla pa ni !

    Zato levi in desni delajo pekel tu in zdaj!

  • dado je rekel/-la:

    Le zakaj bi Cankarju verjeli,
    mošnjički njegovi nič kaj debeli!
    Pisaril je, blodil um je njegov,
    a danes blodi um Vizjakov!
    Pedofilski farji le mučijo,
    Kardeljske žrtve pa iz hudih jam hočejo!
    Kdo večji frajer tu je,
    razjasni naj mi,
    kdor pošteno ima srce!

  • Edi je rekel/-la:

    Ni važno, ali je univerza, fakulteta katoliška ali državna ali zasebna. Ko enkrat padeš v ta sistem, v način razmišljanja, v te državne ali druge dogme ti ni več pomoči… si samo še kolo v tem tako počasi se spreminjajočem sistemu, da prej umreš, preden vidiš generalen premik na bolje…

  • analitik je rekel/-la:

    Mogoče še ena misel, ki bo znervirala kumravške pravovernike. Prvi in edini predavatelj iz Slovenije na Kalifornijskem Stanfordu je veren katoličan.

    Zoprno ne, tole nekako ne gre v vašo dogmo..?

  • Gatolin je rekel/-la:

    Matjaž, tudi pri uvajanju ŠKG v Šentvidu je bilo v začetku posmihanje, sedaj pa ima 30% več prošenj za vpis kot jih sprejmejo. Rezltati mature škofijskih gimnazij so v prvi četrtini - sploh katoliška v Šentvidu.
    Tudi v OŠ Alojzija Šuštarja ima večje povpraševanje kot omogoča vpis in ta še narašča.
    In kar je zanimivo, mnogo vpisanih dijakov je nevernih - vse zaradi kvalitete in celostne obravnave človeka.
    Ravno tako bo tudi s katoliško fakulteto. Po par letih bo z kvaliteto izobraževanja postala magnet za dijake, s svojimi mednarodnimi povezavami in gostujočimi profesorji pa bo nudila odlične reference za zaposlitev.
    Katoliško šolstvo pomeni, kljub majhnem odstotku glede na javno šolstvo, pomembna konkurenca in ogledalo le temu. Kar pa bo vodilo samo še k večji kvaliteti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      GATOLIN, strah etablirane politike je upravičen!

      Tako, kot znajo, lahko vladajo le sivemu povprečju!