27. april, 2010 | Judita Trajber

Kaluža vzdržancev

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Le tvoj sovražnik ti zares pomaga
Villon

Sporočilo predavanja v Hiši eksperimentov o tropskih pajkih, pri katerih skozi spolno antagonistično koevolucijo velikanske samice stremijo po poligamiji, drobni samčki pa poskušajo s prisilno monopolizacijo samic, oboji so  kanibali, zaradi smotrne rabe razpoložljive energije žrejo drug drugega in po delih še sami sebe, med njimi so tudi pajki - evnuhi, katerih vloga še ni povsem raziskana, je mogoče preslikati na človeško delovanje.

Na primeru skoraj sočasno potekajoče predstave v hiši demokracije lahko vidimo, da mora človek  proizvesti in razdati veliko več energije   za to, da pokonča svojega tekmeca, kakor za to, da podpre svojega zaveznika.  Kaj se zgodi z nakopičeno energijo? Kdo je dobičkonosec?  Pripravljenost na spopad,  v katerem bo človek moral v omejenem času čim bolj razvrednotiti tekmeca,  hrani  ogromne količine  energije.  Potrebno je bilo spremljati in preučiti  vsak tekmečev korak, beležiti njegove napake, jih v pravilnem zaporedju zložiti v novo celoto, jim dati hudodelski zven in pomen in paziti na to, da zve čim manj o napakah opazovalca.  Koliko špinače je moral človek pojesti, koliko umovanja izvesti, da  je iz vsega tega izdelal  primerno orož(d)je za načrtovani spopad. Če gre za tekmico ženskega spola, je nekoliko lažje, ker se lahko reče, da ni  dama, gospa, mati, žena in prijetna ženska za sodelovanje in je zmago že na pol zagotovljena, kajti dama, gospa, žena in ženska, ki je prijetna za sodelovanje, itak ni tekmica.  Dama, gospa, mati, žena in prijetna ženska za sodelovanje lepo nekonfliktno počaka, da ji moški ponudijo - če je tudi sicer prej pridna - kakšen  vsaj malce podrejen položaj tako doma kot v službi in ji tudi povedo, kako pa kaj naj ravna, da bo vse kot je prav.  In dama, gospa, mati, žena in prijetna ženska za sodelovanje ne bo povzročala težav z razmišljanjem s svojo glavo, kaj šele z odkritim in odločnim zagovarjanjem svojih stališč.

Kljub temu, da je proti ženski tekmici, ki ni dama, gospa, mati, žena in prijetna ženska za sodelovanje kot že rečeno zmaga že na pol zagotovljena,  mora tekmec vložiti še nekaj  energije v to, da publiki, ki odloča o zmagovalcu, dopove, da tekmica ne le, da ni vse to kar bi od pamtiveka morala biti, ampak je še vse kaj hujšega.  Tako ji mimogrede naredi uslugo, saj  njenemu  skrbno pripravljenemu orož(d)ju prilije olje na ogenj.  V spopadu poteka medsebojno pobijanje skozi sproščanje gneva in srda, kar je v bistvu razdajajoča se predhodno skrbno nakopičena energija, izvirajoča iz ljubezni do slasti - oblasti. Kako ljubko človeško, ah kje, tudi živalsko. Skratka polnokrvno.  Energija prehaja s človeka  na človeka, s tekmeca na tekmeca, z zaveznika na  nasprotnika in obratno,  pa še za publiko je je dovolj.  Vsi skušajo drug drugemu dopovedati,  kaj je prav in kaj ne, kaj dobro in kaj zlo, dobro hvalijo, zlo grajajo.  Z dobrim ravnanjem  poistovetijo sebe, s slabim druge, toda to sploh  ni bistveno. Bistveno je, da opredeljujejo dobro in zlo. Dobro je potem tisto, kar zagovarja zmagovalec. Zato je pomembno biti zmagovalec.  Gre za pravi evolucijski preskok, hranjen z energijo tekmovalnega gneva in sreda. Udeleženci se vzajemno izsrkavajo in napajajo. Ni nobenega nelagodja, ki ga ljudje občutijo, ko se med seboj hvalijo.  Ni nobene negotovosti, kot kadar človek ne ve, v katero smer piha veter.  Živel torej konflikt in živele konfliktne osebe!

Toda kakšno vlogo imajo neopredeljeni opazovalci spopada dveh tekmecev ali tekmeca in tekmice?   V Hiši eksperimentov smo izvedeli, da se pajki evnuhi menda ne spopadajo, ker  so evolucijsko nefunkcionalni.  Ni  jasno, za kakšen namen potem porabijo energijo, ki jo dobijo pri opazovanju spopada?   In ni jasno, za kakšen namen vzdržanci v hiši demokracije porabijo energijo, ki jo dobijo pri opazovanju spopada dveh  funkcionalnih primerkov svoje vrste? To dvoje ni jasno samo iz evolucijskega zornega kota posamezne vrste, medtem ko je na kratek rok odgovor preprost.

Judita Trajber

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Kaluža vzdržancev: Sporočilo predavanja v Hiši eksperimentov o tropskih pajkih, pri katerih skozi spolno antagonis… http://bit.ly/dywHBI [...]

  • Nogavička je rekel/-la:

    “Ni nobenega nelagodja, ki ga ljudje občutijo, ko se med seboj hvalijo. Ni nobene negotovosti, kot kadar človek ne ve, v katero smer piha veter. Živel torej konflikt in živele konfliktne osebe!

    Toda kakšno vlogo imajo neopredeljeni opazovalci spopada dveh tekmecev ali tekmeca in tekmice?

    … ni jasno samo iz evolucijskega zornega kota posamezne vrste, medtem ko je na kratek rok odgovor preprost.”

  • Zofka je rekel/-la:

    he, he, evnuhi v hiši demokracije meni tudi ni jasno, zakaj je tam toliko evnuhov na plačilni listi

  • TopolTrdiTrees je rekel/-la:

    dbest

  • prostostrel je rekel/-la:

    Draga Judita, če bi tvoj komentar prebrala še pred kakimi desetimi leti bi se enostavno strinjala z njim. Po grenkih izkušnjah zadnjih let pa te moram dopolnit: tudi samice se obnašajo kanibalsko, še posebej tiste, ki dajejo navzven vtis zglednih dam in uslužnih uradnic. Ko take dame dobijo pooblastilo za uničevanje tekmic, so zmožne veliko več destruktivne domišljije in pedantne uničevalske doslednosti kot njeni moški kolegi, še posebej če gredo potem lahko po odvezo. Poznam eno, ki je čez teden zaprisežena levičarska funkcionarka, ki je pripravljena umazano žehto za stranko prati tudi v nadurah, čez vikend pa se spere grehov v svojem mirnem malomeščanskem okolju, v prijetni hišici z vrtom in cerkvico na gričku v ozadju. Življenje ne prenese poenostavitev oziroma bilo bi preveč ležerno, če bi se dalo sodobno družbeno patologijo ponazoriti s prispodobami iz živalskega sveta.

  • prostostrel je rekel/-la:

    Še nekaj! prispodoba z evnuhom … no , za to pa res ni teba preveč domišljije, da se ne bi dalo najti koleracij.

  • Zbik je rekel/-la:

    To literariziranje in estetiziranje političnih sodb je povsem neokusno.

    Povejmo POVSEM JASNO: Judita sugerira, da si onih nekaj poslancev, ki so se ob interpelaciji Kresalove vzdržali NI UPALO izraziti svojega mnenja. Da je šlo za pogum, ki je - zgleda - zdaj anatemiziran in se POGUMU sme le še vulgarno reči “imeti jajca” in kar potem antitetično Judita (ki je očitno dama in jajca uporablja le v kuhinji) eufemizira v evnuhe in potem nekaj neumno duhoviči o evnuhih v povezavi s predavanjem o pajkih v hiši eksperimentov.

    Mojbog kakšna beda. Glede na pravila igre v parlamentu (interpelacija uspe, če jo podpre 46 poslancev), mar ne bi bil res pravi pogum in pljunek v oči formalistov prav gesta, kjer bi tudi tisti, ki so glasovali PROTI, pritisnili “se vzdržim” ali kako že… Mar ne bi bil to pravi skok vere. Popolnoma zastonj bi bil in nenevaren — pa tudi enotnost s tem ne bi trpela. Pokazala bi tudi na irelevantnost upora iz malenkostnosti, ki so se ga šli tisti, ki jih zdaj Judita šimpfa. Gesta, ki bi jo morali interpretirati… saj se nam še izjasniti ni treba, tako bedni so vaši argumenti. Gesta, ki bi bila duhovita in bi predvsem silila koalicijo, da ne funkcionira prek deklarativnih gest.

    In za tiste, ki jih je Judita zavedla s svoim kvazi-feminističnim vitjem rok nad dozdevno iracionalnostjo evnuštva pri onih pajkih, priporočam spodnjo povezavo.

    http://www.nephilidae.com/mk/articles/Kuntner&al2009JZool.pdf

    • bloger je rekel/-la:

      Zbik, bedna in neumna je tvoje mnenje, kajti Ditka ni kriva, da ti in tebi podobni sedite tam, kjer se od vas pričakuje delovanje ne pa vihanje nosu “da se vam še izjasniti ni treba”. In čisto prav ima, da vas primerja s pajki evnuhi, čestitam Ditka!!! Naj živi konflikt, ki postavlja stvari na svoja mesta - seveda žal na dolgi rok.

    • joze je rekel/-la:

      Ej bejba ful si zadela, vse je res. Zbik ti si pa ob tem očitno osebno prizadet, ti že veš zakaj.

    • ljubibogrešisekdorsemore je rekel/-la:

      Zbik, a ti misliš da ta mojstrsko napisana kolumna žali pajke evnuhe, ker jih primerja s poslančki v DZ? Po moje bodo pajki to oprostili kolumnistki. Ne bodo pa ji oprostili tvoji gnojničarji, ki trgate kolumno po dolgem in počez brez argumentov. Se bojite podobnih vsebin, pa bi jo radi že na začetku diskreditirali? INKVIZICIJA ZBOR!

      Ditka, ti se pa kar dobr drž še naprej, no saj itak, da ni panike.

    • dejmostisnt je rekel/-la:

      takele zbikce sam to mot, da tole kolumnistko mal v levo vleče, heh. men je čist vseen, kolumna mi je FUL dobra, ful dobr piše bejba, za režat se, to je glavno, ker ene kolumne so živ dolgcajt. tale njen stil mi je pa čist ok. pa tut mislm, če ne bi bla dobra kolumna, se takile zbikci ne bi tko razpisal, valjda

    • LaToya je rekel/-la:

      Ti Zbik si pa tudi v tem svojem komentarju ravno tako verbalno nasilen kot je nasilna tista obrekovalska drhal v DZ, med katero po vsej verjetnosti spadaš. Ko bova mida v Arturjem poslanca, bo sama ljubezen in milina tam. Yes!

  • kitysten je rekel/-la:

    jaz bi jih pa primerjal s krokraji, ki čakajo na (iz)plen, bolj krvav, bolj slasten, mjam,

    ampak to krokarsto, to je splošni družbeni pojav,

    sicer pa se mi zdi kolumna v vseh pogledih perfektna in predvsme zabavna

    čestitke, Judita!

  • Julija je rekel/-la:

    Judita, super! Zelo duhovito napisano!

    Zbik >> “zavedla!? A ti si to (kolumno) osebno vzel?

  • hrast je rekel/-la:

    hi-hi-hi…fenomalno napisano.
    Draga Judita, všeč mi je vaš stil.:-)