19. februar, 2010 | Blaž Zgaga

Umazani dvoboj v vrhu pravosodja

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

„Spopad“ med generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in pravosodnim ministrom Alešom Zalarjem glede odpravljanja sistematičnega protipravnega delovanja na slovenskih tožilstvih vse bolj spominja na neusmiljen boksarski dvoboj, v katerem padajo umazani udarci pod pas, „sodnik“ pa odkrito navija za svojega favorita.

Z zadnjim mnenjem vladne službe za zakonodajo, v katerem so domnevno „raztrgali“ predlog obveznih navodil pravosodnega ministrstva za uporabo državnotožilskega reda, je spopad dobil nove dimenzije.

Po ustavi in zakonu o vladi je izvršilna veja oblasti v Sloveniji organizirana v ministrstva, ki jih vodijo ministri. Ti za svoje delo nosijo tako politično kot subjektivno odgovornost, služba vlade za zakonodajo pa je po drugi strani le ena iz množice vladnih uradniških služb. Ob tem ni mogoče skriti, da je bil direktor te službe dr. Janez Pogorelec na to mesto imenovan v času Janševe vlade. Tudi ena od dveh namestnic Mateja Tamara Fajs je poznana kot nekdanja generalna sekretarka prejšnje vlade. Koliko je pri presoji predloga obveznih navodil šlo za resnično strokovno presojo, koliko pa so pri tem morda igrale vlogo politične preference vodilnih v službi vlade za zakonodajo, ostaja neodgovorjeno vprašanje. A dejstvo je, da je to mnenje, za razliko od mnogih, nemudoma pricurljalo v javnost. Na spletni strani vrhovnega državnega tožilstva so mnenje, takoj „zmagoslavno“ povzeli. Na pravosodnem ministrstvu so, obratno, mnenje očitno sprejeli le še kot dodatno „oviro“ na poti k izdaji obveznih navodil, katera naj bi zagotovila, da tožilstva delujejo v skladu z zakonom.

A zakaj pri zadevi, ki se je razkrila ob izrednem pravosodnem nadzoru v zadevi Berglund, sploh gre?

Ko tožilec dobi kazensko ovadbo se mora odločiti, ali bo sprožil kazenski pregon zoper posameznika ali ne. Če se odloči za pregon, težav ni, saj o njem kasneje sodi sodišče. V kolikor se odloči za odstop od pregona, pa njegove odločitve ni več moč spremeniti, niti je ne preverjajo sodniki. Po veljavnih predpisih mora v takšnih primerih zadevo preveriti nadrejeni tožilec in morebitno odločitev o odstopu od pregona sopodpisati. Če se višji tožilec ne strinja s pristojnim tožilcem in zadevo tudi prevzame od njega, mora to po 66. členu zakona o državnem tožilstvu pisno obrazložiti.

Vendar odkar je na vrhu tožilstva Barbara Brezigar, tečejo te stvari očitno bolj po domače. Vodje tožilstev se poslužujejo strokovnih „pogovorov“, v katerih poskušajo dopovedati tožilcem, da so se zmotili. Zapisnikov o teh sestankih verjetno ni. Vse je arbitrarno in omogoča ribarjenje v kalnem. Nenazadnje lahko zaradi tovrstnih neformalnih pritiskov na samostojnost tožilcev trpi pravna varnost državljanov.

Izredni nadzor v zadevi pregona finskega novinarja Magnusa Berglunda je pokazal, da ljubljansko okrožno tožilstvu krši zakon, kršitve pa naj bi se dogajale tudi na drugih okrožnih tožilstvih. Zato se je ministrstvo namenilo z obveznimi navodili za uporabo državnotožilskega reda preprečiti nadaljnje kršenje zakona.

Poteza ministrstva je bila sprejeta z nenavadnim odporom vrhovnega državnega tožilstva in vodij okrožnih državnih tožilstev. Telefonski klic, katerega se predsednik vlade Borut Pahor ne spominja več in v katerem naj bi izrazil podporo generalni državni tožilki Barbari Brezigar do konca mandata, pa je bil očitno samo uvod v zadnje mnenje vladne službe za zakonodajo. „Pozabljeni“ telefonski klic je bil po drugi strani tudi izraz nezaupanja pravosodnemu ministru in prikrito „navijanje“ vodilnega v izvršilni veji oblasti oziroma „sodnika“ umazanega dvoboja, za generalno tožilko Barbaro Brezigar.

Strokovnost in ‘nepolitičnost’ generalne državne tožilke ob tem nikakor ni brezmadežna. Po njeni relativno neuspešni politični kariero - pol leta je bila Janševa ministrica za pravosodje v Bajukovi vladi leta 2000 in s podporo SDS in NSi je neuspešno kandidirala za predsednico republike leta 2002 - se je vrnila na tožilstvo skozi velika vrata. Aprila 2005 jo je Janševa vlada imenovala na najvišji tožilski položaj v državi. Kmalu zatem je prišlo do zamenjav ali ponovnih imenovanj vodilnih na vseh enajstih okrožnih tožilstvih. Pokazal se je nov način odnosov v tožilstvu in napredovanj, saj so številni ugledni tožilci začeli zapuščati tožilske vrste, po drugi strani so napredovali poslušni. Vrhunec nenavadne kadrovske politike je zaposlitev njenega sina in hčere na okrožnem tožilstvu v Ljubljani. Takega nepotizma si ne upajo privoščiti v nobenem drugem državnem organu.

Njeno strokovnost pa je razblinil izvenrazpravni senat sodišča, ki je dovolil nadaljevanje pregona zoper četverico vojakov, ki so v Depali vasi protipravno odvzeli prostost civilistu. Tedaj pristojna državna tožilka Barbara Brezigar je po svoji „strokovni“ odločitvi pregon ustavila, odvetnik oškodovanca je zato zahteval, naj o tem odloči senat sodišča. Odločitev senata je znana, zaradi omenjene zamude pa je prišlo do zastaranja.

Koliko „okostnjakov“ se danes skriva v tožilskih spisih, ne ve nihče. A jasno je, da policija ne more storiti ničesar, če tožilstvo ne želi, ne zna ali ne zmore preganjati določenih storilcev kaznivih dejanj. Prav tožilstvo je lahko tisto ozko grlo, ki določa politiko pregona kaznivih dejanj v državi. Skratka določa, katera dejanja se bodo preganjala in katera ne.

Nikakor pa ni moč skriti, da za vsem tem brbota afera Patria. Vse več znakov je, da je morala Finska z obiskom pravosodne ministrice Tuije Brax in s svojim vplivom v OECD izsiliti sodelovanje Slovenije v mednarodni kriminalistični preiskavi. Še največ ovir za sodelovanje naj bi bilo ravno na tožilstvu. Tudi danes naj bi bili pritiski s strani nekaterih na tiste tožilce in policiste, ki konkretno delajo na aferi Patria tako veliki, da naj bi morali slednji biti deležni posebne zaščite.

Po drugi strani je glavni finski preiskovalec Kaj Erik Bjoerquist povedal, da je policijska preiskava „orjaška“. Hkrati vse več informacij potrjuje, da razkritje Magnusa Berglunda na finski televiziji YLE in vest.si (1. september 2008), da je prišlo pri poslu s Patrio do podkupovanja najvišjih slovenskih uradnikov, vse do takratnega predsednika vlade Janeza Janše, temelji na preverjenih dejstvih.

Zato še toliko bolj preseneča odnos predsednika vlade Boruta Pahorja. Kaj vse se dogovarja na skrivnih kosilih z liderjem opozicije Janezom Janšo, ostaja javnosti skrito. A vse bolj jasno je, da z aktivno podporo Brezigarjevi dejansko prispeva k nerazreševanju nakupa oklepnikov in verjetno še vrste drugih afer iz mandata prejšnje vlade. S čimer prevzema tudi politično odgovornost za to.

Čeprav skušajo nekateri v Sloveniji čimbolj zmesti javnost, češ da v aferi Patria ne bo prišlo do epiloga in da je vse skupaj zgolj zarota, jo v tujini precej drugače. Mednarodno razvejeno kriminalistično preiskavo nakupa oklepnikov resno jemljejo najuglednejše svetovne pravniške organizacije in jo postavljajo na isto raven, kot sta korupcijski aferi British Aerospace in Siemens.

V Sloveniji pa imamo generalno državno tožilko, ki z SMS sporočili komunicira z osumljenci v aferi Patria. Predsednik vlade pa želi, da ostane do konca mandata.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
49 x komentirano
  • MALI STALIN-KOZAVI je rekel/-la:

    Udbovsko ščene,pisun po direktivi murgeljske podgane je na nujen klic prilezel iz znanega SKRIVALIŠČA.Ja, špicelj zgaga, najdli smo tvoje zimsko skrivališče .Nimaš se več kam skriti,kajti brce v rit te čakajo ,kjer se boš v javnosti oglasil.Gornji plagiat je zrastel na njivi znane udbovske kamarile, za katero ti, leni in brezposelni smrduh prodajaš svoje umazane pisunske usluge.>MMarš v hosto.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ MALI STALIN-KOZAVI=> popuščaš, popuščaš :)
      Katera t je pa odmaknila zizek :)

    • rukar je rekel/-la:

      ZGAGA s. p., je le uspel prodati nakaj svojih ubogih vrstic, za čisto zlato !
      ŽE PRAV, SAMO, DA TE NE VIDIM NA MOJI GRBAČI, TJ. ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJU !

    • jure je rekel/-la:

      malo za osvežitev spomina:

      http://mediawatch.mirovni-institut.si/bilten/seznam/36/novinarji/

      Gojko Bervar

      Na črnem seznamu

      Blaž Zgaga je danes na cesti. Dobro, bodimo natančni, je svobodni novinar, ki pa mu skoraj nihče noče objavljati, torej je de facto na cesti.

      »Mafijsko ozadje tranzicijske levice Zgago že dalj časa uporablja in verjetno plačuje za umazane posle.« - Predsednik SDS Janez Janša[1]

      »Nikoli se nisem spraševal, ali je novinarstvo ugleden poklic ali ne, privlačilo me je to, da si vedno sredi dogajanj, pa to kakšna so razmerja med tistimi, ki odločajo in javnostjo.« - Blaž Zgaga[2]

      »Cena za novinarsko svobodo je strašna.« - Blaž Zgaga[3]

      Nič ni čudnega, da ima Janez Janša Blaža Zgago v želodcu. Očitno ga ima za glavnega avtorja afere Patria, saj hkrati dodaja, da so slovenski novinarji vse izjave o kupčiji z oklepniki položili v usta Fincem. Tolikšnega spoštovanja nad močjo novinarskega dela, ki ga kaže nekdanji predsednik vlade in sedanji šef največje opozicijske stranke, doslej ni izkazal še nihče od politikov. Čeprav uvodni navedek sicer namiguje na to, da je menda Blaž Zgaga le marioneta v rokah levičarskih politikov iz ozadja, pa je predsednik SDS novinarjem pripisal zares veličasten vpliv na oblikovanje javnega mnenja, ne le doma, ampak tudi v tujini. Janša ima seveda še vrsto drugih razlogov, da je Zgago uvrstil na svoj črni spisek – zanesljivo mu je grdo zagrenil življenje s peticijo proti cenzuri, ki je v javnost prišla ravno v pravem trenutku, torej tedaj, ko je vrsta novinarjev začutila, da je njihova poklicna svoboda ogrožena, da je treba nekaj narediti. Tako hudo, da je dve tretjini svojega nastopa ob glasovanju o zaupnici, ki jo je v parlamentu izsilil sam, namenil novinarski peticiji. Logika vsakega nastopa ob glasovanju o zaupnici vlade bi namreč bila, da predsednik vlade govori o dosedanjih uspehih, napove nova bleščeča dejanja – tako pa se je Janez Janša tedaj v glavnem ukvarjal z Blažem Zgago, 571 podpisniki in njihovimi domnevnimi botri. Samo mimogrede je nekaj navrgel še o uspehih vlade.

      Kdo je torej Blaž Zgaga, ki spravlja politike (in kot se bo pokazalo pozneje, tudi svoje urednike) iz tira in jim povzroča »bele noči«?

      Morda bi vsi mirneje spali če ne bilo avtoštopa – načina, s katerim je ta nekdanji Medvodčan največkrat prepotoval razdaljo med domom in gimnazijo v Šentvidu. Takrat je bila v zraku še možnost, da se odloči za študij fizike s poudarkom na astronomiji, a se je kmalu premislil in se odločil za ekonomijo in sociologijo. Avtoštop je spodbudil raziskavo Avtoštop – kultura in subkultura v okviru gibanja Znanost mladini. Novinar Dela Janko Svetina, mu je predlagal naj naredi povzetek, in iz tega je nastal njegov prvi članek, ki je bil takoj objavljen v Sobotni prilogi Dela – dosežek, ki za novopečene novinarje, ki se najprej dolge mesece ukvarjajo z vestičkami in tiskovnimi konferencami, pomeni le mokre sanje. Med počitnicami po prvem letniku je na Delu vprašal, če bi jih njegovo sodelovanje zanimalo – čez dva dni je že plaval v novinarskih vodah, ne da bi ga sploh vprašali, če zna plavati. In usoda, ta večna šaljivka, ki se igra z našimi življenji, mu je za prvo opravilo (tako kot vsem začetnikom) zapisala poročanje s tiskovne konference o knjigi Janeza Švanjcerja Ubranili domovino, ki so jo ob avtorju predstavljali vsi člani generalštaba in obrambni minister Janez Janša. Počitniško sodelovanje se je nadaljevalo v jesensko, jesensko v zimsko in iz ambiciozno zastavljenega načrta o dveh študijih izrinilo ekonomijo; ostala je le sociologija. Človek, ki je na Delo vstopil skozi glavna vrata (Sobotno prilogo), je zdaj opravljal ves drobižčkasti novinarski posel vseh začetnikov. A predstave, da je novinarstvo še kaj več od tega, so seveda ostale. Zanimivo se mu je zdelo, kako preiskovalno se je kolega Igor Guzelj loteval stranpoti privatizacije. In potem je prišla tudi njegova priložnost – zgodba o nakupu 40 milijonov nemških mark vrednih radarjev za vodenje zračnega prometa, ki so zaradi političnih spopadov obležali v skladišču. Vojna in vojska ga je ves čas zanimala kot socialni fenomen. In leta 1995 je novinarsko vstopil na področje, ki zaradi nujne skrivnostnosti pri enem delu dejavnosti ponuja možnosti zlorab pri drugih delih, ki bi morali biti sicer pod nadzorom javnosti. Njihova razkritja pa povzročajo eksplozije ob katerih obležijo mnogi – akterji, pa tudi tisti močno in le rahlo povezani, včasih tudi novinarji.

      Zgodba o smrti agentov
      »Kljub temu, da imajo le operativno znanje, so v Sovi ob reaktiviranju prevzeli vodstvene funkcije, ki zahtevajo visoko stopnjo izobrazbe in temu primerno plačo, medtem ko mladih, ki naj bi jih nasledili, do danes, po štirih letih, niso usposobili.« (Operativci plačani kot profesorji, Delo, 2. junij 1997)

      Čeprav je bil članek o ponovni zaposlitvi upokojenih uslužbencev podpisan s psevdonimom E. N., so v Sovi hitro izvedeli, kdo je pravi avtor. Urednik Sobotne priloge mu je zatem dejal, da ne bo nikoli več pisal za prilogo, kar je pripomoglo k prestopu na Večer.[4]

      Leta 1998 je prestopil k Večeru, kjer je bilo, kot pravi, najprej vzdušje takemu delu še naklonjeno, potem so ga začeli vse bolj stiskati. To je bilo hkrati njegovo najbolj plodovito obdobje. Ena od eksplozij z mednarodnim ozadjem (in poznejšim odzivnim pritiskom) je bila obravnave zgodbe o tem, da je slovenska obveščevalna služba velikodušno ponudila ameriški obrambni obveščevalni agenciji (DIA) svojo obveščevalno logistiko. Objavi je sledila preiskava v stanovanju, grožnje o pregonu zaradi izdaje vojaške skrivnosti, očitki, da je povzročil smrt nekaj ameriških agentov, končalo se je pa z molkom, umikom obtožbe v predkazenskem postopku in mednarodnim novinarskim zaznavanjem te zgodbe. Zgodba o smrti agentov se je izkazala za konstrukt, ki naj obremeni avtorja, a so ga pravočasno razkrili, čeprav se je kot laž v političnem prostoru ponavljala tudi po tem.

      »Vse do poznih nočnih ur in še včeraj od zgodnjega jutra do desetih dopoldne naj bi bili odgovorni čistili arhive OVS, predvsem podatke in dokumentacijo o tajni operaciji Sava.« (Izmenjava podatkov brez odobritve?, Večer, 9. junij 2000)

      Razkritju ameriške obveščevalne operacije so sledile hišne preiskave, grozilo mu je do pet let zapora. Obrambni minister Janez Janša ga je javno razglasil za »nevarno osebo«.[5]

      Delati z viri znotraj vojaških in obveščevalnih struktur je za novinarja veliko tveganje. Kako vedeti, da te nočejo izkoristiti za neke povsem zasebne, pa morda tudi za obveščevalne cilje. Zakaj so se obrnili ravno nate, ne na koga drugega? Blaž Zgaga pravi – zaradi zaupanja. Kot zdaj že zares izkušen novinar mora vedeti, da tudi zagotavljanje, da zaupajo prav njemu, še vedno nič ne pomeni. Kako torej odkriti, kaj je »zadaj«? Sam pravi: to rešuje čas. Včasih je pač treba čakati toliko časa, da stvari, ki bi zadovoljile neki zasebni interes, postanejo nepomembne, in ob tem tvegati, da bo obveščevalec šel k drugemu. Da ta metoda kar trdno stoji, dokazuje to, da ob vseh eksplozivnih temah, o katerih je pisal, ni doživel ne kazenskega pregona ne civilne tožbe. Preiskavo stanovanja da, zaslišanja tudi, tožbe pa ne niti pri zgodbi o Patrii, pri kateri Janez Janša sicer toži vsevprek.

      »Kot smo izvedeli od dveh virov v Sloveniji, želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati predsednika vlade in Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšo. Da to drži, je potrdil tudi finski vir.« (Patria podkupila Janeza Janšo?, Vest.si, 1. september 2008)

      Predsednik vlade Janez Janša ga je dan zatem izpostavil kot krivca za zaroto pred volitvami. Janševim besedam še danes sledijo številni slovenski mediji, na spletu so se pojavili pozivi k fizični likvidaciji. Janšo so kriminalisti sicer zaslišali 15. oktobra 2009.[6]

      Zgaga ima za sabo kar precejšnjo kilometrino: objavil je več kot 2500 člankov, vesti, poročil in komentarjev v slovenskih medijih, njegova besedila so povzeta ali objavljena v vrsti tujih medijev – Guardianu, Observerju, Prague Post, Jane’s Defence Weekly, Jane’s Inteligence Review, Jane’s Sentinel Security Assessment; precejšnji del referenc ga navaja tudi kot prvega podpisanega pod novinarsko peticijo proti cenzuri. Človek bi rekel, da se po vsem tem zanj mediji kar tepejo. A ko se je s kritičnim člankom oktobra 2007 Dober Večer in lahko noč, v katerem je opisoval razmere v časopisu, poslovil od Večera, je, tako se zdi, za ostale medije postal kužen. Razen v neplačanih spletnih medijih vse teže objavlja, si njegovih storitev v slovenskih medijih nihče ne želi več. Zakaj se to dogaja, je pravzaprav težko ugotoviti.

      Če bi si dal, kaj dopovedati
      Odzive na poizvedovanje, zakaj je tako, je mogoče razdeliti v tri skupine. Njegovi novinarski kolegi najpogosteje pritrjujejo, da je Zgaga vztrajen in sposoben novinar z dobrimi viri. Mimogrede omenijo, da ga je izkušnja stigmatiziranja spremenila. Tudi sam pravi, da so napadi nanj vplivali tudi na njegove bližnje, da ti trpijo zaradi njegovega novinarskega dela. Na drugi strani ga uredniki, ki so imeli opravka z njim, najpogosteje prikazujejo kot težaškega in problematičnega tipa, polnega samega sebe, ki ne upošteva uredniških nasvetov, ki pa da bi jih krvavo potreboval. Eden od njih je celo dejal, da bi izvrstno funkcioniral, če bi si dal kaj dopovedati. Druga skrajnost med ocenami je, da je paranoik, ki povsod vidi zarote. Tretji urednik iskreno priznava, da je Zgaga problematičen – ne za uredništvo –, ampak za uprave, ki se bojijo, da bodo njegovim člankom sledile tožbe. Sam Blaž Zgaga pravi, da je bila večina sporov z uredniki pravzaprav spor o poklicnih merilih, kjer se uredniki niso znali izviti iz povezanosti z upravo in marketinškim delom hiše. Ta previdnost urednikov pa po svoje tudi pripoveduje zgodbo o sodobnem slovenskem novinarstvu.

      Blaž Zgaga je danes na cesti. Dobro, bodimo natančni, je svobodni novinar, ki pa mu skoraj nihče noče objavljati, torej je de facto na cesti. Ponudi članek, pa mu kratko malo ne odgovorijo. Za razliko od mnogih drugih »svobodnjakov« je za njim precej uspešna kariera, ki bi morala pomeniti referenco uspešnosti in kvalificiranosti, pa, namesto veselja, da imajo »izdelanega avtorja«, večino urednikov spodbuja k previdnosti – njegovo delo prinaša komplikacije. Kot sta, naj se malo igramo, komplikacije povzročila razkrivalca Watergata Carl Bernstein in Bob Woodward; čeprav pri tem ne primerjamo družbene teže novinarskih prispevkov, so ju prav tako sprva gledali sumničavo. Celo mediji in njihovi lastniki, ki dobičke kujejo tudi, če ne predvsem iz afer, tehtajo med stroški z odvetniki in sodišči, pa težavami, ki jih kakšno od razkritij prinese, in na drugi strani lagodnostjo, ki jo prinaša življenje brez teh raziskovalnih projektov. In izberejo lagodnost.

      1 Delo, 9. septembra 2009, str. 5.
      2 Blaž Zgaga v pogovoru z avtorjem, 12. oktobra 2009.
      3 Blaž Zgaga v pogovoru z avtorjem, 12. oktobra 2009.
      4 Iz arhiva Blaža Zgage.
      5 Iz arhiva Blaža Zgage.
      6 Iz arhiva Blaža Zgage.

  • NoMercy je rekel/-la:

    In kaj je v tem komplotu takega, da bi se človek čudil?
    BB je pač takšna kot je :) (me pa zanima s čim ji je uspelo priti tako daleč :) )

    • anton je rekel/-la:

      S “stajlingom”, novimi zobmi… v času kandidature za predsednico RS, mentorskega “tabelga” ata in… neizmernih ambicij!
      Bodimo pošteni, kar je dosegla, ni zanemarljivo!

  • obama je rekel/-la:

    sam to še čakam Zgagar,da se boš v obupu,ker so te vsi ščevljali, “samougrabil” in zaprl v zemljanko…

    dej povej raje,kaj famozna YLE meni o tožbi…A Ma-gnus pride v Novo Mesto? Lahk mu dr.Boštjana Zalarja damo za sodnika…

  • marko je rekel/-la:

    In bulmastife za poroto….

  • kaktus je rekel/-la:

    Zalararjev atek, naj bi bil MAKOV tajnik ! Če to drži, potem ni čudno, da je bil z 28. leti že imenovan za predsednika NAJVEČJEGA sodišča, s skoraj ničelnimi pogoji ali prakso ! Po znanju zelo šibak, zato se mu tudi tožilka ne pusti ugnati v kozji rog ! PRI PASJI AFERI JE TUDI NJEGOV BRAT, SOAKTER !

  • kaktus je rekel/-la:

    ZALARJEV ATA, MAČKOV TAJNIK ?!
    No Mercy @ , in kaj naj bi bilo mimo ? Pustiva v nadaljno raziskovanje ZGAGI s. p. , on je veliki iz- vir informacij, snov PATRIA je izpeta !

    • NoMercy je rekel/-la:

      takoj ko sem prebral tvoj gornji zapis prileti po netu, da je v pasji aferi do ramen v dreku prejšnji (SDS) minister za kmete :)
      kjut štala :)

    • anton je rekel/-la:

      NoMercy, tam se je počutil… v naravnem okolju!

  • necnec je rekel/-la:

    Samo zate, Blaž!

    “Nothin’ proper about ya propaganda!!!
    Fools follow the rules when the set commands ya
    They said it was blue
    When the blood was red
    That’s is how you got a bullet blasted through your head” - Rage Against The Machine

    “You can fool some people sometimes, but you can’t fool all the people all the time.” - Bob Marley

    • vem je rekel/-la:

      @necnec
      “You can fool some people all the time, you can fool all people some time but you can’t fool all the people all the time”
      Če citiraš je prav da citiraš prav!

    • martina je rekel/-la:

      Samo zate, Blaž!

      “That’s is how you got a bullet blasted through your head” - Rage Against The Machine”

      tole pa je videti kot zakamuflirana grožnja s smrtjo.

      Admin, bodo pozoren na takšne zapise in beleži IP.

  • ivan je rekel/-la:

    Kaj se čudiš Pahorju? On verjame, da njega ne bo doletelo in kupuje čas pri J. SDS deluje z natančno izdelano strategijo, ki jo je ustoličil Napoleon pri Slavkovu. Nasprotnikom ne dopusti skupnega delovanja, potolči jih enega za drugim. Napoleon se je za takšno pozicijo moral izboriti, Pahor pa svojim nasprotnikom pomaga. Najprej so podrli Golobiča (ZARES), sedaj je na vrsti Kresalka(LDS) in zatem pride presenečenje za Pahorja, ker bo na vrsti on(SD). Naj kdo ne misli, da se tega veslim, ali celo verjamem, da je za državo dobro.

    • anton je rekel/-la:

      Ivan, kar prav razmišljate!
      Hvala bogu, pa J, do Napoleona, kar nekaj manjka… zgoraj in spodaj!
      Saj veste, zakaj jeNapoleon desnico… sladostrastno… pestoval v zavihku suknjiča, kakih petnajst centimetrov… nad pasom?

    • Matilda je rekel/-la:

      Bi kar pritrdila temu. Pahor že odkrito podpira JJ in tole z Brezigarco ne potrebuje človek dosti razmišljati, da ne bi videl, kam pes taco moli. Čudi me minister Zalar, da to tako mirno prenesel. Golobiču pa niti niso dali , da bi bil slišan, še ko je bil povabljen v studio je novinar-ka poskrbel-a, da se njegovih odgovorov ni slišalo. NIč dobrega se nam več ne piše !

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Ha, a če Pahor reče da ima nekdo njegovo podporo pa pol že kar dela kokr reče SDS?
      če bi bla ta vlada čista kot solza, lahko Janša interpelira 100x, se spomni 200 afer pa če ni dileme, ni dileme. Še več če ni dileme pol zarad afer vladi ne more past kredibilnost in rejting. Pol se rejting lahko sam dvigne. Ker se izkaže da je ravnala prav.

      Res da Pahor pomaga Janši. Pa to je že zarota!
      Sem razumel da Janez živi v svetu kot zaroti (z njim pa seveda tudi vsi njegovi volilci).
      Zdej se pa napleta ena druga zarota v kateri naj se nebi proti Janezu zarotil cel svet ampak se je Janez zarotil proti celemu svetu (oz. Sloveniji) Veliki J pa naj bi imel kar pod nadzorom celo vlado al pa vsaj Pahorja.

      Vse skupaj je res smešno. Kolikokrat sem že prebral da naj bi se SDS zaganjala v vlado tako da se človek kar ustraši. Ampak glede na to kako se ljudje ustrašijo in kako prestrašeni da so, ima presenetljivo velik volilni delež glasov. Se vam ne zdi?

  • angie je rekel/-la:

    Nedvomno drži tole: Rukarkaktusi itd.:
    ?nedolžno’ Brezigarco je v tožilko ‘vzgojil’ mentor domobranec Drobnič, potem ko se je izkazala v aferi Depala vas in izgubila pisalni stroja, To je tisti Drobnič, ki je politiko in politikantsvo pripustil v delo javnega tožilstva v obdobju, ko smo ravno mislili, da je konec s političnim sranjem na tožilstvih. le ideološki predzank je zamenjal, početje pa je bilo - enako (njegov temeljni cilj je bil spucati kuto Rožmanu, privleči njegove posmrtne ostanke iz ZDa in mu sezidati spomenik pred stolnico v LJ). Nadalje je bila Santa barbara v ‘predsedniški obdelavi’ janševih možganskih hrustov Zorna in Simonitija in nato še požegnana s sveto vodo od od maltešega viteza Šturma.
    To je njena javna in dejanska podoba.

    • dado je rekel/-la:

      …in potem je angie k hudi jami šla,
      se tam s vseto vodo požegnala
      in kazenske ovadbe zakopanim napisala…

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Tako kot No Mercyja tudi mene zanima, kako jwe lahko Brezigarca prilezla tako daleč. Jaz mislim, da mora JJ vedeti za kakšen njen “ničkajnedolžnigreh” in jo drži “na špagi” in da mu na svoji funkciji rešuje rit, o šlevi Pahorju pa tako škoda besedi. Tako le upamo lahko, da čimprej dobimo predsednico vlade-v vladi Njenega veličanstva in v vladi v Berlinu imamo primer, da ta “formula” več kot uspešno “nuca”.

    • obama je rekel/-la:

      ne pozabi,da je Brezigarca dosegla 45% proti favoritu družbenopolitične falange,tranzicije,udbe,Kavčičev,Mačkov,Kurčanov,Pepc in Ribičičev Janezu Drnovšku

      Pol pa to primerjaj s Katarino De Cani z velikansko podporo 902duš…

  • anton je rekel/-la:

    Biti državljan Republike Slovenije, postaja zaguljen status.
    Hočeš, nočeš… moraš sodelovati v političnem življenju, to življenje pa sploh ni primerljivo z užitki, ki ti jih, denimo, zbudi obisk ljubljanske tržnice. Kjer še lahko spiješ kavo in poklepetaš z normalnimi ljudmi. Teh v slovenski politiki ni več!
    Ne glede na to, kaj Zgaga poudarja, dejstvo je, da Brezigarjeva nikoli ne bi smela zasesti položaja, ki ga, vedno bolj pa se zdi, da tudi Zalar deluje bolj politično kot strokovno.
    Gospod Pahor, vsaj enkrat ukrepajte v dobrobit državljanov RS, zahvalite se jima za “dobro” delo in poiščite nova dva. Med dvemi milijoni… menda obstajata?! Boljša?
    Da bi, ob tem, samokritično premislili še o boljšem od sebe… ne, tega vas niti ne prosim.

  • nemesis je rekel/-la:

    Traparija,seveda mora biti nadzor,če se ovadba zavrže,ker se lahko tudi zato,ker je tožilec podkupljen.Če bi ljubljanska višja tožilka delala protizakonito,bi bila že odstavljena.Če je pa potrebno vse pisno obrazložit,se pa pač dajo za to navodila.Brezigarjeva je že toliko let na tožilstvu,da dobro pozna državnotožilski red,tudi v EU ima funkcijo.Kako je bilo pa s Cerarjevo,pa tudi vemo,ko so vse zadeve zastarale,ker so jih tožilci kar v omare pospravili.

    • Pris je rekel/-la:

      Točno tako! Zgaga, kot tudi Zalar, nimata pojma o delu tožilcev, Državnotožilskem redu in Zakonu o državnem tožilstvu. Navsezadnje se to vidi pri njuni interpretaciji obveznih navodil, ki jih je minister hotel vsiliti tožilstvu. Zgaga v zapisu sicer podvomi v strokovnost vladne službe za zakonodajo, ampak vsakemu študentu prava je jasno, da z obveznim navodilom, ki je hierarhično najnižji pravni akt, ne moreš spreminjati hierarhično višjih pravnih aktov, kot sta Državnotožilski red in področni tožilski zakon. Tu se vidijo strokovne kompetence ministra in njegovih svetovalcev, da o “vikend-pravniku” Zgagi, ki mu glede na njegove zapise niso jasne niti osnove pravoznanstva, niti ne govorim.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Veliki pok šele pride.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Veliki levoslovensko-avstrijsko-fisko-švedsko-ameriški zaroti so se pridružili še tile brezvezniki:
    http://www.int-bar.org/conferences/conf319/

    • postar je rekel/-la:

      še malo pa se bo cel svet zarotil proti Janši in SDS!

      nekako tako kot se je v času Miloševiča ves svet zarotil protiv Srba, ha ha

  • Duko je rekel/-la:

    Ah, Zgaga! Nomen est omen.

  • butalec je rekel/-la:

    Ko bo padla BB, se bo zrušil tudi veliki J. Treba bo zamenjati samo še Pahorja in lahko bomo začeli graditi pravno državo!

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Kot sem že enkrat napisal s stranko kapitalistov, stranko pohlepnežev in stranko ideologov ne boste daleč prišli. Bo treba kakšno preobrazbo narest.

      Vse tri stranke skupaj niso za eno normalno levo. Služijo samo temu, da leva vlada lažje pride na oblast, ne glede na program.

  • konec je rekel/-la:

    rdeči prostitut se je oglasil….ha, ha, ha, ..zares ta pravi….ha, ha, ha, ha, …ali kdo ve koliko stane članek rdečega prostituta?…ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    ne bi bilo čudno pa, če bi se en dan izkazalo, da je bil tisti, ki je bežal pred pobesnelimi psi rdeči prostitut……

  • Rogerg je rekel/-la:

    Pravkar boš ti Zgagasti svoje članke obešal na “wall” od Facebooka, pa še tam ne bo nobeden zainteresiran,da jih bere. Tvoja novinarska slava je “easy comes, easy go” blago.
    Slava je strup, ki ga je treba jemati v majhnih dozah

  • MALI STALIN-KOZAVI je rekel/-la:

    Vsi tisti,ki trdite ,da sem jaz umazana črna klerikalna podgana mi morate to najprej dokazati.

    Nisem klerikalec temveč komunist ,ki sem se prefarbal v SDS .

    Naj živi Zveza komunistov Slovenije in tovariš Glanzkopf !

    • postar je rekel/-la:

      res ti mora iti hudo, da samemu sebi vpiješ…

      morda tudi ti iščeš svojega boga kot Janša?

    • konec je rekel/-la:

      mali ni mali ampak mali rdečuh, ki ne ve kako odgovarjati in rabi /sposoja druga imena…..ajde, poSTARI zbudi se,

  • konec je rekel/-la:

    mali ni mali ampak mali rdečuh, ki ne ve kako odgovarjati in rabi /sposoja druga imena…..ajde, poSTARI zbudi se,

  • Rav je rekel/-la:

    Uboga slovenska kultura dialoga in demokracija !
    Včasih, ko mi je dolgčas, preberem tudi veleumne komentarčke, če so sploh to komentarji.To niso komentarji, pač pa slovenska primitivnost in neolikanost.
    Namesto, da bi ocenjevali vsebino članka, se spuščajo v oceno novinarja, kaj je itd.
    Sram me je, da sem Slovenec.

  • marko je rekel/-la:

    hja,

    to so ti pravi “guruji komuniciranja”:

    http://www.sds.si/news/5913

    imajo posebne seminarje in vaje, rezultate pa se lahko prebere na forumih.

    • Nogavička je rekel/-la:

      :)))

      Nova politika in guruji komuniciranja … zakaj sploh Univerza v Ljubljani, pa Mariboru …, saj je očitno dovolj kumrovški šnelkurz v okviru Jjevih blodenj avtokracije.

      Mobilizacija drobnice je zanj življenjskega pomena, sicer ne bo imel kdo pojasnjevati kaj se je zgodilo s pomladjo njegove spletne in tiste ta zaresne latentne vojske, ki le čaka na povabilo na ulico.

      Kdo vse si ne želi postati Jjev kaselc v lastninjenju neke države ;)

  • karmen je rekel/-la:

    Odličen članek!!! Me prav zanima kaj vse bo desnica uporabila, da bi dosegla zamenjavo PM, sprla levico, dosegla predčasne volitve, karkoli je pač že potrebno, da se pred vloženimi obtožnicami na podlagi afere Patria, obvaruje J. Ki je tako ali tako pozabljeno politično truplo, pa če še ne vem kako rovari. Tako kot Sanader bo padel na rit.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Včasih so bili tečaji komuniciranja na Bledu.Organiziral jih je Gestapo.