5. april, 2010 | Blaž Zgaga

Tožilstvo neuspešno proti gospodarskemu kriminalu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Novinarka: Vas (minister Zalar, op.p.) ni prepričal?
Predsednik vlade Borut Pahor: „Ne! Če bi me, bi vendar ravnal drugače, ne?

Tiskovna konferenca predsednika vlade, 1. april 2010
.
.
.

V času, ko vse več državljank in državljanov Slovenije vedno bolj občuti gospodarsko krizo, je prav nenavadno, kako se po skoraj najdražjih avtocestah na svetu - seveda gre za slovenske - kopičijo številni luksuzni terenci in druga vozila najdražjih blagovnih znamk. Večina prebivalstva komaj shaja in živi iz meseca v mesec slabše, ozki „pogumni“ manjšini pa Slovenija predstavlja pravi Eldorado.

Zlasti je Slovenija postala obljubljena dežela in raj za pridobivanje hitrih zaslužkov za prevarante vseh vrst, organizirane kriminalne združbe belih ovratnikov ter skorumpirane uradnike in politike. Tudi tiste, ki zasedajo najvišja mesta v državi.

Po poročilu ministra za pravosodje, ki ga je vlada obravnavala 1. aprila, se namreč gospodarska kriminaliteta v Sloveniji preganja zelo slabo ali skorajda ne. čeprav so se ministri s poročilom seznanili na dan norcev, je vse bolj videti, da ima premier Borut Pahor s svojo trditvijo, da ga ministrovo poročilo ni prepričalo, državljane, ki jim vlada - za norce.

Pregon gospodarskega kriminala močno šepa

Državna tožilstva so namreč po uradnih podatkih v letu 2008 rešila le dobro polovico od vseh zadev s področja gospodarske kriminalitete, ki so jih imela v obravnavi. Od 3338 zadev so jih tožilci rešili samo 1832 oziroma 55 odstotkov.

Še bolj presenetljiv je podatek, da so tožilci zavrgli veliko večino kazenskih ovadb, ki jih je vložila policija. „Poleg tega, da skoraj polovica navedenih zadev v letu 2008 ni bila rešenih, podatki kažejo na izjemno število zavrženih ovadb, kar pomeni, da delo policije sploh ni dobilo sodnega epiloga,“ navaja poročilo.

Podatki so res zastrašujoči. S področja korupcije so tožilci zavrgli kar 70 odstotkov ovadb policije, na področju zlorab so zavrgli 75 odstotkov ovadb, na področju oškodovanja upnikov pa so tožilci pod vodstvom Barbare Brezigar zavrgli 47 odstotkov policijskih ovadb. Povedano drugače: od vseh ovadb, ki so leta 2008 prispele do tožilcev, je dočakalo pregon na sodišču le 24 odstotkov korupcijskih zadev, samo 12 odstotkov zadev s področja zlorab in 30 odstotkov zadev oškodovanja upnikov. Tožilstvo je torej pravo ozko grlo v boju proti kriminalu belih ovratnikov.

Opisane zaostanke pri delu in veliko število zavrženih ovadb v zadevah gospodarskega kriminala bi morali opaziti in ustrezno ukrepati že vodje državnih tožilstev. Ker tega očitno niso storili, bi morala ukrepati generalna državna tožilka… Generalna državna tožilka tega ni storila,“ je opozoril minister za pravosodje.

Slovenija – pralnica umazanega denarja

V oči bode tudi neuspešnost preganjanja kaznivega dejanja pranja denarja. Videti je celo, da je Slovenija postala prava pralnica umazanega denarja, ki je bil pridobljen pri izvrševanju kaznivih dejanj vseh vrst. Od leta 2005, ko je Barbara Brezigar pod Janševo vladavino prevzela tožilstvo, do leta 2009, je namreč prišlo na slovenskih sodiščih le do dveh (2!) pravnomočnih obsodb zaradi storitve kaznivega dejanja pranja denarja.

To ni ugotovitev ministra Zalarja, temveč posebnega odbora strokovnjakov Sveta Evrope za preprečevanje pranja denarja „Moneyval“. Ti so v razgovorih s slovenskimi predstavniki pravosodja ugotovili, da tožilci sploh ne nadaljujejo postopkov pregona zaradi pranja denarja, saj ocenjujejo, da kazniva dejanja, iz katerih izvira umazani denar, niso bila zadosti dokazana. Hkrati so ocenili, da je slovenskim sodnikom jasno, da po veljavnem zakoniku ni nujno, da je predhodno kaznivo dejanje popolnoma dokazano, da bi nekoga obsodili zaradi pranja denarja.

Zaradi tega so v Moneyval ocenili, da je stanje na področju preprečevanja pranja denarja v Sloveniji celo slabše kot je bilo leta 2004.

Okrožna tožilstva brez nadzora

Generalna državna tožilka je objektivno odgovorna za strokovno in pravočasno delo državnega tožilstva. Dolžna bi bila zagotoviti enotno uporabo zakona in ustrezno politiko pregona. Slednje zlasti velja za pomembnejša in nevarnejša kazniva dejanja, med katera prav gotovo sodijo kazniva dejanja zoper gospodarstvo,“ navaja poročilo.

Po zakonu mora generalna državna tožilka redno spremljati poslovanje vseh državnih tožilstev, predvsem na najpomembnejših področjih pregona. Barbara Brezigar tega od imenovanja dalje ni zagotavljala. Po podatkih ministrstva so namreč nadzorstveni pregledi tožilstev preredki. Po zakonu morajo biti pregledi poslovanja vseh tožilstev izvedeni na tri leta. Dejansko pa so posamezna tožilstva pregledana enkrat v šestih letih ali v še daljšem obdobju.

Opustitve dolžnega ravnanja imajo za posledico neenako uporabo zakona, neenotno izvrševanje politike pregona ter neučinkovito in nepravočasno delovanje državnega tožilstva. „Zaradi tega predstavljajo razlog opustitve delovanja funkcije po predpisih in pravočasno, izkazujejo pa tudi, da generalna državna tožilka ni sposobna za opravljanje vodstvene funkcije na vrhovnem državnem tožilstvu, ker ne zagotavlja rednega in učinkovitega delovanja državnega tožilstva, kar je dolžnost vodje tožilstva po zakonu,“ opozarja minister.

Poleg tega je navedel še odklanjanje komunikacije Barbare Brezigar s pravosodnim ministrstvom in njeno neposredno komuniciranje s tožilskim policistom mimo vednosti pristojne tožilke Branke Zobec Hrastar, o čemer je bilo v javnosti že veliko besed.

Premierja neučinkovitost tožilstva očitno ne moti

A dejansko je najhujša ugotovitev v uvodu poročila. Slovensko tožilstvo namreč po podatkih ministrstva gospodarske kriminalitete ne preganja resno. Polovice zadev v letu 2008 sploh niso obravnavali, kar pomeni, da so se v tožilstvu pojavili obsežni zaostanki pri delu. Pri polovici „rešenih“ zadev pa večji del ovadb, ki jih spišejo policisti, tožilci najpogosteje zavržejo ali, po domače rečeno, vržejo v koš.

Namesto, da bi tožilstvo preganjalo gospodarski kriminal, ga pod vodstvom Barbare Brezigar očitno dopušča. S tem, ko se ne preganja kriminalcev z belimi ovratniki, se jih pravzaprav spodbuja pri izvrševanju kaznivih dejanj, kar ima za prebivalce, ki izgubljajo delovna mesta in osnovne vire za preživljanje, katastrofalne posledice.

Odgovornost za neuspešen pregon gospodarskega kriminala je torej zlasti na tožilstvu in generalni državni tožilki Barbari Brezigar. Zdaj, ko je predsednik vlade Borut Pahor navedenim argumentom navkljub podprl njeno nadaljno vladavino na mestu glavne tožilke v državi, je dejansko podprl dosedanje slabo delo tožilstva v boju proti gospodarskemu kriminalu.

S tem je posredno podprl nadaljnje razslojevanje slovenske družbe in bogatenje peščice na nepošten način. Oziroma Eldorado za bele ovratnike, katerih roka pravice večinoma ne doseže.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
179 x komentirano
  • rocy je rekel/-la:

    Če so sami vpleteni v to lopovščino!

    • Lunin lev je rekel/-la:

      Ne, ni res. V RS primanjkuje valute že odkar smo bili zreli v pomladi. Torej samo omogočajo likvidnost.

      VIS je bio najgori. presss

  • MEFISTO je rekel/-la:

    O, Zgaga je menjal temo in se dal vpreči v nov voz.

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, saj res, ampak vsako toliko dni ima golobič močno drisko in serje tole…ha, ha, ha, ha

    • Lunin lev je rekel/-la:

      Ko je udba v preteklosti zahtevala od druge udbe še eno tako stvar kot sem sam hotel od druge udbe jo je
      dobila.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Nič od naštetega ni pomembno, ko sledimo višjemu cilju. Nekonsistentnost na drugi strani mize postane povsem logična in konsistentna. Vse ostalo je kolateralna škoda navijaškega vzdušja, ki s pridom meša jabolka in hruške.

    http://www.vest.si/2010/04/02/pahor-se-je-odlocil-za-brezigarjevo/comment-page-1/#comment-502900

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    TOŽILSTVO BREZIGARJAVE ZAENKRAT NEUSPEŠNO PROTI NOTORIČNEMU LAŽNJIVCU, ZGAGI !
    TUDI V GARAŽNI KLINIKI MU VERJETNO NISO MOGLI POMAGATI !

    • mujo je rekel/-la:

      ubogi revček,

      verjetno si še vedno na verigi v eni od dolenjskih garaž?

      pa te vaški fantje vsako noč hodijo obiskovat?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Bedna replika, primerna vzdevku MUJO.

    • mujo je rekel/-la:

      povsem primerna za tistega mefista, ki si nadane vzdevek “pasji fritzl”.

  • piroman je rekel/-la:

    hja,

    Slovenija je očitno prava LOPOVSKA država, kjer tožilci barabam držijo vrečo!

    • Metropolitain Police je rekel/-la:

      Jok, brate odpade.

      justica ima svoje poglede na razvoj zgodovine, ampak geopolitično se včasih strinja.

  • pirnat je rekel/-la:

    Zdaj postane jasno, zakaj Pahor tako podpira Brezigarjevo. Da bo zagotovila, da bodo tožilci vrgli v koš tudi ovadbe zoper njegove “zlate” SD-jevske fante.

    Recimo tiste, ki so do vratu vpleteni v čudne investicije Luke Koper.

  • Bount je rekel/-la:

    Po članku sodeč v primorska. info- spodaj link, je naša država trenutno pred velikim preiskusom, ali bomo postalia banana republika??
    Že po tem , da hočejo razrešiti Kosa, si lahko predstavljamo kje smo.Upajmo, da jim ne bo uspelo

    http://primorska.info/novice/8062/po_odlocitvi_dz_za_ustanovitev_obcine_ankaran_nove_ovire/

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Je pač tako, da je BB bolj znana po zadevah, ki jih je pometla pod preprogo, kot pozadevah, ki bi jih uspešno končala. Če je sploh kakšno.

    • Pedofil je rekel/-la:

      je že tako, da v jugi, si bil strokovnjak, če si zavozil podjetje. Sedaj v pravni državi pa ni več poudarek na ekonomiji. Vsaj na sodišču.

  • mujo je rekel/-la:

    prej je videti, da je BB s svojimi podrepnimi tožilkami in tožilci vrh gospodarskega in političnega kriminala v Sloveniji.

  • kaktus je rekel/-la:

    EDEN IZMED 571. BOLESTNEŽEV, KI SO PISALI O DIKTATURI, POLICIJSKI DRŽAVI JANEZA JANŠE . ŽURNALOV Novković pa .: “Lačni kruha- siti Janše, Pol miljona lačnih”, ko je novinarka LADA ZEI , vsako jutro nagovorila poslušalce z besedami ” DOBRO JUTRO REVŠČINA ” IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVAL ! Sedaj molčijo, ko nas je njihova levosučna oblast razvojno zaustavila, zadolžila v dobrem letu za 6 miljard eurov , smrtnonosno dirkajo po cestah, kupujejo vodne tope, za “utrjevanje demokratičnih standardov ”
    po meri “ZARESA”, “LDS-”, oz. ZALARJA IN KRESALKE !

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Kaktus, kakor kaže je razvojno zaustavila cel svet.

    • pirančan je rekel/-la:

      Bravo,torej sem prav slišal,da “g”.Grims s pomočjo BB že piše ovadbo proti slo-vladi na Varnostni svet OZn v NY.

      mariniči samo tako naprej! Preverite še ali so plačani tisti obratovalni stroški za stanovanje,da vas kak pukšič ne prijavi tudi na VS OZN.

      Kameradi vse je mogoče…………

      LP

    • konec je rekel/-la:

      pirančan, še nisi odgovoril. kdaj te partija preselila iz balkana v piran?

    • Metropolitain Police je rekel/-la:

      Eden se je moral najti, ki bo neodvisno odstrl koprene glede Karadžiča.

  • Mimi je rekel/-la:

    Uh, kakšna učinkovitost državne tožilke! :o)
    Neverjetno, da se je Pahor za vsako ceno oklepa in kako je ob vsej svoji cincavosti ravno v tako ključnih (in pogosto celo najbolj vprašljivih ali spornih) primerih [Rupel itd.] tako odločen, celo trmast - in s tem spodkopava koalicijo oz. povzroča dodatna nepotrebna trenja znotraj nje.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Takole razmišlanje je pa še za žensko preveč poenostavljeno.

    • Mimi je rekel/-la:

      Eh, itak imaš vedno pripombe; če je dolgo, če je kratko, če je zakomplicirano (kar je lahko samo zate!) ali (po)enostav(lje)no.
      Če pa bi opevala BB, te pa ne bi motilo poenostavljenje, ki pa v teh kompleksnih zadevah itak ni možno - oz. je samo zate in tebi podobne: si za ali si proti, za želene cilje oz. rezultate pa so vsa sredstva dovoljena.

    • Metropolitain Police je rekel/-la:

      @Mimi

      To je kot je napisal J : boga ni. vse je dovoljeno.

      Ampak bog je in stvari so prej ali slej kaznovane, beri sankcionirane. Tajni uradni list.presss

    • Mimi je rekel/-la:

      Metropolitain Police, res je!
      Hehe, dobro si rekel: “tajni uradni list” (no če sem prav razumela “tajni”; če si recimo mislil **višji** - če je ‘višji’ domena vesti). :)

  • golijat je rekel/-la:

    druge države se že počasi vlečejo iz krize , ker imajo bolj pametne politike naši pa imajo preveč problemov sami s seboj pa nimajo časa misliti na državljane ampak čakajo ,da jim bo sveti Peter pomagal iz krize.

    • mujo je rekel/-la:

      drugi imajo na oblasti politike, mi pa kriminalce oziroma vojne dobičkarje!

  • vem je rekel/-la:

    G. Zgaga! Še enkrat si preberite gradiva, objavljena v knjigah, o kupčijah z orožjem, pa vam bodo povezave bolj jasne. “Beli ovratniki” so pokrili in pospravili takratna kriminalna dejanja pod preprogo in omogočili sprejem zakonodaje, ki je uzakonila krajo premoženja vseh državljanov. Medsebojno si, kljub javno izražanemu nasprotovanju, držijo štango. Kriminalna združba so eni in drugi in v rokah imajo tako zakonodajno kot izvršilno vejo oblasti, za povrh pa še tisti del sodne, ki je zadolžen za pregon ktiminala. Kako se že reče taki državi? Povsod po svetu “MAFIJSKA” pri nas pa demokratična in pravna! Da dol padeš ampak takle mamo!

  • butalec je rekel/-la:

    Dokler bo politika imenovala Generalnega državnega tožilca se bo neučinkovito preganjanje kriminala, ne samo gospodarskega še nadaljevalo. Še posebno je to vidno, ko hoče pravosodni minister zamenjati politično tožilko, pa se le ta zateče pod okrilje politike, sam PM pa to njeno politično delovanje brani. Dokler bo tako, bo tožilstvo preganjalo ljudi in ne kriminala. Kajti če PM dovoli , da tožilka ravna protizakonito in njeno politično ravnanje jemlje v bran , bo Slovenija obravnavala kriminalce ki jih bo določila politika in branila kriminalce ki jih prav tako določa politika. Močno poenostavljeno to pomeni krah pravne države, saj politični tožilec mimo” podrejenih ” tožilcev nekaznovano posreduje in določa ter odloča koga se bo preganjalo in koga ne. SKRATKA PREGANJALI BOMO “VAŠE” IN PRED PREGONOM ŠČITILI NAŠE! Približno tako situacijo imamo sedaj in s tako prakso je treba prekiniti, vendar nam pod Boratom slabo kaže. Vsi skupaj bomo morali začeti razmišjlati drugače in sicer tako, da so protizakonita dejanja kazniva dejanja ne glede na to, kdo jih zagreši in morajo biti sankcionirana po zakonu. Šele ko nas ne bo zanimalo to, kako se piše in kako je ime ter kakšen družbeni položaj ima storilec, bomo lahko govorili o pravni državi in šele takrat bodo tožilci res preganjali kriminal in ne ljudi. To mora biti naš cilj.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Butalec in tole pridigo držiš ravno ti.Ti,ki si pripravljen ščititi svojo politično opcijo tudi tedaj,ko je na daleč vidna in opazna sprevrženost,oziroma hipokrizija političnih akterjev.
      Brezigarjeva je trn v peti vladajočim voluharjem pri zaščiti njihovih individualnih interesov.In vsako predstavljanje Zalarja,da jo je potrebno odstaviti zaradi kršitve zakonov,je za lase privlečeno.In Butalec,če bo kdaj ozadje dogajanja razjasnjeno,ali boš ti in tvoji politični somišljeniki za milimeter spremenil gledanje.Ne boš,ker tak pristop nas Vzhodnjake loči od narodov,ki imajo te stvari razčiščene.Sicer oni pa obilijo z drugimi stranpotmi.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Danes sem, navdahnjen s prazničnim vzdušjem, celo prebral pisranje Blaža Zgage; na moje presenečenje se ne nanaša na Patrio. Sklepam da je celo dotični spoznal, da iz tega oklepnika ne bo kruha.

    Ko smo že pri našem vsakdanjem ljubem kruhku - ima Blaž Zgaga kakšno službo, ali se ukvarja izključno z objavljanjem resnic o J-ju na Vesti in v Svobodni Misli?

    Za vas spletne levičarje, obupane zaradi propada velikega finskega poka, pa objavljam prvih devet povedi članka slovense Wikipedije, ki se ukvarja z dramo: “Čakajoč Godota”.

    Avtor Samuel Beckett je tragikomedijo Čakajoč Godota napisal najprej v francoščini, prvotni naslov je bil V Čakanju.Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Z ironijo je opisal človekovo tesnobo, obup, strahove, muke, pričakovanja in absurdnost bivanja. Dva potepuha- klošarja, Vladimir(Didi) in Estragon(Gogo) se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel. Vsak dan k njima prihaja deček, ki jima vliva upanje, da bo Godo zagotovo prišel naslednji dan. Čas in kraj dogajanja sta popolnoma nedoločena, tudi zato, ker junaka nenehno pozabljata, koliko časa sta na tem kraju, kaj sta delala prej itd. - čas je torej nedoločen v metafizičnem pomenu. Zato gre v tej igri za nenehno ponavljanje istih motivov, nasmiselni pogovori, besedičenje tja v en dan potrjujejo absurdnost in brezizhodnost človeškega bivanja. V upanju da se bosta s smrtjo uspela rešiti iz te krute situacije, se hočeta obesiti, vendar ugotovitda da je drevo prešibko in vrv prekratka.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      “Danes sem, navdahnjen s prazničnim vzdušjem, celo prebral pisranje Blaža Zgage; na moje presenečenje se ne nanaša na Patrio. Sklepam da je celo dotični spoznal, da iz tega oklepnika ne bo kruha.”
      Ali zi že kdaj slišal za zatišje pred viharjem. Do sedaj so o Patriji govorili eni, sedaj bodo pač bolj drugi.
      Drugo je pa tako samo en ljubi večkrat viden dolgcajt. Ta copy past še za smejat več ni. Pove pa veliko o piscu.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Z žgočim navdušenjem in globokoim veseljem pričakujem predložitev neizpodbitnih dokazov s strani finca Berglunda in slovenskih novinarjev, ki nedvoumno kažejo vso zlobo Janše.

      Slednji je praktično že obsojen:-).

      hahahahahahahaha

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni, da te ne bi navdušenje preveč globoko ožgalo te lahko potolažim, da je JJ zadosti previden lopov s tozadevno prakso, da je počistil vse za sabo. Še posebej, ko mu je uspelo z založeno depešo zastarati še telefonske arhive. Če pa obsodijo vse okoliu njega je pa še vedno nedožen, saj ni nič vedel, oz. kot je dejal njegov kamerad Zagožen:” kako se pa sploh lahko pogovarjam o podkupnini, če ne zanm ne nemško, ne angleško.”
      Če bi pa slučajno kaj spregledal je pa tu še vedno neuničljiva BB na pravenm mestu.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Joj, kar pretreslo me je!

      Torej je dejstvo, da Janša ne bo niti obtožen, kaj šele obsojen, kronski dokaz njegove zločinskosti?? In, mar nisi malo prej povedal nekaj o zatišju pred nevihto na temo Patrie??

      Si dobro prebral del članka, ki se nanaša na dramo “Čakajoč Godota”? Se morda prepoznaš v katerem od tam opisanih antijunakov?

    • pravnik je rekel/-la:

      Janšev pisar,

      če me spomin ne vara, je tvoj idol Ivan Janša osumljenec kaznivega dejanja na sodišču v Helsinkih!

      To pomeni, da bo lahko zoper njega stekel kazenski postopek kot zoper tujega državljana, ki je na ozemlju Finske storil hudo kaznivo dejanje podkupovanja.

      Barbara Brezigar in njena tožilska mafija tako visoko na severu nima vpliva. Sicer pa nihče ne ve, kaj vse imajo v rokah finski kriminalisti. Ne pisar, ne vrsta “ekskuzivno” obveščenih slovenskih novinarjev, ki pišejo o “koncu” afere Patria. Niti Zgaga ne ve, kaj vse je v dokaznem gradivu finske policije.

      Finska ni neka balkanska državica, kjer uhajajo prisluhi iz policijskih spisov.

      Kako že pravijo: “Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.”

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Pravnik, upam da te bo v dolgem čakanju na sladek nasmeh kratkočasilo tole besedilo:

      Avtor Samuel Beckett je tragikomedijo Čakajoč Godota napisal najprej v francoščini, prvotni naslov je bil V Čakanju.Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Z ironijo je opisal človekovo tesnobo, obup, strahove, muke, pričakovanja in absurdnost bivanja. Dva potepuha- klošarja, Vladimir(Didi) in Estragon(Gogo) se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel. Vsak dan k njima prihaja deček, ki jima vliva upanje, da bo Godo zagotovo prišel naslednji dan. Čas in kraj dogajanja sta popolnoma nedoločena, tudi zato, ker junaka nenehno pozabljata, koliko časa sta na tem kraju, kaj sta delala prej itd. - čas je torej nedoločen v metafizičnem pomenu. Zato gre v tej igri za nenehno ponavljanje istih motivov, nasmiselni pogovori, besedičenje tja v en dan potrjujejo absurdnost in brezizhodnost človeškega bivanja. V upanju da se bosta s smrtjo uspela rešiti iz te krute situacije, se hočeta obesiti, vendar ugotovitda da je drevo prešibko in vrv prekratka.

    • pravnik je rekel/-la:

      Pisar spet v manirah svojega vodje plonka literaturo, ki je sam nikoli ni bral, z wikipedije.

      Kako je že zapisal Slavoj Žižek? “Samoupravna vojaška polizobrazba?” :-)

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Res me zanima, ali zna kdo od pristašev BB & Co, obelodaniti kakšen osebno Barbarinih uspešno rešen primer, ali pa vsi samo bluzijo krneki.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ministru za pravosodje, članu izjemno nepriljubljene stranke LDS, je javno pokazala, kje je njegovo pravo mesto.

      Že to samo zase ima nek pomen:-).

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni, pravo mesto mu je poskušal pokazati Pahor. Če mu je uspelo, bomo še videli.
      Torej BB ta uspeh pripisuješ ti. Še zmeraj pa nič o njenih tožilski uspehih.
      Zakaj, ko “kamerade” vprašaš po dejstvih, nikoli ne izveš kaj konkretnega. Še naprej krneki bluzijo.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Brezigarjeva je pa res pravo utelešenje zla. Bral sem, da je, na grozo našega političnega razreda, celo hotela priti do dna vprašanju, ali je bilo v garaži storjeno kaznivo dejanje. Si predstavljaš tako strahoto??

      Če ni to žalostno..včasih so taki tečneži končali v gozdu ali vsaj na Golem otoku. Danes pa nič več…tc, tc, tc..sam Stalin nam pomagaj, kam gre ta svet.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Pa dobr, debil zahojeni, kako vezo ima zdaj BB s Stalinom. A se ti meša? En rešen primer povej.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      hahahahahaha:-)))).

      Vidim, da si prišel z barvo na dan. Ko se počutiš izzvanega, začneš - podobno kot šimpanzi, ki mečejo v zveri svoje lastne iztrebke - z žalitvami. Kaj hočemo, pač si, kar si. Odličen primerek slovenskega levičarja:-).

      In to se ne nanaša zgolj na tvojo kulturo, temveč tudi tvoj nivo znanja o zadevi, o kateri razpravljaš.
      Naj torej odgovorim na tvoje vprašanje:

      Vidi se, da nimaš pojma o čem govoriš. Generalni državni tožilec ne more rešiti primera, ker sam nima pooblastil, da bi zastopal obtožbo v konkretnih kazenskih postopkih, temveč je vodja vrhovnega državnega tožilstva in ima določene pristojnosti z vidika organizacije dela državnih tožilstev ter nastopanja v državnotožilskem svetu. Glede na tvoj doseg pa je potrebno povedati še to: tožilec sam ne more “rešiti” ničesar brez sodišča, ki ima konec koncev vedno zadnjo besedo. Ne glede na kvaliteto dela ali nedela tožilca.

    • pravnik je rekel/-la:

      Stepski volk,

      Nima smisla. Saj je jasno, da so ti SDS guruji spletnega komuniciranja ali totalni debili, ali pa sploh ne berejo, temveč samo trosijo propagandna gesla svoje stranke in velikega vodje.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      No, no pravnik…kakšne so pristojnosti generalnega državnega tožilca?

    • pravnik je rekel/-la:

      Pisar,

      Preberi si zakon o državnem tožilstvu. Morda boš celo razumel.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Tebe sem vprašal, pravnik.

      Boš odgovoril, ali ne?

    • Mirjana je rekel/-la:

      pisar,..odgovor poznaš dobro, kot tudi mi.. Statistika je jasna,..komu pa tudi konkretni primeri .
      In, ko ne gre drugače, potegneš iz žepa garažo. In, če že brez nje ne gre. Usmrtitev psov je preprečil tvoj kmetijski minister, bB je zagrizla v zadevo močneje kot bulmastif, tožilka pa ni bila psosobna formulirati pripornih razlogov za Prijatelja niti po popravnem izpitu. In, da je končno v tretje uspelo j e imoral vskočiti sam kapo tožilstva v KP

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Stepski bullmastiff je želel vedeti za primer “uspeha” Brezigarjeve. Očitno me nočete razumeti, ko vam dopovedujem, da 1) ona ne zastopa obtožbe v konkretnih primerih, 2) ima sodišče na koncu vedno prav. Zato, Mirjana, prosim te za primer, ki ga je Brezigarjeva “izgubila” pred sodiščem odkar je bila imenovana za generalno državno tožilko.

      “Moj” minister pa ni preprečil ničesar, ker je kužke dobremu doktorju vrnilo ministrstvo za kmetijstvo v času te vlade.

    • pravnik je rekel/-la:

      Pisar,

      BB je generalna tožilka šele od leta 2005.

      Prej je bila pa čistilka, ki je drgnila hodnike v stavbi tožilstva, ali pa državna tožilka, ki je čistila za Janševimi orožarskimi aferami?

      Ne le, da samo prepisuješ z wikipedie, tudi z logiko imaš hude borbe.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Glej, glej, pravnik je očitno obveščen o nekakšnem čiščenju za Janezem Janšo s strani Barbare Brezigar.

      Pojasni nam no, kaj točno imaš v mislih. Kako je Barbara Brezigar čistila za orožarskimi aferami Janeza Janše? Bodi jasen in določen.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Glimmer, dej pokaži, kje sem uporabil besedo generalna. Spet odgovarjaš nekaj, kar te ni nihče vprašal.
      Kar se pa tiče zadnje trditve: “Sodišče ima zadnjo besedo, ne glede na kvaliteto dela ali nedela tožilca.” je pa čisto jasno, do kam sega tvoja “strokovnost”. Dej ne bluzi, pa lepo povej, če veš,kar sem vprašal.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      No, stepski bullmastif; če me tako proseče gledaš, kot kuža, ki prosi za priboljšek, pač moram ustreči tvoji prošnji:

      Barbara Brezigar je bila tožilka v primeru poslovne goljufije, v kateri je obsojenec dobil sedem let, čeprav je imel za odvetnika Čeferina in Kluna. Zadeva je bila kar odmevna.

      http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042345912

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Citat
      “pridna in vesta, vendar nič več kot povprečna”
      “Iz anonimnosti jo je potegnilo odmevno sojenje Sandiju Grubeliču”
      “Generalni državni tožilec Anton Drobnič, ki je bil Brezigarjevi še posebej naklonjen, jo je po tistem, ko kljub njegovim pričakovanjem ni postala vodja ljubljanskega tožilstva, leta 1996 postavil za vodjo skupine državnih tožilcev za posebne zadeve.”
      “so ji potem dodeljevali tudi politično občutljive zadeve, med drugim brniško orožarsko zadevo, divje lastninjenje in afero Depala vas. Skratka zadeve, ki jih niso zaupali navadnim tožilcem. Afera Depala vas, ki se je zgodila marca leta 1994, jo je še posebno zaznamovala. Vse kazenske ovadbe je Brezigarjeva namreč tri leta po dogodku v Depali vasi zavrgla kot neutemeljene. Ta njena odločitev še danes ostaja sporna. Nekateri so jo ocenili kot politično modro, tožilsko pa povsem nestrokovno.”
      “Zaradi nesoglasij je po treh letih in pol odstopila z mesta vodje posebne skupine državnih tožilcev. Jabolko spora je bila zahteva, da zavrže kazenski ovadbi proti kriminalistoma Dragu Kosu in Romanu Prahu zaradi nevestnega dela. Ovadba jima je očitala, da sta brez dovoljenja sodišča pridobila izpiske telefonskih klicev novinarja TV Slovenija Tomaža Ranca. “Kot vrhovni državni tožilki mi je bilo pred gosti in nižjimi tožilci prepovedano, da izpeljem svojo odločitev. Omajan je bil moj ugled in ocenila sem, da tako ne gre več naprej,” je komentirala svoj predčasni odhod.”

      Res lepa kariera. Povprečni tožilec si jo lahko le želi. In kakšni botri.
      In kako precizno ločevanje med pravimi in lažnimi prijavami.
      Dvorni pisar, preštej zavržene in izpeljane, pa mal poglej kdo je naš in kdo je vaš.
      Pa se veselo še naprej sprenevedaj.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      No, no, stepski mastif…to pa res ne gre. Dobiš prst, rad bi pa roko.

      Najprej me cel dan fehtaš za podatek o uspešnem primeru Barbare Brezigar. In ko ti končno ustrežem, bi od mene rad statistiko njenega dela, ki se je začelo leta 80. Ne poznam je - in verjetno jo pozna kvečjemu njen (bivši) šef. To pa jaz nisem, vsekakor pa tudi ti ne. Dvomim, da o tem ve Dnevnikov (kjer objavljata Praprotnik in Miheljak) novinar.

      Spodobilo bi se pa, da se lepo zahvališ za moj podatek.

      Naš domač pes je na primer navajen dati tačko, ko dobi priboljšek.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Ja dvorni,, ampak vaš domači pes (a je bulmastif) je, za razliko od mene, v stranki kameradov in si zasluži nagrado za poslušnost.
      Nekako pa bi lahko tvoje odgovore, v svoji preprostosti, združil v naslednje: “BB je lepa, pametna, velika, sposobna, marljiva, apolitična, nepristranska, pravična…, ker se tako govori med kameradi. Ali pa se spet motim.

    • obama je rekel/-la:

      nekoč Sandi Grubelič pravnomočno obsojen

      sedaj -vložena obtožnica (pravnomočno) proti akterjem Čiste lopate…ponavljam-pravnomočno

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Seveda se motiš.

      Prvič, jaz Brezigarjeve nisem hvalil. Ampak če komu kaj očitaš, je silno lepo, da si pri tem dosleden, jasen in točen.

      Drugič, nisem v nobeni stranki, niti nimam kameradov (imam pa, tu na Vesti, nekaj cenjenih somišljenikov).

      Tretjič, bullmastiff je pes brez vsake uporabne vrednosti. Za obrambo in boj je neprimeren, ker je po značaju preveč mil, razen seveda, če lastnik z njim grdo ravna ali ga zlorablja. Takrat pa je agresiven in neobvladljiv, ker je premočan. Ogromno požre in ima polno genetskih težav (bolezni). Sam takšne pasme nikakor ne bi hotel imeti. Imel sem lepo vzgojenega rottweilerja, sedaj pa imam velikega nemškega ovčarja (mislim da s primesjo kakšnega špica ali volka). Pse imam rad - ampak ne tako, da bi uboge živali morale nosit nagobčnike na riti!

      Četrtič, psi niso člani strank, dopuščam pa možnost (če smo že pri tem), da se člani kakšne politične stranke bolj ukvarjajo s psmi, kot preostala populacija naše lepe domovine.

      Za konec - nikar se ne sekiraj se zavoljo svojih zablod. Konec koncev te ostali prijazno opomnimo, ko zaideš vanje.

    • Mirjana je rekel/-la:

      pisar,..Mirjana, prosim te za primer, ki ga je Brezigarjeva “izgubila” pred sodiščem odkar je bila imenovana za generalno državno tožilko.
      Kakšno vprašanje pa je to?
      Problem ni da naj bi ona izgubila pred sodiščem…problem je, da zadeve na sodišča nikoli niso prišle.
      Brez tožnika ni sodnika…kar pomeni,..too much zavrženih primerov …le ti niso preverljivi na sodišču,…kar pomeni nix pravna država.
      Nikar ne intelektualizirajmo preveč,..zadeve so zelo preproste,..če jih hočemo videti, razumeti, dojeti, prav, če ne pač ne..
      pa bi tu zaključila, ker sem na temo napisala svoje mnenje.

    • obama je rekel/-la:

      pršle,pršle,mirjana..čista lopata,recimo je tamle…pa da vidimo…

      o onem tožilcu tovaršu Železniku s polno omaro zastaranih spisov pa raje ne bi.VDT je bila takrat neodvisna mama Zdenka

  • Forestina je rekel/-la:

    Slovenska elita je ološ od ološa.

  • WHMH je rekel/-la:

    Blaž, pisunček moj dragi, še ena domača naloga: dodaj še statistične podatke o tem, kako je tožilstvo funkcioniralo v “zlatih” časih ga. Cerarjeve oz. še pred njo. Da si nalijemo čistega vina o tem, kako je delovalo “neodvisno” tožilstvo v času vladavine LDS in kako deluje sedaj.
    Predvidevam, da bi bili rezultati zelo podobni …
    To pomeni nič katastrofalnega, temveč takšni, kot si jih pač zasluži banana republika na sončni strani alp.

    • WHMH je rekel/-la:

      Pač imamo najboljše zdravnike, učitelje, odvetnike, sodnike, zakaj pa ne bi imeli še najboljših tožilce.
      Floskule, ki jih poslušamo dan in noč …

    • Metropolitain Police je rekel/-la:

      True: nowadayss some are required to turn a blind eye instead of reprimaditation.

  • ivan je rekel/-la:

    Pisar, izgubil boš licenco, začel si delati napake v tvojem prisranju. Mogoče se motim? Morda nisi ti kriv, morda se trese glas tvojemu dvornemu narekovalcu. Kmalu boš ostal brez službe, razen če ne boš zamenjal barve črnila? Deng Hsiao Ping bi rekel: Pomni, ni pomembno kakšne barve je črnilo, pomembno je, da piše. Lepo od tebe, da nas želiš razsvetliti, ampak, ko prepisuješ Godoa si še vedno samo pisar, ki se želi skriti za nevtralno barvo tinte.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Ivan, všeč mi je izraz “prisranju”, ki ga uporabljaš v zvezi z Dvornim pisarjem. Ena beseda, pa toliko pove. Bolje ne bi mogel zadeti.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Fanta, moj sestavek vsebuje besedo pisranje, ne prisranje.

      Če hočeš biti originalen, ne smeš prepisovati.
      Če pa že prepisuješ, je dobro vsaj točno prepisati.

      Sicer se postavi vprašanje pismenosti prepisovalca. Občutek pa imam, da je ta sitaucija za stepskega bullmastifa repriza šolskih dni, ko niti plonkanje ni pomagalo, ker je ubogi revež vse prepisal narobe.

    • pravnik je rekel/-la:

      Pisar,

      Nauči se brati!

      “Pisranje” in “Prisranje” sta dve različni besedi, ki ti - kako zanimivo - obe lepo pristojita

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Pravnik, pričakujem da boš pojasnil, kakšne so pristojnosti generalnega državnega tožilca.

    • pravnik je rekel/-la:

      Pisar,

      Preberi si zakon o državnem tožilstvu. V njem nikjer ne boš našel pristojnosti, da lahko usmerja posameznega policista.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Samo pravni tehnik ali “pravniška solata” (če se ne motim, je to izraz, ki ga je bilo mogoče pred nekaj leti prebrati v PP) je mnenja, da mora biti vsaka malenkost zakonsko predpisana do najmanjše podrobnosti.

      Lepo pa bi bilo, če bi ti, ki si vendar pravnik , opisal pristojnosti generalnega državnega tožilca tukaj.

      Stepski bullmastif namreč joče nad tem, da ne ve za noben uspešen primer tožilke Brezigarjeve. Jaz si zakon že lahko preberem, on pa bo imel pri tem težave.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni pisar, dej pokaži, kje sem uporabil besedo generalna. Spet odgovarjaš nekaj, kar te ni nihče vprašal.
      Kar se pa tiče zadnje trditve: “Sodišče ima zadnjo besedo, ne glede na kvaliteto dela ali nedela tožilca.” je pa čisto jasno, do kam sega tvoja “strokovnost”. Dej ne bluzi, pa lepo povej, če veš,kar sem vprašal.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042345912

      Vidiš, stepski bullmastif; Kot je rekel gospod Jezus: “Trkajte, in se vam bo odprlo. Prosite, in se vam bo dalo”. Tudi štirinožci ste uslišani, če dovolj dolgo javkate in tulite.

    • konec je rekel/-la:

      stepski pes je zelo aktiven , ko je treba braniti azijsko mafijsko drhal….kar je popolnoma razumljivo

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Komentatorji z levega brega kar tekmujejo med seboj, kdo bo izdavil večjo neumnost.

    Da ne gre že za zadnje faze njihove agonije, ker se jim je sesulo vse, s čimer so se nadejali upropastiti ta svet.

    Pomlad je tu in ulice ter trgi kar vabijo ljudi na pomladansko sonce.

    Mimi, pridi in se ogrej, pa PRAVNIK, IVAN, BUTALEC MUJO, FORESTIN, STEPPENWOLF, PIRANČAN ter drugi, kar je še te ugledne levo kapitalistične gospode.

    • Mimi je rekel/-la:

      Hojladrija Mefisto, si kej praznoval? Pirhi so bili? :)
      A jaz sodim v “ugledno levo kapitalistično gospodo”? Haha, killing joke (a je lahko angleško, al mora bit nemško al kvečjemu latinsko? ;))
      Morda si pozabil? Ne maram vročine in gužve (=gneče, slov.), ker nisem pri tamrzlih (pomlad pa ni moj čas ravno… to je bolj za pubertetnike in takšne ;o) - mam raje jesen).
      Aja - a še ni dovolj pomlad? Smo prekomot? ;D

    • Forestina je rekel/-la:

      In kaj sem napisal takega? A si užaljen del slovenske takozvane elite :)

    • Metropolitain Police je rekel/-la:

      Thou shall make 2nd step toward social democratic society of rulling law..

  • ivan je rekel/-la:

    Mefisto, pozivaš na ulico, ali se najdemo v atriju?

  • butalec je rekel/-la:

    Mefisto mi tekmujemo, ti pa mimogrede izdaviš največje neumnosti in ostaneš živ , z dobrim občutkom da si zmagal. Kar tako naprej od zmage ,do zmage, do končnega poraza, ko bo neumnost spet zmagala. Zastonj me vabiš na tvoje pohode !

  • krucefiks je rekel/-la:

    Zgagov članek brez omembe Janše.

    KRISTUS JE VSTAL,
    VESELIMO SE, ALELUJA !

    :D

  • MEFISTO je rekel/-la:

    V Maribor je dospel dalaj lama.

    Z njim se ne bo srečal in ga ne bo sprejel nihče s slovenskega državnega vrha.

    Očitno se predsednik republike in predsednika vlade ter državnega zbora bojijo, da nam zaradi zamere Kitajci ne bi hoteli več prodajati svoijih cenenih cunj za enkratno uporabo za naše reveže in nekašnih pretežno strupenih igrač za otroke raje, za katere je menda že vse dovolj dobro.

    • mujo je rekel/-la:

      sprejela ga bo Alenka Paulin, bivša šefica Slovenske tiskovne agencije in glavna Janševa propagandistka!

      to je tista, ki menda ljubi živali in sovraži ljudi. no, baje ljubi tudi Tibet.

    • simpatikus komunalis je rekel/-la:

      Da,greš k Dalajlami moraš imeti jajca,kar jih pa naši veljaki nimajo!!?(da,se razumemo vsi).
      Pa še o Etiki bo predaval.
      Kaj bi hodil na predavanja ko pa ne veš kaj Etika sploh je.

    • Forestina je rekel/-la:

      No Janši so že predhodno preko medijev sporočili naj se vzdrži SDS propagandne mašine.

  • konec je rekel/-la:

    še en pseudo-novinar , ki vsako toliko pokuka iz golubičeve riti in serje na debelo……ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • SODNIK LAZAR je rekel/-la:

    Kako naj bo tožilstvo uspešno, če pa je za obtožbo potrebno sodstvo, za katerega pa vemo, da ravno ne blesti po nepodkupljivosti.

    Poglejte recimo zadnjo LDS afero, kjer je ministrov brat protizakonito sprejel sodbo mimo zakonov. In kakšen je bil epilog afere. Brat mu je postal minister, tako da lahko piše protiustavna in nepotrebna navodila tožilcem.

    Bo odstopil, kot je napovedal? Ne oblast je preveč sladka.

    • pravnik je rekel/-la:

      Lazar,

      Brez tožnika, ni sodnika!

      Če tožilec ne vloži obtožnice, niti do sojenja ne more priti. To ti je menda jasno?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Glej ga no, junaka.

      Pravnik, prej si napisal:

      “BB je generalna tožilka šele od leta 2005.

      Prej je bila pa čistilka, ki je drgnila hodnike v stavbi tožilstva, ali pa državna tožilka, ki je čistila za Janševimi orožarskimi aferami?”

      Povej nam no, ali morda veš za primer, da bi Barbara Brezigar na kakšen način čistila za orožarskimi aferami Janeza Janše? Kot pravnik verjetno veš, o čem govoriš. Bodi jasen in določen. Če boš odgovoril, bom na tvoj odgovor opozoril policijo. Oni pa bodo začeli postopek, verjetno pa tudi obvestili osumljence o tvojem zapisu.

      No heroj, čakam na odgovor. Veš o čem govoriš ali samo blebetaš govorice kot branjevka na trgu?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Vau, dvorni pisar, kakšna grožnja.
      Heroj, tu imaš odgovor.
      http://www.mladina.si/tednik/200406/clanek/slo–evropsko_tozilstvo-igor_mekina/
      Ali pa tule
      http://24ur.com/novice/slovenija/depala-vas-smole-potrjuje-navedbe-v-mladini.html
      Pa še kaj bi se našlo. Pa toži novinarje. Tožibaba.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Stepska…čivava, z vsem dolžnim spoštovanjem, tvoje linkanje je (tudi) tu povsem nepomembno.

      Pravnik je nekaj povedal, zdaj bomo pa videli, če lahko stoji za svojimi besedami ali je njegova trditev nekje na nivoju tvojega….hm…mnenja.

    • pravnik je rekel/-la:

      Pisar,

      Ti je še stepski volk nalimal!

      Pa ti še jaz. Seveda bomo z zanimanjem spremljali, ali bo policija v prihodnjih dneh trkala na vrata vpletenim.

      http://www.mladina.si/tednik/200406/clanek/slo–evropsko_tozilstvo-igor_mekina/

      Nagrada za politično tožilko
      BOSTA PREDSEDNIK DRŽAVE IN DRŽAVNI ZBOR BARBARO BREZGAR ZA NJENO PRISTRANSKOST NAGRADILA Z UGLEDNO EVROPSKO FUNKCIJO?
      IGOR MEKINA

      Sodni svet je Barbaro Brezigar podprl pri kandidaturi za “Eurojust”. Za to se je odločil, še preden je bilo pripravljeno poročilo o strokovnem nadzoru nad delom okrožnih državnih tožilcev in skupine državnih tožilcev za posebne zadeve. Ta nadzor se je začel že septembra lani in bi po trditvah dobro obveščenih s tožilstva “lahko bil končan že v enem dnevu” - če bi za to seveda obstajala politična volja.
      Kaj reči o tožilcih, ki ne tožijo in ne vodijo preiskav, pač pa odstopajo od obtožnic in policiji dajejo navodila, naj ne zaslišuje osumljenih? O tožilcih, ki zaslišanja osumljenih najprej zahtevajo, nato pa si čez noč premislijo in od kriminalistov brez obrazložitev zahtevajo, da nikakor ne smejo izpeljati že zahtevanih zaslišanj? V brniški aferi sta tako ravnala predvsem okrožni državni tožilec Damijan Gantar in takrat njegova nadrejena Barbara Brezigar.
      Leta 1995 je Damijan Gantar, okrožni državni tožilec, začel preiskovati brniško afero. Gantarjeva napaka je bila - preveč zagnano, pošteno in vestno delo. Vsaj na začetku. Ko mu je bila dodeljena ovadba proti akterjem v brniški aferi, je od kriminalistov najprej zahteval še podrobnejšo preiskavo. V zahtevi po dopolnitvi kazenske ovadbe zoper Konstantina Dafermasa, Nikolasa Omana, Francija Kosija, Igorja Bavčarja, Janeza Janšo in Ludvika Zvonarja je najprej navedel, da ni razvidno, “kakšno vlogo” naj bi imeli v tej zgodbi posamezni osumljeni, “kam naj bi bil šel denar, ki naj bi ga bil s prodajo pištol makarov zaslužil Ludvik Zvonar,” in prav tako ne, kaj je “z denarjem, ki ga je Zvonar v gotovini prejel od Kosija, ga izročil Janši, ta pa naj bi ga bil zadržal toliko časa, dokler Oman ne bi poslal fagotov”. Gantar je posebej opozoril še na napako kriminalistov, da “pogovor z Janezom Janšo sploh ni bil opravljen”. Zaradi nepopolne ovadbe je zahteval dodatne pogovore z Dafemasom, Janšo, Zvonarjem in Bavčarjem. Od Dafermasa bi kriminalisti morali izvedeti, ali je Kosi pri njem na Dunaju res naročil dodatno “sporno pošiljko orožja” in v kakšni vlogi se mu je predstavil. “Če se bo izkazalo za potrebno, mu tudi predočite pismi Nikolaja Omana ministru za notranje zadeve Igorju Bavčarju z dne 12. 3. 1992, iz katerih izhaja, da naj bi bil Kosi dodatno orožje naročil direktno od Dafermasa.”
      Takoj zatem je zapisan ključni odstavek: “Od Janeza Janše pa bo treba izvedeti, kaj se je zgodilo z denarjem, ki naj bi ga bil prejel v gotovini od Zvonarja (ta pa od Kosija), in ga zadržal. Iz zapisnikov izhaja, da naj bi bilo tega denarja v skupni vrednosti 3.364.478 dolarjev. Pri razgovoru Janezu Janši predočite vse tri zapisnike o predaji denarja, kjer je bil poleg Kosija in Zvonarja prisoten tudi Daniel Anžič. Prav tako mu tudi predočite vsebino telefonskega razgovora med Omanom in Zvonarjem z dne 17. 3. 1992, iz katerega je razvidno, da bo Oman navedeni denar dobil šele, ko bo dostavil fagote. Janša naj pove, ali je ta denar Zvonar v resnici izročil njemu in kakšna je bila njegova nadaljnja usoda,” je zahteval Damijan Gantar.
      Prav tako je želel od Zvonarja ob pomoči različnih dokumentov in izjav prič izvedeti, “kam je šla kupnina od prodaje pištol makarov” in kam je šel denar, ki ga je od Kosija prejel v treh obrokih. “Od Igorja Bavčarja pa bo treba izvedeti, kdaj točno je bil obveščen o dodatni pošiljki orožja in ali je kdaj nagovarjal Kosija, naj naroči sporno pošiljko orožja, ter ali je kakorkoli sodeloval pri njegovi prodaji,” je zahteval Gantar in hkrati zapisal, naj ga kriminalisti o pogovorih obvestijo “najmanj osem dni prej”, ker se hoče pogovorov udeležiti in na njih sodelovati.
      Kriminalisti so se takoj lotili dela. Vendar pa si je že kmalu zatem Damijan Gantar nepričakovano premislil in od njih zahteval, da Janeza Janše ne zaslišijo. Od kod ta nenadna sprememba? Damijan Gantar razlogov za to v svojih dopisih ni navedel. Ko smo mu telefonirali - zdaj je zaposlen na ministrstvu za pravosodje - in ga vprašali, kakšne razloge je imel za to odločitev, je sicer potrdil, da si je tedaj premislil, vendar se ni mogel spomniti točnih razlogov, zakaj je bilo tako.
      Odgovor na to vprašanje se najverjetneje skriva v pisnih pripombah na dokumentu. Desno zgoraj, tik pod datumom, je zapisano “O. K.”. Od nekdanjih zaposlenih na tem tožilstvu smo izvedeli, da gre najverjetneje za zapis nadrejene, ki je dopis pregledala. To je bila tedaj - to je potrdil tudi Damijan Gantar - vršilka dolžnosti vodje tožilstva Barbara Brezigar. Na drugi strani dokumenta je še nekaj oznak. Ob stavkih, ki govorijo o vprašanjih, ki jih je treba postaviti Zvonarju, sta dve kljuki, ob odstavku, ki zahteva zaslišanje Janeza Janše, pa črta in stavek s klicajem, ki se bere kot “Kaj je potrebno z… (nečitljivo) Janši!” Poznavalci dela na tožilstvu so prepričani, da gre za komentarje Barbare Brezigar, zapisani stavek pa najverjetneje izraža nestrinjanje z zaslišanjem Janeza Janše. Povsem enako pisavo in zraven podpis Barbare Brezigar je najti še na nekaterih drugih dokumentih.
      K temu, da Janša ne bi bil zaslišan, je Brezigarjeva prispevala tudi s podpisom posebne izjave, s katero je potrdila, da je Damijan Gantar res odstopil od zahteve po zaslišanju in od kriminalista Jovanoviča res zahteval, da Janše ne zasliši. “Dne 17. 11. 1995 sem bila prisotna, ko je kolega Damijan Gantar opravil telefonski pogovor s kriminalistom Ljubom Jovanovičem. Pogovarjala sta se o kazenski zadevi, povezani z brniškim orožjem, ki mi je bila znana še iz časa, ko sem vodila ljubljansko tožilstvo. Ob tem razgovoru je kolega Gantar po telefonu povedal, da je že dejal, da razgovora z Janezom Janšo ne potrebuje. Rekel je tudi, da razgovoru ne bo prisostvoval. Razgovor je bil napovedan za 20. 11. 1995,” piše v izjavi. Dokument je podpisala Barbara Brezigar.
      Brezigarjevi je bilo očitno res veliko do tega, da se dokaže, da je tožilstvo dejansko poskusilo storiti vse, da bi preprečilo zaslišanje Janeza Janše. Izjava - potrdilo, da je neki tožilec slišal, kako je drugi tožilec res ustavil preiskavo proti enemu od najresnejših osumljencev za organizirano trgovino z orožjem v Sloveniji - je resnična posebnost. Damijan Gantar je namreč, očitno prav po tem, ko je njegovo delo pregledala in ga kritizirala Barbara Brezigar, preklical svojo lastno zahtevo po zaslišanju Janeza Janše. Kriminalist Ljubo Jovanovič je sicer z Janšo 20. 11. 1995 kljub vsemu opravil “sporni” pogovor, vendar je bila kasneje nadaljnja preiskava ustavljena, Janši pa po zaslugi zaščitniške drže nekaterih tožilcev ni bilo nikoli več treba podrobno pojasnjevati, kakšno vlogo je imel v trgovini z orožjem. Namesto natančnih dokumentov, faktur in potrdil je svojemu nasledniku na položaju ministra za obrambo Jelku Kacinu izročil samo okoli dvajset strani dolg politični pamflet.
      Komu je bila podpisana “izjava” Barbare Brezigar dejansko namenjena, nam ni uspelo izvedeti niti od nje niti od Damijana Gantarja. Poznavalci dela na tožilstvu v tistem času pa trdijo, da je bila najverjetneje potrebna in namenjena samemu Janezu Janši, ki si srečanja s kriminalisti in razprave o orožarskih kupčijah nikakor ni želel in se je hotel prepričati, ali so njegovi ljudje na tožilstvu res storili vse, kar je v njihovi moči, da mu spravijo z vratu nadležne in vse bolj nevarne kriminaliste.

      BRNIŠKA AFERA

      Kratka kronologija
      Brniška orožarska zgodba se je začela jeseni 1991, ko so se na nekaj sestankih predstavniki notranjega in obrambnega ministrstva dogovorili, katero orožje bi bilo treba kupiti za obe ministrstvi. Odločili so se za avtomatske puške heckler & koch. Franc Kosi, svetovalec vlade na notranjem ministrstvu, je začel iskati dobavitelja in se obrnil na Nikolasa Omana, ki je že dalj časa sodeloval z družbo Scorpion. Pri tem podjetju sta nato slovenski ministrstvi naročili potrebno orožje in ga tudi plačali. Nekaj časa so posli tekli po načrtih, orožje pa je na Hrvaško potovalo čez mejni prehod Jelšane, najprej na Reko in od tam na balkanska bojišča. Težave so se začele, ko je Oman zadržal dobavo orožja, saj mu je bilo ministrstvo za obrambo še za enega od prejšnjih poslov dolžno precejšen znesek. Zato je Kosi odpotoval na Dunaj in se s Konstantinom Dafermasom dogovoril za nakup dodatne večje količine orožja iste vrste, ki sta ga tedaj potrebovali predvsem Hrvaška in BiH. Tako je v začetku leta 1992 v koprsko pristanišče prispela ladja, na kateri je bilo poleg orožja za potrebe Slovenije še 13.000 kalašnikovk in 13 milijonov nabojev za kalašnikovke, 10.000 pištol makarov in 5 milijonov nabojev za te pištole. Zabojnike so iz Kopra preselili na letališče Brnik. Ko so zadevo kasneje začeli preiskovati kriminalisti, so ugotovili, da naj bi bila Dafermas in Oman protipravno prodala, Kosi protipravno pridobil, Bavčar, Janša, Kosi in Zvonar pa skupaj protipravno prodali veliko količino strelnega orožja in streliva. Po navedbah v ovadbi kriminalistov iz februarja 1995 naj bi bili tako storili kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali razstrelivnimi snovmi. Kriminalisti in preiskovalci več parlamentarnih komisij so kasneje ugotovili, da je šlo pri trgovini z orožjem v Sloveniji za velike količine denarja, ki ni končal v slovenskem proračunu, pač pa nekje na računih v tujini.
      Vendar po navedbah tedanjega generalnega državnega tožilca Antona Drobniča tožilstvo ni imelo zadosti trdnih dokazov, da so Zvonar, Bavčar in Janša nedovoljeno trgovali z orožjem, zato je kazenske ovadbe zoper njih zavrglo. Kasneje pa je tožilec odstopil tudi od pregona Franca Kosija.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Spet sem vse zasral. Dvorni, se opravičujem. Ali lahko samo še eno vprašanje? Kaj je to čivava. Slišal sem že za činela. Ampak to najbrž ni to.
      Z vsem dolžnim spoštovanjem pa še en predlog. Predlagam,da pravnika nekako privežeš na stol, mu usmeriš luč v glavo in ga malo pretepeš in ti bo sigurno vse priznal. Sem videl v filmu iz iraka, kamor so tvoji poslali inštruktorje. Stoprocentno deluje.
      Potem bomo pa videli, če lahko stoji za svojimi besedami.
      Ampak, kaj pa če ne bomo videli in bo samo blebetal kot branjevka na trgu?. A ga boš mučil do smrti?
      Debil zahojeni.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni, vidim, da me je Pravnik prehitel in vse priznal prostovoljno.
      Je že tako da: “Dobra grožnja seže v deveto vas”.
      Tako kot dober glas za Brezigarjevo.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      ???

      Kaj je to, pravnik?

      Šest let star Mladinin članek, poln namigov, domnev in posrednih trditev si namalal, in s tem opravičuješ svojo trditev? Še v Mladini niso bili toliko zmešani, da bi jo postavili direktno - za razliko od tebe.
      Še dobro, da nisi prilepil kakšnega članka Blaža Zgage:-))))))))).

      To ni odgovor na moje vprašanje. Še enkrat te vprašam, junak:
      - veš za primer, da bi Barbara Brezigar na kakšen način čistila za orožarskimi aferami Janeza Janše(kot se ti je zapisalo prej)?

      Ja ali ne?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      In je zopet aktualen moj predlol zgoraj. Dvorni, ali ga ne bi vsaj oplazil s pogledom. Mogoče ti pride prav.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Pravnik, tebi pa svetujem in to velja seveda tudi zame, da v bodoče dokaze nizaš iz Pozareporta, ali pa vsaj iz Demokracije, če že do uradnih dokumentov nimaš dostopa. Tisti bodo zagotovo zalegli.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Po dolgotrajnem premisleku pa lahko tudi jaz, v svojem imenu, odgovorim na zastavljeno vprašanje, saj se popolnoma strinjam s Pravnikom.
      In izbiram lahko med JA in NE. HM, ali imaš mogoče kakšno podvprašanje? Ne. Se pravi kratko in jedrnato. Dobro torej:
      JA. Res si debil zahojeni.

    • Aljo je rekel/-la:

      Stepska čivava - ha ha ha …

    • Aljo je rekel/-la:

      Heh, spet si ga pihnil mimo …

      To mi je bol pri srcu:

      http://video.google.com/videoplay?docid=-1787612058515182828#

    • Morilec po nujnosti je rekel/-la:

      @pravnik

      ‘brez tožnika ni sodnika’, če tožnik z http://ccrunch.webs.com, dokaže brez tega, da je piršel v konsipraciji do moznosti sredstev umora, umora; potem ima na žalost prav. ampak lahko bi se mu kakšen drug konspirator usral, na tle maš avion pa …

    • Mimi je rekel/-la:

      Uh uh, hvala Stepnemu in Pravniku za osvežitev spomina.

      Heh, Dvorni, 6 let stara jajca te motijo? :o))) ;))
      ampak 20 - 60 let stara te pa ne. :D

      … ampak da je ob tako očitnih (in ne demantiranih!) spornih postopkih ženska še vedno na položaju, je pa groteskno! In še svojo family je not ušunjala! Noro!

      Vsi ki mečete naprej Cerarjevo; ali je slednja ŠE na položaju?
      Je govor o njej zdaj?
      al nas ne zanima tolk zlo, ker gre za več let nazaj? ;)

  • NoMercy je rekel/-la:

    pa ne more punca “svojih in sebi podobnih” preganjati, no. :)
    Itak jih pa opozarja po prednaročniški številki :) - na zapadle obveznosti sponzorstva za SDS :)

  • France je rekel/-la:

    Ko pa se bo Brezigarci dokazalo NIČ, bo pa Zgaga spet nekaj našel! Vstrajaj Zgaga, mogoče ti celo nekega dne uspe nekaj, če neboš prej tekoče milo pobiral na Dobu!

    • obama je rekel/-la:

      iz zanesljivih virov (Božidar Nj. in Tone K.) se bojda pripravlja ugrabitev Zgage…skrili ga bojo v klet,kjer ga bo zasliševala Eva Irgl s frišnimi koprivami…

      PS:major Troha pa pisal dnevnik v Dnevniku

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Obama, morda pa bo pojoči major na kitaro igral grozljive žalostinke o trpljenju ugrabljene žrtve, Pravnik bo v veter vreščal obtožbe zoper Brezigarjevo, naša stepska čivava pa bo ta komični vokalno-instrumentalni koncert nadgradila z otožnim zavijanjem:-).

      hahahahahaha

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Činele pa že ne zavijajo.

    • obama je rekel/-la:

      Ajt Zgaga,če Brezigarca ne zmore,razišči ti za nas največe gradbiše u JV Europi u Stožicama….kdo so sponzorji,kakšni so plačilni roki podizvajalcem,kolko znašajo Vrhovnemu trenirkarju reketi od vsakega posla,kakšna je finančna konstrukcija,kako lahko Vrhovnemu Trenirkarju jest dam donacijo…a morm na MOL poklicat,ali koga…nekej starih vmam še,na njih je naslikan Titej vreden 500.000 nečesa…

  • Forestina je rekel/-la:

    Itak da ni pravice, dokler slovenski osamosvojitelji ala Rupel lahko klobasajo kozlarije, medtem ko so nam je nakopali največjo sramoto tega sveta in nas uvrstili med kolonizatorje okupatorje in vojne zločince. Taki hinavski troti vodijo države.

    To je izvirni greh.

    In politika vedno laže.

    In je brez jajc tudi na veliko noč.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Dvorni pisar
    Bi pa jaz tebe nekaj vprašal, če ne bo pretežko. V kateri državi od naštetih, Franciji, Belgiji, Nizozemski, Danski, Norveški, Sloveniji, je pripadnik kolaboracionistične vojske med drugo svetovno vojno, napredoval leta 1990 do mesta generalnega državnega tožilca?
    Ja ali ne.

    • obama je rekel/-la:

      če se ne motim,je bila že pred letom 50 razglašena amnestija…Titeja so za jajce stisnli,da je imel narod kaj jesti…
      Drobnič je bil torej že takrat čisto navaden občan z vsemi pravicami…uradno seveda,neuradno pa vemo,kako je to blo…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tito je postal celo maršal in dosmrtni pedsednik države.

    • Forestina je rekel/-la:

      :) Mesarija

      Ampak kralj Leopold in Bruselj, vse palače iz tistega časa so bile zgrajene na desetih milijonih Kongovcev, ki so jih pošiljali nabirat kavčuk. Domačine so pošiljali v gozdove po kavčuk in prebivalce tiste vasi, ki niso prinesli zadosti lateksa, vzeli za talce. Če je kdo pobegnil, so za njim poslali plačance, ki so v dokaz, da so tistega, ki je pobegnil, ubili, prinesli odsekano roko.

      http://preobrazba.aktivna.si/zgodbe-za-navdih/tomo-kriznar-izgubili-smo-bistvo-duso/

  • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

    Še dobro da Vest ne bere veliko ljudi.

    • mujo je rekel/-la:

      J. kot Jambrek ali Janšič?

      zagotovo pa Janšev!

    • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Jaz sem j iz patrie. Moj”middle” name je pa PM (začetnice od dveh imen po očetu in po dedu)
      Zdej ste že tolk govoril o men, da se loh izdam. Zdej še tolk bl k vem da niso sposobni zbrat dokazov, ki bi me obremenjevali.

      Zdej sm glih pršu z Bahamov. Mal sem vs pršu pogledat kako se driblate med sabo, Jutr pa letim v Sydney. Pogledat grem Kraljeve botanične vrtove. Se že veselim.

    • mujo je rekel/-la:

      torej si pravi tajkun.

      vprašanje le, ali si zaslužil svoje premoženje na račun slovenskih gozdov, divje privatizacije ali iz podkupnin pri orožarskih poslih.

      tipična domobranska zalega.

    • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Ker sem pa že prej vedu da mi noben nč ne more, sm se pa počutu tko močnga. V bistvu vsemogočnga.

      To je drek, če mate(mo) povsod nastavljene politike. Samo eni odgovarjajo vsaj pred tistim kar imenujete mediji, drugi se pa predstavljajo kot strokovnjaki. Recimo Stane Valant. Velik velik strokovnjak za smučarijo. V Sloveniji ni moč dobiti bolj sposobnega, bumbarji so ga pa šli odstavt. Temu se recimo reče negativna kadrovska selekcija. Že kdaj slišal?

    • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Dragi mujo. Domobranci so že preteklost. Oz. če sva že natančna so lahko prisotni na enak način kot komunisti. Jas ti prijazno svetujem, da se pomiriš in ozreš v svet. Leta 1945 je že zdavnaj mimo. Svet je lep in čudovit.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Občudujem STEPPENWOLFA, IVANA, MIRJAN(A)O, PRAVNIKA; BUTALCA in še nekatere druge sotrudnike ter njihovo samozavest, da si upajo s svojo obupno preprostostjo polemizirati s cenjenim DVORNIM PISARJEM Z LICENCO, ki jih z mnogokratnikom presega v vseh elementih logičnega in poznavalskega podajanja argumentov.

    • simpatikus komunalis je rekel/-la:

      Mefi aneda kar je g.Grims magistriral in si pripel nick;Dvorni pisar so se pa vremena slovenceljnem zjasnila.
      Licenco pa ima najbrže zdravniško?da lejko serje in mu nič ne morejo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kar sam si ponudil dokaze, da velja tudi zate vse tisto, kar sem danes ob tričetrt na sedem položil na srce nekritični gospodi.

    • mujo je rekel/-la:

      kako zabavno gledati, kako mefisto občuduje svoj drugi nick.

      ti imaš pa res hude psihične probleme.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Temu se pravi, da lastne težave brez uspeha projiciraš na druge.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Mustafa, ni prvič, da omenjaš tukaj na Vesti duševne težave.

      Strinjam se s svojim spoštovanim prijateljem, Mefistom, da gre za očiten primer projekcije.

      Tebi Mustafa, bom zdaj nastavil ogledalo ter ti s tem vsul žgočega oglja na glavo. To bom storil tako, da bom tukaj napisal izsek iz slovenskega članka wikipedije, ki se nanaša na dramo Samuela Becketta, Čakajoč Godota. Ti Mustafa, mene ne moreš prevarati s tem, ko se zmrduješ nad tem besedilom in nad tem, da ga vedno znova objavljam. Vem namreč, da se v njem prepoznaš ter da ti boleče seže v srce. Vem tudi, da to besedilo v besu prebereš ob vsaki vnovični objavi.

      Avtor Samuel Beckett je tragikomedijo Čakajoč Godota napisal najprej v francoščini, prvotni naslov je bil V Čakanju.Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Z ironijo je opisal človekovo tesnobo, obup, strahove, muke, pričakovanja in absurdnost bivanja. Dva potepuha- klošarja, Vladimir(Didi) in Estragon(Gogo) se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel. Vsak dan k njima prihaja deček, ki jima vliva upanje, da bo Godo zagotovo prišel naslednji dan. Čas in kraj dogajanja sta popolnoma nedoločena, tudi zato, ker junaka nenehno pozabljata, koliko časa sta na tem kraju, kaj sta delala prej itd. - čas je torej nedoločen v metafizičnem pomenu. Zato gre v tej igri za nenehno ponavljanje istih motivov, nasmiselni pogovori, besedičenje tja v en dan potrjujejo absurdnost in brezizhodnost človeškega bivanja. V upanju da se bosta s smrtjo uspela rešiti iz te krute situacije, se hočeta obesiti, vendar ugotovitda da je drevo prešibko in vrv prekratka. To opiše krutost njunega položaja; še z smrtjo ne morata ubežati bedi njunega življenja.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni pisar, ampak neki pa do danes nisem vedel. Da lahko v Psihiatrični kliniki Ljubljana pacienti uporabljate internet. Če maš pa tudi svojo sobo in osebnega zdravnika, ti pa že kar zavidam.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Steppenwolf, komoditete,kot si jo zamišljaš in želiš,ravno ne bo.Ker pa si zdravstvenega tretmana nujno potreben le pridi, zate bo tudi zaprti oddelek boljši kot kruti svet tam zunaj, ki ga ne razumeš.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    pravnik je rekel/-la:
    5. april, 2010 ob 14:41
    Janšev pisar,

    če me spomin ne vara, je tvoj idol Ivan Janša osumljenec kaznivega dejanja na sodišču v Helsinkih!

    To pomeni, da bo lahko zoper njega stekel kazenski postopek kot zoper tujega državljana, ki je na ozemlju Finske storil hudo kaznivo dejanje podkupovanja.

    ————————————————
    Ta je pa močna! Na koncu je po tvoje Janša podkupil Patrijo?! Potrebuješ Ziherla…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ne zameri PRAVNIKU:

      Očitno spada med tistih 50% državnih uslužbencev, ki po Pahorjevih besedah ne znajo in nimajo kaj početi, pa na forumu skuša odslužiti vsakokratno mesečno plačo in se nekako prikupiti svojim gospodarjem.

      Sam si lahko presodil, da mu pravo ne gre kaj prida od rok.

    • pravnik je rekel/-la:

      @PRAVICA

      Svet se ne konča na Karavankah. V različnih pravnih sistemih je kazenska zakonodaja lahko tudi različna. V več evropskih državah imajo vsa kazniva dejanja, ki se dotikajo podkupovanja združena v ENO kaznivo dejanje “podkupovanja”.

      V Sloveniji pa kazenski zakonik premore “dajanje daril”, “prejemanje daril”, “dajanje podkupnin”, “prejemanje podkupnin” in “nezakonito posredovanje.”

      Morda se prav zato, ker je na področju korupcije pet različnih kaznivih dejanj, Barbarini tožilci ne znajdejo najbolje in policijske ovadbe najraje mečejo v koš, kot je napisano zgoraj.

      A kot je bilo doslej zapisano v medijih, je Ivan Janša na finskem sodišču osumljenec kvalificirane oblike kaznivega dejanja podkupovanja (aggravated bribery), v Sloveniji pa je Janez janša osumljen kaznivega dejanja “nezakonitega posredovanja.”

      Slovensko ovadbo bodo Barbarini tožilci s Pahorjevim žegnom skoraj gotovo vrgli v koš, tako kot so naredili z vsemi ovadbami zaradi trgovine z orožjem.

      Kaj bo na Finskem, pa utegne biti zelo zanimivo. Cela Evropa bo lahko videla, da je Slovenija nekako tako skorumpirana kot bližnja Hrvaška ali Črna Gora.

      No, niti ne. Na Hrvaškem so podpredsednika vlade že zaprli, pri nas pa razni Jelinčiči s pomočjo SDS skušajo blokirati policijsko preiskavo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      No, PRAVICA, se tole nakladanje spodobi za resnega pravega pravnika, ki da kaj na svojo strokovnost?

    • mujo je rekel/-la:

      dvorni pisar ali norček?

      NORČEK! in to Janšev!

    • MP3CE je rekel/-la:

      @PRAVNIK: Glede na napisano, ali ne bi bilo potem prav, da bi se zakon popravil v smeri večje enostavnosti (kaznivo dejanje podkupovanja) ? Ker potem bi kazenski postopek lažje stekel, manj bi bilo možnosti procesnih napak, ipd ?

    • pravnik je rekel/-la:

      @MP3CE

      Sprememba kazenska zakonika bi koristila vpletenim le v primeru, da bi kazenski zakonik znižal kazen za osumljence/obdolžence, saj se v takem primeru vedno upošteva tisti predpis, ki je blažji.

      Se pa strinjam, da bi v prihodnje bilo bolje poenostaviti korupcijska dejanja v slovenskem kazenskem zakoniku. Z današnjih petih kaznivih dejanj bi zlahka prešli na dve, kot imajo Finci: podkupovanje in kvalificirana (resnejša) oblika podkupovanja.

      Ob čemer so v tako širše definirano kaznivo dejanje vključeni tako tisti, ki dajejo, prejemajo ali posredujejo podkupnine. V trenutno veljavnem slovenskem kazenskem zakoniku, ki je nekomu v prid zapleteno napisan, pa je treba vsako dejanje posebej definirati.

      Zato ne preseneča, da je toliko korupcije v Sloveniji oziroma da je pregon korupcije tako zahteven za policijo, še bolj pa za tožilstvo.

      A seveda mora za pregon korupcije obstajati tudi integriteta organa, strokovno znanje in volja. Vsega tega pa danes na slovenskih tožilstvih očitno ni najti.

    • Nevedno nevedno je rekel/-la:

      Če bi dobil take patrije, k b imele bojno moč, bi bla istra naša-tako pa nikoli nebo. istro istranom!

  • Steppenwolf je rekel/-la:

    Do sedaj sem mislil, da je najprej diskvalifikacija in nato likvidacija v maniri boljševikov, ampak čedalje bolj mi je jasno, da so pa ta sistem do podrobnosti razdelali kamerati po načelih svojega velikega vzornika. Prav grozljivo, kako razni MEFISTI, OBAME, DVORNI PISARJI in ostale kameradske kreature strnejo vrste v obrambo svojih bluzenj in takoj poskušajo diskvalificirati drugače misleče. Mimogrede dobiš asociacijo na nekatere sisteme iz pretekle zgodovine. Še dobro da komentiramo pod psevdonimi, drugače bi se morali že kar malo ozirati preko hrbta.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Saj je znano, da je Kučan ti zloglasni besedi uporabil, ko je opisoval Janšev pristop h politiki. Ubožčki so ju pa iztrgali iz konteksta in ju zlorabljajo že 16 let.:)

      Celoten Kučanov govor, iz katerega je viden resničen kontekst, v katerem sta besedi bili uporabljeni.

    • obama je rekel/-la:

      resničen koncept Kurčanovih besedi je bil praktično udejanjen na Jurovskem dolu

    • krucefiks je rekel/-la:

      Daj daj obama. Preberi in ne seri.;)

    • konec je rekel/-la:

      stepski pes je pobesnel…….ne sprejme, da mu kdo pove, da ga je partija zavajala in učila, da živi v aziji, medtem ko se je v resnici znašel v evropi….ha, ha, ha, ha, ha, ..naj divje laja naprej…..ha, ha, ha, ha,

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Hvala konec. Samo da nisem več činela.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Groza te je zato, ker si nemisleč poskušal pod krinko drugače mislečega parirati mislečim;

      čez ramo pa se oziraš, ker si se zavedel, da si zgolj skromna čivava, ki je prevzetno nastopala kot volk.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni, če imaš terapije in nisi mogel prebrat mojega sporočila, ti pišem še enkrat.
      A veš. da do danes nisem vedel, da lahko v Psihiatrični kliniki Ljubljana pacienti uporabljate internet. Če imaš pa tudi svojo sobo in osebnega zdravnika, ti pa že skoraj zavidam.
      Ali pa ste vsi kamerati v isti sobi. Držim pesti za vas v upanju, da imate kaj ozdravljivega. Pozdravi tudi Mefista in Obamo. Se slišimo.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Zanimiv komentar, stepska čivava.

      Dobro razumem, da se bojiš. In da poskušaš svoj strah zdraviti s smešenjem tistih, ki jih lahko povežeš s tem, česar se bojiš. Sporočam ti, da se nas nikar ne boj. Saj ti nočemo nič drugega, kot povedati resnico.

      Res pa boš moral sprejeti dejstvo, da žal nisi strašni stepski volk, neusmiljeni lovec zasnežene in ledene stepe. Priznaj si, da si zgolj nemočna čivava, pa bo strah izginil. Lahko se boš nehal ozirati čez ramo.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Dvorni, tale činela me pa že pošteno nervira. Pridi enkrat v zasneženo in ledeno stepo, če upaš, pa boš videl kdo je činela. Ampak najbrž si samo človek, ki si ne zmore služiti kruha s kakšnim strokovnim poklicem oz. s kakšno bolj spoštovano obrtjo in si zato težko kakšen vzor samodiscipline, moralne moči, delavnosti in poguma. Če bi bil takšen, bi se vendar upal soočiti z zasneženo in ledeno stepo in činelo , ter ne bi pristal pod psevdonimom na raznih blogih, tako kot resni ljudje praviloma ne pristanejo v zaporu, narkomanskih in pijanskih klapah, zoofilskih združenjih in v psihiatrični kliniki Ljubljana.

    • mujo je rekel/-la:

      dvorni pisar ali norček?

      NORČEK! in to Janšev…

  • postar je rekel/-la:

    LDS bo postala kot Nova Slovenija, če ostane v senci Sončnega kralja!

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    Ubogi ubovdki zmene.Dobil je naročilnico skupaj z judeževim nakazilom.Ubogi rdeči hudič se pač tako vsakodnevno preživlja.Drugače je pa še vedno v kočevskem skrivališču.

    • mujo je rekel/-la:

      bolan si ti, verigar, bolan u glavo!

    • Nevedno nevedno je rekel/-la:

      @mujo

      Ne, ne mujo. On to gleda z vidika Cerkve, ne individualne duhovne rasti, rasti znanja in moči predvidevanja.

      Zame bo komunizem ampak po velikih finančnih kolobocijah se začel kot kibuc z zda, z univerzalnim dohodkom, ki ga bodo dobili klošarji. Čistilke pa po kreativnosti jasno dodatek za dodano vrednost.

      @garažni bulmastif je pripadnik represivnega aparata, ki usluge tolmači na judezev doprinesek svetu. To je
      napačno, ker sam sem rekel, da bodo življenja danes potekala, kot potekajo, če če bomo trdno zmenjen.
      Svoboda. Svoboda. Svoboda. Ustvarjalnost ustvarjalnost kreativnost?
      Kaj vi mislite, da psihiatrične terapije storijo kaj za Svobodo. Seveda. Vse ste bolj nesvobodni.

  • butalec je rekel/-la:

    Mefisto, ti me še kar naprej občuduj, toda prosim te, nikar me ne vpletaj v svoje globokoumne traparije. Raje jih deli z enako mislečimi.

  • ivan je rekel/-la:

    Mefistek! Ne omenjaj po nemarnem mojega imena.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Za konec dneva pa še tole
    DVORNI PISAR Z LICENCO, oprosti, očitno sem te v najinem dopisovanju, s svojo tesnobo, obupom, strahovi, mukami, pričakovanji in absurdnostjo bivanja, saj veš, težko socialistično otroštvo v katerem se vedno znova prepoznam in mi boleče seže v srce, čisto odvrnil od začetne teme našegaga dopisovanja. Zato pustiva te moje strahove, ki si jih tako in tako ne upam priznati in se raje posvetiva resnim zadevam.
    Jasno mi je, da sta, tam kjer ste, torej v Psihiatrični kliniki Ljubljana, čas in kraj dogajanja popolnoma nedoločena, tudi zato, ker nenehno pozabljate, koliko časa ste na tem kraju, kaj ste delali prej, koliko ste ljubili in bili ljubljeni, itd. Zato mi je tudi jasno, da z nenehnim ponavljanjem istih motivov, nasmiselnih pogovorov in besedičenj tja v en dan potrjujete absurdnost in brezizhodnost človeškega bivanja. In vem, da vam je popolnoma jasna krutost vašga položaja, da še s smrtjo ne morate ubežati bedi vašega življenja. Še sreča, da vsak dan prihaja k vam terapevt, ki vam vliva upanje, da boste zagotovo izpuščeni jutri. In hvala bogu vam to daje moč, da vedno znova, preko blogov, posegate v vrvež življenja zunaj in ga poskušate osmisliti .
    Sedaj pa k bistvu in moji prošnji. Prepričan sem, da se tam kjer ste, med drugim ukvarjate tudi z analizo političnega stanja v državi in vas zato prosim, da mi ti in tvoji kameradi MEFISTO, OBAMA, KONEC in ROGERG (se opravičujem, če sem koga izpustil), ki ste sigurno prispodoba za boga, upanje in smisel, posredujete svoje mnenje o uspešnosti oz. neuspešnosti tožilstva v borbi proti gospodarskemu kriminalu, s poudarkom na vlogi Barbare Brezigar v procesu formiranja obtožnic. Upam, da moja prošnja, glede na vašo prislovno modrost, marljivost, apolitičnost, nepristranskost in pravičnost, kljub terapijam, ne bo preveč obremenila vašega vsakdanjika.
    Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
    S spoštovanjem, vaš Steppenwolf

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Zakaj še vedno in predrzno vztrajaš v svoji zablodi ter ne uporabljaš svojega pravičnega imena: Stepska čivava?

    • mujo je rekel/-la:

      al’ prav se piše “pisranje” ali “prisranje”?

      le sranje, sranje, sranje - in to z licenco!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Hvala lepa, zadovoljen sem z odgovorom. Drugega tudi nisem pričakoval. LP

    • Nevedno nevedno je rekel/-la:

      BB je postala slavna tako pravijo obveščeni z pregonom Sandija Grubeliča in njegovega podjetja Trend.

      Tu bi lahko bil izvirni greh BB, saj ni ugotovila, da je SG imel politično blokado posla, torej višja sila. Skratka
      nedolžen. Kaj je potem tako važno, aja zaradi trenda. Bankrot na bankrot + izjema, ki potrjuje pravilo.

      Brez lastne krivde Sandiji Grubeliču ni uspele, bil je le figura.

  • Kowak je rekel/-la:

    Manjka vsaj primerjalna analiza - s časom pred BB (število zadev, število tožilcev, odstotki…).
    Sam tudi težko kupim, da je sinonim za zavrženo zadevo “vreči v koš”.

  • mujo je rekel/-la:

    morda pa bi primerjave dela BB potegnili še dlje nazaj, v čas domobranca Drobniča, ali v čase Temeljnih javnih tožistev…

    ah, zakaj pa ne kar v leto 1945 ali 1918?

    še bolje v čase srednjeveške cerkvene inkvizicije, kjer je bila uspešnost pregona 100% zagotovljena, ogrevali so se pa na grmade.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    tožilstvo je neuspešno proti VSAKEMU kriminalu in NE SAMO proti gospodarskemu kriminalu !!! _ _ _

    W Država od kurca !

  • nemesis je rekel/-la:

    Tožilstvo ne deluje že od osamosvojitve naprej,koliko zastaranih prijav je padlo iz predala Cerarjeve,LDS je pisal take zakone,ker je pač vladal 14 let,da so omogočili legalno krajo,zakone je potrebno spremeniti.

    • martin je rekel/-la:

      ja,

      ob osamosvojitvi je tožilstvo vodil domobranec Anton Drobnič, ki je forsiral Brezigarjevo, katera je prikrivala nečednosti Janše v trgovini z orožjem.

      domobransko tožilstvo pač daje domobranske rezultate - razpad vrednot!