4. marec, 2010 | Peter Štrovs

Verouk v šolah

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nič ni spornega, če v šolah učijo o verstvih. Bolj problematično je s konfesionalnim veroukom.

Sam katoliškega sicer nisem bil deležen, ne v šoli, ne zunaj, imam pa izkušnjo s komunajzarskim veroukom - celo ministrant sem bil. Ko je bil Bog še živ, so nas iz vrtca gnali ministrirat ob Celovško, opremljene z zastavicami, da smo mu na slepo mahali, ko je čez kako uro mimo zdrvela kolona med seboj prehitevajočih se črnih mercedesov. Ko je imel rojstni dan, so nas, opremljene z zastavicami, gnali mahat na stadion v Šiški, kjer so odsotnemu na čast kolegi šolarji na zelenici izvajali “figure”, pa tudi molilo se je. Kasneje, ko je bil Bog že mrtev, smo v šoli dobili novo ministrantsko opravo - rdečo rutico in kapo, imenovano po Njem. Na Celovški ga tedaj nismo več pričakovali, Njegov rojstni dan pa so nas seveda še vedno gnali obhajat. No, pa saj ga obhaja še današnja študentarija …

Podobno kot počnejo muslimani, pa tudi katoliki tu in tam, odkar je rehabilitirana latinska maša - je bilo tudi za komunajzarske molitvice značilno, da so se vsaj delno izvajale v tujem, se pravi izvirnem jeziku. Najbolj znana je seveda tista: “Druže Tito mi ti se kunemo...”, lepe so pa tudi “Druže Tito, ljubićice plavo…” ali celo “Druže Tito, ružice rumeno…”, da narodne, “Za zakletvo Titu ja spevo sam stih…,” ne omenjam. Ob raznih prilikah smo morali pritegniti tudi uglasbenim psalmom tipa “Šivala je deklica zveezdo, oj zvezdo ardečo kot kri...”, pa “Na juriš, na juriš, na juriš…”, da o “Sredi pušk in bajonetov…”, ne govorim. S prepevanjem svetopisemskih psalmov se še danes ukvarjajo razni “partizanski pevski zbori”, ekvivalentno pač tercjalkam na koru …

Imeli smo tudi ministrantsko himno, takole je šla: “Mi smoo slovenski pionirji…”, še več - vsaka šola je imela svoj “Ministrantski odred”. Molilo se ni pod križem, ampak smo imeli fensi simbol iz srpa in kladiva. Sicer pa so naše maše najraje okrasili kar z veliko sliko Boga. Slika Boga je spadala tudi v obvezno opremo vseh šolskih učilnic, vseh pisarn in vseh javnih prostorov. Jup, za razliko od muslimanskega, je bilo komunajzarskega Boga zapovedano upodabljati.

Tudi pozdrava so nas naučili pri verouku, takoj v prvem razredu osnovne šole. Namesto “salam alejkum” ali “hvaljen Jezus“, pa je šlo takole: tršica je, boksajoč se v glavo, zarjula: “ZA DOMOVINO!“, veroučenci pa so planili pokonci in, knockoutirajoč se v sence, zarjuli nazaj: “S TITOM NAPREJ!“. (Živo se spomnim, kako sem se v takih trenutkih spraševal, kaj je verjetneje - da so prfukneni vsi drugi, ali pa samo jaz…)

Za razliko od katoliške, se komunajzarska dogmatika sklicuje na prožnejše Sveto pismo. Če mu rečemo “Zgodovina NOB”, ne moremo ne opaziti, da se to Sveto pismo sproti prilagaja vsakokratnemu trenutku. Meja med poukom o veri in konfesionalnim veroukom je bila pri pouku osnovnošolske zgodovine, kot sem ga bil deležen, zabrisana. Kasneje, v gimnaziji, pa je bil komunajzarski dogmatiki namenjen poseben predmet, “Samoupravljanje s Temelji Marxizma”, ampak tistega nismo več resno jemali, takrat ni nihče več molil …

No, k izvajanju, h konfesionalnemu prakticiranju komunajzarske religije v osnovni šoli, pa je vsekakor sodilo zapovedano risanje na temo “Revolucija še traja”, najboljše veroučence in ministrante pa so celo nagradili z romanjem.

Evo, prišli smo do konca uvoda.

Nagradni Kviz zmage

S prirejanjem dogmatike komunajzarske religije vsakokratnemu aktualnemu trenutku se ukvarjajo posebni strokovnjaki. Danes se imenujejo “Društvo piscev zgodovine NOB“.
In čeprav tudi po osvoboditvi v naši Ustavi piše, da sta v naši republiki vera in država ločeni, še vedno skrbijo, da se komunajzarski verouk v naših osnovnih in srednjih šolah nemoteno izvaja.

“Društvo piscev zgodovine NOB” je nedavno vsem ravnateljem osnovnih in srednjih šol poslalo povabilo k sodelovanju pri “Nagradnem Kvizu zmage”. Namenjen je učencem 8. in 9. razreda osnovnih šol in vsem dijakom, posamezno, lahko pa se prijavijo kar cele šole. Tekmovanje pravkar poteka, trajalo bo do 15. marca.

Čeprav ima “Društvo piscev zgodovine NOB” sramotno nizka pričakovanja (za nagradno žrebanje zadošča 25 pravilnih od 35 odgovorov), bi rad njihovemu cenjenemu “Nagradnemu Kvizu zmage” vseeno posvetil par besed.

Čeprav je treba pričujoči kviz jemati kot “učni pripomoček” za izvajanje določene religije, da je treba torej odgovore iskati v aktualni komunajzarski dogmatiki, ne pa zunaj - pa me pri najboljši volji vseeno spravlja v stisko. Čeprav pri takoimenovani “Zgodovini NOB” ne gre za znanost, ampak za vero, čeprav torej tu ne gre za spoznavanje dejstev in zadovoljevanje radovednosti, ampak, ravno obratno, za izpeljevanje teorije vesolja iz zapovedane dogmatike - imam s kvizom vseeno problem.

Pustimo malenkost, da gre za malo šolo politikantskega anketarstva (tako še Toš ne bi znal pripraviti). Pustimo malenkost, da so vprašanja in odgovori nadnaravno sugestibilni. Pozabimo, da je preveč očitno, da je v kontekstu te religije - vedno pravilen najdaljši odgovor. Pustimo malenkost, da je nabor rešitev izjemno klavrn in da bi k predloženim vprašanjem bolj sodil esejski tip odgovorov. Resnejši problem je kontradiktornost.

Ne le, kaj jaz vem, razmerje med 5 in 8, ali med 27 in vsem ostalim - ves kviz je oksimoron. Contradictio in adiecto, paradoks. Sam s sabo je v nasprotju, kako žalostno. Prva naloga sestavljalcev tovrstnih verskih pripomočkov je vendar, da vprašanja in odgovore pripravijo tako, da se paradoksom skrbno izognejo! Sramotno slabo, “Društvo piscev zgodovine NOB”! (Ali je kaj bolj klavrnega kot veroučitelj, ki se ga nadebuden veroučni razred spravi loviti v logično zanko!?)

Zdaj pa si bom drznil izstopiti iz konteksta komunajzarske vere in se brez plašnic posvetil vprašanju #32. Včeraj je pač bila obletnica prebitja stometrskega čepa v Barbara rovu. Prepisujem:

Ali je s povojnimi usmrtitvami vojakov sovražnih armad in njihovih sodelavcev, kar sicer vsi obžalujemo, mogoče opravičiti teror, ki so ga izvajali med vojno okupatorji in njihovi sodelavci nad slovenskim prebivalstvom?
a) S smrtjo so izbrisali svojo krivdo.
b) To je bil obračun s političnimi nasprotniki.
c) Ni mogoče, čeprav so bili množični povojni poboji večinoma zunajsodni in zato nezakoniti. Je pa treba upoštevati, da so veliki zavezniki sklenili v Moskvi, v Teheranu in na Jalti, da bodo vojni zločinci kaznovani od narodov, nad katerimi so izvajali teror. So bili pa tudi izraz zmagoslavja in maščevanja.

Čeprav je aktualni trenutek tak, da je naše ljudstvo gotovo precej naklonjeno ideji, da bi, se pravi, tovrsten “izraz zmagoslavja in maščevanja” naklonilo naši cenjeni klientelistični dildomafiji - se mi vseeno zdi, da tovrstni verski kvizi v naše ljudske šole ne sodijo.

Javno šolstvo naj otroke vzgaja v duhu absolutnih vrednot.

Kler komunajzarske religije pa naj svoj credo (zapustiti ta svet, ne da bi za najhujše zločine v zgodovini slovenskega naroda kdorkoli odgovarjal), pestuje v svojih zaprtih krožkih.
Ne obremenjujte mladega rodu z relativiziranjem lastne krivde.

Na koncu naj le še posebej izpostavim izjemno simbolno gesto “Društva piscev zgodovine NOB“:
Izmed 365 dni so po tehtnem premisleku - za rok za izplačilo nagrad izbrali natanko 20. april. Malo zato, ker je na ta dan ljubljanski Mestni svet lani sprejel modro spravno odločitev o poimenovanju bodoče avenije po komunajzarskem Bogu, malo pa seveda zato, ker ima takrat rojstni dan “velika zgodovinska osebnost” Adolf Hitler.

ZA DOMOVINO!” #%& (au!)
Zdaj pa vrli komentatorji:

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
175 x komentirano
  • Nogavička je rekel/-la:

    Mar bi se pohvalu kako ti je šlo z dnevnim načrtom …

    • peter je rekel/-la:

      se hecaš, al to dejansko koga zanima? :))
      no, tokrat sem posnel bruto 2470 podvodnih, 900 kopenskih in 20G video posnetkov.

      evo, do ribic prideš, če tule klikneš na moj podpis

    • Neja je rekel/-la:

      Ribice so lepe in zanje tudi moje čestitke.

      Kar pa se tiče raznih ideologij ali ver: Potrebno je dajati o njih informacije brez pozitivnih ali negativnih predznakov, samo dejstva in to čim bolj objektivna. Tudi našo polpreteklo zgodovino je potrebno poznati, če nas že učijo vsa obdobja daleč nazaj. Še vedno je čas za objektiven pogled.
      Ljudi, posebno otroke, je lahko manipulirati. Tako imamo tudi zdaj veliko vernikov, ki bi marsikaj naredili za svoje svetnike. Morda pa imamo spet politeizem? Vendar je na bojnem pohodu je Svetovid, ki bi rad zavladal in si podjarmil deželo. Si tudi ti, Peter, njegov vernik in je kolumna v bistvu posvečena njemu?
      malo mi daješ slutiti, da nisi bil ministrant samo ene vere. Pa tudi to, o kateri pišeš, preveč karikiraš. O slogu pa se čisto strinjam z Mimi.

    • cvek je rekel/-la:

      VEŠ ravno izguba, zatajitev in opuščanje verske prakse, je po vsega dveh do treh kolen nazaj, spravilo moralo slovenskega ljudstva na dno . Ktemu so pripomogli komunajzerji s svojo slepo ideologijo, pa tudi silovit vdor tuje mentalitete, kar se odraža na samomorilnosti, pesimizmu in še mnogo čem !
      PASJI FRITZLI , PACIENTI IZ GARAŽNE KLINIKE SO DOKAZ IN PIKA NA i VSEGA ZLA, KI PRIHAJA NAD TA NAROD ! ZEMLJEPISNO VKLEŠČENI MED MADŽARONI, GERMANI IN LAHI , SMO PREŽIVELI TISOČLETJA, TEH KUMROVŠKIH, PARTIJSKIH BIKONOV, PA IZGLEDA, DA NE BOMO ! MANEKEN PAHOR IN TA ZARESOVSKA SVOJAD NAS BO SPRAVILA OB DOMOVINO !

    • Mimi je rekel/-la:

      Peter, se strinjam z Nejo, to je pa res lep (in meni nadvse všečen) pogled, en poseben svet!
      Čudovito! :)

    • koseski je rekel/-la:

      znamenite pesmi so se spremenile:

      1. Druže tito mi ti se KOLJEMO,
      da sa tvoga puta ne skrenemo.

      2. Šivala je deklica anus,
      oj, anus rdeč od krvi…

    • Mimi je rekel/-la:

      Škoda, Koseski, da imaš take asociacije, pa tako lepo znaš tudi pesnit kdaj. :|

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ti bi pa na Titu in anusih moralizirala!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    KAKTUS, CVEK; RUKAR in ZAHOJENEC; kje se sončite, ko je na forumu najbolj zanimivo?

    Da morda z vnuki ne ponavljate partizanskih pravljic za tako imnovani Kviz zmage, ki ga bo po šolah in vrtcih organizirala Zveza združenj borcev za vrednote NOB?

    Se imate namen potegovati tudi za kako nagrado?

    Kako je že rekel tisti rimski cesar, ki je uvedel davek na stranišča, ko je potegnil iz žepa zlatnik?

    Ne smrdi, je dejal!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Dragi g.Štrous, kaj jadikuješ. Vam otročičkom, čeprav pod “težo” plavih titovk in rdečih rutic, je zato odpadel pouk tistega davnega dne v letu 1979. Trpeli smo mi, odrasli, ker nam je oblast za čas maršalovega “mimovoza” zaprla vse gostilne ob v “mimovozu udeleženih” cestah.
    Mimogrede še o usmrtitvah vojakov sovražnih vojska; po italijanski kapitulaciji so partizani ščitili “pot domov” italijanskim vojakom, pripadniki Wermachta pa so uživali vso zaščito, kakršno vojnim ujetnikom zagotavlja ženevska konvencija (slišal na lastna ušesa iz ust bivšega vojnega ujetnika, ko sva se za isto mizo srečala med dopustom v Istri).
    Oče je preživel šolo kljub “Bog ohrani..” in “Bože pravde..”, sin ob “Za domovino..”, vnuki pa brez raznih parol in molitve. Predvsem pa bi bilo današnji mladini prvenstveno nuditi “kozjih molitvic”. Koristile bi jim bolj kot “Očenaš..”

  • POMLAD JE TU je rekel/-la:

    Izvrstno Štrovs!!! Ni kaj dodat!!

  • Luka je rekel/-la:

    Hujša od katerekoli vere, s katero vplivne skupine posiljujejo otroke, je le antivera. In sicer zato, ker pri svojem nasprotovanju ne uporablja trezne glave in premišljenih argumentov, ampak brezglavo, na osnovi puhlic, skuša demantirati vse trditve in dogme, ki jim nasprotuje.
    Posledica je kotel, v katerega je nametano vse govno, kar ga človek lahko sproducira. Normalen človek, ki se bori za preživetje in nima časa za kakršnokoli utemeljeno in s dejstvi podprto analizo (kot ga imajo FDV-jevci in razni Yes-ovci), zato pade v ta lonec in se mu zamegli še tisto, kar je prej mislil, da drži.
    Seveda pa obe strani tega ne učijo in demantirajo zaradi kakršnekoli dobrodelnosti ali dobrohotnosti, ampak izključno zato, da speljejo vodo na svoj mlin.

  • Farko je rekel/-la:

    Ne pozabite krivic, nikoli!!! Gnojnica za rast sovraštva belih, rdečih, črnih, starih…..

  • dado je rekel/-la:

    Peter, lepo si povedal vse,
    le tega ne,
    da slovencev kremenitih gorje
    še vedno v murglah skriva se,
    v nebo zavija oči,
    kot da tja iti se boji!

  • Bil Gladen je rekel/-la:

    Jaz sem absolutno za smrt okupatorjem in domačim sovražnikom. Pod tem podrazumevam tudi tiste ki sosedu kopajo jamo, ubijejo kravo ali mu pokradejo težko zaslužen denar v imenu čistega pohlepa in egoizma. Če kdo ima rad take, naj se im prirdruži in neha govorit od enakosti za vse, ker se mi zdi pravično da si vsak enakopravno obravnavanje mora tudi zaslužit z svojimi dejanji, ne pa jo zahtevat kot pravico.
    Torej, če kdo sodeluje z okupatorji in dela proti svojimi, si ne zasluži sploh živeti na tem ozemlju. Raje jih v Hag pošljite kot pa da zapravljajo davkoplačevalski denar v parlamentu… :P

    • edmund je rekel/-la:

      Če si tako prepričan v svoj prav , začni udejanjati svoja načela, ozri se okoli sebe, tudi če boš aktiven 24 ur na dan in 365 dni v letu ti dela ne bo zmanjkalo…..pa mirno vest ti želim…….

  • Mimi je rekel/-la:

    Peter, v bistvu zelo dober tekst, en svoj pogled, bi se pa komot izognil terminologiji ‘komunajzarski’, ‘dildomafija’ :| ipd.
    S sovražnostjo in označevanjem bomo težko dosegli spravo in ljubezen, zato je na tak način ne pričakujmo; najboljše je kar pri sebi oz. prvi začeti.
    Tudi na tak način ne kažeš spoštovanja, tako da ga tudi terjat ne moreš.

    Moje mnenje o verouku v šolah: naj bo, vendar posebej, kot dodaten izbiren predmet in naj se obravnavajo vsa verstva oz. vsaj tista, katerih predstavniki oz. verniki bivajo v Sloveniji.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kak pouk pa naj bo za tiste, ki verjamejo le v Boga, ki seimenuje - brez dela prisluženi denar?

    • Mimi je rekel/-la:

      ne vem, o kom točno govoriš, a mene to tudi moti, kar praviš.
      Skratka, strinjam se, da brez dela ni jela, vendar že nekaj časa dodajam: brez jela tudi ni dela. :)

      men se zdi da se kar nekaj jeziš. :)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Včasih so modriljudje govorili, najprej delo, potem jelo!

    • Mimi je rekel/-la:

      Potem sem tudi jaz modra - enako govorim oz. furam (ampak to sicer bolj zato, ker tako pač je, in ne toliko, ker bi sama bila tako disciplinirana al kakšna). :)

    • peter je rekel/-la:

      @Mimi:
      termin “komunajzarsko” sem izbral, če si lahko izposodim Predsednika, “po tehtnem premisleku”.
      pomisli, no - še 20 let nazaj je bila, če pogledamo kolikor toliko objektivno, celotna družba naravnost pobebljena! tisti gosgovor (po Orwellu, 1984), kamorkoli si pogledal…
      o dildomafiji, to je pa vendar tudi jasno, pa Delo ne bo pisalo, kenede. zato se požrtvovalno trudim sam :)

    • Neja je rekel/-la:

      Kar se mene tiče, res več ne vem, kdaj je bila družba bolj pobebljena, zdaj ali pred 20. in malo več leti, samo da zdaj kaže druge simptome, s tabo, Peter, vred.

    • peter je rekel/-la:

      I beg to differ, Neja, kar se tiče moje osebe - sicer se pa seveda strinjam. ;)
      pobebljena je tudi danes, v glavnem malo drugače.
      v marsičem je prav danes celo huje kot kadarkoli sploh (je potrebna razlaga?)

      ampak tokrat opozarjam predvsem na konkretno linijo pobebljenosti, ki se vleče zvezno, skozi desetletja.

    • Muss je rekel/-la:

      Kakršnakli oblika verstva naj si bo to krščansko ali pa komunajzarsko ne sodi v javne šole. Ne smemo zastrupljat ljudi z dogmami. Ni humano otrokom ki niso zrele in odrasle osebnosti vcepljat v glavo neumnosti ki temeljijo na dogmah. To počne cerkev, ko 6 letnim otrokom začne prodajat svoja prepričanja za neomajana dejstva in kot so to počeli komunajzerji v bivšem sistemu. Človek naj se odloči za kakršnokili obliko verovanja v odrasli dobi svojega življenja ne pa ga prepričevat v dogme pri njihovih mlečnih letih. Kdaj boste ljudje uvideli to? Oziroma ali slovenceljni resno nameravajo poneumljat svoje otroke z neumnosti kot je vera?

    • Neja je rekel/-la:

      Soglašam, Peter, a marsikaj pa se zvezno vleče skozi stoletja. Oj, si ti kaj v sorodu z Markom?

    • peter je rekel/-la:

      Oj, dovolj da vem, da je politika kurba ;)

    • Mimi je rekel/-la:

      Muss, enako kot zgodovino turirat tamalim.
      Čemu ne bi bil neobvezen predmet - verstva?
      ali naj umetnostne zgodovine tudi ne bi bilo?

      Peter, ja, pač si dost brihten in elastičen, da si se zdaj izmuznil, kot riba. ;)
      Imaš svoj prav, jaz pa še vseeno mislim, kar mislim: ne počni drugim, česar ne želiš, da drugi počnejo (tebi). V tem je vsa kujnšt.
      Mefisto bo skočil na noge (”brezvezno dolgočasno spravljanje”), jaz pa se ne pustim motit. :)

    • Neja je rekel/-la:

      Peter, za politiko se zanimam bolj “tako mimogrede” in mi ni bilo takoj jasno, kakšne so sorodstvene vezi. Politika je res kurba. Težko me pa prepričaš, da si iskren in objektiven pri ocenjevanju raznih ver in njihovih nosilcev. Sam veš, zakaj.

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, a ti tudi veš, zakaj tako sklepam?

    • Mimi je rekel/-la:

      Ne, razen tega kar je vid(e)nega v prispevku, ne…
      ali je še kaj zadaj oz. bi naj bilo, kar bi lahko videla?
      No morda te nisem razumela dobro ali nisem dovolj poučena… ampak se mi zdi, da nam pogosto na čelu piše, za kaj se zavzemamo, česar pa ne vidim kot narobe…
      aja morda, ker se piše kot nekdo?
      misliš kot sorodstvene vezi?
      No, tudi to sem mislila (pač prednike tudi) z “vsem v paketu” - da pač dobimo takšne in drugačne informacije.
      Če otrok doma skoz posluša “komunajzarji, paritzani so ubil dedka” in podobno, mu bo to vcepljeno v najglobljo bit. In to je škodljivo. Mene k sreči niso masirali s tem, moja mama je apolitični tip (prav tako moj fotr, ki pa se je prehitro odrolal, da bi lahko bistveno vplival na karkoli takega pri meni, sta pa oba ponosna…. ne oni butast ponos, pač pa spoštovanje svojih korenin itd.).
      V glavnem, moja mama je bila vzgojena v krščanskem duhu in je tudi mene vzgajala v tem DUHU - ne pa tudi s temi prijemi, metodami. ;)
      Tu sva si podobni: če besede ne pašejo z izvajanjem, ne verjameva besedam. :)
      Sem se pa sama doma *učila* verouk. :o)
      Moja prijateljica je hodila k verouku in sem se navdušila, potem ko je bila v 2. razredu, mi je dala učbenik iz prvega in sem SAMA (samoiniciativno!) delala naloge (!!! ;o)) in vse to) to *študirala*. Ker me je zanimalo. :) Podobno kot sem se učila dvoročno sama klavir.

      No zato tudi menim, da je lahko otrokom zanimivo, NE DA bi jih kdo posiljeval s tem.
      mene niso, vseen me je zanimalo.

      Morda sem zašla…
      so what. ;)

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, zanimivo. Tudi moji starši so živeli po krščanskih vrednotah, čeprav niso bili verni. Bili so spoštljivi do vseh, pripravljeni pomagati, odgovorni, samokritični. Okolje res lahko precej vpliva s svojim vzgledom.
      Tudi mene moti tako Petrovo označevanje, kot praviš. Tako lahkotno ga strese iz rokava in tako enobarvno, samo z enim predznakom opisuje obdobje, ki, po mojem, ne živi čisto na ta način v njegovih spominih. Verjetno mu je do takih spominov nekdo malo pomagal, mogoče tudi kakšen “spreobrnjeni zgodovinar najnovejše zgodovine”, če že zanemarim korenine Krščanskih demokratov. Sočnih prispodob `a la Matilda, pa se je lahko naučil kar doma. Mogoče se motim in jabolko pade daleč od drevesa.

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, zanimivo, ampak ne presenetljivo. :) Saj se veliko tega vidi v pristopu… oz. sva že bili tolikokrat (v zame pomembnih, ključnih ipd.) temah na zvezi, da te tu vidim sebi zelo blizu oz. tudi brez teh besed bi enako mislila. :)
      V enih zadevah si skromna, kot jaz. Zelo cenim skromnost (natančno toliko kot preziram požrešnost). Nekateri slednjo nepravilno menjujejo za (pretirano) ponižnost, sama tega ne dojemam tako. Gre za spoštljivost in tu sva (kot opažam) iz enakega testa. :)
      Ampak ne bi se jezila ali očitala Petru (ali komurkoli) vpliv staršev; saj vsakdo kaj *faše* s te strani (jaz morda nisem predsodkarstva in sovražnosti do drugih/drugačnosti…, sem pa kaj drugega). Temu se pač ne moremo izognit; tudi mi bomo vcepili svojim otrokom in vsem zanamcem kar jim pač bomo… Odvisno tudi od njih.
      Če mi nekdo skuša vsilit vampe, jih lahko tudi odklonim. :)
      (*ko sva pa že bili ravno pri skromnosti in vampih :)): ko sem bila majhna, se iz spoštljivosti nekoč nisem upala odklonit vampov in sem tisto žvečila in se mi je želiodec obračal, pa me je frenda potem spasila… :) ampak hočem pa rečt, sem se bila prisiljena naučit, da vsega pa tud ne bom goltala ;) - pa spoštlljivost gor al pa dol ;)).

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, tudi jaz ne mislim očitati vpliva staršev. Želela sem samo reči, da Petru ne morem čisto verjeti, da je to, kar nam želi prikazati, da je. Ne morem vsega “kupiti” na slepo.

    • peter je rekel/-la:

      @Mimi & Neja:

      definicija gnile družbe, “omrežene”, klientelistične in skorumpirane, tako zelo, da so ljudje sprevržene “vrednote” ponotranjili:

      nekdo nekaj napiše - nekdo drug prebere, pa se denimo s čim ne strinja - nemudoma začne na glas spraševati: “aha, kdo je pa njegov ata!?”

      vdam se torej, kaj mi pa preostane… zmagali sta:

      - priznam, sem minister za notranje zadeve naše republike. moja mama je v kazenskem postopku, ker je samovoljno v seznam članov svojega društva vpisala nešteto fizioterapevtov, da bi si neupravičeno pridobila denar, ki ji ne pripada. moj partner pa je “consigliere” vseh taglavnih…

      - priznam, kar 2 mandata sem bil ustavni sodnik Ustavnega sodišča te republike. moj ata je edini državljan te iste republike, ki je bil ovaden za genocid. ampak ovadba je na srečo padla - nekoč je bil pač šef OZNE in, zna se, OZNA sve dozna. bilo kuda UDBA svuda.

      - priznam, sem predsednik Računskega sodišča te republike. moj dedek je bil, primite se za stol, čisto pravi Edvard Kardelj.

      -
      -
      -

      :))

    • Neja je rekel/-la:

      No, Peter, pa sem te le sprovocirala. Zdaj mi pa razloži, seveda, če želiš.: Veljajo ali ne veljajo domneve, polresnice, izmišljotine za vse enako: zate in za tista, druga dva, in še za mnoge o katerih vse sorte natolcujejo? Tudi za predsednika države, na primer?

    • peter je rekel/-la:

      ne, ne veljajo za vse enako. ravno tovrstna uravnilovka je simptom gnile družbe. pri teh zadevah kaste še kako štejejo. če ne drugače, pa vsaj skozi izkoristek tranzicije, kjer se je delil kapital - premoženje pa se odtlej deduje.
      vprašanja o predsedniku države pa ne razumem - kdo je bil Kučanov, Drnovškov ali Tuerkov ata, se ne ve (ni v javni zavesti) in je torej tozadevno irelevantno. da bi njihovi otroci stvari kaj zlorabljali, pa tudi ne vem.

    • Neja je rekel/-la:

      Peter, nisva na isti valovni dolžini in se meniva o različnih stvareh, kot razumem. Bi bilo potrebno več časa.

    • Neja je rekel/-la:

      Peter, ker sem zbolela in imam zato čas, bom vseeno poskusila razložiti svoj pogled, če se ti bo ljubilo prebrati.
      Iz tvojega načina pisanja se da sklepati, da ne ocenjuješ komunistične ideologije razumsko, da imaš do nje poseben odnos in da drugo vero omenjaš mimogrede zaradi navideznega ravnotežja. Tvoja čisto osebna stvar. Zmotil me je samo občutek, da se želiš prikazati kot objektivnega ocenjevalca. Govorim: moj občutek, ki je lahko zmoten. Potem lahko razvijam naprej: Seveda imam prav, saj je oče ta in ta….. in starši vplivajo na oblikovanje otrokovega odnosa do sveta, do vrednot…. In ti si pripravljen /?/ to “priznati”, zato da s prstom pokažeš na druge, ki imajo bolj “patogene” starše in so se zato razvili v bolj “sumljive” osebnosti. Morda bi bil pripravljen priznati, da je bila tvoja razstava v Muzeju vendar plod tvojih socialnih mrež in pisanje te kolumne v dogovoru ali naročilu nekega “spreobrnjenca”. Ugibam.
      V resnici pa sem želela reči tole: Seveda dajejo starši na razvoj otrokove osebnosti svoj pečat. A ne samo starši, tudi drugo okolje, pa literatura, lastna doživetja, izkušnje in tako naprej. Lahko potem neznanci res objektivno ocenjujemo? Sem mislila, da si že boleče občutil na svoji koži in to sem imela v mislih, ko sem napisala, če sem te sprovocirala. Želela bi si namreč, da ne bi ocenjevali ljudi po domnevah, lažeh, rumenem tisku, zmotah /ali tudi kriminalnih dejanjih/ bližnjih. Ne tebe, ne mene in ne tistih, ki jih ti navajaš.

    • Neja je rekel/-la:

      PS: Pravim: po domnevah, lažeh, rumenem tisku, zmotah /ali tudi kriminalnih dejanjih/ bližnjih…. Druga stvar pa so argumenti.

  • dyboc je rekel/-la:

    Ampak ali ni vsaka ideologija tudi religija? Danes ne hodimo k enakem verouku kot pred 30 leti?

  • 1Arhitekt je rekel/-la:

    Kot ponavadi, z užitkom prebrano, Peter.
    Kar težko dojet, kako smo tako zlahka sodelovali v tej možganopralni orgiji (ki se skozi naše mainstream medije po svoje še kar nadaljuje).

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Pridružujem se čestitkam in obenem upam, da se nad mladega cicibana zaradi njegovega oporečništva niso spravili z ljudsko milico, kot to še dandanes ponekod počno.

  • butalec je rekel/-la:

    Trenutno v Evropi ne obstaja nobena starejša bolj zločinska in kriminalna organizacija kot je RKC. Skoraj vse svoje neizmerno premoženje si je pridobila z goljufijami, kriminalom in zločini v vsej svoji 2000 letni zgodovini. Na tak način je vzgajala in še želi vzgajati svoje ovčke. ” Komunajzarski” poskus je bila le kratka epizoda, pa še “komunajzarji so bili vzgojeni kot katoliki v katoliških šolah. Zato RKC čimdlje stran od otrok in šole in kolikor je le možno tudi od vzgoje, Za vero naj se odločajo šele odrasli in zreli ljudje na podlagi lastnih izkušenj, ne pa da jih v svoje občestvo s krstom že ob rojstvu vključi RKC. Pa da se razumemo, nimam nič proti veri ne sprejemam le RKC kot institucije in klerikalizma kot njene politike.

  • Forestina je rekel/-la:

    Spoštuj telo drugega. Otroci se morajo naučiti spoštovati telo. To je edina dragocenost, ki jo imamo na tem svetu.

    http://vranika.blog.siol.net/?s=boris+pahor

    • Forestina je rekel/-la:

      Čas je, da italija prizna vse hudo kar je bilo storjeno pod najbolj krščansko državo in obsodijo fašizem.
      Naj se ljudstvo ne pusti zavesti od raznih časnikov in politikov, od t.i. očetov domovine in likov, ki delajo, ko ostali spijo….

  • NoMercy je rekel/-la:

    € naš, ki si v banki
    daj nam danes naš vsakdanji kruh
    in ne vpelji drugih v skušnjavo
    da bi mi ga ukradli.

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Mi na Finskem podpiramo hrabri boj slovenskega naroda proti komunajzarski pošasti.

  • šifra je rekel/-la:

    .. še že krtike in kritika ,potem, na obeh strane “medalije”…od vzroka,do posledic…!
    potem bo tvoj sestavek “verodostojen” … tako še en dodaten,sestavek,za po) tvojem mnenju,nekatere) “budalaste” komentatorje..!
    sicer nisem pristaš, niti ene niti druge “resnice”…!
    ..samo prave.. te ne nadeš v levi in desni politični “izdelavi”…! kje ni prostora za humanost narsvbe pravice “enakosti”

    • Mimi je rekel/-la:

      se popolnoma strinjam, Šifra, samo vsakdo ima pač pravico da ima en svoj pogled (ki je pač tudi pogojen z vsem v paketu :))

      Meni vse to (tako podrobno in vztrajno) gledanje nazaj ni tako konstruktivno (ker ni mogoče iz obravnavanega nič več iztisnit v smislu napredka, rasti).

      Kot rečeno, sprave ne moremo doseči, če hočemo *nasprotnika* prisiliti v svoje videnje in svoj prav, pač pa z razumevanjem njegovega prav in s kakšnim korakom v smer sprave…

      Ne na *eni* ne na *drugi* strani ni toliko pripravljenosti za spravo, kot se hoče prikazat in kot bi si vsi skupaj želeli, najverjetneje ker so to ‘hvaležne teme’ (hvaležne zato, ker jih lahko kadarkoli iz rokava potegnemo, ker niso nikoli dorečene, kaj šele razčiščene).

      Potem ko je pa kdo dejansko za Spravo (vsi prjatli, vsi enakopravni), je pa to folku skoraj nekakšna ezoterika. :)))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Nehaj dolgočasiti s to spravo!

      Kaj se imam jaz spravljati s kakim množičnim revolucionarnim morilcem!

      Opraviči naj se tistim, ki jih je prizadel in izrazi iskreno obžalovanje pred narodom in državo ter se v znak resnosti svojega spreobrnjenja odpove vsem neupravičenim privilegijem!

    • Mimi je rekel/-la:

      “Nehaj dolgočasiti s to spravo!”
      :))) aja, ti bi se rajš kregal. ;)
      je bolj spajsi. :o)))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pridi, ti bom pokazal Hudo jamo, pa še kak svet kraj!

      Potem boš bolj previdno govorila o spravi!

    • Mimi je rekel/-la:

      ja, veliko je brezen na teh in onih straneh.

      torej ti nisi za spravo?

      bomo imeli dve državi??

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tudi sam Kocijančič je med spravno mašo v Kočevskem rogu, ki jo je daroval nadškof Šuštar, pred TV kamerami tiščal obe roki do komolcev v žepa in igral žepni biljard!

    • peter je rekel/-la:

      @šifra:
      no, sklicevanje na uravnilovko tu vendar ni na mestu.
      izhajajmo iz nekega trenutka.
      - potem ti pade predlog, da spet rabimo Titovo. če tega ne bi bilo, o tem sploh ne bi govorili.

      - potem zasujejo vse šole s takim “Nagradnim Kvizom zmage”. meni se zdi to resnično odveč. če tega ne bi bilo, pa seveda o tem ne bi govorili.
      ne mi torej z “drugo platjo medalje” - če nekdo iz kleti kar naprej vlači take zadeve, je treba nanj pač pokazati s prstom.

      @Mefisto:
      v redu, Kocjančič. ampak meni se zdi resnično nobel, ena taka prekrasna metafora Sprave, dejstvo, da njegov izjemno študiozni sin prevaja stare cerkvene dokumente in podobno. tisti, ki je med drugim zaslužen za prevod kompletnega Platona.

    • Neja je rekel/-la:

      Je pa, Peter, tudi čudno, da tvoj prst ne kaže tudi na vse druge čudne stvari. Se kdaj vprašaš, zakaj?

    • peter je rekel/-la:

      hm, Neja - moj prst vendar kaže na vse čudne stvari.
      ampak treba je iti po vrsti, po eno naenkrat, saj ni vsak dan četrtek ;)

      na tvoje vprašanje, če se kdaj vprašam, zakaj moj prst ne kaže na vse čudne stvari, je torej odgovor:
      ne, tega se mi ni treba spraševati :))

    • šifra je rekel/-la:

      @ mimi
      ..očitno so zgodovinska dejstva in vzorci “prekletstvo,”ki nas slepi in onemogoča “jasen” v/pogled na “resnico”,da vsi prihajamo in vsi odhajamo…

    • Neja je rekel/-la:

      Me veseli, da se ti tega ni potrebno spraševati, Peter, se bom ob četrtkih pustila presenetiti.

    • Mimi je rekel/-la:

      Šifra, morda… in morda tudi zato nisem nikoli prav marala zgodovine.
      Kar ene zapovedane percepcije? :|

  • kaktus je rekel/-la:

    G. ŠTROVS, veliko preveč veste o cerkvi in veri, da bi bil iz pristnega ateističnega gnezda, samo malo nerodno ti je, da bi priznal, da si hodil v cerkev, k obredu ! Pa to se dogaja s celo plejado sedanjih politikov, tudi s ŠKOLJČEM, ki je bil vzoren ministrant in raznašalec “DRUŽINE” priljubljenemu duhovniku v Breginju ! Kot katoličani moramo imeti tudi ponosa za to ali je ta komunistični , do konca sprevrženi ateizem, tako zelo pomenbenben, da tajimo krščanstvo, to vrednoto SLOVENCEV, zaradi katere smo bili edino zmožni “stati inu obstati ” ! S čim se imata danes pohvaliti še STANOVNIK, RIBIČIČ, ROTER, KUČAN, če vemo kakšni so rezultati “tekovin revolucije” ! ONI SE IMAJO RES ČESA SRAMOVATI !

    • peter je rekel/-la:

      @kaktus:
      eee - kje sem se pa pridušal, da naj bi bil “iz pristnega ateističnega gnezda”?
      napisal sem le, da mi je bilo s katoliškim veroukom prizanešeno. če mi ti ne verjameš, to seveda ni moj problem. ne vem sicer, koliko si luciden, ampak do tega, da se tu nimam nobene potrebe lagati, bi se najbrž lahko prikopal tudi sam? če bi k verouku hodil, bi to pač omenil - zapis zaradi tega ne bi bil nič manj sočen, sramoval pa se tega seveda tudi ne bi, kenede.
      cerkveno obredje pa seveda poznam - poroke, pogrebi, maše, Miklavž, Božiček, Dedek Mraz, potica, pirhi :))
      no, to se ti bo pa gotovo zdelo zanimivo: besedilo latinske maše pa nas je naučila kar slavna Narcisa pri umetnostni zgodovini na Gimnaziji Bežigrad. ja, prav takrat, ko smo imeli tudi STM :))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Dedek Mraz ne spada ravno med cerkveno obredje!

      Pepozno je prišel s Stalinovih step!

    • peter je rekel/-la:

      MEFISTO, Dedek Mraz je bil mina :))
      (v cerkveno obredje pa seveda spada, le ne katoliško)

    • Neja je rekel/-la:

      Peter, še prej pa je bil mina Božiček in božič. Lepo so preoblikovali /zminirali/ zimski solsticij.

    • Mimi je rekel/-la:

      Ma najboljše je vse praznovat in vsakič dobit kup daril. ;)))

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, prav imaš, lahko bi se veselili in se imeli lepo.

  • RUKAR je rekel/-la:

    MEFISTO @, nevem s čim bi se prislužil tvojo zaskrbljenost, kot dopisovalec tega bloga gotovo ne ! KOT te poznam , je ravno MEFISTO sposoben, naši in moji odsotnosti odgovarjati in podkrepeliti vse levake, udbovske, kumrovške in pasje brusače v kozji rog !

  • konec je rekel/-la:

    titovi in komunistični verniki so najbolj blazni, ker

    BOLJ RAZUMEM; da nekdo verjame v osebo (boga) , ki je umrl v revščini, ni kradel, ne moril, in je celo UMRL za ljudi…kot KLAVCU, ki je ponižal, umoril vse drugače misleče, živel v izobilju in se vedno LAGAL.

  • Tihec je rekel/-la:

    Tole se smiselno ujema s člankom:

    Pravkar gledal dokumentarec “Mari Carmen Espana” na RTV. Govori o Francovem krutem, diktatorskem režimu, njegovem čaščenju (gigantski mavzolej v gori z najvišjim križem, poimenovanje ulic), o poboju republikanskih poražencev, o zaroti molka tudi po uvedbi demokracije in o napornem oviranem odkopavanju prikritih grobišč, da bi živi dosegli mir s pokojniki.

    Kot bi gledal vzporedno ali pa alternativno zgodovino: “kaj bi bilo, če bi bilo” Če bi denimo zmagali domobranci. Ampak problemi so pa popolnioma enaki. Naš jugoslovanski Franco ima tudi še vedno spomenike in ulice in prikrite neoznačene grobove pobitih… Pa še umrl je nekaznovan in pospremljen z najštevilčnejšim pogrebnim sprevodom svetovnih voditeljev.

    Hudič pa je, ker bi osebno vseeno izbral rdečo zvezdo kot pa štolo… Zdaj se res vidi dilema izbire totalitarizma, pred katero je stal mali človek. Nisi mogel vedeti kdo bo zmagal - slutil si edinole da bo maščevanje gorko…

    Želim mir vsem žrtvam smrtonosnih ideologij.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Generalisimus Francvo je bil sreča za Španijo!

      Si lahko predstavljate, koliko bi bilo mrtvih, če bi takrat zmagali komunisti!

  • tondija je rekel/-la:

    Meni je to vprašanje #37 popolnoma nerazumljivo.
    Je mar le meni?!

    “Ali je s povojnimi usmrtitvami vojakov sovražnih armad in njihovih sodelavcev, kar sicer vsi obžalujemo, mogoče opravičiti teror, ki so ga izvajali med vojno okupatorji in njihovi sodelavci nad slovenskim prebivalstvom?

    c) Ni mogoče, čeprav so bili množični povojni poboji večinoma zunajsodni in zato nezakoniti. …”

    1.varianta (trda):

    Vprašanje:
    Ali SE je s povojnimi usmrtitvami vojakov sovražnih armad in njihovih sodelavcev, kar sicer vsi obžalujemo, mogoče MAŠČEVATI ZA teror, ki so ga izvajali med vojno

    Odg:
    Ni mogoče, ŠE POSEBEJ KER so bili množični povojni poboji večinoma zunajsodni in zato nezakoniti. …”

    2. varianta (blaga):

    Vprašanje:
    Ali je povojnE usmrtitvE vojakov sovražnih armad in njihovih sodelavcev, kar sicer vsi obžalujemo, mogoče opravičiti S terorJEM LE-TEH, ki so ga izvajali med vojno

    Odg:
    Ni mogoče, TUDI ZATO KER so bili množični povojni poboji večinoma zunajsodni in zato nezakoniti. …”

    P.S.
    Se mar motim? Ali pa je takšno poliranje stavkov napisano direktno za lepljenje na mladinsko pozdavestno tablo. Pa to vprašanje je propaganda. To je indokrinacija! To je lažna nepismenost z namero pranja možgana!

    • peter je rekel/-la:

      tondija, bravo!
      do tvojega prispevka se ni še nihče obregnil ob bistvo, torej ob “Nagradni Kviz zmage”.
      o tem je vendar toliko povedati… na to temo bi lahko nastali 3 doktorati! ma - iz tega se da rekonstruirati popoln psihološki profil nominalne levice, z vsemi nevrozami!
      in #32 (37 je najbrž lapsus, ker je vseh le 35) sploh ni nujno najbolj problematična…

      pravzaprav sem tokrat pričakoval naval komunajzarjev in globoke debate o posameznih točkah kviza - pa so se zgleda vsi poskrili…

      ajde, se bom še malo pohecal:
      toliko so mi vsi govorili, kako da je Vest levičarska - zgleda pa, kot da jo v resnici berejo izključno klerikalci in podobni črnuhi :))

    • Mimi je rekel/-la:

      Peter, ja, meni je tudi padlo v oko; ti hecni naštimani odgovori.

      To me v splošnem moti. Tudi pri raznih anketah recimo, ko ti kar polagajo odgovore, ki na nekaj napeljujejo in podobno (primer: ali se strinjate z Janezom Janšo, da je vlada cincava? :o)) ;))

      Kar se pa tiče odgovorov in mojega osebnega pristopa; v šoli sem pri teh raznih psiho in inteligentnih testih, če so bile možnosti od a do d in mi nobena ni fitala, preprosto dodala (stisnila notri eno mikro vrstico) e) in svoje mnenje zraven in sem TO označila. :o))
      No ponavadi so me potem *odpravili* z “ima preveč domišljije”. :))

    • Mimi je rekel/-la:

      Topolino, lepo, nekako ganljivo tudi. :)
      sem pa dosti tega pogrešila… (no a ko sem ravno Lipicance, so se pojavili ;))… npr. človeško ribico, čebele (Radovljica je bila menda [nisem ravno na ti z zgodovino, naj me kdo popravi če se motim] med prvimi -2.?- na območju avstroogrske s čebelarsko tradicijo)… pa še kaj.
      Sam spot pa: prepočasen oz. ne dovolj dinamičen, marsikaj se bi dalo iztisnit še iz “lepot mojih in naših”. :)

    • miro je rekel/-la:

      Tondijine variante odgovorov implicirajo, da je bila vojna zakonita. In seveda tudi teror in poboji in mučenja…, ki so se izvajali med vojno. Ali pa, da so fašistični teror in poboji in mučenja na primorskem med obema vojnama OK in zakoniti, niso pa OK povojna maščevanja za pretrpeno gorje?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI, imam občute, da nimaš veliko izkušemj z javomnenjskimi intervjuji!

      Iz prve roke bi ti lahko povem o tem, kako se ustvarja in ne meri javno mnenje, ker sem bil že nekajkrat počaščen, da mi je vsiljevala svoje mnenje sama NINA MEDIA!

      Ob vseh teh sociačdemokratskih inovacijah, kako ponižati in izstradati delavstvo, ki jim je naivno pomagalo na oblast, bi se lahko kdaj pa kdaj ob osebi Janaša ugriznila v jezik!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, pa so res parkrat že tud name naleteli.
      Tudi meni so nekoč vsiljevali mnenje, tako da sem bila nekoč kar neprijazna do osebe ki me je anketirala; dobesedno so mi polagal odgovore v usta in sem rekla, ja samo ne morem teh odgovorov podat, ki so na voljo, ker se z niti enim ne strinjam, drugega pa nimate v izbiri. Pa je rekla, ja pač, potem pa enega izberite, sem rekla, kakšen smisel pa potem ima anketa? :o))

      Tistole je pa pogosto primer, da dajo pavšalno oceno, to pripišejo Janši in sprašujejo v anketah.
      Pogosto seveda tudi obratno oz. ponudijo kaj drugega, da ne moreš obkrožit oz. da te silijo v odgovore.
      Zakaj bi se ‘grizla v jezik’?
      Janša je javna oseba, ki naredi ogromno, da je viden, dejaven, v igri (in kot tak lahko pričakuje tud odziv).
      Pa se ti kdaj ugrizni drugod.

    • peter je rekel/-la:

      MEFISTO, tole malo šolo Toševe metode jim daj prebrati:

      http://alesgolli.blogspot.com/2009/11/politbiro-meter-vas-je-dovolj-v-hlacah.html

  • Levak je rekel/-la:

    Tudi mojo glavo občasno prečkajo pametne misli, dolgo pa v njej ne ostajajo.

  • kaktus je rekel/-la:

    PETER, hotel sem pač med ostalim tudi povedati, da se je vsa Slovenska prizadevnost, pridnost, delavnost umaknila balkanskemu ” snađi se ” in visoka morala naroda sesula v vsega dveh, treh kolenih !
    Danes sem začutil v staremu, sicer v krščanstvu vzgojenemu udbovcu Kavčiču precej krščanskega, napram sedanji pohlepni, požrešni oblasti, ko je ob tem spomnil LDS-ovo KATARINO na njeno ravnanje, povampirjenost !
    DOMINUS SVOBISKUM !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Dominus vobiscum!

    • Levak je rekel/-la:

      In s tvojim duhom! ……. po slovensko

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Za LEVAKE ni latinščina!

      Gospod z vami, bi se reklo slovensko!

    • Mimi je rekel/-la:

      samo da ni angleško. ;)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Na te stvari se pa ti ne spoznaš!

    • Mimi je rekel/-la:

      Na katere?
      Latinščino sem imela v šoli. ;)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Si latinščino imela v šoli ali si se latinščine učila?

      Tudi mi smo jo imeli v šoli, pa smo le redki obiskovali pouk ltinščine!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ne vem, katero latovščino si imel v mislih (ki si jo obuiskoval). ;))
      Govorila pa sem v prvi osebi. Pa presodi.
      V šoli sem imela pa tudi francoščino, pa celo zgodovino (ne bi človk verjel, a ne ;)) in - obrambo!
      ;)))) (tistega ki se ga ne sme imenovati, pa v tej zvezi ne bom omenila, pa čeprav bi ga lahko ;o))

    • Mimi je rekel/-la:

      Evo Mefisto, tale bo glih zate: parva scintilla saepe magnam flamam excitat. ;)

  • amen je rekel/-la:

    Et cum spiritu tuo.

  • xpunksnotdead je rekel/-la:

    Ampak kaj, ko boga ni …

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kdo te je pa naplahtal?

    • Mimi je rekel/-la:

      Janša. ;D

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Se še nisi naveličala same sebe!

    • Mimi je rekel/-la:

      Zakaj že?
      Pravzaprav uživam v svoji družbi. ;)
      (Ti si tako vprašal, da si mi praktično *položil odgovor v usta*)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI; ti si srečno bitje!

      Edine probleme, ki jih imaš, ti dela Janša, pa še ta trenutno ni na oblasti!

      Večini nam pa grenijo življenje predsednik republike, bivši nekdanji predsednik republike, premier, večina ministrov, neposobna in pokvarjena oblastna koalicija ter vsi tisti, ki podpirate ta propadli projekt.

      Tolažimo se lahkole s tem, da bo kmalu zmanjkalo tudi za vas!

    • Mimi je rekel/-la:

      Imaš pa kraterk spomin: nikjer nisem napisala da podpiram kak projekt. No sej to zelo dobro veš, ker ti potrpežljivo vsakič povem.
      ‘Vas’, ‘nas’ - brez zveze - vsi smo tu in vsi mamo na grbi vse.

      Tole tvoje vsiljevanje Janše pa bo kvečjemu doseglo nasprotni učinek.
      Veš da nisem volila ne levih ne desnih, da pa sem po prepričanju bolj leva, veš pa tudi, da Janše ne podpiram.
      Zakaj se okol tega vsakič po trepalnicah metat?

      Ali naj tud jaz pričakujem od tebe, da boš enkrat povedal, da te moti GG, Janković itd. in čao?
      Ne ne morem. ;))
      Ti tud ni treba od mene, da bom tih, ko bom hotla govort.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Od mene ne le, da lahko pričakuješ, da me moti GG ali faraon Janković in drugi!

      Mene tudi resnično motijo, manj od njiju pa matematika še ne pozna!

    • anton je rekel/-la:

      Mefisto… “kdo te je naplahtal?”…
      Tvoj Alah, menda, ki si mu prerok! Z letečimi sloni vred.

  • Levak je rekel/-la:

    Dominus vobiscum!
    Et cum spiritu tuo!

  • anton je rekel/-la:

    Spoštovani kolumnist,
    res ste imeli travmatično otroštvo. Ampak, osebnost ste pa bili! Že v “mlečnih letih”, ko ste se spraševali, “ali ste vi prfuknjeni, ali…”.
    Prebral sem dve vaši pisanji. Zadnjič, ko ste bili nekje svetovni popotnik in potapljač in tole… ko mlatite levo in desno. Po čem, ali kom?
    Pretrpeli ste, da niste imeli sreče biti cerkveni ministrant, prisilili so vas, da ste bili “komunajzarski ministrant”, a ste vseeno odrasli v odgovorno, očitno nadpovprečno uspešno osebnost.
    Ki sicer ne maha več z zastavico ob cesti, a ga sirene spremljevalcev “kardinalov” še vedno odrinejo na rob ceste, ali celo v jarek pod njo!
    Res ste spremenili svet!
    !

    • Neja je rekel/-la:

      Ampak, meni se zdi, da mlati le levo. Se motim?

    • anton je rekel/-la:

      Neja, ne vem! Ampak, čvekati, da si bil, pri osmih, desteih, celo petnajstih letih… upornik (z vedenjem!), se mi ne zdi pošteno.
      Še posebej pa se mi zdi sprevrženo predavanje o “ministranstvu”. Poznam kup ljudi, ki so bili ministranti v “svinčenih časih”… pa jim niso odrobili glav! Denimo, Cukjati… ali ni spoštovan zdravnik, zakonodajalec… nikoli mu ni bilo nič hudega.
      Potem pa, neki, domnevam mlad kolumnist, piše take, kot bi že upravičeval dvojno delovno dobo za posebne zasluge, čeprav za to nima nobenih zaslug?

    • peter je rekel/-la:

      spoštovani gospod Anton, duhovito je.

      tudi bistro - z vami se seveda strinjam, da je slogovni vrhunec pričujoče kolumne ravno v odstavku, kjer se pojavi beseda “prfukneni”.
      ob tem se lahko vaši ugotovitvi v prvem komentarju, “osebnost ste pa bili!”, le strinjam.
      ob tem vaši oceni iz drugega komentarja, “…čvekati, da si bil, pri osmih, desteih, celo petnajstih letih… upornik (z vedenjem!)…” seveda ogorčeno nasprotujem.

      vajina komentarja bi pa rad dopolnil, ilustriral, če hočete, še z zanimivim zgodovinskim dejstvom:
      bebavost tistega pobebljenega časa čudovito ilustrira, da je predsednica Pionirske organizacije moje osnovne šole nazadnje postala moja sošolka, ki je bila ena tistih treh ali štirih iz razreda, ki jih starši za Božič in na Veliki ponedeljek niso pustili v šolo (čeprav v glavnem odličnjaki, so bili ti nič krivi otroci deležni neopravičenih ur, pa tudi šikaniranja učiteljev in, to je najhuje, podjebavanja sošolcev)

  • Neja je rekel/-la:

    Veš kaj, Peter, nekatera pravila je vseeno treba spoštovati. Če nisi prišel v šolo in si šprical pouk iz kakršnihkoli razlogov, si pač dobil neupravičeno. Otroci so se za posledice v tistem primeru lahko zahvalili staršem. Zakaj pa je postala predsednica Pionirske organizacije? O čem pa ti to govori?

    • peter je rekel/-la:

      >o čem pa ti to govori?
      - o tem, da so otroci od vekomaj tarča takih in drugačnih Organizacij, ki se perfidno vrivajo med njih in starše.
      - o tem, da “komunajzarska religija”, kot sem jo tu definiral, v marsičem ustreza konceptu religije. hej - zakaj se potemtakem ne grejo registrirat k Satanovemu bratu? :))
      - o tem, da večina pridnih in delovnih ljudi lahko nekako prosperira v vsakem sistemu (najbolj seveda prosperirajo največje barabe)
      - …

    • Neja je rekel/-la:

      Če smem pripomniti: Meni govori o tem, da poskuša vsak človek zadovoljevati svoje potrebe -po sprejetju, veljavi…., kar ni sporno, dokler ne gre na račun drugih ljudi. To, kar pa se zdaj dogaja, pa gre na račun ogromnega števila Slovencev, na račun tudi potrebe po preživetju mnogih, pa so vojni časi daleč mimo. Bojim pa se, da bi nekateri spet radi obešali sliko boga, sliko črnega viteza in mahali z zastavicami.

    • Neja je rekel/-la:

      - o tem, da so otroci od vekomaj tarča takih in drugačnih Organizacij, ki se perfidno vrivajo med njih in starše….
      To velja, če so starši in Organizacije v “disharmoniji”. Drugače očitno ne zaznavamo težav, čeprav se “posledice” pri otrocih lahko seštejejo in postanejo zagrizeni in slepi borci….Še dobro, da lahko vseeno mislimo s svojo glavo…

  • Neja je rekel/-la:

    Kviz za Petra

    - Je treba v šolah učiti tudi zgodovino prejšnjega stoletja?
    - Se lahko govori o NOB ali je ni bilo?
    - Kdo je poklican za objektiven oris dogajanja?

    • miro je rekel/-la:

      Ravno prava vprašanja.
      Je pa tudi res, da naša zgodovina temelji na krščanstvu. Kar sploh ni sporno.
      Problematična pa je, in to zelo, RKC kot institucija. Gre za zločinsko organizacijo, ki najbolj spominja na kakšno mafijsko združbo, ki so jo izoblikovala stoletja nebrzdanega bogatenja na račun šibkih, stoletja diktatorskega vladanja, terorja, pobojev, mučenj…

      Petra moram pohvaliti za zelo dober zapis, iz katerega je jasno razvidna analogija med delovanjem cerkve in stranke, ki ima v državi vso oblast. Seveda so se komunisti manipuliranja z ljudstvom naučili od RKC. Prijemi so praktično enaki.
      Iz tega sledi, da verouk ne sodi v šolo; takšen ali drugačen. In tudi, da moramo imeti več političnih strank (tri so premalo, ali pa samo dve kot v ZDA) in proporcionalen volilni sistem. In obvezno več med seboj konkurenčnih veroizpovedi.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Mini kviz za Nejo!

      Katera poslanka SD je trdila, da je že videla bankovec za 1000 Evrov!

      Naj ti pomagam!

      V tej poslanski skupini imajo še nekaj tako pametnih poslancev!

    • Berlak je rekel/-la:

      Glede zgodovine so mi bili tista mati Pečanka, v enem od prvih slovenskih filmov, bili bolj simpatični, kot sedanja mamka Pečanova v Visokem Domu.:)) buči, buči morje Adrijansko.

    • Mimi je rekel/-la:

      :o)))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pa ne, da je tudi MIMI že plačevala s takim bankovcem!

    • Mimi je rekel/-la:

      ah kje, nič bat. ;))
      Nisem ravno tip, ki bi imel šop takegale v denarnici. ;o))
      Posmejala sem se, ker pod razno nisem pričakovala da bom videla kaj takšnega, ko sem šla klikat na link.

    • Neja je rekel/-la:

      Oprosti mi, Mimi, ampak morala sem Mefistu dokazati, da se Pečanova ni motila.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, za božjo voljo, s katerega planeta si pa padla?

      Graciozna poslanka SD je videla bankovec za 1000 Evrov kot plačilno sredstvo v Sloveniji!

      MIMI pa obžaluje, da nima takih bankovcev cel šop v svoji denarnici, temveč le kakega tu in tam!

      Morda pa ne vem, da so tudi taki bankovci plačilno sredstvo v boljših in premožnejših krogih vse nam drage kapitalske levice!

    • Neja je rekel/-la:

      Morda si ti nekam padel, ker ne moreš razumeti, da se je tisti človek, ki ga je Breda videla “plačevati”, šalil s prodajalko, Breda pa z vami.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      No, bilo je malo drugače!

      Poleg požrtvovalne poslanke ima očitno kak tak bankovec v denarnici tudi MIMI!

      Dvema prepričanima levičarkama, ki se nikoline šalita, boš že morala verjeti!

    • Neja je rekel/-la:

      Seveda ga imata v denarnici, a samo zato, da z njim dražita take tiče kot si ti, oprosti, hudiče.

    • peter je rekel/-la:

      @Neja:
      odgovor na tvoj kviz:

      - itak. ne le prejšnjega stoletja, zgodovina se je, kar se mene tiče, začela z Velikim Pokom.
      če pa vržeš oko na “Nagradni Kviz zmage”, se jasno vidi, da se je Zgodovina začela s sestankom v Vidmarjevi vili in končala - no, Dan Zmage je 9. maja, ampak med ponujenimi odgovori pri točki o koncu vojne pri nas tega datuma ni na izbiro… Takole se bo izšlo: Zgodovina se začne in konča z NOB.

      - o “zgodovini NOB” se seveda lahko govori, o tem je treba govoriti!
      ampak pazi zdaj - tile kljukci se ne imenujejo “Društvo varuhov zgodovine NOB”, ampak “Društvo piscev zgodovine NOB”. tudi to je oksimoron, kenede - NOB, karkoli že to pomeni, se je dogajalo pred 70 leti, tile pa permanentno pišejo. pišejo, pišejo “zgodovino NOB”, da se kar kadi!
      jaz menim, da je “zgodovina NOB” zgodovinsko dejstvo samo po sebi. tista izvirna, kakor so jo zapisali in natisnili pred osvoboditvijo. ampak jaz malo sledim, pa vidim da so tile in podobni “pisci zgodovine NOB” v 20 letih stvar popolnoma izmaličili.
      kar je po svoje razumljivo, če upoštevaš, da se cvet naše današnje nominalne levice sestoji iz samih gnilih kapitalistov, dekadentne buržoazije in kulakov. “delavski razred” je pa enako jebena stranka kot pred revolucijo, se pravi, NOB.
      o NOB je skratka treba govoriti, res pa je, da zgodovina, niti zgodovina tistega časa, ni enako “zgodovina NOB”. stvar je treba komplementarno dopolniti z vsem tistim, kar so pisci izvirne, ali pa aktualne zgodovine NOB - izpustili.

      - a kdo? pa saj obstaja poklic “zgodovinar”, vraga! pustite zgodovinarjem, da delajo svoje delo, ne pa da se vedno išče političnega pokrovitelja, ki bo požegnal sebi ljubo verzijo.
      seveda je pa jasno, da razni politično motivirani “permanentni pisci zgodovine NOB” iz “Društva piscev zgodovine NOB” - pri tem nimajo kaj iskati.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, danes ti n gre!

    • Neja je rekel/-la:

      @ Ja, Mefisto, počivam, ker imam vročino.

      @ Peter: Soglašam. Zgodovino morajo pisati in /ali/ dopolnjevati zgodovinarji in to “neokuženi” zgodovinarji. Ne vem kdo sestavlja “Društvo piscev zgodovine NOB”.
      Politiki bi morali biti tiho in to čisto tiho in se ukvarjati s sedanjostjo in prihodnostjo, če bi želeli ljudem dobro.
      Ko smo se osamosvojili, smo imeli premalo pravih načrtov, predstav in predvidevanja o posledicah določenih ravnanj. Bo kdo to analiziral in prevzel odgovornost? /Morda se bodo tisti, ki se zdaj trkajo po prsih, da je osamosvojitev samo njihova zasluga, kmalu poskrili in to zanikali, ker bo stanje nevzdržno? Ljudje smo želeli samostojnost, a še daleč ne take!/ Desnica bi po mojem lahko dolgo vladala, če ne bi delovala enako kot očita komunistom. Morda bi lahko bil Pahor povezovalen, če bi znal vladati. Tako pa je namesto demokracije skoraj anarhija. Bi bila mogoče boljša Janševa diktatura? Kar se komunizma tiče, zame ideologija ni slaba, slabi so ljudje, ki jo zmaličijo v svojih interesih. Isto kot v /drugih/ religijah.
      Nekje sem brala, da moramo ljudje v zadostni meri zadovoljevati več osnovnih potreb: po preživetju /hrana, razmnoževanje../; po sprejetju /prijateljstvo, sodelovanje, ljubezen, solidarnost…/, po veljavi /spoštovanje, upoštevanje, uspešnost, izobraževanje../; po zabavi /razvedrilo, igre…/ in po svobodi /svobodno odločanje, komuniciranje…/. Te potrebe nam lahko krati okolje /družba/ v katerem živimo /in tudi sami, če jih ne moremo ali znamo zadovoljevati/. Lahko si odgovorimo, kako je bilo s tem prej, v Jugi, in kako je zdaj, če ne želimo posploševati ali označevati samo slabo-dobro, črno-belo. Tudi ne smemo izhajati samo iz sebe, ampak pogledati na življenje večina ljudi. Če pustimo ob strani leta po vojni in pogledamo ta, ko smo že bili na svetu, na primer od 60., 70., naprej. Če primerjamo, kaj lahko ugotovimo? Moje mnenje: preživetje: večina ljudi je bila glede tega prej manj ogrožena /delovna mesta, plače, zdravstvo/; sprejetje: prej je bila večja solidarnost, povezovanje, zdaj več odklanjanja, sovražnost, nestrpnosti; veljava: prej večja možnost za izobraževanje vseh, zdaj večja tekmovalnost, netolerantnost, nespoštovanje, doseganje ciljev na lahek način bolj množično kot prej…, svoboda: zdaj več svobode izražanja na splošno, morda več svobode gibanja, a ta svoboda govora lahko z nezrelimi ljudmi prinaša s seboj nestrpnost, razdiralnost, maščevalnost, nesproščenost… Potreba po zabavi? Mnogi imajo manj možnosti zadovoljevati to potrebo zdaj, nekateri pa do neskončnosti. Skušala sem Tako na hitro pogledati skozi oči povprečnega človeka, ki ni pri koritu. Boli me, ko imajo nekateri polna usta demokracije in mislijo, da bo zato tudi stvarnost demokratična.
      Da neham pisariti: brala, moramo ljudje v zadostni meri zadovoljevati več osnovnih potreb: po preživetju /hrana, razmnoževanje../; po sprejetju /prijateljstvo, sodelovanje, ljubezen, solidarnost…/, po veljavi /spoštovanje, upoštevanje, uspešnost, izobraževanje../; po zabavi /razvedrilo, igre…/ in po svobodi /svobodno odločanje, komuniciranje…/. Te potrebe nam lahko krati okolje /družba/ v katerem živimo /in tudi sami, če jih ne moremo ali znamo zadovoljevati/. Lahko si odgovorimo, kako je bilo s tem prej, v Jugi, in kako je zdaj, če ne želimo posploševati ali označevati samo slabo-dobro, črno-belo. Tudi ne smemo izhajati samo iz sebe, ampak pogledati na življenje večina ljudi. Če pustimo ob strani leta po vojni in pogledamo ta, ko smo že bili na svetu, na primer od 60., 70., naprej. Če primerjamo, kaj lahko ugotovimo? Moje mnenje: preživetje: večina ljudi je bila glede tega prej manj ogrožena /delovna mesta, plače, zdravstvo/; sprejetje: prej je bila večja solidarnost, povezovanje, zdaj več odklanjanja, sovražnost, nestrpnosti; veljava: prej večja možnost za izobraževanje vseh, zdaj večja tekmovalnost, netolerantnost, nespoštovanje, doseganje ciljev na lahek način bolj množično kot prej…, svoboda: zdaj več svobode izražanja na splošno, morda več svobode gibanja, a ta svoboda govora lahko z nezrelimi ljudmi prinaša s seboj nestrpnost, razdiralnost, maščevalnost, nesproščenost… Potreba po zabavi? Mnogi imajo manj možnosti zadovoljevati to potrebo zdaj, nekateri pa do neskončnosti. Skušala sem Tako na hitro pogledati skozi oči povprečnega človeka, ki ni pri koritu. Boli me, ko imajo nekateri polna usta demokracije in mislijo, da bo zato tudi stvarnost demokratična.
      Naj neham: Če je bil prejšnji režim kot oče, ki je svoje otroke bolj omejeval in bil včasih do nekaterih neposlušnih otrok kritičen in kaznovalen, do ubogljivih tudi nekritično zaščitniški ter radodaren, za večino pa je vseeno poskrbel, da so dobro živeli, je današnji režim kot mati, ki želi biti demokratična, a ji stvari uhajajo iz rok. Namesto demokracije nastaja anarhija, kjer se otroci prepirajo, klevetajo; močnejši si izborijo več dobrin, izkoriščajo šibkejše in vpijejo: A ne, kako se imamo zdaj dobro!!!

    • Neja je rekel/-la:

      PS: Orosti, malo sem “zajecljala”.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, tole je pa nekaj hujšega od vročine!

    • Mimi je rekel/-la:

      Neja, lepo si napisala, se z napisanim v glavnem strinjam, le zadnja primerjava (oče/mati) se mi ne zdi najbolj posrečena.
      Upam da si se že pocajtala! :)

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, hvala, še se cajtam. Oče, mama se uporabila zaradi vloge, ki naj bi jo /nekoč?/ pripisovali pri vzgoji v družini. Oče: razum, avtoriteta, omejevanje, kaznovanje, pogojna ljubezen; mati: čustva, brezpogojna ljubezen, demokratičnost, razumevanje, usmerjanje….

  • R.A.C. je rekel/-la:

    Kdo bi si mislil, da bomo na vest.si dočakali končno neko “desidentsko” kolumno - pohvalno!

    • konec je rekel/-la:

      Si prepričan?

      Rdeče svinje imajo popoln monopol “javnega mnenja”, tega so , ga in ga bodo vedno izrabljali.
      najbolj hecno pa je, da ljudje na opazijo njihovo sovraštvo, zverinskost, nestrpnost do vsega kar kulturno nima korenin v KOMUNIZMU.
      če bereš udbodnevnik, ali socialistično delo ali pa nestrpno mladino s samo malo “oddaljenosti” in racionalnosti ti je povsem vse povsem jasno.

  • Programer je rekel/-la:

    Če koga zanima, kako se lahko legalno in preprosto talajo plusi in minusi na 24kur in na Siolju v NEDOGLED naj mi piše na: pravi.programer@gmail.com lp :) Kar lepemu številu sem že poslal! He he he

    • Nogavička je rekel/-la:

      Se pa strinjam s tabo, ko praviš “Bojim pa se, da bi nekateri spet radi obešali sliko boga, sliko črnega viteza in mahali z zastavicami.”

    • Nogavička je rekel/-la:

      “Seveda je treba ohraniti pri vsem tem pravo mero: tako kot so absurdne Janševe primerjave naših tranzicijcev s stalinizmom, bi tudi bilo absurdno razglašati Janšo za dediča nacizma. Toda logika, na kateri temelji Janševa argumentacija, nas mora kljub temu skrbeti. To je logika izrednih razmer, logika boja proti brezbožnemu sovražniku, katerega zlo ne pozna nobene meje in ki se mu je zato treba zoperstaviti na enako radikalen način. Pod Janševim naslovom “Boga ni. Vse je dovoljeno.” nam ni težko slišati grožnje: “Toda bog je. In zato je MENI vse dovoljeno.” ”

      Nekaj krščanskih pripomb na rob novemu poganstvu
      Slavoj Žižek
      http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042342708

    • Nogavička je rekel/-la:

      Jjev boj za oblast ni le njegov; sponzorji ga imajo v lasti.

      Globalizacija je zabrisala meje nacionalnih držav. Gospodarski, finančni in ostali centri moči so “spet” prevladali nad izvoljenimi predstavniki neke države. Seveda bom temo razvijal ob različnih priložnostih, ki jih gotovo ne bo manjkalo.

      Pahor pa je na hierarhični lestvici kar nekaj stopničk pod njim.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Temu se pa pravi monolog brez soli!!

  • Aljo je rekel/-la:

    الله أكبر

  • Vlado je rekel/-la:

    Nob je bil državljanska vojna, partizani so itak samo slovence pobijal. Nemcev pa če so ene 17, drugače so se pa skrival pred nimi. So bili zato pa po vojni tolko bolj pogumni

  • butalec je rekel/-la:

    Veliko poguma je potrebnega, da 65 let po vojni o NOB in partizanih tako exaktno in vehementno zapišeš nebuloze. Bolj si butast bolj si pogumen, kajti ne zavedaš se točno, kaj pišeš.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      In zvezanih se tudi niso bali!

    • anton je rekel/-la:

      Mefisto, že vidim!
      Vi ne bi bežali. Vi bi se skrili… v mišjo luknjo.Takrat,… kruh in sol za nosilce “zahodne kulture ‘40.”!
      Res me zanima, ste vsaj sodelovali, magari pasivno, ko “smo delali Slovenijo”, kot bi rekel LP?!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Mi smo “delali ” drugačno Slovenijo!

      Njo ste si vi izbrali za “vojni” plen!

    • Mimi je rekel/-la:

      Mefisto: “Mi…..
      … vi ….”

      Dolgčas - ali res ne štekaš, da s tem, ko *nas* (kogarkoli pač s tem že misliš) izločaš, izločaš hkrati tudi *vas* (kdorkoli to pač že ste).
      Mislim da se lahko VSI strinjamo v nečem: takšne Slovenije, kot jo imamo zdaj, si nismo želeli.
      Lahko bi se imeli pa fajn.
      Kdo kaj boljše spi, če ima slabe odnose, ko nekomu na vsak način dokazuje prav svojega videnja?
      Ali ni to problematično in dolgočasno, poleg tega da je totalno nekonstruktivno?
      Kako imamo lahko odnose, normalne, če se vedno vse gleda samo skozi prizmo politike?

      Nekateri sploh ne štekate, kakšno *doto* so vam starci dal! :||!
      In nadaljujete to samouničevalno *tradicijo*!

      Najbolj mi je pa smotano, da imajo vsi polna usta - demokracije!
      Absurdno!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Eno samo ponavljanje lastnih projekcij na druge, ki še na tvojem zelniku niso zrasle!

    • Mimi je rekel/-la:

      Jah, če se 20 let tedensko obravnava ena tema in so na eni in drugi strani vedno enaki odzivi, obstaja velika verjetnost, da ne bo prav zelo veliko novega povedanega.
      Ti sam npr. VSAKIČ sodeluješ v tej debati in ne opažam, da bi kdaj povedal kaj novega, kaj šele, da bi zraslo na tvojem zelJniku; nisi ravno inovativen tip človeka, poleg tega si med nama ti tisti, ki nekomu zvesto in slepo sledi in roko v ogenj daje za zeljnike drugih ljudi.
      Tako da, ko si govoril o projekcijah; jo imaš zgoraj, svojo.

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, mogoče pa je Mefisto gledal intervju s Kosom včeraj in mu bo spoznanje malo ohladilo slepo vero. Si ti gledala? Saj je tudi v arhivu RTV, se splača.

    • Mimi je rekel/-la:

      Neja, sem videla, da je intervju, vendar sem si ga za drugič prišparala, ker sva s tamalim gledala en film.

      Nogavička, hvala za link, da si ob priliki pogledam.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Mimi :))) Njegov namen ni debata ampak pripravljanje terena za ponovno ustoličenje Mesije Jja. Pa saj to že veš ;)

      Kot Njegov agitator mora ustvariti percepcijo, iluzijo, diferenciacije izdelka, ki ga drugače že poznaš, le da se zgodba v novi embalaži vedno znova ponovi: spotoma kakšnega novega vernika dobi, kakšnega izgubi, vmes pa teče čas in nič se ne zgodi.

      Ko je Tito rekel “Čuvajte mi bratstvo in edinstvo” je vedel da složni premikamo gore. Po njegovi smrti je začel vznikati boj za oblast na podlagi nacionalne in verske pripadnosti, od druge svetovne vojne se ljudje, ki so se pustili speljati na tanek led niso nič naučili, in ekskluzivizma onih drugih.

      Zdaj smo prisiljeni z veliko žlico zajemati vso umazanijo, ki so jo v ostalih republikah morali preživeti takoj po razpadu druge Jugoslavije, in se z velikimi koraki trudimo dohiteti Balkan. Nič nam ni prihranjenega.

      Torej, složni ne smemo biti, ker naš Imperator ne zna drugače: Divide et impera. Konstruktivnosti (predvsem) torej ne pričakuj.

    • Neja je rekel/-la:

      Vedno znova s sprašujem, zakaj dobro ne more premagati zla.

    • Nogavička je rekel/-la:

      He-he, saj ga. Na koncu vedno zmaga dobro.

      Sam, si pa načela … fijuuu … temo ;) Vprašanje je le koliko zla si moramo pripustiti, da bi ga prepoznali in nato ločili od bistva.

  • Berlak je rekel/-la:

    POŠTALJAKI, so imenovali v mojih krajih partizane.
    Poštaljaki, zaradi poležavanja in skrivanja po štalah…..

  • anton je rekel/-la:

    Berlak, Suha krajina?
    Kakšno srečo imate, da živite v demokraciji. In lahko usmerite svoje pljunke… mimo štale.

    • Berlak je rekel/-la:

      POŠTALJAKI, so imenovali v mojih krajih partizane, torej ta vzdevek ni moj izum.

      Zakaj je nastal, lahko le predvidevam.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANTON se jezi nad demokracijo, ki dopušča tudi resnico!

  • Hojla je rekel/-la:

    Dobro si tole napisal…Hvala tudi za opozorilo, moram bit bolj pozoren, kaj hočejo tile packonarji podturiti mojim otrokom v šoli. Slabo mi postaja, ko se sprenevedajo, da so paktirali s HITLERJEM dokler jim je to pasalo, še posebej ko sta skupno s Stalinom masakrirala Poljake .Ni da bi izgubljal zaradi njih besed. Fej…
    Po osvoboditvi pa so se drli po ulicah Slovenija Sovjetska bodeš ti…..5 let kasneje so Sovjetska zamenjali s Slovenska…..me zanima, če je bilo tudi to na tistem kvizu.

  • Hojla je rekel/-la:

    pardon …”Slovenija svobodna bodeš ti”………ja, leta 91.