9. marec, 2010 | Igor Koršič

Ora et labora!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tina Maze iz protesta ni nastopila na smuku v Crans Montani. Menda se zaradi pritiskov Smučarske zveze Slovenije in še posebej gospoda Vogrinca ni mogla koncentrirat. Smučarska zveza Slovenije pravi, da ni bilo nobenih pritiskov. V istem stavku sebe sicer postavi na laž: »(SZS) ne izvaja nikakršnih pritiskov na Tino Maze ali njeno ekipo, zato smo začudeni nad njenimi današnjimi izjavami, ki v senco postavljajo izvrsten dosežek Maruše Ferk na današnjem smuku v Crans Montani.«

Preprosto ji obesijo krivdo za senco na dosežek Maruše Ferk. Tone Vogrinec se po izjavah para Maze-Massi užaljeno umakne iz samozvane pozicije posrednika med Tinino ekipo in SZS.  On tudi ne izvaja nobenega pritiska. On nima nič s tem odnosom med SZS in Mazejevo. Vendar je pred tednom dni v intervjuju v Sobotni prilogi komentiral Massijevo napoved, da bo bodo tokrat pogajanja z SZS trda, z »neumnost«. Prav bi vendar bilo, da Tina ne dobi nič, kot ni dobila letos. Vogrinec in ostali funkcionarji SZS vedno znova ponavljajo, da če Tina dobi kar zahteva, bo to uničilo slovensko smučanje. Kot lajne ponavljajo, da je v Tino vloženo toliko in toliko davkoplačevalskega denarja. Da je brez SZS ne bi bilo.  Kar pomeni toliko kot, da bi morala biti poslušna, ponižna in hvaležna in pristajati na vse.  Saj je predstavnikom našega davkoplačevalskega denarja dolžna toliko, da se tega dolga ne more nikoli rešiti.

Roko na srce, domovina nas je nahranila in izšolala, to velja za vse nas. (Razen za lastnike kapitala, jasno.) Zato se ti funkcionarji niti ne potrudijo, da bi svoje nestrinjanje s Tino in njeno ekipo argumentirali. Ona naj smuča in nosi medalje. Oni bodo pa mislili.  Njeni argumenti ne štejejo nič. So izraz njene prevzetnosti. Pljuva v žlico, ki jo hrani!  Funkcionarji smučarske zveze se odzivajo kot kakšne nevrotične mame, ki svojega otroka zatirajo s čustvenim izsiljevanjem, s tem da mu naprtijo čim več krivde, tudi za trpljenje, ki so ga dale skozi ob rojstvu. Pri Tini pa gre za od davkoplačevalskih ust odtrgani denar, ki ga je porabila. Za sebičnost,  s katero želi uničiti slovensko smučanje, ko hoče vse zase. Za sence, ki jih meče na uspehe svojih sotekmovalk …  Končno tudi njene medalje mečejo sence na ostale manj uspešne. Tudi na SZS. To ni fer.

Res je da imamo medalje radi, saj so naše, slovenske, ampak …  “Slovenci so se izkregali iz svetovnega prvenstva v nogometu“, so zelo natančno opisali vzrok izpada slovenskih nogometašev iz korejskega svetovnega prvenstva švedski mediji. Tokrat se je kreganje začelo še pred  nogometnim prvenstvom. Obetavno, kreganje bo toliko bolj na višku, ko bomo enkrat v Afriki. Tako pri smučanju kot pri nogometu se kreganje porodi po izjemnih uspehih. V primerih, ko v drugih - recimo jim »normalnih« -  državah, slavijo.

Kako si lahko kar nenadoma domišljam, da nekaj vem o posebnih problemih slovenskega elitnega športa? Vse vem,  ker poznam razmere v slovenski kulturi. Bolj natančno, zato ker poznam razmere znotraj slovenske kinematografije. V redu, kdo se  krega s kom? O čem se Slovenci brez prestanka, potem ko kdo od njih zmaga, uspe v kakšni stvari, kregajo? To kreganje poteka tako v športu, kulturi kot gospodarstvu, da politike sploh ne omenjamo. Res je,  da gre za vsesplošno ravsanje, vseh proti vsem, na vse strani. Vendar je en teh konfliktov ključen.  Izhodišče za direndaj sta dve strani.  Kreganje teh dveh povzroča vsesplošno navzkrižje interesov, torej vsesplošno kreganje. Na obeh straneh,  na različnih področjih zagovarjajo, kolikor vidim, identična stališča. Kdo sta torej nasprotna tabora?

V športu so elitni športniki na eni, na drugi pa nacionalne športne organizacije, z botro državo, zlizano s kapitalom v ozadju. Pri filmu so to filmski ustvarjalci na eni in filmski sklad z odločilno botro državo in politiko zlizano z kapitalom  v ozadju.

Kaj zahteva Tina Maze? Da ji pokrijejo stroške, ki jih ima s treningom, ki ji omogoča biti v vrhu.  Da organizacija, ki predstavlja interes slovenskega tekmovalnega smučanja poskrbi za ustrezne pogoje za njene trening, ne razkošne razmere, vendar minimalne, primerljive z ostalimi državami. Kaj ji očitajo nasprotniki,  Vogrinec in ostali? Da hoče preveč. Da bo s tem uničila slovensko smučanje. Da smo mi mala država. Da smo revna država.  Seveda, ogromna Finska ima skoraj 5 milijonov prebivalcev, si zamišljate! Za 20 procentov bolj bogati so od naše bedne domovine! Kje bi se lahko primerjali z njimi!

Tina je tako nehvaležni rezultat naših davkoplačevalskih investicij. Ora et labora, Tina! Moli in smučaj! Samo to se spodobi za pripadnika malega, revnega, pridnega, ubogljivega  in skromnega naroda. In ubogaj svoje predpostavljene! Oni že vedo. Smučati iz veselja je strogo prepovedano! Treba je trpeti! Treba se je pokoriti! Treba je molčati, ubogati in trpeti! Smučarski funkcionarji s svojimi politično-kapitalskimi navezami morajo skrbeti, da se zaslužni izbranci lahko igrajo s kapitalom. Kapital seveda nima nič z davkoplačevalci, ta je od Boga dan, sveti, zato nedotakljiv. Zato imajo upravljavci tega kapitala, mešetarji z Istra Benzom, Delom, Laškim in raznimi fondi sveto pravico odločati tudi o športu. Kdo bi si lahko mislil, da je naloga teh funkcionarjev, da iščejo sredstva, ki bi bila potrebna za tekmovalno smučanje. Kje pa! Njihova naloga je krotiti nezmerne smučarje, ki si predstavljajo, da morajo imeti pogoje za svoje delo vsaj približno primerljive z ostalimi. Krotiti tiste, ki si zamišljajo, da kaj vedo o tem, kakšni pogoji, kakšni načini treninga so za njih koristni.  Krotiti tiste, ki imajo svoje poglede na spoštljivo občevanje med tistimi, ki skrbijo pogoje in tistimi ki tekmujejo.

Ta »Italijan« Massi, bi kar izračunali stroške za svojo minimalno ekipo in vztrajal, da je treba denar za to nekje najti! Se takoj vidi, da človek ni bil vzgojen v Republiki Sloveniji ampak v daljni »italijanski Gorici«, kot pišejo naši mediji. Kako češ temu reči drugače kot reče Tone Vogrinec:  neumnost! Kaj bi argumentirali! Javnosti je treba jasno povedati, da so na eni strani ljudje, upravljavci fondov in podobni, polni odrekanj. Na drugi pa razne nezmerne Tine.

Takoj se prilagodijo tudi mediji. Tinino šesto mesto je bilo včeraj zelo diskretno objavljeno. Slovenci se za vsak način distanciramo od ljudi ki ne spoštujejo žlice, ki jih hrani. Kaj pa več, morda tudi na nas pade senca. Nejevoljen gospodar nas lahko prikrajša za kak požirek. Pri filmu je enako. Ta filmska drhal kar naprej zahteva nekakšne z Evropo primerljive pogoje in strokovno odločanje za slovensko kinematografijo. Da bi strokovnjaki odločali!  Domišljajo si celo, da bi tako imeli kakovostno filmsko produkcijo in bi vse skupaj bilo ceneje za državo. Ko je pa vendar jasno, da morajo tudi pri filmu svobodno delovati najprej fondi. Končno je tudi v Gorenju tako. Ženske si kupujejo razne cunje, potem pa jamrajo, da 400 € plače ni dovolj. Uhe dol, rep med noge, ubogat, trpet in delat! Pardon, smučat!

Igor Koršič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
28 x komentirano
  • jurij je rekel/-la:

    hehe, lepo napisano. Tina naj gre raje za Luksemburg/Lihtenštajn/Monaco smučat, bo imela vsaj za penzijo in cajtanje poškodb. žalostno je to…

  • Forestina je rekel/-la:

    Odlično napisano, tudi jaz sem podobno razmišljal.
    …. in kako za en fak lahko četrto mesto zasenči dve srebrni olimpijski :)

    Kakor je meni znano so imajo ti zvezni jebači zbit ego u poden in potem z portirskimi novinarji mešajo drek. Uredniki pa to objavljajo. Saj pravim, večji poden od politikov so le še lešinarji novinarji.

  • Janez je rekel/-la:

    To je tipičen odraz stnja duha pri nas, ki se že dolgo vleče in nas pušča v povprečnosti.

    Po dolgem premoru od Mateje Svet imamo spet vrhunsko smučarko, ki pa jo bo PONOVNO Tone Vogrinec zje…bu.

    Namesto da bi ji omogočili maksimalno kar se da, jo raje tiščimo k tlem, ker je nadpovprečna, da ostali povprečni ne bodo prizadeti. In tako Slovenija funkcionira na vseh segmentih….

  • vem je rekel/-la:

    Slovensko smučarijo so že uničili tisti, ki v njej čakajo penzije že, vsi po vrsti, več kot 15 let. Zakaj? zato ker je njihovo strokovno znanje izpred 20 let in ker se niso sposobni ničesar naučiti. S pomočjo medijske podpore veljajo za najboljše strokovnjake na tem planetu, njihovo najmočnejše orožje pa je uničevanje mladih, perspektivnih tekmovalcev in tekmovalk ter vsega kar presega njihov domet. Kar poglejte, koliko časa potrebuje osemnajstletnik(nica) do odmevnih rezultatov v bolj spodbudnih okoljih z manj ovirami in primerjajte z našimi. Razmerje je najmanj 1:5. Pri triindvajsetih letih se naši prebijajo med trideseterico, drugi pa serijsko zmagujejo in se borijo za zmage na največjih tekmovanjih. Prebliski raznih Maruš samo zamegljujejo resnico, saj “odličen” rezultat v disciplini, ki je sploh ne treniraš, kaže zgolj na to, da manj ko treniraš, boljši lahko si! Kar ni nič čudnega, če imaš v svoji osnovni disciplini narobe voden in na napačnih izhodiščih nastavljen trening.
    Tini bi morala SZS plačati še precej več kot le njene stroške, saj na njenih rezultatih parazitira cel kup dobro plačanih “strokovnjakov”, ki so zgolj strošek in ne proizvajajo nobene dodane vrednosti. Še več, s svojim vztrajanjem na odločilnih mestih na SZS in striki onemogočajo mladim normalen preboj proti vrhu.
    Škoda…Vogrincu je bilo to predstavljeno že davnega 1990-tega, pa je v svoji maniri zamahnil z roko in onemogočil razpravo o tem za 20 let. In še jo onemogoča! Ker smo majhni in ker smo lahko veseli vsakega rezultata med 30. Bljak! Seveda, če bi bilo preveč Tin, bi ljudje pozabili, kakšne velike zasluge ima spoštovani gospod za slovensko smučarsko pravljico pred 30 leti, to pa ne gre.
    Poznavalcem bo gopod ostal v spominu, brez skrbi. Ne le kot tvorec, ampak tudi kot grobar slovenske smučarije.
    Pa saj, to je v skladu s splošno filozofijo “slovenceljstva”: Za mano potop in čim slabše za vse, tem boljše zame!
    Bog žegnaj!

  • POMLAD JE TU je rekel/-la:

    Živela slovenjceljska povprečnost!!! Tina pamet v roke in čimprej zamenjaj okolje. Ta drhal te bo na dolgi čisto spravila ob živce kot se je to zgodilo Mateji Svet!!! SREČNO!!

    • rovi je rekel/-la:

      “Tina pamet v roke in čimprej zamenjaj okolje.”
      Se ne strinjam. Ta logika je zgrešena. Naše okolje ne prenese nadpovprečnih posameznikov in jih vedno začne omejevati in stigmatizirati in nakoncu so prisiljeni oditi drugam. To se je vedno dogajalo . Na vseh področjih, v znanosti, umetnosti, kulturi, športu…Enostavno ne prenesemo, da no nekateri boljši od povprečja.

  • Forestina je rekel/-la:

    Tina bi bila z lahkoto obraz Krke kozmetike in ne mi rečt, da nimajo denarja.

    Pa Triglav naj malo pritakne, da ne bo podpiral samo amaterske trenerje iz mrež direktorskih familij.

  • Feri Naf je rekel/-la:

    Potem naj SZS raje naglas pove, da ne zmore podpirati (in razvijati) smučarjev, ki bi zmagovali. Naj reče, da so dovolj uvrstitve med 15 in da je za toliko denarja pač to muzika, ki jo lahko slišimo. Naj povejo to tako naglas, da bodo slišali vsi sponzorji…

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Na področju sindikata Ministrstva za obrambo SMO so usposobljeni svetovalci na področju nezaželenega ravnanja in sicer: Lah Marjan OO SMO VŠP Jožef Tišlarič OO SMO USO Darko Milenkovič OO SMO DP Matjaž Goetz OO SMO DP Navedeni lahko svetujejo pod pogojem, da se je član-ica SMO osebno za to zaprosi. Za izvrševanje 45. člena Zakona o delovnih razmerjih (Ur.l. RS, št. 42/02, 103/07) je Vlada RS izdala Uredbo o ukrepih za varovanje dostojanstva v organih državne uprave. Uredba določa ukrepe, s pomočjo katerih se v organih državne uprave zagotavlja delovno okolje, v katerem se spoštuje dostojanstvo zaposlenih. Delovno okolje, v katerem se spoštuje dostojanstvo vseh zaposlenih, je takšno delovno okolje, v katerem ni spolnega ali drugega nadlegovanja ali trpinčenja. Uredba je za organe državne uprave zavezujoča, nikakor pa ne pomeni, da posamezni državni organi ne smejo sprejeti tudi drugih ukrepov za zaščito delavk in delavcev pred spolnim in drugim nadlegovanjem ter trpinčenjem, kar vsem delodajalcem nalaga 45. člen Zakona o delovnih razmerjih.

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042343380

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spet se dogaja, da o spolnem nadlegovanju govorijo ljudje, ki z njim nimajo nikakršnih izkušenj in ki jim ne grozi tako nadlegovanje!

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    Seveda ,OLIMPIJSKA TINA ne razmišlja po murgeljsko- hostarsko,zato tudi tako nasprotovanje in poniževanje naše OLIMPIJKE.Tina,mi smo s tabo!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Glede na tvoje pohotno ime se mikar zdi, da bi jo tudi ti rad sponzoriral!

  • Miha je rekel/-la:

    Tina po domače “spizdi” iz Slovenije, ker čene ne bo uspeha zate. Za navijače ne skrbi, ker bomo še zmerom navijali zate kot da bi za Slovenijo tekmovala, pa tud če tekmuješ za kako banano republiko. Vogrinc pa naj se gladko j…. Go Tina Go. Navijači smo s teboj !!!!!!!!

  • irena je rekel/-la:

    Bravo, prav sproščujoče branje.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pri nas šteje le povprečje!

    Le ljudje v in okrog Olimpijskeka komiteja in Smučarske zveze Slovenije ter drugih športnih zvez so nadpovprečni in se smejo tudi nadpovprečno bogatiti!

    In Tone Vogrinec zahteva izjemno pokojnino, človek, ki je s svojimi funkcijami zaslužil za tri
    življenja!

    Lahko je bilo srati s polno ritjo, kot pravi preprosto ljudstvo, ko je bilo denarja kot pečka, četudi nikoli dovolj za najboljše špotnike, drugače pa je zdaj, ko je ostalo denarja le za dobro življenje funkcionarjev!

    Tudi Kozmusova zgodba je v tej luči videti bolj transparentna!

  • simpatikus komunalis je rekel/-la:

    Vogrinca sunit v rit.Preveč viagre žre tk ko jelinčič pa se mu dogaja.

  • konec je rekel/-la:

    ni šla v rdečuhom v lj, ni dovolj komunajzerka zato ne bo dobila nič.

  • Jezik je rekel/-la:

    Kaj če bi povedal kolk so se fukcionarji naphali z denarjem. Pa tip ke sam za svojo brado skrbi. Njim ni treba na štart. Foteljaši

  • marjetica je rekel/-la:

    Računsko sodišče bi imelo na smučarski zvezi za ves mesec dela,ugotovili bi, da se plačujejo ljudje ,ki jih športniki sploh ne poznajo-npr, razni maserji,trenerji in še in še..športniki pa prosjačijo za prevoz na tekme kjer predstavljajo Slovenijo in tako imenovane davkoplačevalce ,ki jih baje plačujejo,da nastopajo za Slovenijo…če si imel samo malo stika s tem cirkusom ti je jasno,da se denar porablja za vse drugo samo za športnike ne…pridejo pa prav ,da se opraviči sponzorska oprema za vse ,ki so blizu športnikom, samo njim ne ….res vse hudič jemlje,ko bi le enkrat vzel še smučarsko zvezo in njene funkcionarje..morda bi bilo potem le lahko kaj drugače?!

  • kaktus je rekel/-la:

    Kocijančič, Vogrinec in podobni so se norca brili iz nas Slovencev ! Pri igri PODARIM- DOBIM, se je ta druščina zamastila , denarja je bilo kot pečkov ! POsodili so ga takrat celo ubobožani “ADRIA-AIR ” katere direktor je bil vrli JANEZ K .
    Slednjemu, smo lahko Slovenci “hvaležni” za navišjo posamezno postavko v slovenskem javnem dolgu, t.j. 235.000 000 $ (dvestopetintrideset miljonov dolarjev ) ! NJEGOV PRELJUBLJENI SIN MU NE MORE VSEH GREHOV ODSLUŽITI !

  • NoMercy je rekel/-la:

    Se še kdo spomni Jureta Franka (srebrni v Sarajevu 1984)?.
    poba je šel po olimpijadi smučati med profije v ZDA, se še kaj naučil se gre podjetnika.
    In to je to in tako to gre.
    Če bi imela zveza 1/3 toliko denarja za posameznega tekmovalca kot ga skupaj spravi TM (pa ji privoščim in čestitam) bi morda(?) imeli več dobrih uvrstitev.
    In vsem ki tolčejo po zvezi:
    Koliko česa kdo popije, poje, nosi cunj … sponzorjev smučarije ??? — NIČ, oz. toliko kot nosi oblek Mure, ima hladilnikov, štedilnikov, … Gorenja … Kdo od pizdulantov vozi Twinga, Clia (kao SVN avto??) kdo ima vsaj Tomosov moped?? => toliko pač sponzorji dajo za posamezni šport!!

  • šifra je rekel/-la:

    ..samo bog ve, koliko imajo tile”večni” funkcionarji masla na glavi…?!
    …pa zakaj funkcija in denar, “čudno” ljudi spremeni …naj pustijo mladim ,da razvijajo naprej slovensko smučanje..(kot ponavadi v slo)….bo vse šlo rakom žvižgat predno se bodo poslovoili..?????

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Go Tina.

  • KREMENITI je rekel/-la:

    Mene pa samo zanima zakja za vraga se zmeraj ene in iste pizde svaljkajo po teh športnih organizacijah, Valant, Kocjančič, Jasnič … in njim podobni, a so oni res tako navdušeni športniki in za naš šport ter nardovo blagor razdajajo svoje srce in prosti čas …. hmm - al je to samo še eno korito več - pomislili slovenček ,pomisli …

  • zoro je rekel/-la:

    Dobro bi bilo videt proračun SZS in OKS in zakaj in komu je bil denar izplačan. Koliko ljudi je redno zaposlenih na SZS in koliko jih dobiva plačo in bonitete po razno-raznih pogodbah. Da vidimo koliko dobijo šporniki za priprave in koliko požre razbohoten sistem, kiso mu šporniki le pokritje za delovanje,ki je od športa in tudi uspehov popolnoma neodvisno. Dobri šporniki so za sistem moteči,ker začnejo postavljati vprašanja. Je pa sistem pokazal, da lahko mirno živi brez Mateje in bo tudi brez Tine, saj ga šport niti ne moti preveč, če ga le ne zajeda pri denarju in slavi, ki je v popolni lasti sistema.

  • Valter Hudovernik je rekel/-la:

    Tina, takoj v tujino. Za tvoje dobro!