2. april, 2010 | Vest

O univerzalni štipendiji, Marko Kastelic

Predlog Mladega foruma SD ob uvedbi Malega dela
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Mladem forum SD se odgovorno zavedamo, da so vsakršne spremembe, ki se dotikajo nas mladih še kako zelo občutljive. S tem namenom smo se odločili, da konstruktivno pristopimo s svojimi predlogi k napovedanim reformam na mladinskem področju. V mesecu novembru smo predstavili svoj predlog o novi obliki dela na trgu, o Malem delu, dober mesec nazaj smo predlagali ustanovitev Mladinske fundacije, danes pa predstavljamo še svoj predlog na področju štipendiranja, za katerega smo mnenja, do mora začeti veljati istočasno z napovedano uvedbo Malega dela.

V Mladem forumu SD predlagamo uvedbo t.i. univerzalne štipendijem, torej štipendije za vse aktivno šolajoče študentke in študente. V našem predlaganem sistemu, bo pred pričetkom študija vsak novi študent z državo podpisal pogodbo po principu voucherja:
• vsak redni študent bo dobil štipendijo za obdobje števila letnikov 1. in 2. bolonjske stopnje,
• za končanje študija ima na voljo število let izračunano po naslednji formuli:
število letnikov + absolventsko leto + dodatno leto,
• v kolikor v tem časovnem obdobju ne doštudira, mora štipendijo državi vrniti,
• zahtevana višina vrnjene štipendije se določi na podlagi opravljenih obveznosti študenta.

Študentom, ki študirajo izven kraja svojega stalnega prebivališča, bi po našem predlogu prejeli k štipendiji dodatek za prevoz oziroma dodatek, s katerim pokrije strošek prebivališča v kraju študija.
Dodatek za prevoz se povečuje progresivno glede na oddaljenost v kilometrih, kot je urejeno že v dosedanji zakonodaji.
Dodatek za prebivališče prejmemo študentje po tem, ko se podpiše pogodba med njim, najemodajalcem in državo – torej tako, kot deluje dosedanji sistem subvencij za bivanje v kraju študija.

Verjetno se marsikateri osebi ob napovedanem našem predlogu, pojavi vprašanje kako pa bo v bodoče z ostalimi štipendijam, npr. Zoisova in kadrovsko štipendijo. V Mladem forumu SD smo mnenja, da je potrebno, da omenjeni obliki štipendiranja ostajata, saj smo mnenja, da za tiste študente, ki so nadpovprečno uspešni, ostane način nagrajevanja. To nagrajevanje naj bo v obliki posebnega dodatka k univerzalni štipendiji in se ne šteje k vsoti, ki jo mora študent v primeru nedokončanja študija vrniti.

Ko govorimo o kadrovski štipendiji, v Mladem forumu SD verjamemo, da bi se ob našem predlogu število le teh povečalo, saj predvidevamo, da bi zaradi univerzalne štipendije, katero bi dobivali vsi študenteje, se dejansko zmanjaala višina kadrovskih štipendij in bi lahko bilo posledično le teh več.

Vladi tudi predlagamo, da omogoči, da se zavezanci za dohodnino lahko odločijo namenit 0,5 % Skladu za štipendiranje.

Na koncu pa se vsem poraja vprašanje, kaj sledi v primeru, da se študentka oz. študent odloči ne bi želel prejemati državne univerzalne štipendije, bi jo lahko zavrnil brez da bi to vplivalo na njegov status študenta oziroma možnost opravljanja rednega študija.

V kolikor bi se redni študent, ki je zavrnil univerzalno štipendijo, zanjo odločil kasneje, bi jo lahko prejel za tisto število letnikov, ki jih še mora opraviti na prvi in drugi bolonjski stopnji svojega študija. Število let, ki jih ima študent na voljo za dokončanje študija, brez da bi mu bilo potrebno vrniti štipendijo, pa bi se zmanjšalo za število let, kolikor jih ta študent že študira.

V Mladem forumu SD želimo z omenjenim predlogom omogočit, da študentom ne bo potrebno delati, da bodo lahko študirali, posledično se bodo lahko bolj posvetili svojemu študiju, če pa bodo imeli željo po dodatku in pridobivanju izkušenj, pa bodo lahko še vedno opravlajali delo.

Naj država pokaže svojo še večo željo po družbi visokega znanja in socialne države tudi pri študentih.

Marko Kastelic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: O univerzalni štipendiji, Marko Kastelic: Predlog Mladega foruma SD ob uvedbi Malega dela http://bit.ly/c5I8GI [...]

    • PASJI FRITZL je rekel/-la:

      KASTELICA smo sinoči lahko videli na “eminentni” oddaji ! To je otrok in potomec tapravih, je v “tapravi” stranki in bo naš doživljenski strošek, ki mu že sedaj ni treba delati ! ! Gofja, na veliko prestav , ta nam ne bo penzije služil, drugi njemu, to mu je zapisano v zvez(d)ah !!!

  • BM je rekel/-la:

    bla, bla, bla… kje so pa kake projekcije o vzdržnosti takšnih talanj denarja? “…se povečuje z oddaljenostjo, lahko bi jih imeli vsi…”-bulshit. kdo pa bi to plačal? oziroma bolje: katero posatvko v proračunskih izdatkih zmanjšat na račun “pravice” študentov do štipendije? aja, saj res. če bi še malo dvignili davčne obremenitve bi še vedno zasedali isto-prvo mesto v višini davčnih bremenitev na svetu.
    fanthe računat bo treba. tudi sam se zavzemam za mir na svetu, svet brez vojn in srečo za vsakogar, ampak problem je ker se o tem da zgolj nabijat. prosim, zamašite mi usta in predstavite vzdržnost takih početij. torej:A) dvigniti davčna bremena?, B) rezati vladne izdatke na račun dviga štipendij, in seveda katere?, C) kje in koliko racionalizirat porabo oz. optimizirat prihodke in zakaj to dat ravno za štipendije?

    • BM je rekel/-la:

      …če pogojimo pravico prvega na račun nadaljnjega, s tem krnimo pravico nadaljnjemu. torej: od kje pravica prvemu, da za izključno lastno dobrobit obremenjuje nadalnjega? v splošnem: zakaj v tem primeru nadalnji ne bi hotel in postal prvi. to je motor konvergence v propad!

    • Fancy je rekel/-la:

      Ohranit nespremenjen in bremen prost študentov trg dela. Pa kaj? Če je skoz blo uredu, je še.

      Don’t fix it if it ain’t broken.

  • chef je rekel/-la:

    Končno še kakšen konstruktiven predlog. S tem se hkrati doseže, da se bo splačalo doštudirat, kjer je pa vprašanje, koliko študentov se sploh loti študija zato, da bodo doštudirali. To bi hitro videli po številu zavrnjenih štipendij.

    Seveda ostaja vprašanje predhodnega komentatorja - od kod potegniti vsa ta sredstva. Ena (ali več) skupina državljanov bo na ta račun nekaj izgubila. Lahko pa na to pogledamo malo širše, oziroma kaj s tem pridobimo: predvsem bolj pridne študente, ki bodo začeli prej ustvarjat dodano vrednost, kar lahko družbo hitro obrne v pravo smer. Vsaj v idealnem svetu bi bilo tako.

  • mec je rekel/-la:

    Pa kaj faflate, pejte do Boruta, mu razložte svoj plan, lobirajte in ko vam bo uspelo, predstavite rezultate javnosti; ne pa nas futrat z nekimi idealističnimi idejami, kaj bi naredili, če bi bilo… brezvezniki, zdaj mate šanso, da res nekaj premaknete, samo ne s takim faflanjem!

  • geza je rekel/-la:

    To ja! Denar, ki gre lopovom na ŠOU bi zadostoval!

  • Fructal je rekel/-la:

    No, če je ideja slaba, nabijate… če je ideja dobra nabijate…. ja, mislim, da je vsebina vaše glave podobna vsebini pinkponk žogice.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    MANJŠINA NA KOROŠKEM DOBI OB POLNI PODPORI 5MILJONOV EVROV ! “ŠOU”
    LJUBLANA, ZAPRAVI, ZAFRĆKA 7,5 MILJONA, ” DRŽAVNI GLAVNI ŠOU “, PA SPRAŠI SKORAJ 15 MILJONOV EVRČKOV ! PA PRAVIJO, DA V TEJ DRŽAVI NI DENARJA !?

  • KAKTUS je rekel/-la:

    ENEGA SAMEGA MILJONČKA, PA NI BILO ZA REŠITEV “IUV” VRHNIKA IN STEM CCA 500 DELOVNIH MEST !

    • BM je rekel/-la:

      …miljočka na mesec al na teden? sicer pa lahko govorimo kar o milijardi če zgolj iz pravičnosti pol dodamo še za steklarsko novo, muro, lth… si, kaktus, pripravljen dvignit davke za npr. 20% zato da boš lahko solidariziral z vsemi?

  • KAKTUS je rekel/-la:

    BM @, INTEGRIRAL BI PRORAČUN, DA NE BI IMELI STOTINE VSPOREDNIH SKLADOV IN PRORAČUNOV ! OTROČAD JE ZATO, DA ŠTUDIRA IN NE ZATO, DA SE PRERIVA IN KREGA OKOLI DENARJA !

    • BM je rekel/-la:

      …po tej logiki bi ga bolj odvajal kot integriral. sicer pa ja… tvoja logika itak predpostavlja te sklade proti katerim si sedaj.
      otročad naj se ne preriva… seveda, tako bo več placa za tebe :) (pa brez zamere) med prerivanjem za milijonček izločiš konkurenta zgolj zaradi mladosti. …pa ja, starejši naj podpišejo pufe, mladi pa naj jih vračajo. …sicer majo pa dober zgled pri starejših

    • Fancy je rekel/-la:

      So mel dober zgled pr starejših. Zaj so zapufani vnuki.

  • Rado fan je rekel/-la:

    Pa je ste pobrali tega kekca, dajte nam že enkrat Radota!!!!!!

  • miro je rekel/-la:

    Odličen predlog, zlahka izvedljiv tako, da bi študentje v zameno oddelali ustrezno število ur pri delih, ki jih nihče ne želi opravljati. (čiščenje mestnih površin, sortiranje odpadkov, socializacija in poučevanje Romov…)

  • miro je rekel/-la:

    Mimogrede še novica iz novogoriškega HITa: študentsko delo za lansko leto je HIT stalo 750.000€, študentskemu servisu pa je HIT za isto obdobje nakazal 3.500.000€. Še čakamo odgovor HITove uprave zakaj tako neskladje…

  • CVEK je rekel/-la:

    V HITU NA VELIKO ZAPOSLJUJEJO PREKO ŠTUDENTSKEGA SERVISA, TO DRŽI !
    POMEMBNO PA JE , ČIGAVI, OD KOGA SO TISTI DOBRO PLAČANI “OTROCI” !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    GOSPODIČ KASTELIC JE SAMO TAM, KJER SE DENAR VOHA !

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Lepo. Kje so pa izračuni? Od kod in koliko vzeti, da se ta na uho pravilno odmerjen predlog izpelje?

  • j. je rekel/-la:

    http://www.zofijini.net/utd.html

    Temeljni dohodek za VSE!

  • mbt shoes je rekel/-la:

    I enjoy reading the report, too. It′s easy to understand that a journey like this is the biggest event in ones

    life.

  • pasji fritzl je rekel/-la:

    KASTELICA smo sinoči lahko videli na “eminentni” oddaji ! To je otrok in potomec tapravih, je v “tapravi” stranki in bo naš doživljenski strošek, ki mu že sedaj ni treba delati ! ! Gofja, na veliko prestav !!

  • pasji fritzl je rekel/-la:

    KASTELICA smo sinoči lahko videli na “eminentni” oddaji ! To je otrok in potomec tapravih, je v “tapravi” stranki in bo naš doživljenski strošek, ki mu že sedaj ni treba delati ! ! Gofja, na veliko prestav , ta nam ne bo penzije služil, drugi njemu, to mu je zapisano v zvez(d)ah !

  • Fancy je rekel/-la:

    Kaktus je korenine pognal.
    Aleluja