12. april, 2010 | Elena Pečarič

Milijon podpisov proti GSO!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dolgoročni učinki GSO na človeka, živali in okolje še vedno niso znani, ker se sploh niso nikoli raziskovali. Se sprašujete zakaj ne? Kako to in zakaj le? Kako je sploh mogoče, da se neraziskane GS rastline uporabljajo za industrijske in potencialno tudi prehrambene namene? Odgovor je preprost in hkrati grozljiv, tako diktirajo korporacije. Korporacije, ki delujejo globalno in imajo moč. Podkupujejo vlade, znanstvenike, raziskovalce, celotno univerzo, če je potreba, medije, ki jim oblikujejo propagandno strategijo ter pravnike in male birokrate, ki jim spišejo prave zakone in podzakonske akte.

Korporacije kot so Monsanto, Basf, Pioneer, Syngenta, DuPont, ki poslujejo in kujejo dobičke s prodajo GSO semen, namreč izrecno prepovedujejo neodvisne raziskave. Te korporacije že kot predpogoj nakupa semen, s posebno pogodbo oz. dogovorom izrecno prepovedujejo vsakršne neodvisne raziskave, ki bi lahko potencialno ovrgle njihove trditve o GSO neškodljivosti brez stranskih učinkov. Prepovedane so primerjave z drugimi semeni in raziskave v smeri stranskih učinkov na okolje, živali ali ljudi. V nobeni ugledni znanstveni reviji na svetu ni mogoče najti objave nobene neodvisne raziskave. Vse raziskave, ki  na to temo objavljajo, morajo biti prej odobrene s strani samih korporacij. Takšen postopek je bil odobren s strani predsednika Busha že davnega leta 1992 in od takrat ta embargo še vedno velja; ne le za ZDA.

Nova skupina evropskih komisarjev, ki je z delom pričela februarja, na čelu in pod taktirko istega predsednika g. Barrosa, ima jasne prioritete in vizijo v kakšni skupnosti bomo živeli. V Evropi, kjer nam bo diktiral kapital in kjer bo dobiček merilo vsega, nad vsem in za vsako ceno. Tudi na račun zdravja, varstva narave in pravic ter možnosti izbire potrošnikov. Gospodje in gospe v komisiji se požvižgajo na želje in zahteve evropskih državljanov. Že marca nas je doletela vest, da sta predsednik Evropske komisije Barroso in komisar za zdravje Dalli odobrila gensko spremenjeno (GS) rastlino za gojenje – krompir “Amflora” za industrijsko rabo. Ta odločitev povzroča nesprejemljivo tveganje za naše zdravje in okolje.
Podprite s svojim podpisom spletno akcijo skupine Avaaz, da zberemo milijon podpisov za prepoved GSO, dokler ne bodo dovolj raziskana.

Uresničimo možnost državljanske pobude v okviru Lizbonske pogodbe, 8. b člen, 4. točka, da vidimo kako deluje. To bi bil zgodovinski trenutek in dogodek. Že sedaj pa je dokaj očitno, da se Lizbonska pogodba v zgolj opisanem primeru ne upošteva v najmanj spodaj navedenih členih

2. člen Lizbonske pogodbe pravi:
3. »Prizadeva si za trajnostni razvoj Evrope, ki temelji na uravnoteženi gospodarski rasti in stabilnosti cen, za visoko konkurenčno socialno tržno gospodarstvo, usmerjeno v polno zaposlenost in socialni napredek, ter za visoko raven varstva in izboljšanje kakovosti okolja.«
5. »Prispeva k miru, varnosti, trajnostnemu razvoju Zemlje,
solidarnosti in medsebojnemu spoštovanju med narodi, prosti in pravični trgovini, odpravi
revščine in varstvu človekovih pravic, predvsem pravic otrok…«

8a. člen
3. »Vsak državljan ima pravico sodelovati v demokratičnem življenju Unije. Odločitve se
sprejemajo kar najbolj odprto in v kar najtesnejši povezavi z državljani.«

8b. člen
1. Institucije dajejo državljanom in predstavniškim združenjem na ustrezen način možnost
izražanja in javne izmenjave mnenj glede vseh področij delovanja Unije.
2. Institucije vzdržujejo odprt, pregleden in reden dialog s predstavniškimi združenji in
civilno družbo.
3. Evropska komisija izvaja obsežna posvetovanja z udeleženimi stranmi, da se zagotovi
usklajenost in preglednost delovanja Unije.
4. Najmanj milijon državljanov Unije iz večjega števila držav članic lahko s svojo pobudo Evropsko komisijo pozove, da v okviru svojih pristojnosti predloži ustrezen predlog v zadevah, za katere državljani menijo, da je za izvajanje Pogodb treba sprejeti pravni akt Unije. Postopki in pogoji, potrebni za predložitev take pobude, se določijo v skladu s prvim pododstavkom člena 21 Pogodbe o delovanju Evropske unije.

Zanimivo bo videti kakšne bodo politične in pravne razlage za nemožnost spoštovanja volje državljank in državljanov. Morda pa se motim in bodo vse naše želje in pobude dosledno upoštevale ter spoštovane.

Žal tega pododstavka 21. člena nisem uspela najti, če ga kdo izbrska, naj ga da kot komentar v vednost.

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
192 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Bilo kuda, Elena in Udba svuda!

  • Drn je rekel/-la:

    @ Mefisto — Ja, temu se reče razmišljanje z lastno glavo + občutek za moralo.
    Torej s tem ni nič narobe.

    @ Elana — ob določenih navedbah (kot npr. tista, da “korporacije izrecno prepovedujejo neodvisne raziskave” ) se kljub vsemu, vedno vprašam, koliko je to res in ali je avtor dejansko preveril taka “težka dejstva”.

    lp!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Ali misliš, da si jih kar zmišljujem?
      http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14570

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Tako malo je potrebno vpreči napora v sužensko pogodbo

    • Drn je rekel/-la:

      @ Elena; čeprav te podpiram in se strinjam s tvojimi članki… vseeno rad podvomim v “resničnost” navedb.. in me veseli, da so navedbe v tvojem članku resnične (žal!).
      Kar je dejstvo več, da si ljudje, kot Mestisto niti ne zaslužijo odgovorov na njihove brezplodne komentarje - saj po njihovih komentarjih sodeč, še pridno gulijo srednješolske klopi in torej potrebujejo kvečjem - razumevanje.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ELENA je ob pomanjkanju bolj aktualnih tem, ki se jih sme lotiti, le pogrela neko svojo staro temo.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Bodija, ki je med drugim:

      - slikar
      - poznavalec sanskrta
      - organizator razstav
      - prevajalec
      - pisatelj
      - pianist
      - oče
      - …


      ..

      in, glejga, glej…

      - glasen nasprotnik GSO

      pa ravnokar mečejo na cesto iz hiše, ker je sodni proces gluh za socialna vprašanja (skrbništvo matere) in celo podpihuje nastanek novih socialnih vprašanj (s pospešenim sodnim-državnim procesom o nepremičnini in upoščasnjenim “socialnim-državnim” procesom o skrbništvu, procesom ustvarjena nova NEPOTREBNA družinska stiska).

      Geo špekulanti vdirajo v hišo. Kot zombji prihajajo… vse več jih je…

      Nato posije sonce in Hlapec Jernej gre na pošteno zasluženo pivo.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Medtem, ko se nekateri samozadovoljujete z blatenjem drugih in kretenskimi komentarji, ki bi jih lahko usmerili v produktivno pomoč, jaz pišem in tudi veliko konkretno pomagam.
      Bodi je prav gotovo eden izmed teh. Ne zdi se mi primerno, da bi to pomoč razglašala kot samohvalo.

    • Mar je rekel/-la:

      Me prav zanima kaj Blaž Babič zdajle počne, ko mu mečejo prijatelja na cesto.
      Mu mogoče nudi fizično pomoč pri selitvi, ali sedi na toplem pred računalnikom in misli kako pomaga? Pri tem pa pričakuje, da ima Elena čarobno palčko!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      SEM – Si
      STRANKA ENAKIH MOŽNOSTI SLOVENIJE
      ________________________________________________________________
      Dunajska 184a 1000 Ljubljana info@sem-si.si http://www.sem-si.si

      Ljubljana, 6.4.2010

      Dr. Ivan Svetlik, minister za delo
      Osebno v roke urgenca!
      Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
      Kotnikova 5
      1000 Ljubljana

      ZADEVA: Ponovna pobuda za izvedbo neodvisnega inšpekcijskega nadzora.

      Spoštovani g. dr. Ivan Svetlik, minister za delo,

      na podlagi vašega dopisa št. 12007-10/2009/18 z dne 10.3.2010 ter pojasnila socialne inšpekcije Inšpektorata za delo vašega ministrstva, ki nas je obvestila z dopisom št. 06185-18/2010 z dne 9.3.2010, da ne bo izvedla izredni inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo Ljubljana Vič-Rudnik v zadevi Bibiana Kiar Meško, se obračamo na vas s pobudo za nujno ukrepanje za izvedbo predlaganega neodvisnega inšpekcijskega nadzora in, da v zadevi Bibiana Kiar Meško Vlada RS imenuje neodvisno komisijo za ugotovitev stanja in preučitev celotne zadeve s predlogi za ukrepanje. V sami zadevi gre tudi sume morebitnih kaznivih dejanj ter povzročitve velike materialne in moralne škode Bogdana Kristoferju Mešku in njegovi družini.

      U t e m e l j i t e v:

      Podrobno smo preučili oba dopisa tako ministrstva kot socialne inšpekcije in menimo, da gre v vsej zgodbi za dosti širšo dimenzijo problema, kot zgolj in izključno pojasnjevanje ter sklicevanje na zagotovitev varovanja pravic osebi, ki ji je bilo odvzeta poslovna sposobnost in dodeljeno začasno skrbništvo in sklicevanje na še nezaključene pravne postopke, ki jih je sprožil Bogdan Kristofer Meško.

      Prav tu gre za srž problema, saj je začasna skrbnica v sodelovanju s Centrom za socialno delo Ljubljana-Vič-Rudnik namesto zaščite premoženja, poskrbela za razprodajo vsega premoženja ter na ta način tudi ogrozila pravice osebe, ki ji je bila odvzeta poslovna sposobnost. In to celo s podcenjeno razprodajo premoženja in neracionalnim trošenjem tega premoženja doma in v tujini. Logično se postavi vprašanje, kaj se bo zgodilo z Bibiano Kiar Meško, ko bodo finančna sredstva prodanega premoženja usahnila, kdo bo takrat skrbel za korist njenih pravic. Se zna zgoditi takrat preobrat in bo ponujeno skrbništvo Bogadanu Kristoferju Mešku?

      Zaradi vsega v preteklosti že navedenega je posledično ogrožena tudi družina Bogdana Kristoferja Meška, ki je sicer po svojih najboljših močeh sprožila ustrezne pravne postopke, ki še niso končani ter podala v preteklosti tudi pobude za izredni inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo Ljubljana Vič-Rudnik in nad Socialno varstvenim zavodom Vitadom, PE Dom starejših Bor Črni Vrh ter naknadno še eno pobudo za izredni inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo Ljubljana Vič-Rudnik v zadevi molka na podan ugovor, ker po njegovem mnenju center ni sprožil sodnih postopkov za zavarovanje premoženja osebe, ki je pod skrbništvom.

      Socialna inšpekcija je sicer izvajala določena nadzorna dejanja pred uvedbo inšpekcijskega nadzora nad delom Centra za socialno delo Ljubljana ter pobudnika seznanjala z določenimi postopki, predpisi ter tudi z razlogi zakaj je bila njegova pobuda za začasno skrbništvo zavrnjena.

      Pri vsem skupaj smo začudeni, da se Socialna inšpekcija izogiba izrednemu nadzoru nad delom Centra za socialno delo Ljubljana Vič-Rudnik. Če so vse zadeve bile izpeljane strokovno in zakonito, bi to bil verjetno najmanjši problem, toda dejstvo je, da posledično zaradi vseh dogajanj grozi družini Bogdana Kristoferja Meška prisilna izselitev iz hiše, ki je bila prodana v sumljivih okoliščinah oziroma s sumom na več kaznivih dejanj zaradi goljufije, zlorabe skrbništva, korupcije ipd. Zakonska partnerja z dvemi mladoletnimi hčerkama morajo torej na cesto in začudeni smo, da, ko se toliko govori o zaščiti družine in mladoletnih otrok to nikogar od pristojnih institucij ne zanima posebej.

      Ker smo seznanjeni, da naj bi omenjena kupca hiše na Ziherlovi 22, 1000 Ljubljana, kupila v podobnih sumljivih okoliščinah v preteklosti že približno 12 hiš na podoben način, smo opravičeno zaskrbljeni, da je problem širše in sistemske narave, saj gre za prepletanje in pokrivanje poslovnih interesov s socialno varstvenimi postopki.

      V kolikor se zadeva ne bo premaknila z mrtve točke bomo tudi sami prisiljeni sprožiti določene postopke za zaščito socialno ogrožene družine ter zadevo internacionalizirati.

      Elena Pečarič, predsednica SEM-Si

      V vednost:
      - ga. Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve, Štefanova 2, 1000 Ljubljana
      - g. Aleš Zalar, minister za pravosodje, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana
      - ga. dr. Zdenka Travnik-Čebašek, Varuhinja človekovih pravic, Dunajska 56, 1000 Ljubljana
      - g. Drago Kos, Komisija za preprečevanje korupcije, Dunajska 56, 1000 Ljubljana
      - ga. Majda Potrata, Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti v DZ RS, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana
      - ga. Andreja Meglič-Černak, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana
      - g. Bogdan Kristofer Meško, Ziherlova 22, 1000 Ljubljana

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      g. Peter Stefanovski
      Socialna inšpekcija
      Parmova 33
      1000 Ljubljana

      in
      MDDSZ
      Direktorat za družino
      Kotnikova 5,
      1000 Ljubljana
      Ljubljana, 26. 2. 2010

      Zadeva: odgovor na vaš dopis 12007 – 10/2009/14 z dne 4. 2. 2010
      Spoštovani!

      Na našo stranko se je obrnil državljan, potem ko je brezuspešno pošiljal svoje prošnje z zahtevo po pojasnilu na različne institucije v RS. Njegova je še ena tiste vrste neverjetnih zgodb, ko žrtve in njihove sorodnike država in pristojne institucije prepustijo toku dogodkov ali pa celo poskrbijo, da se kolesa in mlini zavrtijo v njihovo škodo, namesto da bi jih pristojne institucije v skladu z zakonodajo, etičnimi kodeksi in drugimi veljavnimi predpisi ščitile in varovale. V našem dopisu smo želeli le jasne in načelne odgovore, ki pa jih v vašem odgovoru niste dali. Zakone, ki jih navajate, tudi sami poznamo in si jih lahko preberemo. Ponovno vam pišemo, ker želimo odgovore in morda tudi poizvedbo glede primera. Ne iščemo in ne želimo nobenih podatkov, ki so varovani z zakonom, ampak le odgovore za primer, ki je eden, morda pa jih je še več ali celo veliko podobnih. Vse to bi kazalo na sistemsko diskriminacijo, kakršne želi naša stranka odpravljati in se proti njim boriti. Verjamemo, da je to tudi vaša naloga in dolžnost, zato pričakujemo jasnejši odgovor.

      Kako je s časovno omejitvijo začasnega skrbništva?
      Ali je zakonsko ta omejitev določena in za kakšno obdobje?
      Kakšni so strokovni razlogi, da je se iz postopka izbire začasnega oziroma
      stalnega skrbnika izločilo sina, ki je izkazal pripravljenost in željo, da mater
      obdrži v domačem okolju?
      V nasprotnem primeru bomo zadevo javno obelodanili, s privolitvijo oškodovane stranke.

      Elena Pečarič
      Predsednica stranke Sem-si

      V vednost:
      - g. Ivan Svetlik, MDDSZ, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana
      - Urad varuhinje za človekove pravice
      - Policijska postaja Ljubljana-Center
      - CSD Vič

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Stranka enakihmožnosti se bo kmalu preimenovala v instant Stranko izgubljenih in zamujenih možnosti.

    • Forestina je rekel/-la:

      Mefisto oportunist

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Premisli moj odgovor na prejšnje topicu.

    • Dasa je rekel/-la:

      Kdo hudiča je ta Bodi, koji faktor?

    • Dasa je rekel/-la:

      Kva z njim dogaja?
      Ne štekam…

    • hendy je rekel/-la:

      MEFISTO pusti se presenetit!

    • krik je rekel/-la:

      o čem pa bi ti pisal?
      sigurno o tvojem idolu Ivanu Janši

  • Volk je rekel/-la:

    Uničl bomo človeštvo, planet si bo opomogu.

  • Fak je rekel/-la:

    Kako naj imam ekološko pridelano hrano, če pa mi bodo vso zemljo zastrupil? Vse samo zaradi požrešnežev na denar!

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Obstaja potencialen odgovor na gsrastl., kaj če je zda prodajala dolg kitajski za te raziskave

  • ZUC je rekel/-la:

    Sem se podpisal, samo dvomim, da bo to kaj pomagal! To so lažna upanja.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Daj maili, da zbereš advokate, ki so prebral argimentacijo v pravu in ekonomsko analizo prava, da naredimo ekipo za HTTP://CCRUNCH.WEBS.COM

    • krik je rekel/-la:

      tud jast sem oddal svoj podpis

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Milijon podpisov proti GSO!: Dolgoročni učinki GSO na človeka, živali in okolje še vedno niso znani, ker se sploh … http://bit.ly/cv2ZM5 [...]

  • gel je rekel/-la:

    Proti GSO je vsak normalen zemljan! Potem pa se sprašujem koliko je teh normalnih zemljanov? Ali nam je res popolnoma vseeno za naše zanamce?

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      pROBLEM JE V ZAUPANJU. Če kitajci financirajo raziskave, za kakšne razmere?

  • kekola je rekel/-la:

    GSO je velik problem, tale mefisto bolj spominja na kakšno udbo kot kdorkoli drug ker če ne napiše kaj pljuvalnega ne dobi zastonj piva in se z imenom izda

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Daj reč men: jest ne vem, ampak se mi zdi, da se je v RS zamenal tok udb, da so name pozabl. Pa veze celga sveta, pa ste mel hudo demonstracijo. Ponovitev Desert Storm, ali 70kmDubrovnik.

  • Kaka je rekel/-la:

    Le kaj delajo naši znanstveniki, da se ne oglašajo na tako pomembni temi kot je GSO! Zdaj je zadnji čas, da pokažejo kaj so se učili in naučili.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Pri GSO pogledaš reference testov in prilagoditev, ter posledično iz uspeha vidiš, kje v geo politiki boš nekaj naredil.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Gensko pridelana hrana, je izhod , da preživi miljarda in pol KITAJCEV, skoraj ravno tiliko INDIJCEV in še vsi ostali ! PRI nas pa VSLED “dobro” vodene kmetiske politike, ter pozidave najboljših zemljišč, SLOVENCI pridelamo doma še samo cca 40% svoje hrane !
    Poleg vseh nadlog, je sonce že na polovici svoje moči, delovanja, predno se sesuje samo vase, to so pravi, zaskrbljujoči, dolgoročni pogledi naše zaskrbljene Pečaričke !

  • Okapi je rekel/-la:

    Trditev, da korporacije prepovedujejo neodvisne raziskave, je DEBELA LAŽ.
    Trditev, da dolgoročni učinki niso znani, je DEBELA LAŽ.

    Sladkorni bolniki že 30 let uporabljajo inzulin iz gensko spremenjenih organizmov. Mogoče tudi Elena Pečarič jemlje katero od številnih zdravil, narejenih s pomočjo gensko spremenjenih mikroorganizmov. Milijoni bolnikov po vsem svetu se za svoje življenje lahko zahvalijo GSO, in korporacijam, ki so te GSO naredile.

    Gensko spremenjene poljščine pridelujejo že 15 let. Odkrili niso še nobenega neželenega učinka.

    Eleno Pečarič bo verjetno šokiral podatek, da, tako kot vsi drugi, tudi ona že vrsto let je mlečne izdelke, čokolado, sladoled in še celo vrsto drugih prehrambenih izdelkov, ki so narejeni s pomočjo gensko spremenjenih mikroorganizmov, oziroma so v njih dodatki (sladila, vitamini …), narejeni s pomočjo gensko spremenjenih mikroorganizmov.

    Elena Pečarič morda misli dobro, a ker ne razume genetike, narave in sodobne tehnologije, dela veliko škodo.

    O.

    • Zbik je rekel/-la:

      Hvala O!
      Tako je, kot si povedal!

    • Forestina je rekel/-la:

      Okapi laže.

    • jurij je rekel/-la:

      joj, končno en normalen komentar! hvala Okapi.
      GSO so tvegani predvsem zaradi morebitnih mutacij ter spontanega širjenja in križanja.
      Za jest pa ni problem, jaz bi kuj eno ovco Dolly in skledo mutiranega pomfija iz marsa snedu.

      srat me prime ob takih člankih, v katerih se neki klobasa in straši ljudi.

    • Dasa je rekel/-la:

      problem je mnogo širši in resnejši kot dodatki hrane

    • hendy je rekel/-la:

      Okapi, bomo vidl!

  • kreni je rekel/-la:

    Šuštaršič, Jakovljević, Jerič, Korošec, Bajt, Žučko, Kušar, Jenko, Ređepović, Ahčan, Vinšek, Benkovič, Radovanović, Brumnić …

    Keri od tega dream invalid teama je Mefisto?

  • lepa je rekel/-la:

    Pa ne pozab na Uršiča, Frangeža, Šproharja, Jagodica,

  • Kakalin je rekel/-la:

    Komata poslušte predn bo prepozn!

  • Hrošč je rekel/-la:

    Vsi bomo pocrkal zarad norcev!

  • mala je rekel/-la:

    Ne razumem zakaj hitimo z GSO, če še ne vemo kaj nam to prinaša oz. odnaša.

    • Forestina je rekel/-la:

      Ker ne rabiš orožja, če kontroliraš hrano. Stvar je tako resna, da bolj resna ne more biti.

      Vojna za hrano bo vojna z največ miljardami mrtvih.

      Smo na začetku. Suvereno pravica do biodiverzitete.

  • jurij je rekel/-la:

    neumen članek, brezzvezno nakladanje brez vsakih virov… žalostno, ampak to sem tudi pričakoval. Spoštovana Elena Pečarič, zakaj ne pišete raje o osebni asistenci in stvareh, o katerih kaj veste?

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      …no, no

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Vabilo na javni posvet glede Zakona o osebni asistenci

      Zakon o osebni asistenci je v javni obravnavi in ob tej priložnosti želimo sprožiti širšo in poglobljeno razpravo o ustreznosti predlaganih vsebinskih rešitev in predlogih za dopolnitev ter izboljšave.

      Vabljeni v torek, 20.4.2010, ob 11h dvorana M1, v Cankarjevem domu.

      Udeleženci posveta;
      Predstavnik Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve
      Boštjan Vernik Šetinc, pravnik
      Prof. Dr. Darja Zaviršek, Fakulteta za socialno delo
      Predstavnik Zveze za cerebralno paralizo Slovenije
      Uporabniki programa Neodvisno življenje hendikepiranih
      Predstavniki YHD- Društva za teorijo in kulturo hendikepa

      Na posvet bomo vabili vse invalidske organizacije, predstavnike poslanskih skupin, vlade in drugo zainteresirano javnost ter medije.

      Vljudno vabljeni!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Spoštovani Jurij
      zakaj vi ne molčite, če nimate kaj povedati ?

    • sesalec je rekel/-la:

      Ta pa vam daje vetra

    • hendy je rekel/-la:

      Ti si jurij nor! Kva mislš, da se mi sam z nami ukvarjamo? Kaj mislš, da mormo žvet kot invalidi?

    • jurij je rekel/-la:

      ni se ti treba sam s sabo ukvarjat, sam če hočeš pametovat o genetiki, bo treba malo študirat in debele knjige brat, ne pa sam teorije zarote za telebane na youtubu gledat…

  • Dasa je rekel/-la:

    Komat je car!

    • sesalec je rekel/-la:

      pa ja?

    • Forestina je rekel/-la:

      Seveda je, in tako kot Breclja bi ga morala varovati Sova, ker je v njenem nacionalnem interesu.

    • Forestina je rekel/-la:

      Ljudje, ki so pomembni za našo prihodnost bi morali biti varovani, ker korporacije sekajo glave, ki Mislijo.

      Tako kot ne verjamem v naključja v filipinski filmski sferi. A ste zadovoljni z odkritji filipinske policije? Slovenske? Roparji a? Jaz res ne verjamem.

      Nekateri ljudje so pomembni, nekateri pa že kot mladi kažejo neko neuklonljivo moč in zdaj so tudi ti potenciali na spiskih za odstrel.

      V novih časih ne čakajo niti da do konca odrastejo, ko Matrica zazna neuklonljivi um pošlje črnega psa.

      In ta zna biti, naključni ropar, narkoman, pač nekdo, ki mu dodelijo vlogo v scenariju. Najdejo nekoga na dnu, da ga uporabijo za svoje zločine.

      Če bi bil jaz močan bi te ljudi varoval z vojaki, ker je treba, da vam ne bo žal ko se nihče več ne bo upal boriti za vaše otroke.

      Ali pač raje računate na to, da ste dovolj visoko v mreži. Piramidi.

  • hendy je rekel/-la:

    Že tko sem kripl, zdj bom pa še zastruplen!

  • luka je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=JaF-fq2Zn7I&feature=player_embedded

    Od 4:30 naprej se splača pogledat, kakšno minutko, ko Billy govori o redukciji populacije.

    Čuden je predvsem medijski molk!

  • krik je rekel/-la:

    res se o tem premalo govori

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.otherworldsarepossible.org/

    http://www.naomiklein.org/articles/2010/04/business-disaster-wheres-haiti-bound-money-going

    Domačini na haitiju so se celo ero upirali ameriškim piščancem in še sedaj zahtevajo suvereno pravico do reje domačih piščancev.

    Lačni, revni, stalno v šok doktrini, a klorirani piščanci so jim odvratni,ti ki jim jih vsiljuje bela hiša kar čakajo na napad na haitijsko prehrambeno verigo, čiken invejderji.

  • Forestina je rekel/-la:

    “This is not ultimately a battle about food and farming. It is about the survival of all of us.”

    http://www.otherworldsarepossible.org/food-sovereignty

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    http://www.ecotippingpoints.org/photo-video.html

    See EcoTipping Point Photos from Around the World

  • Kooperativc je rekel/-la:

    Ko že tolk govorite bom pa še jaz enkrat ponovil… GSO hrano se da enako prebavit kot ostalo hrano … toda
    1.) Ene rastline so prisilili, da kar same proizvajajo pesticide… Prej so bili samo pošpricani po površju ???
    2.) Rastline se patentira in kmet bo moral plačevati za patente ??? (posredno seveda vsi potrošniki - ovce)
    3.) GSO se proizvaja v paru z zaščitnimi sredstvi, ki so tudi patentirana in tako se ustvarja monopol.

    Torej v glavnem se gre tu za denar in za prehransko neodvisnost - Cilj vsakega kapitalista pa je, da ta denar porabi za jačanje monopola.

    • Zbik je rekel/-la:

      Krasno, Kooperativec!
      Navajaš tri razloge proti kapitalističnemu produkcijskemu načinu, niti enega pa proti GSO. Precej drugače od “argumentov”, ki jih na veliko tulijo (večinoma neupravičeno) ideološki nasprotniki GSO. Vidi se, kako je ekologija opij ljudstva, Elena et consortes pa “unlikely pusher” te nove droge.

      Ni lepše je omame, kot je samozaslepitev. Ojdip je vedel!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Zbik, dolgočasni ste že, plačanci. Dokler ne pridete na plano, kar se mene tiče nimate nikakršne kredibilnosti. Kaj šele, da bi razglašali svoje ne-znanje. Si požrl kakšno strokovno knjigico preveč, pa ti ego ne da več dihat? Saj veš, da potrebujemo celovit pristop k reševanju človeških problemov in ne le tako sramotno ozkega, kot ga ponujaš ti in tvoji plačani somišljeniki.

      GSO se tudi NE prebavlja enako, kot naravna. Ampak o tem raziskav še ni moglo biti, kajne. Boste najprej vrgli ljudem na krožnike, potem pa kar bo pa bo.

    • Zbik je rekel/-la:

      Prijetno sanjaj še naprej, Blaž. Mamica je srečna.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Glej tam, vnuček ti maha s tretjo roko in na zemljici, ki si mu jo zapustil stoji trdno z vsemi štirimi!

    • Q_ je rekel/-la:

      @ Zbik,

      če odštejemo problematičnost patentiranja živih bitij, ostaja en cel kup potencialnih nevarnosti, o katerih ne vemo nič.

      Ker nove genske raziskave v precejšnji meri zavračajo genski determinizem, kot smo ga bili navajeni dosedaj, je razlogov za previdnost še toliko več. V tem trenutku nima nikakršnega smisla uvajati GMO poljščine, ki prinašajo dvomljive prednosti pred običajno žlahtnenimi sortami, hkrati pa je njihov dolgoročni učinek premalo oz. skoraj ni raziskan.
      Večina raziskav poteka v navezi z biotech industrijo. Podobno kot pri farmacevtski industriji je njihova zagotovila o varnosti potrebno jemati z dobršnjo mero skepse.

      Sicer pa na svetu ni problem absolutna količina pridelane hrane, resničen problem je distribucija le-te.

    • Zbik je rekel/-la:

      Q_!
      Skepsa je čisto na mestu, apriorno odklanjanje, laganje in butaste peticije pa ne.

      Zelo politično nekoretkno ti bom napisal: “PAY MORE TAXES!”

      Biotehnologijo je treba podpreti z javnimi sredstvi in temeljnim izobraževanjem , ne pa puščati, da se prebija pretežno skozi tržne niše ob hkratnem nasprotovanju laičnih fobičnih združenj.

      Kar se nevarnosti tiče: največja nevarnost je vera v zlitje z Naravo. Narava je nekaj povsem kontingentnega: deluje slepo, brez uma in brez etike. Človek tega ne more in ne sme.

    • Q_ je rekel/-la:

      Se večinoma strinjam.

    • Okapi je rekel/-la:

      @Kooperativec
      1 - tisti pesticid za človeka ni nevaren. Gre za proizvod ene bakterije in ga, ker je naraven in neškodljiv za ljudi, že dolgo uporabljajo eko- in organski pridelovalci. To, da je v rastlini, je še dodatno koristno, ker tako škoduje samo tistim žuželkam, ki rastlino jedo, ne pa tudi vsem drugim, ki samo naključno pridejo mimo.
      2 - kmetov nikjer nihče ne sili, da kupujejo ta semena. Oni jih kupujejo, ker se jim to splača. Sicer pa, če ne veš, kmetje večinoma vsako leto kupujejo tudi čisto klasična semena, ker je to ceneje, kot če bi morali skladiščiti del pridelka za naslednjo sezono.
      3 - kot rečeno, če se kmetu ne splača, potem prideluje kaj drugega. Poleg tega patenti trajajo samo 20 let in herbicid Roundup, ki se uporablja v navezi z RoundupReady poljščinami, ni več zaščiten in “generike” dela cel kup proizvajalcev, tako da ni prav nobenega monopola.

      Skratka, nič od tega, kar si naštel, ni res.

      @Q
      Z genskim determinizmom ni nič narobe, kar potrjujejo tisočletja umetnega izbora in tisoči sort in pasem domačih rastlin in živali, ki imajo povsem determinirane lastnosti.

      Prednosti pa tudi niso prav nič dvomljive, ampak povsem otipljive. Kmetje, ki pridelujejo GSO, na lažji način zaslužijo več. Poleg tega je zemlja manj obremenjena, ker je potrebno manj škropljenj (to pomeni tudi manj porabljene vode, pa manj porabljenega goriva za traktorje, manj dela …), manjša je tudi škoda za okolje in živali, ker so naravni insekticidi (Bt in drugi) manj škodljivi od kemičnih.

      In še tole - nihče ne trdi, da bodo GSO reševali lakoto v Afriki. GSO so pač na sodoben način narejene poljščine, ki omogočajo cenejšo pridelavo hrane in manj obremenjujejo okolje od klasičnih sort. Skratka, dovolj koristi, da jih prideluje na milijone malih kmetov po vsem svetu, na žalost pa v Evropi zaradi takšnih, kot je Elena Pečarič, nismo deležni koristi, ki jih omogoča napredna tehnologija. Živel srednji vek.

      Skratka, prednosti GSO so resnične in otipljive, vse očitane slabosti pa so kot bavbav, znotraj so votle, okoli jih pa nič ni. Vernikov, kakršna sta tule Elena Pečarič in Blaž Babič, zdravorazumski argumenti in dejstva sicer ne bodo prepričali, in tudi ne pričakujem, da bi jih (ker vernikov v karkoli pač ni mogoče na tak način prepričati), morda pa bo kakšen naključen bralec vendarle spoznal, da je podpisovanje takšnih peticij velika zabloda.

      O

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Mnenj tistih, ki si ne upate podpisati (ker ste pregloboko zabredli, tako ali drugače), pač ne gre brati brez zrele distance.

      Ko bom vedel več o ozadju nekega Okapija ali Zbika bo mogoče sploh razumeti, kaj žene te profitneže v tipkanje.

      Recimo… hm… denar?

      http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=ahZvmUmNM9Z8&refer=redirectoldpage

      Ah, ne, njim gre za “prehraniti vse prebivalstvo”. Kot rečeno, najprej se izluščite iz senc, duše črne, potem šele gremo naprej v razpravo. Do sedaj smo povedali že dosti in vsakič ste se na Vest usuli PR plačanci.

    • Okapi je rekel/-la:

      >potem šele gremo naprej v razpravo.

      Blaž, vsakršna razprava z indoktriniranimi verniki, kakršna sta z Eleno, ki so na svojo nevednost za povrhu očitno še ponosni, je povsem brezplodna. Moje besede niso bile namenjene vama, ampak vsem tistim, ki znajo misliti s svojo glavo in znajo ločit dejstva in utemeljene argumente od otrobov, ki jih vežete nasprotniki GSO.

      O.

    • Kooperativc je rekel/-la:

      Zbirk,

      tudi kapitalisti so se borili in se še borijo (Venezuela, Kuba,…) proti komunistom z vsemi sredstvi … tudi ideološko. Samo poglej nekatere filme na POP TV, kjer sploh ne morjo skrit, da jih je plačala vojska za lastno propagando. itd… itd… Ampak avtohtone vrste so bogatstvo Slovenije. … Samo poglej kakšne so cene Pirine moke ali vina Zelen. Na žalost je cela Slovenija malček v primerjavi z multinacionalno propagando za “poceni” njihovo GSO moko in bomo težko izpodrinili njihovo GSO žito, ko pa bodo naša polja okužena, bomo pridelovali in prodajali samo še njihovo žito pod patentno zaščito. Tako bomo postali “prostovoljni” sužnji njihove tehnologije oz. začne se nov cikel osvobajanja izpod vladavine neokolonialistov. (Boš razumel, ko bodo razlike med njimi in nami (vsaj za večino) postale nepremostljive in se bo tvoja hčerka morala prodajati za denar, da plača šolnino tvojemu vnuku …)

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Seveda Okapi, naj sami presodijo, komu verjeti.

      Modelu, ki si ne upa predstaviti z imenom in priimkom ali modelu, ki brez težav podpisano zagovarja svoja stališča.

    • Zbik je rekel/-la:

      Blažek, Blažek, zagrešil boš umor z izzivanjem histeričnega smeha. Če nisi sposoben ugotoviti, kdo je Okapi od nekdaj bil in je, potem ne moreš pričakovati, da ti bodo pismeni verjeli.

      Pa ne bom umrl jaz, ne boj se, jaz se zgolj režim. Za Okapija se pa res bojim.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      ad personam vs. ad argumentum

      Jaz sem navajal povezave in tudi drugi ljudje na tej strani so navajali povezave, ki kažejo na popolno zavajanje s strani Monsanta, Syngente in ostalih pridobitnikov DENARJA.

      Le razumski omejenci se spravljajo na poimensko izpostavljene in hkrati v prid svojih tez ne navedejo ničesar.

      Pa srečno pri mešanju megle… verjetno bo res tako:

      Shoppers “will buy the cheaper product, even if it’s genetically modified,” said Braendle, who helps manage $44 billion and owns shares of Bayer. “They might still tell you they’re opposed” to GM food.

      Saj imate podkupljene znanstvenike na svoji strani, politike že davno, PR in mediji pa bodo tudi “osmislili” GSO v pravi luči.

      Rabite samo še bulmastife…

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Zbik in Okapi, Sta brez argumentov in še zelo omejena v svojem razmišljanju!
      Kaj čmo tudi za vaju velja podobno kot za Mefista…Gobec, gobec, gobec brez jajc, takih moških je čedalje več. Bo tudi to posledica pesticidov in GSO dodatkov; potem vam pa tako buta ven skozi psiho.

      SEMENA UNIČENJA - PRIKRIT NAČRT GENSKEGA SPREMINJANJA
      Avtor: F. William Engdahl

      Cena z DDV: 18,88 €

      Opis:
      EAN: 9789616282505
      ISBN: 978-961-6282-50-5
      Vezava: Mehka
      Format: 13,5 x 21 cm
      Obseg: 345 str.
      Leto izdaje: 2008
      Založba: Založba Mavrica

      Opis vsebine:
      “Nadzoruj hrano in nadzoroval boš ljudi.”

      To ni neka navadna knjiga o nevarnostih gensko spremenjenih organizmov. Engdahl bralca popelje na hodnike moči, v ozadje znanstvenih laboratorijev in za zapahnjena vrata uprav v velikih korporacijah.

      Avtor razkriva svet političnih intrig, ki ga žene sla po dobičku, svet vladne prisile in pokvarjenosti, v katerem je gensko spreminjanje organizmov in patentiranje življenjskih oblik namenjeno pridobivanju nadzora nad svetovno prozvodnjo hrane.

      Knjiga vam bo odprla oči, je obvezno branje za vse, ki jim je kaj za pravičnost in mir na svetu.

      F. Willima Engdahl je vodilni analitik nove svetovne ureditve, avtor svetovne uspešnice o nafti in geopolitiki, A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order. Njegova dela so prevedena v 15 jezikov.

      “Če hočete ugotoviti, zakaj biotehniške družbe vztrajajo pri širjenju GS semen po vsem svetu, morate prebrati to skrbno napisano knjigo. Spoznali boste, kako hočejo te družbe doseči nadzor nad vsem človeštvom in zakaj se moramo temu upreti … ” - Marijan Jošt, profesor genetike, Križevci, Hrvatska

      “V Engdahlovi viziji sveta je najbolj zastrašujoče to, da je tako resnična. V novi dobi ‘prostih trgov’ je vse - znanost, trgovina, kmetijstvo in celo semena - postalo orožje v rokah baronov iz le nekaj svetovnih korporacij ter njihovih političnih zaveznikov.” - Dr. Arpad Pusztai, biokemik, nekdanji sodelavec Inštituta Rowett na Škotskem.

      Ključne besede:
      F. William Engdahl, ekologija, gensko spremenjena hrana, gensko spremenjeni organizmi, gensko spremenjena semena, kemični bojevniki, kmetijstvo, pesticidi, vojna proti naravi, tehnološka orožja, zemlja, varstvo okolja, politične, intrige

    • jurij je rekel/-la:

      tukaj pa res ne morem več brat, vse kar je prav. zdaj ste se spravili na Okapija, ker se ni podpisal, da bi lahko na podlagi tega ocenjevali njegove izjave, ki so… pametne, za razliko od vaših. in je brez jajc, zakaj že? jaz mislim, da ma jaka muda, da se mu sploh da pojasnjevat ljudem, ki itak že vse vejo, ker imajo dostop do interneta in slabo znanje angleščine… beda

    • Okapi je rekel/-la:

      Tule je vse lepo razloženo, na nivoju, ki bi ga morali razumeti tudi družboslovci, seveda pa ne tudi tisti, ki jim verska zaslepljenost onemogoča trezno razmišljanje, tako da Elena in Blaž, vama se ni potrebno trudit, ne z branjem, ne s komentiranjem.

      http://www.mladina.si/tednik/200813/clanek/sve–gensko_spremenjeni_organizmi-nikolaj_pecenko/

      O.

    • Q_ je rekel/-la:

      “In še tole - nihče ne trdi, da bodo GSO reševali lakoto v Afriki. ”

      ….natančno to trdijo biotech korporacije oziroma še več. Na ta način bi odpravile lakoto na vsem svetu.

      … no, sočasno bi si podredile proizvodni postopek v celoti. Tudi to so njihove lastne izjave.

      Masters of the food chain.

    • Okapi je rekel/-la:

      >natančno to trdijo biotech korporacije

      No, Q., zdaj pa lepu gugl v roke in citiraj Monsanto, kje trdijo, da so gensko spremenjene poljščine rešitev lakote v Afriki.

  • daša je rekel/-la:

    tako pa je, če vladajo kriminalci.

  • Q_ je rekel/-la:

    …v razmislek:

    Monsanto Under Investigation by Seven US States

    * By Ken Roseboro, ed.
    The Organic and Non-GMO Report, April 2010

    At least seven US state attorneys general are investigating whether Monsanto Company has abused its market power to lock out competitors and raise prices on seed. Iowa, Illinois, Ohio, Texas, Virginia, and two other unidentified states are in a working group to investigate the biotech giant.

  • Forestina je rekel/-la:

    še mal do 445. 000 :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Tretjina Evropejcev in skoraj polovica Slovencev ni še nikoli slišala za pojem biotske raznovrstnosti, je pokazala javnomnenjska raziskava Eurobarometer, ki jo je predstavila Evropska komisija.

    http://www.siol.net/eu/novice/2010/04/stevilni_evropejci_ne_razumejo_pomena_biotske_raznovrstnosti.aspx

    • Okapi je rekel/-la:

      Ja, tretjina Evropejcev po raziskavi Evrobarometra tudi misli, da so geni samo v gensko spremenjenih organizmih, v drugih pa jih ni. To samo dokazuje porazno neizobraženost, katere posledica je strah pred GSO.

      O.

    • Q_ je rekel/-la:

      Se popolnoma strinjam, da večina ljudi bolj malo ve o čemerkoli. Vendar se prav nihče ne potrudi, da bi jih osvestil, torej razložil npr. kaj genetika sploh je, kaj je žlahtnenje, kaj vstavljanje tujerodnega gena in kako takšno vstavljanje sploh poteka.
      Še manj jim je kdo razložil, kakšne posledice nosi s seboj patentno in avtorsko pravo. Še manj, kako se je je v zadnjem desetletju skoncentrirala moč manj kot 10 podjetij z biotech področja.
      Javne debate zato niso namenjene razumevanju, temveč delitvi na te ali one vernike.
      Korporacije meljejo mimo nas, javnost ima vpogled v zakonodajne odločitve šele aposteriorno, torej takrat, ko so te že zdavnaj sprejete.

    • Okapi je rekel/-la:

      Zgoraj sem dal link na članek v Mladini, tule bom dal pa še na enega podobnega. Tako da ni čisto res, da se nihče ne potrudi, je pa res, da bi bilo takih lahko več in da bi se o tem morali učiti že v šoli.

      http://www.modrijan.si/gradivo/solnica/datoteke/6053319astra18a24.pdf

      O.

    • Kooperativc je rekel/-la:

      Hvala za ta link. Okapi. Članek pa v ničemer ne zanika to kar se tu trdi. Postavlja se le na določeno pozicijo zaradi objektivnosti. Moram pa reči, da imam tudi jaz določene pomisleke v boju proti GSO. Nekatere rastline so na plantažah v afriki res odporne proti suši, a jih ne morejo izvažati v EU zaradi tu znanega anti GSO stališča, s čemer se EU trg bori proti svetovni konkurenci. A tu spet naletimo na prefinjeno taktiko multinacionalk, ki pod krinko boja proti EU protekcionizmu uveljavlja lastne monopole. Naj hrano raje razdeljujejo po afriki, da ne bo pomoč romala iz EU z avionom v kantejnerju… razmerje vrednost pomoči : stroškom pridelave v afriki = 1 : 100 … To pomeni da bi za pomoč ene tone žita iz Evrope, lahko v Afriki pridelali (kupili) 100 ton žita, a to je že druga zgodba.

      In zakaj se multinacionalke ne odpovedo etično spornim patentom na vzgojene posebne GSO vrste, hibride in navadna semena? Potem bi bila razprava veliko bolj argumentirana in veliko manj čustvena.

      Tudi sem slišal za seme solate, ki ga Slovenija uvaža in seveda tega semena nihče ne sme pridelovati in prodajati v SLO, je pa dejansko to avtohtona slovenska solata in nekateri kmetje imajo še svojo originalno seme - a lahko se zgodi, da bodo obdolženi za krajo, če ga bodo prodajali. Se ti zdi to prav?

    • Okapi je rekel/-la:

      Kooperativc, firme se ne morejo odpovedati patentom, ker se jim potem ne bo splačalo vlagati v razvoj. A misliš, da bi se komu splačalo 10 let razvijati novo sorto koruze, ki bi jo potem lahko vsak prodajal?

      Po drugi strani je patentna zakonodaja stvar vsake države posebej. V Argentini na primer patenti za GSO ne veljajo in kmetje lahko mirno pridelujejo GSO, ne da bi komurkoli kaj plačali. Manjši zajeb takšne politike je, da so se multinacionalke iz Argentine zato umaknile. Argentinski kmetje imajo zato sedaj na voljo samo stare sorte GSO, nove morajo pa švercati iz Brazilije. Zaradi tega postajajo čedalje manj konkurenčni.

      V Braziliji patenti sicer veljajo, a lahko kmet lastni pridelek GSO uporabi za lastno naslednjo setev, ne da bi moral za to komu kaj plačati. Edina omejitev je, da tega semenskega materiala ne sme prodajati drugim, ampak ga ima lahko le za lastno rabo. Se pravi, da ni odvisen od multinacionalk, kot to zmotno trdijo nasprotniki GSO. Multinacionalke se s tem strinjajo, ker vedo, da pametni in uspešni kmetje vsako leto kupujejo nove in boljše sorte, da ostajajo konkurenčni.

      Patenti so tudi razmeroma kratkotrajni. Zaščita traja samo 20 let, toliko, da se podjetjem izplača vlagati v razvoj. Prve gensko spremenjene sorte bodo zato kmalu postale javna last.

      Mimogrede, Blaž, Elena in njima podobni ne vedo, da slovenski kmetje že desetletja vsako leto sproti od multinacionalk kupujejo seme klasične hibridne koruze. Od njih so torej že sedaj “odvisni”, pa to kmetov čisto nič ne moti.

      To s solato pa si sigurno nekaj narobe slišal (oziroma si morda slišal prav, ampak te je tisti, od katerega si slišal, zavajal).

      O.

    • miro je rekel/-la:

      Multinacionalka (v Argentini je pač šlo le za eno) Monsanto se je umaknila zato, ker so izgubili tožbo proti farmerjem in državi, ko so hoteli zaračunavati patentne pravice za semena GS-soje, ki jih pa država Argentina ni dovolila registrirati. Nato so izgubili še enkrat, ko so hoteli zaračunavati patentne pravice na pridelek, se pravi hrano. Pred tem je Monsanto mastno služil s patenti na pesticid Roundup, dokler ni potekel patent.

      Posledica te argentinske avanture so požgani milijoni hektarjev tropskega gozda, 16 milijonov hektarjev (to je polovica vse obdelovalne zemlje) zasajenih z GS-sojo, zastrupljena, degradirana tla, uničenje ene tretjine vseh kmetovalcev, ki so izgubili vse in je zaradi tega prebivalstvo, ki živi pod pragom revščine naraslo na 25%.
      Zaradi tega je vlada krepko dvignila davke na izvoz soje in drugih živil, da so vsaj rahlo omilili revščino in veliki kmetovalci so postali nekonkurenčni (ne pa zato, ker ne bi mogli do novih semen). Tak agrarni model, ki zagotavlja ogromne zaslužke za peščico velekapitalistov, ne ustvarja delovnih mest, saj je vse mehanizirano, pač pa ustvarja brezposelnost in reveže.

      Iz bolnice Giuseppe Garibaldi v Rosariu poročajo, da se je na področjih, kjer so škropili poljščine z Roundupom, podvojilo število tumorjev na pljučih in trebušni slinavki, potrojilo št. tumorjev na modih in prebavnem traktu, podeseterilo !! pa na jetrih. Kakšne bodo posledice vnosa GSO hrane, pa bomo še videli…

    • miro je rekel/-la:

      Vir je tukaj, a je na žalost potrebno biti naročnik:
      http://www.newscientist.com/article/mg18224436.100-argentinas-bitter-harvest.html?page=1

    • Marko Dolinar je rekel/-la:

      @ miro
      Vsebina članka iz leta 2004 je prosto dostopna tule: http://www.grain.org/research/contamination.cfm?id=95

      V razpravo vstopam zdajle, ker sem šele danes dobil vabilo, naj podpišem peticijo (s katero se seveda ne strinjam). Vidim, da pa je Okapi že povedal tiste osnove, ki bi jih moral vedeti vsak, preden klikne na podpis.

      Mimogrede, koliko let pa bo zadoščalo spremljati (dolgoročne) učinke, da bodo nekateri verjeli, da GS rastline niso nevarne? Dobro bi bilo tudi vedeti, katere učinke vse je treba spremljati in kako naj bi bili prepričani, da so res posledica uživanja GS rastlin. Verjetno se bodo tudi čez 100 let še našli nekateri, ki bodo skeptični. (Sicer pa se tudi še danes nekateri ne vozijo z avioni, ker je to baje nevarno. Samo da letala res sem in tja strmoglavijo…)

    • Q_ je rekel/-la:

      …kar se dokazovanja tiče….

      Industrija je tista, ki mora dokazati neškodljivost in ne obratno. Tehnična suverenost znanstvene srenje je neizpodbitna. Večji problem so dolgoročna koristnost/škodljivost, še bolj pa družbene uporabe & rabe novih tehnologij.

      ..da ne bodo znanstveni umi tako suvereni, jih je dobro spomniti na en cel kup tehnologij, ki so obljubljale instant rešitve za celotno človeštvo.

      ….aja, reklamni slogan za DDT v ZDA je bil: DDT is good for you.

      Precej manj verovanjskih vzorcev, ki jih tako radi očitate nasprotnikom, bi pričakoval tudi z vaše strani.

    • Okapi je rekel/-la:

      DDT je kot sredstvo proti malaričnim komarjem ter prenašalcem drugih nevarnih bolezni (recimo tifusa) rešil na milijone človeških življenj po vsem svetu in v nasprotju s prepričanjem mnogih jih marsikje rešuje še vedno. Prav mogoče je rešil življenje tudi staršu ali staremu staršu katerega od bralcev Vesti.

      Prednosti DDT-ja so bile neprimerno večje od vse škode, ki jo je kdajkoli povzročil. Pri čemer je škoda nastala predvsem zaradi tega, ker so kmetje začeli DDT pretirano uporabljati, v nasprotju z navodili proizvajalcev. In znanstveniki so bili tisti, ki so opozorili na nevarnost, ne zeleni hipiji. Kasneje so znanstveniki izumili varnejše insekticide in v tem je ves čas napredka znanosti, ki ga hočejo nekateri zaradi strahu pred neznanim zavirati.

      Švicarski znanstvenik Műller, ki je odkril insekticidne lastnosti DDT-ja, je povsem upravičeno dobil Nobelovo nagrado.

      O.

    • Q_ je rekel/-la:

      ….hehehe, prav o takšnem tipu arogance sem govoril. Zanimivo.

      V resnici gre za vernike. …pač v druge bogove.

    • Okapi je rekel/-la:

      >prav o takšnem tipu arogance sem govoril

      Če ti vidiš aroganco v sredstvih, ki rešujejo milijone človeških življenj, in naprednem kmetijstvu, ki naravo manj obremenjuje od klasičnega kmetijstva, je to zaradi tvoje nevednosti. Pri čemer si verjetno tudi dvoličen - ko gre za tvoje zdravje, hočeš imeti najmodernejše biološko zdravilo, katerega patent ima multinacionalka, je narejeno z gensko spremenjenimi organizmi in testirano na živalih, Takrat je znanost dobra, mar ne?

      O.

    • Q_ je rekel/-la:

      … mislim, da si namerno spregledal poanto.

  • Forestina je rekel/-la:

    Slovenija bi morala biti skupaj z Avstrijo eko regija, en gigantični Krameterhof:

    http://www.krameterhof.at/index.php?id=videos

    &

    intermezzo:

    Poziv k opredelitvi lesa kot nacionalne strateške dobrine

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042352156

  • Okapi je rekel/-la:

    Miro, požgani pragozdovi nimajo nič skupnega z GSO. Požigali so jih že ves čas, ker pač Zemljani potrebujemo več pridelovalne zemlje, predvsem pa tista zemlja za sodobno kmetijstvo ni primerna, kvečjemu za živinorejo. GSO to kvečjemu zmanjša, ker omogočajo večji pridelek na že obstoječih kmetijskih površinah. Kriviti GSO za to, za kar je v resnici krivo kmetijstvo na splošno, oziroma naša potrošniška družba (radi bi poceni hamburgerje in argentinski živinorejci jih dobavljajo), je huda napaka. GSO so v resnici edina realna rešitev problema.

    Če bi prebral tisti članek, ki si ga linkal, bi videl, da v resnici za težave niso krive multinacionalke in GSO, ampak argentinski kmetje, ki so, kljub opozorilom, vztrajali pri monokulturnem pridelovanju. Za katerega je jasno, da lahko zabrede v težave, ne glede na to, ali monokulturno prideluješ klasične ali sodobne sorte poljščin. In Monsanto je prvi, ki svetuje kolobarjenje. Skratka, problem je argentinska kmetijska politika, ne pa GSO.

    Čez mejo v Braziliji so kmetje komaj čakali, da so lahko začeli pridelovati GSO in sedaj že nekaj let nimajo prav nikakršnih težav zaradi sodobne tehnologije.

    O.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    veliko je zanimanja

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Vabljeni na dobrodelni koncert
    Za Neodvisno življenje hendikepiranih!

    Nastopili bodo:

    Slovenski oktet
    ob spremljavi pianistke Urške Vidic in
    Jure Godler na klavirju

    Program bo povezovala napovedovalka RTV Slovenija Sabina Brečko

    Četrtek, 22. aprila 2010 ob 19. uri
    v Domu Svobode Trbovlje

    Izkupiček koncerta bo šel na račun
    YHD - DRUŠTVA ZA TEORIJO IN KULTURO HENDIKEPA
    za hendikepirane osebe, ki pri svojih vsakodnevnih opravilih potrebujejo pomoč osebne asistence.

    Vstopnice po 13 € bodo v predprodaji od ponedeljka,12.aprila 2010 dalje v Domu Svobode Trbovlje vsak dan med 10. in 12. uro, lahko pa jih rezervirate po telefonu 03 56 27 557 ali po elektronski pošti svobodatrbovlje@gmail.com.
    Vljudno vabljeni!

  • Ugo je rekel/-la:

    Kakšne kretenije se greste eni tule. Tako resna tematika in grozeče dolgoročne posledice nepremišljenih dejanj posameznikov na položajih, vi se pa kle “drkate” z nekimi osebnimi forami! Podpisovat peticijo, spraševat odgovorne; težit medijem, da zgodbo izpostavijo; razmišljati malo še za svoje otroke, ne samo zase - to je treba delat, ne pa zapravljat čas za nikomur koristna napadanja preko forumov. FORUMOV - HALO!!??!! Tega medija jaz ne priznavam izključno zaradi takih zlorab!

  • Forestina je rekel/-la:

    Priložnosti zelene ekonomije

    Biti kmet v Sloveniji je psovka. Predstava o kmetu je predstava o neukem človeku, ki gara, trpi, je umazan in nima nič od življenja. Vse od začetka gospodarske krize prav nikjer in niti enkrat samkrat ni bilo omenjeno, kaj se dogaja s kmetijskim sektorjem. Številne države so prav v času gospodarskih kriz poiskale vir dodatnih delovnih mest v ekološki pridelavi hrane in zeleni ekonomiji, s čimer so prispevale tudi k energetsko varčnemu, sonaravnemu in samooskrbnemu razvoju.

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042352807

  • mutant je rekel/-la:

    Dokler boste verjeli v Darwina vam ni pomoči- ljudje božji!! Vse kar je na Zemlji z vami je delo človeka,on ohranja vesoljno življenje. Iz enoceličarja je samo enoceličar,iz slona je samo slon-reprodukcija vi drago umetniki še niste dojeli kaj je akumulirana in realizirana vrednost znotraj življenja samega kaj pomeni samoreprodukcijska veriga vrste-če izumre jo ni več..Življenje je iz življenja.Manipulatorji GSO še niso dojeli akumulirane in realizirane vrednosti življenja,ko bodo to dojeli bodo lahko ustvarjali vrste,ki bodo sposobne lastne reprodukcije-potem vas naj bo strah še bolj kot vas je lahko že sedaj. Vse kar je že obstoječega življenja na Zemlji ni iz Zemlje-Zemlja samo ciklično 9 milijard let znova in znova v teh ciklih gosti življenje in nas.Ljudje pamet v roke ali pa saj vesoljno modrost,ki jo nosite v sebi in ki jo sami ne zmorete spoznati,če vam elementarna em ciklična frekvenca naše galaksije to ne omogoča-vaši zarjeveli možgančki in vaše sebstvo živi na tej frekvenci..Resnica je v vas samih samo najti je sami ne zmorete.Ne pametarte ,ker še niste vesoljno dozoreli Jabolka rabi cikle Zemlje da dozori.Vi cikle galaksije,da vaš genom življenjsko (vesoljno)dozori v samo vesoljno samospoznanje.Polako modreci,da vam kakšna iver u okone zleti.

  • Q_ je rekel/-la:

    … še za vse arogantne & apriorne zagovornike GSO:

    http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042354906

  • Okapi je rekel/-la:

    Pa si sploh prebral, kar linkaš?

    “Russian scientists further claim in these reports that the United States mass vaccination of their population this past year for the supposed H1N1 Swine Flu epidemic was instead a “very clumsy attempt” to stop the spreading of this mysterious lung disease by injecting into these peoples a DNA “fix” to this genetically modified corn, and which by all the evidence available, they state, appears to have failed.”

    Kdor ima v glavi vsaj 3 zdrave možganske celice, v tem takoj prepozna BS, primerljiv s chemtrailsi, nanočipi v cepivih in kar je še podobnih, komentarja pravzaprav nevrednih zablod.

    O.

  • Kooperativc je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=Av6dx9yNiCA&feature=player_embedded#!

    Kogar to ne prepriča, pač zasluži strel v čelo ;)

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      prej izboljšano izobrazbo

    • Okapi je rekel/-la:

      Pa sta sploh pogledala video do konca? Očitno v vsej svoji ihti dlje od naslova nista prišla. Ker je lepo povedano, da v resnici ne Monsanto, ne gensko spremenjen bombaž ni nič kriv. Bombaž obstaja, tako kot vse poljščine, v stotinah različnih sortah. Ene so bolj odporne na sušo, druge na mraz, tretje na bolezni, četrte na škodljivce … Monsantov bombaž je pač sorta, ki ne prenese dobro suše in je zato primerna za namakana polja oziroma kraje, kjer je dovolj dežja. Monsanto to lepo pove, tudi piše na vsaki vreči semena. In v videu to na koncu tudi jasno povedo.

      Če brezvestni indijski mešetarji s semeni lažejo kmetom, ali če so kmetje tako neizobraženi, da ne vedo, katero sorto je bolje pridelovati, ni za to kriv ne Monsanto in še manj genska tehnologija. Če bi malo poguglali, bi videli, da v Indiji poleg tega goljufi prodajajo ponarejeno gensko spremenjeno seme. Kmetom drago prodajo navadno seme, namesto odpornega na škodljivce ali herbicid. Ampak tudi za to ni kriv Monsanto. In če bi še malo bolj poguglali, bi videli, da v Sloveniji vsako leto naredi samomor precej več kmetov kot v Indiji, procentualno gledano.

      In Blaž, lahko si prihraniš komentar, ti itak teh reči nočeš razumeti. Tole je namenjeno vsem, ki bi morda drugače nasedli zavajanju nasprotnikov GSO.

      O.

    • Q_ je rekel/-la:

      ….sori, ampak tudi otroku ne prodaš avta in potem iščeš izgovore, zakaj ni prebral navodil za uporabo.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Okapi, daj se predstavi :)))))))) naj ljudje spoznajo, kdo brani Monstanto v Sloveniji.

    • Okapi je rekel/-la:

      Ko ne gre drugače, si pa pomagamo s tem, da indijske kmete razglasimo za nebogljene neumne otroke, ki ne vedo, kaj počno, mar ne, Blaž. Samo da nam ni treba pogledati resnici v obraz.

      Ker resnica je čisto drugačna, kot jo hočeš predstavit. Za začetek si lahko tule prebereš nekaj o samomorih kmetov v Indiji, in boš videl, da Bt bombaž nima z njimi nič skupnega, ampak je to posledica različnih ekonomskih in socialnih vzrokov.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Farmers%27_suicides_in_India

      Potem pa si lahko še malo poguglaš, kako je z bombažem v Indiji. Proizvodnja bombaža (in hektarski donosi) v Indiji že nekaj let raste, zlasti po zaslugi gensko spremenjenih sort.


      India’s production gains are projected to come from both increased areas and improved yields. The upward trend in yield is projected to continue as more Bt cotton varieties are approved for cultivation, as varieties are adopted to a wider range of cotton growing areas, and as utilization rates increase.

      In 2003, India was a net importer of cotton despite having the world’s largest planting acreage. While the nation might have planted a lot of cotton, it also had one of the world’s lowest yields per acre. Six years later, India’s cotton yields have soared, thanks largely to the introduction of Bt cotton. (iz analize Texas Tech’s Cotton Economics Research Institut).
      —-

      Po zaslugi gensko spremenjenega bombaža se je na desetine tisočev indijskih kmetov izkopalo iz revščine, in še več se jih bo. To so dejstva, podkrepljena s številkami, nasprotniki GSO pa se lahko zaletavate z nevedno glavo ob zid, pa jih ne boste mogli spremeniti.

      O.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Ja, zoprno je, če so tvoji argumenti iz leta 2006:

    http://gmopundit.blogspot.com/2006/07/truth-about-bt-gm-crops-in-india-and.html

    saj s časom nič ni skrito, kar naj bi ostalo skrito

    http://indiatoday.intoday.in/site/Story/86939/India/Bt+cotton+has+failed+admits+Monsanto.html

    pohlep in neumost sta močna kombinacija

  • Okapi je rekel/-la:

    Moj navedek je iz lanske analize, kar bi lahko tudi brez guglanja ugotovil sam, če bi znal angleško (In 2003, India was … Six years later, …).

    Če bi znal angleško, bi razumel tudi članek, ki si ga linkal ti. Naj ti pomagam. Žuželke postanejo slej ko prej odporne na praktično vsak strup, s katerim jih zatiraš. To je posledica naravnega izbora in pri Monsantu se tega dobro zavedajo in tega tudi ne skrivajo. Da bi se ta odpornost razvila čim kasneje, je potrebno upoštevati nekatera pravila (eno od njih je recimo, da moraš pustiti določen odstotek površin z neodporno poljščino, in to piše tudi v Monsantovih navodilih). Mnogi kmetje v želji po čim večjem zaslužku teh navodil očitno ne upoštevajo.


    In a report submitted to environment minister Jairam Ramesh, K.R. Kranthi of the Central Institute for Cotton Research had cautioned about the likely failure of Bt cotton. “Farmers are not following the recommended ‘refugia’. With about 90 per cent area under Bt cotton, bollworms can develop resistance soon. The concern needs to be addressed on priority before it is too late,” the report says.

    Poleg tega je Monsanto razvil tudi že novo sorto bombaža, ki je odporna tudi na te škodljivce.


    A second generation variety, Bollgard II, introduced by Monsanto in 2006, contains two proteins, Cry1Ac and Cry2Ab. The company says no resistance has been observed in the variety anywhere in the country, including Gujarat.
    —-

    To vse lepo piše v članku, ki si ga linkal, samo prebrati in razumeti ga je potrebno.

    Tako pač to gre v kmetijstvu že od vedno - ljudje zatirajo škodljivce, škodljivci se temu upirajo in oboroževalna tekme med kmeti in žuželkamu se nadaljuje. Pri tem je čisto vseeno, ali so v igri klasični kemični insekticidi ali sodobne genetsko spremenjene poljščine.

    Stvar je popolnoma enaka kot pri bakterijah in antibiotikih. Antiobiotiki rešujejo na milijone življenj. Morda bi brez antibiotikov (in farmacevtskih korporacij, ki jih razvijajo) tudi Blaž pisal svoje komentarje iz nebes. Bakterije postajajo odporne proti čedalje večjemu številu antibiotikov, deloma tudi po zaslugi tega, ker jih ljudje ne uporabljamo vedno pravilno. Kdo je za to kriv - farmacevtske korporacije, ki nam podtikajo zlobne antibiotike in mastno služijo na naš račun?

    Ko se bodo čez čas pojavili škodljivci, proti katerim tudi ta druga generacija Bt bombaža ne bo odporna, bodo pri Monsantu ali kakšnem drugem podjetju razvili tretjo, četrto … generacijo še bolj odpornega bombaža. Tako pač to gre. Po mnenju Blaža in njemu podobnih pa bi bilo očitno bolje, če bi se vrnili v srednji vek. Mar res?

    O.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Poglej se v zrcalo. Si prestrašen brencelj, ki iz finančnega interesa braniš to, česar se braniti ne da. Za vsak dokaz novega zastrupljanja in novega posiljevanja narave si boš ti izmislil novo teorijo, enako kot tvoji bratje v zločinu pri Monsantu.

    Resnica in logika sta bolj enostavni. Ti in tebi podobni ste še v mali šoli človeške kulture. Vi sploh ne razumete osnovnih zakonov narave. Eden od njih je: Ne me jebat!

    In vi, veliki možganski trusti, ujeti v svoje dimenzije nad vratom, ne morete razumeti, da niste del rešitve ampak del problema.

    Zato tudi toliko forumaške anonimne agresije, ker si v resnici ne upate povedati, kdo ste in s kakšnimi interesi v resnici nastopate na forumih.

    In da - za človeško neumnost so seveda krivi ljudje sami, vendar ob tem nikoli ne smemo pozabiti, kdo stoji v ozadju in njihovo neumnost podpihuje - reklame, bedasta PR sporočila, lažne novice, strokovnjaki lažnivci, perverzni politiki…. in seveda najbogatejše gospodarske strukture, kot je ravno tebi ljuba farmacevtska (psiho-, fito-, svašta-) industrija.

    Če Monsanto profitira, svet okoli nas umira!

    • Okapi je rekel/-la:

      Bravo Blaž, ko nam zmanjka argumentov, se pa zatečemo v zmerjanje, lažno obtoževanje in puhle fraze, ki v resnici ne povedo ničesar. Povej raje, katera zdravila si doslej že vse jemal, da bomo vedeli, katerim farmacevtskim korporacijam se lahko zahvalim v tvojem nehvaležnem imenu.

      Aja, pa čimprej skuri vsa svoja bombažna oblačila, ker jih je najmanj pol narejenih iz Monsantovega bombaža.

      O.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Torej smo mi vsi dolžni častiti korporacije :)))))

      Če ne bi bilo Monsanta, bi imeli obleke iz konoplje.

      Enostavno.

  • Q_ je rekel/-la:

    “Ko ne gre drugače, si pa pomagamo s tem, da indijske kmete razglasimo za nebogljene neumne otroke, ki ne vedo, kaj počno, mar ne, Blaž. Samo da nam ni treba pogledati resnici v obraz. ”

    .verjetno si hotel odgovoriti meni. Če so hajttek sorte tako problematične in uspevajo samo v točno določenih pogojih, potem je odgovornost proizvajalca, da uporabnike seznani s posledicami. Odločitve sodišč po vsem svetu skozi podobne primere to že ves čas dokazujejo.

    Kar se tiče praks velikih podjetij, je jasno eno. Varnost in dobrobit potrošnikov sta sekundarnega pomena, enako velja za dolgoročno vzdržnost takšnih praks pridelave hrane.
    Čeprav nisem zaresen nasprotnik GM tehnologij, sem skeptičen zaradi interesov, ki stojijo za njimi.
    Namesto javni debat raje uporabljajo patentno pravo, tožbe, lobiranje in propagando.

    Ker omenjaš Indijo, moraš vedeti, da je premier Singh izredno naklonjen vsemu, kar prihaja iz “razvitega” sveta. Indija prav sedaj sprejema novo zakonodajo, ki bo dovoljevala še hitrejše izdajanje dovoljenj za uporabo novih GSO. Dokazni postopki bodo namesto na industriji na strani na skeptikov, saj javnost ne bo imela dostopa do zbranih podatkov. Zakaj? Ker gre za poslovne skrivnosti oz. patentno pravo.
    Tako se ne obnaša odgovorna in demokratična država.

  • Okapi je rekel/-la:

    >Tako se ne obnaša odgovorna in demokratična država.

    Že mogoče, ampak to v resnici nima ničesar skupnega z (ne)varnostjo gensko spremenjenih poljščin.

    O.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      :)))) si pa vztrajen in poglabljaš vtis o lastni nespameti oziroma zapeljanosti

      Po tvoje torej odgovorna in demokratična država nima ničesar skupnega z zagotavljanjem varnega življenja, zagotavljanjem zdrave hrane in drugih pogojev za kakovostno žitje in sožitje svojih državljanov.

      B

    • Okapi je rekel/-la:

      Pač ne razumeš, Blaž, saj ni edina stvar, ki jo ne.

      O.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Res je, ne razumem vsega. In tega je kar nekaj, tudi to drži. Ampak kaj ima to veze s to temo, kjer si dokazal svojo profitno naravnanost in slepo vero v korporacije? Pa še vztrajno se skrivaš.

      Mimogrede - Hvala Ministrstvu za obrambo ter NATO zvezi za chemtraile nad Ljubljano in Slovenijo.

    • Q_ je rekel/-la:

      Prosil bi te, če lahko še enkrat pregleaš vse svoje argumente (…in tudi moje). Zaenkrat deluje vse skupaj bolj podobno izogibanju zadetkov kot kakršnikoli dejanski razpravi.
      Še enkrat bi ponovil, da nisem apriorno proti GSO. Vidim pa precejšnje število izredno resnih problemov pri uvajanju le-teh v biosfero.

  • Okapi je rekel/-la:

    >Hvala Ministrstvu za obrambo ter NATO zvezi za chemtraile nad Ljubljano

    No, s tem si povedal čisto vse.

    O.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    AEROSOL CRIMES (aka Chemtrails) - Pt. 1/11

    http://www.youtube.com/watch?v=4p7icw3aT1Y

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Tele dolge bele črte nad Zagrebom in Slovenijo sem jaz posnel in dokumentiral od spodaj, nekaj uric prej:

    http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/?subset=AERONET_Venise.2010078.terra.721.250m

    SEVEDA gre le za vodno paro :)))))))

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Velikonočna sobota nad Ljubljano:

    http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/?subset=AERONET_Venise.2010094.terra.721.250m

    Tudi te črtice sem fotkal od spodaj.

  • Kooperativc je rekel/-la:

    Tole je ratalo že zelo nepregledno in dialog dveh treh … zmente se direktno, tle pa naj bojo raje relevantne reči…

    Glede dodatkov v avionskih gorivih, se je treba pozanimat pri prodajalcih goriv, ne pa fantazirat in snemat filme. Prav gotovo ne more nihče prodajat goriva, v katerega so dodali jodid, bromid, Al, … ne da bi prevoznik soglašal s tem, saj če se bo avion zruši zaradi odpovedi motorja, bo prodajalec takega goriva prvi na listi za plačilo škode in odškodnine. Torej Chemtrails, so tako znane reči, kot je bil svinčev tetraetil v bencinu, ki je danes prepovedan - je pa še iz rimskih časov znano, da svinec škodi - a očitno ljudi ne briga njihovo zdravje toliko, kot ekonomske koristi.

    GSO - še enkrat poudarjam … so samo vrh ledene gore, kjer se na račun zdravja, onesnaženja, izrabe neobnovljivih virov, uničevanja narave itd… seveda ob povprečnem soglasju množic in vlad tolerira vsem znane nevarnosti in škode, ki jih trpimo mi ali pa jih bodo trpeli naši zanamci….

    Koristi, ki jih bomo imeli od GSO v primerjavi s semeni, ki so jih v 8000 + letih vzgojili naši predniki so vprašljive, še posebno zato, ker bi lahko z manj denarja vzgojili s križanjem (po naravni poti) enako dobre ali pa še boljše rastline. (Kar se seveda tudi dogaja in obstajajo semena, vedar jih GSO izrivajo ob neskončni podpori brezvrednega papirnatega denarja, prav zaradi sekundarnih interesov “elit”, ki se borijo za oblast, multinacionalkam pa prinašajo denar iz naših žepov.

    Pa smo vsi zadovoljni ;) … razen nekaterih nergačev, ki bi bili raje lačni kot pa sužnji.

    NAJ GREDO SITNARIT KAM DRUGAM !!!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Poglej, smo ljudje, ki želijo razpravljati in to počno brez strahu.

      In so ljudje, ki še naprej živijo v strahu, pred seboj in pred vsakokratnim človeškim gospodarjem.

      1. Dokazal sem vsem, da chemtraili obstajajo, zato so tudi vse hijene potihnile.

      2. O GSO bi morali razpravljati odprto, javno in na podlagi široke palete izhodišč. To pa zaenkrat ni omogočeno, dovoljeno nam je le “nerganje” na forumih.

      Vae victis!

  • Lucija je rekel/-la:

    Pozdravljeni.

    Zaradi preštevilčevanja členov ta pododstavek, ki se nanaša na državljansko pobudo najdemo pod čenom 24 in se glasi:

    “Evropski parlament in Svet z uredbami, sprejetimi po rednem zakonodajnem postopku, določita
    postopke in pogoje za vložitev državljanske pobude v smislu člena 11 Pogodbe o Evropski uniji,
    vključno z najmanjšim številom držav članic, iz katerih so ti državljani.”

    Zdi se mi, da takšni postopki in pogoji še niso bili sprejeti in so načrtovani šele za leto 2011. Tako da najbrž ta peticija sploh ne bo upoštevana.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    http://salem-news.com/articles/april262010/gm-food-as.php

    Russia has started the annual Days of Defense against Environmental Hazards from the 15th of April to the 5th of June with the announcement of sensational results of an independent work of research.

    Scientists have proven that Genetically Modified Organisms are harmful for mammals. The researchers discovered that animals that eat GM foodstuffs lose their ability to reproduce.

    Campbell hamsters that have a fast reproduction rate were fed for two years with ordinary soya beans, which are widely used in agriculture and contain different percentages of GM organisms. Another group of hamsters, the control group, was fed with pure soya, which was found with great difficulty in Serbia because 95 percent of soya in the world is transgenic.

  • Marko Dolinar je rekel/-la:

    Mislim, da je GS soje na svetu vseeno manj kot 95 %. V ZDA, ki so največji proizvajalec soje, bo z ne-GS sojo posejanih letos 10 % površin s sojo, kar bo predvidoma predstavljalo ~4 % svetovne proizvodnje. Potem je tu Kitajska, ki proizvede ~8 % vse soje in ki ne dovoljuje pridelave GS soje (čeprav je ogromno uvozi iz S in J Amerike), GS soje pa ne sejejo niti v EU - skratka, v številko 95 % ne verjamem. Izjava, da je bilo treba ne-GS sojo dobiti iz Srbije, se ob tem sliši nekoliko smešno, saj je je na svetovnem trgu na voljo več kot 20 milijonov ton ne-GS soje.

    Glede citirane raziskave je treba počakati na objavo rezultatov - ta je najavljena za julij v neki ruski reviji in upam, da bo kdo metode in rezultate prevedel v angleščino, potem pa ne dvomim, da jih bo kdo kritično pregledal. Prehrambene toksikološke študije s poskusnimi živalmi so posebno področje raziskav, pri katerih izvedbeni protokoli lahko izjemno močno vplivajo na rezultate. Ob tem naj spomnim na eksperiment ruske nevrologinje Irine Ermakove, ki je kakšnih pet let nazaj objavila vest, da so podgane, ki so jih krmili z GS sojo, imele manj, manjše in bolj bolehne potomce kot tiste, ki jih niso krmili z GS sojo (o tem je kasneje pisala tudi revija Nature Biotechnology (doi:10.1038/nbt0907-981). Naslednji podoben ‘izsledek’ pa so objavili avstrijski raziskovalci, vendar so znanstveniki, ki se na področje tovrstnih raziskav razumejo, v obeh primerih odkrili napake v izvedbi in razlagi rezultatov - glej http://www.cropgen.org/article_203.html .