22. april, 2010 | Peter Štrovs

Dan upora proti okupatorju

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Danes je zadnji četrtek pred Dnevom upora proti okupatorju, pa mu posvetimo par besed.
Če zanemarimo osebne zamere in podobne malenkosti, je edina razlika med našo nominalno levico in nominalno desnico, ali pač med levimi in desnimi socialisti - odnos do polpretekle zgodovine. Pa še tu gre najbrž do neke mere za pozo - intimno imajo protagonisti bolj pisane zgodovine. Naj navržem par primerov iz glave.

Dinastije

Ciril Ribičič in Igor Šoltes nadaljujeta svetlo tradicijo dinastij Ribičič in Kardelj. Janez Stanovnik, za razliko od Borisa Pahorja novopečeni častni meščan Ljubljane, je sicer nominalno absolutno na liniji, izhaja pa iz desne dinastije, ki jo korektno zastopa njegov bratranec Tine Velikonja. Ampak pri Stanovniku, predsedniku organizacije “Zveza združenj borcev za vrednote NOB”, ne smemo pozabiti, da je nekoč celoten mandat v UN tajnikoval Kurtu Waldheimu, rjavosrajčniku (SA), ki je za zasluge v boju proti NOB v Bitki za Kozaro od NDH denimo dobil “srebrno medaljo Kralja Zvonimira s hrastovim listom”. Pravnik Matevž Krivic dinastiji Krivic najbrž ni v ponos. Tudi France Bučar danes ni toliko levo, kot je v partizanih bil politkomisar Komunistične partije. Nominalna levičarja Mateja Kožuh - Novak in Kahel Ehjavec svojima dinastijama najbrž nista v ponos. Ljubo Sirc, ki ga globoko cenim, pa ima v svojem CVju madež s kandidaturo za predsednika Slovenije na listi nekdanje, močne LDS (res pa je, da so ga grdo izigrali in je dobil le 2%). Ampak najbolj zanimivi so nominalni desničarji iz orto komunajzarskih dinastij. Gregor, predsednik “Zbora za republiko” in Miha, podpredsednik SDS iz dinastije Brejc - Virant. Famozna Barbara iz slavne dinastije Gregorin - Brezigar. In celo slavni Dimitrij, trenutno spet na desni, iz dinastije Rudolf - Rupel. …
Iz vsega tega jaz pri najboljši volji ne znam razbrati ničesar pametnega. Naj pa služi kot uvod v ideološko materijo.

26. april 1941

Okoli tega datuma, ki je povod za državni praznik “Dan upora proti okupatorju”, je nakopičeno ogromno NOB-jevskega metafizičnega balasta. Zato se ga bom lotil drugače kot naši vrli zgodovinarji, denimo “Društvo permanentnih piscev zgodovine NOB” - namreč obzirno. O 26. aprilu 1941 ne bom pisal iz današnje, pač pa tedanje perspektive:

Danes je Hitler iz Mönichkirchna prišel v Maribor, se sprehodil po porušenem (minirala ga je naša vojska) dravskem mostu in ukazal: “Naredite mi to deželo spet nemško!”
Pred 20 dnevi, na Cvetno nedeljo, so Nemčija, Italija, Madžarska in Bolgarija brez vojne napovedi napadle Kraljevino Jugoslavijo. Isti dan je ban Marko Natlačen v Ljubljani ustanovil krizni štab, “Narodni svet za Slovenijo”, vanj so povabljene vse politične stranke (razen nekih obskurnih komunistov, ki so že prej v ilegali).
10. aprila Hrvati ustanovijo NDH in prekinejo vse stike s Srbi.
Jugovojska je v razsuli, 11. aprila Slovenijo zapusti zadnji vojak, Ljubljano zasedejo Italijani.
Narodni Svet pozove prebivalstvo, naj se ne upira okupatorju. Nemške okupatorje Slovenci (razen manjšine) sprejmejo pasivno, Italijane (razen manjšine) s posmehom, Madžare pozdravijo le madžarska manjšina in protestanti.
12.4. gre delegacija Narodnega sveta skupaj z banom prosit Nemce v Celje, če lahko okupirajo Slovenijo v enem kosu (menili so, da bo tako manj slabo), a jim ne uspe, ker je Hitler to že prej v glavi razkosal med 3 okupatorje.
14.4. Nemci svoje okupacijsko območje (zemljevid kasnejšega razkosanja) razdelijo na Spodnjo Štajersko (MB) in Gorenjsko (Bled).
Država je kapitulirala po 11 dneh, pri čemer je padlo vsega 151 nemških vojakov.
17. aprila Juga podpiše brezpogojno kapitulacijo. Isti dan Italijani razpustijo naš Narodni svet za Slovenijo.
18.4. je v Ljubljanski pokrajini (italijanska okupacijska cona) uvedena civilna uprava; slovenske politične stranke in društva pustijo pri miru, le na vrh sistema se postavi “visoki komisar” Emilio Grazioli. Slovenski del oblasti predstavlja “sosvet”, ki mu predseduje Natlačen. Uradni jezik ostane slovenščina, prvi tuj je italijanski, uradovanje je dvojezično, vojska in policija izključno italijansko. Prebivalstvo je odvezano vojaške službe, ni zaplembe premoženja, pravo in sodstvo ostane isto, osnovne in srednje šole normalno slovensko naprej.
Drugače je v nemški in madžarski coni, kjer okupator vse demontira in nemudoma začne z aktivnim potujčevanjem.

Pred vojno je bila daleč najmočnejša politična stranka SLS (1920-27: 60%, 1938: 78%!). Decembra lani, 1940, je umrl njen predsednik in jugoslovanski minister Anton Korošec. Nasledil ga je, tudi kot minister, Franc Kulovec. Ki pa so ga ubili Nemci - med prvim naletom letal 6. aprila ga je zadela bomba pred njegovo hišo na Dedinju.
Kulovca kot minister takoj nasledi Franc Snoj, prej načelnik Jugoslovanske gasilske zveze, v Užicah, kamor je pribežala Yu vlada. Skupaj z drugim slovenskim ministrom, Miho Krekom, 8.4. nadaljujejo beg proti Palam nad Sarajevom, nato proti jugu… v London k zaveznikom.

S tem jugoslovanskim eksperimentom imamo slabe izkušnje. Tudi če zanemarimo podaništvo neki srbski dinastiji, ki se je razglasila za monarhe. Glavna tragedija je, da je naš Dravska banovina le majhen, beden trikotniček, velik le slabo polovico slovenskega nacionalnega ozemlja. Le dobrih 22 let je (in čas nesrečne vojne), od tedaj, ko smo bili vsi Slovenci združeni v eni državi. Bili smo, bi se reklo, del “evroatlantskih integracij”, in še znotraj tega nam je šlo relativno dobro, skoraj bi se lahko primerjali s samimi Čehi! Ne le žandarji - slovensko so govorili tudi naši vojaki. Imeli smo zahod - ne le Postojno in Ilirsko Bistrico, tudi Trst, Istro in nekaj otokov. Pa Koroško… Rož, Podjuna, Zila… Res je, stoletja pod nemško govorečimi monarhi - ampak kakorkoli obračam, Marija Terezija je svetlobna leta boljša kot “Šestojanuarska diktatura” pod Karadžorđevići…
Saint-germainska pogodba in plebiscit na S, trianonska na V in rapalska na Z - pa smo spodrezani z vseh strani. Od leta 1920 je minilo le toliko, kot bo nekoč v prihodnosti, leta 2010, od osamosvojitve. Spomin je še živ. Itak zaenkrat ne moremo ničesar - padla je že vsa Evropa, pa ne bi naša klavrna jugovojska. Mogoče nam pa pod Nemci ne bo tako slabo, saj smo že navajeni…

Od začetka 2. svetovne vojne je minilo podrugo leto. Hitler je Poljsko napadel 1.septembra 1939, teden po tem, ko je s Stalinom podpisal pakt. Čez dobra dva tedna, 17.9.1939, je Poljsko napadel Stalin.
Evropo sta si razdelila kot sta planirala, le da se je pred SZ uspela obraniti Finska in da Litva ni pripadla Nemcem, ampak so vse Baltske države okupirali Rusi. Poljsko sta Hitler in Stalin porazila, razdelila in anektirala 6. oktobra 1939.
Pred dobrim letom, 5. marca 1940, je Berija poslal Stalinu ta predlog, kaj storiti z zajetimi poljskimi oficirji in intelektualci. Aprila in maja, leto je od tega, je bilo izvršeno. (Nekoč v prihodnosti, leta 2010, bo na poti na komemoracijo v Katynskem gozdu v letalski nesreči tedaj svobodna in demokratična Poljska - spet obglavljena.)

Danes, 26. aprila 1941, izgleda zemljevid Evrope takole (le kar je označeno svetlo modro, je še vse rdeče) - svobodnih je le nekaj nevtralnih držav. In Britanski imperij.
Edina država, ki se pred Hitlerjem in Stalinom še uspešno brani, je Velika Britanija. V SZ jim rečejo “angleški imperialisti”.

Danes zvečer se je v vili v Rožni dolini (kjer bo leta 2010 rezidenca neke arabske države) dobilo 8 mandeljcev, članov “Društva prijateljev Sovjetske zveze” in pristašev obskurne podtalne Komunistične partije.
Temu, kar so danes ustanovili, bodo ponosno rekli “Protiimperialistična fronta”, Protiimperialistično fronto bo desetletja ponosno opevala “Zgodovina NOB” (dokler ne bo nekoč v daljni prihodnosti neki zgodovinar Godeša ugotovil, Repe pa ponovil, da je 8 mandeljcev že tedaj ustanovilo “Osvobodilno fronto slovenskega naroda”, kar pa da “sta komunajzarja Boris Kidrič in Edvard Kardelj zaradi partijskih razlogov nesramno pervertirala”).
Med drugim so, v tretji od 9 točk ustanovne listine nečesa, kar je bilo naperjeno proti angleškemu imperializmu, zapisali:
” PF stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom velikega ruskega naroda …”
Ja, takoj po okupaciji so nas prodali Stalinu. V času, ko so bil nemški nacional-socialisti in sovjetski socialisti zavezniki - proti svobodni Evropi, z angleškim imperializmom vred. Če velja, da “je prijatelj mojega prijatelja moj prijatelj,” nas niso prodali le Stalinu, ampak tudi Hitlerju. Takoj po okupaciji.
Ker so bili tedaj v vsej Evropi svobodni le še angleški imperialisti, naj citiram še 2 briljantni ustanovni gesli:
- “Osvoboditev je možna samo na ruševinah imperializma.”
- “Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi. Bratstvo in mir med narodi morata biti rezultat protiimperialističnega boja, ki bo porušil imperializem.”

Ko sta se Hitler in Stalin šele 2 meseca kasneje, 22. junija 1941, skregala, se je Protiimperialistična fronta bojda nemudoma preimenovala v Osvobodilno (čeprav sta Godeša in Repe ta del “Zgodovine NOB” revizionirala) in v imenu slovenskega naroda isti dan obstrelila nekega Slovenca pod Šmarno goro, kjer je zdaj spomenik.

Osvobodilna fronta je kasneje doživela nesluten razcvet. Najbolj po tem, ko je Centralni komite Komunistične partije avgusta 1941 ustanovili VOS, ki je s sistematičnimi umori intelektualcev, ki niso bili v OF, med ljudstvom zasejal “konstruktivno strahospoštovanje” (VOS se je februarja 1944 razpustila, večji del je postal OZNA, ostalo pa “Brigade VDV”, ki so se kasneje preimenovale v KNOJ). Mednarodni uspeh pa s Teheransko konferenco konec leta 1943, ko so partizane za pravo stran, namesto četnikov, končno priznali tudi zahodni zavezniki.
Uspešnost OF pa se s koncem vojne ni končala, pač pa je z leti eksponentno naraščala. V času 3. kongresa, 27.4.1951, je imela že 676.500 članov! Dokler se leta 1953 ni preimenovala v Socialistično zvezo delovnega ljudstva.
No, SZDL se je po osvoboditvi preimenovala v Socialistično stranko Slovenije in vegetirala pod Smoletom in Semoličem, dokler niso Žakljevi Socialisti skoraj izginili in se v zadnjih zdihljajih z Drnovškovo Liberalno demokratsko stranko zlili v Liberalno demokracijo Slovenije. Če povzamem: “Za domovino - s KK naprej!”

Dan upora proti okupatorju?

S praznovanjem 27. aprila je bil od nekdaj križ. Sago o prazniku sem orisal že tukaj, pa je ne bom prepisoval.
Bi se pa po mojem, tudi zaradi nedavne nesreče pri Smolensku, spodobilo stvar pogledati trezneje. Z več pietete. Ne le do žrtev iz časa zavezništva med Hitlerjem in Stalinom, tudi do žrtev med- in povojnega komunističnega terorja pri nas. Da ne bo prihajalo do takih ali drugačnih zablod.

Predlagam nekaj povezovalnega. Preimenujmo tale praznik, 27. april, denimo raje v:
“Slovenski povezovalni praznik - navaden prosti dan, ki se skupaj s 1.majem povezuje v tradicionalne slovenske prvomajske počitnice.”
Ima kdo boljši predlog?

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
66 x komentirano
  • vsi-so-isti je rekel/-la:

    dobro napisano !!

  • Forestina je rekel/-la:

    601,441 have signed the petition. Help us get to 1,000,000

    http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      @Forestina

      Tle, ja maš pa posnetek kako je Bill Black povedal, kako so američani že skoz vedl za sub.prime krizo.

      En link, k sem meu Clintona, k je reku neki u zvezi, z netransparentnostjo teh poslov, da kupci s svojim denarjem poskrbijo za transparentnost, če jim je seveda kaj do tega… sem pa zgubu.

      Pa, če mi rečeš, da sem pred nesrečo bil mal pod vplivom, sem nekaj takega prav čakal… Instinktivno…
      Kakor je Kristus umrl za vse nas, tako bi lahko s poljsko nesrečo isto rekl. Sam, a da se bomo pa zdaj
      pobil, če jest nism še sreču poljaka, k bi bil zanj? Je, že kje tako, da prideš u stik sam s ta nesrečnimi,
      pol se pa še nesreča zdodi. Res samonapovedovalno karmično, ni kaj. Ampak, Forestina, ti glede
      na linke se bolj sekiraš za to kaj bojo tvoji vnuki jedl, kot pa za to al bo jutr še kaj?

      RES, ta credit crunch mormo reexporterat. To bi Evropo in nas povezalo. upor proti ameriški tiskarni.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      fak, pojedl ga je

  • podplat je rekel/-la:

    Hm no ja. Eni gledate pač tako, drugi gledamo drugače.
    Še malo pa bomo praznovali dan domobranske prisege Hitlerju.
    Pa nas spet ne bodo povabili na obletnico konca druge svetovne vojne.

    • peter je rekel/-la:

      >Še malo pa bomo praznovali dan domobranske prisege Hitlerju.

      saj smo jo - s poimenovanjem ceste po Titotu ;)

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Dan upora proti okupatorju: Danes je zadnji četrtek pred Dnevom upora proti okupatorju, pa mu posvetimo par besed…. http://bit.ly/9FS6RC [...]

  • jure je rekel/-la:

    OK, eni so za pisat, eni pa za risat. Se mi ne zdi, da bi bil za pisat…
    Kaj je dinastija, Peter? http://sl.wikipedia.org/wiki/Dinastija Bojda več kot par zaporednih oseb istega rodu (ali celo ena oseba), a ne? Pa tudi če je to mišljeno porogljivo, mi vseeno ni jasno, kako npr. Šoltes nadaljuje Kardeljevo politiko. A si ti z lune padu?
    Od nadpovprečno izobraženega človeka bi pač pričakoval nekaj več analitičnega razmišljanja. Isto kot tisti Hitlerjev-rojstni-dan-čez-3-dni (http://www.vest.si/2010/04/01/ocistimo-slovenijo/) - cel april je kužen, vsi potomci Kardelja (in zgoraj naštetih) so kužni. Na ta način lahko diskreditiraš vsakega, ki ti ni všeč, pa naj bodo argumenti na tvoji strani, ali ne. Take domislice se ti posrečijo, da bi lahko pisal za MontyPython, če ne bi, žal, mislil resno.

    • peter je rekel/-la:

      @jure:
      nikarte tako nestrpno :))
      uvodni hec z dinastijami je mišljen izrazito dobronamerno - Slovencev je malo, vsi se poznamo, smo omreženi in prepleteni, vse je neštetokrat reciklirano, ne le politični obrazi, tudi nazori in ideologije. nič ni fiksno - to vse plava, vse je relativno. nekje se je povsem običajen znotrajdružinski medgeneracijski konflikt manifestiral kot “politična opozicija”, drugje je bil naraščaj pač uboglivejši; tu in tam se nasprotja privlačijo, lahko pa se pač “zgodi kemija”, pa se družini Romea in Julije za vekomaj spojita (navadno z milejšimi posledicami). stari ga serjejo, mladi se velikokrat dokazujejo skozi povsem druge kanale, pa se ti v brk “igricam starcev” primeri kaj nezaslišanega…
      če te to, da se je mladi Dimitrij spečal kar z Rudolfovo, preveč nervira, se pa ozri raje denimo na dinastijo Cerar - mati LDS ekvivalent BB, tamlad pa se je (karikiram) baje spečal z neko kao najmanj “krščansko talibanko” - pa imamo potem o arbitraži strokovna mnenja, podobna opozicijskim…
      a ni vse to hecno in lepo, a ne da nas kr nekako zbližuje? :))

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      Kdo sta mi vidva tle ena modela, mater.

      Ali avtor topic-a sploh razume, zdi se da ne najbolj; ter da skratka ne razume pomena svojih besed, ki jih
      je nametal skupaj. To je bila v jugi skoz demokracija prvega razreda. Ampak, zdaj če ne vidiš dlje od nosa,
      še v vrtcu se ne pogovarjajo več s teboj.

  • podplat je rekel/-la:

    Bravo Jure. Peter ga res malo sračka. Ko bi napisal se v kateri dinastiji je on. A ni bil tisti z Matildo za penzioniste tudi Štrovs?

  • obama je rekel/-la:

    na Primorskem je bil ta dan z mostom na 1 maj znan kot “Praznik šolanja in praznik plošč”; unih betonskih namreč;27tga se je opažalo,za prvi maj pa grupno betoniralo.

    PS:dan Republike 29 in 30 november pa je slovel kot “Praznik drv in drvarjev”

  • podplat je rekel/-la:

    Tudi na Gorenjskem smo množično gradili od 27. aprila do 1. maja, pa tudi eseni ce ni prevec zeblo. Ti dolgi prazniki skupaj z vikendi so bili kot nalašč za to.

  • konec je rekel/-la:

    Peter Štrovs, enkrat toliko res dobro napisano…..bi imel samo eno vprašanje, ki je v našem zgodovinopisju še velikokrat prezrt (kaj do nedavnega se ni smelo govoriti o Sovjetski okupaciji Poljske in o Stalinovem paktu s Hitlerjem, da se 2. svetovna vojna začne).
    In je vezana na sam pakt:
    http://en.wikisource.org/wiki/Molotov-Ribbentrop_Pact

    Kdo ga je prvi prekršil?
    da sta ga oba blazneža “podpisala” s figo v žepu je znano (oz. zelo možno), da Nemci napadli je tudi dejstvo, ampak glede na sam “tajni del” pakta, bi se lahko celo trdilo (kot počno nekateri zahodni zgodovinarji) , da je bil prav Stalin tisti, ki se ni držal pakta.

    Hvala za vaš odgovor , če mi boste slučajno odgovorili….

    Živeli partizani, ki so se borili za svobodo in ne za oblast
    Živeli partizani, ki so se borili proti naci-fašistom in ne za komuniste
    Škoda, da je teh ostalo bolj malo…..zaradi enega ali drugega razloga…..

    • konec je rekel/-la:

      Peter Štrovs, enkrat toliko res dobro napisano…..bi imel samo eno vprašanje, ki je v našem zgodovinopisju še velikokrat prezrt (kaj do nedavnega se ni smelo govoriti o Sovjetski okupaciji Poljske in o Stalinovem paktu s Hitlerjem, da se 2. svetovna vojna začne).
      In je vezana na sam pakt:
      http://en.wikisource.org/wiki/Molotov-Ribbentrop_Pact

      Kdo ga je prvi prekršil?
      da sta ga oba blazneža “podpisala” s figo v žepu je znano (oz. zelo možno), da Nemci napadli je tudi dejstvo, ampak glede na sam “tajni del” pakta, bi se lahko celo trdilo (kot počno nekateri zahodni zgodovinarji) , da je bil prav Stalin tisti, ki se ni držal pakta.

      Hvala za vaš odgovor , če mi boste slučajno odgovorili….

      Živeli partizani, ki so se borili za svobodo in ne za oblast
      Živeli partizani, ki so se borili proti naci-fašistom in ne za komuniste
      Škoda, da je teh ostalo bolj malo…..zaradi enega ali drugega razloga…..

    • peter je rekel/-la:

      eh, taki pakti so itak na vse načine umazani in sklenjeni s figo v žepu.
      da se bosta spopadla, je bilo najbrž vseskozi obema jasno. da je stvar prekršil Hitler, pač 22.6.41 z Operacijo Barbarossa, je pa tudi znano.

    • konec je rekel/-la:

      se delno strinjam, ker stalin ni bil pripravljen na napad, pa tudi večina ostalih pomembnih svetovnih politikov je bilo presenečenih za napad……….

      jaz sem omenil pakt, kjer stalin omenja napad tudi na “bessarabijo” in ne na bukovino, ki je bila zgodovinsko pod avstrijo in bi morala pripadati hitlerju……(poleg tega, da si je stalin zagotovil še “the Baltic States (Finland, Estonia, Latvia, Lithuani)”….ampak se strinja, oba sta sta bila le “velike svinje”…….

      a, ja ..stalin si je zasedel bessar. in buk. že leta 1940 potem , ko se je posvetoval tudi s hitlerjem (za bess. in ne za buk)….ampak to ne ve skoraj nihče……..kajti v naših knjigah je govora predvsem o hitlerju in ne stalinu…..

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pa smo spet pri Dnevu upor protiokupatorju, pri dnevu, ko smo se upirali le Angloameričanim.

    Če se prav spomnim, nas Angleži ali Amerikanci niso nikoli okupirali.

    Torej so bili lahko le namišljeni ideološki sovražniki, kar plačujemo še danes.

    PODPLAT pa v jok!

  • NoMercy je rekel/-la:

    Nisem pa zasledil, da so šli fantje v gmajno zato, ker je bilo tam vsaj lubje da so ga jedli.
    Folk je bil lačen in brez strehe že precej pred začetkom vojne.
    Tako, da se je vse skupaj pač poklopilo v eno mučno vojno in revolucijo.
    Verjamem pa, da potomci malih podjetnikov (veliki so bili večinoma tujci) ne bodo priznali, da so cele družine metali iz bajte, tajili hčeram dninarjev narejene otroke in pri župniku izposlovali, da je bil kdo vržen iz službe, ker je vedel kdo je njegovi punci nafukal froca.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Glede na to, kako so se bajtarji, dninarji, viničarji ter ostala “smetana” slovenske družbe vedli med vojno in po njej, je težko resno kritizirati obnašanje predvojnih kapitalistov. Predvojne reveže so pač že takrat predobro poznali in niso glede njih imeli nobenih iluzij.

      Sprijenost komunistične partije in njenih izrastkov ni zgolj potrdilo starega dognanja, da brezdelje in ležernost kvarita ljudi, temveč logična posledica kulturnega okolja iz katerega so izhajali njeni voditelji in pretežen del članstva.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Citiram:

    “Predlagam nekaj povezovalnega. Preimenujmo tale praznik, 27. april, denimo raje v:
    “Slovenski povezovalni praznik - navaden prosti dan, ki se skupaj s 1.majem povezuje v tradicionalne slovenske prvomajske počitnice.”
    Ima kdo boljši predlog?

    Imam drugačen predlog.

    Predlagam, da se ukinejo naslednji prazniki: Marijino Vnebovzetje, dan reformacije, 1. maj in 27. april. Enakopravno, dva komunistična in dva krščanska. Štirje prosti dnevi se dodajo dopustu, ki ga lahko vsak zaposleni izkoristi po lastni pameti in odločitvi.

    Slovenci ne potrebujemo povezovanja, v bistvu ga niti nihče noče. Potrebujemo možnost, da se izognemu en drugemu in moja rešitev bi pripomogla k temu.

    PS.

    Laž je nesmrtna duša komunizma.

    • WHMH je rekel/-la:

      Pod tole se pa podpišem: mogoče bi še kak praznik dodal, ampak …

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Dvorni pisar.Tale tvoja pogruntana teza, za katero vsi že dolgo vemo, pa je nismo na glas artikulirali, je vredna spoštljive obravnave .Namreč, da Slovenci ne potrebujemo povezovanja,pač pa možnost,da se drug drugemu izognemo.Ta potreba,ki prihaja vse bolj do izraza po dogodkih v zvezi s poimenovanjem Titove ceste, Ertlovem priznanju itd je vse bolj prisotna.Če bodo štirje dnevi dodatnega dopusta rešili frustracije,sicer ne vem,vem pa, da soljudi,ki vidijo pri belem dnevu črno noč in obratno,ne želim imeti za kompanjone niti pri delu niti pri jelu.

  • anton je rekel/-la:

    Seveda, tudi tako lahko gledaš v zgodovino! Pogled v “evolucijo” osebkov iz “dinastij” mi je všeč, a je neproduktiven. Avtor jim priznava… recimo, zasuk… tistim “osmim mandeljcem”, ki so začeli odpor (revolucijo, če hočete, pa ne!)? Če so jim bili, sprva, Sovjeti vzor, potem pa so vseeno šli “ribat” okupatorje… so že morali imeti j…?! In, če so vezali en sam vod okupatorjev… so pripomogli končni zmagi zavezništva, bili so na pravi strani, če je gospodu Petru všeč ali ne.
    O medvojnih, povojnih zlorabah in grozodejstvih? Seveda so bila. Jih, ob drugačnem razpletu ne bi bilo? Bi bila bolj sprejemljiva? Bi danes sploh lahko pisali o njih?
    Občutek imam, da nam gospod Peter sugerira: “Ko bomo naslednjič okupirani, pričakajmo jih s kruhom in soljo”. Pa s kozarcem cvička. Ni sam!

    • peter je rekel/-la:

      @anton:
      zgodovina je pač ena sama - tista, ki se je zgodila.
      zdaj smo lahko vsi pametni, sam pa mislim, da je tem 8 mandeljcem v resnici bolje izpadlo, kot so v sanjah upali - mnogim drugim pa se je izteklo neštetokrat klavrneje, kot bi zmogli slutiti v najhuši mori.
      zato sem se osredotočil na tisti trenutek, samo na stvari, ki so bile tedaj znane.
      govorite o “pravi strani” in “zavezništvu” - to je v resnici izgledalo manj črno-belo, a ne. Jugo vlada je bila pri zaveznikih v Londonu, tu jo je zastopal Draža Mihajlović z recikliranimi ostanki jugovojske, z angleškimi imperialisti so bili dolgo zavezniki četniki. partizane so angleški imperialisti sprejeli za “taprave” šele na konferenci, ki jo omenjam. proti koncu vojne je bil pa še sporazum Tito - Šubašič, če se prav spomnim, po katerem bi se eni in drugi gverilci združili pod Titotovo komando. takrat je menda slovenski jugominister Snoj, ki ga omenjam, iz Londona prestopil k partizanom in bil celo v prvi povojni slovenski vladi, tisti s Kocbekom - mnogi pa “so odigrali”, ali pa “je bilo z njimi odigrano” - drugače, Huda jama pa to…
      eh, gospod Anton - jaz okupatorjev gotovo ne bi čakal s kruhom in soljo ;)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Malo pospravi po svoji glavi!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      @anton:

      “Ko bomo naslednjič okupirani, pričakajmo jih s kruhom in soljo”. Pa s kozarcem cvička. Ni sam!”

      Pa saj je opranoglava večina toplo sprejela NATO in EU in Euro okupacijo Slovenije. Ta republika že dolgo časa ni več samostojna in neodvisna. To se vam je zgodilo pred profitnimi očmi in za to boste odgovarjali zanamcem.

      Hrvaško ste potisnili v NATO, sedaj je na vrsti še Bosna. Boste Hrvate poklopili pod nadzor Bruslja (EU)?

      Vse to je zgodovina skozi prizmo današnjega trenutka, samo to je opranoglavi večini težko razumeti.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      @Blaž Babič

      Ti si bil takrat star največ 12 let, ker bi drugače znal povsod z rumeno prebrat_Evropa zdaj!,

      to ni bil kar en plakat, k jih dons gledaš.

      Sicer, pa če pogledaš zgodovinsko, so bili edina sila, ki se je hotela-mogla upreti okupatorju.
      A zdaj pa bo kdo reku, da bo kakšnega dilerja zanovaču, za boj proti okupatorju. EU nas ni okupirala.

      Hoteli smo civilizacijo prava. Dobili izbrisane in izbrisan kapital. Sedaj smo v trenutku, ko se pred ZDA
      lahko vsede in še uleže vsa EU, ali pa znogiramo te credit-default swapa, z collateral debt obligation clause, vred. To se pravno da!!! Če tega ne rešimo, juti za jesti ne bo.

      Pa ni to preusmerjanje. Lohk bi reku zadnje postrojavanje.

  • golijat je rekel/-la:

    Je bil 21.4.10 vendar interpelacija ni uspela.

  • ska je rekel/-la:

    SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU !

    Za ta ideal se je boril moj oče,.
    Danes smo svobodni, lahko verbalno pošljemo vse desničarje in vse levičarje in kvazi socialiste v kurac in se nam tako fajn zdi, ta svoboda prostega blejanja in hkrati vemo, kako nove kapitalistične svinje vijejo svoje pohlepne lovke po denarju in nadzoru oblasti, nadzoru nad rajo, da jo lahko totalno izžemajo. Hoteli smo samostojno Slovenijo, dobili pa navlako klera, goljufov, retardiranih poslancev, vse možno - izgubili pa socialno državo….
    Zato še enkrat, da se ne ponovi

    SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU !

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Se je samo boril?

      Ali je za ta ideal počel še kaj po vojni?

    • hehe je rekel/-la:

      @dvorni… - po voji je pa tvojo prednico naskoču, z ukrivljenim kot srp in trdim kot kladivo :D

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ni bil edini, ki je bil naiven.

    • konec je rekel/-la:

      fašisti so zgubili leta 1943,
      nacional socialsiti leta 1945
      komunisti leta 1989

      vsi so isti, popolnoma ISTI….
      jaz praznujem 3X!!!!!!!!
      ampak jaz praznujem KONEC ne ne začetkov….ha, ha, ha, ha, ha…..

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      A ste k en pod več nicki. K ne ve kaj besede pomenjo.

  • Novica je rekel/-la:

    Zadnje novice o kupčkovanju glede samostojne občine Ankaran in Mirna
    bralec, 22. 04. 2010 ob 20:46
    Gospodje. In Luka in Franco Juri sta tokrat ostala dosledna prejšnjemu glasovanju. Tisti, ki so prodali svojih 15 ali 18 glasov o SDSovci, so Janševci…In tudi večina SDjevcev je pomagala k temu, da bi se volja Ankarančanov vendarle spoštovala in veto DS zavrnil. Priče znajo povedati, da je šlo za čisti deal med Janšo in Battellijem. Slednji je dal glas proti Kresalovi, v zameno za odsotnost sdsovcev. Kaka svinjarija.

    • HEKTAR je rekel/-la:

      spomnil bi te, da SD, Desus, LDS, Zares imajo večino v parlamentu. JJ je imel večino le do leta 2008, od tedaj dalje pa nič več

  • Zanimivo je rekel/-la:

    Kljukec naj bi bil Luka Juri
    zaANKARAN, 22. 04. 2010 ob 20:34
    Ta kljukec pa resno misli, da je njemu edinemu narava dala možgane in spomin!!! Zdaj daje izjave že v imenu Ankarančanov in v njihovem interesu. Ta smrkav otrok, ki se še drži maminega krila, in še ni nehal cuzati prstka, misli, da nas bo zdaj vse zavedel, s svojo politikanstko inteligenco!!! Še malo bo podajal izjave o tem,kaj je dobro za gospodarski napredek in razvoj Marsa in marsovcev..uboga para; prepotentna, napihnjena in zabita!!! Ma kdo je tebe kljukec prosil in postavil, da daješ izjave v imenu nas Ankarančanov..lepo prosim. Rajši si preriši vetrno rožo in postavi smernik vetra na streho…boš lažje vedel, s kom držati..si že čisto izgubil smer. Kaj zdaj, ko si nas Ankarančane prodal za trideset srebrnikov(vemo, kako končajo taki!!!), nas boš pa prosil za podporo, ker veš, da smo edini, ki smo na obali pokazali pravo voljo, se spoprijeti z veležupanom! Lepo te prosim, bodi že enkrat tiho. Tako boš mogoče še lahko prepričal kakšnega volilca, da te v prihodnosti voli!!! Ma kaj res misliš, da smo Ankarančani s hruške padli..da smo tako zabiti, da nas boš žejne prenesel preko vode..da bomo zdaj stisnili rep pod noge in ti jedli z roke??? Če bi imeli podobne moralne vrednote, kot jih imaš ti, kljukec, bi že zdavnaj odnehali s toborbo, za občino Ankaran. Takšnih glavonožcev in nevretenčarjev, pa res ne rabimo, da dajejo izjave o naših, ankaranskih interesih!!! Bi moral kaj prebrat; rajši, kot, da si kupil ta doktorat, ker vidimo, da po vseh teh mesecih, naše ankaranske kalvarije, še vedno nisi razumel problema. Ti kljukec, si si zamislil, da te bomo zdaj, ko si nam zabil nož v hrbet, mi v Ankaranu, podprli na občinskih volitvah. Veš, naš spomin potuje dalj od dveh tednov. Mi vemo, kdo je naš nasprotnik, in za koga, se je vredno boriti. Tudi, če upaš, da se bomo hoteli, mi Ankarančani, zdaj postaviti, na tvojo stran, se hudo motiš. Mislim, da si nobeden, ne bo hotel umazati imena s tem, da ga bo postavil zraven tvojega!!! Ti si pa res, eno prepotentno, usrano, smrkavo ščene!!!

    • Volitve je rekel/-la:

      Volitve, 23. 04. 2010 ob 08:17
      Sedaj postaja vedno bolj jasno katere stranke in člane bomo volili: Voljo ljudstva in demokracijo sO podprli: nekateri člani stranke SD( vključno Breda Pečan), stranka SLS, člani LDS , več ali manj vsi člani stranke Zares, razen Vitomirja… Napravili so zahrbtno kupčkanje z glasovi proti volji ljudstva: vsi člani SDS , Battelli ( preds. italjjanske manjšine- le zakaj ima tako rdeč nos?, mogoče preveč alkohola?), Luka Juri, Marjan Križman, Brulc ( zelo nenavadno za Brulca, saj je v redu možakar , le kaj se tukaj skriva?)

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Hja, krvavi sistem potrebuje zamenjavo generacij.

      Projekt Kresal ni čisto uspel (milorečeno), projekt Juri jr. se počasi cikla sam vase… hm, kdo so kleni mladci in mladenke, ki bodo še pripravljeni braniti “tekovine revolucije”?

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      @Blaž Babič

      >>>Hja, krvavi sistem potrebuje zamenjavo generacij.<<<

      Sploh ne. Ampak ta generacija mora strniti vrste evrope; Evrope proti Ameriškemu papirju.

  • mutant je rekel/-la:

    Naši starci so se borili 41-45 za lepši svet na obeh straneh.Mi njihovi potomci se moramo pa zaradi njihovih zgrešenih idealov boriti za golo preživetje.Dajte že pozabit ta sranja-tuhtite raje kakšen drek iz obeh strani nas danes okoli prenaša in nam vsem laže o svojih dobrih namenih.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      Niso, razen nekih ilegalnih pomagačev, ki pa jih kpj verjetno ni imela dosti. so jih ponucal.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Ozračje se že pregreva od komentarjev: http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042354509

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Aja, Peter, pozabil si še na hrvaško okupacijsko cono. Skromno po obsegu, a kruto po dejanjih:

    http://www.hervardi.com/hrvaska_okupacija_dravske_banovine.php

  • NoMercy je rekel/-la:

    za požret imam rad ljudi, ki jim ni prav tukaj in tako kot smo ampak ves čas nekaj rovarijo.
    Pa zakaj ne gredo tja, kjer bi jim bilo prav??? - aja, tam jih nihče nebi prenašal !!

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      @NoMercy

      A ti štekaš, da so američani že 10 let prej vedli za kreditni-stisk, ki je sledil? A si ti predstavljaš, da v EU
      izpuhti 1060 miliard?

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    golazen komunjarsko pognat ćez mejo.za zmeraj.

    • konec je rekel/-la:

      ne, to je dolgoročen proces…..svinje potrebujejo svoj čas , da mirno spokajo…….

    • mutant je rekel/-la:

      Lepo mnenje imaš o svojem narodu bulmastiff.Tole je čisto belogardistična nestrpna izjava.Je boljše,da ustanoviš belo-črno republiko z glavnim mestom Žuženberg.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      @Mutant

      Lej, Mutant, garažni bulmastiff že ve, kaj ga matra. Pa, sam neki kurca, da bi zvedu, kva ga matra.

  • dingdong je rekel/-la:

    Blaž Babič !

    Ali lahko prosim navedeš vir za tole tvojo izjavo :
    “In ne pozabi do naslednjič - prvomajsko parado leta 1941 (torej po 27.4.1941) so v Trbovljah praznovali skupaj nacisti in komunisti. To je prava simbolika desnice in levice - skupaj v agresijo na račun naroda.”
    Hvala.

    • angie je rekel/-la:

      Tole je babič mlace zmešal z orjunaši….

    • marulek je rekel/-la:

      Moj ata mi je povedal, da v Trbovljah, od kjer smo doma, še nikoli prej in nikoli kasneje ni videl toliko rdečih zastav kot za 1. maj 1941, ko so domači komunisti in nemški nacisti (narodnjaška socialistična delavska stranka) skupaj proslavljali praznik dela.

      Komunisti so od nacistov pravzaprav pobrali celoten koncept totalitarizma in slavljenja firerja oziroma maršala (harambaše) samo, da so ga še izboljšali: nacisti so oropal in pobili samo židovske bogataše, komunisti pa kar vse, ki so kaj imeli. Razlika je tudi v tem, da naši komunisti pravzaprav sploh niso imeli nekega stalnega programa: vsakih nekaj let so vse svoje učenje obrnili za 180%, potem pa izločili vse tiste člane, ki tega niso navdušeno sprejeli. Edina stalnica je banda na oblasti, najbolj pa nasrkajo pošteni in naivni državljani, ki jim verjamejo na besedo.

  • angie je rekel/-la:

    Živeli partizani, ki so se borili za svobodo in ne za oblast
    Živeli partizani, ki so se borili proti naci-fašistom in ne za komuniste
    Škoda, da je teh ostalo bolj malo…..zaradi enega ali drugega razloga…..

    ŽIVELA OF!
    SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU!

  • KAKTUS je rekel/-la:

    No Mercy, angie @ , na Štajerskem, v Tretjem rajhu se ni stradalo, stradalo se je na dolenjskem, kjer so jih obiskovali in ropale tolpe boljševikov . Družini, z devetimi otroci iz BLOK so tolovaji odpeljali še zadnjo kravo iz hleva, in jih spravili v obup, lakoto ! STRADALO SE JE PO VOJNI, V TITOVINI, KJER BI POCRKALI OD GLADU, Z RUSI VRED, ČE NAS NEBI S HRANO OSKRBOVALI AMERIKANCI !
    ŽIV, NOV PRIMER JE HAITI, EDINO AMERIKA JE BILA SPOSOBNA LOGISTIČNO IN MATERIALNO KONKRETNO POMAGATI, NIHČE DRUG ! TOLIKO ZA PRIMER !

    • mutant je rekel/-la:

      Kaktus

      Ti ločuješ interesna področja? Kdo pa naj prvi in najbolj pomaga Haitiu? Rusi?Američani običajni še vedno mislijo,da na Hatiu živijo ljudožerci!!! Imperializem se dnevno uresničuje po svetu v imenu ameriške-zlagane demokracije.Pazi,da v Sloveniji ne uvedemo domovinski zakon!!! Ti bo FBi zakucal na vrata u ponoč!!

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      @Mutant

      Ločevanje interesnih področij: HAITIJEV potres, kot zadnji telekinetični.

  • jožek je rekel/-la:

    Financar in podobni!

    “..Kaj pa je narobe z imenom protiimperialistična fronta? Štrovs, a se tebi zdi imperializem kaj pozitivnega in dobrega?..”

    Seveda ni nič dobrega, zato pa sta zaveznika protiimperjalistične fronte ali protiimperjalistične koalicije med nacisti in komunisti ,pod vodstvom tov. Adolfa HITLERJA in tov. Josifa STALINA, šla v vojno proti imperialistični Poljski in jo zasedla.

    Protiimprerjalistično fronto sta 23. avgusta 1939 ustanovila voditelja največjih delavskih strank na svetu , HITLER in STALIN. Kasneje po 28.septembru 1939, ko so komunisti in nacisti še uradno postali prijatelji, so zasedli v skupni akciji še skoraj celotno Evropo.

    Le grdi angleški in francoski imperjalisti so napovedali protiimperjalistu tovarišu Hitlerju 1.septembra 1939 vojno, to je v komunističnih očeh, so s tem začeli 2. svet. vojno.

    Na veliko srečo in veselje naših komunistov so nacisti na enak način okupirali tudi Jugoslavijo. Zato pa so naši komunisti počastili prihod prijatelja tov. Hitlerja v Maribor , dne 26. aprila 1941 leta.

    V čast obiskovalcu tov. Hitlerju so se zato 26. aprila 1941 sestali naši komunisti in so z uradno ustanovitvijo Protiimperialistične Fronte dali vso priznanje. Kidrič pa je malo kasneje izjavil kako ponosen je, da smo zrušili ta jugoslovanski nestvor.

    Uspešna kolaboracija proti imperialistov je uradno trajala od 23.avgusta 1938 do 22.junija 1941, prvi dve leti 2. svet.vojne. Dne 22.junija pa so se komunisti v trenutku pretvorili iz antiiperjalistov v antifašiste in so se čez noč pridružili grdim imperialistom Angležem in Francozom.

    Ko bomo letos zopet praznovali 27.aprila ustanovitev PIF; kasneje so govorili o OF, še kasneje pa o dnevu odpora proti okupatorju, je koristno če se spomnimo na zgoraj zapisana zgodovinska dejstva razmišljanja Štrovsa.

    27. april je tipičen komunistični praznik, ki simbolizira komunizem kot stalno in večno prevaro. Za komuniste bi bilo zelo koristno , če bi ga preimenovali, kot to predlaga g. Štrovs.

    • Chuck Norris je rekel/-la:

      Ma, lej. Je kapitalizem. In je fevdalizem. Pa se srečata. Pa tko naprej. Sedaj so eni v post-informaciji skoraj,
      eni pa se zbujajo neinformirani.