18. marec, 2010 | Bojan Marinč

Žurnalistični Ex-press?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Žurnalu24, ki mi ga skoraj vsak dan dostavijo v nabiralnik, ponavadi ne namenim posebne pozornosti. Preletim naslove člankov in fotografije, včasih preberem kako vestičko ali komentarček. Malce več časa mu posvetim zvečer, ko je prepognjen na TV program. Pred časom pa sem prebral članek, ki me je, kljub sorazmerni oddaljenosti dogodka, po daljšem času spravil k pisanju.

V sredo, 3. marca, pa sem se le poglobil v prispevek o novem družinskem zakoniku, malo zaradi tega, ker sem prejšnji dan na TV o tem poslušal nekaj govorcev v državnem zboru. Predvsem pa me je pritegnila velika fotografija para, ki z dvema otrokoma nasmejano pozira pred parlamentom. Iz pripisa izvem, da gre za zakonca Meglič, ki se takole zoperstavljata možnosti posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih. Pa še to, da je Stanislav Meglič tisti, ki je bil žrtev bulmastifov.

Pod sliko udaren naslov: “Vojna dveh ideologij“, nato pa kar malce grozeč podnaslov: “Svetlik napoveduje uporabo vseh sredstev za uveljavitev“.
V besedilu najprej zvem, kaj o potrebah otrok za zdrav razvoj meni Nina Bras Meglič, ki je seveda žena Stanislava Megliča, ki je seveda tisti Meglič, ki je žrtev napada Baričevičevih bulmastifov, ter da sta se oba pridružila protestu Civilne iniciative. In po fotografiji sodeč menita, da tudi najmlajšim otrokom koristi čimprejšnji vstop v poulično politiko.

Megličema sledi poudarjen podnaslov: »Homoseksualni lobiji«, temu pa izjava vodje Civilne iniciative Aleša Primca o »ideološki razpravi, ki je bila vsiljena od mednarodnih homoseksualnih lobijev«???

V nadaljevanju z podnaslovom »Podžigajo se strasti« izvem celo to, da je bila prejšnji dan v državnem zboru prva razprava o družinskem zakoniku in da minister Svetlik meni, da je »… ta razprava brezpredmetna, lahko podžiga določene strasti, vsebinsko pa je daleč od problemov.«

Sledi še izjava Jakoba Presečnika iz SLS o tem, kako je zakonik sicer v redu, ampak spremembe definicij družine je treba iz zakonika izključiti.

Levo od fotografije in članka so v stolpcu podane še štiri izjave. Kljub napisu »24dejstva« v pasici nad stolpcem je edino dejstvo v izjavah to, da so jih gospodje res izrekli.
Začne France Cukjati, za katerega so to »… ljudje v stiski, ki imajo nenaravna nagnjenja, in jih je treba zdraviti.« »Razglašati homoseksualnost, pa tudi pedofilijo in zoofilijo za normalne …« Zanimivo. O katerem zakoniku je govora?

Nadaljuje Zmago Jelinčič, ki nam postreže kar z erotičnim prizorom iz svojih (mokrih?) fantazij: »..si predstavljajte dva stara homoseksualca, ki si nabavita enega majhnega fantka, potem pa se skupaj kopajo!«

Srečko Prijatelj pa verjame, da tudi vsi homoseksualci še niso izgubljeni: »… pa kar nekaj jih je, ki niso zadovoljni, da imajo taka nagnjenja.«
Venček zaključi Franc Pukšič, ki se razburja, da po novem zakonu otroka ne bo smel več flecniti* po riti, o posvojitvi otrok pa, da bo to »nekaj, kar je torej večvredna pravica homoseksualcev.«

Tako torej zgleda »informacija« o novem družinskem zakoniku, ki jo je Žurnal24 dan po prvi obravnavi v državnem zboru v 117.616 brezplačnih izvodih razširil po Sloveniji.
Izdelek ima vse značilnosti naročenega PR članka: vsa mnenja in trditve o zakoniku so izključno s strani njegovih nasprotnikov, za drugo stran – predlagatelja zakonika – se objavi samo izjave tipa »ta razprava je brezpredmetna«, obstoj kakršnegakoli pozitivnega mnenja o zakoniku je absolutno zamolčan, vse pa se zabeli še z namigom na represivno uveljavljanje »sumljivega« zakonika in omenjanjem mednarodnih homoseksualnih lobijev. Kar dvakrat se vplete bulmastife – pri drugi omembi je treba povedati tudi to, da gre za Baričevičeve bulmastife! V izjavah politikov so seveda njihova lastna zavajanja in namigovanja (npr. da zakonik razglaša pedofilijo za normalno), ki jih ta »članek« učinkovito uporabi. Skratka, gre za političnopropagandni izdelek hujskaškega tipa z jasnim namenom manipulacije.

Kljub temu si ga je upala podpisati Sergeja Hadner Hvala. In ker se je pojavil v časopisu kot članek in ne kot oglas, ga je očitno »podpisal« tudi odgovorni urednik, Goran Novković, ki sem ga doslej zaradi njegovih javnih nastopov dokaj cenil.
In tako smo sedaj prijemov, s katerimi sta nas predlani osrečevala Slovenski tednik in Ekspres, deležni kar »skozi« doslej dokaj uravnovešen, za različna mnenja odprt in zmerno rumenkast brezplačnik. Vse je seveda narejeno in servirano precej bolj prefinjeno kot v prej omenjenem predvolilnem smetju.

Bojan Marinč

*V izogib zgražanju ljudstva ob morebitnem napačnem razumevanju Pukšičeve obdelave otroških ritk je avtorica poskrbela tudi za prevod: flecnila = usekati

zurnal24-3-3-2010

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
49 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kakšna neokusna fotografija, kakršnr bi morale za vedno izginiti s časopisov ali elektronskih medujev.

    Po nepotrebnem spominja na zaostalo miselnost, ko je uživala družina z očetom, materjo in pridnimi otroki še spoštovanje in ugled.

    K sreči je podoba tako malo verjetna, da gre bržčas le za fotomontažo, vse z namenom, diskreditirati napredni in plebiscitarno podprti novi Družinski zakonik.

    Tudi bralcem Žurnala bi verjetno bolj ustregli s kosmatim pederskim parom med vročim poljubljanjem!

    • Andreja je rekel/-la:

      jp, tako nekako…bedniki.

    • Bojan Marinč je rekel/-la:

      Če bi bil zmožen razumeti napisano, bi videl, da članek ne govori o novem Družinskem zakoniku, ampak o “novinarstvu” v nekaterih časopisih.
      Očitno meniš, da je “uporaba” otrok na političnih dogodkih sprejemljiva. Podobnih fotografij s srečnimi družinami, ki so včasih tudi mahale z zastavicami, smo se nagledali že v prejšnjem režimu. Zame je bila to zloraba otrok za politične namene takrat in enako je tudi danes.
      Ne bom špekuliral, v kakšni družini so vzgojili tebe, a očitno so ti dali polno ljubezni, širine in strpnosti.
      Svoje želje glede fotografij pa sporoči kar na uredništvo Žurnala.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Vse se začne in konča pri Družinskem zakoniku:

      Tudi v ta predpis hočejo na silo spraviti nekaj svoje sprevrženosti!

    • KAKTUS je rekel/-la:

      “TVS”, TELETEXT 142, DANES ! Razprava upokojenega generala JOHN-a SHEEHAN-a v ameriškem parlamentu ! ZA SREBRNIŠKI PADEC IN NESREČO, LETA 1995, KRIVA MORALA HOLADSKE VOJSKE, KI JE BILA (IN JE ) IZPOPOLNJENA Z GEYI, TOPLOVODARJI ! ENA SAMA DESTRUKCIJA !

    • Nogavička je rekel/-la:

      … in Nizozemci v isti novici komentirajo, da ne morejo verjeti, da nekdo s tako visokim činom lahko trosi take neumnosti.

  • SAJ NIRES, PA JE! ČIST ZARES! je rekel/-la:

    No zdaj se bodo pa še brezplačniki (papirnati kot tudi portalni) sfajtal med sabo.War war. hahahaha Živela diktatura. Dobro jutro ma vas rad!! ;)

    Vstani narod, Slovenija te kliče, kliče…

  • Forestina je rekel/-la:

    Se kregajo, medtem pa v žepe bašejo.

  • jezni je rekel/-la:

    to je rumenilo, ki je prekrilo Slovenijo. Žal. Tega itak ne berem. Članek je napisan v skladu z rumeno logiko in na prvo žogo, važno da treskajo izjave, to se ziher bere, o tem, za kakšno vojno dveh ideologij gre, pa ne izvemo nič. Podn od podna.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.rtvslo.si/svet/jaz-sem-tudi-begunec-bezim-pred-svetom-ki-me-je-rodil/225949

    “Jaz sem tudi begunec. Bežim pred svetom, ki me je rodil.”

  • Code5 je rekel/-la:

    A to je tisti Meglič, ki je zaradi pasjih ugrizov sposoben delati le štiri ure dnevno, pa kljub temu najde čas in zdravje in energijo za politični aktivizem? Zanimivo.

    • Mimi je rekel/-la:

      No ja, sprehod do skupščine niti ne zahteva nekega blaznega napora.
      Bolj me zmoti to, kar omenja tudi avtor prispevka: otroke namesto na igrišče že kar prec uvajat v neke politične dejavnosti? :||
      Predvidevam, da točno taki podajo ‘argument’ proti možnosti posvojitve, češ da jih bodo (otroke takih parov) drugi stigmatizirali. :o|| Ampak govorijo samo o sebi: oni torej stigmatizirajo in poleg tega še tamalim tumbajo svoje poglede.
      Skoraj prepričana sem, da moja mama ni preveč naklonjena takim posvojitvam (o tem se ne pogovarjava, je dost kvalitetnejših vsebin za se pogovarjat), ampak sploh si je ne morem predstavljati, da bi me kdaj vlačila po kakih takih shodih.
      Je blo pa že velik boljš in prijetnejš veveričke futrat v Tivoliju. :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      … ko je Bush obiskal Brdo, so otroke iz sosednje OŠ postavli v špalir, jim razdelil Slo in Usa zastavce, pol so pa z njimi pozdravli svetovnega voditelja. J si je že prej želel parade ;)

      Podobnik ml. se je pa za svoje predvolilne potrebe davnega leta prav tako veselo fotografiral s svojimi otroki …

    • Mimi je rekel/-la:

      Sej res! :(!

  • marjetica je rekel/-la:

    Gospod se mi je resnično smilil,zdaj se mi ne več ampak se mi njegova družina!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Otrok potrebuje mamico in atija, ne pa atija in “strica” ali mamico in “teto. No, pravi strici in tete so vedno dobrodošli in - uporabni za varstvo, botre in botrce, za “kaj dobrega prinesti”.
    Naj živijo “istospolniki” skupaj, če jim ustreza, otrok pa le ni pes ali muc-poleg razvajanja rabi tudi vzgojo, vzgojo matere in očeta.

    • qty je rekel/-la:

      Po čem to sklepaš? Tebi ni neki pretirano pomagalo…

    • Mirjana je rekel/-la:

      Kot je znano je v Sloveniji že dokaj veliko število geyev in lezbijk. Pa se vprašam,..a so to otroci, ki so jih posvojili homoseksualni partnerji?
      Tudi Jelinčič plemeniti ima sina geya, a ga je vzgajal s kakšnim partnerjem? ..pa ta zakon mu je drugi,…očitno je prvi šel v franže,…in ta gospod nam bo solil pamet kaj je prav in kaj narobe (mimogrede, njegov sin je menda krasen človek), a tati ga serje in žali, komplimenti papa.

  • konec je rekel/-la:

    rdečuhi so pripravljeni narediti čisto vse, samo da uničijo družbo v kateri delujejo……..

  • konec je rekel/-la:

    kaj je Bojan Marinč? se bojiš za lastno rit?…ha, ha, ha,
    saj je povsem jasno zakaj si napisal. namen tvojega pisanja, tvoje ideološki pogled je itak jasen. na vesti boš imel vedno odprta na stežaj vsa vrata, vsaka luknja te pričakuje…ha, ha, ha, ha,

    ta komentar ni nič drugega kot politični nestrpni in maščevalni spisek rdečuha

    • Bojan Marinč je rekel/-la:

      Če se bojim za svojo rit? Bi se moral? Te moram razočarat, ker kakor pravi Mlakar: “..zastopim tvoje želje, vsak ma svoje veselje, lepu da se dopadem ti, ma nism jst od tega..” * Tko da svoje baže družbo poišči kje drugje.

      * Iztok Mlakar: Truckin` rap

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, ha, rit v smislu za tvoj stolček…ha, ha, ha,ha, ideološko spadaš v en tabor , zato nestrpno gledaš na vse ostale, ……
      ne sodi po lastni meri…ha, ha, ha, ha, ha, ….bolj bi bilo zanimivo vedeti in to ZARES zakaj si (moral) napisati ta komentar? in predvsem ZAKAj so ti ga objavili?…in ne bla bla, bla, bla, bla, ampak samo malo resnice…….čeprav vem, da je to za povprečnega rdečuha nemogoče

  • angie je rekel/-la:

    Marinč,
    imaš popolnoma prav. Članek, ki ga izpostavljaš, se je tudi meni ‘zapel za oko’.
    Ob dilemi, ki si jo razprl, še javno vprašanje avtorici članka in odgovornemu uredniku Žurnala:
    koliko ste pa pokasirali za tele smeti oz. PR?

  • ah je rekel/-la:

    Bojan, temeljna napaka - Žural ni bil nikoli kvaliteten časopis, raje se spravi na Delo ali Dnevnik.

    • konec je rekel/-la:

      nemogoče delo je socialistično, dnevnik je udbovski, vse ostalo pa je itak rdeče, po navadi tudi žurnal, ampak tokrat si je tudi žurnal upal napisati kaj več……zato so rdečuhi takoj sprožili še enega pseudo-intelektualca…ha, ha, ha, ha, ha,

  • Bralka je rekel/-la:

    Bojan, čestitke za konciznost.

  • roman je rekel/-la:

    pedri=gnoj

  • ali pač? je rekel/-la:

    Se mi zdi, da članka niste prav dojeli, res je treba biti malo bolj luciden…. je pa dejstvo, da če izpostaviš take goveje izjave poslancev in drugih sodelujočih, jim pač ne delaš reklame…

  • kritikar je rekel/-la:

    Nam bralcem je usojeno, da imamo na razpolago dnevnike ali tednike, ki kažejo svojo lastniško strukturo. Ne more se zgodito recimo, da bi Mladina kdaj pohvalila opozicijo (sedanjo), ali pokritizirala recimo župana Ljubljane,tudi dnevnik je pristranski,pristranski v nasprotno opcijo je tudi Reporter, ampak ta ima vsaj zelo kvalitetne intervjuje ne glede na to,kdo je intervjuvan. Toliko glede medijev.Vseeno pa je Goran Novkovič tisti, ki ga najbolj upoštevam, ki je dokaj nepristranski in katerega komentarji ali analize so vsekakor najkvalitetnejši. Dober komentator je tudi Nežmah, in dobro bi bilo če bi bili večkrat povabljeni v najodmevnejše oddaje.

  • katja grčar je rekel/-la:

    Super, da se je končno nekdo dregnu ob ta članek v Žurnalu.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    DANES, NA TELETEXTU ŠT. 142, TVS–LJ. ! GEJI KRIVI ZA SREBRNIŠKO NESREČO IN PADEC LE TE, LETA 1995 ! To je bilo predstavljeno in povedano v ameriškem predstavniškem domu, upokojeni general JOHN SHEEHAN sicer, da je Holadska vojska, ki je delovala v Srebrnici imela( IN IMA ) v vrstah GEYE, TOPLOVODARJE, ZARADI MORALE LE TEH, KI SO SE PASIVNO ODZIVALI NA SITUACIJO TAM !
    POGLEJTE SI TO OBTOŽBO NA TELE TEXTU !

    • Nogavička je rekel/-la:

      … in Nizozemci v isti novici komentirajo, da ne morejo verjeti, da nekdo s tako visokim činom lahko trosi take neumnosti.

  • jezni je rekel/-la:

    da homofobija ni le naš problem, si preberite izjavo amriškega generala, da so za srebreniško tragedijo odgovorni tudi homoseksualci v vrstah nizozemske vojske, ki je tisti čas varovala srebrenico. Svašta majka rodi!

  • Romana je rekel/-la:

    Bojan, čestitke!!!

    Vedno sem občudovala tvoj trezni kriticicem, ki se objektivno spoprijema z
    metanjem peska v oči.
    Bravo!!
    Veliko uspehov v svojih razmišljanjih, in naj bodo razumljena tudi s strani
    tistih, ki imajo zaenkrat še priprte oziroma zaprte planke svojih dojemanj!!

  • [...] proti nasilju in proti spodbujanju nestrpnosti vseh vrst. Tudi tistih, ki potekajo v parlamentu, v medijih in na javnih shodih pred [...]

  • Nogavička je rekel/-la:

    Guruji komuniciranja so med nami :)
    Omenjeni članek, po mojem prepričanju, sodi v isto šolo kot Štrovsov Državni udar.