2. april, 2010 | Matjaž Vizjak

Po malem veliki traven

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nikoli nisem bil urednik (že nekaj let pokojnih) Naših razgledov, še kandidat zanj ne. Ko so zadnjič izb(i)rali, so se odločili za Marka Crnkoviča. Takrat (in danes) je vrsta novinarjev in urednikov, ki bi znali delati Naše razglede. Delali bi jih poklicno enako dobro kot jih je delal Marko Crnkovič. Nekdo slabše, nekdo morda celo boljše, zanesljivo pa nihče enakih, kot jih je delal Marko Crnkovič. Osebno se mi je zdel Marko Crnkovič (takrat) posrečena izbira, in Crnkovičeve Naše razglede sem zvesto bral. Do njihove (po mojem mnenju, nepotrebne) smrti. Crnkoviča rad berem, čeprav se pogosto ne strinjam z njim. Pameten fant.

Sušec je z A kanala odnesel Bojana Travna. Poznam ga, ko je začel z novinarstvom, pod mentorskim vodstvom radijske novinarke in urednice Tanje Pirš, ki je zbrala okoli sebe vrsto mladih in jih s sodelovanjem v (takrat) Pionirskem tedniku, vpeljevala v novinarstvo. Njegovo delo je javno, in spremljam ga ves čas.

Kanal A je bil programsko na psu, ko ga je prevzel Pro plus, Bojan Traven pa urejanje Sveta na kanalu A. Pred tem so bili, po uspešnih 24 ur na POP TV, že trije (neuspešni) poskusi ustanavljanja televizijskih dnevnikov: dvakrat so poskušali na TV 3 in enkrat so poskusili na (takrat še Poličevem) A kanalu.

Ne vem, ali je bil tip televizijskega dnevnika, kot ga predvaja A kanal, Travnova osebna in profesionalna ambicija. Vsekakor je šlo za profesionalni izziv, ki pa ga je Traven uspešno prestal. Svet na Kanalu A je že nekaj časa po gledanosti v Sloveniji na drugem mestu, takoj za 24 ur na POP TV in pred nacionalkinim TV dnevnikom. Nacionalkinim, halo! Nič hudega ne bi bilo, če bi se SLO 1 trudila delati kvaliteten TV dnevnik, namenjen zahtevnejšim gledalcem, s pričakovano nižjo gledanostjo, pa se ne. Svet na kanalu A je premagal TV dnevnik SLO 1 na njenem (svojem) terenu! Bojan Traven je poklicno uspešno ustvaril televizijski dnevnik, ki ni nič bolj rumen od 24 ur in TV dnevnika SLO 1.

Popreproščeno novinarstvo pa ni značilnost samo televizijskih programov. Popreprostili so se tudi časopisi, tudi Delo, Dnevnik in Večer, še najmanj nacionalni radio, čeprav se opazi, da radijski šefi varčujejo z denarjem na vsakem koraku, kar se zaradi (pre)pogostih ponovitev še najbolj pozna (osiromašenemu) radijskemu programu ARS.

Vsak urednik pusti na mediju pečat. Če ga ne, je (bil) slab urednik. Božo Kos ga je pustil Cicibanu, Mitja Gorjup Delu, kot sta ga na Delu pustila tudi Danilo Slivnik in Peter Jančič.
Za malim travnom pride veliki traven. Za Bojanom Travnom ne sme priti na A kanal nov Bojan Traven, Gregor Trebušak. Če bo Gregor Trebušak poskušal biti nov Bojan Traven, bo zanesljivo slab Bojan Traven in slab Gregor Trebušak. Izziv pa je hud: A kanal mora ostati na drugem mestu gledanosti, sicer se bo Gregor Trebušak zanesljivo moral posloviti. Da je moral Bojan Traven oditi, ker je bil deloholik in trd šef, je lari fari, kapital, posebej ameriški zanima profit! Ameriški novinarji niso družbeno politični, ampak so mezdni delavci, ki morajo lastniku ustvarjati profit. In pika! »Zgodi se tvoja volja, kakor v Ameriki tako v Sloveniji.« (Popreproščeni Očenaš).

Ne govorimo o rumenem, še manj o tabloidnem novinarstvu v Sloveniji! Tega, se mi zdi, hvalabogu, v pri nas (še) nimamo. Imamo samo popreproščeno novinarstvo, kjer je lahko novinar, radijski in televizijski novinar, pa pevka, vsak! Danes policaj, jutri zavarovalniški zastopnik, pojutrišnjem prodajalec knjig, sesalcev po domovih, carinik, zasebni detektiv, novinar… Do konca popreproščeno, kajti, nič ni tako slabo, nobena self made napisana in natisnjena knjiga, revija, komercialna radijska oddaja, ni tako slaba, da ni za med rajo – samo, da je poceni, in da prinaša profit! Drugače je z velikimi sistemi, kjer so veliki denarni vložki. »Povejte mi, kaj je vaša ciljna publika, in naredil vam bom uspešen medij!« Za to pa je potrebno biti (medijski) strokovnjak. Bojan Traven je (za denar) naročnikom naredil uspešen popreproščeni TV dnevnik, ki se prodaja! Pač. Kruh je bridka stvar (M. Kranjec).

Je pa Bojan Traven naredil nekaj pomembnega: s tabuiziranih tem in tabuiziranih oseb je snel avreolo. Premaknil je meje dovoljenega!

Tabloidi so nekaj povsem drugega: »Vemo, da lažemo. Vseeno nam je, če človeka in njegovo družino uničimo. Prav, izgubili bomo tožbo, plačali bomo kazen. Zaradi višje prodane naklade, več reklam, po plačni kazni ostaja dobiček. Velik. Splačalo se je.«

Ja, tudi to nas še čaka. Ali pa se je tudi to že zgodilo?

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • Bralka je rekel/-la:

    Citat od tule:
    Tabloidi so nekaj povsem drugega: »Vemo, da lažemo. Vseeno nam je, če človeka in njegovo družino uničimo. Prav, izgubili bomo tožbo, plačali bomo kazen. Zaradi višje prodane naklade, več reklam, po plačni kazni ostaja dobiček. Velik. Splačalo se je.«

    Hja, če se nekdo loti urejanja s tako etiko, kot je tule ubesedena, potem naj, prosim, to konsistetno prenese tudi na sebi. Če ljudi obravnava kot potrošno robo, en dan žalujoče v neki štajerski vasi, naslednji dan nekega pol-podjetnika s primorskega konca in mu je sladko vseeno, kako bodo subjekti/objekti njegovih žurnalizmov živeli naslednji dan in nekaj dni potem, kako se bodo soočali z lastno osramočenostjo in iskanje pravice po sodiščih….itd itd.., skratka, če se na koncu vseeno zasluži, potem naj se take novinarske “travice in slaki” ne delajo začudene, ko se jih odstavi. So samo na sebi doživeli točno isto in enako medicino, kot so jo prakticirali skozi svoje delo na drugih. A zdaj pa ni tako fino, a ne? Pa ko so vsak teden zahtevali odstope…”boste odstopili?” je hropel Slak in žile so hotele skočiti iz rdečega vratu, no, pa naj zdaj izvoli na svoji koži to doživeti. Ne paše, mar ne? Tista o palici, ki ima dva konca je prekleto resnična.

    • PASJI FRITZL je rekel/-la:

      LAGANJE, PRIKRIVANJE RESNIC-e, TO SO TAKOREKOČ HOBIJI NOVINARSTVA !kANAL ” A “, JE DREGNIL V OBSTOJEČO OBLAST, KOT ŠE NOKOLI !
      MINISTRICA SE JE VOZILA S VEČ KOT 200 KM NA URO, NAENKRAT POPRAVEK- S “SAMO” 160 KM . ALI NAS UČI ZDRAVA PAMET, DA BI POLICIJSKE PATRULJE LOVILE , SLEDILE, MINISTRIČNI ” AUDI”, KAR 30 KM DALEČ, ČE BI LE-TA VOZIL SAMO 160 KM ??
      ALI PA JE MORDA BIL SLUČAJ, USTVARJEN, DA NE-BI DREZALI ŠE NAPREJ, V VELIKO BOLJ, ZA KATARINO, ŽGOČO TEMO Z NJENO S PASJO VPREGO !

    • PASJI FRIZL je rekel/-la:

      MINISTRICA IN NJENA “PASJA VPREGA ” !!
      KER JE OMENJENA DIRKA MINISTRICE KRESALOVE TRAJALA 30KM V DOLŽINO, JE POSNETEK DOLG TUDI SEDEM MINUT IN VEČ, PRIKAZALI SO PA TISTI DEL, KJER SE JE DIRKALO 160 KM, NE PA TISTI, DALEČ PREKO 200 KM / h !

  • Forestina je rekel/-la:

    In medicinske sestre po novem ne operejo skalpelov, ker je sepsa zelo dober varčevalni ukrep.

    Če nekdo teh naklepnih umorov ne bo končal, bodo preživeli le Janezi z zdravnicami Urškami.

  • angie je rekel/-la:

    Vezjak, ne vem, kje živiš, da ne vidiš, das se je to že zgodilo!!!
    Z logiko, s katero zagovarjaš ” fenomen traven”, se ne strinjam.
    Če nekdo zna (obrtno spretno) dobro delati TV poročila, še ne pomeni, da je zato že dober novinar. Slednji postane šele, ko obrtni spretnosti doda etičnost. Te pa mali Traven nima. Je samo prodajalec, ki dela za suhi keš, pa četudi preko trupel(v svojem malem kolektivčku ali v slovenski javnosti). Lahko da je bil mali traven dobro plačan za svojo raboto, in njegov slak, ampak študentki, ki so po travnovo klesali prispevke, so scali kri za drobiž. Tako si Slovenceljni predstavljajo Ameriko.
    Zato mi gre na bruhanje, ko se zdaj Travnati Slak trka po prsih kot etični človek in ko oba iščeta zaslombo v medtem pošteno razrukanem novinarskem cehu (glej Odmeve), iz katerega sta se s svojim delom ves čas norčevala. Štango jima drži samo Jančičev oz, Reporterski sindikat.

    • Forestina je rekel/-la:

      Ta je dobra :)

      http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042349545

      Vlada ni operativna, ne želi prevzemati odgovornosti, nima jasne strategije dela, zato neprestano improvizira, po zgledu premierja se ministri ukvarjajo z mikroproblemi, sočasno z nerealnimi obljubami vlada sproža nezaupanje in apatijo. Ministrski zbor tudi navzven deluje kot neuigrano moštvo, ključni ministri si pred očmi javnosti nagajajo, njihovo kredibilnost pa s populističnimi potezami, kot so mesečne govorilne ure na železnicah in telefonski klici vrhovni državni tožilki, zbija še sam premier. Nobenega dvoma ni, da sta neusklajenost in neučinkovitost vlade tudi posledica Pahorjeve neposrečene roke pri sestavi svojega kabineta. Zdi se namreč, da se v njegovem kabinetu bolj kot s koordinacijo, hitrim odzivanjem in strateškim razmišljanjem ukvarjajo s tem, kako zadovoljiti različne interesne skupine. V takšnih razmerah se neformalna omrežja bohotijo in za zadovoljevanje svojih apetitov sprožajo vse bolj neusmiljene obračune, ki jih premier ni sposoben presekati. Zaradi vojne vseh proti vsem z vsemi sredstvi ob hitrem slabšanju socialne slike državljanov ugled politike strmo pada, razraščata pa se populizem in nestrpnost.

    • Forestina je rekel/-la:

      In ta, kje daleč je anal kanal

      ———————–
      http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042349561

      Požvižgajmo finančnim psom

      Nepokornost so prvi pokazali azijski tigri. Kljub močnemu zadolževanju so pogosto izigravali vsiljene strukturne reforme. Bolj ko so prirejali bilance, manj ko so se reformirali, uspešnejši so bili. Nato se je začela lomiti Latinska Amerika, najprej Venezuela (leta 1989), potem prva in najodmevnejša vojna za vodo v Boliviji (leta 2000), sledil je popoln zlom Argentine (leta 2001) in plaz gibanj, ki so začela izganjati korporacije, neoliberalne vlade in tudi pse čuvaje iz svojih suverenih ozemelj. Nove vlade so bile prisiljene v nepokornost finančnim psom. MDS in SB sta začela izgubljati južne trge.

      In kaj hujšega bi se jima lahko zgodilo kot to, da so se države začele povezovati in si pomagati. Venezuela je nacionalizirala nafto, z dobički pomagala odplačati argentinski in ekvadorski dolg. Brazilija in Rusija sta začeli pospešeno odplačevati svoje obveze. Posojila sta zavrnila še Urugvaj in Paragvaj, Morales pa je presekal lakomne črpalke MDS v Boliviji. Finančni trg Latinske Amerike se je začel po letu 2009 integrirati v Banco del Sur in vrsto neodvisnih političnih projektov, kar je finančne pse nagnalo v migracijo.

      Kam odhajata? Vse kaže, da nazaj v EU, ki ji doslej ni uspelo izoblikovati skupne fiskalne politike in mehanizmov, s katerimi bi kreditno nesposobne članice prisilila v reforme. Problem sta se pretekli teden namenila reševati Merklova in Sarkozy. Požvižgajmo finančnim psom, je trdila Merklova, ki je prisluhnila svojim volilcem in stališčem skandinavskih držav. Sarkozy je skupaj z mediteransko regijo, ki je finančno, gospodarsko in socialno bistveno bolj podobna Grčiji kot Skandinaviji, nasprotoval posredovanju MDS. In Slovenija? Dala je svoj glas za pse.

  • Forestina je rekel/-la:

    Kje je zdaj Mefisto trojanec in njegove sanje kako je sistem super?

  • Q_ je rekel/-la:

    ….koncept popularizacije Naši razgledov v Razglede je bil povsem sfaljen. Crni sicer ni neumen, je pa zafrustriran ego manijak. To se kaže skozi čisto vse, kar počne. Namesto “resnice” prodaja okus oz. mnenje. To sicer niti ni tako problematično. Problematično postane, ko je mnenje nadomesti argument. Crni stalno počne samo to. Zato ni, navkljub inteligenci in razgledanosti, prav nič boljši oz. relevanten od branjev na tržnici.

    Opravičevanje raznih Travnov za njihove izdelke je zelo podobno opravičevanju menedžmenta, ki na cesto spravijo tisoče delavcev. Znotraj racia lastnikov oz kapitala gre za obsolutno logično optimiziranje stroškov. Takšen menedžment je za lastnike dobičkonosen in razumljiv, za družbo kot celota pa katastrofalen.

    • Mimi je rekel/-la:

      Se kar strinjam.

      Pa tudi z Bralko.

      Mene je tudi nekoliko presenetilo zagovarjanje Travna, pa čeprav mi je bil prispevek v enih delih čisto všeč - samo ravno poanta mi ni (bila).

    • MEFISTO je rekel/-la:

      So na Vesti kanala A kdaj lagali?

    • Q_ je rekel/-la:

      …zavajali vsekakor.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Vizjak, prebral sem tvoj komentar in se z njim strinjam.

    Že zadnjič sem se moral strinjati s Simono Rebolj.

    Ste levičarji prišli k pameti, ker gledate histerične in nevarne poteze aktualne vlade?

  • konec je rekel/-la:

    rdečuhi želijo imeti naprej monopol uničenja ……….bolj jasno kot tako……

  • NoMercy je rekel/-la:

    Traven, Crni, … (99% pisunov in blebetačev v medijih) je kot pohano kurje bedro.
    Ves čas, ko ga glodam do kosti se zavedam, da je kura za svojega življenja jedla v hrani 30% lastnega dreka.
    Kost pa vržem v smeti - še za psa ni dobra, ker se kost v špico lomi - to pa psu lahko škoduje :)
    Mediji omenjenih pa tudi za rit obrisat niso - če bi papir še šel, pa barvo pušča.

    • konec je rekel/-la:

      in torej beri naprej tvoja evangelija udbodnevnik in socialisitično delo……

    • Forestina je rekel/-la:

      In zdravniška zbornica kot črna roka.

      Trikrat hura za živčec kalan, trikrat hura za brezigarco, trikrat hura za razfukano onkologijo, … trikrat hura

      naj se jebejo

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NoMERCY, kako si potem barvo spravil z riti?

  • Nergač » Raca Kresal je rekel/-la:

    [...] chef 3.04.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks Včeraj sem na Vesti bral neprizemljeno mnenje Matjaža Vizjaka, ki trdi, da slovenski mediji ne rumenijo, ampak postajajo kvečjemu bolj in bolj preprosti, s [...]

  • Neja je rekel/-la:

    Vizjak:

    Recept za hujskanje množic

    -Zaposli “kvazi novinarje”, ljudi brez prave izobrazbe. /Le zakaj jih sploh imenujemo novinar, novinarka?/ No, pa tudi kakšen pravi novinar je zelo primeren. Zaželene značajske poteze so: dojemljivost za nastopaštvo, vpliv nadrejenih, denar, tekmovalnost, brezbrižnost do ljudi, odsotnost moralnih in drugih norm. Nižji I.Q.

    -Naženi jih na lov za bombastičnimi novicami. Če jih ne zberejo toliko in toliko na dan, jih odslovi. Ni pomembno, kako pridejo do njih. Lahko resnico posilijo, vzamejo iz konteksta, stavkom dajo nov pomen, kaj dodajo ali si vse skupaj izmislijo…

    -Novico nujno povej s pravim bombastičnim besednjakom, s poudarjeno teatralnim glasom, z veliko decibeli. Slike so zelo zaželene. Če jih nimaš, nič hudega. Dodaj kakšno iz arhiva ali napiši: slika je samo simbolna.

    -Potem novico čim več ponavljaj, jo opremi s čim slabšimi komentarji, jo “nalepi” na pravo občutljivost ter stiske bralcev /poslušalcev, gledalcev/. Ne skrbi! Kmalu se bo pojavila v vseh medijih, pridobivala na glasnosti in moči, nastala bo prava pandemija. Prizadeti je zanesljivo ne bodo mogli zajeziti, kaj šele da bi mogli dokazali resnico.

    -Ljudje v življenjskih stiskah bodo preusmerili vzroke za svoje stanje na neprave “subjekte in objekte”. Jeza in nemir se bosta stopnjevala. Nastopil bo začaran krog. Večje stiske, večji srd - večji srd večje stiske - večje stiske, večji srd … Tukaj se počasi neha vaš nadzor. Stvari se bodo začele odvijale same od sebe. Saj veste, kot se, na primer, kotali kamenje po strmem bregu – vedno močneje, vedno hitreje… Je to vaš cilj? Kajti…

    -Sledijo obračuni z namišljenimi krivci, obračuni z namiljenimi institucijami, obračuni med seboj, obračuni vsakega z vsakim…

    - Novinarji, politiki /in še kdo/, ki ustvarjate ta navidezni svet, pačite realnega in potencirate probleme /ali jih manjšate, zanikate/: SE ZAVEDATE, DA BOSTE MORALI PREVZETI ODGOVORNOST?

    • Matilda je rekel/-la:

      Ne, se ne zavedajo odgovornosti,niti malo. Če bi se vsaj malo zavedali, ne bi delovali tako, se ne bi obnašali tako. To pa samo zato, ker so vsak dan znova v samopovzdigovanju, prepričani, da so že tako visoko, tako vsemogočni, da se nihče, ali ne upa, ali se boji, ali se mu ne lušta, reči, storiti , ukrepati, proti njim. Tako močno so se povezali med seboj, krijejo eden drugega, da z ostalimi državljani nimajo več stika, ga niti nočejo imeti (razen pri pobiranju raznih dajatev), vse ostalo je pa že nekaj svetlobnih let proč od njih, ker, sebi so zadostni.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če bi Vizjak žgal po opoziciji ali celo po Janši, bi ga NEJA, ANGIE, NoMERCY, FORESTIN, Q, BRALEC in celo MIMI ne mogli prehvaliti.

    Ker pa je malo trše potipal aktualno oblast in mjeno medijsko politiko, pa so priklicali nanj grom in strelo.

    Pogrešali bomo dosedanje Vesti na kanalu A, kjer smo najhitreje slišali za lumparije.

    Kdaj bo pri nas končno prevladalo spoznanje , da je treba v prvi vrsti gledati pod prste vsakokratni poziciji?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    V nedeljo zjutraj bo vstal?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Danes je vstal Kristus, jutri bo pa narod!

  • Rogerg je rekel/-la:

    @Mefisto,neka časa sem bil odrezan od vašega humorja in priznam,da mi je manjkal.Seveda vem,da tudi vam ni vedno do humorja ob tragediji na terenu v domovini.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Potolažitese ROGERG, medtem se ni veliko spremenilo.

    Le nekoliko slabše je še.