20. april, 2010 | Jani Sever

Kako podpreti Katarino

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Katarina Kresal se bo v državnem zboru že drugič branila ped interpelacijo. Prvič je bilo lahko. Tokrat bo precej težje. Kresalova ima opozicijo celo v vladni koaliciji. Z najemom nove stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada pa se je začela ukvarjati tudi Komisija za preprečevanje korupcije

Izbrisani, zaradi katerih je bila ministrica prvič interpelirana, so enostavna tema in kljub temu, da je razprava trajala 15 ur, o izidu nikoli ni bilo niti najmanjšega dvoma. Tokrat bi bila lahko razprava še daljša. A to niti ni pomembno, čeprav bo gotovo sočna in si bomo najverjetneje zapomnili marsikateri citat. Razprava za notranjo ministrico ne bo neprijetna zgolj zaradi tega. Na prvi interpelaciji je proti njej glasovalo 31 poslancev, proti pa 48. Jutri bo skoraj zagotovo precej drugače. Ima sicer podporo SD, Zares in seveda LDS, vendar ne tudi Desusa. Kot pravi Karl Erjavec, se stranka še ni odločila. Desus z odgovori ministrice o najemu nove stavbe ni zadovoljen. Morda jih še zadovolji. Čeprav časa ni veliko in čeprav ministrica za podrobnejše pojasnjevanje doslej ni pokazala razumevanja.

Vprašanji, ki zanimata Desus, sta enostavni. Kakšen delež predstavlja najemnina v odnosu do lizing obroka in zakaj se za najem prostorov niso pogajali neposredno s Hypo banko, ki je tudi lastnik objekta. Tudi odgovora bi seveda morala biti enostavna. Posebej se zdi pomembno drugo vprašanje, saj bi država tako čez nekaj let postala tudi lastnica objekta. No, Kresalova pravi, da je na vsa vprašanja že odgovorila. Desus pa ji odgovarja, da z njenimi pojasnili enostavno niso zadovoljni. Kdo ima prav? Je ministrica Kresalova z najemom prostorov za slovenske top kriminaliste pri prijatelju njenega partnerja ravnala gospodarno ali ne? Oziroma ali je delovala celo koruptivno? Gre za vprašanja, ki med interpelacijo seveda ne morejo dobiti jasnega odgovora.

Ampak to je lahko še bolj neprijetno. Ne glede na odločitev parlamenta zgodba namreč jutri ne bo končana. Za povrh pa obstaja nevarnost, da bodo tisti, ki bodo jutri Kresalovo podprli, čez čas deležni očitkov, da so pomagali oškodovati državo in spodbujali korupcijo. Seveda v primeru, da bi se, ko bodo zadevo preiskali vsaj nekateri od pristojnih organov, izkazalo, da vse ni bilo čisto. Jih bo zaradi tega tveganja še manj kot bi jih bilo sicer? To vsekakor ne bi bilo presenetljivo, čeprav je primer že tako ali tako za koalicijske poslanke in poslance zelo težaven. Zaradi trenj v koaliciji, zato ker javno mnenje Kresalovi ni več naklonjeno in predvsem zaradi tega, ker zgodba o najemu najbolj ugodnih prostorov na Dimičevi ne zveni ravno prepričljivo.

Kaj smo si od vsega skupaj zapomnili? Da v času krize nek premožen podjetnik hišo odda državi in z najemnino v nekaj letih poplača kredit, s katerim je stavbo kupil. Le kdo si ne bi želel skleniti tovrstnega posla. Ministrica, ki sklene takšno pogodbo, bi morala vedeti, da jo čakajo težave. Tudi če podjetnika osebno ne bi poznala. V primeru, ko gre za več kot le bežno poznanstvo, pa je pričakovanje, da se vse skupaj ne bo končalo z interpelacijo več kot naivno. Nepravilnosti, ki so jih pri gradnji nove stavbe MNZ, v katero se Kresalova ni hotela preseliti, zagrešili njeni predhodniki, tega ne morejo spremeniti. Ne glede na to, da so po mnenju računskega sodišča  ravnali nezakonito, se izognili postopkom javnega naročanja, transparentnosti ter racionalni porabi javnega denarja.

V državnem zboru je seveda težko pričakovati racionalno in argumentirano razpravo. In prav tako je najbrž povsem nemogoče, da bi nasprotniki Kresalove zbrali 46 glasov, potrebnih za njeno odstavitev. A glasovanje bo kljub temu zanimivo. Čeprav se zdi, da bo vladna stran, ne glede na to, da bo Kresalova ostala ministrica, poražena. Če bodo strnili vrste v bran svoji ministrici, bo javnost to, ne glede na argumente, doživljala kot še en primer politične trgovine. Če je ne podprejo in proti njej glasuje celo več poslank in poslancev kot zanjo, bo to znak nepopravljive sprtosti vladne koalicije.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
161 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    ta potreba JJ&co po neprestanem nastopanju na TV je pa že bolestna.
    Ukiniti tretji program RTVS, pa bo mir :)

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      A to kdo gleda?

    • NoMercy je rekel/-la:

      saj ne gre za to, da kdo gleda - gre za to, da se sami doma posnamejo in potem drkajo na posnetke :)

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Pusti jim to veselje, če jim samo tako še pride :)

    • lucko je rekel/-la:

      Jaz ga se nisem nastavil na TV, ceprav vcasih res ne najdem nikjer kaksne dobre komedije… Morda pa je le za razmisliti da ga nastavim…

    • Nogavička je rekel/-la:

      Jaz razmišljam kako ga ne bi plačeval.

    • Mimi je rekel/-la:

      Vanti: “a kdo to gleda (3. program)?”

      heh, jaz sem pa ravno včeraj kliknila (no pa da vidmo to čudo) in sem vidla - Kresalko. ;o)
      Nobenih Janš (bom namenoma še kdaj kuknila ;) pa bom lažje presojala).
      Tud drugač: kamorkol pogledam, vidim njo (saj je v zadnjem času povsod: po revijah, na netu, v tv poročilih…).
      Vse skupaj (vsa SLO politika) je itak en sam velik PR in je videti kot povsem običajen oz. vsak drug šoubiznis: tudi če ne pišejo lepega in dobrega, glavno da pišejo.

    • Mimi je rekel/-la:

      p.s. … in glavno da nek instant odgovor se ponudi, leporečje, floskule, pa folk že ploska in navija (pa če je še dan predtem jih praktično skoraj *videl* z roko v vreči - torej - folk več ne zaupa temu, kar VIDI, pač pa kaj se mu POVE. :o) - absurdno do skrajnosti!).

    • Mastermind je rekel/-la:

      Mislm, jest sem vidu na tv kk, kako pravi, da je bližina plina na Litostrojski, dovoljšen razlog za premestitev
      stavbe fbi rs. Če ke pravi 30 let amortizacijska doba, verjetno misli, da šele potem prinaša dobiček, saj
      bajta se ne podre po 30 letih. ampak fbi bi lahko že kaj naredil

    • prostostrel je rekel/-la:

      jaz pa kader gledam vidim KK, BP, AZ….a mate vi kakšno drugo TV Slo?

    • Forestina je rekel/-la:

      intermezzo:

      Bolivija želi narediti električni avto.

      Slovenija ima znanstvenike :)

      http://www.democracynow.org/2010/4/20/two

    • Mimi je rekel/-la:

      Hm, Mastermind, če je tako, potem pa nas mora vse prebivalce Litostrojske kar ornk skrbeti (šit, pa že v štepanjcu sem imela težave s plinom ;o) - pa v neposredni bližini plinarno)! No sej morda itak ne bom več dolgo tu, ker imam samo za 1 let pogodbo.
      To so skratka neumnosti, jasno je dojenčku, da so (drugi) interesi zadaj.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Mimi

      <<
      Veš, da bi vas moralo skrbeti. Če te skrbi za terminal, a je to pičkin dim?

    • PASJI FRITZL je rekel/-la:

      SEVER POIZVEDUJE OD NAS, KAKO PODPRETI KATARINO ! S KOLOM , SEM PRIŠEL PRAVKAR IZ VINOGRADA !!

    • Mastermind je rekel/-la:

      A veš kako v nočnem baru zadovoljš štiri blondinke? Obrneš stol.

  • edmund je rekel/-la:

    zrcalce, zrcalce na steni povej………

    najlepša si ti johanca,

    samo nasmeh je bilj grenak…..

    pol milijončka je patudi lepega

    slovenčki imajo pa kratek spomin…..

  • Nogavička je rekel/-la:

    Nekdo pač prednjači v komuniciranju z javnostmi. Res je, da ne glede na vso resnico, bo javnost rezultat tehtala na podlagi sugeriranih vtisov, ki so ji bili skozi intenzivno kampanijo sugerirani. Prav tako se na drugi strani ne znebi občutka, da dejstva nikomur od akterjev niso pomembna. Pomemben je rezultat in še en dan primeren za nastopanje na 3. programu državne televizije.

    Pahor je prostovoljno sprejel igro kolaboranta in na svoj žalosten način prispeva k svoji osamitvi. Jju drži štango pri obračunavanju z ostalimi koalicijskimi partnerji, pri tem pa se oddaljuje tudi od svojih volilcev; njemu njihova podpora sicer dol visi, zato bo zanimiv njegov obrat pred naslednjimi volitvami. Prav lahko mu ne bo.

    Glede na Delove včerajšnje rezultate, kjer podpora Pahorju raste in SD kopni obilno (zares zaradi neaktivnosti tudi) ter Kresalovi, razumljivo, pada, pa LDS raste, lahko rečem le Go KK, Go, saj ljudje niso neumni. Njene grehe naj sodijo za to poklicane inštitucije in ne politiki opozicije. Problem pri tem pa je, da je njih ugled že z namenom umazala Jjeva firma. Oni tako lahko kvalificirano obtožijo in sodijo.

    Je pa vsa pritlehna medijska vojna povsem pričakovana in ni nič česar ne bi bili videli že v prejšnjem mandatu čudežnih Jjevih dečkov: ko se odstavlja BB in krni ugled ZJP ter vseh okoli njega je napad najboljša obramba.

    Se pa zastavlja vprašanje: ko bo vsega konec in kar ne ubije, jača, bo še vedno potrebno plačati te medijske zapitke. Računi brez krčmarja takrat ne štejejo več. Česar ni naredil Golobič, ko je bil njegov čas, lahko naredi naslednji v vrsti.

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Točno tako. Njene grehe naj sodijo za to poklicane inštitucije in ne politiki opozicije.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Torej: svetujem vam, da primete papirje na katerih so predlogi za justico zaradi klevetanja, proti dobremu imenu. jj vam je v preteklosti sam pokazal, kako bi si želel, da se ga obravnava. jasno bi vsi radi živeli.

  • butalec je rekel/-la:

    Najem prostorov je treba gledati popolnoma ekonomsko. Naj tisti ki pravijo, da je Kresalova z najemom oškodovala davkoplačevalce najdejo enako kvalitetno stavbo in jo za manj denarja najamejo pod enakimi pogoji . Nimam nič proti , če tak najem izvršijo od svojih prijateljev ali celo sorodnikov, ministrica pa naj za razliko v najemu odgovarja. Problem pa ni v tem, kako podpreti ministrico Kresalovo, problem opozicije je, KAKO PODRETI MINISTRICO KRESALOVO. Upam , da ji ne bo uspelo!

  • golijat je rekel/-la:

    Gdo jo bo le podprl ta izbrisani ? Vsak pameten bo najprej premislil kaj je sploh naredila dobrega za državljane.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Ni bežala pred zakonom!!?!

      In hoče, da se zakoni izvajajo. In to znotraj svoje neke politike počne. In to podpiram.

  • edmund je rekel/-la:

    NoMercy, reven ni tisti, ki ima malo, temveč tisti, ki nima nikoli dovolj.
    Sam se ne štejem za reveža in tudi poročen sem, če je to bogastvo, bo pa prinesel čas…..

    • Mastermind je rekel/-la:

      Skoz moraš vlagat na skupen partnerčin in tvoj čustveno-inteligentni račun, da se podvaja skozi leta.

  • Bralka je rekel/-la:

    Tu se Karel Erjavec oglaša predvsem iz užaljenega ponosa, ker mu je KK nekoč povedala, da “naj neha guncati afne” in ker sedaj je prišlo njegovih pet minut za povračilo za vse muke in norčevanje na njegov račun….
    Je pa Karel s tem na svojo bridko nesrečo še enkrat dokazal, da ne zna gospodarskega iusa.
    Jani, ti pa takisto - čeprav to že vemo, ni treba tega vsak mesec ponavljati.

    Pri lizingu sta možni dve osnovni različici, kadar gre za gradnjo nepremičnin:
    Lease back: Tu gre za sistem, kjer lizing hiša kupi nepremičnino in potem tudi financira gradnjo objekta na nepremičnin do tretje faze in potem lizingojemalec odkupi ta objekt. Lizingojemalci, ki na tak način financirajo gradnjo objekta so: trgovinske verige, hotelske verige, investitorji v nepremičnine za nadaljnje oddajanje. Zaradi česa to počno? Zaradi tega, da konkurenca NE VIDI, kje bodo naslednjič gradili. Namreč, zemljiška knjiga v elektronskem formatu omogoča, da vsak naredi vpogled v to, katera zemljišča poseduje njegova konkurenca in potem VE, kje bo konkurenca postavila naslednji objekt. Če je pa v zemljiški knjigi lastnik zemljišča lizing hiša, se pa ne ve, komu bo ta zemljiše v nadaljevanju oddala. Tak sistem obstaja v poslovnem svetu že več kot desetletje tudi v tej državi, če bi Karel to vedel….bi bil seveda tiho, tako je pa samo dokal, da gospodarskega prava res ne zna (saj tudi Patrijinih pogodb ni povsem razumel).

    Druga možnost lizinga pa je, da bi se ročnost lizinga podaljšala in ne bi bila lease-back (ki se v petih leti ponavadi konča), temveč bi šla maksimalno do deset let. Dlje komercialni lizingi praviloma ne grejo zaradi svojih bilančnih omejitev.

    No, praviloma je v lizing pogodbah za nepremičnine klasična klavzula, pri kateri lizingodajalec soglaša, da se bo objekt oddajal naprej. S tem, ko že načeloma soglaša, se praviloma ne spušča v operativen kontakt s fizičnim uporabnikom prostora. Lizing hiši v osnovi zadošča to, da ima urejene pregled nad plačili lizing obveznosti in da ima v svojo korist vinkulirano zavarovalno polico. Uporabo in upravljanje objekta pa prepušča drugi strani
    Problem neusklajenih ročnosti, če bi delali po Karlovo: Konkretna najemna pogodba za NPU traja 20 let (to je bilo moč prebrati v odgovoru na interepelacijo) in skladno s prejšnjim odstavkom, da je verjetnost, da bi lizing nepremičnine trajal 20 let minimalen (v odgovoru tega podatka o konkretni ročnosti ni, zato sklepam na temelju poznavanja običajne prakse), bi potemtakem po Karlovo se morali pogajati z linigom za najem za eno obdobje, po kakih desetih letih pa z Ram investom…..ali kako si je to Karel zamislil?

    • angie je rekel/-la:

      Hvala, Bralka.
      Tudi meni so se najprej zdela Desusova vprašanja ‘zdrava kmečka logika’. Če žeSever ne obvlada iusa, kar je za novinarja žalostno, bi ga lahko vsaj Kahel Rjavec, ki je medna končal študij prava, čeprav to dobro skriva za masko populističnega vaškega klovna. Kmalu ga lahkoi pričakujemo še v stranki SNS, edini, kjer še ni bil. Jelinkotu bi dobro služil, ker rad blebeta, zdaj ko so mu glavnega klovna priprli. Pa še na štacuno z glasovi in izsiljevanjem se odlično razume.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Pa saj leasing je vedno finta tudi v tem, da če si reden plačnik postaneš lastnik. in to je dobro za fbi, saj
      skoz najemnino plačevat je tok butasto, da si politiki ne morejo gledat več v obraz in si lagati. to lahko
      sam skoz kamero pred opicam.

    • prostostrel je rekel/-la:

      koliko lizinga pa ena sama lizika!

    • Mastermind je rekel/-la:

      ves u srednji šoli je bil popularen vic, a si ta krznen plašč dobila na lizing, ne na fafing

  • Aljo je rekel/-la:

    Če bom imel hčerko bo KK, zakaj? Zato, ker jo imam pun kurac…Pa vi zgornji komentatorji re niste normalni. Mafijska nevesta, napiflana predatorka, naj oddide na smetišče zgodovine in to čim prej. Stavba za biro je pa že stala, pa naj nabijajo o neprimernosti kolikor hočejo. ZARES in LDS sta res zbirki lopovov in lažnivcev, koritarji, ki so krivi za dano situacijo. Zgleda, da imate vsi bedaki osebne koristi od vladajoče opcije, ker drugače mi res ni jasno kako lahko zagovarjate lopove iz ZARES in LDS. Uhh negativna selekcija traja predolgo, rezultat degenerirana elita, ter retardirano volilno telo. Res ste pravi odraz malomeščanstva, bedaki z polnimi ritmi, ter zakrnelimi možgani.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Upam, da so se opozicijci naučili vsaj malo knjižne slovenščine.
    Res je nerodno, da blebetajo na nacionalni TV, ki bi naj širila jezik, kulturo …

  • Špela je rekel/-la:

    Glede “težjega” vprašanja: zakaj se za najem prostorov niso pogajali neposredno s Hypo banko, ki je tudi lastnik objekta?
    Hm, ker je imel te iste prostore na lizing že RAM Invest? Morda zato? A lahko banka kar da nekomu tretjemu prostore, če ima pogodbo že z nekom drugim?

    • obama je rekel/-la:

      100 jurjev na leto - v 20 letih 2 miljona + bajta

      to dobi neznani znanec Dildoline iz davkoplačevalskega žepa…drugo so pravce za Metelkarje

    • Nogavička je rekel/-la:

      Uh, kok je to zahtevn?!

      A ti sprašuješ kr neki sam zato da bi kej povedala … ker ti je Bralka že ob 11.57 odgovorila. Res, predstavila je kar dve opciji, ampak to vseeno ne bi smelo biti preveč za eno Špelo in omamo.

    • edmund je rekel/-la:

      Špela, ker so barabe, baba je pa dovolj pokvarjena, da to brez vesti uresniči !!!

    • Mastermind je rekel/-la:

      Ni res. To so samo stvari, ki bi jih jaz sam, brez družbeno političnih in drugačnih tajnih služb, represivnih in
      paravomo…, ki so mi mešali štrene doniral - tolk dnarja bi zmetu za davke, da bi ble polsedično to samo donacije. in to kaže na to, da naša tajna služba mednarodno od mojega dela, pobira le drobtinice.

    • Bralka je rekel/-la:

      Špela, v pogodbi za lizing nepremičnin je ponavadi klavzula, kjer lizingodajalec soglaša s tem, da lizingojemalec naprej oddaja ta isti objekt.

      Sicer sem to napisala nekaj postov nazaj, ampak, če si prezrla, bo pa zdaj zaleglo.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      @Bralka

      Ja ampak ker primerjalno nekdo odda prostore, s klavzujo prepoveduje podododajo.

      Se pravi, če bi ram tržno imel spolh tako doboljenje, ker če bi imel pogodbo, da bo končni kupec, bi blo pa
      res čudno. Je kkca mal slabo korporativno pravo prenesla na sodelavce.http://www.vest.si/wp-content/themes/vest/images/btn-publish-comment.gif

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Kako podpreti Katarino: Katarina Kresal se bo v državnem zboru že drugič branila ped interpelacijo. Prvič je bilo … http://bit.ly/b50Ieo [...]

  • Mimi je rekel/-la:

    Meni se zdi pa neverjetno nenavadna ta podpora KK levičarjev in me že mal spominja na nekritično podporo Janševih navijačev.
    Nikakor ne hoteti videti; izjemna toleranca in druga, ohlapnejša merila, ko gre za nam bližjega politika.
    S tem se samo nadaljuje ovčjost.

    • NoMercy je rekel/-la:

      do “ovčjosti” sploh nebi prišlo, če nebi “kozli” sproducirali interpelacije :)
      Sicer pa velja:Ničiju ovcu šiša svako - čak i zimi!

    • Aljo je rekel/-la:

      Ahh, Mimi, zgleda da so vsi pri koritu, ker normalen človek nikakor ne more zagovarjati KK in njenih botrov. Ženska je v lasti največjih pokvarjencev v naši državi.

    • Nogavička je rekel/-la:

      … čak i zimi :)))

    • Mimi je rekel/-la:

      NoMercy, sem že zgoraj pisala. NI sam zarad interpelacije, praktično je skoz na tapeti.
      Podobno pravzaprav kot z Janšo: po eni strani ga drugi naprej mečejo, po drugi se pa sam ven meče. Povezano.

      Aljo, mislim da ni čist tako (vsaj ne neposredno, predstvaljati pa si ne moremo, kolk folka je dejansko povezanega s ‘koritom’ oz. niti sami tega ne povežejo oz. mislijo, da niso, pa pravzaprav so - posredno).
      Mislim pa da je še tudi drug aspekt; folk se ODLOČI, da bo verjel oz. daje šanse (in je v tem pač bolj toleranten kot nekdo, ki od daleč, neobremenjeno in kritično opazuje, ker predtem ni nič pričakoval ali malo)… Če smo nekomu naklonjeni, mu več spregledamo; kot Janševi sledilci Janši.
      No saj K sledi J v abecedi. ;o|

    • Mimi je rekel/-la:

      *črka K črki J. ;)

    • Mastermind-jkj-"- je rekel/-la:

      Ko lahko kot jj.poskušaš, brez moje vednosti, carinskega dovoljenja, le zato, ker sem ti preko jla-kos-generalštab-2.uprava, pustil, da se naučiš od cie teleporterat metk, si lohk mislš-ovce.

    • Bralka je rekel/-la:

      Mimi, oprosti, ampak malo težko se enači naslednje:
      - dejstvo, da je Janša npr. pogojeval glasovanje o sfriziranem budžetu (samo za slovenske potrebe, za resnične potrebe je veljala verzija, kot jo je določilo računsko sodišče) s glasovanjem o slovenskem soglasju za Hrvaško v Nato - in tako prisilil državni zbor, da se je sam sebi zlagal - na eni strani - in diskusijo o gospodarskih pogodbah, kjer je na koncu izpogojanih 13 EUR na kvadrat skupaj z meblommm (Mimi, če najdeš kjerkoli v širšme centru naše prestolnice tako najemnino za nov prostor…najemi in oddajaj naprej, prav?)

      - pa hudičevo težko je soočiti janšistično hujskanje (Romi, izbrisani) s tem, kako je nekdo “sumljiv” že zaradi tega, ker pač pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki ima pse in je zdravnik….Hočem reči, se da soočiti, samo primerjava je bolj tako-tako. Ampak Mimi, točno si naredila tudi ti - primerjaš slabo primerljive stvari in jaz samo nadaljujem tam, kjer si ti nehala, da pač vidiš absurdnost take metode…

    • krucefiks je rekel/-la:

      Bralka, z veseljem bi prebral tvoje mnenje, s katerim oporekaš sum klientalizma ter sum ekonomsko neupravičene pogodbe z Ram invest.:)

    • Mimi je rekel/-la:

      Bralka, okej, štekam, ti se pač sklicuješ na ugodnejšo varianto.
      Mislila pa sem sicer splošneje in ne nujno točno za ta primer, pač moje opažanje.
      Ti si pa ponudla razlage, ki jih seveda lahko kupim, glede na to, da se na to področje ne spoznam, ampak recimo da sem vklopila druga dojemanja in imam torej svoje razloge, da sem skeptična (tudi v tem konkretnem primeru najema prostorov).
      Teh povezav in tega mi je (oz. za moj okus) nekoliko preveč, vseeno. Če ti vidiš drugače, je pač tako.

      Sicer pa (se opravičujem če se motim, kot rečeno nimam dost pojma o tem) - ali ni tako, da država MORA objavt razpis? In zakaj najemati na tak način, da je potem na koncu lastnik nekdo drug in ne država?

      Morda nista primerljiva (J in K) po stilu, po načinu, kot tudi ne - ti primeri ki si jih naštela - po teži, sta pa po brezobzirnosti in očitni neverjetni vztrajnosti pri povzpenjanju na lestvici in boju za oblast in nazadnje ob tolikih sledilcih oz. teh, ki so pripravljeni natakniti rožnata očala, ko se ju obravnava.

      Sicer se pa ne bi šla tega (kar mi na koncu prvega odstavka predlagaš), mam že s svojim najemanjem dovolj ibung (v dvajsetih letih sem se devetkrat preselila in možno je, da se bom prav kmalu še desetič, kar pomeni, da nisem nikoli v vlogi najemodajalca in da mi je razuzde’ sploh že razmišljat o takih blazotnih cifrah in me seveda pogreje, ko vidim, za kaj se vse zapravlja in s čim vsem se ukvarjajo, medtem ko nas ful praktično strada, zato da lahko plačujemo drage najemnine plus [svinjske] stroške… to je za nas nekatere realnost.
      Redke pa poznam, ki bi z lastnim trudom in z NIČ kapitala zgradili recimo več bajt ali posedovali pač več nepremičnin. Eni jih imajo po 10, eni pa nismo te sreče, da bi kaj dedovali ali drugače prišli do tako velikega kapitala, ob dragih najemninah pa ne moreš nikol našparat niti za skromno stanovanjce – in takih nas je žal preveč, medtem ko je po drugi strani preveč teh s prepolnimi ritmi).

      Nekateri so KK očitali cash, Milano, vse živo… jaz sem jo pa vedno zagovarjala, v smislu, še boljše! Al imamo rajši neuspešne sestradance? ;))
      Vendar zdaj pa menim, da je ta odsotnost sočutja ali vpogleda v malega človeka preprosto presegla mejo.
      Že zaradi etikete (!) se v - za premnoge tako težkih časih - ne spodobi tako obnašati, kot se obnaša (divjanje, tangice, nikoli skesanja, pač pa vedno maska in napiflane prazne fraze, brez duha… in nenazadnje podcenjevanje inteligence ljudi, to se nikoli ne obrestuje)…

      Je pa nekaj res in to tudi mene grozotno moti in se mi zdi grozljivo, da je tolk takih, namreč kako strahotno ogabno žaljenje in diskeditiranje, česa takšnega pa še –čeprav vsega hudega že vajeni- nismo videli oz. ne pomnim! :O
      Kakšne vse opazke, česa si vsega ne dovolijo na njen račun! Sick! Tako da to mi je pa ogabno! :#

      Ampak sem kot rečeno še dalje kritična kot sem bila do zdaj. Kaj čmo, mene ne prepriča.
      Jaz bi ji tedaj dala nasvet (ko je divjala), da bi ponudila svoj odstop, ki ga seveda Pahor ne bi sprejel, pa bi bil volk sit in koza cela. Tako je pa dokazala, pravzaprav, da ta pokončna drža ki jo fura, je sam navidezna. Saj tisto bi tudi bila računica (če bi PONUDILA! Odstop), vendar bi šla ven iz tega carica, tko bo pa poraženka. Vsaj moralno.
      Tudi izgublja podporo med folkom – ljudje ne bodo vsega požrli.
      V bistvu je je škoda, lahko bi bla zelo uspešna v politiki, tako pa že takoj na začetku poti takšna razvpitost! :(

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Mimi, konstruktivno se na tej sceni nima smisla več oglašati. Potem pa pridem do postov, kot je tvoj in oseb, kot si ti. In se zavem, da je večina Slovencev iz podobnega testa. Preprostih, predvsem naivnih, dobromislečih. Obravnavajo zadeve skozi prizmo svojega poštenega pogleda. Da je temu tako, vedno na novo potrjujejo dobrodelne akcije, ki se jih lahko zasleduje na TV (Galunič) in v ostalih medijih.
      In zaključek. Če si pravi komunist , poizkušaj ne biti budalo. Ker barabe, ki spremljajo prave komuniste, to vedno in s pridom izkoriščajo. In barabe imamo na oblasti že zadnjih 70 let . In na koncu ” Niso krive za sranje,ki prihaja na teren barabe pač pa naivci, ki jim to omogočajo”. Za reakcije , ki jih opažamo na vseh straneh, je kriv občutek brezizhodnosti.

    • krucefiks je rekel/-la:

      @rogerg:
      Pomembno je predvsem, da nisi omenil, da barab ni bilo na oblasti v vmesnih 4 in pol letih.:D

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Krucefiks,tako si pedanten, pa nisi opazil, da nisem napisal “barabe so bile na oblasti 70 let razen 4 leta vmes”. Ampak , ker en biser, puščavskega peska ne spremeni v biserno puščavo, tudi jaz nisem izvzel teh štirih let (karikirano). Tvoj pristop, ko si takoj iskal možno napako in izpostavitev , pa kaže na nesposobnost tvojega objektivnega obravnavanja. Mi pa daje tvoja reakcija jasno opredelitev, da si priviligiran voluhar, ki je pri koritu že celo življenje, ker te sicer teh “70 let” ne bi dosti tangiralo.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      @ALL:

      Se pravi se je treba spomnit novo politiko, ki bo pretrgala s tranzicijsko razporodajo, ohranila z lasntino nekaj
      prispevkov v penziski fond, in dejansko zahtevala od drćavnih uslužbencev, da se odločajo racionalno.

      Če jest rečm pro banki v mb, ej tle u lj, je en ful dobr plac, a mi date kredit, si ga kupjo sami in rečejo ha smo
      ga prehitel

    • krucefiks je rekel/-la:

      @rogerg:
      “da si priviligiran voluhar, ki je pri koritu že celo življenje, ker te sicer teh “70 let” ne bi dosti tangiralo.”

      rofl

      (Ne)Omemba teh 4 let je sicer zelo pomembna. Če jih omeniš, pomeni, da si opranoglavec ali sds “komunikator” kot konec ipd., če jih ne, pa pomeni, da z njimi nisi v dobrem in zlem kot recimo dvorni pisar, četudi si desno usmerjen. Mal te testiram.:D

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Krucefiks,Ok upam,da ti je test uspel.Ampak to predalčkanje kam kdo spada mi je tuje.Ko sem bil na teh straneh več,sem opazil,da so komentatorji iz levice opominjali desne komentaorje,da so janševiške oprane glave.In pri vseh sem opazil,da so reagirali skoraj enako kot sem sam.In za sebe vem,da že 40 let povem ob vsakem trenutku tisto kar menim,da je potrebno povedati.In so bila obdobja,ko je bilo to povezano z velikimi “penali”.Kar je kobajagi demokracija,nisem niti pomislil,da bi se včlanil v kakšno stranko.Ta družba je od demokracije svetlobna leta odaljena in je že imenovati to, kar je pri nas, z besedo demokracija, velika zloraba besede.Ne vem koliko si bil v preteklosti kritičen do družbe,vendar ,da je ljudstvo v obliki ovčjega tropa sledilo vodjem,je dejstvo.In to ljudstvo z letom 90 ni doživelo nikakršne metamorfoze ali hipne preobrazbe.Slovani na splošno smo brez filozofskih vodij in to se močno pozna.

  • NoMercy je rekel/-la:

    po pravico povedano, pa jaz KK nebi pod(p)ru :)
    se mi zdi, da zato, da zrihtano zgleda porabi ves tisti čas, ko bi mogla moje gate prat in srajce peglat :)

    • Mastermind-jkj-"- je rekel/-la:

      Kva si pa ne zrihtaš seksarja, k mu to drugi zmorejo. A si čist nesposobn. Niso vsi taki.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Men jo je pa prav škoda.. Vsi drugi so še slabši.

  • Iax je rekel/-la:

    KK naj zamenja stranko in tipa, gre malo v hribe, pa na kako ljudsko veselico, da bo iz svojega boržuazne zlate kletke vsaj malo stopila na realna tla države, v kateri se bavi s politiko, pol bo pa morda zrela za nadaljno politično kariero.

    • NoMercy je rekel/-la:

      če naredi že pol naštetega bo pa JJ ratala. To pa že imamo. Pa enoumje smo tudi že prerasli :)

    • Mastermind-jkj-"- je rekel/-la:

      Torej brez jj, z kk. Samo zakone bo pisala za nazaj. Po dotičnih. Koliko certifikatskih družb je zginilo!!?!

  • mutant je rekel/-la:

    Ribarija rata,če greš v politiko in razumeš samo besede, denar, oblast ,moč- prvilegij pravice je samo zate-resno politično delat pa ne znaš!!

  • mutant je rekel/-la:

    Jaz Katarino takoj podprem s svojo dvigalko!!

    • Tehtnica je rekel/-la:

      Najbrž bi bila KK tvoje podpore z dvigalko enako vesela kot podpore v parlamentu. Glede na to, da je ata Senica že v letih pozne mladosti.

      Glede podpore Desusa ima Erjavc povsem prav. KK se je že v predvololnem času odločila, da se ga bo znebila. Zanjo je bila samo nek nebodigatreba in moteč element. Malo življenjske šole ji pa le klahko naredi.

    • Mirjana je rekel/-la:

      Tehtnica,..Kahl pa ma res prav, vselej in povsod,..kr je Kahl. ..strokovnjak za vse vrste kant…kant-autor:)

    • Mastermind je rekel/-la:

      Kahla je prav pametna politika iskala, da ni nič vedel.

  • samo jst je rekel/-la:

    Dejstva naj si vsak sam raztolmači, KK pa naj ostane in na volitvah kogar prepirča, njegov glas dobi; fer inaf! Če dobi dovolj glasov, pride v parlement. Tako je v demokracijah. Nočem večinskega volilnega sistema, na čemer očitno z roko v roki delata JJ in Pahor. Jani, tokrat pa je komentar strel mimo…

  • konec je rekel/-la:

    Vse skupaj je eno veliko sranje…koalicijsko in opozicijsko ! Na gredo Glanzkopf in Barbika v pm !

    • mutant je rekel/-la:

      A si mislil bivšo Prometno Milico?

    • konec je rekel/-la:

      PRAVI KONEC pravi:
      Kako podpreti Katarino…..ha,ha, ha, ..dovolj , da neodvisni in nestrankarski pisuni kot je št. 118 od 571 pisarijo….ha, ha, ha, za to so plačani, za to delajo….ha, ha, ha,

      ampak naj naše rdečuhe ne skrbi, kućanovi udbomafiji je KK še uporabna…..zna dobro jebati vse naokrog ha, ha, ha, ha, …..vse bo urejeno ha, ha, ha, ha,

      zgornji je le še en drugi NOV konec…ha, ha, ha , ni prvič ne zadnjič, da UPORABLJAJO moj ORIGINALEN NICK….ha, ha, ha, zanimivo

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      @konec

      A ti si za janso, ne poznaš bolj sposobnih?

  • miho je rekel/-la:

    levica razpada, KK pa se ne vidi več iz lastnega dreka.
    interpelacija je še najmanj kar jo čaka.

    čakamo in se cinično režimo

  • konec je rekel/-la:

    Kako podpreti Katarino…..ha,ha, ha, ..dovolj , da neodvisni in nestrankarski pisuni kot je št. 118 od 571 pisarijo….ha, ha, ha, za to so plačani, za to delajo….ha, ha, ha,

    ampak naj naše rdečuhe ne skrbi, kućanovi udbomafiji je KK še uporabna…..zna dobro jebati vse naokrog ha, ha, ha, ha, …..vse bo urejeno ha, ha, ha, ha,

  • lili je rekel/-la:

    Če bi živeli v normalni demokratični državi bi ta povzpetnica morala že zdavnaj oditi na smetišče.Ker pa imamo tako vlado,ki podpira laži,krade denar davkoplačevalcem in jih daje prijatelju KK ni pričakovati,da bo interpelacija uspela.Ker so vsi enaki jo bodo seveda podprli.Posledica bo,da bo javnomnejnska podpora vladi še bolj padla.Tisti državljani,ki takih in podobnih svinjarij ne podpiramo pa bomo še naprej trpeli.Res je težko živeti v taki državi,kjer naši oblastniki delajo kar hočejo in podpirajo vse mogoče lumparije.Tudi ni pričakovati,da bo borec proti korupciji brezmadežni Kos kaj ukrenil.Pravtako ne računsko sodišče.Ta dva organa pridno delata le pri tistih,ki niso njihovi.Stanje je resnično zaskrbljujoče prav na vseh ravneh.Ni več nobene morale,nobene etike.So samo laži in manipulacije.Uboga moja domovina.,le kam te peljejo?

    • Mastermind je rekel/-la:

      Potreben je nov korak v razvoju slovenske demokracije, kot sistema:
      1) slovenski zbor lahko poslanca drugega zbora lustrira
      2) vse stranke štartajo z enakim kapitalom, ker niso plačane po dobljenem glasu ampak pavšalu.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Lili,tudi te strani so postale eno navadno sranje.In ker si napisala tekst,ki je čitanja in razmisleka vreden,ti dam tukaj na odprti sceni kompliment.
      V zadoščenje mi je zavedanje,da večina ljudi,ki so bili ozaveščeni ves čas tega predsodnodnevnega dogajanja niso pognali na kant niti materialnih niti moralnih rezerv, in ne bodo prvi, ki bodo stali pred vrati v pozi gledanja “kot tele v nova vrata”.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Zalostno, da so ble pogodbe verjetno profitne, ter tega dejstva ne sprejemajo nekateri. Kje si pa že vidu, da bi bil tist k posluje z državo revež?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Težki časi se nam obetajo.

    Levičarji postajajo še bolj strupeni, utapljajo se v lastnem primitivizmu in sploh izgubljajo občutek za vsako mero.

    In ta kanalizacijska vsebina bi nam rada bila zvezda vodnica in mi bi morali drago plačevati njeno slepoto..

  • Srina je rekel/-la:

    Jaz pa podpiram Kresalovo. Zdi se mi čisto neupravičeno, da se jo ves čas napada.

    • Mastermind je rekel/-la:

      To da se napadajo brez primere in razloga se jim zdi euforični sproševalni višek demokracije. na iq pa nič-

  • krucefiks je rekel/-la:

    Če bi poslanci glasovali po svoji vesti, zarad katere so dejansko bili izvoljeni (saj ne volimo strank, ampak osebe), bi Katarinca gladko odletela. Pa to ni problem te vlade, ampak politike nasploh.

    Še vedno mi ostaja misterij, zakaj je Golobič ne sesuje, ko ima možnost. Ona je njega, ko ji je to bilo potrebno.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Golobič proizvaja svoj denar. Kresalka je zdaj ministrica in če bo pametna ponovi mandat.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Glede Kresalke in ponovitve bo še zanimivo. Imam občutek, da gre po poti NSi. Sicer pa njej sedaj dogaja to, kar se je že davno zgodilo Janši in kar se je lani zgodilo Golobiča. Pod valom obtožb in afer se ne ukloni kritičnemu delu javnosti, zaradi česar se krepi “you either love her or hate her”.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Krucefiks,ne sesuje je niti GG niti je ne bo kdo drug,ker se v lutkovnem gledališču upravlja z lutkami iz pozadine.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Kako boš pa lutkam snel niti?

  • dado je rekel/-la:

    Kresalka gor, kresalka dol,
    kresalo se je in kresalo se bo,
    važno za kresalce pa je samo to,
    da njih korito mi zvesto polnimo,
    pri tem še zelo ponosni in srečni smo,
    saj spremenilo se itak v tej kresalovini nič ne bo.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Če pade Kresalova, bo danes praznik.

  • NoMercy je rekel/-la:

    ta cirkus mi deluje kot, da opozicijci doma ne dobijo za fukat :)
    zdej bojo pa kar vsi naenkrat posiljevali KK :)
    nagravžneži :(

    • ...---... je rekel/-la:

      NeHvala, men se pa dozdeva, da so to vzorci delovanja kakšne druge dobrodelne združbe.

    • NoMercy je rekel/-la:

      a si bil zraven, da vse tako podrobno veš :)

    • dado je rekel/-la:

      No, pa povejmo po NoMercy-jevo:

      Fukanje gor, fukanje dol,
      fukalo se je in fukalo se bo,
      važno za fukalce pa je samo to,
      da njih korito mi zvesto polnimo,
      pri tem še zelo ponosni in srečni smo,
      saj spremenilo se itak v tej fukojebini nič ne bo.

      PS: se oproščam vsem, ki tega ne razumejo.

    • WHMH je rekel/-la:

      NoMercy izgleda zastopi bolj malo …

    • Mastermind je rekel/-la:

      načelo prava in iq-ja mora prevladati

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Dado,ne oproščaj se za grde besede, ki si jih uporabil.Situacija je tako grda,da ni primernih besed za njen opis.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      @Rogerg

      Kaj je grdega v tej situaciji, politična odločitev?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Chuck Norris,Uporabil si ednino.Politična odločitev.Ne, ena sama napačna odločitev ,oziroma enkratna napaka ne bi bila noben problem.Na tej politični sceni se pa napake ponavljajo in ko se jih predstavi kot nesprejemljive,se angažira ves politični potencial,da se napako opraviči.Skozi tako obnašanje,je družba izgubila vsakršen občutek za to kaj je sprejemljivo in kaj ne.Družba je izgubila vsako vodilo kaj je še sprejemljivo in kaj ne.Glavnina posledic te “vzgoje” šele prihaja in vesel sem,da nisem dvajsetletnik,ker ne bi želel gledati družbe,ki se bo iz tega stanja formirala.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Ma, k sem bil jez mal čez 20, sem vidu eno blazno snežno kepo narkomanije. In to, da nekateri namigujejo,
      da so taki tudi pri nas v vladi. Kot pri italijanih. Se mi zdi to večji problem. Predstavljaj si, da se že 20 let
      vsak let 1000 ljudi sam v lj full drogira. Po 20 letih praktično nobenega od prej ni več. Pomeni, da če je
      povprečna življenska doba narkomana 5-6 let…

  • NoMercy je rekel/-la:

    v skrajni sili bi ji lahko pomagalo tožilstvo, pa na hitro par poslancev in Evo aretirajo pred glasovanjem :)

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    SEVER POIZVEDUJE OD NAS, KAKO PODPRETI KATARINO ! S KOLOM , SEM PRAVKAR V VINOGRADU !

    • Rogerg je rekel/-la:

      Fritzl,odlično.Vinograda nimam,kol bom pa našel.

    • Mastermind je rekel/-la:

      A se ti zdaj, ne more več zazdeti, da je afera bulmastif prišla kot naročena in pomagala kk.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Boljši naslov bi se glasil: KAKO PODRETI KATARINO

  • Feri Naf je rekel/-la:

    Kot že vemo v Sloveniji ne maramo bogatih ljudi ali pa samo ljudi, ki se obnašajo, kot da so bogati. Ne maramo tudi odvetnikov. Glavni “argument” proti KK pred volitvami s strani zdajšnje opozicije in brezplačnikov je bil šoping v Milanu. Meni se zdi to dokaj smešno!

    Danes se manipulira z vsoto 11.000€ na mesec. To sta dve (ali pa niti to ne) bruto plači vojaka v Afganistanu, 6-7 plač državnih uradnikov, ki nimajo dela, čakajo penzijo in hodijo iz službe ob 14ih. Ali pa eno kolo na Patriji … Po drugi strani pa imamo človeka/podjetje, ki je zgradil stavbo, uredil vse papirje in financiranje, vložil kar nekaj denarja, se ubadal z gradbinci in poleg tega še lobiral, da bo stavbo nekdo najel/kupil. In zdaj bo zaslužil 11.000€ na mesec in za ta denar stavbo še vzdrževal. Poleg tega se izpostavlja tveganju, da bo naslednji minister pogodbo prekinil in znašel se bo s prazno stavbo in mesečnim obrokom leasinga. Če je ta pogodba za koga slaba, potem je to najemodajalec in ne najemnik!

    Seveda povprečnega prebivalca Slovenije hudo tišči v prsih, da nekdo pospravi 11.000€, ker ima kao veze v “dildomafiji”. To pomeni, da bi lahko vsak mesec skoraj imel novega Golfa!

    Po drugi strani, če bi država sama gradila stavbo, bi bila ta, kot vse ostale njene investicije vsaj 2x preplačana.

    • konec je rekel/-la:

      še en zvesti rdečuhec se je oglasil….ha, ha, ha, ha,

    • Feri Naf je rekel/-la:

      Aha, oglasil se je … poskusil sem racionalno pogledati na celo zadevo. Ti tega očitno nisi zmožen.
      Tudi včeraj v parlamentu je bilo slišati prave argumente: ni prijazna, ni mati, ni žena, kaže nagnjenost do dragih blagovnih znamk, udeležuje se raznih parad, ker je to moderno itd.
      Vse to dotično gospo res diskvalificira kot notranjo misnistrico. Bravo, čez dve leti imate moj glas …

  • NoMercy je rekel/-la:

    pa smo preživeli napad “komisije za ugotavljanja premoženja iz 1970_h”.
    Neverjetno koliko imajo dripci, ki ne vedo kaj je leasing za opletati koliko kdo da v žep?!?!
    A nismo mi v nekem sistemu privatne iniciative??
    A tega, da ce nebi bilo leasinga in bi šla vsa najemnina v žep pa nihče ni sposoben skužiti???

    • krucefiks je rekel/-la:

      Zarad takih kerlcov iz opozicije se lahko Kresalovi po domače povedano jebe. Saj s svojim neumnim zatikanjem na nebistvene detajle sami sebi delajo medvedjo uslugo.

      Odletet bi pa vseeno morala. Precej pomenljiv je tudi podatek, da se je 9 poslancev koalicije vzdržalo glasovanja.

    • NoMercy je rekel/-la:

      kaj pa je “narobe” s tistimi 9??
      Saj ni KK iskala podpore!!
      Predlagatelji so iskali vsaj 46 glasov! ZA!! Ostalim niti glasovati ni treba :)

    • krucefiks je rekel/-la:

      Tukaj nastopi pomen tistega člena koalicijske pogodbe, s katerim so se podpisnice obvezale, da ne bodo glasovale za interpelacije ministrov. Ker zaradi pogodbe niso mogli glasovati za, so se vzdržali. Pa četudi temu ni povsem tako, bi se sam na njenem mestu zamislil, če bi mi med partnerskimi poslanci podpora padla na 80%.

    • Mastermind je rekel/-la:

      Ma kaj bi se zamišljal.. S pogumom v nov delovni dan.. Sedaj pa ziher ne bo bulmastifa več in kakšno bajto,
      tudi ne nabavlajo vsak let. Kaj se lahko kk zgodi, da ne ponovi mandata?

  • Bralka je rekel/-la:

    Tule je nekaj osnovne matematike pri oddajanju prostorov v primeru, da se to oddaja brez predhodnega lizinga (prvi primer) in lizing in z nadaljnjim oddajanjem.
    Primer kopiram iz enih mojih beležk, ko je bilo to treba razlagati ne-ekonomistom.

    Kdor želi zadevo razumeti, se bo čez tole prebil. Ni težko.
    V komercialni najemnini poslovnega prostora je vključena predpostavka, da bo tisti, ki oddaja nepremičnino z nepremičninami v obdobju 8-12 let dobil toliko prihodka da bo:
    - Pokril vse stroške upravljanja in rednega vzdrževanja objekta
    - Pokril obračun pospešene amortizacije (tako, da je objekt knjižno amortiziran v času 8-12 let)
    - Imel profit, tako da bo donos na vložena sredstva nosil 8%-12% na letni ravni

    Primer: Imamo objekt, katerega knjižna vrednost je 5 milijonov EUR. Če predpostavimo pospešeno amortizacijo s stopnjo 10% (ki se uporablja pri objektih za komercialni najem in je višja kot npr stopnje za nekomercialne namene) , pomeni, da je letna amortizacija 500.000 EUR.

    Potem imamo stroške upravljalca (konservatvina ocena štirih delovnih mest in materialni stroški administracije, mesečno 20.000 EUR) in rednega vzdrževanja, ki pa je v prvih letih manjše, ocenimo 1% od knjižne vrednosti objekta, to znaša 50.000 EUR. Skratka 12*20.000 EUR + 50.000 EUR= 290.000 EUR.
    Predpostavimo, da je ciljni donos na vložena sredstva 10%, kar pomeni 50.000 EUR letno.

    Najemnina torej letno znaša 500.000 EUR+ 290.000 EUR + 50.000 EUR = 840.000 EUR letno ali 70.000 EUR mesečno.

    Po desetih letih bi moral imeti lastnik naslednje stranje:
    - Knjižno amortiziran objekt, ki pa bi bil v naravi v dobri kondiciji, ker bi se redno vzdrževal.
    - Akumuliran denar iz donosa na oddajanje bi koral zadoščati za to, da bi imel 80% sredstev za gradnjo še enega takega objekta (20% gre na račun tega, da jih je skozi davek na dobiček pobrala država).
    Skratka, moral bi imeti en objekt in denar za 80% identičnega objekta.

    V primeru lizinga objekta in nadaljnjega oddajanja tega objekta s strani lizingojemalca pa gre praviloma takole:

    Lizing nepremičnine pomeni, da se v osnovi odplačujejo knjižna vrednost objekta, povečana za stroške financiranja. Recimo, da so letni stroški financiranja lizinga 9%. Če imamo enak objek v vrenosti 5 milijonov EUR z letno amortizacijo 10% in polog v višini 10% , potem je situacija taka
    Polog 500.000 EUR, na kar se obračuna še DDV
    Ostane 4.500.000 EUR v lizing obrokih, na kar gre obresti 490.500 EUR.
    Potem stroški upravljalca in vzdrževanja so enaki kot v prvem primeru in recimo, da jih plačuje lizing /lahko jih tudi lizingojemalec, možno je oboje), kar pomeni, da bo treba v desetih letih še vedno odplačati 4.900.500 EUR za objekt in recimo, 500.000 EUR pologa + davek na to, kar znese 600.000 EUR
    Preostale obroke lizinga in stroške upravljanja in vzdrževanja letno 490.500 EUR+240.000 EUR = 730.500 letno
    V desetih letih lizingojemalec torej plačal lizingodajalcu 600.000 EUR+ 7.305.000 EUR, kar znese 7.905.000 EUR
    Torej, lizingojemalec bi za to, da bi z nadaljnjim oddajanjem pokril vse stroške in odlive, ki jih je imel, moral zaračunati najmanj 790.500 EUR letnih najemnin.

    Ampak pri tem ne bi še dobil denarja za to, da bi lahko kreiral vir za gradnjo novega objekta – po domače, bi bil na »pozitivni nuli«. Zato doda 50.000 EUR na letni ravni in potem je masa najemnin na letni ravno 840.500 EUR, mesečno pa to pomeni 70.041 EUR.

    • edmund je rekel/-la:

      Kakorkoli obračaš cifre levo ali desno gor ali dol, sam posel, če je še tako transparenten ali v skladu z obstoječim zakonom, je vsakemu otroku jasno, da je to kar je princeska omogočila svojemu prijatelju za naš davkoplačevalski denar ( stavba plus nekaj milionov evrčkov za povhu ) skrajno podlo, milo rečeno in si zasluži v normalni družbi, da se jo za večne čase odstrani od državnih jasli.

      Slovenci imamo iz preteklosti negativno junakinjo johanco iz vodic, prasico vseh prasic, sedaj izgleda jo je prekosila seničeva katra.

    • NoMercy je rekel/-la:

      žal se predlagatelji spoznajo samo na primitivno varianto lizinga -> “fafing” :)

    • Zbik je rekel/-la:

      Krasno, Bralka!
      Nisem ekonomist in nimam s tem opravka, zato ne morem presoditi nekaj ključnih predpostavk.
      1) Ali je konservativna ocena stroškov upravljanja realistična? Štirje fulltimerji za eno bajto se mi osebno
      “zdi veliko”. Da zanje pokuriš cca. 10000€ bi šlo, ampak da bodo materialni stroški 10000€na mesec?. Ampak kot sem rekel: s tem nimam opravka.
      2) Ali je “pospešena amortizacija”, ki ima za podmeno povprečno dobo amortizacije 10 let, res utemeljena. Nekje a forumu financ se je nekdo pridušal, da je to slovenski unikum. Da so te dobe v tujini bliže 20 let tudi za poslovni najem.
      3) Letni donosi 8-12 % so v precejšnjem intervalu. Iz istega vira povzemam, da naj bi bili ti donosi nekje 8.8%, skratka bolj na spodnjem delu te lestvice.

    • Aljo je rekel/-la:

      Kakšne neumnosti pa ti potresaš! Kakšen donos, v krizi globalnega značaja so lahko tudi zgube, ne pa 8% donos ali več. Jao, jao ti pa res nimaš stika z realnostjo, ne z logiko. Vsak, ki premore logično razmišljanje, mu je jasno, da je država najela stavbo, ki jo financira - po navedbah lastnika, banka in to z 70% sredstev. Poslušaj, ti neumno trobilo, tako lahko posel dela vsak. Ostale cifre si pa zatakni za uho, ker nimaš pregleda nad dejanskim stanjem, vse je hipotetično. Bliža se nam zlom nepremičninskega trga, ti pa trabunjaš o donosih, ter transparentnosti posla. Pa ali je tebi sploh jasno koliko nepremičnin je nasedlih investicij? Časi prodaje nepremičnin ali dajanja v najem z 300-500 % donosi je za vedno konec. heh, Slovenija še ni doživela nepremičninske krize in zato v naši državi šee vedno vlada mišljenje, da so nepremičnine posel, kjer se lahko samo služi. Pa ali je tebi sploh jasno koliko milionarjev v razvitem svetu je že propadlo in bo propadlo zaradi nepremičninske krize. Ja, ja res patetično, da se greš neko ekonomijo, ko ti ni jasna osnovna stvar kot je ponudba in povpraševanje. Pa zakaj zaboga mora biti vse v Ljubljani? Tvoje vzvišeno lebdenje nad vsemi ostalimi samo dokazuje, da nimaš pojma in da nikoli nisi delala v tujini ali pa vsaj hodila odprtih oči po svetu.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Aljo in Bralka.Aljo popolnoma upravičena in osnovana ugotovitev.Vsi trotli,ki na tak način zagovarjajo KK dajo jasno podobo o svojem poznavanju ekonomije.In takih ekonomistov imamo na trgu milijarde.Nekatere celo z doktorati ekonomskih znanosti.To je čisto navadno “strokovno” flancanje,ki je politična podlaga za opravičenost Katarinine pogodbe.Taki trotli,kot je Bralka so pred nedavnim trdili,kako se kriza nas ne bo dotaknila in na tak , na izgled visoko strokoven, v bistvu pa popolnoma zgrešen način opravičevali velike korake investiranja in zavoženega finansiranja.
      Bralka,hvala Bogu ne vem koliko doktoratov premoreš iz ekonomije,vendar,da bi kapirala kako funkcionira svet v borbi za preživetje pojdi k kakemu dolenjeskemu kmetu in ga prosi,da ti dovoli pometati pred štalo.Tako boš zaslužila za košček kruha in sčasoma uspela ugotoviti,da je 1+1 = 2.
      Dokler bomo dovoljevali študiranim trotlom,da nam kreirajo usodo na podlagi svojih ničvrednih doktoratov,se nam bo godilo,kot se sedaj dogaja celemu Zahodnemu svetu.

    • Zbik je rekel/-la:

      Ja, zato pa bo kmet ostal kmet - pa še to mu bo komaj zmogel ostati, če bo dobil subvencijo.

    • Bralka je rekel/-la:

      Zbik, to je kratka obnova primera, ki ga drugače delamo na seminarjih. Preden pridemo do te matematike se pa je še govor o tem, kolikšno razmerje bruto:neto površin je priemrnih za komercialno oddajanje, da se potem zadeva izide itd. itd….pa nisem hotela tule prostora jemati še s tem.

      Drugače je pa smisel naložbenega oddajanja komercialnih objektov v tem, da v 8-10 letih z najemninami dobiš povrnjeno investicijo in zbereš denar za nov objekt. To je v bistvu definicija naložbenega oddajanja.

  • Jan je rekel/-la:

    Čas je za menjavo vlade. Predlagam nekoliko samomorilsko mešano koalicijo SDS, Zares, Desus, SLS, SNS z največ 12 ministri in za čas največ 15 mesecev.
    V preteklosti so se malo mešane koalicije še vedno obnesle.
    Kakšno osebno zamero bo treba požret, a alternativa je le še večja katastrofa…

  • mutant je rekel/-la:

    Se je kdo vprašal,če ni Senica vklopil Kresničko še predno je Pogačar začel graditi? Mogoče je pa izračun in dogovor že pred sklenitvijo uradne pogodbe obstajal.Pa je mogoče Pogačar dobil na banki prek Senice že odprta vrara-in golobček ni nič vložil? Banka je dobila zagotovilo Seničke,da bo Kresničke stavbo vzela v najem!!! Jaz vidim tako vso igro!!

  • Zbik je rekel/-la:

    Aja, Edmund, še tebi orešček v glodanje (le streti ga prej moraš):

    Hudobna, bogata enica se je nesramno vsilila neki drugi, povsem nedolžni enici, in brez trohice dostojanstva s svojo pokvarjenostjo dosegla, da se je tudi druga okužila te skvarjenosti in da sta skupaj postali gnila dvojka. Vsega pa je kriv numerofilni plus, ki druži vse, tudi povsem nenaravno usmerjene številke (kot recimo pi) v povsem nespodobne celote.

    Skratka: ali si kaj nesrečen, ker velja 1+1=2 ?

    (Nota bene, to ni Principia, kjer se to dokaže šele po 360-tih straneh)

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Zbik, nisem sicer Edmundov advokat, ampak , ker je tako slikovito podal trditev o eni prasici iz preteklosti - Johanci iz Vodic, naj te spomnim, da razjasni zadevo s Kresalko v tem kontekstu, ne pa da iščeš nove aksimorone. Johanco iz Vodic so tedaj spravili v arest, ne glede na kri, ki je bruhala iz Jezusa ( zaradi prevare). Kresalka bo pa s pomočjo raznih Farizejev pristala na oltarju.

    • Zbik je rekel/-la:

      Ja, ja. Trd ko aksa, Rogerg, pa še moron.

    • Chuck Noriss je rekel/-la:

      Ja, sam enici je moral nekdo reči, sam se se bi spomnil, verjetno je kk zato tudi vzel v službo. Investicija pač.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Zbik, Je .bik Edmundu oreh podstavil,
      da sam bi na oksimoronu ne zaglavil.
      Ni dovolj če sam’ znaš uganke postavljat,
      je boljš’ če znaš tud’ sam kaj umno pripravljat.

      Rogerg trd je res ko aksa,
      a to je le njegova praksa.
      S takimi kot ta zbikonja
      pečal se celo je življenje
      in ni čudno,da s časom
      je dobil trdoto konja.

    • Zbik je rekel/-la:

      Krasno, Rogerg!
      Za trdoto akse si dobro spesnil.
      Čakam še kitico za morona.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Zbik-Plačaj v naprej.

  • Mimi je rekel/-la:

    Uh seveda, dejmo na fundamente razseckat vse, da nam potem ne bo več jasno vsem očitno. ;o))

  • mutant je rekel/-la:

    Jutri začnem graditi predsedniško rezidenco. Je kdo tule dober prijatelj s Senico in Turkom? Senica mi mora na banki vrata odpreti za kredit-Turk mi mora dati preko Senice zagotovilo,da bo mojo potrdijo vzel v lising najem!! 30% mi mora Turk plačat vnaprej ,da jaz pokrijem stroške izgradnje-lising pogodba mora bit za 1o let in 300%večja kot sem jaz zapravil za izgradnjo podrtije-rezidence.Plus 10000evrov moram dobiti še mesečne nagrade zato ker sem uspel državo tako nategniti.!

  • butalec je rekel/-la:

    Mutant.

    Ni ti treba nič graditi, zate je že vse zgradil Mate. Ti se samo preseli, če se pa ne boš, te bomo pa interpelirali!

    • mutant je rekel/-la:

      Butalec

      Jaz govorim o novem poslu-ne o Matetu. Interpelirati se mene ne da.Me je že mama interpelirala!!

  • Linda je rekel/-la:

    Kresalova mi je med interpelacijo, na trenutke delovala, kot kakšna vsevedna gospodinjska pomočnica ali kakšna razglašena osebna asistentka med razpredanjem, koliko wc papirčkov uporabi pri opravljanju kakšne tovrstne naloge in opisovanju kodrčkov tam….

  • 007 je rekel/-la:

    Jerovška za predsednika. Šele potem smo najebal.