4. april, 2010 | Igor Bizjan

Je Martin Strel(a) osvojil svetovne medije?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pred desetletjem in več sem od vrat do vrat prodajal zajetne pakete knjig in veliko pogovorne spretnosti in ostre prepričljivosti je bilo potrebno pokazati, da bodoča stranka po nekaj sekundah ni zaloputnila vrata in zakrila pogled v denarnico. Kot izkušen in prekanjen akviziter lahko zagotovim, da sta Strela, oče in sin, zelo talentirana na področju marketinga, če bi bilo mogoče bi v navalu navdušenja prodajala pisane kamne.

Plavanje po umazanih rekah, ki lahko primerjal z ekspedicijo grupe TNT v Alan Fordu, kjer nikoli ne veš, ali se ti sanja, ko bereš strip ali pa boš počil od krohotanja, kakšne veličastne dogodke si drzni fantje sproti izmišljujejo. Res sta imela srečo, da je prekanjen režiser njune pijane strele duha zapakiral v zanimiv, večplastno sporočilni film Mož, ki je premagal Amazonko. Bil je potrpežljiv in dolgo časa iskal prave posnetke krokodilov in anakond, ob katerih nam trepetajo prestrašene ročice in kar zazebe nas od vseh grozovitosti, ki čakajo glavnega junaka na poti do cilja. Celo majhna, pretkana živalca, bi lahko vdrla v njegov sečni kanal in slikanja ob postavnih lepoticah bi bilo hitro konec.

Na trenutke se mi je zdelo, da v svetopisemskem trpljenju glavnega junaka močno pretiravajo, a v tujini moraš biti opazen, moraš vzbujati močne občutke, če hočeš, da bo kdo kupil tvojo zgodbo. Na pol igrani, dokumentarec, je spretno zapakiran v  modno okoljevarstveno sporočilo, če bomo nadaljevali z plenjenjem in uničevanjem narave, bomo kmalu ostali brez doma, zemljo pa spremenili v razorano smetišče.

Kaj žene številne Slovence, da v ekstremnih športih iščejo svoj prostor pod soncem, slavo in priznanje. V filmu je sin kot pripovedovalec opisal pretresljiv dogodek iz življenja očeta, katerega pijani roditelj ga  je nenehno pretepal in mučil, da je največkrat spal na seniku. Od silne jeze in togote se je zapodil za ubogim, prestrašenim sinom, da je skočil v potok in toliko časa plaval, da se ga je hudobni oče naveličal iskati. Bo Martin Strel kdaj oprostil očetu, ali pa bo plaval do zadnjega diha, dokler ne bo našel svoj usodni val kot Tomaž Humar, ki je toliko časa iskal nemogoče poti, da ga je usodni plaz prehitel. Tudi on je ure in ure prezebal na mrazu, ker ga je oče nečloveško kaznoval. Nikoli ne bomo zvedeli koliko časa in koliko kilometrov junak zares odplava, a želja da bi njegov trud cenili in bi se nad njim navduševali, mu izrekli priznanje in zasluženo slavo je tako močna in iskrena, da pred silno žejo onemimo in z sočutjem izrečemo: Martin, ne pretiravaj, saj te imamo radi, čeprav preveč lokaš ta dolenjski cviček in tvoj ogromni trebuh je postal pravo, malo pokopališče piščančkov in podobnih malih živali, a ne moremo razumeti in žalostni smo, če težko prigarani sponzorski denar zapraviš v igralnici, ki je večna zmagovalka, nad vsemi nesrečniki, ki verjamejo, da se da zdrsljivo srečo ujeti v čarobno formulo uspeha.

Žalostno je dejstvo, da bo na našem pogrebu bistveno manj ljudi, koliko jih v živih slikah pričakujemo in tudi večina svetovnih medijev, bo v trenutku pozabilo kdo smo bili in o čem smo sanjali. Če hranimo ego z priznanji in nagradami, ob tem pa pozabimo na subtilna sporočila duše, ne bomo nikoli do konca odrasli, zagledanost vase nam bo zagradila pot do sočutja, trpljenja drugih. Režiserju zamerim, da je v pripravljalnem obdobju lova na svetovni rekord ujel nekaj lepih, presežnih domačih fotografij, pozabil pa se je sprehoditi po Piranu in Bledu. Čudaki smo, najbrž v tujem pogledu eksotični posebneži, a nismo zlobni kot junaki v Odrešitvi in tudi bistveno lepšo pokrajino imamo. Pa le pridite turisti iz vsega sveta, To kar ste videli v filmu Človek riba, je samo drobec naših bizarnosti. Vabljeni v čudoviti, mrakobni svet naše podzavesti. Ne bo vam žal!!

Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
19 x komentirano
  • preblisk je rekel/-la:

    Zanimivo razmišljanje. Med branjem prispevka sem našla preblisk. Kaj žene povprečnega Slovenca, da “dobri” vzgoji navkljub postane zagrizen “lokalpatriot”, ki neprestano nekaj kopiči, tekmuje s sosedom, nadzira in zganja zavist. Ali pa le vegetira v svojem udobnem, globoko urezanem kolovozu, kjer se nič ne zgodi. Nobenega vzgiba, da bi pogledal čez lasten plot, prekinil vrtenje v krogu. Človek, ki zmore in si upa več, kmalu postane moteč za okolico. Slovenija je lepa, svet je lep in dom je povsod, kjer živijo ljudje. Življenje je kot potovanje skozi rajski vrt, od posameznika je odvisno, kako ga bo izkoristil. Ob takšni in drugačni krizi nam večini še vedno ostaja dvoje zdravih nog, s katerima se včasih tudi daleč pride.

    Navsezadnje sploh ni pomembno, kaj žene nekoga v ekstremni podvig, dejstvo je, da brez njih nikoli ne bi odkrili Amerike.

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Je Martin Strel(a) osvojil svetovne medije?: Res sta imela srečo, da je prekanjen režiser njune pijane strele duha… http://bit.ly/cPh8hw [...]

  • KAKTUS je rekel/-la:

    KRISTUS JE VSTAL,
    VESELIMO SE, ALELUJA !

  • tjasa je rekel/-la:

    Mene bolj motijo nelektorirani prispevki. Kaj nam bosta Bled in Piran, če se niti mediji ne potrudijo pri lektoriranju svojih prispevkov, ki bi hranili jezik, tisto bistvo zaradi katerega smo obstali. Ne Bled, ne Piran nista bolj slovenska od slovenskega jezika.
    (predlog s se piše pred: Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa)

    Kljub na trenutke izjemno nadležni figuri Martina Strela, pa se strinjam s Prebliskom, ni bolj zateženega na južni strani Alp, kot je lokal patriotizem in nestrpnost do vsakega, ki je drugačen.

  • kolesarček je rekel/-la:

    Bolj me motijo bedniki, ki bi radi videli, da bi vsi ždeli doma in v službi in bentili čez šefa, mulce, moža, ženo, sosede in bedno plačo.

    Sovražniki neobremenjenih ljudi se lahkjo tolažijo s tem, da je Karničar obupal nad idejo, da bi se spustil s K2.
    Upam, da boste zdaj lažje spali.

  • Mimi je rekel/-la:

    Kaj pa briga koga, če se nekdo nekaj gre, si ubode sponzorje in obvladuje zadeve, kot si sam predstavlja (pa sproti še mal promocijice za ljubavno deželo naredi) - na svoje stroške in koristi/škodo (niti en milimeter njegovega izvajanja v nobenem apsektu nikakor ne zadeva mene)??
    Pa še niti instant očitka “davkoplačevalski denar!” se mu ne more očitati. ;))

    … se strinjam s Tjašo.

  • Rogerg je rekel/-la:

    Gospod Bizjan, z grozo ugotavljam v vašem prispevku (prvo se strinjam s Tjašo, da vsaj pristopni članki bi pa morali biti lektorirani) še en tipičen primerek slovenske nevoščljivostne privoščljivosti.Pa da preidemo k zadevi M.Strela, ki očitno niti ni želel, niti ni znal vzspostaviti z mediji osladnega spogledovanja.Vendar je eden izmed osebkov v tem zagamanem slovenskem prostoru, ki nam dviga rating po svetu, oziroma nas dviga iz sivega podpovprečja. Nedavno sem bil v Tibetu (na lastne stroške, individualno in v lastni režiji, da ne bo takoj tipičnega spraševanja, kaj je pa tam iskal) in, da boste vedeli, s sogovorniki tibetanskega izvora sem se pogovarjal o ” norem Slovencu, ki je preplaval vse velike reke sveta”.Tema je nanesla, ker tam mimo teče tudi ena največjih rek sveta - Brahmaputra. In v malem kraju Jomsom, na severu Nepala pod Anapurno, so bili seznanjeni s podvigom našega Karničarja in smrtjo T.Humarja. In, da veste V.Grošlja pozna mnogo Nepalcev tudi v Kathmanduju in neki Šerpa, ki je nudil usluge našim odpravam, je imel lepe besede za naše ljudi.
    Opažam, da tisti individualci, ki izstopajo iz našega sivega povprečja, visoko dvigajo naš rating, doma čepeči podpovprečni pezdeti, pa neutrudno poizkušajo le-te zasluge spraviti čim nižje pod ulomkovo črto. Za dvig njihovega ratinga jim prepuščam dragega D.Türka.

  • maja je rekel/-la:

    zanimivo mnenje, vendar pa tudi mene moti nelektoriran članek. preveč je slovničnih napak, lepo prosim preden objavite, lektorirajte ali pa raje pišite blog, kjer je vse dovoljeno…

  • KAKTUS je rekel/-la:

    PREBLISK, TJAŠA, MIMI @, TUDI TAKŠNI MORAJO BITI, TISTI , KI VIDIJO, OPOZARJAJO, KAJ IN KAKO JE NAROBE IN SLEPCI !
    PATRIOTIZEM TUDI MORA BITI IN JE NAVZOČ PRI VELIKIH NEOGROŽENIH LJUDSTVIH, ZAKAJ BI GA SLOVENCEM OČITALI, SAJ ZARADI TEGA SMO “STALI INU OBSTALI ” .
    PREŽIVELI, VKLEŠČENI MED LAKOMNIMI LAHI, NAPADALNIMI GERMANI IN HUNI, kdo bi nas branil !?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KAKTUS, kam prištevaš pa balkanske odličnike z jugovzhodne meje?

      Si jih morda podtaknil kar Hunom?

  • Mimi je rekel/-la:

    Nisem te razumela, Kaktus… oz. ne vem kaj točno si hotel povedati.

    Ampak ali morda ni res? Zakaj se razburjati zaradi nekoga, ki v lastni režiji, s svojim cashem, s svojim telesom itd. nekaj počne? In zraven mimogrede promovira še Slovenijo. Bolj bizarno, kot jo naši politiki, je ne bi mogel nihče (s tem da politike mi plačujemo, strelov pa ne).

  • krucefiks je rekel/-la:

    Dokumentarec me še čaka in verjamem ocenam, da ni slab.

    Martin Strel pa je zame osebno, kljub osebnim uspehom, poden od človeka. Pri neki Hribarjevi skriti kameri pred nekaj leti je pecal mladoletnico. In v intervjuju pred kratkim, kjer je sebe opisoval kot, poleg Žižeka, edinega slovenskega govorca svetovnega slovesa, totalen vase zagledan idiot.

    • Mimi je rekel/-la:

      Hmmm…
      Ja no, vase zagledan vsekakor, jaz ga ne spremljam, pač en model… naj se ven meče, če mu paše… Samo tole z mladoletnico pa ni ravno okej - če je res oz. glede na to, da nisem videla tega, ne morem vedeti, lahko bi bila tudi prijaznost ali hvalisanje pred punco kot pred vsemi, pa da je bilo dojeto kot pecanje?
      Ne vem, no, meni je - kar se njega in njegove pojave in furke tiče - dosti vseeno (kot rečeno, tega pa nisem videla in ne morem sodit).

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Krucefiks, ali ocenjuješ Strela kot “filozofa”,ali kot vidno osebo na svojem področju-plavalca. Dokler mediji svoje gnojnice po njemu niso zlivali v nemerjenih količinah, tudi njegovi izpadi niso bili tako bizarni.Ne pozabi,da ima izpade le na domači sceni.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Z vsem spoštovanjem, toda tale z ŽIŽKOM je bila pa le prehuda!

    • krucefiks je rekel/-la:

      http://www.dobrojutro.net/intervju/144156/?apage=62
      http://www.zurnal24.si/vip/martin-strel-intervju-plavalec-146061

      Pa si sami ustvarite mnenje.

      @Mimi:
      Sem iskal zdle 10 minut. Žal ne najdem posnetka.

      @Rogerg:
      Nisem kdaj opazil, da so mediji zlovali kaj gnojnice po njemu. So pa o njemu pisali. Da je počel bedarije in izrekal neumnosti, je njegova krivda, ne krivda medijev, ki so to objavljali.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Krucefiks,hvala za linke s prispevki.Sem pogledal in se pridružujem mnenju, da te prenapihnjene izjave Martinu ne koristijo.Z njim se nisem nikoli ubadal kot problematičnim primerkom,spomnem se le,da je bilo nekajkrat v medijih zaznati duele z njim .Mislim,da je izstopal Hribar.”Preprostež” kot Strel je, bi bilo zanj res bolje,da bi upošteval,da tisti,ki molči desetim odgovori.Še vedno pa menim dokler tako prenapihnjenih izjav ne bo trosil po svetu, našo malo deželico prezentira opazno in pozitivno.

    • Mimi je rekel/-la:

      Krucefiks, hvala ti, škoda ker si se matral (pa še zastonj). :)
      Sem šla pogledat. Haha! :o)) Men se zdi v bistvu smešno. :o))
      Pač - totalen nakladač.
      Nisem pa si mislila, da je TAKO prepotenten, vseeno, čeprav kolikor sem ga videla, sem videla, da je hvalisav in vase zagledan.
      Kaj prijavlja vse! ;D
      (o tistem pecanju pa ne morem sodit, če je pa res, pa čudno da se ni že kdo obregnil v to)

  • Luka je rekel/-la:

    Gospod Bizjan, lepo prosim, če date besedilo nekomu prebrati, saj bi ga srednješolec napisal z manj grozljivimi napakami. Genitiva ne uporabljate, predloga s in z sta vam španska vas, vejic na tako bizarnih mestih pa nisem videl tudi na najbolj nepismenih blogih. Tole naj bi bila kolumna v javnem mediju in besedila naj bi objavljali pismeni ljudje. Prosim, če prosite nekoga za lekturo, ne samo prihodnjič, tudi za že napisane članke, saj ostanejo na internetu in jih lahko tudi v bodoče bere kdorkoli.

    Hvala