22. marec, 2010 | Elena Pečarič

Do sedaj ste imeli izjemno srečo I.

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spoštovani g. Cveto Uršič, direktor Direktorata za invalide. Do sedaj ste imeli izjemno srečo, da se osebno nisem oglašala in zgražala nad vašim nespametnim početjem pri pisanju Zakona o osebni asistenci. A sedaj ste zlorabili mojo »toleranco do drugačnih«. Upala sem, da vas bo več kot dvajset pisem uporabnikov in posreden pritisk javnosti uspel prepričati, da se poglobite v to kaj osebna asistenca je. To se ni zgodilo in še kar naprej brez argumentov ter izrazito nestrokovno, a spretno politično, poskušate vsiliti vaše razumevanje te storitve. Prepričali vas niso niti številni strokovni argumenti, publikacije, ki smo jih v teh letih sproducirali v YHD; tudi s sofinanciranjem ali podporo MDDSZ v okviru raznih projektov. Prav tako se sprenevedate ob dejstvu, da v tej državi že več kot trinajst let uspešno izvajamo program Neodvisno življenje hendikepiranih, za kar smo dobili že veliko priznanj in imamo mednarodno evalvacijo. [1] Imamo bogate izkušnje in v teh letih smo si uspeli izpopolniti način dela in strokovne pristope, ki bi marsikomu na področju socialnega varstva lahko bili zgled. Redno, že leta, na MDDSZ pošiljamo natančna poročila iz katerih se da veliko razbrati o kvaliteti in učinkovitosti našega dela in nenazadnje tudi o ugodnosti cene storitve. Pa kot, da vas vse to prav nič ne zanima pri vašem delu in pisanju zakonskih predlogov. Mirno in brez slabe vesti poskušate odkrivati toplo vodo in jo prodajati kot matični mleček: nevarno in nič kaj čedno početje.

Iz vaših javnih izjav in zapisov pa je več kot očitno, da sam pri sebi še niste opravili z mnogimi predsodki in vam tudi pojmi enakih možnosti, državljanskih pravic ter nediskriminacije delajo še velike težave. Naj omenim le ločevanje na gospe in gospode ter na invalidke in invalide, ki je simptom vašega občutka superiornosti ter pokroviteljskega odnosa, ki si ga privoščite do nas. Zato vas je potrebno postaviti na realna tla, tja kamor spadate. Imate velika pooblastila, odgovorne naloge in pristojnosti, a le malo strokovnih kompetenc in razumevanja, čeprav to poskušate dokaj nespretno prikriti s citati določenih dokumentov, ki pa oporekajo prav vaši praksi. Bil ste ključna oseba pri prevajanju Konvencije ZN o pravicah hendikepiranih [2]; pri tem sta vam dobrovoljno pomagala še g. Šuštaršič in g. Štefan Kušar. [3] Mimogrede, ko že takole odkrito govoriva, mi lahko še pojasnite, koga g. Kušar zastopa in v katerem imenu govori? Včasih se mi kar zazdi, da predstavlja interese kakšne privatne zavarovalnice. A vrniva se nazaj na temo.

Tako smo dobili prevod temeljnega mednarodno pravnega dokumenta, ki pa je v svojem bistvu falsificiran. Osebna asistenca je prevedena kot osebna pomoč, neodvisno življenje pa kot samostojno življenje. Ne, to ni le dlakocepstvo filozofinje, ki vztraja na konceptih in doslednosti le-teh, ampak vaše početje razumem tudi v luči namerne politična geste, ki ohranja statusa quo, vzdržuje stare privilegijev med starimi prijatelji, ki obvladujejo t.i. področje invalidskega varstva in seveda tudi upravljanje z velikimi finančnimi tokovi. Prišli smo do absurda in paradoksa, da se sedaj osebna pomoč oz. osebni pomočnik kot storitev pojavlja v Zakonu o dolgotrajni oskrbi, kar je proti duhu konvencije. Piše pa se Zakon o osebni asistenci in tudi tukaj se duha in načela konvencije ne upošteva, ampak se zlorabljen prevod uporablja zgolj za redukcijo te storitve na nekakšno dopolnilno pomoč za v kino ali vam tako drage storitve duhovne oskrbe.[4]

Invalidna izpostava na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, II. Del

In prav vi, gospod Uršič, ste bili imenovani kot član Odbora za pravice invalidov Konvencije o pravicah invalidov. Zato verjamem, da vas moje kritike o tem, da vodite politiko v popolnem nasprotju s konvencijo kaj dosti ne ganejo, saj boste o napredku in implementaciji konvencije v ustreznih organih poročali prav vi. Ko boste potrebovali še kakšnega uporabnika v potrditev slovenske realnosti, bo z vami odpotoval še g. Šuštaršič. Pa bo idilična slika male deželice na sončni strani Alp popolna.

Torej ste na vseh ključnih mestih, da omenimo še vaše članstvo v Svetu FIHO, ki ga zasedate kot predstavnik Vlade. V njem aktivno igrate vlogo gluhoslepega opazovalca različnim izsiljevanjem in nezakonitostim, ki se dogajajo znotraj te javne fundacije. Nič ne poročate, nič ne ukrepate. Podobno močno angažirani ste tudi kot član Sveta vlade za invalide. Pri tem ne smemo pozabiti, da imate tudi zanimivo preteklost in kariero kot direktor FIHO. Sama se tega še kako spominjam, saj ste pomagal pri kuhanju afere Pacug, Zveze paraplegikov Slovenije; nadomestne gradnje, ki je še danes sredi dela in izgradnje. Še Janševa vlada jo je označila za neekonomično naložbo, potem si lahko predstavljate.

In kar naenkrat se vam tako blazno mudi, da ste pisanje Zakona o osebni asistenci iz «lera« prestavili v peto prestavo in ker vas že kar nekaj let poznam, mi je nekaj začelo pri zadevi smrdeti. Le kateri vlak hoče ujeti? Še posebej, ker ste javno napovedali, da zakon ne bo prišel v veljavo pred letom 2013 in se imajo vmes zgoditi še parlamentarne volitve. Gre morda za to, da se zadevo pospeši do te mere, da se izniči možnost temeljite in poglobljene razprave, ne zgolj znotraj skupine, ampak tudi med uporabniki samimi. Se zato bojite, da bi osnutke pošiljali uporabnikom, ki imajo vso pravico, da jih vidijo, mi, ki smo v skupino imenovani kot njihovi predstavniki, imamo dolžnost in zavezo, da jih sproti seznanjamo s tem kar se piše? To, da od njih zbiramo predloge, kritike in pripombe, vi imenujete zloraba zaupanja? Prosim, saj gre za naša življenja, za našo prihodnost in za našo možnost neodvisnosti ter enakopravnosti. Saj ne rokujemo z državnimi skrivnostmi.

Da se ne bi zgodilo podobno, kot pri Zakonu o izenačevanju možnosti, ko se po dolgih letih pisanja naenkrat nekaj spaca in da v zakonodajno proceduro, na kar je možno podati le še kozmetične popravke. Tako se odpika obveznost in izpadete delaven, marljiv ter učinkovit. Zanimiva taktika. Kritike na slab zakon, pa bodo zavržene s tem, da nihče ni z vsem zadovoljen in da je to najboljši možen kompromis. Ali pa to kar se je zgodilo z Zakonom o rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov v katerem se številne predpisane storitve, me drugim tudi osebna asistenca na delovnem mestu, sploh ne izvajajo ter ga bomo v kratkem že drugič popravljali. Na vaši plači in v vaših referencah takšne strokovno politične napake tako ali tako niso vidne.

O kako sem se uštela, ko sem upala in verjela, da vas bodo s prihodom nove (Pahorjeve) vlade zamenjali kot direktorja. Se spomnite, da sem vam to povedala tudi v obraz? A bili ste še nagrajeni in dodeljene so vam bile še nove funkcije; čestitke, vaša sposobnost prilagajanja vetru je res neverjetna. V tem ste mogoče primerljiv celo z g. Ruplom in Šuštaršičem. Potem pa pridem do spoznanja, da imate petletni mandat, ki se vam izteka prav v mesecu aprilu, to je tudi rok, v katerem nameravate že kar zaključiti s pisanjem zakona. In sovpade še eno zanimivo »naključje«, da se, seveda neuradno, v zakulisju, išče nov direktor za FIHO. G. Jug namreč ni več po meri šefa invalidov, pravzaprav mu je prav on sedaj največja ovira njegovi skoraj neomejeni moči in nadaljnji želji po rasti ter oblasti; morda še nekaj posameznikov in minorna skupinica YHD. O zamenjavi direktorja se je g. Šušteršič že pogovarjal na Vladi, konkretneje z gospodom Školjčem, ki pa še kar vztrajno zanika, da bi imel karkoli opraviti z NVO. To je že druga zgodba, ki jo bomo obdelali v kakšni naslednji kolumni. A o teh pogajanjih in spletkah veste prav gotovo več vi, kot jaz, morda imate v rokah že kakšen konkreten plan ali ponudbo, npr. bliža se prodaja državnega deleža Loterije Slovenije. Nekako bo to pogačo potrebno razdeliti in še bolje opravljati s sredstvi FIHO.

Zaključimo z znano mislijo: »Asistenca je naša eksistenca!«
Za to se bomo borili do konca in upamo, da tudi z vašo podporo in pomočjo pridemo hitreje do cilja. Je bilo to dovolj v duhu sprave?
V letošnjem letu pa smo bili s strani Evropske mreže za neodvisno življenje (ENIL) povabljeni kot koordinatorji za vzhodno Evropo v programu ‘Gonilna sila za enake možnosti’ (ENIL a Driving Force for Equal Rights – EDFEO) za izboljšanje dejanskega stanja na področju Osebne asistence in financiranja njenega izvajanja tako pri nas, kot tudi drugje v Evropi. Projekt je financiran s strani Evropske komisije.

Pojasnite mi po kakšnem ključu g. Kušar še vedno sedi kot predstavnik NSIOS v delovni skupini, ko pa je pred sodiščem prisegel, da nima več nobenih odnosov z g. Šuštaršičem? Naj ne bi bil več tajnik NSIOS kot je bilo to leta 2008, ko je bila delovna skupina imenovana ali ne? Morda pa je službo dobil nazaj? O tem ste prav gotovo seznanjeni, preko dopisov, ki romajo s strani NSIOS na ministrstvo ali pa preko FIHO.
Da ne bo pomote, tudi duhovna oskrba legitimna in pomembna pravica posameznika, a vtis je kot bi vse hoteli tako oskrbovati, da bi bili invalidi bolj po božji podobi in krotki do vas.

Elena Pečarič

Opombe:
1. V letošnjem letu pa smo bili s strani Evropske mreže za neodvisno življenje (ENIL) povabljeni kot koordinatorji za vzhodno Evropo v programu ‘Gonilna sila za enake možnosti’ (ENIL a Driving Force for Equal Rights – EDFEO) za izboljšanje dejanskega stanja na področju Osebne asistence in financiranja njenega izvajanja tako pri nas, kot tudi drugje v Evropi. Projekt je financiran s strani Evropske komisije.

2. Angleška verzija, slovenska verzija

3. Pojasnite mi po kakšnem ključu g. Kušar še vedno sedi kot predstavnik NSIOS v delovni skupini, ko pa je pred sodiščem prisegel, da nima več nobenih odnosov z g. Šuštaršičem? Naj ne bi bil več tajnik NSIOS kot je bilo to leta 2008, ko je bila delovna skupina imenovana ali ne? Morda pa je službo dobil nazaj? O tem ste prav gotovo seznanjeni, preko dopisov, ki romajo s strani NSIOS na ministrstvo ali pa preko FIHO.

4. Da ne bo pomote, tudi duhovna oskrba legitimna in pomembna pravica posameznika, a vtis je kot bi vse hoteli tako oskrbovati, da bi bili invalidi bolj po božji podobi in krotki do vas.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
96 x komentirano
  • Zbujen je rekel/-la:

    Kaj hočeš reči, da tale gospod, ki je glavni pri sestavljanju Zakona o osebni asistenci ne ve kaj osebna asistenca je? Zadnji čas, da mu začneš pisat!

    • sesalec je rekel/-la:

      Takle mamo

    • zofi je rekel/-la:

      katastrofa…

    • denis h. je rekel/-la:

      žal ni osamljen primer

    • KAKTUS je rekel/-la:

      MATI @ , BRAVO ZA TVOJ PRISPEVEK, KI JE HKRATI POTEŠILA RADOVEDNOST TUDI MEFISTU IN NAM VSEM ! TOČNO TAKO JE TUDI MOJA SORODNICA , FAKULTETNO IZOBRAŽENA, KO NI DOBILA SLUŽBE JE BILA SUŽNJA TAKŠNI POKVARJENI SPAKI, KI JO JE HOTELA IMETI, JO PODREDITI V POPOLNOSTI ! CELO SI JE DOVOLILA MED VOŽNJO PRIJEMATI ZA VOLAN, TEL. KONTROLIRATI, KJE JE IN KAJ DELA V NJENEM PROSTEM ČASU ! TOREJ DRŽI TISTO, KOT JE DEJAL MOJ SOSED PARAPLEGIK VEČKRAT IN ISKRENO, KRIPLNI SO VSI ŽLEHT ! PEČARIČKA JE NEKAJ TAKEGA, S POZNANSTVI SE JE DOKOPALA DO NEIZMERNIH PRIVILEGIJEV, KI JIH DRUGI NITI POD RAZNO NISO DELEŽNI, PA TUDI STARŠI SO JO IMELI VERJETNO ČEZ GLAVO, DA SO SE REŠILI TEGA NIKOLI ZADOVOLJNEGA “BREMENA” !

  • Karin N je rekel/-la:

    A Štefan Kušar je zraven? Teolog, ki ga zanima le denar in moč na račun bolnikov in invalidov!

    • Berlak je rekel/-la:

      Gospodinje, spet nova priložnost za stiskanje mozoljev po internetu.
      Pa ne pozabit na kuhinjo in štedilnik, da se spet ne bo kaj prismodilo…. in kosilo fuč.
      Pri dedcih vonj po prismojenem vzbuja neke čudne nagone in želje po plesanju praker tanga…..

  • Dani je rekel/-la:

    Elena, bitka na bitko. Zdaj je že skrajni čas, da začne pravna država delovat. Ni čudno, da institucije ne delujejo, če jih pa vodijo taki klukci, ki so tam postavljeni prek vez in brez strokovnega znanja. Če pa so zraven še žleht, je pa še boljš!

  • Bučko je rekel/-la:

    Ha, ha, ha, kje pa so dobil te prevajalce konvencije, da ne znajo prevest “osebna asistenca”? Če že pri tako enostavnih nalogah odpovejo, kaj še bo!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Res bi bilo dobro, da se naštejejo imena prevajalev in bi jim lahko pogledali reference

    • Forestina je rekel/-la:

      Če je bil prevajalec bulmastif :)

    • edi je rekel/-la:

      Uršič je namerno poskrbel za tak prevod, saj osebna pomoč je predvsem pomoč. Bogi invalidi,imajo pomoč, pa še niso zadovoljni. Kaj še odločal bi radi kdaj bodo vstali, jedli, šli v trgovino? Tak luksuz pa ne rabijo!

  • Ježek je rekel/-la:

    Res se zakoni pišejo na hitro, brez strokovnega znanja, potem se pa zgražamo. Važno, da oni delajo!
    Posledice nosimo pa državljani!

  • hendy je rekel/-la:

    A sem pes taco moli! Uršič mora napisat Zakon o osebni asistenci tako, da sredstva FIHO ostanejo nedotaknjena za Šuštaršiča, za nagrado pa dobi mesto direktorja. Kako pokvarjen je ta svet!

    • XY je rekel/-la:

      Že dvakrat sem se srečal z Uršičem. Vedno je bil ful prijazen in vse obljubil. Seveda od obljub ni bilo nič. Je velik hinavec in lažnivec! Ima pa čist farški pogled. Človk mu nasede!

  • Zala je rekel/-la:

    Dober zaključek!

  • politik je rekel/-la:

    O, če se dogovarjajo z g. Školjčem, je pa podobno kot z Jelinčičem. Dober dogovor vse doseže!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ponižno sprašujem, ker me resno zanima:

    - kaj spada k nalogam osebnega asistenta,

    - kakšen je njegov delovni čas,

    - kdo ga plačuje in koliko znaša njegova plača,

    - kje je zaposlen,

    - do koliko osebnih asistentov je upravičen posameznik,

    - kako se urejajo medsebojna razmerja med osebnim asistentom in koristnikom asistence?

    • Forestina je rekel/-la:

      božji čudež :) se resno zanima za znanje

    • medi je rekel/-la:

      Iščemo službo? Mogoče boš potem bolj človeški!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Mefisto na nekaj tvojih vprašanj sem že temeljito odgovarjala, zelo obširno v neki drugi kolumni.
      Seveda nimam časa, da bi ti tukaj podala vse odgovore o katerih sprašuješ, saj so zelo obsežna in bi potrebovala kar nekaj strani, da bi nanje odgovorila.
      Če te res vse to zanima se bova dobila na kakšni kavi, a ne.
      Saj te že dolgo bezam iz tvojega brloga, ne vem zakaj semi zdi, da s pogumen kot anonimnež drugače pa si navadna kastrirana copata.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ELENA, tako se pa ne moreš pogovarjari z Mefistom!

      S človekom, ki je obnorel ves ženski svet!

    • zofi je rekel/-la:

      Ti Mefisto si sam gobec
      brez glave in jajc

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ZOFI, ti si pa pokvarjna!

      Očitno bi se rada osebno prepričala, da imam oba rekvizita v parih.

    • zofi je rekel/-la:

      Me res zelo zanima, če nista morda kar v zmrzovalniku, za spomin na minule dni ali pa nekje nagačena, da ju objokuješ!
      potem bi lažje razumela tvojo zagrenjenost

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ZOFI, torej se ne pustiš odgnati!

      Če si le pa in pametna ter ne prestara, pa naj se zgodi božja volja!

    • mati je rekel/-la:

      Sedaj vas imam pa dovolj ga. Pečeričeva. Da vas ni sram!!
      Vse kar znate je samo pljuvanje in če vam kdo vrača z isto mero, jih takoj imenujete za plačance in podložnike g. Šušteršiča. Vi- velika borka za človekove pravice- fuj in fej, zame ste samo borka za svojo rit.
      Hči je bila zaposlena pri YHD in vam povem, da zaradi njenega dostojanstva nisem prišla k vam osebno in vam rekla kar vam gre.
      Vrsto let se ukvarjam z jezikom in vam povem, da je osebni asistent ali osebni pomočnik ENO IN ISTO, pravzaprav zaradi čistoče jezika jezikoslovci preferiramo besedo pomočnik. Verjetno je biti pomočnik bolj humano kot biti asistent. Mogoče tega ne ločim.
      No pa poglejmo kaj pomeni biti osebni asistent pri YHD:
      - si tlačan, ki nimaš pravice vzeti dopusta (ki ti pripada) takrat ko ga nujno potrebuješ, ampak samo takrat, ko te ne potrebujejo
      - nekateri menda delajo tudi po več dni skupaj (kar po delovni zakonodaji sploh ni dovoljeno)
      - ko zlikaš tri polne stroje perila, jih nisi zlikal ti, ampak oni!!! In te potem naderejo, če po telefonu nekomu rečeš, da si jih ti
      - odmor za malico (ki je zakonsko določen na 30 min pri polnem delovnem času) – lahko le sanjaš o njemu. Ješ in greš na stranišče takrat ko ima invalid čas in bi rad bil sam
      - nadur delavcem ne izplačujete, ne izplačujete zakonsko predpisanih dodatkov za delo ob praznikih,vikendih,…
      - najhujše pri vsej stvari pa je to, da delajo za minimalno plačo. Vse lepo in prav, so podpisali pogodbo za to ceno, toda za delo za minimalno plačo pač najemaš delavce, ki so za to kvalificirani: se pravi končana samo OŠ, itd., vi pa najemate samo in izključno izobražene ljudi, ki morajo dati vse od sebe in jim pol ponudite 460 evrov!!!kako vas ni sram. No pa dajte mi prosim odgovorite, koliko zaposlenih ima končano samo OŠ?
      Invalidka pri kateri je delala bi nujno potrebovala še vsaj enega, pa ga ni dobila - je morala moja hči narediti vse za naprej in nazaj. Pri vas osebno pa je število delavcev menda celo deset!!!Kako vas ni sram pogledat v oči ostalim v društvu, le kako da vas še niso spregledali!!
      ISTI ste kot vsi, po katerih pljuvate.

    • Janja Lah je rekel/-la:

      Mati, a vaša izobražena hči ne zna odločati o sebi? Kaj pa delavna inšpekcija?
      Asistent in pomočnik ni eno in isto!
      Prav smilite se mi! Verjetno vaša hči še vedno išče delo ali pa ga menja.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Spoštovana gospa mati,
      v vaših zapisih je veliko netočnosti in poskusov opotikanj, tako da sklepam, da vaša domnevna hči nikoi ni delala pri nas. Zavezani smo delovni zakonodaji in pravila so jasna, kakor tudi možnosti pritožbe glede dela pri posameznem uporabniku. Škoda, da se zanjo niste izpostavila že prej, pa ne tako anonimno kot sedaj pogumno obtožujete ali pa bi jo priučila samozavesti, da bi nam to lahko povedala kar sama v obraz. Ker pa predspostavljam, da ste tako vi kot vaša hči le plod fantazije lahko drugič poskusite z očetom asistentke ali pa morda s teto in stricem…
      Mora pa se motim in vaša hči res obstaja, a je bila zaposlena v kakšnem drugem društvu, ki ne loči asistence od pomoči.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Zgoraj imate povezavo
      pa si lahko malo razčistete pojme in razširite obzoja

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MATI pa morda le ne govori docela na pamet!

  • Hrošč je rekel/-la:

    Me prav zanima, če bo Uršič odgovoril na vprašanja!

  • mamica je rekel/-la:

    Gospa mati Vas bi bilo lahko sram, da obtožujete kar tako in povprek!

    Iz napisanega ga. Pečarič sem razumela, da gre za 15 letno sprenevedanje državnega uradnika, ki samo menja funcije in noče razumeti kaj je osebna asistenca in program za neodvisno življenje.

    Po njegovem razumevanju vaša hčerka sploh niti ne bi mogla biti zaposlena, ker niti on niti vi ne razumete kaj je samodeterminizem in nedovisnot.

    Da ne omenim da v primeru družinskega pomočnika je zadeva še hujša saj se sorodnik veže na 24 urni delovni čas brez praznikov in bolniških za isto minimalno plačilo ob tem, da invalidu poberejo njegov trasfer, da gre za minimalno plačo družinskega pomočnika.

    Preden obtožujete ga. Pečarič bi se morala podrobno seznaniti in informirati kaj se resnično dogaja. Prepričan sem, da bi vam in vam bodo znali pojasniti vsa vaša vpršanja in utemeljiti zakaj jeto področje v smislu delodajalca sramotno nizko ovrednoteno, ne po hotenju tega društva.

    Prebrali bi lahko na desetine pisem uporabnikov, ki opozarjajo na ta problem pa ni nikomur mar, bolj pomembno kdo bo lastnik Loterije Slovenije.

    Kolikor mi je znano to društvo nima ne razkošnih počitniških domov niti lastne pisarne.

    Kolikor vem družba tako ceni to področje in bi se morali kje drugje pozanimati in protestirati.

    Tudi navajanje koliko asistentov koristi ga. Pečarič je neresnična trditev.

    Vaše jezikovno pofesionalno angažiranje nima popolne nobene zveze z programom za neodvisno življenje hendikepiranih po principih ENIL, na Švedskem so tako uspeli rešiti brezposelnost več deset tisoč brezposelnih ljudi, ki so tudi dobro plačani, pri nas pa ta zadeva ob splošni razvrednotenosti dela ni nič presenetljiva.

    Seveda pa je tudi od uporabnikov večkrat odvisno, eni so, drugi pa niso takoj sposobni zaživeti neodvisno življenje.

  • peter je rekel/-la:

    MATI…B R A V O !!!
    Eleni strežejo od spreda in zadaj, ima najmanj 5 asistentov, hoče samo denar ko pa jo vprašajo kaj bo znjim pa nima pojma. Seveda da ji ga potem ne dodelijo in ga dajo v druga društva in ustanove. YHD je ena navadna BANDA !!!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      No končno so invalidi dobili še nove pisarje, saj jih je vendarle sto tisoč!
      Kje pa so?

  • helena je rekel/-la:

    Tipične anonimne obtožbe, pozanimajte se najprej koliko ima Pečaričeva osebni dohodek z univerzitetno izobrazbo, s strokovnim izpitom, z referencami, z nešteto prostovoljnega dela, potem pa obtožujte, če trdite, da je YHD banda, mogoče za pripadnike invalidske mafije, ne za normalne ljudi, sram naj vas bo.

  • ODTLj je rekel/-la:

    Ker se napoveduje, da bodo Janšisti pometli s socialnim varstom ne bodite presenečeni, če boste delali v bodoče zastonj, eni bi lahko imeli 5.000 EUR na mesec plače in ne bi dojeli, da je nekaj opravljati delo s srcem, drugo pa na silo, ker so težje zaposljivi potem pa misljo da je cel svet njihov, v enih firmah sploh plač ne dobijo pa morajo delati, ob nesrečnih bosanskih delavcih ste pa tiho draga mati in Peter.

  • teofaks je rekel/-la:

    Tale Kušar ma registrirano podjetje na Gregorćičevi 11 in opravlja socialne storitev, dela pa reklamo za Loterijo Slovenije, 1 ura njegovega dela tako je povedal na sodišču je vredna 200 EUR.

  • andrej je rekel/-la:

    nisem jezem na gospo, ki se huduje, takšna je danes realnost v Sloveniji, da je delo podcenjeno, še posebej v socialnem varstvu, tisti, ki imajo od tega velike koristi in med katerimi zagotovo ni Pečaričeve, niso pripravljeni nič, da bi se zadeve uredile na spoštljiv, human in transparenten način. Preko javnih del je tako kot je in res so osebni asistenti strpani v najnižji možni plačili razred vendar to določa država ne ga. Pečarič. Prav je, da se opozori na probleme in, če bi gospa mati zaropotala tam kjer bi bilo bolj učinkovito, bi se mogoče kakšen državni uradnik kaj premaknil.

  • jozef je rekel/-la:

    “Vse večkrat se spomnim knjige “Kasbach ali vse splošno zanimanje za morske prašičke”. Jo bom moral poiskati v knjižnici in še enkrat prebrati. Nanjo vedno pomislim, ko gledam zborovanja in razprave o istospolnih porokah, o opevanju družine in ljubezni do otrok itd., vse ena sama sprevrženost in perverzija. Večina nasprotnikov homoseksualcev so prikriti homoseksualci, zagovorniki tradicionalne družine so navadno pedofili ali pa trpinčijo svoje ženo, nasprotniki tujcev so običajno potomci tujcev itd. Če precenijo, da lahko svojo nestrpnost izražajo javno, ker je v okviru večinskega prepričanja, jo tudi javno izražajo do skrajnosti. Nasprotno pa se skrivajo na forumih, če ocenijo, da njihova nestrpnost družbeno ni sprejemljiva.

  • profa je rekel/-la:

    Potrjujem zadnji stavek o tistih, ki delajo za invalide “s srcem”. To smo poskusili in drago plačali. ” S srcem ” za invalide deluje Sklad za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov zlasti njegova direktorica, ki se prav norčuje iz nas a neomajno jo podpira Cveto Uršič v vlogi direktorja Direktorata za ivalide in predsednika Nadzornega sveta tega sklada. Slednji ” legitimno ” označuje odločitev nekoga, da zaposli invalide kot napačno odločitev, ki jo mora sam dragio plačati in nositi zanjo odgovornost. Nihče jo ne ustavi pri njenem delu “s srcem” za invalide. Uršiču gre na smeh, ko ga negdo prosi naj pomaga, da zaposlitev invalidov v skladu z zakonom tudi uspe. Za njega je to komedija, ki ga spravlja v smeh. Žal to ni zgodba iz kriminalnih romanov, to so naše izkušnje.

    • Marjan m. je rekel/-la:

      Najhujši so tisti, ki delajo s srcem, namesto, da bi uporabljali glavo.

  • ocean je rekel/-la:

    Vsa človekova sreča se neha, če ima kadarkoli in s čimerkoli opraviti s tabo in tvojimi…. Ne vem, za kakšno hujšo zoprnijo in nadlogo…

  • Marjan m. je rekel/-la:

    Hud stil kolumne

  • zofi je rekel/-la:

    Ne morem verjeti kaj se dogaja

  • Bolek je rekel/-la:

    “Joj, koliko dretja za tko malo volne”, se je čudila mestna gospa, ko je prišla na vas na koline……..

  • denis h. je rekel/-la:

    Komu zvoni?

  • denis h. je rekel/-la:

    se imperij ruši ali je še trdno na temeljih ?

  • Boštjan je rekel/-la:

    S tem tempom je treba nadaljevati, enega po enega , pa bo zmaga tukaj

    • VOS je rekel/-la:

      To pa zveni iskreno zgovorno: “…je treba nadaljevati, enega po enega , pa bo zmaga tukaj”

  • Boštjan je rekel/-la:

    5 tka za vstrajnost in pogum

  • kvark je rekel/-la:

    Nakladancija

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ELENA, ker si javna osebnost in ker si na načelni ravni domnevno zelo prizadevaš za pravice invalidov in imaš celo dostop da smaga predsednika države, naj mi bo dovoljeno v izogib raznim natolcevanjem vprašati te, koliko osebnih asistentov dejansko imaš, kdo in koliko jih plačuje in koliko je še invalidov, ki imajo to srečo, da imajo osebnega asistenta?

    Mislim, da boš z odgovor ustregla tudi drugim invalidom, ki niso pri koritu!

    • Forestina je rekel/-la:

      Samo še Rupel z svojo wonder beležko manjka in Plemeniti s stekleno piramido :))

    • Invalid xyz je rekel/-la:

      TO VPRAŠANJE TUDI MENE ŽULI.
      ČAKAM ODGOVOR, DA BI POTEM TUDI ZA SEBE POSKUŠIL KAJ DOBITI.

      Z ODLIČNIM SPOŠTOVANJEM!

  • osebna asistentka je rekel/-la:

    Ni v moji navadi, da bi se oglašala v komentarjih, ampak kar je preveč je preveč…

    PRVIČ: Gospa mati – veliki jezikoslovka…verjetno ste se pri svojem „ukvarjanju z jezikom“ že kdaj srečali s pojmom strokovne terminologije. Res je, da pogovorno ne moreš reči, da asistiraš očetu na vrtu, da asistiraš materi pri pomivanju posode – iz česar izhaja vaša teza, da je biti pomočnik in asistent eno in isto oz. ko zagovarjate primat besede pomoč. Verjetno premorete kak SSKJ-pa dajte preveriti kaj pomenieno in kaj drugo. Ravno vi, ki se ukvarjate z jezikom, si tega ne bi smeli privoščiti. Kak Toporišič bi vas po nagi riti, če bi to bral.

    DRUGIČ: Ni potrebno biti pameten, da ne bi iz vsega Eleninega pisanja dojel, da je bistvo njenega nenehnega delovanja ravno to, da se bori, da bi bila osebna asistenca dostopna vsem, da bi bila osnovna pravica (kar btw je, ker smo ratificirali konvencijo) vseh. Že desetletje se bori s poleni, ki ji jih mečejo pod noge taki in drugačni osebki. Le kako ji lahko očitate, da misli samo nase? Verjemite, da bi se ji lepše godilo, če bi bilo to res. Vas bi lahko bilo sram.

    TRETJIČ: Sem osebna asistentka in moram s prve roke demantirati vse nebuloze, ki jih navaja mati, ker to preprosto ne drži in o stvareh kot je pavza, dopust, izplačilo dodatkov sploh ne mislim razpravljati (mislim, a ste nori…pa saj obstaja nadzor!!!)Res je samo to, da delamo za minimalno plačo. Ravno Elena je tista (med drugimi), ki bi še najraje videla, da bi imeli vsi asistenti vsaj 3000 ojrov plače in si zato tudi ves čas nenehno prizadeva.

    Jaz svoje delo opravljam z veseljem in zadovoljstvom. Dopuščam možnost, da pri vseh ni tako. Nismo vsi za vse. Če komu kaj ne paše, pač da odpoved in si najde boljše delovno mesto, ne pa da potem z nebulozami anonimno izraža svoj gnev nad svojo lastno nesposobnostjo, da bi si poiskal kaj „boljšega“.

    MEFISTO: opazila sem, da skoz visiš na vesti. Kako lahko potem sprašuješ osnovne stvari, kaj pomeni asistenca. Pa o tem je bilo že milijon stvari napisanih. Omejenost in neumnost sta dve plati iste resničnosti, poleg tega pa si še ljenčina. Vse odgovore bi dobil že, če bi poguglal YHD.

    • K'rEn je rekel/-la:

      A boš zdaj, ko si tako lepo svoji šefici popihala na dušo, dobila kak dan več dopusta?
      Hudič je v tem, da v kolikor bi ti brala (in razumela) tudi komentarje, ki Eleno in njen odnos do “podložnikov” ne kujejo v nebo, bi kaj kmalu dojela, da Mati sploh ni edina s takimi izkušnjami pri YHD-ju!!!
      Osebna asistentka? Ne nas hecat :)

  • Mimi je rekel/-la:

    No, Osebna asistentka, diskreditacija ni ravno odgovor na vprašanje.
    Mefistovo vprašanje se mi zdi čisto na mestu, sploh, ker sta se tu oglasili dve osebi, ki Eleni očitata 5 oz. celo 10 asistentov - pod oba posta se je Elena javila, v nobenem ni demantirala teh očitkov.
    Se mi zdi, da s preprostim odgovorom ni nič narobe, da ni nujno treba vedno priletet samo kajle dat.

    • osebna asistentka je rekel/-la:

      Vedno sem za konstruktiven dialog, ki ga tukaj žal ni možno doseči. Moj demant je samo odgovor/reakcija na konstantna in neupravičena demantiranja Elene. Tokrat sem se samo spustila na nivo, ki vlada tukaj.

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, ampak za konstruktiven dialog sta potrebna dva. :)

      Ko sem jaz s psi, ne lajam. :)
      … štekam pa, da marsikoga potegnejo tile nivoji, vendar za to si je pa Elena tudi sama kriva (in njeni podporniki); zame ni razlike med žalitvijo in povratno žalitvijo. Če se odločiš, da se boš normalno pogovarjal (da boš dobil tud normalen odziv), te naj od tega ne odvračajo drugi, pa njihovi nivoji gor al pa dol.

      Tudi Eleno štekam, najbrž je res težko ostati pozitiven ob večnem boju z mlini na veter, ampak žaljenje mi ni z nobene strani kul, če pa je človek podpisan (in ne anonimen), pa mu to še ne daje pravice, da zato lahko sam žali.

      Mefisto zna res bit tudi nesramen in žaljiv, vendar tole je čisto lepo in normalno vprašal; logično je, da Elena dobiva tudi takšna vprašanja, zato bi bilo najbolj na mestu, ko bi nanja preprosto odgovorila - ali podala link(e), če že pošilja komentatorja naj sam to išče po spletu. OK, sam zakaj se pa potem vse ostalo lohk pride nazaj pogovarjat? A vse ostalo pa lohk po 10x piše?

      Sama vsakemu invalidu privoščim čimbolj normalno bivanje in toliko asistentov, kolikor jih potrebuje oz. kolikor jih lahko dobi (sploh če se s tem provajdajo še delovna mesta), vendar skladno z drugimi oz. z zmožnostmi.

      Nam navadnežem to ne more bit jasno, zato je prav da se oglašajo invalidi, vendar žal prepogosto zgolj navijaško (bravo, Elena! ipd.) ali pa nasprotno, sesuvaško (recimo kao da so v *drugem taboru*).
      Nihče pa ne napiše nič osebnega, če pa že, se ga pa takoj diskreditira.
      Recimo take stvari o teh asistentih, človeške, dejstva itd.

    • .,. .,. je rekel/-la:

      Vedno obstaja pot, le poiskati jo je treba. Ampak rešitve ne moreš iskati le v arhivu osebnih izkušenj in v oguljenih frazah.

    • Mimi je rekel/-la:

      Res je, se podpišem. ;)

      (čeprav sklepam da si mi pravzaprav “dal kajlo”, ampak saj ne moreš poznati ne mojih osebnih izkušenj, ne števila mojega poznavanja izkušenj drugih [ukvarjam se z ljudmi, poleg tega pa imam v bližini tudi invalida - nečaka, ki pa ga praviloma ne *ponujam* kot argument], življenjske modrosti pa so [dokler niso ponotranjene] često vzete in dojete kot “oguljene fraze”).

    • Mimi je rekel/-la:

      *p.s. Zanj (za nečaka) V CELOTI skrbi moja sestra, ki ima od sinove invalidnosti “”"privilegij”"” parkirnega pildka.

    • .,. .,. je rekel/-la:

      Mimi, ni bilo mišljno kot kajla vam, bolj kot spodbuda vsem nam na forumu.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    MDDSZ
    Minister g. Ivan Svetlik
    Kotnikova 5
    1000 Ljubljana

    Ljubljana, 22. 3. 2010

    Zadeva: Prošnja za sestanek in odgovore na odprta vprašanja glede Zakona o osebni asistenci

    Spoštovani!

    Javno vas moramo pozvati za pojasnila in odgovore glede Zakona o osebni asistenci, ki se piše v okviru Direktorata za invalide in jih nismo uspeli dobiti s strani g. Uršiča (čakamo že od meseca februarja). Kljub temu, da zelo aktivno delujemo v delovni skupini to ni nikakršno zagotovilo, da so naši argumentirani predlogi upoštevani. Zato želimo ponovno jasno in glasno poudariti naše pomisleke, kritike in nenazadnje bojazni, da bomo v tem procesu izigrani. Da bomo uporabljeni zgolj kot izgovor, da smo bili partnerji in sooblikovalci zakona, v dialogu s pripravljavcem zakona, ki pa mnoge koncepte neodvisnega življenja in osebne asistence zlorablja in jih prireja po svoje.

    Pri svojih argumentacijah se seveda sklicujemo na Konvencijo ZN o pravicah hendikepiranih, ki je za nas najbolj pomemben mednarodni pravni dokument katerega je Slovenija ratificirala in se s tem zavezala, da ga dosledno spoštuje in implementira. Posebno pomemben je 19. člen, ki govori o pravici do osebne asistence, žal je prevod v slovenščino popačen. Žalosti nas tudi dejstvo, da se na mnogih delovnih sestankih ponovno začenja razprava o tem kaj osebna asistenca je. YHD izvaja program Neodvisno življenje hendikepiranih v okviru katerega zagotavljamo osebno asistenco na nacionalnem nivoju že 13 let, MDDSZ pa ga preko petletnih razpisov sofinancira že enajsto leto. Redno vam pošiljamo poročila v katerih so poleg vsebine izvajanja tudi natančni podatki o številu ur osebne asistence ter cena le-te. V obdobje med letoma 2005 in 2007 smo izvajali tudi projekt v okviru pobude Equal, katerega vsebina je bila povezana z osebno asistenco in oblikovanjem poklicnega profila »osebni asistent«. Iz vseh poročil in iz dolgoletne prakse ter bogatih izkušenj bi pisci zakona morali črpati osnove za zakonske nastavke, ki bi bili praktično izvedljivi. Nasprotno pa se spreneveda, da se nekaj počne popolnoma na novo ter se obstoječe prakse poskuša peljati v novo zakonodajo, kar je seveda neprimerno.

    Vsebinske kritike in prošnje za pojasnila:

    1. Kaj obsega osebna asistenca mora biti jasno definirano v samem zakonu in ni sprejemljivo, da se uporablja člene iz predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi; po tej logiki bi tudi nega, ki se izvaja znotraj institucij bila ista kot tista v okviru dolgotrajne oskrbe.

    Povsem nedopustno je, da se predlog Zakon o osebni asistenci naslanja na Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, saj že ime zakona pove, da se koncept veže na »skrb in pomoč«. Prav je, da obstaja več različnih storitev, da se hendikepirani posamezniki lahko odločajo med različnimi storitvami in med njimi izberejo tisto, ki jim najbolj ustreza. Nasprotujemo pa temu, da se iz osebne asistence izloči eden od osnovnih elementov – osebna nega in pomoč pri opravljanju osnovnih dnevnih potreb z izgovorom, da je za to že poskrbljeno nekje drugje. Gibanje za neodvisno življenje se je v teoriji in praksi distanciralo od storitev tradicionalnih skrbi in pomoči, še več, vzpostavilo se je kot odpor in nasprotovanje medicinskemu modelu, pokroviteljskemu odnosu v katerem je posameznik prejemnik pomoči in skrbi, objekt dela in varstva, ne pa subjekt avtonomnega odločanja. Zato se je razvila nova teorija (socialni model) in praksa; osebna asistenca. Prav medicinski model pa je močno prisoten v Zakonu o dolgotrajni oskrbi iz katerega poskuša g. Uršič vzeti kar največ izhodišč. To dejstvo kaže na nerazumevanje bistva osebne asistence, načel in vrednot, ki so v temelju povezane z novimi koncepti in praktičnim pristopom. Osebna asistenca nikoli in nikakor ne more biti nadgradnja, dopolnitev ali nekakšen nadstandard primarnih storitev dolgotrajne oskrbe, saj je v osnovi utemeljena v možnosti odločanja, izbire in upravljanja samega uporabnika. Torej tudi tiste storitve, ki se zdijo enake kot naštete v dolgotrajni oskrbi, to niso in ne morejo biti, ker je način izvajanja storitve tako različen. Utemeljen je na potrebah in željah uporabnika; torej izrazito individualiziran in nikakor ne utemeljen na diagnozi kot se še vedno zmotno predpostavlja s strani tistih, ki ne razumejo nove paradigme.

    2. Uporabnike osebne asistence ne gre omejevati, izločati ali obravnavati neenako na podlagi diagnoz oz. medicinskega modela.
    Ni razumno, da se je meja za vstop v storitev povišala iz 20 ur na 30 ur, izjema pa so slepe, gluhe in gluhoslepe osebe. Iz kroga upravičencev se ne sme izločati posameznikov z oznakami t.i. duševne prizadetosti, saj za takšno diskriminatorno ravnanje ni nobenih argumentov in potreb. Prav tako ne gre ločevati in omejevati osebne asistence na različne aktivnosti znotraj nje. Prav gotovo pa bo za skupine gluhih in gluhoslepih oseb potrebno oblikovati bolj specifično pomoč z določenimi strokovnimi znanji npr. znakovni jezik.

    3. Kriteriji za določanje obsega osebne asistence
    Pravica do osebne asistence je izražena v urah in do nje bi morali biti upravičeni uporabniki, ki potrebujejo od 20 do168 ur osebne asistence na teden. Določi se obseg osebne asistence, ki je v kombinaciji s pomožno tehnologijo, prilagoditvami življenjskega in delovnega okolja in načrtovanjem infrastrukture brez arhitektonskih ovir potrebna, da ima uporabnik enake možnosti izbire, kot jih imajo drugi državljani. Upoštevati je potrebno, da morajo uporabniki imeti možnost izpolniti vse družbene vloge, npr. v družini, soseščini in širši družbi, z vsemi pravicami in odgovornostmi, vključno z delitvijo dela v družini, ki je prisotna v uporabnikovi kulturi. Pri oceni potreb po osebni asistenci je treba upoštevati:
    a. aktivnost uporabnika,
    b. njegov družben položaj (vpetost v družinsko okolje),
    c. ter stopnjo preostalih fizičnih zmožnosti, ki jih uporabnik ima za zadovoljevanje lastnih potreb.
    Priznanje pravice do osebne asistence ne sme biti pogojevano oz. je neodvisno od ekonomskega stanja posameznika ali njegovih svojcev. Uporabnikom asistence ni treba plačevati prispevkov za osebno asistenco ne glede na njihov dohodek ali premoženje oz. dohodek ali premoženje njihovih družin.

    4. Financiranje storitve:
    nujno je potrebno vključiti sredstva FIHO, ki so v prvi vrsti namenjena prav za »Trajne in splošno koristne dejavnosti, ki jih financira oziroma sofinancira fundacija, so tisti programi in storitve, ki so v neposredno korist posameznikov, prispevajo k izboljšanju njihovega socialnega položaja oziroma preprečujejo poslabšanje, in k ustvarjanju možnosti za čimbolj neodvisno in samostojno življenje.« (Pravila FIHO, 2. člen)

    Da lahko člani delavne skupine tvorno prispevamo k vsebini zakona moramo imeti s strani MDDSZ nekaj osnovnih podatkov in ocen stanja:
    - ustrezno analizo ter oceno stanja, ki bi prikazala obstoječe stanje, koliko hendikepiranih živi v raznih institucijah in katerih (DSO, Zavodi, bivalne skupnosti…);
    - koliko oseb koristi institut družinskega pomočnika;
    - koliko oseb je prejemnikov dodatka za tujo nego in pomoč oz. dodatka za pomoč in postrežbo, ter starostna struktura prejemnikov;
    - koliko jih živi pod pragom revščine oz. je njihov priliv zgolj dodatek za tujo nego in pomoč bodisi po ZPIZ ali po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb.

    Proceduralne kritike in prošnje za pojasnila:
    Zelo nenavadno je, da se je zadnji mesec pisanje zakona tako pospešilo; v letu 09 so bili le trije sestanki, v letošnjem letu pa so tedenski oz. po novem bodo kar dvakrat na teden. V tako kratkem času je težko predelati vsa gradiva, ki jih prejmemo oziroma se nanje pripraviti. Nič narobe, če to ne bi vplivalo na kvaliteto razprave in možnost argumentiranja podanih predlogov, a žal temu ni tako. Še več, postavljeni smo pred dejstvo, da se zakon ne bo začel izvajati pred letom 2013, ker naj bi se navezoval na Zakon o dolgotrajni oskrbi. Ne gre pozabiti, da bodo vmes še parlamentarne volitve, ki lahko popolnoma vse obrnejo na glavo. Zdi se, da se hiti prav z namenom in načrtno, da bi težko sledili vsem spremembam in podajali tehtne predloge in izboljšave. Za neupoštevanja naših predlogov pa skoraj ni možnosti razprave in ni nikakršnih pojasnil glede njihove zavrnitve ali popolno nasprotnih usmeritev. Pri tem se tudi onemogoča razprava znotraj uporabniških skupin, ki je pri tem zakonu ključnega pomena in bi morala biti tudi osnovno vodilo upoštevanja piscev zakona v skladu z načelom »Nič o nas, brez nas!«.

    Predsednica YHD
    Elena Pečarič

    V vednost:
    Vlada RS, predsednik g. Borut Pahor
    DZ RS, predsednik g. Pavle Gantar
    Mediji in javnost