24. marec, 2010 | Jani Sever

Amnezija na vrhu NLB

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Draško Veselinovič pravi, da ni bil on tisti, ki je v javnost dal ponarejeni dokument, ki naj bi dokazoval, da krediti Ultre pri NLB niso zavarovani. Nekdanji direktor NLB se drugega sploh ne spominja več. Seveda ne ve, kdo je dokument prirejal. Jasno mu je pravzaprav samo, da je bilo kar nekaj ljudi, ki bi ga lahko dali v javnost. In vendar smo izvedeli podrobnosti, ki nekdanjega direktorja NLB postavljajo v izjemno neprijetno luč.

Veselinovič je v Državnem zboru potrdil, da je naročil izpis stanja kreditov Ultri. Tega se pač spomni. Menda to ni bila edina firma, ki jo je pregledoval. Kar bi bilo zelo pohvalno, če bi se lahko spomnil še kakšne. A ob tej nalogi mu je spomin ponovno odpovedal. Skratka, naročil je dokumente o zavarovanju Ultre, dobil ponaredke in potem so se ti na skrivnostno čudežen način znašli v javnosti in v rokah opozicijske SDS. Za povrh se je vse to zgodilo po tem, ko je bil Veselinovič prisiljen odstopiti kot direktor, zaradi Golobičevega nasprotovanja reprogramiranja posojila Infond Holdingu. Tega je Veselinovič odobril brez odobritve nadzornega sveta.

Veselinovič je svoj odstop nadzornemu svetu ponudil konec aprila, na začetku maja je zahteval dokumente o Ultri ter oceno posojilnih tveganj Ultre in povezanih podjetj, 18. maja je nadzorni svet odstop sprejel, nato pa so se dokumenti znašli v programu TVS. Na dokument so bile dopisane skrivnostne ničle, ki naj bi pomenile, da so krediti nezavarovani. Tudi o tem Veselinovič danes ne ve nič. Ko so ga spraševali, kaj te ničle pomenijo, je odgovoril, da naj to pojasnijo tisti, ki so preglednico v NLB pripravili. Kar pomeni, da nekdanji direktor banke sploh ni vedel, kaj je pisalo v dokumentih, ki jih je naročil, oziroma da jih ni razumel? No vsaj spomni se, da so ničle na dokumentu bile.

“Vprašanje, kaj pomenijo ničle, se postavlja tudi meni. Podatki, ki sem jih dobil, so imeli ničle,” je včeraj Veselinovič povedal poslancem. Kar je vsekakor hecno. Direktor je torej naročil dokument in ko ga je dobil, ga ni razumel, a se vseeno ni pozanimal, kaj pomeni. In ko je ta dokument presenetljivo ušel iz banke, ni prav tako storil ničesar, da bi ugotovil, za kaj gre, kaj šele, da bi našel prikrojevalca in tistega, ki je dokument poslal iz banke. Niti ni pomislil, da zadeva škoduje ugledu banke, ki jo je vendarle nekaj časa vodil. Za bankirja največje banke v državi bi bilo to naravnost neverjetno. A tako ali tako je osnovno vprašanje, če lahko Veselinovičevi amneziji zares verjamemo?

Vic, s katerim je želel zabavati preiskovalno komisijo Državnega zbora, o tem, da je na dopustu iz časopisov lahko natančno razbral, kaj se dogaja na banki, je ob vsem tem ostal zgolj ponesrečen poskus duhovitosti bankirja, kakršnega si najbrž ne želi prav nobena banka. A afera nima le sporočila spodletelega humorja. Državna banka si takšnega ravnanja s svojimi dokumenti enostavno ne bi smela privoščiti. In ker gre za kaznivo dejanje je to še ena pomembna zadeva, v kateri bi kriminalisti lahko pokazali, da niso vezani na nobeno politično opcijo.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
58 x komentirano
  • rudek je rekel/-la:

    Kaj Severček ..še nisi golobčku v rit zlezel? Pohiti prostora zmankuje ..tvoji pisunski kolegi te prehitevajo.

    • konec je rekel/-la:

      ne, ne on je že v riti, tam stanuje, občasno pokuka ven in serje ta drek….ha, ha, ha, ha, ha,

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    Xe Xe, ko pičkam zmanjka BILOBILa, popušijo ! _ _ _ :-))

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    What follows is 62 pages of Martin Armstrong spilling what he knows about the club, about politicians, about Goldman Sachs, Warren Buffett, murder, international intrigue, and his own involvement in all of it. We’ve seen a lot of it before, but this is certainly the most comprehensive and reads like a mini-epic in the making.

    Those who have not followed Armstrong’s case will learn a great deal about it from reading this. Here you will get a good narrative of his perspective and how the events of his case are related to world happenings and market manipulations by members of the “club.” There is so much here to point out that I’m not even going to try and instead just recommend that you designate a couple of hours this weekend, sit down and read it.

    _ Behind The Curtain–The Full Monty (Part One) :

    http://www.scribd.com/doc/24915703/Behind-The-Curtain-The-Full-Monty-Part-One

  • Nogavička je rekel/-la:

    Amnezija je zelo priročen izgovor tudi ko ne plačuješ najemnine za stanovanje, ker da si iz podeželja ;)

    Sem pričakoval, da se bo do zdaj okoli izhajanja dokumentacije vedelo že kaj več ?)

    • obama je rekel/-la:

      vpraši Isajlovića.lahko on kaj ve

    • angie je rekel/-la:

      Iz scenosleda, ki je zgoraj lepo popisan, sledi : potem, ko je povzpetnik Veselinovič že odstopil s položaja, ker mu je očitno nekdo stopil na žulj, se je sklenil malce poigrati z domnevnim nasprotnikom. Zato je naročil papir in ga preposlal Vizjaku, ta pa svojemu kadru na TV Slovenija.

      Ajnfoh. Edino, kar bega, je nenavadna trdnost opozicije v njegovi zaščiti.
      Pa saj so ga ravno oni prvi najbolj spljuvali, ko je bil imenovan na čelo NLB.

  • Vito Robar je rekel/-la:

    Grozno! Se ne spomni zakaj je nekaj počel. Da ni vedel, kaj podatki pomenijo. Recimo, da mu kar verjamem. S tem se je že ničkolikokrat potdil moj dvom v to, ali si “odgovorni” na visokih položajih res zaslužijo tako velike plače, odpravnine, bonitete itd. Za kaj so do tega upravičeni? Le kakšno naporno in ustvarjalno delo počnejo za tak denar? Velika večina (vsa čast redkim izjemam) ima hordo svetovalcev, pogosto bogato nagrajenih, ki jim prinaša odločitve na pladnju. Se pravi, da so bogato nagrajeni za učenje na pamet in ponavljanje. Kje je tu kaj ustvarjalnega? Kje je “dodana vrednost”? Zato zagovarjam drastično zmanjšanje razlik v plačah med managementom in nižje v hierarhiji ter ukinitev raznih nagrad itd. Če komu od vodilnih to ne paše, naj pač izvoli iti v svet, kjer ga bodo z veseljem sprejeli in plačali. Omenjeno zmanjašanje mora biti obvezno v firmah s posrednim in neposrednim državnim deležem!

    Ne spomim se, ali je ta model dobil odpravnino, ali ne. Plačo pa je imel gotovo ekscesno.

  • NoMercy je rekel/-la:

    A na SDS še niso komentirali, da je vse skupaj, celotna “afera” Ultra, naperjena proti njim, da bi se blamirali, ker padajo na finte, ki so si jih za druge sami izmislili :)

  • tomi je rekel/-la:

    Pokradli nam bodo še zadnje drobtinice…nam pa ob poštenem garanju ne bo ostalo za preživetje!!!

  • tomi je rekel/-la:

    Na volitvah bo treba voliti novo kri…

  • angie je rekel/-la:

    Sever,
    a pri vas morda veste, zakaj so včeraj Simonitija Ulitega zasliševali? Za kakšen kazenski postopek gre?
    O tem poročajo sdsovci na svoji spletki, a le, da nekdanji kulturnik trdi, da so mu prisluškovali.
    Za kaj pravzaprav gre? Česa je obdolžen?
    Kdo ve?
    Mefisto, pojasni.

  • Dana je rekel/-la:

    Zdej se postavlja samo vprašanje, a je Veselinovič “operiral” na lastno pest, ali v soglasju s stranko. V glavnem, igral se je z ugledom banke, tvegal je gospodarsko škodo in ugled firme (kar je še najbolj škandalozno za vsakega, ki je en dan delal v realnem sektorju) in vsak “se ne spomnim, ne vem” ga degradira kot človeka in kot strokovnjaka. Pa dejte, prosim vas, saj od dogodkov ni minilo 20 let, saj so se dogajali lani!
    V glavnem, naredil je veliko škode, edini bonus je, da jo je tudi sebi.

  • Bralka je rekel/-la:

    Citata tule:
    Tega je Veselinovič odobril brez odobritve nadzornega sveta.

    Jani, tule ponavljaš nečedno navado naših politikov levih, zaresnih in desnih (čisto od vseh strani se slišiji tale misel), ki radi v želji, da bi našli kaj katastrofičnega, mešajo jabolka in hruške. Je treba razumeti materijo, preden gre človek pisat komentar.

    Recimo, da so jabolka gospodarske družbe (trgovina, industrija, nefinačne storitve). Te družbe imajo ponavadi določen en limit do katerega npr lahko njihov memendžment dela operativne stvari sam, od katere točke se pa odločitve vežejo tudi na odobritev nadzornega sveta. In npr. je tudi običajno, da potem nadroni svet sprejme letni volumen zadolževanj.

    Hruške so pa tule finančne organizacije in banke. Recimo, pri banki je pa po zakonu o bančništvu osnovna bančna dejavnost, da sprejema depozite in daje kredite. Skratka, odobravanje kreditov je osnovna dejavnost. Za osnovno dejavnost se praviloma ne hodi po žegen na nadzorni svet. Seveda ima zakon o bančništvu tu določene omejitve in sicer pravi, da je treba NS obvestiti o zadevah, ko gre za veliko izpostavljenost. Izpostavljenost je vsota vseh bančnih poslov do ene osebe (če so povezane, se tretirajo kot ena oseba). Velika izpostavljenost je pa tista, ki dosega 10%, 15%, 25% trajnega kapitala banke (različni odstotki zaradi tega, ker so predivdene različne situacije v zakonu). Zdaj pa takole: Kapital te banke je (piše na netu) 9 milijard evrov. Za to, da bi bil posel s Šrotovo skupino zrel za to, da bi se ga posebej obravnavalo na nadzornem svetu, bi morala vsota vseh poslov znašati najmanj 900 milijonov evrov. Toliko pa tista zadevščina (razne poštevanke, ki se jih grejo na Financah in računajo, koliko kdo ima, se tu ne štejejo) po Ajpesu (javni podatki) ni billa nikoli težka, pa tudi, če bi si čisto ves denar sposodili.
    Skratka, formalno ni bilo razlogov, da bi se tisto kreditiranje posebej diskutiralo na nadzornem svetu banke.

    O tem, kaj in česa se kdo spomni in česa se ne spomni in kaj je kdo rekel in kdo naredil in česa ni naredil….je stvar vsakične vesti in profesionalnosti. Upam, da nihče ni toliko naiven, da bo mislil, da bo preiskovalka v resnici kaj odkrila. Preiskovalka je bila ustanovljena z namenom, da se sistemsko sesuva Golobiča in on je to mnogo prepozno ugotovil. Pred tem je pa že bleknil nekaj neumnosti za katere mu bo še precej let žal.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:
    Šoltes: Dars brez strategije vzdrževanja avtocest

    http://www.delo.si/clanek/102218

    - Kaže, da so bile avtoceste poddimenzionirane, vrhnja plast pa nikoli ni bila analizirana. Poleg 34 priporočil predlaga računsko sodišče tudi neodvisno dejansko analizo stanja vozišč z odvzemom vertikalnih vzorcev in njihovo primerjavo z gradbenimi knjigami.

    - Tudi pri tehnologiji, kjer je Šoltes omenil velike prikazovalnike ob cestah, ki so nekajkrat dražji od podobnih v Avstriji, pa še na neprimernih mestih so postavljeni.

    - Dars zgrajene avtocestne odseke praviloma predaja prometu nekaj mesecev pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja. Cesta med Šentjakobom in Malencami je bila predana leta 1998, uporabnega dovoljenja pa še vedno nima.

    - Bančne garancije Dars ne pridobi ob predaji, temveč šele 13 ali 16 mesecev po pričetku garancijske dobe, kar je problem, saj Dars prevzema stroške. Računsko sodišče ni prišlo do podatka, koliko bančnih garancij je Dars doslej vnovčil, bolj pogosta pa je tako ali tako praksa z aneksi, ki lahko celo presegajo vrednost pogodb. Stroški vzdrževanja se povečujejo tudi zaradi prekinitev del, čeprav bi jih Dars lahko predvidel že pred podpisom pogodb o vzdrževanju.

    Dars preprosto nima evidenc o investicijskem vzdrževanju, zato je oteženo koriščenje bančnih garancij, kar pomeni višje stroške. Dars je računskemu sodišču sicer zagotovil, da ne izvaja investicijskega vzdrževanja pred iztekom garancije, se pa tega ne da preveriti, ker ni evidenc.

    - Dars ima z državo za redno vzdrževanje podpisano komisijsko, za investicijsko vzdrževanje pa agentsko pogodbo. Iz obeh ima prihodke, ki so odvisni od dejansko izvedenih del. Čim več je vzdrževanja, tem bolje za Dars, ni pa želje za optimiziranje. Poleg tega zaradi variabilnega dela prihodka Dars višje ocenjuje vrednost del, medtem ko so pogodbene vrednosti nato tudi za petino manjše. Tudi v odnosu med Darsom in DDC je precej nedorečenega; Dars na primer prikazuje dela, ki jih ne potrebuje in jih DDC tudi ni izvedel.

  • luna je rekel/-la:

    Sama Kresalova je pokazala Veselinovičev SMS Škrabcu, Škrabec pa posredoval to naprej… Veselinovič ji je poslal čestitke ob izvolitvi za predsednico LDS, hkrati pa napisal: “vedno na uslugo”.
    Kresalova se je sedaj na MNZ najbrž naučila večje konspiracije.

    Sicer pa bi se v imenu Severja raje spraševala, kaj se dogaja z NLB sedaj. Kaj v zakulisju počnejo Pahor, Gaspari in Simoneti (Jauševec je tu le figura in posluša navodila). Kaj pri Pahorju delata dve skupini za trajnostni razvoj. Ena pod vodstvom Gasparija, ki vodi prikrito neoliberalno politiko in druga pod vodstvom Školjča (intervju Čepinove v sobotni prilogi Dnevnika, ki je članica te skupine, ki obsoja neoliberalizem, za naše mlade ekonomiste, ki propagirajo prodajo vsega državnega premoženja pa pravi, da bi te ekonomiste izvozila za masten denar).

  • luna je rekel/-la:

    ‘Denar sveta grobar’ je šokantni dokumentarec o trgovini z denarjem, ki razkriva globalne finančne špekulacije, malverzacije, pranje denarja, utaje davkov in korupcijo, ki so privedli do zloma svetovne ekonomije.
    Dokumentarec govori o off-shore podjetjih (Jersey, Kajmanski otoki, Švica, Liechtenstein), kamor se je nateklo že 11,5 trilijard dolarjev. V glavnem denar priteka iz nerazvitih dežel. Z njim pa razpolaga 3% svetovne elite.
    Mislim, da se nam ni treba bati enega Janše za pomladanske mitinge. Vojna se bo morda začela nekje drugje, na primer najprej v Indiji. Mi pa najbrž ne bomo imuni.

    • Bralka je rekel/-la:

      Ti takole malo uživaš ob navajanju podatkov, ki se slišijo šokantno, v resnici jih pa sploh ne razumeš, ampak ga ni čez mazohistično retoriko….
      Če bi bilo res kje skritih ne vem koliko “trilijonov” (a sploh veš koliko ničel ima tako število?), potem bi jih v zadnjih dveh letih že zanesljivo kdo potegnil ven.

  • luna je rekel/-la:

    Pa še en anahronizem - funkcionarju LDS Školjču, ki vodi to anti-neoliberalno skupino pri Pahorju, je gospodarski program za LDS pisal ultraneoliberalec Mrkaić, ki je po začetku recesije mrknil v ZDA. Stranka LDS pa je tudi neoliberalna, za predsednika gospodarskega odbora ima Matjaža Gantarja, ki je še pred recesijo varno spravil svoje premoženje v off-shore podjetje.

    • luna je rekel/-la:

      Bralka,
      originalni naslov dokumentarca je Let’s make money
      citat iz dokumentarca:
      “V davčnih oazah je 11,5 trilijona ameriških dolarjev, za katerega ni plačan davek. Države in davkoplačevalci so tako ogoljufani za 250 bilijonov dolarjev.”

      Film, posnet na različnih koncih sveta, razkriva mehanizme finančnega trga, ki se odvija daleč od oči javnosti, za bleščečimi ponudbami skladov, uglednih zavarovalnic in bank, vključno s Svetovno banko.

      ‘Denar sveta grobar’ je dokumentarni film o globalnih finančni špekulacijah in krizi (našega) denarja

    • Bralka je rekel/-la:

      Ponavljam vprašanje:
      -ali znaš prevesti angleški “trilion” v številko - v smislu, ali veš na katero potenco od 10 bi to bilo?
      - če ti to slučajno uspe (pa ne bo tako hitro), pogje tabele z nacionalnimi bogastvi posamzenih držav (namig: plačilne bilance) in poglej tiste številke v povezvai s trilijonom in kaj dobiš?
      - za zabavo in dodatno preverjanje vsega skupaj lahko tudi sešteješ intervence državnih zakladništev v banke (recimo intervenca ZDA; intervence EU….) pa bo še vedno zmanjkalo zelo veliko ničellll

      Morala te zgodbe: ne verjeti vsega, kar govorijo in pišejo novinarji, je pametno tudi malo premisliti zadeve.

  • Sancho Pansa je rekel/-la:

    Bolj zabavno je, da je veselinovič, če se ne motim, podal odstopno izjavo 20. aprila 2009, potem ga je pa nenadoma 5. maja ali 8. maja ali kdaj že začela strašno zanimati Ultra … kar tako, ker je pač hotel rutinsko štihprobo naredit? :-)

  • Forestina je rekel/-la:

    Michael Moore: Healthcare Bill “A Victory for Capitalism”

    http://www.democracynow.org/2010/3/23/michael_moore_health_care_bill_a

  • luna je rekel/-la:

    Iz Googla:

    “Kako izgleda 1 trilijon evrov ali dolarjev

    .Skoraj vsak dan poslušamo novice o državni pomoči podjetjem, ki so pred propadom. ZDA bodo porabile kar 700 milijard $ za reševanje gospodarstva (če bo to dovolj).

    Verjetno je vsem številka ogromna. Kako pa dejansko izgleda toliko denarja?

    1 trilijon = 1000 milijard oz. 1.000.000 milijonov oz. 1.000.000.000.000 $ oz €

    Za ogled slike, kako izgleda 1 trilijon 3D, kliknite tukaj.”

    • krucefiks je rekel/-la:

      Kje naj kliknemo?:)

    • luna je rekel/-la:

      Če pa govorimo še o potencah,
      je trilijon 10 na potenco 18
      pri Američanih pa je 10 na potenco 12 to je milijon milijonov.

      Sicer pa ne govorimo o novinarjih, ampak o dokumentarcu.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    V čem je pravzaprav problem?

    Je narobe to, da Ultra po zaslugi Golobiča ni imela pravilno zavarovanih posojil?

    Ali je zločonsko to, da je to dejstvo prišlo v javnost?

    • krucefiks je rekel/-la:

      To o nepravilno zavarovanih posojilih se doslej še ni potrdilo, kolikor vem. Če veš drugače, me demantiraj z linkom.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Vsako naivno mnenje pa res ni treba demantirati, saj to stori sama zase.

    • dddd je rekel/-la:

      Mefo se mal spreneveda, gre za PONAREJEN dokument, ki naj bi dokazoval, da krediti Ultre pri NLB NISO zavarovani.

    • Forestina je rekel/-la:

      Janšev papagaj je dobil nove baterije ;)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Je imel težave tudi pri kronologiji pri vrnitvi Privška na staro delovno mesto; vsaj dvakrat in obakrat znova ;)

    • Peter (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      A torej vi pravte (Nogavička & co), da je Golobič čist kot solza in nedolžen kot dojenčkova ritka?????
      ????????? ???????

    • krucefiks je rekel/-la:

      Peter, peter, še enkrat preberi in podčrtaj, kje je kdo napisal, da je Golobič čist kot solza.

    • Peter (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Tega seveda noben ni rekel eksplicitno!
      Samo recimo dddd tako simpl pove da je ključen dokument ponarejen iz česar se lahko sklepa da je to maslo “janšistov” da bi diskreditirali Golobiča (al pa LDS)..
      Če so pa ključni papirji ponarejeni pol je pa ja čist ! Al se s temu komentarjem samo hoče povedat da je Golobič blaten (umazan) kot prašič, samo SDS (LDS) se je nanj spravla na napačnem koncu?

      Mogoče bi mogu vprašat: “Ali torej mislite da je Golobič kar se Ultre tiče čist kot solza?”

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Vaš problem, če ste vedno na napačni strani!

  • konec je rekel/-la:

    rdeče svinje ne popuščajo…..

  • angie je rekel/-la:

    hehe, konec, ko pa imajo tako veselje z vami ta črnimi svinjami, ki nonštop bruhate žveplo in blato…

    • konec je rekel/-la:

      jaz sem PLAVA svinja….ha, ha, ha, ha, ….

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Modra zagotovo ne.

    • konec je rekel/-la:

      Ars Ignis, res lep in bister odgovor! 5! sem se prav nasmejal, čeprav je bil namenjen meni…….čudno da si med rdečuhi….ha, ha, ha, ha, (se hecam) , glavno, da nisi med lds-ovimi ljubimci psov.

  • ster je rekel/-la:

    kva bo dobrga golazen rdeča?

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    FORESTINA @ ALIAS BOR, JE DOBIL V EMINENTNI GARAŽNI KLINIKI NOVO PUŠO V ANUS, TAPRAVO , Z LEVIM NAVOJEM !

    • Forestina je rekel/-la:

      http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042346065

      Sovražni duh iz parlamenta je na prostosti

      Gospod JANŠA pridi spomladi na ROŽNIK na divji ples, čakal te bo tov. ŠARAC partizanski puškomitraljez. Vsak HITLER ima svojo EVO BRAUN svojo URŠKO Branko Grims Zvonko Černač HOV, HOV, HOV Vsebina letakov, ki so jih delile “maškare” v Ilirski Bistrici.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    FORESTINA seje spet grdo spozabil nad samim seboj!

  • Rob je rekel/-la:

    Pa za kaj se sploh ukvarjamo s tem?

    NLB tone v rdečih številkah in vsak slovenec bo moral prispevati vsaj 100 EUR za ta sekret od banke, ki se ga izogiba vsak normalen gospodarstvenik. To ni pomembno, pomembno je pa to, ali je Golobič pošten ali ne? Odgovor na to vprašanje itak vsi vemo…

    • Peter (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Kakšna nula pri prispevku za sekret od banke je zapisana premal (vsaj).