8. marec, 2010 | Jani Sever

Mreže Igorja Bavčarja

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Igorju Bavčarju brez politične podpore ne bi uspelo tako temeljito uničiti podjetja, ki ga je vodil skoraj osem let. S politiko je odšel na mesto direktorja in politika ga je tam vzdrževala, tudi po tem, ko je bilo že povsem jasno, da se je poslovno krepko zakalkuliral.

Pomagala sta mu tako LDS kot Janša. A ne vedno v enaki meri. Bavčar je v Istrabenz odšel, ker mu v LDS ni kazalo najbolje in ker v stranki enostavno ni bil dovolj močan. O tem, da si je svojo novo funkcijo prigaral tudi s pomočjo svoje nekdanje funkcije notranjega ministra, so ostala zgolj natolcevanja. Vendar je gotovo, da v LDS podpore za svoj prestop v gospodarstvo ni imel na pretek. Zadovoljstvo takratne stranke je bilo bolj vezano na dejstvo, da jih je pravzaprav zapustil. Poslej se namreč operativno v politiko ni spuščal. Prepričanje, da bo v ne tako oddaljeni prihodnosti gospodarstvo vodilo politiko in ne politika gospodarstvo, je bilo takrat v Sloveniji zelo popularno in Bavčar je zanj predstavljal pomemben argument. A prerokbe se niso uresničile. Vsaj ne tako kmalu, kot so bili mnogi prepričani, da se bodo.

Najprej je na vrsto prišla Janševa vlada. LDS je medtem postala neka druga, zelo skrčena in po vplivu praktično neprepoznavna stranka. Kar je bilo Bavčarju vseeno. No, pravzaprav mu ni bilo vseeno. Sprememba mu je prišla prav. Če se z LDS nikoli ni pretirano dobro razumel, se z Janšo nikoli ni zares razšel. Vezi med dvema akterjema osamosvajanja so očitno premočne, da bi jih lahko zamajale razlike med njunimi političnimi prepričanji, ki so se manifestirale v drugi polovici devetdesetih, ko je Bavčar še nastopal kot politik. Hkrati je bilo obdobje Janševe vlade obdobje prosperitete. Gospodarstvo je cvetelo in direktorji velikih firm, ki so prej desetletje pripravljali veliki met privatizacije podjetij, ki so jih upravljali, so zaslutili, da je prišla priložnost, ko lahko svoje načrte realizirajo. Najem kreditov, ki so bili ključen sestavni del načrta, je bilo videti nekaj povsem enostavnega.

Nepričakovano so naleteli tudi na benevolenco nove oblasti. Tako Drnovškova kot Ropova vlada sta bili do menedžerskih odkupov izjemno zadržani. Kakšni so bili razlogi za takšno politiko morda niti ni pomembno. Vsekakor pa so se realni gospodarski mešali s povsem psihološkimi. Na eni strani se gospodarstvo morda ni čutilo dovolj močno, po drugi pa je najpomembnejši element predstavljal strah pred očitki opozicije, da gre za divjo privatizacijo, v kateri bodo “rdeči” direktorji prevzeli vse, kar je skupno, “naše”. Obe oviri sta z nastopom Janševe vlade odpadli. Svetovno gospodarstvo je uživalo v visokih stopnjah rasti, opozicija pa je postala pozicija in na oblasti je takoj pokazala veliko razumevanja za mreženje. Direktorji so ji morali samo priseči nekakšno zvestobo ali vsaj pokazati pripravljenost na sodelovanje. Kdor tega ni zmogel, je imel težave.

Vrhunec je novi pristop dosegel ob prodaji Mercatorja v kabinetu predsednika vlade. Nadaljevanje je znano. Ko je vlada zašla v škripce in so se ji nekateri tajkuni izmuznili, se je začel veliki boj proti tajkunom, ki pa je imel svojo posebnost. Prizanesljivost do Igorja Bavčarja. Janša o njem niti ni hotel govoriti in ko je bil prisiljen, je bilo največ, kar je povedal, da je v Sloveniji gotovo še veliko hujših.  Odnos Janševe vlade do Bavčarja je bil videti vsaj zelo nenavaden. Lahko bi rekli, da se starih prijateljev pač ne pozabi. A vse razsežnosti odnosa med Istrabenzom in Janševo vlado postajajo znane šele sedaj in šele sedaj je mogoče videti, kako trdne temelje je imelo to bogastvo in kako veliko je za Bavčarja naredila prejšnja vlada. Na mestu je celo vprašanje, ali ne bi, v primeru, da ne bi izgubila volitev, Bavčarja še vedno poskušala ohraniti na vrhu.

Prodaja Mercatorja, reševanje Istrabenza s pomočjo državnega Petrola in bagatelna podelitev koncesije za Postojnsko jamo so samo tri velike poteze. Četrta je vsaj navidezno vzdrževanje Bavčarjeve nedotakljivosti. Zdaj je vse drugače, čeprav zgodba nikakor še ni končana. Novica o Bavčarjevi brunarici, na katero je dal plombo njegov sorodnik, priča, da gre zares. Bavčarju, ki je na leto prejemal letno plačo v višini pol milijona evrov, naj bi več kot 360.000 evrov posodil zdravnik. Ali se je to res zgodilo, bi gotovo morali ugotoviti pristojni organi. Zdi pa se, da je dogodek mogoče razumeti kot znak, da so mreže Igorja Bavčarja razpadle. LDS je že zdavnaj izgubil, Janša pa mu trenutno itak ne more pomagati. Bomo torej zdaj videli, kaj se lahko zgodi, ko vplivni naredijo preveč napak ter hkrati zaradi spleta okoliščin, izgubijo zaledje?

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
101 x komentirano
  • Kaka je rekel/-la:

    Bavčar pa Janša mata velik blata na glav še iz starih časov. Ja, roka roko umije!

    • Žalostno je rekel/-la:

      Kako žalostno je, da ste samo ene marionete Pahorjeve skorumpirane politike in poskušate preusmerjati pozornost.

      Kje je na naslovnici:
      “100.000 brezposelnih”
      “Vsak več lačnih in obupanih Slovencev”
      “Rekorden proračunski primanjklaj”
      “Politično kadrovanje, klientelizem in skorumpiranost dobivajo nove razsežnosti”
      “Kdo je še sodeloval pri posiljevanju psov v Baričevičevi vili?”
      “Izhodna strategija podobna seminarski nalogi študenta 1. letnika ekonomije”
      itd.

      Vi se pa še naprej ukvarjate z Janšo, ki je že leto in pol v opoziciji.

      Vest.si - kako brez vesti lizati rinček Pahorju. Koliko vas plačuje? Ker če delate to zastonj, ste eni navadni idioti.

    • Neja je rekel/-la:

      Kako žalostno, da Žalostno ne vidi, da se brani in brani z napačnimi kvaziargumenti. Njegov idol je razlog za večine naslovov, ki jih navaja. Ko bi se naučil ločiti vzroke in posledice.

      http://tvslo.si/predvajaj/drago-kos/ava2.61880592/

    • Žalostno je rekel/-la:

      Žalostno je to, da vladni PR službi (Turk, Kučan, Kos, Golobič itd.) še po enem letu in pol uspe prepričati naivne ovčice, da je za vse to kar se dogaja, kriv Janša. Po letu in pol je Pahorjev semaforček še vedno poln rdečih magnetkov, ki še sploh niso na semaforju. Kaj so naredili v letu in pol? Nič! Samo stolčke so si talali in polnili žepe preko javnih razpisov. Kaj so pa naredili za izboljšanje gospodarskega klime in blagostanja v državi? Saj gospodarstvo jih vendar “polni”. Oni imajo pa glavno skrb kako razdeliti čimveč denarja v socialo in prazniti davkoplačevalsko vrečo.

      Meni ni potrebno braniti nikogar, ker nimam od nobenega nič. Tudi Janše nisem volil na parlamentarnih. Volil sem pa Turka za kar mi je izredno žal. Dečko je odigral odlično vlogo “povezovalca” v predvolilni kampaniji in za to bi moral dobiti oskarja včeraj.

      In prosim argumentiraj:
      Kako je Janša odgovoren za 100.000 brezposelnih, če jih je bilo novembra 2008 62.900 brezposelnih?
      Kako je Janša odgovoren da se je ta vlada eno leto ukvarjala samo z talanjem stolčkov svojim strankarskim kolegom?
      Kako je Janša odgovoren da je Gaspari po enem letu in pol in 12 urnem delavniku (kot pravi Pahor) uspel skupaj spraviti eno navadno seminarsko nalogo imenovano izhodna strategija?
      Kako je Janša odgovoren, da so Baričeviča razgrizli psi, ko jih je posiljeval potem, ko jih je dobil nazaj po vezah v katere so bili vključeni (Senica - partner predsednice LDS, Rotner - stric predsednice LDS, Boštjan Zalar - brat ministra iz kvote LDS…)?
      Kako je Janša odgovoren, da je Golobič lagal in zavajal javnost 2 leti o svojem deležu v podjetju Ultra, ki je takoj po njegovem nastopu ministrovanja dobila posle z Šou in Jankovičem?

      “Always blame it on Janša” pa si prepričal vse zagrete levičarje. To je strategija, ki jo je začel Golobič in so jo sedaj za svojo vzeli vsi njegovi pristaši.

      Vseeno mi je kdo zamenja to skorumpirano in nesposobno vlado. Lahko tudi kdo iz levice ampak vemo, da se tenutno te svinje, ki so pri koritu na levi strani premočne, da bi kdo prišel zraven iz njihove strani.

      Nevem zakaj se Miro Cerar bolj ne postavi v ospredje. Dečko mi deluje še daleč najbolj pošten in sposoben od vseh na trenutni politični sceni. Ampak verjetno si ne želi mazat rok s to mafijo, ki je trenutno pri koritu.

    • Srečno kekec je rekel/-la:

      Trojček je na oblasti leto in pol.

      Imamo rekordno brezposelnost.
      Imamo rekorden proračunski primanjklaj.
      Imamo rekorden javni dolg.
      In še vedno padamo.
      Vse upanje pa je ena seminarska naloga kjer je skupaj našteta teorija na 40 straneh.

      Ampak vsi mediji in politični “veljaki” se ukvarjajo z opozicijo.

      Živela partija! Živel komunizem!

    • DIDKA je rekel/-la:

      ŽALOSTNO: zakaj ne Miro Cerar? Zato ker je mama LDS, ata pa Forum 21, zato……..naj kar ostane pravni komentator.

    • Žalostno je rekel/-la:

      Kljub temu se mi zdi, da je dečko sposoben razmišljat s svojo glavo in da ima poštene namene. Upam, da se ne motim oz. da nisem spet naiven tako kot sem pri Turku.

    • Žalostno je rekel/-la:

      *… sem BIL pri Turku.

    • konec je rekel/-la:

      A bi lahko kdo št. 128 od 571 (oz. rdeči zvezdi severnici) povedal, da so njegovi rdečuhi na oblasti?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, predsednik republike ti je za tvojo podporo gotovo hvaležen vsaj toliko kot se zaskrbljen sprašuje zakaj lažeš.

    • Žalostno je rekel/-la:

      Turk se pa res ne obremenjuje z državljani. Je preveč v oblakih.

      Če me že obtožuješ, da lažem, mi še prosim malo pojasni na podlagi česa mi to očitaš.

      Ponavadi vas vse smartass-e zmanjka ravno pri argumentih.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ne se preveč naprezat, saj ti v resnici verjamem, a veš?! Kaj le te je pri njemu tako prevzelo, da si šel in mu zaupal svoj glas? Res je, že njegova vrhunska diplomatska kariera govori sama zase, ne?

    • Žalostno je rekel/-la:

      Zakaj sem ga volil? Verjetno zaradi podobnih razlogov kot večina. Ker me je v predvolilni kampanji prepričal (nategnil), da je na našo politično sceno prišel človek, ki je nad temi slovenskimi zdrahami levi-desni in bo povezal ljudi. Ker sem sklepal, da je po vseh teh letih v OZN-u dobil ena druga merila kar se odgovornosti tiče (očitno je tam še huje in je vse dovoljeno). In nasplošno, da bo postavil ena višja moralna in etična merila glede tega kako se vodi politična funkcija.

      Potem pa je po izvolitvi padla maska:
      -kralj si je zaželel svojo palačo
      -parket za 80.000€ v njegovem kabinetu - brez sankcije
      -enkrat preplačan let v sarajevo - brez sankcij
      -branjenje Golobiča, ko je le ta lagal in dve leti prikrival volilcem o svojem Ultra deležu - brez sankcij
      -z zgoraj omenjenimi dejanji (in še kaj bi se našlo) je zabil žebelj v trugo morali in etiki v slovenski politiki, ki je bila že pred to vlado v k…., zdaj je pa padla na najnižjo možno raven
      -pobiti in poklani otroci in žene v rudniškem jašku so drugorazredna tema (dečko ni neumen, da je uporabil te besede v povezavi s tem dogodkom)
      -odlikovanje šefa Udbe, ki je bila odgovorna za smrt in mučenje nešteto Slovencev in še marsikaj drugega
      -razdvajanje Slovencev
      -nasplošno je postal desna roka vlade in se meša v notranjo politiko na dnevni ravni

      S tem predsednikom in to vlado smo stopili en velik korak nazaj. Tako kot so prišli na oblast, tako tudi vodijo državo.

      Imamo enega skorumpiranega lažnivca, ki misli da je tako strašno pameten, japijevsko nevesto, ki ima povezave pod vsakim kamnom, ki ga dvigneš in new age attention junkie-ja, ki se igra z magnetki. Vse skupaj pa brani sluzavi odvetnik Danilo, ki naj bi bil predsednik.

      Po enem letu in pol se naš predsednik vlade na televiziji igra z semaforčkom in magnetki, ki ga ima očitno na steni v svoji otroški sobi, ker tega semaforja ne najdem nikjer na spletu. In po letu in pol nam pokaže, da je 95% teh “magnetkov” rdečih oz. sploh še niso na semaforju. Pa kej je nor?!?!? V letu in pol niso naredili nič za izhod iz krize. Prejšnja vlada je pokradla milijone, ta vlada pa krade milijone, izgublja milijarde in nas zadolžuje za milijarde.

      Pa to ni več hec. To bo imelo zelo hude posledice za nas v prihodnosti in za naše potomce. Na ulico bo treba, ker tile pajaci (levi in desni) nimajo nobenega interesa, da bi se kaj spremenilo.

    • Nogavička je rekel/-la:

      :)))

      “S tem predsednikom in to vlado smo stopili en velik korak nazaj. Tako kot so prišli na oblast, tako tudi vodijo državo.”

      Še en tečaj priporočam ;)

    • Žalostno je rekel/-la:

      Ovčice preveč boli resnica in si rajši zatiskate oči, da je vse vredu in da so za vse krivi drugi samo vlada ne. Ampak kljub vsemu vas bolijo sami rdeči magnetki po letu in pol…

  • ja ja je rekel/-la:

    Saj danes ne piha sever - al pa - in je prinesel pravljico, ki jo je spesnil Sever, le ka se bodo še vse spomnili in natolcevali.

  • Forestina je rekel/-la:

    Janša je napihnil Bavčarja in podobne in potem gledal kako ti sloni letijo.

    Je pa res, da so tajkuni tipa classa A naredili rekordne tranferje v tujino. Nikov napad na Senico in svetovanja, kar tudi še lebdi v zraku.

  • simpatikus komunalis je rekel/-la:

    Bavčar-ja v DOŽIVLJENSKI ZAPOR v Postonjsko jamo.Ko bo pa cvoknil ga pa ne nositi na svetlo ampak stresti v reko,ki teče čez jamo.
    Posebna previdnost pa pri raztrosu,da ne uničimo kakšno človeško ribico.

    • Žalostno je rekel/-la:

      PR vikend sivih kučm komunistične partije:

      Kučan na Žurnalu - v soboto so na žurnalu24 objavili najdaljši intervju, kar sem jih videl na njihovem portalu.
      Turk v Večeru - v sobotni prilogi je bil 4 strani dolg intervju z zagovornikom lažnivih Ultrašev, morilcev otrok in žena v Hudi jami in razsipalcev davkoplačevalskega denarja v njegovem kabinetu.
      Kos na Rtvslo - eno uro razlagal kako je on oh in sploh super in pošten.

    • Neja je rekel/-la:

      Nekateri pač živijo po božjih zapovedi, čeprav so ateisti.

    • Neja je rekel/-la:

      Namenjeno ta žalostnemu /Mefistu?/

    • Nogavička je rekel/-la:

      … ali pa ravno zato :)))

      Ne, ne, to je bolj za šalo. Ene dva tedna nazaj je bilo modno omenjati boga in se nanj pri postih sklicevati: nič ni dalj od tistega kar pa vera, ta ali pa katerakoli druga, uči. Je pa očitno, da si jo je neka institucija, ali pa njih skupek, olastninil.

    • Neja je rekel/-la:

      Nogavička@ … ali pa ravno zato :)))
      Veš, včasih pa res razmišljam: Če tisti zagrizeni verniki ali vsaj tisti, ki se na vero in Boga pretirano sklicujejo, to potrebujejo zaradi svojih lastnih podzavestnih “grešnih” vzgibov, da jih malo držijo pod kontrolo /Bog kot super ego/ ali da jih izživijo in potem gredo pod odpustke. Slutijo to svoje funkcioniranje in zato toliko moralizirajo v smislu: ” Mi vemo, kaj je prav.” Tega se morajo držati kot pijanec plota, ker je sicer ob njihovem pomanjkljivem super egu nevarno, da jih hitro zanese. Zato ne prenesejo sprememb, večje tolerance do drugih….Pa še dobijo lažni občutek svoje večje vrednosti, kar se lahko kaže v vzvišenosti in preziru do “grešnikov” -nevernikov, spolno drugače usmerjenih……
      Ateisti pa vsega tega ne potrebujemo in nam lasten super ego zadostuje za življenje po “božjih zapovedih”…..Se vidi, da me kuha vročina zaradi viroze??

    • šifra je rekel/-la:

      .. in v pričakovanju, da se tudi nam zgodi grčija….?”
      kako s bodo počutili,ko bodo v tujini uživali “sadove” svojega “della”…?!
      ne upam si niti pomisliti, koliko se je telšnega denarja zlilo v tujino…”?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, pri tem mi je še vedno neznanka, kako verniki, ki vidijo kaj se iz vere dela, ne skočijo in zavarujejo svoje prepričanje ter se distancirajo od izkrivljanja naukov ?)

      Tako zgleda, da se v imenu taiste vere strinjajo z načinom boja za oblast in mu podelijo legitimnost, ker socializem je pa smrtni greh in večna poguba, kaj šele ateizem; teh pa ne mara nihče ;) ker nihče od njih nič nima :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Viroze so lahko zelo vztrajne, pa na koncu tudi minejo. Tudi jaz ti želim skorajšnje okrevanje ;)

    • Neja je rekel/-la:

      Nogavička: Ja, pri tem mi je še vedno neznanka, kako verniki, ki vidijo kaj se iz vere dela, ne skočijo in zavarujejo svoje prepričanje ter se distancirajo od izkrivljanja naukov ?
      Verjetno je več vzrokov:
      -Nekateri se za to ne zanimajo. Hodijo v cerkev, molijo, tudi kritizirajo kler, a niso borci.
      -Spet drugi razmišljajo: Največji bog je lastna rit. To se vidi, čeprav skušajo prikriti in naličiti z lepimi besedami, molitvijo, osveščanjem okolice z moralnimi nauki…Ti pa so borci
      - Pravi verniki zaradi razočaranja vedno bolj odklanjajo posrednike med Bogom in seboj in poskušajo mirno in odgovorno živeti svoje življenje, odmaknjeno od teh packarij……

      Če sem iskrena, se tudi verniki drugih ver lahko podobno obnašajo..

      Hvala za dobre želje.

    • Neja je rekel/-la:

      Če sem iskrena, se tudi verniki drugih ver lahko podobno obnašajo.
      Ja, a tudi odpustkov ne dobijo-

    • Nogavička je rekel/-la:

      Če vernik dvomi in sprašuje, v očeh Cerkve ni več vernik ;)

      Sicer teh vprašanj ne gre posploševati, lahko pa se gremo pripisovanje. In ker je danes tudi tvoj praznik, za kar ti čestitam ;) bom omenil kratek prizor iz nekih Trenj iz začetka mandata čudežnih Jjevih dečkov, ko je bila debata o vrtcih in/ali triletni porodniški: v živo iz Gornje Radgone (tam nekje) je mlada izobražena ženska potožila, da ni študirala zato da bo gospodinja in ji je starejša ženska odgovorila, da je to njen problem in kaj se potem sili.

      Vsaj dva tipa vernikov v živo, ki vsak po svoje razume svoje poslanstvo.

  • POMLAD JE TU je rekel/-la:

    Tole verjetno spada še v orkestriran medijski vikend PR??

  • Nogavička je rekel/-la:

    Jani, bi bilo modro drezati v famozne Guruje in jim dati priložnost, da se pohvalijo s svojim seminarskim znanjem tudi pred kamero ;)

  • lucko je rekel/-la:

    Samo link za vernike v boga in “boga”:

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042342708

    • Nogavička je rekel/-la:

      “Seveda je treba ohraniti pri vsem tem pravo mero: tako kot so absurdne Janševe primerjave naših tranzicijcev s stalinizmom, bi tudi bilo absurdno razglašati Janšo za dediča nacizma. Toda logika, na kateri temelji Janševa argumentacija, nas mora kljub temu skrbeti. To je logika izrednih razmer, logika boja proti brezbožnemu sovražniku, katerega zlo ne pozna nobene meje in ki se mu je zato treba zoperstaviti na enako radikalen način. Pod Janševim naslovom “Boga ni. Vse je dovoljeno.” nam ni težko slišati grožnje: “Toda bog je. In zato je MENI vse dovoljeno.” “

  • Neja je rekel/-la:

    Nogavička, a misliš, da je preveč naivno pomisliti: SDSovci z JJ na čelu so ugotovili, da morajo na trening komunikacije najprej sami, da bi se znebili sovražnega govora in laži ter od navdušenja ponujajo to možnost še drugim. Ali je bolj realna misel, da je to samo vzgoja novih jurišnikov, ki morajo dobiti čip razmišljanja, vedenja in govora SDSovcev? Zanimivo. V poštev pridejo samo mlajši od Jezusovih let! Kakšna simbolika, ha-ha.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ni mi jasno, kako se je (lahko) ta insajderska informacija lahko znašla na javnem delu ;) Postajajo površni, saj so prepričani, da jim nihče nič ne more.

      Za spletne ankete, ki jih je bilo za časa orožarskega kriminala 2. del ničkoliko, so pojasnili, da so le izkoristili možnosti, ki jih ponuja sistem.

      Sistem je pa odprt in zunaj institucionaliziranega ponuja obilje možnosti za zavarovanje svojega interesa. Boj za oblast tako poteka na večih nivojih in tisti Grimsov, Tankov in … kdo je že … a ja, Jerovškov način je le tisti del aktivnosti, ki je prjazen, kultiviran in namenjen zahtevnemu okusu :) ( … toda resnično).

      Diskurz pa povezuje več aktivnosti, ki so očem javnosti skrite: nekaj teh smo deležni dnevno na forumih. Najbolj boleče spoznanje zame je bilo, ko sem na zarosenem steklu avtobusa s taborniki videl z notranje strani napis čefurji raus … Nisem videl, da bi se kateri od vodnikov tam prisotnih zaradi tega vznemirjal?!

      Trenutno je tendenca na vzgoji mlade generacije za kar skrbijo Hervardi in nogometni navijači. Tisto limanje etiket po prometnih znakih in semaforjih je le utrjevanje ozemeljske pripadnosti v stilu grafitov Tukaj je Slovenija. Nekateri temu rečejo izkazovanje pripadnosti naciji, jaz pa v tem vidim le pripadnost ideologiji, ki sili nazaj v srednji vek ter poveličevanje nevednosti v imenu neke revolucije in boja za namišljene ideale; itak bodo vedno krivi novinarji in izobraženci, kar kaže na drhal.

      Vzgoja jurišnikov je uspešna, če so ustvarjeni primerni pogoji: starejši od 33 jih ustvarjajo, zato da mlajši lahko vedno znova dobijo dokaz in/ali potrditev iz prve roke.

      Trenutno v javnosti glede določenih vrednot vlada precejšnja zmeda in krivce za situacijo dnevno odkriva le ena opcija … pa saj Hitler se je povzpel na oblast na enak način. In to je en način, plačevanje kofetkov in nezavarovanje ključnih pozicij oblasti pa le kratkovidnost in voda na mlin destrukciji.

      Vse to pa le zato, da si nekdo prikrije svoj, sprva, orožarski kriminal, ki se je v svojem nadaljevanju razlezel na celotno državo, in da ima mir pred nadležnimi vprašanji in dvomljivci v dobronamernost elite je organiziral več linij obrambe, ki so v bistvu izurjene in opremljene za napad (ker je to najboljša obramba).

    • Neja je rekel/-la:

      “Slovenija moja, Slovenci moji, jaz vas mam rad, vse delam za vaše dobro, čeprav ste nekateri slepi za to. Želim si, da bi jih vedno več ustvaril po svoji podobi in vaše bo moje kraljestvo. Šalil sem se, da boga ni. Poglejte, Bog je, stojim pred vami.” Vaš Ivan, ki bo vstal od mrtvih v kratkem. Še to pomlad.

    • Neja je rekel/-la:

      “Vse to pa le zato, da si nekdo prikrije svoj, sprva, orožarski kriminal, ki se je v svojem nadaljevanju razlezel na celotno državo, in da ima mir pred nadležnimi vprašanji in dvomljivci v dobronamernost elite je organiziral več linij obrambe, ki so v bistvu izurjene in opremljene za napad (ker je to najboljša obramba).”

      Pa zakaj se ne organiziramo in združimo še mi, vsi dobro misleči, v prihodnost obrnjeni, nematerialno usmerjeni, ki imamo radi druge kot sami sebe? Zakaj ne protestiramo na vso moč in zakaj dovoljujemo, da nas imajo taki ljudje v šahu?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Včasih so bili tečaji komuniciranja na Bledu.Organiziral jih je Gestapo.
      Je pa zanimiv izsek iz njihovega pamfleta o udeležbi na tečaju:
      “Kako? Tako da se prijaviš na izobraževalni program NOVA POLITIKA: Aktivna in POVEZANA družba”
      Pa ne, da si delajo mrežo, pa tolk majo proti mrežam.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ker bi s tem guruji komuniciranja dobili argument, ki ne bi bil več virtualen, in legitimnost za svoje trditve ter bi v naslednjem trenutku nastopili v realnosti.

      Jjevi so prešteti, organizirani in vodeni, zato se z njimi lahko bodeš le tako, da jim kažeš zrcalo; resnici na ljubo prav zahtevno delo to ni, saj kvaliteta vedno prevlada nad kvantiteto in redundantnostjo.

      Jaz nisem ne vernik niti vojak, zato lahko podpiram dobre ideje in grajam nedoslednost, neumnost in nerazgledanost. Na ravni agregata idej in motiva pa nas druži vera v svetlo prihodnost ;) za nas, ne zgolj za velikega vodjo.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Kar se Bavčarja tiče: ker je pritegnil preveč pozornosti nase, mu nihče več ne more pomagati. Diskretnost je recept in orodje za sklepanje diskretnih prijateljstev na nivoju, ampak ta je šla.

    Gotovo bi ga v bran vzela aktualna najbolj vplivna stranka, saj je za ceno Ziherla tudi že Rupla, ampak to bi bil le še enkrat nakup Falcona in Bandljeva zgodba, z nalepkami ali brez njih, je vse preveč poučna.

    Zakaj smo ga že potrebovali? Uporabljali ga vsekakor nismo.

    • šifra je rekel/-la:

      ….kar saješ to žanješ….! će, delamo nepošteno in neetično.. se prenese na otroke…! tega se, premalo zavedajo nekteri,ki delajo nepravilnosti(…namenoma)…

  • mujo je rekel/-la:

    orožaska bratoviščina še deluje!

  • mujo je rekel/-la:

    * orožarska

  • roman je rekel/-la:

    @nogavička vsakdo ima gospodarja,vsakdo rabi firerja…
    sam enako posplošuješ kot@žalostno in pripisuješ karakter Hitlerja J.Janši i.t.d.Tudi hujskanje Severja da naj razišče guruje ni nič drugega kot hvala tvoje politične opcije zato se novinar tudi ne bo odzval,ker mu se gre samo za provokacijo.
    Meni osebno je vseeno ali je bila nemška doga nekega politika pri komunistih ali pa če J.J. in Milan Kučan ob nedelja skupaj nabijata play station,treba se je boriti proti elitizmu v gospodarstvu, politiki in zadnje čase nažalost še v športu.

    • Nogavička je rekel/-la:

      In moja politična opcija bi po tvoje bila?

      33 +, a ne ;)

    • vem je rekel/-la:

      ja kajpak, elitizem škodi! Moli in delaj pa ponižno sklonjen ostani…to bo ta pravo. Biti boljši, pametnejši, bolj izobražen, več vedeti in znat in to tudi pokazati..ne, fuj in fej, to pa ne. Sieg heil, brez razmišljanja, to je ta pravo…slovenceljni!

  • roman je rekel/-la:

    33 + bi bila od Demeter Bitenca opcija…

  • obama je rekel/-la:

    eh,Jani,Jani….

    Bavčar Igor ima ene črne bukvice,kjer mnogo tega piše…
    Bavčar Igor ima možnost,da se kot strankarski drug najavi h Kresalki,in ta ga v vrhuncu medijskega pogroma seveda sprejme…
    In noben se ne čudi…

  • angie je rekel/-la:

    Ja, Nogavička, Sds pred loklanimi volitvami in pomladnim plesom na ulicah in trgih rekrutira nove spletne onesnaževalce. Mefist, Konec, Rukar in njihovi kloni so premalo.

  • ciril je rekel/-la:

    Ko je bil Bavčar še v LDS, Drnovškov LDS pa nesporno glavni v državi, je Vlada pokrila Banki Koper vso nominalno izgubo, ki si jo je nabrala, ko je po celem svetu pokupila kredite Splošne plovbe, ki so bili praktično zastonj, ali po nekaj centov za dolar, ker je Splošna plovba poniknila.

    Ko je Banka Koper okrog kazala kupe ničvrednih zadolžnic, je njena vrednost padla na dno:. Takrat so jo za male pare privatizirali gg iz Istrabenza, Interevrope in Luke Koper.

    Potem pa je nastopil Bavčar in zrihtal, da je Vlada pokrila Koprski banki vso razliko do celotnega nominalnega zneska njenih terjatev do Splošne plovbe. S tem je Banka Koper naenkrat postala desetkrat več vredna. Potem so gospodje počakali še tri leta, da so se izognili davkom, nato pa so Koprsko banko za velike denarje prodali Talijanom. Svojo hvaležnost so Bavčarju izkazali tako, da so ga kooptirali v Upravo Istrabeza. Nadaljevanje te zgodbe pa itak poznamo.

  • rukar je rekel/-la:

    ANGIE @, udbovsko priučeno ščene s čim se preživljaš sedaj, ko SDV, UDBA nimajo več, da bi vam za vohljanje plačevala za brizgance, pa tudi SOVA je vse zapravila za zdravilce !
    Pse vam ni za zaupati, pa bi vi posvajali otroke ?!

  • NoMercy je rekel/-la:

    Pa sem mislil, da je JJ svoj “Boga ni” Vse je dovoljeno” napisal za sedanji čas. Vidim pa, da ga je napisal za čas svojega vladanja :)

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Meni je pa paradoks, da Kozmus citira Vizjaka.

    Olimpijski prvak, sedaj pa “na Vizjaku”.

    Neumnost je res brezmejna.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Malo me peče vest!

    Samo za en dan pustiš te komentatorčke same, pa že napišejo za nekaj strani neumnosti in se na koncu v njih poolnoma izgubijo!

  • doajen je rekel/-la:

    O rdečuhu Kosmini ki je nadziral Bavčarja pa NIČ?!? Ta je bil taglavni ki mu je držal štango, pol pa še cela njegova rodbina od sinkota jadralca do direktorčka Actuala ipd. Eden človek ne more nič in Kosmina je bil zelo blizu centra te interesne mafijske mreže.

    • obama je rekel/-la:

      O tovarišu Kosmini vse dobro..Človek je zavzel tržaški sedmi pomol….večna mu slava..

      Tito je zdržal v Trstu 40 dni,tovariš Kosmina pa celega pol leta.Je pa v ta namen italijanom šenkal sanirano Koprsko banko.Čudovita ideja največjega slovenca vseh časov,Februarčka Milana

  • nemesis je rekel/-la:

    Ko so levi ukinili SKD,je bilo jasno,kam to pelje,saj je še Spomenka Hribar rekla,da so v LDS sklenili,da se bo Slovenija privatizirala na način,ki jim bo zagotavljal 50 letno oblast,tržno gospodarstvo pa s takim načinom lahko samo propada…

  • Aljo je rekel/-la:

    Heh, a ni čudno, da so propadle - propadajao same trdnjave UDBA-šev, potem pa stari stric Kavčič v jok … jebi ga fantje zajebali ste, Bavčar je pa samo dvojni agent ali pa celo trojni. Pih, bančni Coopperfieldi so na vratih, vam pa nese do sosednjega plota. Aja, jama je važna…

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    andži-angelica,dobro jutro.Kaj pa jutranji raport pri podganarju?Brez ukazov,navodil in usmeritev,ni kruhka,kaj??

  • Forestina je rekel/-la:

    SPL, Telekom … ne vem a so povsod janšisti?

  • konec je rekel/-la:

    A bi lahko kdo št. 128 od 571 (oz. rdeči zvezdi severnici) povedal, da so njegovi rdečuhi na oblasti?

  • roman je rekel/-la:

    @vem,vidim da nimaš pojma o slovenskem panku niti o tem,da ne pomaga če si izobražen,boljši,pametnejši,če pa kopica ljudi-elita drži vse stvari v rokah.Razumeš pa moje nestrinjanje z @nogavičko kot,da ne pripadam tvoji(sedanji) politični opciji.To pa je problem, a ne?

  • Josephe je rekel/-la:

    ezuli za Bavčarja pripravljajo spomenik!

  • roman je rekel/-la:

    @nogavička, kot sem že rekel me ne zanima politična opcija,ampak mi je smešna tvoja fanatična angažiranost proti drugače(politično) mislečim.

    p.s. in ne me jebat da nihče ne prepozna verza Pankrtov

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, ja, sej … no katera je moja opcija? “Tudi hujskanje Severja da naj razišče guruje ni nič drugega kot hvala tvoje politične opcije …” je tvoje, ne?!

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Prejšna uspešna politična opcija je prodala koncesijo za postonjsko jamo Bavčarju za 2 MIO evrov, sedanja neuspešna politična opcija jo lahko po tej pogodbi sedaj odkupi za 80 MIO evrov.
    No Nogavička, komentar.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Ne me hecat, Černač pa že ne.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Najuspešnejša politična opcija. Do sedaj.
    Bavčarju jamo,
    RKC- ju otok.
    Šrotu Merkator.
    A zna kdo nadaljevat?

  • bine bone je rekel/-la:

    Ja, kako pa naj ribič Bavčar lovi? Za to rabiš mrežo ali trnek. Kitov pa pri nas tako ni. Da bi za njih uporabil harpuno. Mreža ali mreže zadostujejo.

  • Bount je rekel/-la:

    SEver je zelo dobro in korektno opisal kaj se je dogajalo.
    Tisti , ki pač še sedaj ne razume za kaj se gre, je itak že zblojena duša, ki je tako zblojena, da še sama sebe več ne vidi!

  • bine bone je rekel/-la:

    In kaj si naj s tem pomaga, da razume ali ne razume?