29. marec, 2010 | Jani Sever

Zmaga opozicije

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj si mislijo ljudje? Na kratko bi se odgovor glasil: opozicija ima prav. Delo je naredilo anketo o tem koga naj zamenja predsednik vlade. Odgovor je jasen. Križanič naj gre, Brezigarjeva mora ostati. Hkrati so anketiranci vedno bolj neodločeni glede podpore arbitražnemu sporazumu.

Med ministri, ki naj bi jih premier zamenjal vodi Franci Križanič. Sledijo mu Gregor Golobič, Katarina Kresal in Aleš Zalar. Ne glede na to, da je manj kot polovica glasovalcev prepričanih, da je nekatere ministre sploh treba zamenjati in da so tik pod vrhom lestvice odstotki skorajda zanemarljivi, ima vrstni red seveda svoje neposredne razloge in učinke. Finančni minister sicer premočno vodi, a tudi vrstni red pove veliko. Golobič je, kljub temu, da mu kot ministru nihče ne očita ničesar, zaznamovan. Kresalova se je, kljub temu, da s primerom Baričevič kot kaže nima nič, znašla v garaži. In Zalar očitno izgublja javno mnenjsko bitko z Brezigarjevo. Sporočilo bi lahko prebrali tudi kot poziv k razpadu koalicije. Pahor bi moral po mnenju opredeljene manjšine, po Karlu Erjavcu, odsloviti še preostala predsednika koalicijskih strank ter finančnega ministra, ki je tako zelo pomemben za njegovo stranko.

Po drugi strani več kot polovica vprašanih noče, da bi odstavil Barbaro Brezigar. O tem, da bi morala oditi, se strinja manj kot četrtina anketiranih, kar je celo manj od najnižje izmerjene podpore vladi. Podpora generalni državni tožilki je na drugi strani izjemna. Njene političnosti več kot polovica vprašanih ne prepoznava, ali pa je ne vidi kot oviro za opravljanje njenega dela. V splošni klimi nezaupanja v delo vlade in široko razvejanemu prepričanju, da je oblast globoko pokvarjena, se ljudje, kot kaže, odločajo vsaj za princip, da je bolje, če tožilka prihaja iz opozicijskih političnih vrst. O konkretnem primeru se tako ali tako kdorkoli težko odloča, saj podrobnosti o njem enostavno niso znane. Že to, da je vezan na primer Baričevič, pa je kajpak dovolj, da dobijo vsi predstavo o izjemni pomembnosti zadeve. Dejstvo, da generalna državna tožilka ne sme dajati ustnih navodil preiskovalcem, zanima le redke.

Če se je pred meseci zdelo, da gre vladi dobro vsaj na zunanje političnem parketu, je zdaj videti, da se tudi tu stvari zapletajo. Namesto, da bi vlada primer zaključila, ko je bila podpora projektu na vrhuncu, se premier ni zmogel odločiti. Potreboval je dodatno mnenje. A razsodba ustavnega sodišča, ki ni pravzaprav razsodila ničesar, je, namesto da bi arbitražnemu sporazumu pomagala, sprožila dvome. Najrazličnejše pravne ocene odločitve ustavnih sodnikov jih samo dodatno krepijo. Vedno močnejši so tudi zato, ker vlada vztraja, da sporazuma državni zbor ne bo potrjeval z dvotretjinsko večino. Posebej, ker se je na Hrvaškem to, kljub hudim odporom proti dogovorjeni arbitraži, vendarle zgodilo. Vladna odločitev je nenavadna tudi zato, ker opozicijo odvezuje odgovornosti, hkrati pa bo težo končne odločitve prenesla na državljanke in državljane, ki o tem, kaj pomenijo posamezne pravne dileme, res ne vedo kaj prida.

V vseh vprašanjih, ki so bila zastavljena, anketiranci bolj ali manj sledijo razmisleku opozicije. Glede ministrov in Hrvaške je to razpoloženje manj opazno, čeprav so številke za vlado vseeno tudi tu zaskrbljujoče. V primeru Brezigar, se zdi, da dilem praktično ni. Kaj torej lahko stori premier? Vztrajanje na dosedanji poti, ga očitno pelje samo proti dnu. A vse druge rešitve so izjemno težavne. Kako težavna bi bila široka rekonstrukcija vlade, kažeta dolgo iskanje novega kmetijskega ministra in nasprotovanja izbiri ministra za zdravstvo. Krčenje vlade, ki se sliši tako privlačno, bi zahtevalo še več odločnosti in vsekakor ne bi smelo pripeljati do kombinacij, kot je denimo ta, da bi premier hkrati opravljal še delo kmetijskega ministra. Tudi Hrvaška postaja večji problem, kot je bilo mogoče sklepati še pred nekaj meseci. Menjava generalne državne tožilke pa za največjo opozicijsko stranko tako ali tako predstavlja casus belli.

Predsednik vlade ima na voljo vsaj tri poti. Lahko se odloči za resno rekonstrukcijo, ki bi ji morala slediti nova logika vladanja. Kar pomeni, da sprejme zavestno odločitev o tem, da ne bo sledil volji ljudstva, ampak bo deloval samostojno in kot bi sam rekel, odgovorno. V tem primeru bi rekonstrukcija morala pomeniti manjše število ministrov in predvsem sprejemanje konkretnih odločitev, tudi glede spoštovanja zakonitosti v primeru generalne državne tožilke. Druga možnost je, da popusti pritiskom in sklene veliko koalicijo s SDS. Kaj bi se v tem primeru zgodilo z rejtingi je težko napovedovati. Takšna koalicija bi bila še bolj nekompatibilna od sedanje. A po drugi strani slast oblasti lahko nekaj časa druži še tako raznolike poglede. Tretja možnost je brez dvoma najbolj enostavna in predvsem najbolj v slogu vladanja, ki ga predsednik vlade prakticira od vsega začetka. Odločno lahko reče, da bo razmislil kako naprej.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
112 x komentirano
  • marko je rekel/-la:

    rezultati skrivne koalicije Pahor - Janša se že kažejo v javnem mnenju.

    če so ostali vsi janševi nameščenci na vseh najpomembnejših položajih, vključno z medijskimi trobili, je jasno, da se z lahkoto pere možgane množici…

  • stupid je rekel/-la:

    Ah, glede na to, da sem diplomiran, v zgornjem dohodninskem razredu, da sem večino časa delal v podjetjih s tujimi lastniki, kar mi je omogočilo primerjavo s “slovenian way”, da sem veliko potoval po svetu, tako službeno kot privatno, se mi vse bolj dozdeva, da bo treba trajno spokat kufre in Slovenijo prepustiti domačim herojem ala Franc Pukšič. Kar priznajmo si, v glavah je Destrnik povozil Ljubljano, voli se bodo vse pogosteje pekli na Tromostovju. Če si pred petnajstimi leti nisem mogle predstavlajti cankarjanskih zapletov, jih sedaj vidim kot prihodnost slovenske družbe. In dilema je, ali kot Martin Kačur po flaši v Blatnem dolu, ali pa adijo Butale.

    • Telefon je rekel/-la:

      Ne moreš verjeti, tudi meni so se utrnile povsem podobne misli.

    • marko je rekel/-la:

      ja,

      naj crknejo kot postarani, skorumpirani penzionisti v teh Butalah…

      nima več smisla vztrajati.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Fantje, beli svet vam je na široko odprt in vas željno pričakuje…

  • Forestina je rekel/-la:

    Vse je samo iluzija :)

  • pravnik je rekel/-la:

    me zanima,

    kako bodo navdušeni volivci SD, ko bodo skupaj z Janšisti v koaliciji?

    to bo pravi lokalni fašizem!

    • pravnik je rekel/-la:

      bivši domobranci + bivši komunisti + mafije vseh barv = vlada Slovenije 2010

  • edmund je rekel/-la:

    Jani, to ni zmaga opozicije, temveč poraz nas vseh, mislim, da je s to državo definitivno konec, rešitve ne vidim, vsak dan se bolj pogrezamo v lastno blato negativnih vrednot,. gospodarstvo deluje isključno na prevarah in ropanju, elite, ki nam vladajo vidijo samo lastni interes, mediji se delajo norca iz nas, kriminalci belih ovratnikov so nedotakljivi……brez veze je, da bi še naprej našteval, skratka uživajte dokler še lahko in kdor lahko….
    l. p.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    http://www.delo.si/clanek/102564

    Ljubljana - »Ni govora, kje pa. Že dobrih deset let nisem bil na obrambnem ministrstvu. To so res neverjetne kombinacije,« je lobist Božo Dimnik odgovoril na naše vprašanje, ali je kakorkoli sodeloval pri nakupu finskih osemkolesnikov za potrebe Slovenske vojske, predvsem glede izraelskih oborožitvenih komponent na oklepnikih. Iz Patriinih memorandumov, datiranih na 7. maj 2006, izhaja, da sta v poglavju »lobisti za Elbit« napisana le dva človeka: Božo Dimnik in njegov nečak Marko Kryžanowsk

  • Arctic je rekel/-la:

    “Odgovor je jasen. Križanič naj gre, Brezigarjeva mora ostati.”

    Rezultati ankete, ki jih je objavilo Delo, sploh ne kažejo na ta zaključek.
    Če delaš primerjavo, moraš vprašanja postaviti povsem enako, pri tej anketi pa niso.

    V zvezi z odstopom Brezigarjeve je vprašanje: “Bi morali državno tožilko Brezigarjevo odstaviti ali ne?” mnenje o odstopu Križaniča pa je kao izmerjeno v okviru vprašanja:”Katerega od ministrov v Pahorjevi vladi bi bilo, po vašem mnenju potrebno zamenjati.”
    To je popolnoma neprimerljivo, če bi hoteli naredit primerjavo, bi morali vprašanji postaviti enako za oba, torej: “Bi morali državno tožilko Brezigarjevo zamenjati” in “Bi morali ministra Križaniča zamenjati”.
    Rezultate dobljene z anketo, bi lahko interpretiral tudi: “26% vprašanih meni, da bi morali Križaniča odstaviti “(ker jih je na vprašanje, katerega ministra odstaviti 26% navedlo, da bi moral to biti Križanič), “za slab odstotek več, pa jih meni, da bi morali odstaviti Brezigarjevo “(ker jih je 26,6 odstotkov na vprašanje, ali bi bilo Brezigarjevo treba odstaviti, 26,6% reklo Da.) Oboje pa seveda ne drži, ker se primerja neprimerljivo.
    Gre torej bodisi za manipulacijo ali pa za popolno bebavost in nestrokovnost novinarjev, ki interpretirajo rezultate kakor jim paše.

    • Arctic je rekel/-la:

      Popravek, 23% jih je navedlo Križaniča, kot ministra, ki bi ga bilo potrebno odstaviti in 23, 6 % jih je na vprašanje, ali bi morali odstaviti brezigarjevo odgovorilo da. Point je, da se tega ne da primerjat.

    • WHMH je rekel/-la:

      Škoda, da res niso postavili vprašanje “Ali je potrebno ministra Križaniča zamenjati”. Odgovor “da” bi bil verjetno nad 2/3. Evo ti ga na, pa imaš neprimerljiva vrašanja :)

    • Arctic je rekel/-la:

      Kolk bi bil odgovor ne veš. Zato pa so ankete, da izmeriš. Da je 23% vprašanih navedlo Križaniča, kot ministra, ki bi moral odstopiti, se meni zdi malo, to je približno toliko, kot v anketah namerijo SDSu.

    • WHMH je rekel/-la:

      Potem pa ga naj nekdo postavi, da bomo vedli tudi to …

    • Duchevski je rekel/-la:

      Križanič mora ostati. Le naj uveljavi ekonomsko logiko po pravno sprejemljivi poti. Kot dobro pravnico, bi
      Zalar potreboval tudi Brezigarjevo. Ker z Križaničevem svetovalcem ni nič narobe, saj je verjetno svetoval
      samo Križaničeve najbolj kritizirane izjave.. Naj ostane tudi on, saj mu SOVA laže prišepne, kaj naj molči.
      Ter, da naj že Križanič uveljavi ekonomsko logiko po pravno-socialni državni ustavni poti, če je bila
      v SFRJ, ekonomija talka politike, naj bo tega že enkrat konec. Saj politiki niso strokovnjaki. Kar jim
      namalaš za prihodnost, to naredijo..

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Spoštovani bralci Vesti,

    na tem naslovu lahko nekaj časa brezplačno snamete enotretjinski del knjige Mala dežela velike diskriminacije, izdane in zamolčane leta 2007.

    http://rapidshare.com/files/369499898/Diskriminacija_med_politiae_nimi_strankami__MDVD_2007.pdf

    Pred lokalnimi volitvami 2010 se zamislite, kam gre vaš davkoplačevalski denar in kako post-komunistična oblast še naprej nemoteno diskriminira nova politična gibanja.

    Dokler financiranje političnih strank ne bo urejeno enakopravno in nediskriminatorno, v tej deželi demokracije ne bo.

    Lep pozdrav!

    • Neja je rekel/-la:

      Res je, Blaž. Nobene diskriminacije! Vse stranke bi se morale finansirati same!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Neja, jaz te rešitve ne predlagam, saj je bilo tako v 30. letih prejšnjega stoletja v Nemčiji. In določena stranka je dobila ogromno sredstev s strani vele-kapitala. Se vidi, da nisi prebrala in raje komentiraš.

    • Neja je rekel/-la:

      Ne, to je moje mnenje. Naj se stranke vse po vrsti financirajo same in pika.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ponavljam - stranke so se financirale iz prostovoljnih prispevkov v Nemčiji, v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. Rezultat je bil vzpon stranke NSDAP, ki jo je načrtno podprl velekapital, s popolnoma svojevrstnimi interesi.

      Financiranje iz proračuna, popolnoma enakopravno, glede na število dobljenih glasov (davkoplačevalcev) na volitvah, je edino, ki zagotavlja dinamiko v političnem prostoru, saj se nova gibanja lahko s časom (dva, trije mandati) razvijejo in nadomestijo usmrajene stare strukture.

      Kaj torej - si sposobna spremeniti mnenje, ali boš ponavljala kot pokvarjena plošča?

      In lahko še enkrat svetujem - preberi knjigo.

    • Mimi je rekel/-la:

      Se kar strinjam z Nejo; tudi men bi se bolj dopadlo, da bi se stranke financirale same.

    • Neja je rekel/-la:

      Kot da ob finansiranju iz proračuna ne more svojega dodati tvoj v-k.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      ????

      Mimi, spet se vmešavaš, kjer nimaš pojma. Tu ni zrnja zate.

      Neja, hočeš dokazat, da ženske, logika in politika ne gredo skupaj?

    • Mirjana je rekel/-la:

      Če se stranka finansira iz proračuna glede na prejeto število glasov,..neglede na % volilnega rezultata, ima vsaj minimalna sredstva za delovanje. Vendar pa bi moralo biti prepovedano sponzoriranje. Sponzorotvo v tem primeru ne bi pomenilo podpore ampak pogojevanje. In vemo kdo ima kapital in kaj kapital “kupuje”.
      Vprašajmo se koliko truda, časa, stroškov lahko ima skupina nekih entuziastov, ki želijo opozoriti na napake…pa govorim o manjših skupinah. Stranke, ki želijo prevzeti odgovornost za vodenje države, pa žal potrebujejo malo več kot entuziazem,..pa tudi volonterstvo ima svoje meje.
      Sicer pa dokler smo ljudje takšni kot smo, noben sistem ne bo popoln. Izbiramo lahko le manjšo možnost zlorabe in manipulacij. A te bodo vse doslej, dokler bodo ovčice spale.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Mirjana, čestitam za totalitarno logiko s tem stavkom:

      “Stranke, ki želijo prevzeti odgovornost za vodenje države, pa žal potrebujejo malo več kot entuziazem”

      Uporabila si dikcijo Ustavnega sodišča (ki je tako ali tako pretežno partijsko in še naprej načrtno vzpostavlja POLITIČNO DISKRIMINACIJO), ki politične stranke deli na tiste, ki “želijo prevzeti odgovornost za vodenje države” in na tiste, “ki odgovornosti ne želijo prevzeti” oziroma “gredo na volitve le zaradi pridobivanja sredstev”. Kako perverzna je ta logika in kakšne so njene posledice bo enkrat svanulo tudi tebi, ko se boš otresla zavezništva s kliko Zaresovcev.

      In za nejasnost s tem stavkom:

      “Če se stranka finansira iz proračuna glede na prejeto število glasov,..neglede na % volilnega rezultata, ima vsaj minimalna sredstva za delovanje. Vendar pa bi moralo biti prepovedano sponzoriranje.”

      Sam sem pravil ravno nasprotno - naj se stranke financirajo še naprej iz proračuna, naj se sicer zmanjšajo sredstva, ampak le-ta morajo biti TOČNO GLEDE NA % volilnega rezultata in nič drugače.
      O kakšnem sponzorstvu ti naprej govoriš? Tega se tako ali drugače ne da preprečiti - namreč zasebnih donacij oz. prispevkov podjetij. Ampak če je vsaj proračunski del sredstev zagotovljen, imajo donacije oz. prispevki manjšo težo, kot so jo imeli v času vzpona nacistične stranke.

      ————————–

      Še enkrat - ko bo ta problem prepoznan za ključnega v državi, namreč, da se načrtno uničuje politično konkurenco od malega navzgor, šele takrat bo mogoče govoriti o usmeritvi v pravo demos-kracijo. Dotlej pa bomo brbotali v mlakuži post-komunističnih, post-vatikanskih, dunajsko-beograjskih in drugih lobijev.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Blaž, tvoje breme so tvoje primere in tvoje zavezništvo.

      Si nemara ti sposoben spremeniti svoje? In tudi: ti preberi še katero drugo. Ne trpiš da ti ženske ugovarjajo? Gotovo si ponosen nase.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Joj pogrešam vsebinska razmišljanja pri ženskah, ki se hočejo iti politiko :)))))))))))

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Diamante svinjam, zrnje…

    • Mimi je rekel/-la:

      Blaž, ne skrbi za zrnje - ga bo dovolj zate ostalo, kar se mene tiče oz. če se bojiš da ti ga kanim odžirat (saj sklepam da imaš neke interese, morda hočeš ustanoviti stranko al kaj tacga [ko vidim da si precej ambiciozen topogledno], pa jasno da navijaš, da se financira. ;))…
      No jaz se nom grebla za zrnje, mam rajš olive pa paradajz. :)

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Mimi, če bi več brala in manj tipkala, bi morda ugotovila, da sem že bil v “neki” stranki in da je knjiga nastala iz topoglednih izkušenj. Seveda pa sem moral gledati bolj ostro in manj topo, da sem lahko ugotovil, kje so sistemske finte.

      A bo še kakšna slovenčica, ki se želi igrati politiko, pristavila svoj piskerček?

      Ženske so dandanašnji na ego-steroidih, zato jih manipulanti rade volje zlorabljajo kot kmete na šahovskih poljanah, v prvih vrstah.

      Še enkrat in znova - dokler ne bo financiranje vseh političnih strank, ki nastopijo na volitvah, popolnoma enakopravno glede na % prejetih glasov, do takrat bodo v Sloveniji vladale post-komunistične in retro-kapitalistične klike.

    • Mirjana je rekel/-la:

      Nogavička, Blaža poznam osebno,.i…je pač tako, da tudi če isto rečeš, se razburi, ker on ima prav .)..in ti ne štekaš…ker po defoltu ne moreš…
      Blaž, preden spreminjamo svet bo potrebno še kaj postoriti pri sebi….pa brez zamere. In preden vstreliš nestrpno petardo, morda prav stavek…ne glede na % volilnega rezultata pomeni, da naj bi tako bilo..in ne tako, da nekdo, ki ni prestopil praga,..nima pravice do sredstev…se mi pa ne da več prerekati
      skratka Blaž prav imaš.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Si mislim, ja, da imam srečo, ker mi ga ni potrebno, tako kapaciteto, osebno poznati ;)

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      In take se oglašate na forumih in drugim solite pamet. Na juriš, političarke novega veka.

      V svoji veličini še niste utegnile opaziti, da je imela Nova stranka v zgodovini Republike Slovenije največ kandidatk na volilni listi. Seveda leta 2000 tega mediji niso smeli poudarjati, saj so morali promovirati ZLSD oziroma KP oziroma SD in njeno “žensko listo”.

      Naga-ička, se bo treba najprej opogumiti, šele nato pridejo resni projekti.

      Mirjana, razloži anonimnim ljudem še, kako se je preko tvojega primera začelo reševanje mobinga v Sloveniji in če ti je bila takrat moja pomoč odveč in sem bil “agresiven” :))))

      Piši točneje, pa ne bo zapletov.

      Z Zaresom si ga res pihnila. Pokvarjenci od glave navzdol. Aja, si slišala, da je Ivo Vajgl sodeloval v preganjanju Kocbeka :)))))))

      http://www.delo.si/clanek/101620

      lp

  • ona je rekel/-la:

    problem brezigar:zalar: to bi se moralo hitreje rešiti, zdaj pa ljudje dobivajo občutek,da gre zgolj za politični obračun. je pa res nenavadno,da dva represivna resorja vodi ena stranka. kar se tiče brezigarjeve,se pa tako že vse od začetka pripravlja teren za njeno zamenjavo, tudi s pomočjo medijev: ko se oglasi hrastarjeva, mediji v bran, ko se oglasi zagovornica brezigarjeve. tožilka, se takoj išče njen manko. dvoličnost? ne bi o tem, mogoče je v zdajšnem stanju bolje da bb ostane do knca mandat. se mi pa postavlja vprašnaje: KAJ JE BILO Z ZDENKO CERAR? a ona pa ni bila politični kader? celo v stranki je bila, pa večino to ni motilo, tudi mene ne. Dvojna merila mi gredo res na živce…

    se vidi na primeru kmetijskega ministra da nihče več ne rine v vlado oz. se ji vsi na veliko izmikajo.
    glede gg-ja, laž da, kako so vsi na noge skočili in v bran. smešno komični prizori. ne govorim, da on edini laže oz. se je zlagal, vsi prirejajo resnico (milo rečenO), spisek laži levih in desnih bi bil približno enak. problem je ta, da so ljudje občutljivi na finančno stanje, sploh politikov: spomnim se,kako je razkritje financ uničilo tedaj arharja.

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Zmaga opozicije: Kaj si mislijo ljudje? Na kratko bi se odgovor glasil. Opozicija ima prav. Delo je vprašalo ljudi… http://bit.ly/9mSNPT [...]

  • obama je rekel/-la:

    Uroš Jauševec je zgubu uni USB ključ z imeni,in to je srž problema. Agenti Janše so bili gotovo tudi tle na delu…

  • NoMercy je rekel/-la:

    od potomcev švercerja Martina Krpana in požigalca Hlapca Jerneja itak ni za pričakovati, da bodo za vladno stran.
    Pa še befel iz SDS je bil jasen:P

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Omenil si dva literarna junaka. Lahko kaj bolj konkretnega?

    • NoMercy je rekel/-la:

      Kaj pa rabiš še več?
      1. vsi se izogibamo plačila davkov (še posebe tisti, ki si sami obračunajo prispevke)
      2. vse, kar s(m)o zgradili z ihto “požigamo” - od zaupanja v inštitucije, do požiganja avtoritet => da se le lahko zmrdujemo in spakujemo.
      3. denar zapravljamo ali za uvoženo robo ali pa sami nosimo ven v neki kao fensi turizem.
      happy?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      1. Lahko pojasniš podrobneje? DU bo vesela.

      2. Inštitucije služijo ozki eliti, avtoritete se samopotrjujejo in služijo izločanju drugače mislečih.

      3. Kwa?

      Vidim, da ti gre predobro. Poglej okoli sebe, morda ti bo odleglo, ko boš videl ljudi v resni stiski.

  • ska je rekel/-la:

    ..volili smo sanje, ki so postale eno sranje!
    Hudič pa je v tem, da lahko zamenjaš to sranje le še s tršim sranjem!
    …sanj ni več!

    • Matej je rekel/-la:

      Ene se je že prej z lepim Kučkotom dalo napizdit in se jih to drži celjo življenje, še posebaj v Ljubljani je takih malo morje! Poglej samo Srbe, naivni narod in takih je v LJ največ!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SKA, torej smo za vse večne čase obsojeni na to sranje?

      Tako nas Bog kaznuje za njihove grehe.

  • Nogavička je rekel/-la:

    “Kaj torej lahko stori premier? Vztrajanje na dosedanji poti, ga očitno pelje samo proti dnu.”

    Koko je že sugeriral Isajloviču? Naj zavoljo problemov, ki jih ima minister zaradi njega, kar sam ponudi svoj odhod s pogodbe.

    Po moje “lokacija” ni opcija, zato bo kot tretja opcija verjetno bolj primerna prav tista, ki jo je predlagal Isajloviču.

    Kako bi potekal primer zamenjave premjeja znotraj SD? Saj Pahor nemara ni deležen dosmrtne pogodbe ;)

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Poleg vsega pa si je v tem primeru zaslužil še naziv PRVI LUSTRATOR v državi Sloveniji.
      To ni uspelo niti JJ-ju.

    • piroman je rekel/-la:

      hudo je, ko nekdanji sodelavec SDV, mladi Borut Pahor, eden najmlajših članov CK ZKS, danes LUSTRIRA “svoje”.

    • Mirjana je rekel/-la:

      piroman, to počne že ves čas, ne le pri Isajloviču,..brani Rupla, Šinkovca, boža BB,jo tolaži po telefonu, …ko pa gre za njegove,..pa jih toliko časa mrcvari in gnjavi, da še najodločnejšemu poči film, pa pošlje v tri krasne vse po spisku.
      Je pa bil PM zelo odločen pri kontroli kužijev in njihovih lastnikov…čestitke za pokončnost in odločnost PM! Saj je to edini naš problem, vsaj tako je iz medijev razumeti.

  • Neja je rekel/-la:

    Kdo verjame anketam? Kdo lahko svetuje premieru, naj take ankete upošteva? Koliko se lahko zahvalimo za kreiranje mnenja medijem? Koliko poziciji in opoziciji?
    V recesiji, v zastrupljenem ozračju /SDS, SNS/ in ob Pahorjevem briljantnem vladanju se da z lahkoto kanalizirati gnev na vladajoče. Brez objektivnosti, poznavanja, selektivnosti. V imenu ljubezni do domovine in iluzij o deusu ex machina /v podobi JJ/.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Idijotsko je, da bi BB ta hip lahko celo uspela kot kandidatka za predsednico države — zakaj že?… Samo zato, ker smo takšni oportunisti.
    Saj, ko bi zmagala bi jo itak v gnojnico namakali .
    Kako hudičevo nam manjkajo razni monarhi, ki so resno počistili v svojih fevdih z vsemi, ki so bili proti njim. => Toliko o vseh kosteh v jamah … očitno jih je premalo.

  • golijat je rekel/-la:

    vlada se je obrabila? Treba bo še bolj počistit v koaliciji ,najboljše pa bo ,če kar odstopi s predsednikom države na čelu.Tudi na najboljši kmetiji propada gospodarstvo če je več gospodarjev. V tej vladi pa tudi vsak misli .da je najbilj pameten. Kresalova ,Zalar ,Križanič sami zapravljivci davkoplaćevalskega denarja od njih pa nobene pametne ideje…

  • NoMercy je rekel/-la:

    z moje strani je takole: tako zajebanemu folku jaz tudi tiran nebi hotel biti :)
    Zamenjajmo vse (1,65 mio), ki jim tukaj ni všeč s kitajci => nobenemu se ne no poznalo :)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Takp omenovane levičarske komentatorje grabi malodušje, nekatere pa že kar resen obup.

    Hvaležni smo jim za izkušnjo, kakšna je nova politika, ki so nam jo obljubljali in v najslabši izvedbi tudi uresničili in kako je, če se v skladu s prevolilnimi obljubami vlada drugače.

    Ko smo vas vseskozi svarili, kaj vse nas čaka, ste se pomilovalno nasmihali, zdaj ste pa skupaj z nami v istem dreku.

    Še huje bo!

    • Forestina je rekel/-la:

      Seveda bo, beštije kot si ti čakajo na ukaz.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      In se že vnaprej veselimo, da bomo lahko na miren, dostojanstven, množičen in slovesen način podprli pravico, domovino in desnico:-)!!!

      Medek pa bo moral, medtem ko bomo moški stali v zboru za demokracijo, ljudstvo in staro pravdo, metelkarjem in raznoraznim novinarjem brisati vroče solzice.

      Kaj boš le povedal vnukom, ko te bodo vprašali, kaj si počel v slavni slovenski pomladi, verzija II?

    • Forestina je rekel/-la:

      Politika vedno laže, desna pa še ubija svobodo duha.

      Jaz na vašem mestu ne bi bil tako navdušen nad slovensko desnico. Levica je v pizdi, desnica pa že v peklu.

      Desnica je gnila so fundamenta, levica pa se ji vztrajno bliža.

      Do svojih, fantje, morate biti najbolj zajebani, razen če ste programirane prasice iz liste za dostop do korita in vam drugega kot pohlep in egoizem ni v interesu.

    • Forestina je rekel/-la:

      In premišljujem, kako bi vam speljal “slovenskega kmeta” :) in mu podalil pamet.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Medek, pomisli vendar na uboge kužke.

      Nekje v naši dolini šetflorjanski kuža žalostno cvili, joče na pomoč v svojem otožnem jeziku in prosi, naj se njegova nočna mora neha. Želi si spremembe, sončnega dneva po črni noči. Ne rabi pameti, ki bi mu kazala eksistencialistične temelje njegovih občutkov. Želi si konec zlorabe in nasilja.

      Enako se počutijo naši ljudje ( v večini). Boš sedel v kotu sobe, razmišljal o kokoših in jajcih, ali boš naredil, kar je treba?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Iz prve roke ti, FORESTIN, lahko ovem, da ni nobenega desničarja v peklu.

      Ker nam tam doli ne manjka energentov, pa smo lahko v naših pečeh nekoliko zvišali temperatro za množično cvrtje levičarjev¨!

  • konec je rekel/-la:

    zmaga razuma, strpnosti in demokratičnosti kot zmaga opozicije in torej nekaj slabega?……….zares iracionalno, nestrpno in sovražno pisanje

  • konec je rekel/-la:

    ZARES tipičen članek št. 118, boji se, da si bo “pošteni” rdečuhi (pahor) upal, udariti po naši mafiji in torej po “pseudo-novinarjih” , ki serjejo iz golubičeve riti…….

    • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Čaki a je 118 al 128. vsak prav drugač.
      Sej ne da bi blo zlo pomembn samo 500+ novinarjev je zelo velik. In razlika 10 mest tud neki pove. oz. neki že nanese.

  • Bralka je rekel/-la:

    Tole je meni bolj kot ugotovitve, kaj misli ljudstvo skozi javno mnenje, pošastno obupen prikaz tega, kako se mediji pri nas brez kakega dobrega razloga neverjetno “visoko nosijo”. Ta iluzija pomembnosti, to je pa res fina doga in ne gre, da bi se snelo s tega. Ta pravljična percepcija, da mediji označujejo politiki, kaj ji je za početi. Materialna resnica je drugačna. Pa menda kdo v resnici ne misli, da politiki gledajo v časopis, kaj da jim je storiti. Bog ne daj. Še več.
    Naj me vesolje obvaruje vlade, ki bo svojo platformo delala po tem, kar so napisali slabše pismeni novinarji in anketarji javnega mnenja…..
    Pa prav tako naj me obvaruje kateregakoli premiera, ki bo spraševal urednike, koga bi veljalo v ministrstkem zboru zamenjati. Pa, a res mislite, da je trenutno uredniško/kolumensko mnenje o tem tako relevantno ali kaj - trelevantna so mnenja, ljudi, ki imajo kilometrino vodenja, ti ljudje se pa ne pišejo ne Sever, ne Lorenci, ne Markeš, ne Korljan, ne Žerdin, ne Šurla, ne Mastnak, ne Miheljak., ne Poglajen, ne Ivelja….. Gospodje in gospe, ko boste morali več let vsak dan rešiti 20 novih problemov in razmišljati o stroških v merilih stotisočev in milijonov in ko vam bo jasno, da nikoli ne bo čiste in lepe rešitve, takrat se pa oglasite. Redakcije zezancije in pritiski lastnhikov in ostale duševne bolečine, to so v rastru vodenja česarkoli večjega bolj kamilične kapljice kot karkoli drugega.
    Vodenje česarkoli je vedno umetnost možnega in razlika je samo v tem, kaj trenutni vodeči razume pod “umetnost vodenja”, jasno pa je, da tisto, kar bo naredil, ne bo všeč vsem in zlasti ne bo všeč tistim, ki so projecirali svoje želje v njega in so potem užaljeni, ker jih ne realizira.

    Nekako postaja to dolgočasno do neužitno: te večne risanke, kaj bo rekel Janša, pa te večne diskusije, kdaj bo ali pa ne bo koalicija razpadla, pa to se po naših medijih reciklira od vlad Janeza Drnovška dalje. Premieri se menjajo, novinarji se starajo, šanki, na katerih pametujejo, so malo abšlesali, intelektualnega ravzoja pa manj, kot je črnega za nohtom.
    Zadnja tema, ki jo je slovenski žurnalizem odprl in problematiziral, je bil vstop Slovenije v Nato. In tega je več kot šest let nazaj. Tisto je bilo zadnjič, da je imelo novinarstvo še nekaj vertikale in da je dejansko politiki nastavljalo ogledalo. Od takrat pa nič: samo hlastanje za aferami in do nezavesti prežvečevanje in glodanje tem, ki jih servira bolj-ali-manj-slabo-inteligentna-politika.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Nesrečna levičarska elita - tako garajo, nehvaležno ljudstvo in medijska srenja pa zaradi profanosti, kot sta gospodarski propad in neenakost pred zakonom, ne znata ceniti sadov krvavega potu naše avatgarde.

      Hvala Bogu, da jim je naklonil vsaj Bralko, poslednjo domačo dušo z dovolj čustvene inteligence, ki zna ceniti ta blagoslov:-).

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kot da bi poslušal premieja nedavno: Kaj mene briga podpora, jaz moram vodit državo. A vi sploh veste kako je to zahtevno?

    • Nogavička je rekel/-la:

      “Vodenje česarkoli je vedno umetnost možnega in razlika je samo v tem, kaj trenutni vodeči razume pod “umetnost vodenja”, jasno pa je, da tisto, kar bo naredil, ne bo všeč vsem in zlasti ne bo všeč tistim, ki so projecirali svoje želje v njega in so potem užaljeni, ker jih ne realizira.”

      Do zdaj se je ta misel zapisala že najmanj drugič. Zato: izbira ljudi gre na račun ponujenih možnosti skupnih izhodišč. Nekonsistentnost pa generira vprašajčke. Kdo še ima težave z razkorakom med začetnim kapitalom in prakso razen Pahorja?

      Glede omenjenih rezultatov naj dodam s tem v zvezi: na eni strani upada delež, ki se je pripravljen izrekati, na drugi pa so rezultati odraz sugestij v okviru iskanja sovražnika ter odvračanja pozornosti. Trdna baza aktivnih prostovoljnih glasovalcev izhaja iz organizirane skupine točno določenega Podjetja. Že od začetka mandata Pahorja mu krije hrbet prav ta aparat: ko je obelodanil pakt z Ruplovim telefonskim imenikom, so ga podpirali isti nicki, ki sicer pluvajo po ostalih motečih elementih za veliko stvar ljubljenega vodjo.

      Rezultati anket so (in bodo) torej posledica umika volilcev Pahorja. Njemu pa primerno podporo izkazujejo Jjevi vojaki.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Lahko pa razpredam še v katerih pogojih deluje Spirala molka Noelle-Neumann ;)

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Strinjam se skoraj z vsem kar je napisano o delo te vlade. In z veseljem bi v tem trenutku na voltvah izrazil to svoje razočaranje. Ampak za koga voliti. Za opozicijo. Kaj nam pa ponuja, razen kritike vlade, produciranja afer, pripravljenost “iti do konca” za preostale “naše” ljudi v sedanji vladi. Ob tem pa padajo iz omar “okostnjaki” prejšnje vlade. Merkator, Laško, Istrabenz, Interevropa, Luka Koper, Patrija, TEŠ 6. Vse to je zapuščina prejšnje vlade, ali pa so to vsaj zadeve, pri katerih bi lahko prejšnja vlada bistveno posegla v pošten potek in razvoj. Pa ni. Ali pa je, na napačen način, iz koristoljubja. Dejstvo pa je, da imamo zakonodajo zaposlovanja takšno, ki omogoča sužnjelastniška stanja, ki smo jim vsak dan priča. In imamo zakonodajo, ki omogoča tajkunsko lastninjenje. In pri tem potekajo po eni strani sodni procesi proti enim tajkunom, istočasno pa poteka privatzacija s pomočjo drugih tajkunov, po isti zakonodaji, nemoteno naprej. In gospodje prekladajo miljone iz firme v firmo, iz sklada v sklad, iz nabiralnika v nabiralnik, iz stečaja v stečaj dokler se ne izgubi za njim vsaka sled. In čigavi so ti miljoni? In vse je po zakonih. In imamo pokojninsko zakonodajo, za katero že danes vemo, da nam v prihodnosti nič dobrega ne obeta. In za vsak problem imamo dve rešilni opciji. Levo in desno. In se gremo, kdo je bolj pameten.
    In katera politična opcija nam danes ponuja spremembe na teh, kot tudi ostalih očitnih nepravilnostih, ki smo jim vsak dan priča. Katera nam obljublja spremembo zakonodaj z različnih področjih, ki so očitno nečloveške. Takšne politične opcije trenutno v Sloveniji ni.
    Seštejte izgubljene in pokradene miljone iz zgoraj naštetih “okostjakov” in jih nato primerjajte z afero Bulmastifi. Ne se hecat. In katerim je takšna kvazi afera tako pomembna, da so pripravljeni zaradi nje pozivati ljudi na ulice, ne vidijo resničnih težav v Sloveniji oz, jim niso pomembne in jim gre očitno samo za oblast in osebno korist in s tem dodatno zastrupljajo že tako zastrupljeno ozračje v državi. Pa je čisto vseeno ali so z leve ali desne.
    Očitno pa smo se slovenceljni zmožni udeleževati samo še pomladnih zborovanj proti nasprotnim političnim opcijam, pomembne stvari, ki bi nam lahko spremenile kvaliteto življenja pa puščamo v upravljanje ljudem, ki jih doma ne bi najeli niti za “štihanje”vrta.
    In če si narod zasluži takšne voditelje, kakšen je šele narod.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Stepenwolf - točno!

      Ta narod ni vreden dragocene prisotnosti tebe, ne ostalih kritično intelektualnih presežkov slovenskega šolskega sistema (primer tega je tudi Bralka).

      Kakšna zla usoda vas je zadela. Veste in razumete. Ampak ne znate oz zmorete aplicirati svojega širokega razumevanja v dejanje.

      Nehvaležna slovenska raja pa ne ceni niti tega, da vsaj veste in razumete. Ni to hudo?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      STEPSKI VOLK je napisal najbolj poglobljeno razpravo svojega življenja, ti pa takole…!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Pisar, ena rešitev se bo že našla, če ne bomo pač plačali svojo in tvojo neumnost.
      Problem je le, ker so nam vse granitne kocke preasfaltirali. Pa še ta je rešljiv.
      Tebe pa, čeprav zgleda prihajaš iz boljšega šolskega sistema, vseeno ne bi najel za “štihanje”vrta.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      STEPSKI VILK pa kasni z deli na vrtu!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Za razliko od tebe pač ne morem “štihat dopoldan. Delam pač v gospodarstvu.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Steppenwolf,

      moje neumnosti ti že ne boš plačeval.

      Če jo je že kdo kdaj, sem jo sam. In ko sem sam štihal, sem vedno tudi dosledno in dokončno zaštihal.
      Je pa res, da je nemara bolje, da našega skupnega vrta jaz ne štiham, saj pri tem plevela, listja in gnile zelenjave ne pustim na površini.

    • Mirjana je rekel/-la:

      steppenwolf…podpišem

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Po prvem polletju prvega razreda se zna podpisati že večina osnovnošolcev.

  • R.A.C. je rekel/-la:

    Trenutno nismo na poti v novo Švico, ampak v novo Albanijo, tudi noben svetilnik nismo, prej titanik. Komaj čakam, da s punco dokončava fakulteto in se pobereva iz te shizofrene države.

    Res ne vem ali ta država pričakuje, da vidijo mladi in izobraženi ljudje prihodnost v tem, da bodo delali nekakšno “malo delo” do 30 leta kot študenti, nato do 65 leta kot brezposelni in nato še tistih nekaj let kot upokojenci. Ob tem pa naj bi še plačevali dejansko 50% davke za rejenje gaylordov; policijske države; vseh mogočih “kreativnih manjšin”; komunistov, ki so mutirali v kapitaliste; gradbincev zaradi katerih imamo najdražji kvadratni meter stanovanja, kljub temu, da stanejo sezonci 2 eur/h; itd, itd.

    Ta država se še 10 let ne bo pobrala iz tega sranja in nobeni tujci ji ne bodo pomagali, samo poceni bodo pokupili, kar bo še kaj vrednega.

    • Savudrijska vala je rekel/-la:

      Končno en pameten komentar mlajšega Slovenca.Samo dodajam: 10 let bo žal premalo!! Morda, ko tvoji otroci odrastejo.

    • WHMH je rekel/-la:

      Se popolnoma strinjam z našim tamladim.
      Vsekakor pa bo potrebna zamenjava vsaj ene generacije, dase bo razblinil smrad po sistemu, ki se kljub obljubam in našim pričakovanjem v 20 letih ni popolnoma nič spremenil. Socializem, kapitalizem my ass …
      Mi smo še vedno tam, kjer nas želijo imeti …

    • Mimi je rekel/-la:

      Se strinjam z WHMH. :|

      Vseen se mi zdi škoda, da tolk folka dejansko razmišlja da bi se spokal ven iz države. :|
      A mislite, da se vas bo v tujini sprejelo z odprtimi rokami in bo *vse čist drugač*? Dvomim, poleg tega pa pomislite, kako nekateri gledate na tujce TU… Ni fajn bit v manjšini al celo nezaželen, to si pa hitro (povsod so -celjni).
      No vsakdo bi rad uletel v že nek ustvarjen oz. utečen (boljši) sistem, samo je to dostikrat utopija.
      Kdo se bo pa pulil za stručkote iz Slovenije, ob tem, da morda že za svoje nimajo dovolj delovnih mest.
      Ampak kdor ima ta potrebna jajca za to, go for it!
      (čeprav men osebno se zdi potrebno skoraj več jajc, da ostaneš, no odvisno kakšne so posameznikove prioritete in furka)

    • krucefiks je rekel/-la:

      Mene osebno tud srat pritisne, ko vidim, ka delajo z državo, sam ne misliti, da se drugje cedita med in mleko. Samo slišite ne za vse pizdarije, to je edina razlika med Slovenijo in tujino. Ljudje so pa vsepovsod krvavi pod kožo.

      @mimi:
      Vsekakor so potrebna jajca, da greš s trebuhom za kruhom. Ampak, če sodim po znancih in prijateljih, ki govorijo o tem ali so že spokali v tujino, žal ugotavljam, da je to prej posledica tega, da so tukaj izgubljeni, se ne najdejo. In jim tujina predstavlja beg, namesto, da bi si uredili življenje. Je pa to bazirano na majhnem vzorcu ljudi.

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, saj, tudi moje zgornje mnenje temelji na opazovanju oz. izkušnjah (vzorec pa ni tako majhen).
      Točno to; beg, kot praviš. ;)
      Keč pa je v tem, da bežiš pred sabo oz. da ti bo tisto, pred čemer bežiš, vedno *za vratom*. ;o)

      “Ne glede na to, kam greš, si vedno tukaj.” (Konfucij)

  • nemesis je rekel/-la:

    Menim,da so ljudje res proti zamenjavi Brezigarjeve,ker je res unikum,da ima stranka s 5 procenti dva represivna resorja,motijo me tudi nasprotujoče si izjave Policije v zadevi Baričevič.Sicer pa je tudi Cerarjeva delala veliko hujše napake,ni dovolila vložitve nekaterih kazenskih ovadb,pa se ni nihče spravljal nanjo.Poleg tega so policaji samo zaradi Kresalove,podali že dve krivi ovadbi,da je Janša izdajal tajne podatke in znova je padla tudi Metina metla.

    • Mirjana je rekel/-la:

      nemesis….BB bi morala pasti, ko je nova vlada nastopila mandat. če tebi rezultatui “uspešnega” delovanja tožilstva še vedno niso jasni, potem ti pač niso. Sam tožilec se je hvalil na delovnem telesu DZ,..da brez tožnika ni sodnika…a vemo, da ena sama, samcata! velika zadeva ni končala na sodišču. BB se je vmešala v delovanje podrejenih glede bulmastifov,..ker jo je skrbelo?, če drži podatek, da na 300 ovadb policije na temo živali v preteklem letu se tožilstvo ni niti odzvalo!?! na niti eno!? .., kaj šele se potrudilo raziskati?se je za vprašati,..le kaj šmenta jo je tokrat tako skrbelo?. Narod pa so ovce in dokler bodo v vsoji koži vztrajle se lahko njim in ne vladi zahvalimo, da smo kjer smo.
      Na Cerarjevo se nimamo kaj spravljati, ker je trenutno na oblasti BB,..ali smo le klepetalnica, ki mal pokritizirčka,..malo tukaj malo tam,.. potlej pojdemo drugam…
      Kar pa se tiče dveh represivnih organov iste stranke pa moja osebna izkušnja. Če ne bi odločno poseglo MNZ (sedanje ne prejšnje)…ter ministrstvo za pravosodje (sedanje ne prejšnje),…bi moja zadevica še vedno ležala v predalu na tožilstvu. Ne vem ali sta Zalar inKresalova iskrena ali ne,..vem le, da se je pod njunim vodstvom zadeva premaknila,..prej nikakor ne,..pa ni le moja izkušnja,..velja isto za kolega, kjer je z nadzorstveno pritožbop končno uspel prebuditi tudi sodišče.

  • Rogerg je rekel/-la:

    Jani,predalec sem,da bi placeval net za prebiranje celotne tvoje klobasarije,ne morem si pa kaj,da ne bi izrazil svoje zadovoljstvo,ko vidim otrplo zalost v tvojem kometiranju.
    Da, ljudje obracajo,Bog pa obrne.In prav je tako.Pa pozdrav v domovino

  • Forestina je rekel/-la:

    Hamas in Fatah so bolj normalni od slovenske desnice-levice.

  • KREMENITI je rekel/-la:

    NA POP TV - AKANALLIZACIJA ODSTAVILI TRAVNA SLAK ODSTOPIL - ZGAGA IN PODOBNIH 500 ŽE PIŠETE PETICIJO?

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    uMAZANA BOLJŠEVISTIČNA DRHAL V SLOVENSKI PREOBLEKI SE SESUVA IN RAZKRAJAV V PRAFAKTORJE.bRAVO!

  • Forestina je rekel/-la:

    Ali bankirji odločajo katera operacija bo uspešna in katera ne ?

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    “Dejstvo, da generalna državna tožilka ne sme dajati ustnih navodil preiskovalcem, zanima le redke.”

    Od kod sklepanje, da naj bi to dejstvo zanimalo le redke??? Zanima nas, a ne dobimo odgovorov, ker tudi pravni strokovnjaki očitno ne znajo naših zakonov razumet enako, zato so mnenja, ali je delovala kaznivo ali ne, različna (enako pri pojasnjevanju koruptivnega dejanja Jelinčiča). Tudi ni pojasnjeno, ali je dejansko Brezigarjeva delovala mimo vednosti tožilke ali ne. Dobili smo dve nasprotujoči izjavi v medije, rezultat pa popolnoma spremeni naravo primera.

    Najpomembneje pa je, ko smo že pri tem, da se potemtakem lahko odpre še en primer. Kar primer gospe Kresal. Tudi njena funkcija je sicer nadzor in usmerjanje policije, nikakor pa ne vplivanje na delo policije, če sem prav razumela. Kaj se je Kresalova torej šla v primeru pregona zoper pisatelja Vojnovića?!!! Neposredno se je vtaknila v delo policistov, če me spomin ne vara. Je to kaznivo dejanje????

    Takrat seveda nikogar pri zdravi pameti poteza Kresalove preprosto ni motila. Ampak tudi v primeru Brezigar Kresalova vztrajno zatrjuje, da sploh ni pomembno, zakaj je Brezigarjeva posredovala in kako (tako je Kresalova demantirala razloge, da naj bi Brezigarjeva akcijo zgolj pospeševala in skušala preprečit nedelovanje), ampak je pomembno samo to, da je posredovanje Pač kršitev zakona. Ali je tudi v primeru posredovanja Kresalove v primeru Vojnović torej popolnoma vseeno, v imenu česa je to storila, preprosto se je vtaknila v delo policije in zadeve ni prepustila tožilstvu v presojo?

    Kresalova se zapleta v dvojno moralo iz dneva v dan. Še pri NPU ne bo mogla izpast drugačna kot smešna, če bo Mateju očitala ignoranco do razpisa na Litostrojski, saj se je sama kot ignorantka razpisov že proslavila (Veselinovič, Goršek …), v ostalem pa itak ni v prednosti, pa če odpre še sto Kresničnih spletnih strani z onemogočenim komentiranjem, kjer med drugim tudi pojasnjuje, da Pogačar ni njen tesen prijatelj, ker po njenih etičnih načelih s tesnim prijateljem, kar po njeno pomeni nekoga, s katerim cele dneve kafetkaš, ne bi sklenila pogodbe za stavbo na Dimičevi. Heh. Tako se norčuje iz ljudi naša ministrica, nam sporoča, da nihče, razen klošarjev, pač nima tesnih prijateljev, ker nihče nima časa cele dneve z nikomer kofetkat, torej tudi škodljiva osebno koristoljubna mreženja ne obstajajo, kot po njeno ni afere v primeru Baričevič in podobne norčavosti. Ministrica preprosto ni dovolj etična, da bi razumela, da nekdo, ki je nekoč delal v odevni odvetniški pisarni, kjer se je kot odvetnik ukvarjal z gospodarskim pravom in stečajnimi postopki, je zasebni partner lastnika taiste odvetniške pisarne, je član združenja yesovcev itd., ne more bit usmerjevalec in nadzornik NPU, ki naj bi preganjal gospodarski kriminal v mali Sloveniji. Ker je sum verjetnosti, da v kapitalistično kliko zapletena oseba, kot je Kresalova, lahko izrablja vpliv in preganja samo določene gospodarske persone, določenih pač ne, prevelik. Enako, kot je jasno, da razni Yesovci mrežijo predvsem zato, da sebi omogočijo privilegirane položaje, na enak način lahko Kresalova v tem primeru pač še dodatno ustvarja klientelo nedotakljivih in omreženih, ki vodijo v Sloveniji ključne niti preko politike v gospodarstvu. Tega ni treba nobenemu ministru nič dokazovat v smislu kaznivosti. To je že v kali neetično in v totalnem konfliktu interesov. Ni razloga, da na takšno mesto ne bi iz varnostnih razlogov postavili primernejšo osebnost od neke gospe, ki se je pojavila na vrhu stranke čez noč. Brez enega dneva delovanja v javnem družbenem življenju, kaj šele v politiki. Niti nepogrešljiv faktor ni oziroma toliko kot katera koli julija timošenko na svetu.

    In ja, resnično se zdi Brezigarjeva zdaj kot branik uravnoteženosti in obveljala je teza, da je bolje, če vsaj tožilka prihaja iz opozicijskih političnih vrst. To se zgodi, ko ključni politiki na oblasti izgubijo na spoštovanju in so prepoznani kot popolnoma nekvalitetne, nezaslužne in neprofesionalne osebnosti. In politiki s svojimi javnomnenjskimi medijskimi podporniki takšno sliko realnosti še podpirajo. Zadnje čase ne poslušamo drugega od Kresalove in levičarskih medijcev kot pranje možganov, da bojda ni noben politik ničesar kriv, če mu ni dokazano kaznivo dejanje. Je ta država sploh še vsaj v osnovi pri zdravi pameti??? Ali smo sprijaznjeni, da je slovenska družba tako slaboumna in diletantska, da smo popolnoma zadovoljni s komer koli na ministrskem položaju, razen če po čudodelnem ključu medsebojnih politikantskih obračunov ne pristane v čuzi. Sociopatija rules!

    • Zbik je rekel/-la:

      Manjka samo še Ervinator. Potem lahko tovornjak res odpelje!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ne, ni res.

      Predvsem manjka - Lucko.

    • Mirjana je rekel/-la:

      Spoštovana ga Simona,..morda imate svoj prav, čeprav priznam, da bi kot ministrica v primeru Vojnovič,..ukrepala tudi jaz, pa čeprav naslednjega dne spokam kufre. A mislim, da je izključni napad na Kresalovo, medtem ko nekoliko oplazite (pobožate) BB, nekoliko enosmeren. Čeprav imate morda v veliki meri prav glede Kresalove..a to so predpostavke, medtem, ko na tožilstvu govorimo o statističnih podatkih…in dejstvih…dovolj je materiala, da pri minimalni kritičnosti potegnemo vsaj vzporednice.
      Mene naprimer bolj skrbi, da se podeli ministrovanje v kmetijstvu (ki je že do kraja zavoženo) ministru za lokalno samouprravo, ki je komaj zlezel iz peskovnika….še bolj pa me skrbi, da ima ministrstvo za kmetijstvo pretežni del kompetenc, ki bi jih moral okrivati MOP.
      In vse to, ko pravna država NE DELUJE.
      Hja, kaj čmo, vsakdo ima svoje učke pa vidi svojo sliko.
      Pa še to, morda nisem prav razumela, a mislim, da se je kandidat za ministra za zdravje pohvalil, da bo ob tako pomembni! funkciji lahko tudi ohranil vlogo in funkcijo zdravnika…če sem se zmotila se mu opravičujem.
      oki, dežuje, pa ne morem na vrt …pa mal potrpite .)),
      pa lep dan vsem.

    • Mimi je rekel/-la:

      Zbik, manjka ša Mimi. ;)))

      Tudi meni je všeč Simonin zapis in se z delom o KK praktično popolnoma strinjam (sploh v najpomembnejšem delu, da že v kali ni etično, potem pa še kup drugega).
      Se pa strinjam tudi z Mirjano, da so bila v primeru BB pa *očala* (očitno) odložena in zato slika ne tako ostra (kot v primeru KK).

    • Simona Rebolj je rekel/-la:

      @Mirjana:

      Tudi jaz se strinjam s potezo Kresalove v primeru Vojnović, zato sem tudi zapisala, da takrat po mojem mnenju nihče pri zdravi pameti temu ni nasprotoval. Vendar po zakonu izgleda nimam prav, saj Kresalova sama trdi, da razlog posredovanja ni pomemben. Po zakonu je tako. Zato mi “ni jasno”, zakaj Kresalova v primeru Brezigar trdi, da bi očitno morali takrat tudi njo preprosto skenslat, ker je posredovala direkto na policijo. V tem je dvojna morala. Kot piše v novem priespevku Sever, ja, nas zanima, zakaj je Brezigarjeva posredovala. V kolikor je resnično samo pospeševala akcijo pri primeru Baričevič, medtem ko prenekaterim več kot očitno do zaključkov in preiskovanja bilo ni (žal sta osebno vpletena tudi Zalar in Kresal preko sorodstvenih vezi), bi brez dvoma javnost Brezigarjevi kršitev zakona zaradi nezaupanja Hrastarjevi pač odpustila, kot je javnost odpustila posredovanje direkt na policijo Kresalovi v primeru pregona zoper Vojnovića.

      Trenutek za pikanje Brezigarjeve je več kot neprimeren. Čeprav je seveda res, da Brezigarjeva politično je obremenjena in da zelo verjetno res ni neoporečna tožilka vsaj od orožarske afere dalje itd. Seveda ji nikoli ni bilo nič dokazano kot neštetim ne. Politikantom je treba kar naprej dokazovat neke kaznivosti, kot da smo totalno brez občutka za etiko in kot da gre za neodstavljive, nepogrešljive kralje.

      Kar se tiče tega dvotedenskega položaja na ministrstvu za kmetijstvo, me še nejmanj skrbi. Bolj me skrbi to, kakšno bitje se bo spet priguralo na položaj za ves mandat, če že. Samo poglejmo, kakšen človek je bilna tem mestu do zdaj. Ne vem, če si sledila še njegovi brezmejni priljubljenosti na veterinarski fakulteti, kamor se zdaj vrača in so vsi čisto hin. Vse bolj se zdi, da je nekvalitetna, objestna in amoralna osebnost pogoj za vrhovne politične položaje. Samo poglejmo zdaj ubogo gospo Živcec Kalan, kar je tudi v bistvu politični položaj znotraj zdravniškega ceha. Meni na primer ni jasno, kako je mogoče, da oseba nima toliko dostojanstva, da bi odstopila sama. Kako je mogoče, da ji uspe zlobirat podporo je zelo žalostna slika za celo državo. Ker globoko verjamem, da je tako transparenten pohlep, objestnost in popolno pomanjkanje pietete posledica ravno medsebojne podpore, ker je takšnih kot blata na našem prizorišču (tudi v gospodarstvu … kako je mogoče, da takšni primerki direktorjev, kot je ga. velecenjena krščanska demokratka Tovšak sploh še obstajajo na položajih?). Tam,kjer se pojavi ena stonoga na steni, jih je zagotovo v razpokah stene še na stotine. Od tod črpajo voljo in moč, da jih preprosto ni sram še vedno mahat pred kamerami.

      Zato menim, da bi morala tudi Kresalova spokat s pozicije, in to čimprej. Levica si dela slabo uslugo in s tako idiotskim kadrovanjem in obnašanjem sami višajo volivne ugodne obete Janši, čigar stranka pod njegovo taktirko nikakor ne prinaša pomladi oziroma toliko, kot jo obeta LDS s Kresalovo na čelu. nesocialno državo. Janša in Kresalova imata veliko skupnega. Oba zagovarjata kapitalizem in oba se strinjata in prisegata volivcem, da odškodnine izbrisanim države ne bodo prizadele. Razlika je samo v tem, da Kresalove ne moti, če bodo določeni izbrisani,ki jim nič ne manjka, lahko odvetnikom plačevali za izterjavo odškodnin. Heh. Večina resno prizadetih pa si lahko s Kresalkinimi odločbami samo še rit obriše in zaploska njenemu dvigu rejtingov, za to gospa zna poskrbet. In nikoli, Mirjana, nikoli ni naredila nič takega, da bi v imenu pravice spokala kufre. Samo toliko, da je pridobila na popularnosti. Tudi v primeru izbrisanih!!!!

    • Mimi je rekel/-la:

      Simona: “Janša in Kresalova imata veliko skupnega”

      heh, ravno TO sem prišla napisat, ko me je ravniokar spreletelo; namreč, Janša je rabil 20 let, da je Janša, Kresalova pa bo v 5 letih Janša. ;o))
      (aroganca, neverjetna hladnokrvnost, ne trzne z očesom ko izusti kaj, kar je dokazljivo in dokazano laž.. itd.)

      Čez 20 let bodo eni novi, ki se bodo razburjal, ko ne bodo mogl verjet, da nekatere ena KK že 20 let okol prsta vije. ;))) (pa ima 9 življenj in nobena afera ji ne more do živega ;D)

    • Simona Rebolj je rekel/-la:

      @Mimi:

      Se popolnoma strinjam z opazko o časovnem razponu … hehe …

      Osebno menim, da je to predvsem zaradi tega, ker gre za dva različna pristopa in značaja, ki lahko navidez človeka zmedeta, a imata skupen imenovalec. Te zmedenosti so že funkcionirale v zgodovini in z lahkoto speljale vse poti v Rim, na začudenje javnosti, ki post festum pišejo memoare. Polno navideznih paradoksov se odvija. Že Janša sam je po mojem mnenju navidezen paradoks. Ker me po značaju in procesovanju spominja na mit El Cheja. Oseba, ki cveti v motivaciji ravno preko revolucionarnih tokov, simbolizira prej asketsko držo kot pohlep in tako vzgaja, lika tudi ljudstvo. Temu ljudstvu bodo vedno štruce kruha štrlele iz smetnjakov, medtem, zanimivo, pa bo veliki revolucionar pometel z revolucionarno konkurenco in se posvetil ekonomiji države … hohoho … Dobrodelnež takega kalibra zlahka postane fevdalec čez noč. Namreč teža revolucionarnega apetita je očitno bolj povezana z ambicioznostjo in apetitom do moči kot s samo vsebino delovanja. Razne kresalove ne potrebujejo toliko časa, da pridejo na cilj, ker so že štartale od tam in ker dejansko očitno ljubijo moč in bogastvo. Če se pohecam iz manevra Janševe vizije po uvdedbi EDS, česar bi se lahko samo razveselil vsak turbokapitalist, gre brez dvoma za proces, kjer se lahko vladar proslavi z bogastvom države, medtem ko državljani, razen podpornih turbačev, glodajo plesniv kruh, medtem ko se sprehajajo po marmornatih pločnikih. Skratka, Janše problem Estonije ni nič motil. Država postane v tem primeru za liderja kot objekt, s katerim se lahko proslavi in za kar ne izbira sredstev (trupla državljanov, ki se med seboj grizejo na prostem trgu, njihove izhodiščne pozicije pa so v neoliberalnem slogu že po defoltu nedemokratične, saj neoliberalci z veseljem ignorirajo neenakopravnost izhodiščnega položaja z dediščino in v ignoranci tega izhodiščnega detajla propagirajo nedotakljivost in svetost zasebne lastnine na bojda svobodnem trgu, ki je po njihovem začuda pojem demokracije, kjer bojda lahko vsak uresničuje svoje želje, če je “sposoben” - kaj neki sposobnost definira v svoji odvisnosti od okoliščin in kulture okolja???). Janša na primer tudi kar naprej poudarja procent zaposlenosti. Čeprav zaposlenost v državi s tako ubožno nizko plačo, ki skoraj ne presega socialne podpore, ni problem za državljane. Problem je višina plače. Janša je pokazal, kako se ta problem rešuje in preko ministrstva za delo so poostrili nadzor nad sprejemanjem služb nezaposlenih. zmanjšala se je možnost upravičenosti do socialne podpore, v kolikor odkloniš delo. Sporočilo je jasno. Ni prioriteta zviševanje plač, ampak ustrezen sistem, ki sili ljudi, da delajo magari za minimimum in se vlada lahko pohvali, da ima nizko brezposelnost.

      Kresalove so na drugi strani prav tako liberalne. Vendar jim prioriteta ni gradnja herojskega (borba za državo) ali kreacijskega (ustvaril bom na pogled bogato državo) imidža s svojim objektom poželenja (država). To so osebe, ki delujejo kot podaljšana roka zaščite interesov kapitalističnih mogotcev. Moderni fevdalizem je okej. Takšna oseba je demokratična in zagovarja človekove pravice samo do točke, kjer pravice niso povezane z denarjem, ampak samo s pildki. Izbrisani bodo dobili pildke (razen tistih, ki imajo dovolj, da lahko nafilajo odvetniške malhe za pravico do nakupa uveljavljanja pravice) in geji bodo dobili pildke pravic, kar pa ne pomeni, da ne bodo srečno poročeni njihovi otroci nesrečno malicali posušene žemlje. Skratka Kresalova je meni povedala vse o poanti demokracije, kot si jo predstavlja, z jasnim zaviranjem sekanja po tajkunskih posojilih, z zgroženo prestrašenim izrazom na obrazu ob ideji uvedbe delavca pri dobičku in opozorilom, da je treba o čem takem temeljito razmislit in predvsem s takojšnjim znižanjem plač delavcem na policiji (seveda tistim z nizkimi in najnižjimi plačami). Nekateri so tik pred pokojnino baje drastično izgubili na količniku. Tako je gospa varčna in se zaveda pomena racionalizacije. In ta oseba si drzne sebe propagirat kot primer človeka, ki se zaveda, kako težko je zaslužit denar, ker ga je bojda tudi sama služila.

      No, pa še nekaj skupnega imata z Janšo. Oba očitno rada plonkata tekste drugih. Ja, tudi z vsemi morebitnimi napakami vred. Heh.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Moram dodati še to.

    Prebral sem komentar Simone Rebolj in se z njim v glavnem strinjam. Še več, moram ga celo pohvaliti.

    Z dodatkom, da zdrave pameti ni izgubila ne država niti družba nasploh, temveč predvsem od razvrata ter nezaslužene moči povsem pobezljana klika. Menim da je ta, v zraku prisotna histerija, predvsem posledica pomanjkanja življenjskih (pre)izkušenj pri ljudeh, ki preprosto nimajo dovolj samodiscipline in značaja za obvladovanje kritičnih situacij ali divjega življenjskega sloga.

    • Duchevski je rekel/-la:

      Dvorni pisar!!!!!!!

      Kaj ti misliš, da lahko tajna policija, kar pride, ti odklene stanovanje, ko te ni in ti ukrade GSM in
      torbo, kjer imaš tudi prikaz plinske elektrarne. Prišle bi nam prav vsaj tri. Drugače nima smisla Južni
      ali terminal. Je dost v Italiji, ampak kaj ko nam plina ne bodo dali. Torej. Nabašmo te drkadžije.

      Če ne moreš spelat projekta treh plinskih elektrarn, ker ti jo plavi odnesejo..
      Pol tud nuklearke ne bom naredu. Ker bi jo rabu sam če ne bi blo plina..

      Jebite se vsi, ki ste pristali na nek normalen % denarja, glede na število volilcev. To je plačevanje, za
      demagogijo. Vse stranke, ki gredo na volitve morajo dobiti enako zastopanost. In denar.
      Šele tako lahko, JJ vodi samo svoje ovce, drugi pa svoje. Ampak če bi lahko prišli do glasu neodvisni in
      taki, ki po duhu prava in socialne države, ne bi nikoli izbrisali nekoga, ki banalen papir ne pride pravočasno iskat, saj ni dobil vabila na dom, kar bi bilo edino civilizirano, če si jih hotel izbrisati.. Potem,
      bi že prišli, če bi jim bilo jasno, da se v takšni pravni državi, kjer danes si - jutri te ni..
      Hitlerja je kupila Amerika.. Tako ga je zjebala, kakor Huseina.. Kaj pa ni Husein naredil referenduma v Kuvaitu o združitvi. Je predemokratičen ali kaj?? In vsi ki so šli nek živi zid. Jasno, je bil Irak frontmen
      Iranu, ki ima sedaj to kar je bil obtožen Husein. Ampak, on je zažgal nafto, pa s Patrioti so ga zjebal.
      Američani so pa že dva dni pred Dezert Stormom vedeli, da jo bo zažgal.. Pa Patriote so imel pripravljene..
      Vse to je bilo zrežiran, tako kot udba.net.

      Dokler v državi, kjer se zdi da skoraj znajo zračunat da so 40 miliard v minusu, v Jugi še tega niso..
      So pač štrajkal. Saj so že 1982 na kongresu komunistov rekli diskontinuiteta kontinuitete ali po domače,
      nič ne bo tako kot je bilo. Dejsto je, da ni mogla v Evropo, ne da bi razpadla.. Pa bankrot..

      Sedaj, ko se zdi, da je opcija Slovenije Madžarska pred 20 leti.. REs ne smemo prodati nič več državne lastnine. Razen, če želi po JJ zrn renovirati železnice, pa kdo mu je to prodal? A jest? Pol je pa čist topast.

      Noben, nima poguma, da sestopi iz udbomafijske naveze, kot so nekoč ZKjevci sestopili..

      Cvikajo, ali pa ne mislijo s svojo glavo. Namreč sadijo jim misli, pa mislijo, da so njihove, čeprav se porodijo v njihovi glavi..

  • Forestina je rekel/-la:

    Ideja meseca: Demonstracije - Sindikati proti vojni

    http://www.youtube.com/watch?v=3oecqii-wmY

    Daniel Ellsberg, March 20, 2010

  • Radio Samoubistvo... je rekel/-la:

    5. Junija letos bo v LJ eksplodirala atomska. Tako bodo dezinficirali garje. Spičkite ta dan nekam…

    • Koloradski hrošč je rekel/-la:

      Atomski, državni, sunčani udar. The more the merrier.