23. april, 2010 | Blaž Zgaga

Slovenska vojska le še za operacije v tujini?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predpisi se največkrat pripravljajo v ozkih krogih in netransparentno, rok za oddajo predlogov v javni razpravi pa je prekratek,“ je aprila 2008 vlado opozorila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Zato je terjala pripravo zakona, ki bo zagotovil sodelovanje državljanov pri pripravi predpisov, ki zadevajo življenje ravno taistih – državljanov.

Namesto zakona so poslanci vladajoče koalicije novembra 2009 sprejeli „resolucijo o normativni dejavnosti“, ki naj bi omogočila sodelovanje državljanov pri oblikovanju predpisov. A resoluciji navkljub stvari še naprej potekajo po starem. Predpisi se še naprej pripravljajo v zaprtih in netransparentnih krogih, sprejemajo pa brez razprave in sodelovanja javnosti.

Trenutno Pahorjeva vlada denimo povečuje število pripadnikov Slovenske vojske v vse bolj krvavem Afganistanu za polovico (s 60 na 90 vojakov), pri čemer jih pošilja v prave vojaške spopade. Hkrati je več tisoč državljanov podpisalo peticijo za ukinitev Slovenske vojske. Medtem je parlament brez razprave 26. marca letos sprejel resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, ki naj bi bila najpomembnejši strateški državni dokument.

Hitro sprejetje dokumenta brez sodelovanja javnosti

Naziv tega dokumenta „resolucija“ je sicer še eden izmed mnogih nenavadnih slovenskih izumov. Večina drugih držav ima namesto „resolucij“ enostavneje „strategije nacionalne varnosti“. Posebnost teh pomembnih dokumentov pa je v tem, da naj bi odgovarjali na vprašanja, kaj, kdo in kako ogroža varnost države ter podali odgovore, kako se grožnjam zoperstaviti.

Torej bi bil ravno ob sprejetju tega dokumenta v državnem zboru najbolj primeren čas in mesto, na katerem bi se na demokratičen način soočila različna stališča politike, vojske, nevladnih organizacij, gospodarstva in državljanov o vprašanjih nacionalne varnosti. A žal se to ni zgodilo.

V dobro državljanov bi lahko v parlamentu skupaj izluščili odgovore na številna vprašanja, ki bodo imela dolgoročne posledice. Nenazadnje tudi povsem finančne in življenjske. Resoluciji bodo namreč podrejeni vsi drugi dokumenti. Od določb v tej resoluciji je namreč odvisno marsikaj. Denimo: Koliko vojakov potrebuje Slovenija? Ali naj bodo samo poklicni ali tudi naborniški? Koliko oklepnikov, topov in drugih oborožitvenih sistemov je treba kupiti in za kakšno ceno? Na katere operacije v tujino pošiljati pripadnike Slovenske vojske? Ali naj opravljajo tam le varnostne naloge, ali naj tvegajo svoja življenja v pravih vojaških spopadih? če slednje, za čigave interese? Ob čemer se zastavi vprašanje, kakšne dejanske interese sploh ima Slovenija v nekem daljnjem Afganistanu? Do danes tega slovenska politika javnosti ni znala pojasniti.

Nenavadno hitro sprejetje resolucije v parlamentu - odbor za obrambo je celo zavrnil predlog za javno predstavitev mnenj, na kateri bil lahko sodelovali tudi strokovnjaki zunaj obrambnega ministrstva - nakazuje, da se za naglico skrivajo konkretni interesi.

S sprejetjem te resolucije so namreč odprta vrata za spremembe zakona o obrambi, ki bodo za nazaj legalizirale nezakonito ukinitev prostorske obrambe Slovenije. Ministrstvo za obrambo je vojaška-teritorialna poveljstva, ki so bila edina namenska struktura za obrambo ozemlja, preprosto ukinilo, čeprav jih določa zakon o obrambi, za katerega spremembo je potrebna dvo-tretjinska večina. Ob tem nezakonitem ravnanju je nenavaden in skrb zbujajoč molk vrhovnega poveljnika Slovenske vojske, ki je bil s tem seznanjen.

A morda je še pomembnejši razlog za naglico prihajajoča „resolucija o dolgoročnem opremljanju in razvoju Slovenske vojske do leta 2025“, ki je že vložena v vladno proceduro „po nujnem postopku“. Gre za vnovičen „strateški“ premislek o razvoju vojske, predvsem pa za nov nakupovalni seznam oborožitve in vojaške opreme, pri katerem bodo najverjetneje – tako kot pri nakupu oklepnikov Patria – znova zaslužili posredniki pri orožarskih poslih.

Če sprejetje najpomembnejših strateških dokumentov poteka netransparentno in mimo javnosti, ni dvoma, da bodo tudi orožarski posli potekali tako, kot smo v Sloveniji že vajeni. Najsibo na oblasti Drnovškova, Janševa ali Pahorjeva vlada: nakupovanje orožja za Slovensko vojsko je za vpletene vedno zelo donosen posel.

Namesto obrambnih sil vojska za posege v tujini?

Navedeni oprijemljivi interesi pa so malenkost v primerjavi s temeljnim vprašanjem, na katerega morajo odgovoriti strateški dokumenti. Torej: kakšno vojsko sploh potrebujemo?

Slovenija ima po ustavi „obrambne sile.“ Torej bi morala biti Slovenska vojska namenjena prvenstveno obrambi njenega ozemlja in državljanov ter izpolnjevanju mednarodnih obveznosti „v obrambni zvezi“ z zavezniki.

A v sprejeti resoluciji ni več niti besedice o tem, da je naloga Slovenske vojske obramba ozemlja države. Iz dokumenta, ki ga je v naglici in brez sodelovanja državljanov sprejel parlament, je prej videti, da se Slovenska vojska spreminja v najemniško vojaško silo za okupacijske in napadalne vojaške operacije daleč stran od meja Slovenije. Tudi vsi nakupi oborožitve in vojaške opreme so podrejeni temu.

Po teh načrtih Slovenska vojska ne bo več sposobna zagotavljati obrambe lastnega ozemlja. Prav tako so avtorji resolucije predpostavili, da bosta tako Evropska unija in zveza Nato trajala večno. Kot da ne bi vedeli, da je doslej propadel še vsak imperij, tudi rimski.

Staviti vse le na zvezo Nato in povsem zanemariti samostojno obrambo, je precej tvegano in drago početje. Slovenija nepremišljeno počne ravno to. Pri čemer česa podobnega ne počne nobena druga vojska in država v Evropi. če se na kakršen koli način uresničijo črni scenariji in se razmere v Evropi znova zapletejo, kot so se pred stotimi leti, bo Slovenija ostala le z lahko pehoto, primerno za okupacijske in ofenzivne operacije pod ameriškim poveljstvom.

Učinkovitih sredstev za obrambo ozemlja in prebivalcev pa v primeru drastičnega poslabšanja razmer ne bo imela. In prav to je tisto, kar lahko skrbi državljane.

Blaž Zgaga

Članek je objavljen tudi v reviji Svobodna misel.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
93 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Čaš bi že bil, da pošljejo še Zgago v Irak ali Afganistan.

    Z večno zgago, ki jo počne, bodo obupali še Talibani!

    • Forestina je rekel/-la:

      Tebe pa u Bagram in električen štrik u rit.

    • konec je rekel/-la:

      mefisto, se popolnoma strinjam…..tile naši psudo-novinarji bi radi odločali namesto izvoljenih………, kajti so tako prepričani, da vse kar trobentajo je edino pravilno…ha, ha, ha,

    • Q_ je rekel/-la:

      …uf, dva intelektualca v akciji. :-((((

    • šifra je rekel/-la:

      .žalostnoj,kako nekateri ostajajo “nepismeni”…. svetovni splet…!….možnosti (poiskati)dejstva, informacije……!
      ….eni so obtičali v “adolescenci” za večno”…..!

    • šifra je rekel/-la:

      .žalostnoj,kako nekateri ostajajo “nepismeni”…. svetovni splet…!….možnosti (poiskati)dejstva, informacije……!
      ….eni so očitno, obtičali v “adolescenci” …..!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ŠIFRA se zdi sam sebi že pametnejši od nekakšne FORESTINE.

      Pričakujemo lahko, da bo v bodoče po trikrat zapored ponovil svoje vrhunske intektualne dosežke.

    • Mimi je rekel/-la:

      Mefista, sej si se ti tud že kdaj zmotila pa 2x stisnila komentar, ker prvič ni šel skozi.

    • konec je rekel/-la:

      mefi, zgleda, da smo užalili naše samo-oklicane pseudo - intelektualce……..ha, ha, ha,ha,

      ki pa se ne zavedajo, da so v resnici le RDEČE SVINJE….ha, ha, ha, ha,

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI; tvoja sočutna mehka duša je postala že sinonim za miroljubno koeksistenco.

      ŠIFRI se to ni zgodilo zaradi nerodnosti, kot kdaj meni, temveč zaradi samozadovoljevanja ob taki intelktualni superiornosti.

    • šifra je rekel/-la:

      … svašta…;)))

    • šifra je rekel/-la:

      ..@ mimi

      ..FRUSTRACIJA je (zlo )težko stanje,prav nič ne zavedam tistim ,ki se konstanto nahajajo V NJEJ,…..!

      ..

    • Forestina je rekel/-la:

      http://www.youtube.com/watch?v=aD6ygOzRrgk&eurl

      William Engdahl on his book Full Spectrum Dominance:

      Totalitarian Democracy in the New World Order

  • Janez Novak je rekel/-la:

    Zdaj se lahko bolj varno počutim, ko vem, da me ne bodo zlobni teroristi, vzrok vsega zla napadli! Bodo bombo postavili v BTC in ubili 3 ljudi!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Ustava RS

    124. člen

    (obramba države)

    Vrsto, obseg in organizacijo OBRAMBE (da, le obrambe!) nedotakljivosti in celovitosti državnega OZEMLJA (in ne npr. interesov!!!) ureja zakon, ki ga sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

    Izvajanje obrambe nadzoruje državni zbor.

    Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem (več kot 50%?) iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja.

    ————————————————

    Sicer pa Blaž, vedno si bil “realistično” za NATO in zdaj imaš, kar si hotel.

    • lucko je rekel/-la:

      Hm, ustavna presoja? To je pa nekaj na kar bi startalo pomoje kar veliko drzavljanov…

      Samo ne vem kako dokazat pravni interes…

    • Julija Timošenko je rekel/-la:

      Ne ustavna presoja temveč sprememba ustave. Kajti ta 124. člen se ne nanaša na prepoved (so)koloniziranja tujih dežel. Mi pomagamo Natu, da ‘širi demokracijo’, Nato pa naj bi pomagal nam. Če bi prišlo do tega, da bi nam moral pomagati Nato, bi nam določil tudi, kaj nam pripada in kaj ne. Problem vidim predvsem v tem, da sami ne moremo (o)braniti svojega ozemlja, če bi do česa prišlo. Ali?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      e, lucko, lucko, za to boš pa moral vprašat svoje politične kamerade, saj so sposobni, kajne

      in hkrati blokirati režirano spremembo zakona o ustavnem sodišču, s katero bodo lahko ustavni sodniki kar sami odločali o tem, katere primere bodo sprejeli v obravnavo, torej bodo nadzorovali sami sebe

      slednje se ti verjetno ne bo dalo…

      jaz sem na US sicer že zmagal, ampak kaj bi, ubogi, saj me nihče ne posluša, stalno samo nekaj nabijam…

      Julči, ne morem se o ustavnih zadevah pogovarjati z neznanci. Za luckota vem, kdo je, ti pa lažeš glede tega vprašanja, oz. nimaš pojma, ju ćuz. Branilcev je dovolj, le da jim lahko politična mafija na vrhu prepreči dostop do orožja za obrambo.

      124. popolnoma zadošča za marsikatero ustavno potezo, še posebej če znaš brati ustavo kot celoto.

      Zaenkrat toliko.

  • xxx je rekel/-la:

    Bravo Sherlock… a dosedaj pa si mislil, da bomo oborožitev potrebovali za napad na Italijo?

  • Forestina je rekel/-la:

    Oziroma tako izgleda Ljubičina kredibilnost (debilnost).

  • Forestina je rekel/-la:

    Sami narodni izdajalci v vojaškem vrhu, eurocistični hlapci.

  • Forestina je rekel/-la:

    Oziroma najbolj gnila generacija, generacija izdajalcev in to na vseh straneh levih, desnih, zelenih, rdečih in rumenih in plavih.

    Identificiram se lahko le z Borisom Pahorjem. Vse ostalo v naši politiki je živa Groza.

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Slovenska vojska le še za operacije v tujini?: Iz dokumenta, ki ga je v naglici in brez sodelovanja državljanov sp… http://bit.ly/abvQwm [...]

  • Aljo je rekel/-la:

    Ja,ja kar v Afganistan, podpora naci-neokonovcem ZDA je zelo pomembna stvar. Odkar je NATO v Afganistanu, se je proizvodnja opija povzpela do neba. Jebi ga NWO smradi potrebijejo denar za črne projekte. Čim prej ven iz vseh mednarodnih misij. Slovenska vojska bi morala biti namenjena zgolj za obrambo Slovenije…vstop v NATO je bila ena večjih napak slovenske zunanje politike. Karzajev brat je eden izmed večjih narko lordov v Afganistanu. Butalec Pahor leze v rit hudiču, pa se tega sploh ne zaveda, miselnost, da se bomo po končani povečani misiji umaknili je zgrešena. Me pa zanima kako se bodo iztekle volitve v UK…

    • konec je rekel/-la:

      tudi mene, kajti “kapital” je že odločil na kakšnega konja stavi …..bomo videli angleži oz. angleži in ostali…….

    • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Sej nekateri že napovedujejo da bo EU propadla v roku 10 let. NATO pa ostal v rokah največjih članic. Mogoče se vam Slovencima uresniči želja in takrat odrešite ubogo Zemljo in izpuhtite v svemiru, ali pa postanete regija X pod Italijo.Italija se bo že postavla na tapravo stran. Še zemri se je.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Bodimo realni. Po uvedbi obveznega služenja vojaškega roka v samostojni Sloveniji naša vojska do dan današnjega ni bila sposobna braniti ozemlja Slovenije. Enostavno je bil častniški kader “totalno” strokovno nesposoben, v čine in nazive se je napredovalo bolj po načelu poznanstev kot sposobnosti (kolikor jo je sploh bilo). Večino “kadra” je služilo 6 mesecev, od teh 6 mesecev je vsaj polovico časa moštvo prebilo na raznih stražarskih obveznostih. V treh mesecih se vojaka ne da usposobiti.
    Nisem za pobudo “Ukinimo vojsko” - uvedimo ponovno splošno vojaško obveznost in vojaško usposabljajmo ljudi za obrambo. Saj mladina, če ne bi gledala “akcije”, ne bi ločila “flinte od kanona”. Kdor si želi biti profesionalni vojak pa-izvolite. Ustanovimo tako enoto in jo dajmo “na trg”. In kdor jo bo rabil, jo bo najel in plačal, seveda. Kot kaže, bi bilo povpraševanja dovolj.

    • Forestina je rekel/-la:

      Ampak zakaj so menili, da sta mali Kennedy in Diana ovira za vojne po 11 septembru.

      Še zmeraj jih sumim plačance, da so jih ubili.

      Zakaj bi potem prizanesli Sloveniji, če niti svoji princesi niso.

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    UDBOVSKO ZMENE se je po nročilu murgeljske podgane zopet oglasilo.Seveda,ptrebuje kruha .

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Spet lajaš, ščene.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Garažni, vedno ko zaslišim tvoje besno lajanje, ti globoko v duši privoščim nežnejšega gospodarja. Saj mi je jasno. Strah, kdaj bo znova prišel.

  • Miha je rekel/-la:

    Ne vem kateri kreten si je sploh zmislil vojsko. Vse vojake nazaj v Slovenske kasarne pa neč več v Libanon, Afganistan ,Irak. Nej se kreteni ameriški in angleški sami tepejo za svoje surovine. Nato sux. Če bom mogu kdaj prijeti za flinto bom najprej ustrelil svojega nadrejenega v vojski. Vem da me bodo potem pohladili, samo malo zadoščenja pa bom le imel !!!!

    • konec je rekel/-la:

      NATO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Yeah!!!!!!!!!!!!!!

      če te moti EU, pa vrni se na balkan, čez HR, bolj na jug …..takoj, ker čez kako leto, bo NATO tudi tam in takim pacientom kot si ti bo ostal le še kakšna azija…..
      v evropi taki kot si ti nimajo kaj iskati…razen denarja, vse ostalo (kulturno in civilizacijsko) pa spadate kam proti iranu……ha, ha, ha, ha, ha,

    • Peter J. (nekdaj vsemogočni) je rekel/-la:

      Ja sej res. surovine rabjo samo angleži pa američani. Slovenci pa lahko živimo zgolj od zraka. Zakaj bi kamorkoli pošiljali vojake. Bolje je nafto pa druge stvari pol kupovat po zasoljenih cenah. Ker sami itak niste sposobni uredit ,energetske politike recimo,na način, ki bi prinesel neodvisnost od drugih tujih interesov in držav. Boste raje zgradili sodobno elektrarno na premog, ki bo ustrezala kriterijem Zelenih in vsem evropskim listinam o zmanjševanju CO2 in ostalem še bolj problematičnem onesnaževanju. Za posladek pa pride še nizkoogljična družba.

      Torej preden spet debatirate o teh vojačkih bi bilo bolj modro, da v Sloveniji kakšen Zares naredi nizkoogljično družbo. Pa nasploh da se odpravi vzroke zaradi katerih 90% - 95 %Evrope hodi na razne misije v Iran irak …. Dokler boste pa Slovenci v vseh pogledih energetsko (zdej sem se osredotoču pač na ta vedno bolj pereč problem) odvisni enkrat od Rusov , drugič pa od Amerike ali Avstrije do takrat bodo pa tud vojaki hodil še kam drugam ne samo v Irak. In dokler si bodo nekateri predstavljali zeleno energijo s premogom tudi ne bo bolje. Bencin in nafta bosta šla pa še veliko veliko gor. Definitivno.

      Raje bi gledal II blok JE kot pa TEŠ6. Čeprav nikakor nista ti dve možnosti edini.

    • lucko je rekel/-la:

      konec odlicna argumentacija…

  • vsi-so-isti je rekel/-la:

    S R A M O T A !!!
    ———————-

    Zakaj moramo podpirat ameriške okupacije nič krivih držav?

    sramota

    • konec je rekel/-la:

      za pacienta št. 2.

      NATO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Yeah!!!!!!!!!!!!!!

      če te moti EU, pa vrni se na balkan, čez HR, bolj na jug …..takoj, ker čez kako leto, bo NATO tudi tam in takim pacientom kot si ti bo ostal le še kakšna azija…..
      v evropi taki kot si ti nimajo kaj iskati…razen denarja, vse ostalo (kulturno in civilizacijsko) pa spadate kam proti iranu……ha, ha, ha, ha, ha,

    • lucko je rekel/-la:

      Nisi razocaral z argumenti…

    • Q_ je rekel/-la:

      ….po tej prepričljivi argumentaciji našega konca, ostajam brez besed.

    • konec je rekel/-la:

      ker si le hinavski rdečuh, ti ne verjamem, čeprav bi bilo ZELO LEPO od tebe, da bi umolknil

  • obama je rekel/-la:

    “Refluksna bolezen požiralnika” je še živ. Nekaj se je govorilo,da ga je Janša ugrabil in da ga Urška in Eva Irgl s koprivami v bunkerju po nagi riti.
    Kej o Patriji ne bomo nič več? A je ugrabljeni major Troha že plačal Janši sodne stroške?

  • Peticija je rekel/-la:

    Ej pisun, pusti stvari, o katerih itak nimaš pojma. Tvoj malik Ljubljeni Vodja don ĐiĐi menda toži Kovačevega Staneta (od katerega bi se lahko ti, mimogrede, še marsikaj marsikaj naučil). Če še nisi dojel poante, čas bo za novo peticijo!

    • obama je rekel/-la:

      Če še nisi dojel poante, čas bo za novo peticijo!

      heh,on bo peticijo pisal..peticijo proti Stanislavu Kovaču,kakopak…

  • angie je rekel/-la:

    Čim manj vojakov, manj orožja, manj vojn…

  • Q_ je rekel/-la:

    …aja, avtor bi moral naslov opremiti s klicajem namesto z vprašajem.

    Slo vojska je zadolžena za pacificiranje prekomorskih teritorijev in ne obrambe domače grude.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Roko na srce res ni neke potrebe po masovni obrambni vojski.

      Smo člani pakta NATO, zveze demokratičnih in kapitalističnih držav. Če bi se Avstrijci ali Hrvatje, ki niso člani naše zveze, slučajno narepenčili nad nami, bi jih, skupaj s svojimi mogočnimi zavezniki, nedvomno hudo porazili.

      Toda zavezništvo gre v obe smeri. Naši bratje po orožju se skozi muho avtomatske puške gledajo s fanatično severnokorejsko komunistično bando (to zalego izjemno težko ustreliš, ker so izjemno vitki!), vsak čas se lahko prične vojna s poblaznelim teokratskim režimom, krvavijo pa tudi v strašnem boju z internacionalno zvezo bradatih bedancev. Pravično in pošteno je, da jim stojimo ob strani.

      Kakšni zavezniki in kakšni ljudje smo, če uživamo varnost in mir zavoljo članstva v NATU, pred bojem pa bi se izmikamo kot italijanska vojska med WW2?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      popravek:

      “..članstva v NATU, bojem pa se izmikamo kot…”

    • Q_ je rekel/-la:

      …pisar,

      upam, da je komentar mišljen ironično.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Ne verjamem.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Q se je ustrašil, da bo moral spet bežati.

    • Q_ je rekel/-la:

      … cccc, spet ničesar ne razumeš.

  • Julija Timošenko je rekel/-la:

    Blaž, glede sodelovanja javnosti pri sprejemanju zakonov imaš popolnoma prav. Čudim se, da temu ni že itak tako, če se gremo neko demokracijo. Kakor da je demokracija stvar tistih, ki jih izberemo, da sami sebe zastopajo v parlamentu. Premalo izkoriščamo tudi možnosti spletnega sodelovanja pri sprejemanju zakonov.

    Naj navedem še nedavni primer, ki sem ga odkrila bolj po naključju, ko je neko na pol dobrodelno društvo hotelo prek poslanske skupine uturiti nov zakon. Za društvom se je skrival lobi kapitalsko močnih, katerih interesi so diametralno nasprotni društvu, s katerim so skušali ta nov zakon pod krinko uveljaviti. Odvrniti pozornost od pomena posameznih členov oziroma ‘drobnega tiska, v katerem se kriva strup’. Takšne igrice se gredo.

  • Forestina je rekel/-la:

    Politiki imajo težave s korupcijo, mi pa s politiki

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042354768

    Naj navedem primer, ki kaže, da korupcija ni največji problem. Prevzem velikega podjetja, ki je bilo v družbeni ali državni lasti, kakšnega Istrabenza (ja, Istrabenz je postal simbol), je najverjetneje potekal prek vrste korupcijskih dejanj. Vsaj težko si predstavljam, da bi bil izpeljan brez korupcije. Uničenje takega podjetja zaradi mahinacij v lastno korist, ali tudi le zaradi nesposobnosti, pa ni korupcija. Zame so taki potopi podjetij kriminalna dejanja. Ampak preganja se jih še manj od korupcije.

    Dovolj velika lopovščina najpogosteje ne postane predmet kazenske preiskave in pregona. Možnosti za kaj takega bodo še manjše, če se preprečuje že samo razpravo o preganjanju manj resnih prestopkov, tako kot se zdaj blokira parlamentarno razpravo o protikorupcijskem zakonu. Kaj, če se razprave o tem zakonu ne blokira iz bojazni pred preiskovanjem korupcije, temveč iz strahu pred preiskovanjem zadev, ki so še resnejše od korupcije?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Hvala Ministrstvu za obrambo in zvezi NATO za jutranje chemtraile na ljubljanskem nebu.

    Blaž, menda o tem ne gre poročati, se ne spodobi za pokončnega novinarja, kot si ti.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Dobro jutro, zaspanci. Hitro fotoaparate v roke in slikat lepo belo črto, ki jo je avionček naredil od zahoda proti vzhodu, preko Ljubljane.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Spet ste se oddaljili od teme.

    Torej, bomo ali ne bomo poslali Zgago nad Talibane?

    Da se vam niso zaradi Zgage celo Talibani zasmilili?

  • konec je rekel/-la:

    Zgago v prvo linijo v Afganistan……kot poročevalca, da se izkaže…..ha, ha, ha, ….

  • ivan je rekel/-la:

    Kako deluje NATO (zavezniki)

    ZDA so 1991 s težavo pristale na delitev YU. Še v začetku julija je DS J.Baker podpiral Markoviča in zvezno vlado. Še vedno so hoteli Jugoslavijo v enem kosu.

    5. Vojaško območje JLA je delovalo v Zagrebu do 1. decembra 1991. General JLA Rašeta, je zapustil poveljstvo pod varstvom Cirusa Vancea takratnega odposlanca ZN za YU, dejansko pa predstavnika ZDA. Izjavil je, da ni zadovoljen s procesom odhoda JLA in pri tem posredno dal vedeti, da Hrvati preveč nagajajo.

    Po brionskem sestanku 06. 07. 1991 so zagotavljali umik JLA iz SLO in HR s čim manj izgubami. Res je, da je nam to odgovarjalo, odgovarjalo pa je tudi Srbiji, ki je iz SLO in HR pod varstvom naših sedanjih zaveznikov evakuirala inštitute, proizvodne kapacitete, bolnice, opremo in oborožitev. Sočasno pa so pustili SLO in HR, da vzameta le toliko, da zagotovita nekakšno ravnotežje.
    Omogočili so oblikovanje Republike srbske do Banjaluke in stik z Srbijo. S tem so presekali neposreden stik na večini meje HR- BIH.
    Gradijo največjo bazo na Kosovu, sočasno pa dopustijo Srbiji izgradnjo baze JUG pri Bujanovcu.(4.brigada VRS). Ne ulovijo Mladiča.

    Naši vojaki so čakali 16 dni, da so jih zavezniki prepeljali iz AFG.(ni bila vojna takšnega obsega, da bi toliko zmanjšala transportne možnosti zaveznikov.)
    Ko se je pokvaril Humvve v AFG ga zavezniške delavnice v AFG niso popravile. Tudi ostale moramo po 30 000 prevoženih kilometrih zamenjati z novimi, ki jih pod ugodnimi pogoji prodajajo ZDA.

    Hrvaška od 25. junija 1991 načrtno zaseda (če želite okupira) dele ozemlja RS. Kljub temu je sprejeta v NATO.

    Spomnite se, da je Turčija okupirala polovico grškega Cipra in naselila nove naseljence. Obe sta v NATO in vzhodni Ciper je še vedno okupiran.

    Verjemite še naprej , da nas bo varoval NATO, posebej italijansko letalstvo in mešana italijansko-madžarsko-slovenska brigada. Konec bi rekel: ha, ha, ha,

  • ivan je rekel/-la:

    poravek- tretji odst;… s Srbijo. Tako so presekali neposreden stik večine s Hrvati naseljenih območij na severu in zahodu BiH z matico in presekali BiH z koridorjem od RS do Srbije. Koga podpirajo, oziroma rabijo?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Visoko pozicioniran in dobro obveščen vir, ki zaenkrat še ne želi biti imenovan, je izjavil, da se ZDA in NATO pripravlajata na radikalen vojaški poseg v Sloveniji, ker bojda nista tako tolerantna kot Slovenci, da bi trpela popolnima nesposobno trenutno koalicijskao oblast, ki je že škodljiva tudi za mednarodne odnose.

    Če ni bilo popuščanja pri Talibanih, tudi ne bo usmiljenja za Telebane, je odločno pribil naš zanelsljiv vir.

  • ivan je rekel/-la:

    Na temelju naših navodil je najboljši del vojske izven države.
    Vojaški poseg nepotreben. Ostalo se bo samopožrlo v aferah in zmagali bodo zarjaveli. (rdeče+črno =rjavo)

    NATO

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Imam drug predlog. Za borbo proti talibanom so najbolj primerni verski gorečneži z nasprotnim predznakom. V ta namen formirajmo in opremimo protitalibansko enoto v sestavi DVORNI PISAR, ROGERG, KONEC, MEFISTO, OBAMA GARŽNI BULMASTIF in še neka slovenskih Rambotov z drugih blogov. Potem bomo pa videli, ali so fantje samo “na gobcu rastli”, ali pa tudi delajo tako kot pišejo. Po komentarjih sodeč so sicer sposobni zamenjati cel bataljon slovenskih vojakov, za kar jim bo pa tudi slovensko ljudstvo sila hvaležno. Če Talibani zmagajo, pa še bplj.

    • WHMH je rekel/-la:

      1, 2, 3, izgubljeni, ima nas još …

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Steppenwolf,a ko bo treba vojsko, kateri se zaupa in na njo lahko računaš,boš pa nas klical.Ko ti jebe mater in levim pezdetom strahopetnim.Ja, že v drugi vojni so se proti okupatorju borili domobranci,barabe,ki so se krivo poimenovali za komuniste so se borili za oblast.V 90 so se tudi pripadniki naše linije borili proti Srboslaviji,medtem,ko so tvoji pezdetje v Avstriji in Angliji čakali konec obračuna,potem pa zajahali konje vladanja.In sedaj zopet čakaš,da bodo “butasti desnarji” ko bo treba, ponovno vlekli voz iz dreka.Zajebajte fantje,upam,da je večina osveščena; jaz za to državo ne naredim drugega kot prdec.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Veliko čast si mi izkazal, ko si me imenoval v skupino cenjenih domoljubov, stepska čivava. Z njimi ob strani bi se zoperstavil komur koli, tudi če ne bi bilo upanja na drugo, kot na častni konec.

      Mi dejansko verjamemo v to, kar izražamo. Vi pa nikdar niste verjeli v nič. Zato se boste (kot politična opcija in nosilci odnosa do sveta) srednjeročno razblinili v nič. Mi pa smo, zaradi naše pravične vere, seme tega, v kar verjamemo.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Oprosti Rogerg, očitno sem te krivo sodil. Če bi vedel, da v svojih traparijah omenjam samega velikega pisca nove zgodovine slovenskega naroda, mi kaj takega seveda ne bi prišlo na misel. Po drugi strani pa me že samo dopisovanje s tako velikim umom, zgodovinarjem in borcem za svobodo slovenskega naroda izpod vseh jarmov zanjih sto let, navdihuje z občutkom sreče in zadovoljstva. Hvala ti, ker si mi odprl oči in mi pomagal, da sem spoznal svojo veliko zmoto. In čimprej moram o tem obvestiti svoje bližnje sorodnike, ki so vsa ta leta po vojni živeli v zmotnem prepričanju, da je bla krivda za smrt njihovih sorodnikov na strani vaškega župnika in vaških domobrancev, v službi blagih italijanskih prijateljev, ki so samo hoteli rešiti neumne Slovence pred največjim zlom v zgodovini sveta.
      Mislim pa tudi, da je tvoj izraz “butasti desnarji”, sedaj ko imam oči odprte, dobil popolnoma nov pomen in bi te zato lepo prosil, da na tem blogu takšne vrednostne sodbe o velikih sinovih slovenskega naroda, več ne uporabljaš.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Spoštovani Dvorni pisar, Se opravičujem, ker med svojim opravičevanjem nisem omenil še drugega velikega borca za vse kar sem že zgoraj naštel, namreč vas. S spoštovanjem, za vas velja vse in še več, kar sem omenil že v zgornjem zapisu za Rogerga. Dovolite mi da končam, saj ob takšnih domoljubnih umih, enostavno izgubim vsako voljo, da bi izrazil še kakšno ničvredno mnenje.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Debila zhojena.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Se opravičujem, zahojena.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Stepski, ob vsem kar je prav; zakaj moraš klicati svoje starše v to našo politično debato?:-).

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Kake starše? A se ti blede.

    • Q_ je rekel/-la:

      … če bi obstajala pri fašistkih kakšna racionalna logika, bi prav oni morali zagovarjati vojsko, ki brani izključno teritorialno suverenost države/domovine. Današnja slo. vojska temu ne ustreza niti po doktrini in niti po sestavi.

      Italijani varujejo naše nebo, privatne varnostne službe vojaška skladišča, naša vojska pa neokolonialne podvige vladarjev sveta.
      Nič ni narobe s sodelovanjem v mednarodni skupnosti in prevzemanju dela obveznosti. Žalostno pa je, da zapravljamo več denarja za sodelovanje pri okupaciji Afganistana kot smo ga bili pripravljeni investirati v pomoč
      žrtvam potresa na Haitiju. Takšna intervenistična vojska brez pušk je smiselna.

  • Forestina je rekel/-la:

    Kaj dela niger Obama Drnijevem indijancu Moralesu :)

    http://www.democracynow.org/2010/4/23/bolivian_president_evo_morales_to_president

    Bolivian President Evo Morales on President Obama: “I Can’t Believe a Black President Can Hold So Much Vengeance Against an Indian President”