17. april, 2010 | Igor Bizjan

Mala psihologija velikih mojstrov

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Obrtne storitve imajo pozlačeno sredico, mojstri so avatarji vsakdanjosti.

Vsak, ki poseduje stanovanje, ima opraviti s posebno vrsto ljudi, ki se imenujejo mojstri, obrtniki. Zgodbe spodletelih srečanj z uporabniki so si podobne kot nikoli postreženi velikonočni pirhi. Mojster po dolgem času in prošnjah pride, takoj analizira problem in drama se lahko začne. Najprej ugotovi, da je problem skoraj nerešljiv in da imamo neznanski srečo, ker smo naleteli na njega. Tuhta in tuhta, piha skozi nos, kolne in obsoja prejšnje izvajalce, češ, da nimajo pojma in da so vse zašuštrali. Vodovodar, ki je delal pri meni ugotavlja, da je prejšnji nečistnik pozabil vstaviti v cevi tesnilo in zaradi uhajanja vode, mi je zgnila kuhinjska omarica. Vmes razlaga, da mi nobeden, ne bo tako strokovno naredil kot on in samo on a se ne spomni, da je pred desetimi  leti prav on napeljal plastične odtoke.

Na stenah stanovanjca v Piranu se mi je  kmalu po beljenju začel luščiti omet, poklical sem izvedenca, ki je strokovno ugotovil, da je predhodnik uporabljal napačni omet in da bo on z preciznim vnašanjem nekih novih snovi, ki so tukajšnjim mojstrom še neznane, izničil tisočletni soliter v steni. Tako prepričljivo je nakladal, da sem pomislil, da bi lahko nasledil prezgodaj umrlega, nesrečneža, ki ga je padec z konja pahnil na invalidski voziček C. R. v vlogi Super moškega. Vse je najprej izbil z stene, prišel skoraj do kamenja, stene mazal in mazal, vmes vse umazal in  zasvinjal, da še po pol leta ne morem dobro očistiti sobice in na koncu mastno zaračunal, da mi je vzelo sapo. Le koliko književnih uspešnic bom moral izdati, da bom povrnil minus na računu. Čez nekaj mesecev, že znana tragična zgodba, omet se je začel počasi in vztrajno luščiti kot da življenje ne more nikoli povsem do konca ozdraveti.

Psihološki profil obrtnikov je do srhljivosti podoben. Počutijo se inferiorni, ker niso končali velikih šol in fakultet, sedaj imajo denar, a čutijo, da v družbi niso dovolj cenjeni in spoštovani. Vseskozi po malem kompenzirajo notranjo slabo samopodobo in nezadovoljstvo, če je vmes pretirano uživanje alkoholnih pijač se stanje še poslabša. Človek se mora z njimi ukvarjati, kot s premalo dojenimi otroci, ki venomer zahtevajo dodatno pozornost. Vmes, med delom vedno nekam izginejo, vedno potrebujejo dodatni material in ure zaračunanega dela se neznosno kopičijo. Notranjo nelagodje uravnavajo z neskončnim razlaganjem zapletenih tehničnih problemov, vdano moliš, da z hvalisavostjo konča,  na koncu ugotoviš, da bi tehnične probleme hitro rešil, če bi se malo usedel zraven in z koncentracijo pomislil, v katerem seniku koza meketa. A mi intelektualci smo rojeni, da mislimo, delo je še vedno pri nas po socrealistično razdeljeno na umsko in fizično, problem je samo v tem, da ima človek predsodek, da so drobna obrtniška dela velika znanost. Nervozen si in komaj čakaš, da se vse skupaj konča, strah vedno te je, da se razmetanega stanovanja sploh ne bo dalo več urediti, tiho moliš in upaš, da se bo kaos pomiril in da se bo vse skupaj čim prej vrnilo v prvotno stanje.

Čez nekaj časa, lej groza spet nekaj pušča, curlja, toka ni, razpadel je kos pohištva, gospodinjski stroj je utihnil… spet sprašuješ znance in prijatelje, kdo pa res obvlada posel in je zraven še psihofizično znotraj sprejemljivosti ali poznajo nekoga, normalnega, ki ti ne bo čisto do konca izpil živce in popolnoma opustošil denarnice… upaš, misliš, da bo tokrat drugače, čeprav se v podzavesti zavedaš svoje naivnosti. Oh, pozor, mojster trka na vrata, igra mačke z mišjo se spet začenja!!!

Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
22 x komentirano
  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    pa še vse je res !! _ _ _ :-(

  • Nekdo je rekel/-la:

    Hm, za pisatelja bi vsaj slovenščino lahko znal.
    Morda je pa avtor tudi nek “obrtniški” pisatelj. :)

  • Aljo je rekel/-la:

    Edina rešitev, naredi sam…

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Mala psihologija velikih mojstrov: Vsak, ki poseduje stanovanje, ima opraviti s posebno vrsto ljudi, ki se imenuje… http://bit.ly/c4JiD2 [...]

  • POMLAD JE TU je rekel/-la:

    HAHAHAHA pa še kako res! En nasvet. Ko se začne pogovor o umazanih podrobnostih(kešu) mu samo rečeš, da to kar ti pripoveduje ti vse verjameš, a le pod pogojem, da ti da vsaj 30 dnevni garancijski in plačilni rok.Boš vidu kako bo spremenil ploščo.Če je pa fušar mu pa takoj ceno pokneš dol za vsaj 25%. Preverjeno, deluje čarobno na denarnico.Nateguni sami odnehajo, tisti pravi pa se brez veliko besed lotijo dela in počakajo na keš 30 dni, kar je še vedno krajši rok, ki ga dobijo pri državnih jaslih.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Sem pa mislil, da je v teh časih “majstra” lažje dobiti. Novogradenj ni, staro pa moraš popravljati, da se ti ne sesuje na glavo. S prazno glavo in polnim žepom ene in iste osebe se kaj “pametnega” ne boste pogovarjali. Ker mu denar daje občutek, da ve vse.

  • Mimi je rekel/-la:

    Jaz pa imam neverjetno srečo z majstri! ::))
    Ko smo obnavljali kopalnico (kar je pri folku trajalo tudi več mesecev!!), smo jo kompletno v enem tednu!, in medtem ko so frendi kake majstre milo prosili in potrpežljivo čakali, na wc pa hodili v lokale in k frendom mesece (ko je delo stalo, ko je bilo treba čakat tega ali onega), sem bila jaz že čist živčna, če je bilo treba med keramičarjem in električarjem počakati eno uro! :D
    So bili team, uigrani, je laufalo ko šus (v ponedeljek začeli, v petek skoraj že končali, čist finiširali v ponedeljek)!
    Pa tud z drugimi mojstri mam srečo (sicer sem pa iznajdljiva in sem svašta že sama popravila, ker mi je neumno in predrago, za vsak drekec pekec klicat majstra, sicer imam pa še tudi frende), moj mehanik je pa itak zakon (najboljši diagnostik in zdravnik za moj avto oz. vse moje avte do zdaj).
    Pa kateri celo računajo potem manj, kot je bilo v predračunu. :)
    Vsem privoščim take mojstre!

    • Mimi je rekel/-la:

      p.s. včasih pa celo nič ne računajo! :) (je kaj manjšega al kaj podobnega, pa rečejo ah kar pustite)
      En je bil pa tud pripravljen kompenzirat delo za mojo sliko.
      Sicer so pa za sabo pospravljali, sesali, bili zelo prijazni itd., so se skratka obnašali zelo profesionalno in smo se vse super zmenili. :)

      To pišem zato, da se vseh ne daje v isti koš.
      Imamo pa pač izbiro; morda smo si pa tud sami krivi, če si izbiramo take “mojstre”?
      Ali pa se nanje obrača z negativno naravnanostjo (nad pameten, vse sam zna najbolje, mojster mu gre ful na živce, a vseeno ga potrebuje in kliče), pa se morda tud ti mojstri potem ne potrudijo tolk.
      (ugibam)

  • konec je rekel/-la:

    ha, ha, ha, enkrat toliko zanimivo branje……ampak zgleda, da se naš “samooklicani intelektualec” še vedno ne zaveda realnega sveta…..če je naš (hočeš nočeš) model EU, ZDA, bodo obrtniki še edini, ki bodo hodili pokončno in svobodno v družbi …če se ne motim tam obrtnik zračuna 50€– 60€ na uro, mehaniki 35-40 €, v ZDA celo čistilke vprašajo 75€ na uro…….

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Tanja Torbarina je bojda nekoč napisala izjemno znano izjavo: “Kdor še ni imel obrtnika v hiši, ne ve, kaj je diktatura proletariata.”

    To izjavo in Bizjanov zaključek lahko nadgradim z lastnimi izkušnjami; vse, kar ne zahteva res posebnega znanja ali uporabe specialnega orodja (menjavo vtičnic, pleskanje itd.) sem vedno opravil sam. Ko pa je obrtnik vendarle moral priti, sva najprej podpisala pogodbo, v kateri je navedeno, kaj bo naredil in za kakšno ceno. Ko je obrtnik šel, sem vedno poklical drugega, ki ima licenco za preglede in prevzeme takih obrtniških del.

    Splača se - samo dosleden je treba biti in jim stopiti pravočasno na prste.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      WTF!

      Ko sem se selil, sem moral prebeliti stanovanje. Z obrtnikom se nisva nič sekirala, še pocen se mi je zdel:
      15k sitov - 2dni, ko sem bil že preseljen. No, pol sem se pa še mal slab počutu, mu pa še plaču nism. Pizda,
      sem se slab počutu, pol k so me vsi drugi zafukal.

  • Bimbo je rekel/-la:

    Hm, z vsebino se strinjam. Se mi pa čudno zdi, da pisec uspešnic, kot se sam poimenuje, ne zna uporabljati z in s…

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pomagaj si sam in Bog ti bo pomgal.

  • ivan je rekel/-la:

    Ko bodo naslednje generacije udejanile, kar jih učijo v osnovni in srednji šoli in bolonjski sistem na visokih šolah, ne bo več problemov. Fah idioti bodo naročniki in izvajalci.

    • mutant je rekel/-la:

      Ploskam ti Ivan!!!!Pravilna ugotovitev!

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      WTF!

      Ko sem se selil, sem moral prebeliti stanovanje. Z obrtnikom se nisva nič sekirala, še pocen se mi je zdel:
      15k sitov - 2dni, ko sem bil že preseljen. No, pol sem se pa še mal slab počutu, mu pa še plaču nism. Pizda,
      sem se slab počutu, pol k so me vsi drugi zafukal.

      HALLOO VIDVA PREJ: ZAKAJ JE REKU: ŠKRAT JE POJEDU SERVER, PA DAM RETURN NEKJE, PA
      SPET VSE DELUJE, PA POST JE OBJAVLJEN, PA V MOJEM BUFERJU NA STRANI JE ŠE VEDNO IST POST.
      NO PA DAJTA OBRTNIKA - LUCIFER AL BOG, ČE MAŠ LE SMISEL, ZA SREČO ČLOVEKA, KI NI MAZOHISTIČNA.

  • jrch je rekel/-la:

    A good help is hard to come by…al tko nekak.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      , k si glih, zašteku zele pa alkohol..

      Šteki to, da sem včeri dubu ful pretres možganov, pa še ne morem napisat stran, stran in pol koherentno,
      da bi bili plavci srečni. Ne vem, ampak pred kakimi 8-leti, k me je en bokser brezveze ruknu u glavo, me je
      14 dni bolel. Sred čela najbrš ni tok hudo, če tud nad ušesom itak nima veze vedno.

      Ampak mam ful občutke krivde. na trenutke, mi to racio reče, da bi blo konstruktivno čustvo, če bi si nekaj priznal, priznal še komu, ki bi me razumel, ali ne (če bi mu navedel samo 10let zgodovine20?), skratka, da
      bi pomagu pr full važnih stvareh, pa čeprav ne bi nč dubu zanje. Saj ni važen, če sem slučajno nikola tesla,
      sred afrike, kso pred 11,5 leti z dreves splezal.

  • NoMercy je rekel/-la:

    hja - kaj ste pa starše poslušalim da če se ne boste pridno učili boste pa morali delati :)
    pa računajo ti mojstri še vse na pamet - niti na prste ne :)

    Kar se pa časa tiče so pa pač praktično udejanili “kvantni skok” - medtem, ko nekje zgine kao po material, orodje , skoči k še eni strank … in potem vsaj trem zaračuna to isto uro :) -> to so pravi carji ne pa od ljudstva voljeni predstavniki :)

  • zirosi je rekel/-la:

    Saj poznamo tistega doktorja psihologije, ki se je čudil, ko mu je vodovodar zaračunal spodobno vsoto, češ, da je on profesor pa ne zasluži toliko v celem tednu. Nakar mu vodovodar razloži, de ve, kako je in da je bilo podobno, dokler je še predaval filozofijo na fakulteti…