1. april, 2010 | Peter Štrovs

Očistimo Slovenijo!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Čez dobra dva tedna bo veliko čiščenje Slovenije. Ne pomnim, da bi v naši republiki kdaj kaka civilna pobuda naletela na tako navdušenje. Med partnerji in pokrovitelji najdemo, stvar je res impresivna, predsednike države, parlamenta in vlade, pa Bernardo Jeklin, Odvetniško pisarno Miro Senica in partnerji d.o.o. in Gantarjev KD, pa Gasilsko, Turistično, Lovsko, Potapljaško in Planinsko zvezo Slovenije, pa Karitas, Rdeči križ in Pristop, pa tabornike, krščanske skavte in Olimpijski komite. Od bank naj omenim le NLB, NKBM, Reiffeisen, UniCredit, Abanko, Banko Celje, Banko Koper, Gorenjsko banko, Sparkasse in Factor banko. Pa telefonistov se tudi tare - Mobitel, Simobil, Debitel. BTC, Vivo catering, Tobačna Ljubljana, Toyota, Honda in Ljubljanske mlekarne. Medijski pokrovitelji pa so Delo, Dnevnik, Žurnal24, TV3, Najdi.si in MTV…
Ampak če o kaki zadevi vlada takorekoč konsenz, se, se pravi, kritičnemu intelektualcu prižgejo vsi alarmi. Pa začnimo.
.
Hitler
.
Organizatorji so za Veliko čiščenje - izmed 365 dni - izbrali natanko zadnjo soboto pred Hitlerjevim rojstnim dnevom, letos pade to na 17. aprila.
Jaz resnično ne vem, kakšen dolg imajo ti ljudje do Hitlerjevega rojstnega dne, ampak natančno 20. aprila lani je ljubljanski Mestni svet sprejel modro odločitev o poimenovanju bodoče avenije po nekem drugem diktatorju. In tudi zadnji rok za izplačilo nagrad nagrajencem Kviza zmage, ki ga organizira Društvo piscev zgodovine NOB – je na Hitlerjev rojstni dan.
Bo že res, da je v podtalnici preveč pesticidov…
.
Čiščenje
.
Razmišljam, zakaj so za slogan akcije izbrali ravno “Očistimo Slovenijo”. In tudi, zakaj se je tako neverjetno dobro prijel.
Meni se slogan namreč zdi neokusen. Naravovarstveniki niso prvi, “Očistimo Slovenijo” je nekoč v Mariboru rekel že Hitler. “Očistimo Bosno” je rekel že Milošević, vseh silnih rezultatov tistega etničnega čiščenja pa niso še niti evidentirali, ko so jih nekateri že pozabili…
Ko so dve leti nazaj čistili Estonci, so seveda svojo deželo čistili ostankov sovjetske komunistične okupacije. Glede na težo železnih ostankov sovjetskega vojaškega aparata jim 10.000 ton smeti v 5 urah ni bilo težko nabrati. Ampak predvsem so imeli Estonci bolj diskreten slogan - tudi če je vsak pri sebi “čistil Estonijo Rusov”, so to počeli 3. maja in pod diskretnim naslovom “Let’s do it, Estonia!“.
No, glede na neverjetno, takorekoč konsenzualno podporo naši čistilni akciji, pa lahko pač ugotovim, da je naslov posrečeno izbran tako, da pri nas resnično zažge. Slovenec si ga namreč lahko interpretira kot:
Očistimo Slovenijo Ciganov! / Očistimo Slovenijo čefurjev! / Očistimo Slovenijo črnuhov! / Očistimo Slovenijo komunajzarjev! / Očistimo Slovenijo tajkunov! / Očistimo Slovenijo takoimenovanih izbrisanih! / Očistimo Slovenijo Yesovcev! / Očistimo Slovenijo pijancev! / Očistimo Slovenijo Dildomafije! …
Kjer se vsakdo najde, pa imamo konsenz…
.
Koloradski hrošč
.
Baje je 50.000 Estoncev, kar je 4% vseh, v 5 urah pobralo 10.000 ton smeti, se pravi 200 kg vsak.
Naši pa računajo vsaj na 200.000 Slovencev, kar je 10% vseh, od 9h do 14h pa kanijo pobrati 20.000 ton smeti, kar pomeni 100 kg na osebo. Osebna norma je resda pol manjša (pri nas pač ni ruskega železja, ostanki JLA so pa tudi že reciklirani), vseeno pa kar impresivna.
Ni treba preveč računati, da bi bilo jasno, da en Slovenec v 5 urah ne more napraskati 100 kg papirčkov, čikov, čigumijev in plastičnih vrečk, pa če se še tako meče na trepalnice. Ker se zapovedana povprečna norma zdi absolutno nedosegljiva, se bojim, da se bo ponovila zgodba o koloradskem hrošču. Ko so naši komunajzarji nekoč zapovedali, da je treba Očistiti Slovenijo koloradskega hrošča, je koloradski hrošč postal prava uspešnica črne borze - mnogi so prodali celo družinskega prašiča, da bi zanj kupili vžigalično škatlico s tem državnim sovražnikom, da so ga lahko izročili lokalni Partijski Celici. Mlajši bralci gotovo mislite, da se hecam - pa se ne. Povprašajte svoje starše, dedke in babice, teh zgodb gotovo niso pozabili. Dotlej pa naj zadošča tale filmček, tedaj posnet v prijateljski komunajzarski državi Čehoslovakiji:


.
Alija Sirotanović
.
Nekoč pred osvoboditvijo, ko so tudi bili na oblasti komunajzarji, so bile strašno popularne nekakšne “delovne brigade“. Stvar je bila podobna današnjim javnim delom, le da udeleženci niso delali za mezde, ampak zastonj (no, za superge znamke Borovo in za udarniške značke). Klima je bila taka, da so se ljudje, tudi taki, ki so znali početi tudi marsikaj kompleksnejšega - strašno radi prostovoljno prijavljali za gonjenje šajtrge, lopate in krampa. Razni zdravniki, inženirji in pravniki, pa tudi navadni študentje, da o mladini, delavcih in ženskah ne govorim - so kot mravlje pridno kopali in nasuvali razne “Ceste bratstva in enotnosti”, po vsej Jugi. Za kar je svoj potencial in prosti čas žrtvovalo več deset ljudi, bi lahko sicer hitreje in ceneje naredil en bager, ampak “delovne brigade” so imele tudi vzgojno, kolektivistično agendo.
Za vzor brigadirjem, pa tudi ostalim delovnim ljudem in občanom, pa je oblast nudila profesionalne “udarnike”. Najbolj znan je rudar Alija Sirotanović, ki je premagal celo samega Alekseja Stahanova!
Tale stvar, “Očistimo Slovenijo v 5 urah”, je pač tipična “udarniška akcija“. Cvet slovenskega naroda si bo ukradel zasluženo prosto soboto in se prostovoljno zagnal nad smeti, si prizadeval preseči normo (100 kg v 5 urah) ter si vmes krepil kolektivnega duha. Namesto komunajzarske, pa bo vmes mantral ideologijo eko psihoze. Organizatorji pa bodo med udeleženci gotovo našli kakega junaka udarnika, stahanovca, ki bo uspel lastnoročno preložiti 3 tone smeti. Namesto “Junak socialističnega dela”, pa bo na njegovi znački pisalo “Junak ekološke borbe” (ali pa kar “Eko-Bio-Psiho”, medaljo “EBP” bo podelil sam Predsednik).
Gotovo bo lepo, kot nekoč na “delovnih brigadah” pa bo tudi med Čiščenjem Slovenije vzcvetelo nešteto ljubezni (subtilni vonj feromonov se prebije tudi skozi najgostejši smrad smeti), pokojninsko blagajno pa bo nekoč rešil takozvani Očiščeno Slovenski Baby Boom…
.
Srečno, hrčki!
.
Torej, hrčki, hitro vsak k svojemu kupu smeti (kdor želi zadnjo soboto pred Hitlerjevim rojstnim dnevom preseči normo, že nekaj tednov skrivaj kopiči zalogo). Stvar je resna, to ni hec - če kaka familija v tistih 5 urah ne bo sproducirala 400 kg - takoj na črno listo! Mnogi bodo, po analogiji s koloradskim hroščem, tisto soboto primorani žrtvovati pralni in pomivalni stroj, pečico, hladilnik in še regal v dnevni sobi - 400 kg ni malo! Ampak ti so si sami krivi.
Če ste se zadnje dni kaj sprehajali po slovenskih gozdovih, ste gotovo naleteli na čudno veliko skrbno zloženih kupov pristnih slovenskih smeti - pravi Slovenci se že dolgo skrbno pripravljajo.
.
Nekoč so rekli: “Mi gradimo cesto - cesta gradi nas!”
Ampak povedati se da tudi drugače:
Mi grabimo smeti - smeti grabijo nas!
Mi čistimo Slovenijo - Slovenija čisti nas!

Peter Štrovs

Avtor izjavlja, da za svoje pisanje ne prejema plačil piarovskih agencij, smetilnega ali smetarskega lobija.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
90 x komentirano
  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Bravo Peter - res se človek vpraša, kdo je komu smet in kaj ali koga vse bodo čistili. Ali pa namesto katerega čiščenja je ta akcija sprožena, tako pristno spontano.

    “Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je nastal kot pristna civilna pobuda.”

    …agencijo Pristop, ki vodi priprave na oglaševalsko kampanjo…

    Dajte no, vsa večja podjetja, onesnaževalci, plus PRISTOP in vsa politika… ovčke imajo spomladansko striženje.

    In da ne pozabimo - nad Slovenijo sploh ni chemtrailov oz. kemijskega onesnaževanja zraka. Pravtako ni pesticidov in GSO so že okoli nas.

  • nataša je rekel/-la:

    Spoštovani avtor članka,
    resnično se mi smili vsak, ki tudi ob pišu vetra doživi breme zgodovine, politike in vseh ostalih smeti, ki jih nosi v lastni glavi.

  • Vito Robar je rekel/-la:

    Sklepam, da se avtor članka ni prijavil na akcijo in sedaj rabi opravičilo. Da bi izpadel car, je pomnožil z 0 vse, ki so pripravljeni kaj storiti za boljše stanje, in ne samo govoriti.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ali se ta projekt odvija v isti državi, kjer bodo prodani politiki na njive in naše krožnike spustili genetsko spremenjene organizme?

      Je to ista država, kjer modri predsednik vlade kupi cepiva od farmacevtov proti neobstoječi pandemiji?

      Je to ista država, kjer nam pršijo po nebu in se nihče tega ne opazi?

      Imamo v podtalnici res vedno več pesticidov in kako jih bomo očistili? Bo naslednja akcija srkanje pesticidov po slamicah iz podtalnice?

      ——————-

      Sama akcija je načeloma seveda v redu, ampak avtor POPOLNOMA UPRAVIČENO sumi, da je še marsikaj v ozadju take “spontanosti”.

  • Šefket Ramadani je rekel/-la:

    Nadvse debilen clanek. point akcije je CISCENJE DIVJIH ODLAGALISC in ne ciscenje vsepovprek ali ciscenje pesticidov ali chemtrailsov kot je napisal blaz babic. kaj ma pa hitlerjev rojstni dan zraven je pa samo avtorju jasno. najbolj da 2 meseca prej in dva meseca kasneje svet ustavi zato ker ma 17 aprila hitler rojstni dan.

    • jurček je rekel/-la:

      pa še to sploh ne! ima ga namreč 20. aprila!
      Najbolje kar vsak 20. v mesecu nič početi, ker je obremenjeno z n-meseci pred/po H-jevem rojstnem dnevu, cel april je pa itak za odpis. ne morem verjet.

      se pa z avtorjem strinjam glede lanskega imenovanja slavne ceste, ki pa je že brez pomenljivega datuma dovolj bedasto.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Pa dajmo še slikarje ukinit, ko smo že pri tem, ker je Hitler baje tudi slikal.

    • nikolovski je rekel/-la:

      huda ars :D

  • kojot je rekel/-la:

    Akcija je dobrodošla in je prav da se je udeležimo. Ime ni ravno izum je pa ustrezno in ima nekaj motivacijskega naboja. Seveda nam gre v nos, ko se na to akcijo lepijo razne Bernarde. Ampak teh ni mogoče omejiti, so pač vsiljivi. Pošteno bi bilo, da ostanejo v anonimnosti, že zato ker njihovo izpostavljanje onesnažuje in odvrača.
    Ne vem, kje si našel Hitlerja in Sirotanivića? Bolj motijo ekologi in ekologinje kot naprimer gospa Wagner, ki ne vidi povezave med ločenim zbiranjem odpadkov in škodljivimi izpusti, oziroma se s tem ne ukvarja ker je specializirana za PR katastrofičnih scenarijev. Ima celo licenco ra razširjanje neprijetne resnice.
    Avtor teh vrstic izjavlja, da se akcije nebo udeležil, ker je lenuh.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ampak smešno, ane, pri širjenju laži o klimatskih spremembah ji pomaga podjetje Francija Zavrla, Consensus. Od Consensusa do Pristopa pa je le korak.

      Sam se akcije ne bom udeležil, ker:

      - ne onesnažujem narave oziroma niti ena smetka na divjih odlagališčih ni moja;
      - ne prenašam krdelne logike in se mi zdi nevarna, saj jo lahko marsikdo zlorabi (in jo bo verjetno tudi v tem primeru);
      - ne podpiram večine podpornikov akcije, saj so v veliki meri sami odgovorni, da imamo stanje, kakršno je (smetijo z levico, čistijo z desnico, ali obratno).

      Logike, da “tisti, ki ne čisti je lenuh”, v tem primeru ne sprejemam, sem jo prevečkrat slišal v prejšnjem sistemu ob podobnih aktivizmih, kot je že lepo opisal avtor Peter.

      In še:

      Častni pokrovitelji projekta

      Dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije,
      Dr. Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije,
      Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije

      so preprečili referendum o Lizbonski pogodbi, referendum o članstvu Hrvaške v zvezi NATO in želijo preprečiti referendum o članstvu Hrvaške v EU. Pa še kakšnega zraven in so del preživete post-et-ante-komunistične strukture.

      Torej se trudijo onemogočiti neposredno demokracijo, državljanke in državljani pa so zanje koristni le v vlogi davkoplačevalcev in smetarjev.

      Janez Potočnik je en tak lep ambasador, ane?

      Soglašal tudi Janez Potočnik – Evropska komisija Basfu odobrila gensko spremenjeni krompir

      http://razgledi.net/2010/03/03/soglasal-tudi-janez-potocnik-%E2%80%93-evropska-komisija-basfu-odobrila-gensko-spremenjeni-krompir/

    • Šefket Ramadani je rekel/-la:

      1) who gives a fuck a se bo blaz babic ali peter strovs udelezil. noben vaju ne sili, akcija je namrec PROSTOVOLJNA.
      2) razmisljanje, ki je tako znacilno za slovenceljne: zakaj bi cistili divja odlagalisca ce je pa tolk drugih problemov. torej zato ker se ne resuje nekaterih problemov, ni treba resevati niti drugih ali kaj?

      meni se neumno zdi obsoditi eno tako akcijo se preden se je zacela. ce bo izpadla bedna in spolitizirana jo pa lahko kritizirate.

      in kaj je narobe z udarniskimi akcijami. vecina bivse juge je bilo zgrajene tako in vse na prosotovljni bazi. meni se to zdi kul. bolj problematicno se mi zdi da se v kapitalizmu se vedno tako gradi, le da delavcem ponudijo mizerne place, ki jih nato ne izplacajo (torej delajo zastonj, vendar ne prostovoljno), dobicke pa pobira fizicna oseba namesto druzbe kot v jugoslaviji.

    • franci je rekel/-la:

      Kaj točno imajo GSO z očistimo.si?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Franci, tako GSO-je na naših krožnikih in njivah, kot kolektivistično smetarstvo, podpira ista oseba - Janez-moja-plača-je-fantastična-da-se-vam-niti-ne-sanja-pa-kaj-bi-to-važno-je-da-mi-nasedate-še-naprej-Potočnik,

  • Primož Leban je rekel/-la:

    Eh, spoštovani avtor članka, kritični intelektualec škoda časa, ki ste ga namenili članku. Torej, če prav razumem vašo poanto akcija ni kul, ker jo vsi podpirajo in ker je v bližini hitlerjev rojstni dan in ker so včasih imeli delovne brigade ? Mislim, da se motite. V članek ste vključili absolutno preveč politikantstva, ki z namenom akcije nima prav veliko skupnega. Če ste se namenili razkiriti dvoličnost politkov, naj vas razsvetlim, da se tega zavedamo. Enostavno je preveč potuhnjeno vse vaše očitke naprtiti organizatorjem. Morda bi kritični intelektualec moral pogledati na zadevo tudi z druge strani, morda bi moral kdaj zapustiti stanovanje in se sprehoditi naokoli, da bi lahko videl še drugo vrsto navlake.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Smo se že pogovorili o sežigalnicah?

      Trboveljska toplarna?

      h–p://www.erevir.si/Moduli/Clanki/Arhiv.aspx?Niz=lafarge&Modul=0&Avtor=0
      h–p://www.vest.si/2008/12/02/lafarge-proti-ekologu/

      Kdo je njihov PRovec? http://www.imeldaogilvy.si/sl/naro_niki/

      In krogi so sklenjeni…

      Ljubljanska toplarna?

      h–p://www.energetika.net/novice/zemeljski-plin/kurjenje-odpadkov-v-toplarnah

      Celje?

      h–p://www.finance.si/268668/Nasprotnike-najbolj-moti-se%BEiganje-blata

      Slovenija?

      h–p://www.mop.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/12118/7012/

  • Primož Leban je rekel/-la:

    Članek o teh stvareh ne govori. V članku se na neumesten način sesuva akcijo, ki je v osnovi dobronamerna.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Po moje pa se v članku popolnoma korektno opozarja na dvoličnost take in podobnih “vele” akcij, ki sicer zvenijo dobro, a predvsem služijo obstoječim elitam, da še naprej vzdržujejo stanje medijske, ekonomske in politične diktature.

      Dobro je, da se vidi domet agencije Pristop in vpliv Francija Zavrla na slovensko družbo iz ozadja.

    • vem je rekel/-la:

      @blaž: Če je odzadaj Z(avrl) tudi J(anša) ni daleč a ne? Zarota na vidiku!!!!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Vsi so ista ekipa in ravno to je največja zarota.

      Namesto da bi naredili lustracijo in s položajev umaknili ljudi, ki služijo lastnemu žepu v različnih sistemih, bodo medijsko vodljivi Slovenci dobesedno za iste elitnike pobirali smeti, ki bodo po vsej verjetnosti kasneje sežgane v prej omenjenih kotlih.

      In spet bo nekdo pokasiral razliko.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Eko-fašizem in levica?

    http://www.prisonplanet.com/whatever-you-think-of-global-warming-fascism-is-not-cool.html

    Whatever You Think of Global Warming … Fascism is Not Cool

    Noam Chomsky has previously said that he would submit to fascism if it would help combat global warming.

    And James Lovelock recently told the Guardian: We need a more authoritative world. We’ve become a sort of cheeky, egalitarian world where everyone can have their say. It’s all very well, but there are certain circumstances – a war is a typical example – where you can’t do that. You’ve got to have a few people with authority who you trust who are running it. And they should be very accountable too, of course.

    ————————————–

    Mislim, da je to nekako to - kvazi levičarska ideologija, ki jo furajo elite na položajih, se zlorablja za prikrivanje avtoritarnih teženj in realnih potez, v nasprotju z interesi volilk in volilcev.

    Zakaj v Sloveniji še danes nimamo reciklaže plastenk? Zakaj dovoljujemo ne-ekološko embalažo? In številna podobna vprašanja.

  • Nogavička je rekel/-la:

    “Ampak če o kaki zadevi vlada takorekoč konsenz, se, se pravi, kritičnemu intelektualcu prižgejo vsi alarmi. Pa začnimo.
    .
    Hitler”

    Kdo je zdej tle kritičen in kdo intelektualc?
    Zaradi mene bi lahko dodal podnaslov … zdrave pameti, ker ta vaju je z bratom Babičem povsem obsedla.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Da si cepec, peter, jasno in obilno kažeš v vsakem svojem prispevku, razen prvemu, če bi ostal pri slikarstvi in še čem v zvezi z njim, bi bil svet lepši. Tole zdaj pa kaže, da te je prevzel v obdelavo sam Babič. Moje sožalje in skorajšnje okrevanje.

  • Vito Robar je rekel/-la:

    @Blaž Babič:

    Tule gre za konkretno akcijo, kjer lahko *SAM* prispevaš po svojih močeh. Seveda tudi jaz nisem smetil, pa grem vseeno čistit, ker mi ni vseeno, kakšna je okolica, in lahko v zvezi s tem nekaj naredim. Seveda ne gradim iluzij, da bo s tem problem rešen. Upam, da se bo po nekaj letnem trudu tudi direktnih povzročiteljev kaj prijelo…

    Ko bo pa nekdo organiziral demonstracije proti sežigalnicam, GSO pridelavi hrane in drugim problemom, ki jih navajaš, bom tudi prišel tja. Ta hip ne vem za nobeno zborovanje na to temo. Ko in če ga boš kdaj organiziral, pa boš verjetno potreboval oglaševalsko kampanijo, da bo obisk dovolj velik. In oglaševal boš sam, ali kaj?

    Če bo na naslednjih volitvah kandidirala resna ekološka stranka, bom pa volil njih.

    Skratka, več konkretnih dejanj je potrebno. Od zgornjega članka gotovo ne bo večje koristi!

  • K&K je rekel/-la:

    tista povezave “”lepo, kot nekoč na “delovnih brigadah”" pove vse o takih horuk akcijah: udeleženci so naredili šoferski izpit in zaplodili nekaj otrok (živ primerek MDB je posranec anderlič, ki je uspešno izpolnil oba cilja).

    le bedaki in konji, poleg tretjerazrednega predsednika, padejo na teke epp finte, ki so garantirano brez učinka!

    čez teden dni bo nova svinjarija nadomestila odstranjeno.

    preventiva, kekci, ne kurativa !!!

    • NoMercy je rekel/-la:

      žal bo tudi med samim čiščenjem svinjarije ostalo vsaj eno prase: ti, K&K

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Slovenci so tako lepo vodljiv narod. Vse gre v maloro, pa jih malce nakolektiviziraš in že se imajo fletno… do naslednjega delovnega ponedeljka, ko so si spet drug drugemu v napoto pri šanku.

      Gremo skupaj s KP PR sekcijo:

      Smuuuučajmo vsiiii, Booojan in miiii… od Vitranca strmine, do bele Jahorine…

      Samo milijon nas še živi, na svoji zemljici… samo milijon nas dobro ve, da dooobri smo ljudjeee

      Mojaaaa deželaa, to je njenaaaa lepooota, mojaaa dežela, mii smo njeeeni ljudjeeee….

      ——————————-

      Bolj bodo Slovenci sortirali smeti, dražji bo komunalni odvoz. Bolj bodo sledili akcijam dirigiranih od elite, lažje bodo vodljivi ob naslednjih volitvah. Ovčke imajo pomladansko striženje. Na vprašanja naključnih anketarjev pa le odgovarjajte po resnici, Niko Toš je na tem zgradil svoj imperij.

    • Šefket Ramadani je rekel/-la:

      “preventiva, kekci, ne kurativa!!”

      pametnjakovic, a nekomu, ki zboli, tudi reces prevenitva ne kurativa in mu zavrnes zdravljenje?

      po tvoje bi vsak s sifilisom moral umreti, ceprav obstaja zdravilo, ces, kaj pa nisi koristil konodoma

  • edmund je rekel/-la:

    Hitler

    Samo vprašanje časa kdaj bodo slo.komunisti zbrali dovolj poguma, da postavijo spomenik najzaslužnejšemu heroju, ki jim je omogočil, da v sloveniji vladajo že sedmo desetletje.
    fašisti-komunisti….isti…..

  • Aljo je rekel/-la:

    Ja akcija, nato pa tuš, ter porabiti 80l vode, hehe. Me zanima koliko od vas ima vgrajene 50l bojlerje, koliko vas varčuje z energijo, koliko vas frca čike okoli sebe, koliko vas vozi terence, koliko vas ločuje odpadke, koliko vas kuri biomaso namesto drv, koliko se vas vozi z polnim avtom na šiht ali s kolesom, koliko vas ne jemlje pvc vrečk, koliko vas uporablja varčne žarnice, koliko vas ne meče smeti po tleh, koliko vas reciklira neuporabne - odslužene stvari, koliko vas ima polna stanovanja neuporabljenih predmetov… Avtor članka ima prav, akcija je brez-veze, zato ker se elitam jebe za pravo ekologijo, saj še za lastna telesa ne znajo poskrbeti na naraven način. Sploh so pa botri akcije sami naduvankoti, ki nimajo stika z realnim življenjem. Šentflorjanska miselnost s primesmi kardelnega ovčjega nagona ni zame…prava ekološka ozaveščenost se začenja na osebni ravni. Vsako leto gledam kako vikendaši-predvsem prebivalci Zorangutangrada mečejo smeti zraven smetnjakov, da bi pa kdo skidal pred blokom sneg ali pa celo očistil smetnjake, ne to pa ne, krone bi kar letele z glav. Potem so tu še frajerji v terencih, ki divjajo po vasi, ter 100 m razdalje premagujejo z avti za izredne razmere. Marš elita šentflorjanska, v PM…

    • jurček je rekel/-la:

      a drva so pa umetna masa? najbrž si mislil za-časa-življenja-obnovljivo biomaso, ki - pazi - vključuje tudi drva, vs. nafto/plin?

    • Aljo je rekel/-la:

      Briketi-vsak kraj bi moral imeti briketarno, kuriti odpadke ne pa drva, gozdovi so nepočiščeni, ker ni dovolj gozdarjev…

    • jurček je rekel/-la:

      s stališča CO2 in/ali fosilnih goriv in/ali obnovljivih virov energije je pa čisto vseeno, ali gre v peč poleno, ali briket. no, sklepam, da je najbrž v briket vložene več dodane energije, torej je s tega stališča morda celo slabši.
      druga stvar pa je, če je za drva uporabljen kakovosten les, ki bi lahko bil za kaj drugega ampak to ni problem ekologije, ampak ekonomike gozdarjenja. prirastek v slo je pa tako velik, da je pri tem deležu energije iz gozda še skoraj vseeno za kakšen namen gre les večjih dimenzij.

    • jurček je rekel/-la:

      pa še to. za kurjenje tudi v najbolj sodobnih domačih kotlih velika večina odpadkov ni primerna. v tako peč gre lahko le les (brez lepil, barv, lakov…!) in nekaj drugih rastlinskih produktov. večino organskih odpadkov je bolje kompostirati.

    • Aljo je rekel/-la:

      Ahh, cela Švica kuri brikete, če ne drugega se pokuri večino odpadkov. Ne bom študiral zdaj tehnologije obdelave, toda vem da je veliko naravnih načinov stiskanja, ter sušenja odpadkov-lesnih. Kopmpostiranje je samo eden od načinov, tako tudi briketiranje. V skrajnem primeru se lahko briketira tudi človeški drek…

    • Aljo je rekel/-la:

      Pa še nekaj CO2 ni problem, to je izmišljotina NWO smradov, problem je v prepotratnosti uporabe naravnih virov-surovin, za 10%razvajene populacije planeta, ki živi od ostalih 90% sužnjev. Hiperprodukciaja je problem…

      poglej te hiše…

      http://www.erdhaus.ch/main.php?fla=n&lang=en&cont=earthhouse

    • jurček je rekel/-la:

      iz Erdhaus CH:
      “Considering the fact that heat and energy requirements of badly insulated houses contribute a big share to climate change, earth-house architecture can be considered highly CO2-friendly. ”

      kako pa da citiraš tak “NWO smrad”? trenutek slabosti?

    • Aljo je rekel/-la:

      Heeh + zate, vendar bistvo je važno, saj sva na isti strani ali kaj?

    • jurček je rekel/-la:

      postavljanje na “strani” je pa tako “blokovsko”. ni vse črnobelo. glede CO2 me boš moral zato še prepričati ;)

    • Aljo je rekel/-la:

      Ugh, mislil sem stran glede okoljske ozaveščenosti. to še ne pomeni, da se v vsem strinjamo, pa seveda, da so stvari sive…

    • vem je rekel/-la:

      Ker se elitam jebe za ekologijo, naj se jebe še vsem ostalim 97% z gausove krivulje. Svinjajmo torej vsi, do onemoglosti in do bridkega konca! Namesto, da bi večina, ki ji ni do svinjamja, prisilila “elite” k spremembam ali pa jih poslala na volitvah na smetišče zgodovine, naj bi raje defetistično čvekali po forumih in posploševali svoje frustracije na vse, ki živijo na tem prostoru. Ja očistiti je treba Slovenijo! Najprej vseh odpadkov odvrženih kjerkoli in kamorkoli, nato pa še vseh tistih, ki bodo ponovno svinjali, ker so tako navajeni od malega in jim še nihče ni razložil, da se po dvorišču ne serje odkar smo se zmenili za stranišča!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Daj, no, daj:

      “Namesto, da bi večina, ki ji ni do svinjamja, prisilila “elite” k spremembam ali pa jih poslala na volitvah na smetišče zgodovine,naj bi raje defetistično čvekali po forumih in posploševali svoje frustracije na vse”

      Še eden. ki ni prebral, ali pa noče dojeti, da te elite na lep način ni mogoče zamenjati, kaj šele izboljšati:

      Defetiste išči med nabiralci smeti, ki se poistovetijo z lažnimi projekti elitnikov in igrajo njihovo igro.

      Primerjaj tole:

      http://rapidshare.com/files/369499898/Diskriminacija_med_politiae_nimi_strankami__MDVD_2007.pdf

      in tole

      http://www.kulturnica.si/arhiva/torek-17112009-miro-cerar-kako-sem-otrokom-razlozil-demokracijo

      Ugani še, ali odvetniška pisarna, v kateri je zaposlen avtor druge knjige, podpira “pristno civilno pobudo”.

      :)))))))))))))))))))))))))))))

  • NoMercy je rekel/-la:

    Peter Štrovs mi je dal odlično idejo za moj prispevek k “Očistimo Slovenijo”.
    Svojih statističnih cca 100 kg bom oddelal v trenutku. Petera Štrovsa bom vrgel v smetnjak :)
    Pa naj ga potem A. Hitler pomilosti za svoj rojsni dan :)

  • Hrček naivček je rekel/-la:

    G. Štrovs

    Vedno je povsod nekaj zadaj. Kar se tiče te akcije, sam pravim, pa kaj pol. Akcija je prostovoljna, je dobronamerna in sam se se nanjo prijavil, ker želim nekje nekaj smeti pospravit v skupno dobro. Jebiga, vsako tako zadevo pa običajno zna marsikdo ali marsikatera stranka tudi izkoristit za svojo korist. Kako naj se izognem temu, da ignoriram in se ne udeležim in me boli k…? Tako kot vas in še nekaj komentatorjev skupaj?
    Ja, najbolje, da se odselite vsak na svoj planet, kjer ne bo nikoli nihče za nečem, razen vas samih in morda tak ali drugačen bog, če verjamete vanj. Pa crknite potem v miru, v vsej svoji jedkosti in zanikrnosti.

    P.s. Omenjanje Hitlerjevega RD je pa sploh abotno in nima nobene veze, razen z vašo bolno domišljijo. Buuu, res to je prav strašljivo. Kaj če bi ta datum kar zradirali…ne, raje kar cel april zradirajmo iz koledarja, da boste paranoiki in zarotofili lahko dihali.

    • vem je rekel/-la:

      Kakor koli se že g. Štrovs obrača in vrti, vedno je zadaj njegova lastna rit! Koliko to vpliva na glavo, je pa njegov problem!

  • edmund je rekel/-la:

    Štrovs! premakni uro na poletni cajt !

  • Jernej Pirc je rekel/-la:

    Resnično upam da je tole 1. aprilska, pa še potem me malo boli…

    Prav rad si kdaj vzamem čas za potep po naravi in žalosti me, ko gledam kako umazana postaja ponekod. Večkrat na leto napolnim veliko vrečo smeti, ki jih nisem odložil jaz. Prav vesel sem bil, ko sem letos izvedel za to akcijo in upam, da zgornji članek ne bo odvrnil niti 5 ljudi, čeprav je dal mogoče tudi meni malo misliti. Vendar pa vseeno mislim, da je akcijo potrebno podpreti in spodbuditi ljudi k takšnim početjem in upam, da bomo v velikem številu sporočili državi, da želimo čisto Slovenijo in vsaj za začetek smo pripravljeni skupaj stopiti, da se to kasneje tudi sistemsko uredi.
    Žalosti me ko čistilno akcijo onesnažijo politične smeti!

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Očistimo Slovenijo!: Razmišljam, zakaj so za slogan akcije izbrali ravno "Očistimo Slovenijo". In tudi, zakaj se j… http://bit.ly/doFrjA [...]

  • Neja je rekel/-la:

    Peter, koliko kvazi filozofiranja, ideologiziranja, pripisovanja posebnih namer v ozadju, da ne rečem- paranoičnosti, uporabljaš samo zato, da bi preglasil na pol zavestne občutke krivde, ker se ti ne ljubi čistiti Slovenije. Isto velja za Babičevo petelinjenje.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Saj pravim, dokler se boste skrivali za nadimki, se niti ne trudite dokazovati svoje morale, kaj šele etike, kaj šele eko-etike.

    • Neja je rekel/-la:

      Misliš, da če “podpišeš” z Blaž Babič, da ti je potem dovoljeno napisati vse po vrsti, ne glede na ton in vsebino?
      Meni že od nekdaj niso všeč prepotentni, preveč pametni, v negativnost usmerjeni in s kverulantsko noto obarvani ljudje. Od njih ne moreš pričakovati veliko dobrega za narodov blagor. Napajajo se z adrenalinom borbe, tožarjenja, kritizerstva……

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ti si Petra Majdič?

      Al si

      Petra Matos: Ob ustanovitvi društva Ekologi brez meja, je bila izvoljena za njegovo predsednico. V letu 2009 je postala del projekta Challenge Europe, ki ga vodi British Council. (zanimivo, tudi Lučko Kajfež Bogataj in Vido Ogorelec Wagner so lansirali taisti)

      Al si:

      Aleš Pevc - Leta 2006 sta z Matejem Sedmakom organizirala slovenski del kampanje Podari objem - Free Hug. (Mateja tudi lansiral London, oz. se je on tja šel nazaj objemat)

      Al si:

      Ingrid Vidmar - zadnji dve leti sodelovala tudi pri organizaciji odmevne Microsoftove konference v Portorožu. (fina ekološka firma)

      Al si:

      Janez Matos - Sodeluje pri evropskem projektu Climate Advocates. (spoznajmo jih pobližje http://unic.un.org/imu/recentActivities/post/2009/09/Young-Climate-Advocates-Gather-for-International-Climate-Camp-in-Slovenia.aspx zanimiva povezava)

      Al si katera od drugih na novo odkritih navdušenk http://ocistimo.si/Spoznajte-nas.aspx

      Sem ti dal jasen link na fb profil in na knjigo, ki sem jo pisal leta 2007. Bil sem član Nove stranke in skupine Neutro… imaš google?

      Pred 9 leti smo se šli tole: h–p://slo-tech.com/forum/t12293#crta

      Ampak, kot rečeno, elitnjaki vedno pridejo na površje z novimi naivneži, novimi igralci :)))

    • Neja je rekel/-la:

      Ali si Blaž Babič ali Babič Blaž je čisto vseeno. Še vedno to ne pomeni, da lahko mirno z odpustkom napišeš, kar te je volja. Isto velja zate kot zame, zato ni potrebno grajati anonimnosti.
      Ne glede na gensko spremenjeno hrano, pesticide….Ne glede na to, kdo akcijo organizira, je namen in rezultat akcije pozitiven. Ljudje, ki smo pripravljeni sodelovati in čistiti smeti tudi za drugimi, zato nismo ovce, naivneži….Najlaže je biti za računalnikom, nič delati in kritizirati….A s tem nahraniš svoj ego, oprosti, Ego?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      “Ne glede na to, kdo akcijo organizira, je namen in rezultat akcije pozitiven.”

      Lahko se prepričuješ, da je vse to lepo in krasno. Samo če bi bilo tako, potem se ljudje, ne bi počutili oropane marsičesa. In je vedno pomembno, kdo kaj organizira, s kakšnimi nameni v ozadju in ali so rezultati resnično (le) pozitivni.

      Cel april bomo od ljudi, ki so se dokazano motili glede globalnega segrevanja, poslušali, kako so najpomembnejši ekološki problem smeti na divjih odlagališčih. Ves ta čas bodo kmetje na njivah (morda) nemoteno sadili gensko spremenjene organizme, jih zalivali s pesticidi in po nebu bodo letala spuščala bromide in aluminijeve okside.

      AMPAK ker se je vam sprdnilo igrati lepo deželo, bomo vsi gledali le v VAŠ projekt, dokler ne bo vsem gledal že iz ušes ven, tja do konca aprila. Gre za kampanjsko politiko, namenjeno sami sebi.

      V resnici za vsem stoji ogromen aparat, zunanji igralci so le naivne figurice.

      “Ljudje, ki smo pripravljeni sodelovati in čistiti smeti tudi za drugimi, zato nismo ovce, naivneži…”

      Zakaj pa tega ne počnete vsak dan? Potrebujete kolektivizem? Ker ga, ste ovce in ker ne poznate ozadja, ki vso to “spontano” organizacijsko mašinerijo poganja, ste naivni.

      Še kaj?

    • Neja je rekel/-la:

      Spet pretiravaš. Kdo pa pravi, da je vse lepo in krasno. Samo končni seštevek akcije bo gotovo pozitiven.
      “..od ljudi, ki so se dokazano motili glede globalnega segrevanja, …” Si lahko res tako prepričan, da so se dokazano motili? Jaz nisem. Smeti so gotovo ekološki problem. Ti misliš, da niso? In kaj imajo s smetmi gensko spremenjeni posevki , pesticidi ter…? Zaradi prvih ni treba mižati pred drugimi.
      Boljše kampanjskost kot nič. Tudi gospodinje imajo intenzivno spomladansko čiščenje stanovanja, hiše…
      Sicer pa, kje pa piše, da tega pogosto ne počnem? Takole v parku, ob vodi in v gorah? Nekateri pač imamo odnos do narave in mogoče tudi estetski čut, ki ga pri kakšnem slikarju pogrešam.
      Še kaj? Ja, še to: Se ti ne zdi, da si poln samega sebe?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      “Spet pretiravaš. Kdo pa pravi, da je vse lepo in krasno. Samo končni seštevek akcije bo gotovo pozitiven.”

      Gotovo? Glede na to, kako in kdo se je tega lotil, lahko rečem, da ne.

      “..od ljudi, ki so se dokazano motili glede globalnega segrevanja, …” Si lahko res tako prepričan, da so se dokazano motili? Jaz nisem.

      Jaz pa sem.

      “Smeti so gotovo ekološki problem. Ti misliš, da niso? In kaj imajo s smetmi gensko spremenjeni posevki , pesticidi ter…? Zaradi prvih ni treba mižati pred drugimi.
      Boljše kampanjskost kot nič. Tudi gospodinje imajo intenzivno spomladansko čiščenje stanovanja, hiše…”

      Ja, gospodinjska logika za vodenje države, sedi pet. Pravim, da načrtno odrivajo druge probleme, oziroma jih še povečujejo (Potočnik, ambasador projekta, podpira GSO-je).

      “Sicer pa, kje pa piše, da tega pogosto ne počnem? Takole v parku, ob vodi in v gorah? Nekateri pač imamo odnos do narave in mogoče tudi estetski čut, ki ga pri kakšnem slikarju pogrešam.”

      Lastna hvala…

      “Še kaj? Ja, še to: Se ti ne zdi, da si poln samega sebe?”

      A to te moti? Jasno, če se pa moraš skrivat pred drugimi. Boga.

  • marulek je rekel/-la:

    Predsednik in vsi drugi funkcionarji po spisku so kot kaže obupali nad svojo sposobnostjo normalnega in profesionalnega vodenja države. Če so se že zagrebli za odgovorne položaje, so dolžni poskrbeti za urejen sistem, po katerem ne bo nikomur prišlo na misel voziti odpadke v hosto; če se odpadki vseeno tam znajdejo, pa jih morajo ustrezne inšekcije odkriti, usposobljene in dobro opremljene službe pa na varen način odstraniti.

    Če funkcionarji države ne znajo voditi na urejen in dostojen način, naj svoje položaje prepustijo drugim. Takšne kampanje so znak, da je v državi nekaj narobe.

    Če ljudje ugotovijo, da vladajoči ne opravljajo svojega dela, in se sami organizirajo ter napravijo to, kar so že večkrat preplačali s svojimi davki, naj bodo funkcionarji vsaj toliko spodobni, da se ne bodo lepili na takšne ljudske pobude. Naj se skrijejo v svoje luknje in počakajo, da mine.

  • Mimi je rekel/-la:

    Se strinjam s temi komentatorji, ki se jim zdi škoda, da se še tisti picek dobronamernega razvrednoti zaradi političnih interesov (kao tistih drugih, *nasprotnikov* :|| …).
    Vsi se pritožujemo nad pomanjkanjem etike in morale, nivoji, nad nivoji, ki vladajo, tolčemo po mizi, kaj nam kao pripada, kaj naj bi kao eni drugi morali storiti (za nas), a to, kar očitamo drugim, pa v največji meri izpričujemo sami; svinjajo drugi, torej nam se ni treba s tem ukvarjat… vsi druge kličejo na odgovornost, sami ne bi odgovarjali. …
    Point je v zgledu!

    … sem bila udeležena v akciji čiščenja Save (tik pred nekim mednarodnim prvenstvom, morda prvim v SLO), ko je predtem bila strašno žalostna podoba tega dela reke.
    V glavnem; nekaj (cca 10 ali kaj takega) prostovoljcev nas je v nekaj dneh popolnoma očistilo ta del ob Savi. :)
    Ko sem tamalega vodila v parkec (ko smo tedaj živeli v strogem centru LJ), sem par dni pospravljala parkec, s pomočjo še parih frendic (in to je pomenilo poleg pločevink piva tudi skoraj polne steklenice viskija in podobnega, pa celo igel!)… Skratka, smo to pospravili ZASE tudi – in še za druge, da so se potem tudi drugi prišli igrat v ta sicer lušten parkec. :)
    Ko smo nekoč po barju iskali piknik plac, smo enega najprej v nulo pospravili (ko so eni neobzirni štalo pustili)… (za sabo pa itak!)
    Ko nesem smeti, pa če zagledam smet na tleh, jo poberem, pa še to odnesem.
    Me ne bo konc.
    Skratka, ne strinjam se s filozofijo, če drugi ne, pa tudi jaz ne bom.

    p.s. čiščenju pač težko drugače rečemo kot čiščenje; asociacije pa so stvar posameznika…

    • Mimi je rekel/-la:

      pardon, eni ‘nivoji’ so se mi prikradli zraven. :o))

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, s teboj sem. Me prav zanima, kako ravnajo komentatorji, ki jih omenjaš. Koliko papirčkov, čikov odvržejo na tla, da ne rečem kaj drugega. Zdaj bo /za nekatere/ še za te smeti odgovorna vlada. Če bi imeli privzgojen čut do higiene in narave, ne bi potrebovali nobenih akcij.

    • Mimi je rekel/-la:

      Tako je, Neja!

  • Aleš Golli je rekel/-la:

    Nič ni narobe s tem, da ljudje čistijo, če želijo (moj prispevek k okolju je omejen na preventivo, torej na to, da ne odmetavam odpadkov); ne smemo pa pozabiti, da imamo gromozanski državni aparat, ki nam pobere najvišje davke na svetu in da bi se spodobilo, da bi inšpektorji in druge okoljske službe poskrbeli za čisto okolje tudi brez takšnih akcij. Ki jih, priznajmo si, politiki grdo zlorabljajo za samopromocijo (prav tako kot športnike in humanitarne akcije).

    Da postrežem še z enim, povsem primerljivim, primerom: sklad za izgradnjo pediatrične klinike, v katerega se je nateklo veliko donacij pravnih in fizičnih oseb. Na prvi pogled zelo lepo. Ampak zakaj so sploh potrebni dobrodelni prispevki, da se zgradi klinika, ki bi jo država morala itak zgraditi? Ker je žakelj za granjo en sam in ker se prav vsi strinjajo, da investicije v zdravstvu krepko “puščajo”, to pod črto pomeni, da so humanitarni prispevki financirali tudi vse zdravstvene “dobičkarje” (naj omenim samo, da ima klinika baje umetnega cvetja za 40.000+ €).

    Imamo torej vpeljan sistem, pri katerem država z davčnim denarjem dela kot svinja z mehom, ne opravi svojega posla, pri koritu se na veliko drenja, na koncu pa mali državljani v skupno vrečo, iz katere se tudi veliko krade, prispevajo še svoj skromen čas in denar. Meni se zdi to bizarno in v tem smislu razumem zgornjo kolumno.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      jap, še en pogodek :)))))

    • nikolovski je rekel/-la:

      res je Aleš, sam men se ne zdi prav da, ker država slabo gospodari, tud mi dvignemo roke od vsega. Jst pa pozdravljam vse, ki si bodo najdl cajt za akcijo.

    • Mimi je rekel/-la:

      Aleš: “… in v tem smislu razumem zgornjo kolumno.”
      ja, tudi jaz.
      (in v mnogočem se strinjam tudi z Aljom; seveda bomo čistil Slovenijo, ob tem bo sto sponzorjev talalo stare postane vode v plastičnih flašah in podobno :o), vsi se bodo fotkali ob čiščenju Slovenije, vse je in bo en velik PR in tako dalje…)…
      … a vseeno mislim, kar mislim. :)
      Zakaj skrb za okolje ni OK, če jo zaktivirajo vijoličasti, ne pa tudi ko jo turkizni? :\\
      In celo če so oboji čisto prepozni in mimo in vse, bomo pa lohk rekli: “ah kurc, probal sem pa le”. ;))

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      nikolovski - ti si (bil) pri Zares?

      http://www.vest.si/2008/09/08/nikolovski-za-zares/

      Tako kot Mirjana se na pol nekam zaletavata, ampak resnični problem je v tem, da na oblasti še vedno ostanejo ljudje, kot je Gregor Golobič. In ravno zaradi takih ljudi “država slabo gospodari”.

      In najprej naj se taki ljudje umaknejo iz politike in raznih položajev, pa se bodo problemi, kot so smeti reševale skoraj same od sebe… sproti. Ne pa s kampanjskimi jurišnimi PR akcijami.

    • nikolovski je rekel/-la:

      še zmeri v Zares ;D
      sam za razliko od tebe - ne mislm da je “nedelovanje” in “pluvanje” - način s katerim lahko neki nardim :D

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      dej mal poguglaj, prosim

      ko si se ti še učil smotke zvijat, sem se jaz aktivno boril proti članstvu Slovenije v EU, v evru in v NATO zvezi

      samo ljudje ste mal počasni, pa vam kasneje pride

      http://it.groups.yahoo.com/group/crj-mailinglist/message/2333

      škoda, da se jim še pustiš zlorabljat, ampak bomo vidl, so rekl slepi

  • podjetja je rekel/-la:

    Čisto preveč komplicirate in filizofirate. Vsaka takšna spodbuda je dobrodošla, pa če se reče karkoli!

  • BaraKuda je rekel/-la:

    sem vesel za akcijo…ampak poslušajte to (ni ga čez iznajdljivost slovenčkov - če ne bi nas pa tako že zdavnaj pobralo):

    hej sosed, si slišal za akcijo očistimo Slovenijo?
    Ja nekaj sem….
    Veš kaj, jutri bom hitro odpeljal še ostale smeti v gozd, ker potem bodo pa vse odpeljali…

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Bravo, zlata ribica.

      Ob tem se mi pojavi še nekaj resnih vprašanje - koliko kubikov smeti je 20.000 ton?

      Kje je deponija za vse to smetovje?

      Imajo že pripravljene stroje za selekcijo odpadkov?

      Reciklaža bo delala?

      Kakšni so stroški reciklaže in koliko je za pričakovati uporabnega materiala (železo, steklo)?

      Kam bodo znosili vse svinčeve akumulatorje?

      Kdo pokriva stroške?

      Ima projekt svojo finančno transparentnost?

      Koliko prispeva država in koliko občine?

      (Saj veste, v normalni državi bi bilo to že urejeno skozi redne proračune… mi pa se moramo še vedno obnašati kot hendikepirana država, ki potrebuje zanos marljivih, ubogljivih in upogljivih potrošnikov.)

    • Neja je rekel/-la:

      Ti kar globoko razmišljaj in išči odgovore, samo pazi, da se v smeteh ne boš zadušil.

    • Mimi je rekel/-la:

      BaraKuda, žal se je točno to nekje zgodilo (ne morem pa vedeti, če je bilo posledica pozivanja na akcijo); namreč, frenda ob Savi precej redno sprehaja psa in je ravno te dni ogorčena naletela na večje odlagališče, ki ga prej ni videla! Od akumulatorjev, hladilnikov, do plastičnih igrač, vsega boga, ni da ni! :((!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Slovenijo lahko očistijo le ene poštene volitve.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Katarina Kresal, ki ni bila na nujni vožnji, je kljub stotridesetkilometerski omejitvi divjala po avtocesti s preko 200 km/h.

    Ponižno sprašujem, če to ne spada k onesnaževanju družbenega okolja?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Lučka Kajfež Bogataj spet eko-pozira:

    http://www.zurnal24.si/zame/intervju-lucka-kajfez-bogataj-165733

    Saj ni čudno potem, da ste tako “ekološko osveščeni”.

    Ni povedala, da se je Al Gore grdo zlagal, da globalnega segrevanja ni več… laže še naprej in potuje na račun Slovenije po svetu, da se dobivata s Pachaurijem na kongresih IPCC-ja. Podrobnosti še sam nočem vedeti :)))))

  • Vanč je rekel/-la:

    Ovce kar naj gredo pucat, jaz ne grem. Švica ne potrebuje takih akcij, ker nimajo balkanske mentalitete. Pa tudi inšpekcija tam opravlja svoj posel in dežela je zgledno čista. Potrebno je pač imeti prostor kamor se lahko večji odpadki pripeljejo vsak teden. Obenem pa astronomske kazni za kršitelje. Če bi to uredili, bi bila Slovenija že sedaj čista. Tako pa, kar se mene tiče, naj jo čistijo tisti, ki so za nesnago odgovorni.

  • peter je rekel/-la:

    po 16 četrtkih iluzij, da bi se pod kolumno razvila konstruktivna razprava, seveda nimam. vzgojiti skupino bistrih diskutantov je dolgoročen ideal…
    razpravljati je zanimivo z nekom, ki ima drugačno stališče - trobljenje v isto smer, medsebojno pumpanje, ali pa vsebinska površnost v funkciji potrjevanja izhodiščne naklonjenost, to je vse brez veze. no, ker je nekdo namigoval na nekakšno “bratstvo” z enim od komentatorjev, naj jasno povem, da je moje le tisto, pod čemer sem podpisan - apologetstvo pa mi kvečjemu preseda.

    zdaj pa bom dal duška iluziji, da se da razumevanje zapisanega in celo komentatorje - nekako usmeriti. pa začnimo.

    - da pri določeni stvari v naši polarizirani družbi pride do takega konsenza, je fascinantno. levi in desni, črni in rdeči, RKC in komunajzarji, Enotni Narod in Miro Senica & partnerji d.o.o. - tega svet še ni videl, vsaj od plebiscita ne. namesto poglobljenih socioloških analiz - pa sem v medijih zasledil le enosmerno navijanje. tole JE prvovrstna tema za kolumno in za razpravo, izpade pa kot drezanje v tabu.

    - levičarsko sintagmo “kritični intelektualec” strašno rad uporabljam, seveda gre pa za neprikrit sarkazem.

    - vidim, da ne priznavate kakršnegakoli simbolnega pomena določenim datumom. če zanemarimo tiste polpismene, ki iz “zadnja sobota pred temintem” sklepajo, da je tointo letos v soboto - naj pa vendar opozorim, ko je ravno Veliki petek, da Veliki petek ni vezan na datum, ampak je, glej ga zlomka, vsako leto v petek.
    ne vem zakaj vsi tule praznujete Novo leto in obhajate Kulturni praznik na obletnico Prešernove smrti, če pa tako vehementno zagovarjate datumski karkolizem. sam seveda menim, da je imela prisega domobrancev na Pečečnikovem stadionu točno na Hitlerjev rojstni dan - določeno simbolno konotacijo. in izbira datuma tele akcije se mi pač zdi nepotreben zdrs.

    - naslov akcije se mi zdi ponesrečen. razpad Juge je, upam, v vseh pustil vsaj tako sled, da ob kombinaciji določene etnije s terminom “očistimo” - zastrižejo z ušesi. pa saj moraš biti ja idiot, da “Očistimo Slovenijo zadnjo soboto pred Hitlerjevim rojstnim dnevom” ne zaznaš kot nepotreben zdrs…
    karkoli bi bilo bolje - “Slovenija, moja dežela”, “Skupaj zmoremo!”, “Veliko spomladansko čiščenje”, “Zelena dežela”… tako pač mislim.

    - potem je pa tu ta silna storilnostna naravnanost. pa zakaj je vendar treba opletati s stotisoči udeležencev in z desettisoči ton smeti? to je ja bebavo, to je kot Plan Prve Petletke…
    in kampanjskost - “Očistimo Slovenijo V PETIH URAH!” jao, jao. zakaj ne v štirih? zakaj, vraga, ne raje v 20 minutah?
    fascinacija s tonami in hitrostnimi rekordi bo povzročila kvečjemu, da se bodo prostovoljci preveč zagnano lotili kakega divjega odlagališča gradbenih odpadkov in z razpadlimi azbestnimi salonitkami opravili preveč po domače…
    predvsem pa pogrešam pohvalo izjemnega Čehoslovaškega filmčka o grožnji Ameriškega imperializma.

    - prostovoljstvo je seveda fajn. ampak če je kaj zanimivo, je zanimivo, da se v naši republiki, kjer gradijo in smetarijo izključno uvoženi tujci, kani k smetarjenju pritegniti stotisoče. meni je to super, upam da bo padel še en tabu, vsako delo je seveda častno.
    upam tudi, da se bo prostovoljski smetarski naboj manifestiral tudi v gradbeniškem. da Tretjo Razvojno Os, namesto Zidarjeve mehanizacije - zgradijo delovne brigade naših prostovoljcev z golimi rokami in preprostim orodjem. namesto da mladina postopa in eksperimentira z drogami - jo naženimo na traso Sevnica - Velenje, da nam končno zgradi to avtocesto. in - ko bodo prostovoljci gradili cesto, bo cesta gradila njih.

    - ob vsem skupaj se mi vendar zdi, da v tej državi komunalne storitve plačujemo presneto drago. če bi bil cilj akcije, namesto storilnostnih, številčnih ion hitrostnih rekordov - zgolj senzibilizacija ljudi in inštitucij za smetarske zadeve, bi bilo povsem dovolj. naj prostovoljci poskrbijo za svoje smeti, samoiniciativno poberejo kak papirček, tudi če ni 17. april, in evidentirajo in opozarjajo na divja odlagališča. država pa naj postane dovolj učinkovita, da bodo s takimi smetišči opravili profesionalci.

    • Aljo je rekel/-la:

      Heh, ti si pa pravi unikum, moderni Don Quihote…saj to je največji problem moderne Slovenije, ne tuljenje v isti rog, temveč nezmožnost sodelovanja ljudi, ki imajo vsaj v izhodiščih podobno mišljenje. Ta nezmožnost sodelovanja, se kaže tudi v gospodarstvu, predvsem pri organizaciji dela, kjer smo slovenci daleč zadaj. Vse firme nad 30 zaposlenih v Sloveniji imajo organizacijski kaos, predvsem zato, ker liderji ne znajo vzpostaviti prave delavne klime. Bratsvo si pa vtakni v …, Pa še nekaj, po obdobju diskutiranja, nasprotovanja, naj bi prišlo obdobje realizacije, tukaj se pa pri nas zatika, pa ne samo zaradi “komunajzerstva”, temveč predvsem zaradi egocentričnosti.

  • peter je rekel/-la:

    heh, saj nisem mislil tebe ;)
    mlinov na veter pa sploh ne jebem, ti pa insinuiraš, da naj bi se hotel z njimi bojevati :))
    bratstvo? problem je, da ljudje nenavadno težko ugotovijo, kdaj se zajebavam. če sem kadarkoli omenil bratstvo, sploh če sem zraven vtaknil še jedinstvo - potem velja vzeti, da sem se med pisanjem valjal po tleh od smeha.
    ob tejle akciji mava midva, vidim, podobno, skeptično mnenje. ampak lahko razširim -
    glede smetenja imamo najbrž prav vsi podobno mnenje. a obstaja kdo, ki bi bil javno recimo “za divja odlagališča”, “proti čisti pitni vodi”, proti “miru na svetu” ali “proti osebni sreči”?
    hudič je le v podrobnostih ;)

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Renowned French scientist compares global warming establishment to ‘mafia-like system’ that propagates a ‘baseless myth’

    Znani francoski znanstvenik primerja aparat okoli globalnega segrevanja z “mafijskim sistemom”, ki razširja “neobstoječi mit”

    http://www.prisonplanet.com/renowned-french-scientist-compares-global-warming-establishment-to-mafia-like-system-that-propagates-a-baseless-myth.html

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Če bi me kdo vprašal, kateri bo po moje glavni dogodek aprila 2010 v Sloveniji, z odgovorom ne bi okleval. To bo največja okoljska akcija do zdaj v tej deželi, ki se bo zgodila 17. aprila.

    http://www.siol.net/Slovenija/Aktualno/2010/04/ocistimo_slovenijo.aspx

    pristno, civilno, spontano…

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Club Of Rome Behind Eco-Fascist Purge To Criminalize Climate Skepticism

    http://www.infowars.com/club-of-rome-behind-eco-fascist-purge-to-criminalize-climate-skepticism/

  • miha je rekel/-la:

    Avtor pa res mal preveč brihtolira!

    Petro, pobudnico akcije osebno poznam, oz. bil sem njen fant več kot 8 let in verjemite, da je njej politika španska vas, da je ona oseba z drugačnimi pogledi na svet, včasih malce preveč naivna, a vseeno polna optimizma, da lahko s takimi dejanji svet obrne na bolje…

    Zato prosim avtorja, da naj se zamisli malo nad svojim pisanjem, primerjanjem s Hitlerjem in nakazovanje na neke čistke; Petra na take zadeve še pomisli ne. Pomislijo pa taki, ki to pišejo. Zato avtor članka; izpadel si smeše, da ne uporabim še kake bolj grde besede…

  • miha je rekel/-la:

    Da pa so se vsi kao pomembneži, s Senico na čelu, pridružili akciji, pa so storili samo zaradi samopromocije, ker je imel ta dogodek tako težo; preprosto so morali biti zraven, da so se pokazaali in okoristili na tuj račun in tuje delo…