25. februar, 2010 | Peter Štrovs

Kruha in iger!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tole pišem odrezan od sveta. No kaj se dogaja po svetu, bi sicer lahko preveril na Al Arabia ali CNN, pa mi seveda ne pade na pamet. V zvezi s to kolumno je bistveneje, da sem tu popolnoma odrezan od Slovenije. Tu je resda vseskozi jasno, čez dan je 30°, morje jih ima pa 25 – ampak z internetom je letos tu problem (če to berete, sem ga nekako rešil). Ker sem tu odrezan od sveta, nimam pojma, kaj se zadnje dni pri vas dogaja. V srcu nosim Slovenijo, kakršna je bila v petek popoldne, in pri tem pisanju se bom skliceval izključno na ta spomin, čeprav se je vmes gotovo že vse uredilo. Tu, v našem nemškem hotelu (če si lahko sposodim besede ministrice za notranje zadeve, ko je bila prejšnji teden na obisku pri privržencih v Trbovljah in je spregovorila o tem, da s partnerjem rada potujeta, denimo v Namibijo) – vsi Arabci govorijo nemško in tudi organizirano je vse po nemško, teče ko ura. Z internetom je tu tokrat sicer problem, ampak jaz ne dvomim, da doma naši vrhunski strokovnjaki tistim uglednežem, ki so hodili »na pse«, že dihajo za ovratnik…
.
No, preden smo odšli, sem zasledil, da je naš Predsednik odlikoval našo smučarsko tekačico. Predsednik se redko oglasi, sploh v zvezi s temami, ki se mu zdijo drugorazredne, pa je tako molčal kar 14 dni, ko smo se vsi ukvarjali s pasjo zadevo in doživljali medijsko cenzuro. Pred tem smo se ukvarjali z njegovim modrim odlikovanjem nekega daljnega predhodnika partnerice odvetnika Senice - ampak najnovejše odlikovanje je narod sprejel enotno in navdušeno.
.
Miljenka Jergovića so baje večkrat vprašali, kako to, da so njegove knjige tako lepe, blage in prijazne, njegove kolumne pa zatežene, na nož in v nasprotju s splošnim javnim mnenjem – pa jim je povedal, da ljudje ne rabijo kolumen, kjer piše kot njim ugaja. Rabijo ravno nasprotno, da bi začeli misliti.
.
Zato bom tu, odrezan od sveta, z varne distance razvil svoj pomislek v zvezi z medaljo Petre Majdič.
»Važno je sodelovati, ne zmagati,« so govorili nekoč. Gladiatorstvo, ki ga nagrajuje naš prvorazredni Predsednik, je s tem v popolnem nasprotju.
Ko sem videl tisti njen padec v luknjo in ko so po osvojeni bronasti medalji povedali, da ima naša tekačica 4 zlomljena rebra in pneumotorax, se nisem mogel prepustiti zapovedanemu veseljačenju. Kot po navadi, me je začel kljuvati črv dvoma, z vprašanji:
- Ali niso davkoplačevalci financirali poti v Vancouver tudi nekašnemu strokovnemu štabu, trenerjem, fizioterapevtom, zdravnikom?
- Ali je kdo odgovoren za to, da so našo tekačico v finale spustili tako polomljeno?
- Ali cenjeni strokovni štab z zdravniki vred ni uspel diagnosticirati 4 zlomljenih reber in predrtja pljučne votline? Ali so si, po ogledu nazornega posnetka tistega base jumpa brez padala, sploh prizadevali ugotoviti njeno zdravstveno stanje? So si, pa niso dovolj »strokovno podkavani«? Zakaj so torej sploh tam?
- Ali pa so strokovnjaki njenega spremljevalnega tima za poškodbe vedeli, pa si oči zatisnili namenoma? Ali so o zlomu reber vsaj slutili, ali so za pneumotorax vedeli že pred finalom, ali so vsaj slutili, da divje tekanje z zlomljenimi rebri lahko pnevmotoraks povzroči (če je to nastalo med zadnjim tekom)?
- Ali je Petra nastopila na Specialni, ali navadni zimski Olimpijadi? Ali nastop tako ali drugače hendikepiranega športnika v absolutni konkurenci - pri našem predsedniku avtomatično zagotavlja »prvorazrednost«?
- Ali bi Tina Maze, če bi izpeljala smuk z zavezanimi očmi (»Vozi, Miško!«, saj veste), za morebitni bron avtomatično dobila Predsednikovo odlikovanje? (Kaj pa, če bi si na štartu z žarečo iglo iztaknila oči – bi za odlikovanje zadoščal že uspešen prihod do cilja?)
- Ali bi potemtakem Tine Strela, denimo, če bi nastopil dodatno hendikepiran, doživel Predsednikovo odlikovanje? Če bi se denimo spustil po Gradaščici, a z gojzarji namesto plavutk, in povrh brez kapljice cvička?

.
Olimpijada ne sme biti »freak show«. Če se vrhunski športnik hudo poškoduje, mu je treba priskočiti na pomoč, ne pa ga priganjati v hazardiranje z lastnim življenjem ali vsaj z njegovo športno prihodnostjo. Športniki, niti vrhunski, niti slovenski – niso gladiatorji. Pravico imajo vedeti, da za zabavo rojaških kavč-potejtovsov in Predsednika – NISO dolžni žrtvovati svojih življenj.
.
Tako. Povedal sem, zdaj pa zaradi mene stresite po tem ves svoj gnev, vse frustracije. Brez skrbi, jaz se v komentarje tokrat ne bom vmešaval, ker sem odrezan od sveta.
Meni hodi po glavi izključno, da bom tudi danes posnel 400 podvodnih fotografij, kolikor sem si postavil za dnevno normo, vmes pa bom kar se da intenzivno »hvatal braun boju«. Ker sem včeraj povrh malo jadral katamaranček, mi hodi po glavi tudi, da ga bom tudi danes popoldne ubodel za dobro urico. Vmes pa me (naju) greje prijeten starševski občutek, da je lepo malemu tu in tam zagotoviti malo sonca (30) in morja (25°).
Čau! 

Peter Štrovs

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
54 x komentirano
  • Anton je rekel/-la:

    O tem, da je vodstvo naše reprezentance pri Majdičevi naredilo hudo napako ni dvoma. Me prav zanima ali bo kdo kdaj odgovarjal. Turk je pa itak že večkrat zaporedoma razočaral.

    • anton je rekel/-la:

      Anton? Pod tem “nickom” sem in tja kaj napišem… na teh straneh. Zgornjega pa nisem. In, najbrž, tudi več ne bom. Adijo!

    • kr`adn je rekel/-la:

      Diagnozo SO POSTAVILI, če je ŽELELA SAMA tekmovati naprej je SAMA ODGOVORNA ! Zdravnik mi svetuje naj ne n.pr. pijem, kadim… kaj pa bom storil je MOJA ODGOVORNOST DO SEBE !!!

  • Nejc je rekel/-la:

    Bolje bi bilo, da bi bili popolnoma odrezani od interneta in bi nas s s tem prikrajašail za novice o namakanju vaših “jajc” v egzotičnih salamurijah. Za komentiranje določenih tem pa ste več kot očitno popolnoma nekompetenti.
    Pišite raje o EMI ali elitni kinologiji.

    • Yaran je rekel/-la:

      Pod tole se podpišem.

    • jurij je rekel/-la:

      ha ha ha! lepo napisano.

      dobro jutro Peter Štrovs, vsi tapravi vrhunski športniki so samouničevalni psihopati in za to jim gre vse naše spoštovanje.
      nemara bi cenjeni od sveta odrezani globokomisleči popotnik na olimpijadi raje gledal nedeljske šmarnogorce, kako trimčkajo in poganjajo orbitrek…

    • kr`adn je rekel/-la:

      Odlično !!! Taki in pdobni šalabajzerji bi radi solili pamet vsem, ker je njihov svet samo lastna SAMOPROMOCIJA !

  • NoMercy je rekel/-la:

    za ideale ginu budale :)

  • Rogerg je rekel/-la:

    Peter,najprej, navžij se lepot izven greznice,kajti,ko se boš vrnil, boš prišel v isto močvaro za katero iz distance misliš,da se bo medčasno kaj spremenila.Meni se to redno dogaja,zato ti dajem nasvet iz prve roke.Še to, to našo deželico gledano iz kateregakoli kota,vidim in tako jo ocenjujejo drugi,npr.Lonly planet,kot najlepši konec sveta. Ampak, da ne bi o stenicah, ki jo poseljujejo.
    Kar pa zadeva Majdičevo.Ne zahajajmo v detajle,ker detajli nas bodo pokopali.Hvala Bogu je iz najhujšega in zaključuje kariero,kot je izjavila.Kot tekmovalka pa je predstavila Slovenijo v ne samo najlepši luči,pač pa v luči,ki je ne zaslužimo.Za vse tekmovalce in tiste,ki se kakorkoli udejstvujejo v imenu države ,pa v razmislek-ali ima smisel, da nekdo žrtvuje svoj denar,svoj prosti čas,svoje privatno življenje,svojo mladost zato,da se potem ob odhodu na prezens priključi na njega cel kup voluharjev,lenuhov,izkoriščevalskih prisklednikov.In da na račun morebitnega uspeha politične točke zbirajo še razni “vidni” elitni” “prevzetni” enosmerni, farizejski pezdetje.Majdičeva ni prva,spomnite se Svetove pa tudi Strela.In odreagiral je le Kosmus.

  • Bo je rekel/-la:

    A bi drugače gledali na njene starte po nesreči, če bi že vedeli, za kakšno poškodbo gre v resnici?

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Če nekaj sanjaš 20 let in ti to pride na doseg roke, cene za to ni, plačaš jo pa tako ali tako sam.
    Najlažje je modrovati, oz.bolje-stresati neumnosti izza tople peči ali pa klimatizirane hotelske sobe in živeti na račun davkoplačevalcev kot so, recimo, slikopleskarji.
    Težje je, kaj konkretnega dati od sebe. Ker, če bi bil to sposoben bi vedel, da se “brez muje še čevelj ne obuje” in bi drugače gledal na tuje napore.
    Ob tipih a la PŠ bi še danes čepeli v votlinah ob odprtem ognju, za katerega “permanentnost” bi tako ali tako skrbele “babe”.

  • masloNAglavi je rekel/-la:

    Ma ne serite. Sama je hotla nadaljevat s tekom in noben je ni silil v to. Pika.
    Da se Türk neracionalno odloča, je pa sedaj že jasno. Tako kot je zajebal z Ertlom, je tudi s Petro. Zasluži si priznanje, ampak ne kar takoj. Ko bi recimo končala kariero, potem bi ji ga pa po moje lahko mirno pripel.
    Tudi Papež ne podeljuje svetništva ad hoc. Najprej je preverka, potem pa svirka.

  • MALIS je rekel/-la:

    Kreteni seveda ne razumete odlikovanja…ker ste poleg kretenizma tudi mrhovinarji .

  • majstr je rekel/-la:

    A si videl “ne joci Peter” ne drezat v igre , narod to rabi se posebej v takih tezkih casih ;)
    velika vecina ovc se indentificira z eno zensko ki dobi medaljo in tisoce evrov kot da bi to slo na njihov tekoci racun???
    Dosti crnila je bilo pretocenega o ljudskih masah, ti si zal prevec divergenten, da bi te mase sprejele zato so te po dveh clankih popljuvali, ker si jim ti popljuval nacionalni ponos, ali vsaj tisti mikrob nacionalnega ponosa ki ga po vsem tem casu povprecen slovenec se ima

    • šifra je rekel/-la:

      :)))

    • Neja je rekel/-la:

      Mogoče pa Štrovsa ne pljuvamo /samo/ iz teh razlogov? Mogoče zato, ker se iz kolumne voha prepotentnost avtorja; samohvala o potapljanju, sončenju jajc nekoga, ki ima zgleda kar dovolj bogastva za uživaštvo; ker uporabi vsako priložnost za kritiko predsednika; ker sam ne naredi ničesar, da bi se gladiatorstvo v športu spremenilo, ampak ga očitno gleda in potem svetohlinsko kritizira.

    • Mimi je rekel/-la:

      Neja: “… Mogoče [...] se iz kolumne voha prepotentnost avtorja; samohvala o potapljanju, sončenju jajc…”
      Tudi to morda malo, ampak to niti ni tako bistveno tule, saj radi podelimo prijetne stvari in eni s(m)o ;) bolj hvalisavi, drugi pa manj.
      Ampak malo me zmoti, da iz takšne pozicije (ki običajnemu Slovencu ni ravno difolt) v bistvu obsoja nekoga, ki ima pač svojo furko - kot jo ima tudi on sam.
      Poleg tega pa potapljanje tudi ni ravno mačji kašelj in je lahko za ne dovolj vešče ali preveč samozavestne tudi usodno.
      Recimo sama niti ne tekam na smučeh, niti ne fotkam štiristotih podvodnih fotk dnevno.
      Oboje mi je lepo.
      Veliko lepše bi bilo, ko bi Peter preprosto objavil teh 400 fotk. :)

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, tudi meni je to, kar praviš, prišlo na misel in tudi jaz bi raje gledala fotografije kot brala tak tekst. V bistvu pa se globoko strinjam, da je to, kar se zdaj počne v vrhunskem športu izrojeno in bi morali nekaj storiti, da bi se kaj spremenilo. Seveda je to utopija. Hudo mi je za vse športnike, ki v gonjo za uspehi vprežejo čas, energijo, zdravje in morda celo življenje. Podobno je tudi na kakšnem drugem področju. Do kam bo človeštvo šlo? Vsi nosimo in delimo odgovornost. Morali bi vsaj kot gledalci reči Ne. Glede odlikovanja: Če ga ne bi podelil bi bile morda še večje kritike. Dvomim, da je kdo Petro “silil”, da poškodovana nastopi. Gotovo sama zaradi vsega vloženega ni mogla sestopiti. Pa zlomi reber se ob tisti diagnostiki niso ravno mogli zaznati, pnevmotoraks pa je nastajal počasi. Za nazaj je lahko biti pameten.
      Mimi, misliš, da je sestra drB. prebrala naše, posebno tvoje, razmišljanje?

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, samo kepa se je že zavalila… nekdo je enkrat napisal na našem forumu, da tud Titanika niso mogli z enim obratom obrnit. :)
      To hlastanje je krivo, po še, več in VEČ! Na vseh področjih… :|
      Saj tudi zato je pa tud doping se tako razširil oz. že močno vplival oz. je začaran krog. Kako naj nekdo, nek afričan recimo, tam v enem selu trenira, brez budgeta, samo s sabo (nima ničesar, samo sebe), med tako strašno konkurenco, z vsemi treningi in ibungami - pa še dopingi (recimo takimi ki so ‘pred časom’, se pravi se jih do sedaj ne da določit - po dosedanjih pravilih)… Pa kakšni cashi so to vse v igri, pa kakšna mašinerija je to zadaj! Saj vidimo že tu; 20 let isti folk povsod, tudi razni športni funkiconarji, športniki gagajo, brez casha, ostali vsi lepo zraven, zdravi, zadovoljni, veseli in debeli. :o|

      Ne vem, kaj si mislila z zadnjim stavkom: katero moje razmišljanje oz. v kakšni zvezi je to, kako da si na to asociirala? :)

    • Neja je rekel/-la:

      Vem, da nisi mogla razumeti. Mislila sem na razmišljanje o sceni v garaži in možnih scenarijih, saj veš, takrat zvečer. Gospa je v zagovoru svojega brata navedla iste stvari, zato sem se “pošalila”, če je to brala. Nočem pa tukaj bolj konkretno napisati.

    • Mimi je rekel/-la:

      aja razumem, sej to (diskretnost in to) sem poštekala, zato se tud sama ognila preciziranju… :)))
      Dvomim, da bi kdo ravno to bral, se pa pač bere po netu in morda komu kaj skoči v glavo in kasnej uporabi, ne da bi hotel oz. še opazil ni, da se mu je to vmes obesilo oz. pripopalo na njegove misli. :)
      Mislim, da je človek po takemle zelo razrvan in me ne čudi, da ima kakršnekoli ‘čudne’ reakcije, saj moraš bit najbrž kot v nekakšnem *transu*, ne čisto pri sebi, po mojem ne spiš ali/in si na kakšnih pomirjevalih ali podobno… tako da se mi zdi to dosti predvidljivo… poleg tega pa obstaja negacija - recimo da nič od tega ne bi držalo, ampak tudi če (bi), bi enako govorila - skušala bi pač ščitit svojega bližnjega (in stran gledala ob temnih plateh), to je v bistvu človeško.
      Saj so vsi tko zmedeno govorili, najbrž tudi zato, ker niso točno štekal, kaj se je ujelo v kamere, koliko tega je bilo beleženega itd. Ker tudi dotična ga. je padla v več protislovij, ampak kot rečeno - je to -vsaj zanjo! ki je pač najbližje- razumljivo.
      Seveda pa potem pač ne uide kaj, kar ven tolče in včasih vidiš, četudi ne gledaš (ravno tega).

  • kojot je rekel/-la:

    Petra junakinja. Prišla je po medaljo in jo dobila. Taki so pri nas zelo redki. Kozmus je tu najsvetlejša izjema. Doseči nivo, da se lahko poteguješ za medaljo je že dosežek. Da prideš kot favorit, s težo lastne napovedi in zmagaš, je pa vesoljsko. Zame je v športu to največ kar lahko dosežeš.
    Da je tekmovala poškodovana pa res spada v območje kruha in iger. Ni pav, da je nastopila. A kaj je bilo za njo bolj pogubno? Izpustiti tekmo in se preostanek življenja grist, da ni niti poizkusila, ali tvegati zdravje. Izšlo se je srečno. V kolesju »olimpijskega duha« žal niti ni imela možnosti izbire, kot je nimajo smukači, skakalci, sankači in ostali. Vsi se ne glede na razmere poženejo v dolino, ko pride njihova ura. Športniki so gladiatorji in lahko se samokritično vprašamo, koliko tudi sami pripomoremo, da je temu tako. Z vsakim ogledom tekme damo svoj glas za.
    Pri predsedniku pa bo zanimivo kako bo odlikoval Tino, ki ni tvegala na smuku, počakala je svoj trenutek in zmagala. Kaj šteje več gladiatorski ali pametno odmerjen nastop?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Z nesrečno poškodbo Majdičeve ni bilo ogroženo življenje ljudi ali premoženje večje vednosti, temveč le medalja!

    Odločitev Majdičeve in vodstva reprezentance, da kljub težki poškodbi nadaljuje s tekmovanjem, je bila zato milo rečeno skrajno neodgovornoneodgovorno in moralno sporno!

    Poleg nečloveških muk, ki jih je morala pretrpeti za ceno bronaste medalje, je resno ogrozila lastno zdravje in le srečnemu nalključju se lahko zahvali, da razen podaljšanega zdravljenja, upamo, ne bo hujših posledic!

    Športniki niso gladiatorji, zato od njih ne smemo pričakovati medalje za vsako ceno, zreli športniki pa tudi ne bi smeli za vsako ceno slediti lastnim ambicijam in histeriji športne javnosti!

    Vse priznanje Majdičevi za njeno vzdržljivost, četudi menim, da je bilo glede na okoliščine njeno vztrajanje pri tekmovanju bližje ekshibicionizmu, kot pa zdravemu športnemu merjenju moči!

    Kot po navadi, ko gre za odlikovanja, se je prenaglil tudi nezmotljivi predsednik republike, ki očitno ne razume prav pomena odlikovanj.

    Najmanj, kar bi moral storiti, bi moral počakati, da trezen razmislek premaga prenagljene osebne politične interese, ki jih je že drugič neuspešno skušal na cenen način obrniti v svoj prid, ko je šlo za šport!

    V zadrego ga je spravila kar kmalu že Mazejeva, ki je osvojila že dve srebrni medalji!

    Vem, da bo padalo po meni, toda tako mislim!

    Drugače ne morem, zato mi Bog pomagaj!

  • Nogavička je rekel/-la:

    … in, in osvajat osemtisočake … in, in Križnar v Darfurju … čista zguba časa in nepotrebno vzemerjanje naše Doline s presežki posameznikov, ki jih nismo sposobni civilizirano konzumirati brez vsaj kančka zavisti. Kaj jim je tega treba, če je pa lahko vrtičkarstvo že čist zadost … še dobr, da je podvodno fotografiranje nekje bogu za hrbtom ne more spadati po nobenem ključu v kategorijo izpostavljanja življenju.

    Še dobr da pri vas vse teče pregovorno nemško, da sije sonce in da je 30/25 … mogoče bi se pohvalu še kakšen avto da voziš in da si čist od blizu vidu ribo v morju … oglasu si se sam tok, da si se pohvalu, povedu vsem ki si in kok se ti fino zdi. Plehkost, plehkost in ti sodiš o odločitvi izjemnega posameznika s svojimi majhnimi očmi … as ti sploh prebral pod kaj si se podpisal?

    Res je, Nejc ima prav: dej raj o Emi in Slovenski popevki, če ti je o psih in istospolnih zmanjkalo navdiha.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Reciva, NOGAVIČKA, da midva nisva edina pametna človeka na tem svetu, četudi bi bila o tem še tako prepričana! Če ti to kaj pomeni, ti lahko celo priznam, da si pametnejši!

      Vsekakor ti priporočam, da še nkrat prebereš to, kar sva podpisala in se vsaj za trenutek zamisliš!

      Bi enako govoril, če bi se Majdičeva na cilju zgrudila mrtva? Bi bil tudi v tem primeru zadovoljen tvoj nacionalni ponos, ki ga očitno meriš le s številom osvojenih medalj, ne glede na njihovo ceno?

      Seveda razumem, da na olimpijski cirkus ne sme pasti senca dvoma, saj vam je uspešno pomagal odvračati pozornost javnosti od ljudi in dogodkov, ki so del slovenske politike in vladajoče koalicije razgalili do obisti in jo trajno locirali na samo moralno in civilizacijsko dno, podobo tistemu v staremu Rimu, ki ga je zaradi prevzetnosti uničila lastna dekadenca!

    • Mimi je rekel/-la:

      Mislim da si zgrešil point, Mefisto.
      Kot sama dojemam, bi Nogavička enako pisal, tudi če bi osvojila 7. mesto. :)
      No jaz bi.

      Zadnji odstavek pa paše v drugo zgodbo.
      Šport je zdaj tak, žal - z ali brez dekadentnosti (naših) politikov.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kar sem imel povedati, sem povedal!

      Sploh pa nisem pisal, da bi koga prepričal!

      Pametni in preudarni ljudje pa tako sami vedo, kaj je prav!

    • Mimi je rekel/-la:

      Saj nisem mislila da skušaš koga prepričevati, sori ker sem se vtaknila, ko si v bistvu odgovarjal Nogavički.
      Saj imaš lahko tudi ti v kakem aspektu prav, pač različno gledamo na dogodke in situacije, saj s tem ni nič narobe. *Narobe* je samo to, da vedno vse dosežke (ki nam osebno ne pomenijo veliko ali nam nič) totalno skritiziramo, razceframo, da na koncu ne ostane nič, samo slab okus, občutek.

      Pooint je v *zmagi volje, duha*!
      … zame oz. tako jaz gledam na to, zato bi ploskala in se divila, tud če bi bila trinajsta in potem bi prav tako lahko rekli: sodelovati, ne zmagati, pa bi to dobilo drug(ačen) pomen. :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, Mimi, se strinjam: Point je v *zmagi volje, duha*!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja. :)
      Saj dnevno to počnemo, vendar ‘po kapljicah’, v majcenih dozicah.

      Nekoč smo imele koncert, pa so se kitaristki potrgale VSE STRUNE! Sploh nisem mogla verjet in sem bila BESNA! >:|!
      In jo grdo gledam, najprej mi še ni bilo jasno kaj se dogaja, in pravim ‘kaj dogaja? igraj!’ in mi reče (na odru) ‘ne morem, nimam strun’! In rečem oz. zavpijem: ‘me ne zanima, IGRAJ!’ :D ;D
      I don’t take no for an answer.
      No sicer se strune niso čudežno nazaj zacelile, a je nekdo od frendov priletel s strunami in smo jih zamenjali in smo nadaljevale po pavzi.
      Hotla sem pa reči, da ko si se zagnal, se sploh ne moreš več ustavit in mislim, da potem tudi bolečine ne čutiš.
      Ko moraš nekaj pač naredit, to narediš, telesa po mojem sploh ne čutiš…

  • Mimi je rekel/-la:

    Peter: “… Meni hodi po glavi izključno, da bom tudi danes posnel 400 podvodnih fotografij, …”
    Očitno ti ne hodi po glavi izključno to.

    Zanimivo, da se vedno najde kup ljudi, ki jih kao skrbi zdravje drugih, ko slednji dosegajo in presegajo meje.
    In seveda: davkoplačevalski denar! :o)
    To nam je nekakšen instant argument, da se v vsako stvar vtaknemo.

  • Izidor je rekel/-la:

    Jaz mislim, da športniki SO gladiatorji.

  • Nejc je rekel/-la:

    Tipično slovensko. Ni pomembno tiso česar nimam, pomembno je, da ima sosed manj od tistega česar sam nimam.

    Višek hipokrizije je, da si ne priznamo, da bi vsak, ki bi premogel sposobnosti te punce, z veseljem medijsko izpostavljen letal po snežnih poljanah, pa čeprav le za kak evro več kot nam ga nakloni naša povprečnost.

    In še misel o gladiatorstvu. Ali trenutna svetovna družbena ureditev ni gladiatorska, ali mi navadni povprečni smrtniki, za blagajnami, žagami, šolskimi tablami, monitorji, operacijskimi mizami, z metlo, pokojninskim odrezkom ali dirigentsko palico v roki nismo ravno to. In ali vsi tukaj prisotni bolj ali manj pvsedonimsko zakriti komentatorji, kritiki, ciniki, nesramneži (vključno z blogerji) nimamo želje po lastni izpostavljenosti in napadanju ali distanciranju od drugačnih ter drugače mislečih od nas. Imperatorji pa lepo “skriti” nevidno spuščajo ali dvigajo palce naši usodi.

    Vse prevčkrat nam prsti na tipkovnici prehitevajo pamet, pa še to je le privilegij pametnih. Škoda!!!

    • Mimi je rekel/-la:

      Nejc, zelo fajn in iskreno si to povedal (pa čeprav zadnji odstavek tudi zame velja ;)).

      ~~~

      Meni se tudi zdi kar žalostno, kakšni smo. :(
      Sama vedno privoščim vsem najboljše in se veselim ob njihovih dosežkih, veselju, sreči…
      Zakaj nismo nikoli zadovoljni, ko gre za druge, in prehitro, ko gre za naše delo!
      Pod kaj se vse podpisujemo, kaj vse dajemo iz rok in še pričakujemo *nagrado*. V enem svojem svetku, iz enega svojega mikro svetka pamet solimo. :|
      Potem pa gremo na počitnice, v eksotične kraje (kot je tule primer pri Petru), pa namesto da bi si napolnili baterije in polni svežih energij prišli nazaj in iz rokava stresli ducat dobrih kolumen, pa še od daleč ukvarjanje, um ne da miru, nekaj bi od daleč popravljali in komandirali.
      No kaj pa vem. Sama bi v tem okolju plavala in uživala, če pa bi uletela vmes kaj čivknit svojim bralcem, bi pa to bilo: juhej! moorjjeee! še za vas plavam! ;) :)

  • dado je rekel/-la:

    Da vsak človek lahko svoje življenje živi,
    se svobodno odloča kot se mu zdi,
    na to pozabili ste vsi,
    na olimpijado samo kocijanca poslali bi,
    po vrnitvi s pohajanja in žuriranja
    naj mu turk rdečo medaljo izroči,
    morda tega veselili bi se vsi!

  • zirosi je rekel/-la:

    Predvsem bi morali najprej povprašati razne naše “spremljevalce” in “tehnične delegate”, kaj so sploh počeli na olimpijskih igrah - vsekakor vemo, da niso pregledovali urejenosti in varnosti proge…

    Sicer se je pa Petra sama odločila za svoj nastop (začetni pregledi pač niso pokazali tistih poškodb kot potem…) in dokler imamo pri nas na leto mrtvih cca 10 gradbincev, zaradi padcev v razne luknje, je moraliziranje o “gladiatorstvu” v športu zelo cenena, da ne rečem precej nespodobna zadeva.

    Višje, hitreje, močneje - to so prava načela. Tisto o sodelovanju je izgovor za zgube ali kot se je slikovito izrazil nek “filotzof”: za tiste, ki so samo pavze v simfoniji življenja.

    • Mimi je rekel/-la:

      Dober komentar, se strinjam!

      (hehe, ‘pavze v simfoniji življenja’ ;))

    • Neja je rekel/-la:

      “Višje, hitreje, močneje - to so prava načela.” Ne glede na sredstva in žrtve?

    • Mimi je rekel/-la:

      Ne, to ne, ne prek trupel.
      Samo da (se) presežeš, presegaš, segaš višje… tko sem razumela to.
      Recimo če imaš osebni rekord 10, svetovni je pa 12, moraš najprej preseči svojega, segati pa tud višje, se približat ta boljšim in jih skušat preseči…
      sicer pa lohk takoj rečeš: ne grem se (več). Saj vsakdo ve, v kaj se spušča oz. ima ene svoje motive.
      In v športu so pomembni rezultati.

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, s tem se strinjam. Ko sem se nekoč pogovarjala s prijateljem kliničnim psihologom o teh stvareh, je dejal nekako takole: “Ljudje smo različni. Že na svet pridemo različno opremljeni. Tisti bolj spretni, z večjo potrebo po gibanju, se usmerijo v šport. Zanje ima to pravi smisel ….” A kje so meje?

    • Mimi je rekel/-la:

      Ni jih (več), se kar brišejo sproti. Kot na drugih področjih. Zakaj bi bil šport izjema? :\

      Pomislila sem včeraj na film Punčka za milijon dolarjev…. blazno lep film, meni…
      Kako je to preprosto močnejše od človeka, ta(k) poriv, notranji vzgib.

      Je pa tud meni hudo, ko so športniki pri štiridesetih 1/2 invalidi. :(

      … ampak kaj pa koga žene, da dela v laboratoriju in ima opravek s strupenimi kemikalijami… ali s čimerkoli…
      al da gre poročat v Afganistan…
      al preučevat plasti ledu na antarktiko ali karkoli, kar se ostalim zdi ‘čudno’, ‘neprilagojeno’, ‘nevarno’, ‘nesmiselno’…. tvega življenje, energijo, čas…
      Pač taki smo in tak je svet (zdaj).

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, dobro povedano :-)))

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, fino, hvala, sem se pa ravno pripravljala ti napisat, da se je s tabo fajn menit, ker imaš visoko stopnjo čustvene in socialne inteligence in znaš tud brati med vrsticami in ti ni tuje abstraktno razmišljanje. :))
      Pa zelo *žensko* razmišljaš, kar mi je všeč; skoz pogrešam to tu na Vesti, morda je en del mene tud zato ravno sem priletel še dodatno čivkat… :) ker sicer ne sodelujem nikjer drugje z nickom, tu je pa fajn zame, ker je tako drugačen svet, kot je moj, a se hkrati lahko zelo poštekam in vklopim… No sicer tu to ni tolk zaželeno (tole žvrgolenje in kokodakanje) kar razumem in je tud prav, v bistvu… da ni kar nekaj trivialnega, nebuloze, ircanje in to… samo malo veselja in humorja in čustev pa menda tudi ne škodi in ne bo zaradi tega nikogar konc. ;)))

  • Neja je rekel/-la:

    Mimi, le *čivkaj* še naprej, bo več pomladi tukaj in se bo morda razširila še naokrog :)))

    • Mimi je rekel/-la:

      Upam, da ne bom rabila ravno jaz *pomladno/poletnih* energij aktivirat tu (al kjerkol), ker sem sicer bolj *jesensko/zimski* tip. ;))
      (čivkala pa najbrž še kar bom - a sem že kdaj povedala, da šizim na ptičke? ;))

    • Neja je rekel/-la:

      Dobro jutro! Mislila sem, da se bo tvoja pozitivna energija počasi prenesla še na koga drugega tukaj, morda na mefista…. Kaj pa pomeni, da “šiziš na ptičke”? To, da ti gredo na živce? Lep dan je, treba bo ugasniti računalnik :)))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI, dobro jutro in lep dan!

    • Mimi je rekel/-la:

      Neja, dober dan! :) Pomeni da totalno obožujem ptičke! Samo tu jih ni tako veliko. :(
      V prejšnjem stanovanju pa sem iz bloka celo videla skozi okno labode na ljubljanici!! ::))
      Kolk veselja mi je dala reka, mega ptičkov, ne moreš verjet, koliko sort, sredi Ljubljane!
      Tu imam pa bor pred oknom pa se nadejam morda kakih rumenoglavih kraljičkov (mini ptički, blazno luštkani).
      Ja, grem ven, sem povabljena na obisk, pa bom šla kar peš, čeprav je daleč. Ful diši po pomladi.
      Lepo bodi! :)

      Mefisto, enako tudi tebi, sem vesela da mi kdo že navsezgodaj polepša dan! ;)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Za take stvari sem umetnik!