30. april, 2010 | Matjaž Vizjak

Delu čast in oblast!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pravična mezda je v normalnih pogojih vsota, ki je potrebna, da zagotovi delavcu eksistenčna sredstva, ki jih potrebuje, ustrezno življenjskemu standard njegovega položaja in njegove dežele, da bi ostal dela zmožen in da bi lahko nadaljeval svoj rod.
Delavec da kapitalistu polno delovno silo enega dneva, se pravi, kolikor lahko da, ne da bi onemogočil neprekinjeno dejavnost poteka. V zameno prejme prav toliko - in nič več - eksistenčnih sredstev, kolikor je potrebno, da lahko vsak dan ponovno opravlja isti posel.
Ker po mnenju političnih ekonomov mezdo in delovni čas določa konkurenca, se zdi pravično zahtevati, da bi imeli obe strani ista pravična izhodišča do enakih pogojev. Toda temu ni tako. Če se kapitalist ne more sporazumeti z delavcem, si lahko privošči, da čaka in živi od svojega kapitala. Delavec tega ne more. Za življenje ima samo svojo mezdo in mora zato sprejeti delo, kadar, kjer in pod katerimikoli pogoji ga lahko dobi.

Fr. Engels: iz Pravična mezda za pravično delo,
The Labour Standard, prva številka, 7. maj 1881;
vir: MEID, V. zvezek, Cankarjeva založba, 1975

.

.

Letos je 119 let, kar so na drugem zasedanju II. internacionale določili 1. maj za mednarodni delavski praznik. V spomin na čikaške žrtve, 11 protestnikov, 7 policistov in 7 javno obešenih demonstrantov. Razlage vzrokov tragičnega dogodka, v katerem je prišlo do žrtev, so še vedno sporne, jedro spora pa je bila vsekakor visoko polarizirana ameriška družba poznega 19. stoletja, katere spodnjo stran je sestavljal delavski razred, zgornjo pa kapitalistični sloj.
O neznosnih delovnih razmerah je pisal Fr. Engels v razpravi Položaj delavskega razreda v Angliji, Karl Marx pa v Kapitalu.

Po spremembi 17-urnega delavnika na 10-urni, so delavski voditelji nastopili z zahtevo 3 krat 8: 8 ur dela, 8 ur ’polnjenja baterij’ in 8 ur počitka oz. 888.

Po pravicah, ki so si jih delavci že izborili, predvsem v drugi polovici 20. stoletja, postaja ta zahteva, po 120 letih, ponovno aktualna. Niso samo gradbeni delavci, migranti tisti, ki delajo po 16 ur na dan, po dve službi, obe za določen čas, s plačilom, ki pogosto ne zadošča več niti za plačevanje položnic, z neplačevanjem dogovorjenih socialnih dajatev in naraščajočo brezposelnostjo. Položaj delojemalcev se na t. i. ’razvitem zahodu,’ tudi v državah OECD, v katero stopamo z enako visokimi, vendar neupravičenimi pričakovanji kot smo vstopili v EU, naglo slabša.

Ljudje naj bi delali, da (pre)živimo, in ne živeli, da delamo! Tu se kaže razlika med komunističnimi, socialističnimi in socialdemokratskimi pričakovanji: delati za zadovoljevanje potreb, in kapitalistovimi: za vedno višji profit! Ne govorim o ’proletariatu,’ pač pa o delojemalcih. Ne o delavcih v klasičnem smislu, v modrih kombinezonih, ampak vseh, ki ne živijo/živimo od kapitala in rente, ampak od dela. Tudi, in predvsem o t. i. ’belih ovratnikih,’ ki se radi ne čutijo delavce, vendar so delojemalci, ker pač živijo od mezde. Ne glede, kako visoka oz. nizka je! Po načinu življenja se ne čutijo ’delavce,’ vendar so to, saj na trgu delodajalcem prodajajo svojo delazmožnost in ne dela.

Marx je zapisal, da akumulacijo kapitala spremlja akumulacija revščine. Vedno pogosteje je to res tudi v dobesednem razumevanju napisanega, in ne le v Marxovem razumevanju povedanega, da se cena prodajane delazmožnosti v odnosu na (vrtoglave) profite, relativno niža.

Kako bo? Za novo leto sem napisal: zanesljivo slabše! Če bi delovala samo konkurenca med ’prodajalci’ delazmožnosti na razvitem zahodu, bi mezde morda res padale samo relativno. Ker pa je svet globalno povezan, lahko vsak čas pričakujemo, da bodo kitajske, indijske, malajske, vietnamske plače začele vplivati na plače delojemalcev na zahodu tudi absolutno. Kaj še lahko ponudi (razviti?) zahod (daljnemu) vzhodu, česar ta ni sposoben narediti sam? Proizvede pa toliko, in sam porabi tako malo narejenega, da večino proizvodov proda zahodu. Fino, da se telefoni, fotoaparati, televizorji in avtomobili cenijo, vendar je v njihovo nizko ceno vključena tudi nizka cena delavcev z daljnega vzhoda. In, ko ta vzhod kupuje naše izdelke, nas udari drugi konec palice. Vzhod (seveda) ni pripravljen plač(ev)ati našim delavcem cene, ki je poprečna na zahodu, ampak svojo, nekajkrat nižjo. In, bo islandski popokatepetel bruhal zadosti dolgo in zadosti močno, da bo pretrgal te niti svetove trgovine?

Ker mnogi ne zmorejo (nočejo?) brati med vrsticami, naj napišem, da popokatepetel (zanesljivo) ni izhod. Kaj pa je? Ne vem! In nobena tragedija ni, če jaz ne vem, in če odgovora ne poznate vi, ki boste komentirali, problem je, ker odgovora ta trenutek ne pozna nihče. Silicijeva dolina v Sloveniji? Ja, kje pa? V tuhinjski, v mežiški, v trentarski dolini? Silicijeva dolina je ena in je (bila uspešna) v Ameriki, kje je (inovativno) nastala. Zahod zato mora iznajti nove ’silicijeve doline,’ takšne, ki bodo spet korak pred konkurenco z daljnega vzhoda, da bo dodana vrednost dela spet tolikšna, da bo omogočala 3 krat 8. Sicer nam kmalu grozi, da bomo spet delali 10 in 17 ur za lastno enostavno reprodukcijo. In ne več za kerozin za poceni letalske počitnice, bencin za prevažanje kar tako, malo naokoli in kosilo v dobri gostilni, za češnje iz Čila pozimi, mlad krompir z Nove Zelandije v vsako slovensko vas! Samoomejevalni in ekološki kapitalizem? Tega ni! Kapitalizem je, ali pa ga ni! Socializem se je izkazal za uspešnega v delitvi, manj v proizvodnji. Pa vendar …

Radoveden sem, kako se bo spremenil svet. Kapitalističen, kakršnega poznamo z izvedenkami kapitalizma danes, ne, socialističen, kakršnega smo poznali, tudi ne …

Zato, za praznik dela na Rožnik, na Socerb, v Opatje Selo! Podpret obujene zahteve po 3 krat 8, in pripnimo si rdeč nagelj. Vrnimo delu čast in oblast!

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
33 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    ojej … a šele sedaj se komu svita kaj je rezultat oz. vpliv globalizacije??? Meni je to jasno od prvega omenjanja te besede pred 20 leti. Jasno je, da ne more kitajec, indijec … delati za 100m2 stanovanja, dva froca na faksu pa še rabljen avto z 1,5 tone teže.
    Ampak, da bomo mi delali za hiško iz vejevja ob umazanem potočku, ki botudi kanalizacija.
    ——————————————————————————
    Ne vem pa, zakaj se nihče ne spomni in ne reče: zjebajmo kapitaliste in nič ne trošimo!! Svojih delavnosti jim pa tudi ne damo na razpolago! Me zanima kako bodo kapitalisti živeli od crknjenega kapitala!!!!

    Samo še policaje, dacarje in sodnike prepričamo, da ne bodo preganjali in kaznovali raje, ki bo jedla travo na parceli katere kao lastnik je neki kapitalist

    • Berlak je rekel/-la:

      Starejšo generacijo so fopali tudi z zgodbami o utopičnih socialistih.
      Je kdo tisti spisek kaj korigiral in razširil?

    • RUKAR je rekel/-la:

      PRVI MAJ, DANES SEM BIL NA “PROSLAVI”, ČEPRAV TJA NE SPADAM Z DOBRO IZKUŠNJO ! NA PROSLAVI JE GOVORIL SINDIKALTRAJBER, KUMROVŠKI TEČAJNIK ! Ta bi lahko govoril in napletal ure in ure in nič povedal ! Dobra izkušnja pa je bila ta, da sem se med njegovim govorom lahko pod ” vsiljenim maršem ” na klozetu pošteno iztrebil ! Tako na celjski koči, vsaka reč je za nekaj dobra !!!!

  • dado je rekel/-la:

    … ja, ja, tako to gre in še slabše bo šlo,
    najzad v maloro, a komu za to mar bi bilo?
    Dooosti več delat za dooosti manj cvenka,
    nam globalizen dolgo časa na uho že brenka!
    Ker človekov pohlep nima ne mej ne zavor,
    politiki pa so naš edini izbor,
    se zbere krdelo ki izkoristi ta delavski znoj!
    A narava, kot vedno, edina preživela bo to zlo,
    nagelj ovenel bo, pod puhlo alkoholizirano glavo,
    da jutri še lepše, brez nas, zacvetel bo!

  • Manitou je rekel/-la:

    Svet se spreminja bolj, kot se zavedamo. Tudi človeštvo. Evolucija je v polnem zamahu. Samo način razmišljanja, ki je prevladoval do sedaj crkuje, zato se tako upira.

    • Mastermind je rekel/-la:

      @Manitou
      >>Samo način razmišljanja, ki je prevladoval do sedaj crkuje, zato se tako upira.<<

      Ma, jok Manitu. Tu je problem, ker si direktor sam plačo nastavi, čeprav ni njegova firma. Čeprav za
      državne firme, so omejitve pliri plačah - se jih ne upošteva in ne sankcionira. Zakaj je jeseni 2000 v
      Slo. Novicah pisalo, da je bil ubit sodnik? Ali mafija disciplinira tudi sodstvo, kot je prej ljudstvo z umorom
      pred. kand. I. Krambergerja? Če ne veš, kaj je mafija - to ni neka tajna kriminalna združba, to je naša politika.

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Delu čast in oblast!: Po spremembi 17-urnega delavnika na 10-urni, so delavski voditelji nastopili z zahtevo 3 kra… http://bit.ly/btFbj8 [...]

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vsem rdečim nratom, ki se oskrbujejo pri državnih ali paradržavnih jaslih, želim, da 1. maja za trenutek odložijo ta naporni opravek.

  • Bralka je rekel/-la:

    To pot se pa strinjam z Matjažem.

    Samo, stvar je pa taka: nekje okrog 1. maja se govori o pravicah delavcev. Več-ali-manj ves čas poslušamo sindikalne voditelje, ki se v borbi za zaščito izčrpanih delavcev s slabimi plačami začenjajo zelo nevarno in nespametno spogledovati s populizmom (kaj je pa, prosim, drugega, priti med utrujene delavce in reči, sedaj boste pa morali delati do 65. leta in oni so jasno, proti in to tudi zelo na glas povedo).
    Ampak drugačnega razmisleka pa skorajda ne slišimo.

    Morda bi morali razmislek drugače zastaviti. Spomnim se (že pokojnega) znanca, ki je svojima otrokoma razložil, da od njiju ne zahteva in ne pričakuje, da bosta imela vrhunske akademske naslove (sam ga je namreč imel in žena tudi), da pa pričakuje, da bosta tisto, kar bosta izbrala, delala s srcem in zadovoljstvom. Je večkrat rekel, da mu je vseeno, če je njegov otrok vodovodni inštarlater ali pa jedrski fizik, glavno, da tisto, kar počne, da ga veseli in napolnjuje.

    In dokelr ne bomo v glavi preklopili na to, da naj ima vsak cilj, da bo počel nekaj, kar ga bo napolnjevalo - do takrat preskoka ne bo. Dokler bo opcija ali šola-ali pa greš delat, se bodo reproducirale generacije prezgodaj utrujenih ljudi, ki bodo vedno znova kanonfuter domačih sindikalistov in ki bodo do nadaljnjega izgubljali boj s še bolj dezavuiranimi azijskimi delavci. To ne pomeni, da bi morali imeti pri nas vsi fakse in ne vem še kaj, ampak vsak bi moral imeti tak nabor veščin in znanj, da bi lahko delal različne stvari in bi se, če bi bilo potrebno, z manj muke preusmeril v kaj drugega. Dokler pa imamo kader, ki se je naučil osnovna industrijska opravila, do takrat se da pa tak kader mrcvariti do onemoglosti. In srednje brezkrupolozni delodajlci točno to tudi počnejo.

    Z drugimi besedami, če svojega ne bo naredil izobraževalni sistem od otroških let dalje, bomo še dolgo imeli situacije, ki jih je popisal že Marx, samo oprema bo malo bolj udobna.

    • Mastermind je rekel/-la:

      @Bralka

      >Z drugimi besedami, če svojega ne bo naredil izobraževalni sistem od otrođkih let dalje, bomo še dolgo imeli situacije, ki jih je popisal že Marx, samo oprema bo malo bolj udobna.<<

      Problem je, ker tisti, ki so v državnem šolskem aparatu uspeli, saj bi itak kjerkoli, ampak nekaterim ta možnost ni bila dana, im jim tudi danes ni. Namreč, da bi študirali, kar bi hoteli. Enostavno te ne spustijo zraven. Ima človek napačno morfogenetsko polje. In ti, ki vladajo, si mislijo, zakaj bi izboljšali šolski sistem, da bi bil človek razumnejši, če se da neumnega čez vodo lažje peljat.

      To, da pa sindikalisti to pravijo, kar praviš, pa ni populizem: to so počel že komunisti v 1. jugi, ko so bili
      v ilegali.

  • konec je rekel/-la:

    zakaj vedno najbolj tulijo in krulijo taki lenuhi in bedaki, ki živijo od dela, ki ga delalo drugi?
    pojdi že enkrat DELAT!

    • Mastermind je rekel/-la:

      @konec

      Zakaj mora policaj nekomu zaračunati kazen, tudi ko ne bi bilo treba, ker je dotični nedolžen. Je zgubil čas.
      In nedolžni mora plačati čas policaja, da se ukvarja z njim. Tudi če je nedolžen.

      No, pa ti povej, če ni res.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    No vidiš Vizjak, rešitev je na dlani.

    Samo Kitajce (kjer vlada partija) še morate rdečkarji prepričati v to, kako dobre so pridobitve sindikalizma, delavskih bojev in socialistične revolucije, pa ste na konju.

    ROLF

  • Mastermind je rekel/-la:

    Kitajski voditelji so naprednejši od naših, ker so ugotovili, da je človekova pravica biti bogat.

    Bogat z delom, naši pa s prekladanjem papirjev. Kot večina kitajske partije.

  • Mastermind je rekel/-la:

    Vedno se bodo pojavljale izjeme med poklici in delovnim urnikom, ki jim gre. Problem je le ta,
    da 1. v firmi zasluži za vso presežno vrednost in tako se firma znajde v bankrotu. Samo poglej vladavino prava na direktorskem parketu in delavskem asfaltu. Če naj bi bil zakon za vse enak, to pomeni, da delodajalci ne bi smeli biti privilegirani, če ne izpoljnjujejo delavskih pogodb. Ker je SPIZ državna firma,
    bi lahko avtomatično trgala prispevke delodajalcem za delojemalce. Kazni so tu itak brez uspeha.

    Ker bi morala odgovorna oseba plačati kazen svoje letne plače, pa bi bilo drugače.
    Vrana vrani ne izkljuje oči. A jih bo kdo?

  • Mastermind je rekel/-la:

    Naše stranke so etablirane po principu demokratičnega centralizma - to je edino, kar poznajo. Pa kar
    reče udba. To je tako. In do kdaj? Saj koliko časa si še želimo biti samo virtualno bankrotirani,
    zato virtualni penzjon računi - ampak Grčija, je pa takoj potegnila zavoro, ko je oblast spoznala, da
    nima denarja. Kdaj bomo mi to spoznali? Kaj bomo potem storili? Kaj lahko storimo že sedaj?

  • ivan je rekel/-la:

    Kitajcev ni treba prepričevati. Oni uspešno združujejo najslabše od komunizma in kapitalizma. Morda je to prava formula?

  • Nogavička je rekel/-la:

    Solar Cell And Module Production Facility Opened In Xuzhou China:

    The solar industry is recognized as one of the fastest growing high technology industries in the world, with GreenTech Media Research estimating annual global PV demand to reach nine Giga-watts in 2010, with one Giga-watt in North America. Aide Solar established its North America headquarters in March, 2009 to address the forecasted growth projections in the U.S. market.

    http://www.solardaily.com/reports/Solar_Cell_And_Module_Production_Facility_Opened_In_Xuzhou_China_999.html

  • Nogavička je rekel/-la:

    DuPont Expects To Grow PV Sales More Than 50 Percent In 2010:

    DuPont’s growth is supported by new innovations that improve module efficiency and lifetime, and enable new photovoltaic technologies and applications, which ultimately accelerate the industry’s drive to bring costs down in line with other forms of energy.

    http://www.solardaily.com/reports/DuPont_Expects_To_Grow_PV_Sales_More_Than_50_Percent_In_2010_999.html

  • Nogavička je rekel/-la:

    UQAM Researcher Solves Two 20-Year-Old Problems Of Solar Cells:

    Thanks to two technologies developed by Professor Benoît Marsan and his team at the Universite du Quebec ŕ Montreal (UQAM) Chemistry Department, the scientific and commercial future of solar cells could be totally transformed.

    http://www.solardaily.com/reports/UQAM_Researcher_Solves_Two_20_Year_Old_Problems_Of_Solar_Cells_999.html

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Rdečkoti ste danes nekam hiperaktivni.

      Videti je, da na kresovanjih niste bili deležni dovolj cvička, terana in pira, da bi sedaj - v duhu zgaranih proletarcev 19. stoletja - utrujeni uživali svoj težko priborjeni praznik.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Če ni božič al pa velika noč, ni nč …

    • Nogavička je rekel/-la:

      Largest Catholic Solar Project In America:

      The systems are projected to generate an estimated 1.4 million kilowatt hours of clean energy in its first full year of operation, representing 70 percent of each site’s individual energy needs.

      The systems are hosted by the Diocese on five parish/school combinations, including Holy Spirit, Holy Family, Saint Christopher, Queen of Apostles, Saint Lucy as well as Gate of Heaven Cemetery.

      http://www.solardaily.com/reports/Largest_Catholic_Solar_Project_In_America_999.html

  • Nogavička je rekel/-la:

    Pa mi? Mi se gremo pa tehnologijo kurjenja premoga :)

    Kaj nam lahko prinese investicija miljarde evrov? Lahko čakamo na Pahorjo Silicijevo dolino in Kopačevo minulo delo, lahko pa tudi ne.

  • RUKAR je rekel/-la:

    PRVI MAJ, DANES SEM BIL NA “PROSLAVI”, ČEPRAV TJA NE SPADAM Z DOBRO IZKUŠNJO ! NA PROSLAVI JE GOVORIL SINDIKALTRAJBER, KUMROVŠKI TEČAJNIK ! Ta bi lahko govoril in napletal ure in ure in nič povedal ! Dobra izkušnja pa je bila ta, da sem se med njegovim govorom lahko pod ” vsiljenim maršem ” na klozetu pošteno iztrebil ! Tako na celjski koči, jebiga vsaka reč je za nekaj dobra !

  • Nogavička je rekel/-la:

    Živel 1. maj!