4. maj, 2010 | Blaž Zgaga

Seznam največjih 100 prejemnikov kmetijskih subvencij

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zadnje tedne državljane Evropske unije razburja „reševalni paket“ posojil za Grčijo, ki šteje 30 milijard evrov. A ta enkratna pomoč je mačji kašelj v primerjavi z denarjem, ki se obrača v okviru skupne evropske kmetijske politike. Vsako leto gre kmetom, kmetijskim organizacijam, podjetjem in razvoju podeželja približno 55 milijard evrov na leto. To znaša več kot 40 odstotkov celotnega letnega proračuna Evropske unije.

Če bi vsaj del tega denarja šel za znanost in razvoj, bi Evropska unija res morda postala najbolj inovativna in napredna sila na svetu. A v teh milijardah, ki se razdelijo vsako leto, se skriva tudi precej možnosti za nepravilnosti in neupravičene zaslužke posameznikov in podjetij.

Prav z namenom dviga preglednosti porabe sredstev iz skupne evropske politike sta britanska neprofitna organizacija EU Transparency in dansko podjetje za raziskave in analize Kaas & Mulvad začeli projekt Farmsubsidy.org. S pomočjo zahtev za dostop do informacij javnega značaja vsako leto pridobijo natančne podatke o vseh izplačilih iz Evropske unije in o vseh prejemnikih. Tudi iz Slovenije.

V letu 2009 je tako 63.501 slovenskih upravičencev do denarja iz evropske kmetijske politike prejelo skupno nekaj več kot 297 milijonov evrov. Največ v Podravski regiji s 85 milijoni in Pomurski regiji s 46 milijoni evrov. Sledi Osrednjeslovenska regija, kjer so razdelili 45 milijonov pomoči, Savinjska z 38 milijoni, Jugovzhodna Slovenija z 32 milijoni in Gorenjska z 20 milijoni. Na dnu lestvice sta Goriška s 16 milijoni in Obalno-kraška regija, v kateri je bilo izplačano za dobrih 12 milijonov evrov subvencij. Tri podjetja iz Italije so iz slovenskih sredstev prejela 660 tisoč evrov.

Med prvimi stotimi največjimi prejemniki sredstev iz evropskih kmetijskih skladov, številka zajema neposredna plačila kmetom, intervencijske in druge ukrepe kmetijske politike ter sredstva za razvoj podeželja, izstopa Tovarna sladkorna Ormož v likvidaciji. V lanskem letu je prejela kar 23 milijonov evrov sredstev.

Tudi naslednjih štirinajst mest zavzemajo različna kmetijska-predelovalna podjetja kot so Kmetijsko gospodarstvo Rakičan, Perutnina Ptuj, Pomurske Mlekarne, Ocean Orchid in druga. Na 16. mestu se s 568.586 evri subvencij pojavi prvi individualni kmetovalec iz Martjancev Štefan Cigüt. Na 29. mestu mu s 363.492 evri sledi Jože Stariha iz Črnomlja, na tretjem mestu individualnih prejemnikov pa se je na 36. mestu z 291.033 evri znašel Jožef Čas iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Posredno je do najmanj pol milijona evrov prišla tudi Rimsko katoliška cerkev. Gozdno gospodarstvo Bled, ki se nahaja na 21. mestu, je namreč v 100-odstotni lasti podjetja Metropolitana d.o.o., ki je v 100-odstotni lasti Nadškofije Ljubljana. Kmetijske subvencije sta prejeli tudi mariborska in ljubljanska univerza. Med prvih sto pa so se uvrstile občine Murska Sobota, Markovci, Dornava in Moravske Toplice. Seznam stotih prejemnikov denarja iz evropske kmetijske politike, ki so skupaj prejeli skoraj 58 milijonov evrov, se zaključi pri individualnem znesku 115.126 evrov.

Tisti, ki se je po višini prejetih sredstev v lanskem letu znašel na tisočem mestu, je prejel 29.693 evrov. Seznam prvih tisoč prejemnikov bomo objavili prihodnji teden.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
59 x komentirano
  • peter je rekel/-la:

    In potem kmetje stokajo, da so reveži?

  • roman je rekel/-la:

    a o patriji pa nič?hudo sem razočaran

  • angie je rekel/-la:

    Iz tega je razvidno, da res potrebujemo kmetijskega ministra, da bo molzel subvencijsko EU kravo.
    In prav njega je včeraj na poptv napadla jezična predstavnica malih prekmurskih kmetov!

  • obama je rekel/-la:

    Zgaga,a si res tudi ti galunič?

    • Karmen je rekel/-la:

      Joj ,obama, da nisi ti? Kako si lahko tako primitiven? Nimam besed, s katerimi bi lahko opisala kaj si mislim o ljudeh kot si ti, itak pa že sam vse poveš o sebi in nič o g. Zgagi.

    • obama je rekel/-la:

      o tovarišu Zgagi je moč povedati edino to,da ima Janšo vsajenega v možganih.Če citiram Ziherla

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    NAJVEČJI KMET V TEJ DRŽAVI JEBAJE ZALAR;

    TOREJ ???????????????

    • marjan je rekel/-la:

      Kmetje pa so seveda zbrani v najbolj skorumpirani slovenski strani vseh časov - Slovenski ljudski stranki!

      Ministrstvo za kmetijstvo in ministrstvo za promet sta bili desetletja pod njeno komando. Zato ne preseneča bogastvo ljudskih kmetov!

  • krucefiks je rekel/-la:

    No, vsaj nekdo, ki vodi evidenco subvencij. Se spomnite afere pod Lukačičevo, ko ministrstvo še iz časa SLS ni imeli evidence za, če se prav spomnem, 10 milijard SIT subvencij? I nikome ništa.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Gospod Zgaga;

    z zanimanjem sem opazil, da ste to pot načeli temo, ki ni Patria ali Janša.

    Je temu nemara tako, ker ste na planetarni konferenci raziskovalnih novinarjev predstavili neovrgljive dokaze zoper skrivnostnega J-ja v zvezi z afero “Patria”, na podlagi katerih bo slednji vsak trenutek aretiran in strogo obsojen?

    In je tema tako za vas, sedaj, ko se javnost razsvetlili z resnico, zaključena?

    hahahaahahahaha:-))).

  • ivan je rekel/-la:

    Dvorni, presenečaš me! Zgaga dokazuje, da raziskuje in objavi tisto, kar si drugi ne upajo. Nima vsadka proti Janši, on ima vsadek proti napakam v družbi in predvsem proti vsakokratnim oblastnikom, ki zatirajo državljansko pobudo in s tem onemogočajo delovanje demokracije med volitvami.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Pozdravljen, Ivan.

      Lepo, da braniš Zgago, ampak - roko na srce - njegovo pisanje govori samo zase.

      Poglej, iz tega prispevka je razvidno, da Zgagi ni jasno bistvo pravne osebnosti, saj govori o tem, da so “lastniki” pravne osebe tudi “lastniki” njenega premoženja. To pa ni samo terminološka nedoslednost, temveč kar nevarna poenostavitev. Imetništvo družbenega ali kapitalskega deleža ni nikakršna “last”, še najmanj pa taka “last” nad pravno osebo ne predstavlja “lasti” nad njenim premoženjem.

      In to je prispevek nekoga, ki že celo večnost piše o poslovanju Patrie in mednarodni trgovini z orožjem.

    • satan je rekel/-la:

      Verjetno so te zmotile te besede, kjer je edinokrat omenjena beseda “last”:

      “Posredno je do najmanj pol milijona evrov prišla tudi Rimsko katoliška cerkev. Gozdno gospodarstvo Bled, ki se nahaja na 21. mestu, je namreč v 100-odstotni lasti podjetja Metropolitana d.o.o., ki je v 100-odstotni lasti Nadškofije Ljubljana.”

      Nisi samo “dvorni” pisar, ampak očitno tudi “cerkveni” pisar in veliki ljubitelj RKC na Slovenskem.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Seveda sem ljubitelj Svete Cerkve. Tega sploh ne skrivam, ravno obratno, ponosen sem na to.

      Toda brezbožniki se morate vprašati:

      Je Zgagovo neznanje opravičljivo, če je naperjeno zoper RKC?

    • Mirjana je rekel/-la:

      Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:
      4. maj, 2010 ob 19:24

      Pozdravljen, Ivan.

      Lepo, da braniš Zgago, ampak - roko na srce - njegovo pisanje govori samo zase.
      Natanko tako pisunko, zato tvoji komentarji res niso potrebni…ti kar bodi ponosen na tvoj RKC,..kdo ti pa brani …pa še to vsa naša pisanja govoijo sama zase…in o nas

    • Nogavička je rekel/-la:

      Če z brezverci s prstom kažeš na tiste, ki drznejo na glas dvomiti in omeniti t.i. ljubitelje svete Cerkve, ki z vero nimajo nič skupnega če sploh kdaj), no, na deklarativni ravni smo vsi papeži, dejanja pa nas slikajo kakršni v resnici smo, potem sem ponosen, da sem prost spon tega totalitarizma, ki ne prenese kritike, kaj šele samokritike, ki jo pridigajo.

    • satan je rekel/-la:

      Last - Slast - Oblast!

      To so tri vrline vatikanske pedofilske drhali, ki krade revnim in se zadovoljuje nad najmlajšimi.

      Obenem skuša preprečiti sprejem družinskega zakonika.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      No vidite, brezbožniki; vaša reakcija dokazuje, kako vas boli ločenost od Svete Cerkve, ter že v sedanjosti ožigajo plameni onostranske ogrevalne tehnike.

      Sicer pa, usoda resničnih ali zamišljenih lastnikov pravnih oseb je pogosto takšna.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Zakaj je bilo potrebno iz brezvercev narediti brezbožnike? Ni najbolj primeren pomenski odtenek?)
      Vsak mora svoj križ nosit, a ne. Breme totalne institucije si človek naloži sam … in pretirane širine s tem ne gre pričakovati. Očigledno;)

  • Sudba je rekel/-la:

    Po poti raziskovalnega novinarstva je krenil mladi prebudni pisec. Kaj pa, če je prejemnik novcev iz evropskih sladov za kmetijstvo tudi ministrant Golobnjak. Bo to tudi objavil, in napravil zgago….

  • konec je rekel/-la:

    če ne bi bil tale rdeči prostitut tako obremenjen z ideološko zvestobo do rdečih svinj, najbrž, bi bilo to pisanje lahko celo zanimivo, ampak glede na dejstvo, da je v resnici zares le rdeči prostitut nima več nobene kredibilnosti……….

    • pirančan je rekel/-la:

      Joj nesrečnik,zopet ne moreš brez svinj in svinjaka - uboge svinje, žrtve primitivnega verbalnega terorja exemplarjev butal…..
      Ti moraš biti res popolnoma sfrustriran ….

  • konec je rekel/-la:

    in konec

  • dado je rekel/-la:

    Ko njive nam pisec naš pognoji,
    nam repa tako močno obrodi,
    da lahko naročimo še patrije tri!

  • WHMH je rekel/-la:

    Če je Blaž Zgaga raziskovalni novinar sem jaz Lolek. Žal pa ni nič drugega kot jebiveter, ki se bo v prihodnosti moral prodajati za drobtinice …

  • Nogavička je rekel/-la:

    Subvencije in provizije so postale tako samoumeven in zanesljiv vir dohodka vpletenih poslih z državo, da ljudi, ki te legalizirane neumnosti jemljejo kot edine zveličavne in jih plačujej(m)o, težko prepričaš, da so prve že davno izgubile svoj prvotni namen in drugih naj ne bi bilo.

    Kreativnost ki jo vodi pohlep ima eno samo logiko: kako naslednje leto alocirati še več … itak pa smo v fazi pa kaj pol, saj tudi še tako velike številke in nelogičnosti v zvezi z njimi ne prepričajo posameznika, da je ovca, ki slepo verjame in prelaga odgovornost na tiste, ki jih lahko v fazi trkanja po prsih okara češ saj so vsi isti ali pa celo saj so prej uni tud.

    V kontekst subvencij, ki so same sebi namen in na koncu, vsaj kar se pridelovanja hrane tiče, le financirajo Monsantove projekte http://www.vest.si/2010/05/03/milijon-razlogov-proti-gso/ sodijo tudi vsi znižani kvalitetni standardi pri gradnji avtocest, saj neskončna popravila na popravila zaradi tranzita prinašajo korist gradbincem in trgovcem z energenti na lokalnem nivoju, na globalnem pa trgovcem z energenti in avtoindustriji. Da bi tranzit preusmerili na železnice, je seveda herezija sama po sebi … ne glede na vse okoljske cilje in trajnostni oz. vzdržni razvoj.

    Velike projekte torej plačuje naivna in nerazgledana raja, ki ne želi vedeti ali pa slepo verjame svojim osvoboditeljem. Ne prav poceni vera. Go Zgaga, Go!

    • pirančan je rekel/-la:

      Odlično Nogavička!

      In se čudimo,da je iz te EU tako zasmrdelo.
      Čudijo se samo tisti,ki so ignoranti ali kulturno/politični fundamentalisti.

      Zgaga GO! Se strinjam,kljub temu,da iz blatnih dovov doni župnikovo kričanje:”In ime naj mu bo Polikarp”!

      LP

  • Rad je rekel/-la:

    Kako “zanimivo” je brati Zgago, Konec in njim podobne “vsevedneže” (tudi tiste iz nasprotnih bregov), ki vsako priložnost pograbijo za prazno lapanje in blatenje drugih,
    med tem pa to njihovo ropotanje nima nobene veze (kaj šele vrednost) s samim bistvom vsebine objavljenega članka.

    Je kdo od vas veleumnih blebetalcev pomislil na dejstvo, da gredo ogromni denarji (tudi iz vašega žepa!!), samo zato, da se vzdržuje socialni mir na deželi in da kmetom za dobro preživetje na svoji zemlji sploh ni potrebno biti dober gospodar - ampak se jim bolj splača specializacija prijavljanja na razpise!

    Narobe svet…

    • obama je rekel/-la:

      Pogačarju vsak meswec odteka subvencija,ko bo zaključena bo znašala med 20-30 miljonov evrov .Iz našega žepa.

    • mujo je rekel/-la:

      obama,

      obrazloži to tvojo nebulozo!

      kakšno subvencijo prejema Pogačar? na katerem spisku si ga našel?

  • NoMercy je rekel/-la:

    fino in uravnoteženo bi bilo vedeti kolikšen +/- so te subvencije glede na naša vplačila.
    ————–
    Aja pa drek kidat, krave osemenjevati, travo kositi, kuram jajca pobirati … se ne da s tipkovnico in miško. Niti preko sms in zwitter sporočil. Je treba v tagnojne škornje nogico vtakniti in rit premakniti v svinjskih hlačah.
    Toliko na temo zakaj so subvencije nujne - da vsaj kdo dela kmečka dela.

    • mujo je rekel/-la:

      izračunaj si sam:

      v EU - 27 je cca 500 milijonov prebivalcev, kmetijskih subvencij pa je okoli 55 mlijard eurov.

      torej, 110 EUR po glavi vsako leto!

      tudi od vsakega penzionista do slehernega dojenčka si vsako leto razdelite kmetje po 110 evrov na osebo!.

    • KmetTaPrav je rekel/-la:

      Tud jaz sem kmet in priznam, da je brez subvencij težko sfurat leto. Ko pa vidim tale seznam in posameznike na njem, ki o kmetijstvu pojma nimajo, oziroma poznam najmanj 20x ljudi ki manjkajo na seznamu me prime SRAT. Pa ne mislim sam kidat za sabo. Še ni KRIZE, Grčija kliče.

  • [...] May 4th, Vesti, Slovenia, The list of 100 largest recipients of farm subsidies [...]

  • KAKTUS je rekel/-la:

    MISLIL SEM, DA NE ZNA DRUGA OBRAVNAVATI KOT JANŠO IN “PATRIO” ! JA PA DA SE MU JEB TO POT POSREČILO NAPISATI ŠE KAJ DRUGA ??? NEVERJETNO !!

    • iBrain je rekel/-la:

      Najbolj zabavno je k ste vi tercialnci sami omenili patrio v teh komentarjih najmnanj 8x, kaksna debiljada…

  • konec je rekel/-la:

    100 krat raje kmetom kot bla, bla, bla bedakom………
    od kmetov imamo vsaj hrano od bla, bla, bla, bla bedakov pa čisto NIČ…….samo lastne riti gledajo tudi rdeči prostitut

  • Forestina je rekel/-la:

    http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=5067

    May 5, 2010
    Global food bubble on the way?

    Jayati Ghosh: Food prices set to surge due to Wall Street speculation

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Slovenskega kmeta tepe emkrat suša, drugič moča, tretjič država!

    Da bo mera vsega hudega polna, je začel o kmetijstvu pisati še Zgaga.

  • Nogavička je rekel/-la:

    http://www.vest.si/2010/05/05/resitve-za-drzave-v-razvoju-niso-v-gensko-spremenjenih-rastlinah-temvec-v-trajnostnem-kmetijstvu/comment-page-1/#comment-510873

    Vsa pomoč ima en sam namen: da lahko od namišljenega altruista kupuješ. Kupuješ seveda visoko tehnologijo v imenu napredka in z vsaj dvema napakama.
    Vsaka možnost, da bi za naslednji pridelek posejal lanski krompir; običajno to ni bil problem, s tem gre v vetru napredka. Dandanašnji lahko pozabiš, da bi iz “primerno” obdelanega semena kaj pridelal v drugem ali tretjem krogu. Že v prve pa je pridelek dojemljiv samo na točno določene pripravke. Izrinjanje konkurence tako dobi prav posebno konotacijo. Monsantov primer je v nebovpijoče enostaven.
    Subvencija pa omogoča nakup visoke tehnologije v luči napredka. Torej, državna sredstva v zasebno podjetje preko posrednika?! Kaj je že pranje denarja?
    Če bi vsakokratna administracija donirala kar neposredno Monsantu, bi tako vsaj navadni ljudje, tisti ki jim rečemo tretjega sveta, živeli mirno življenje.
    In ne se slepiti: mi smo tudi tretji svet.

  • bine bone je rekel/-la:

    Tale zgaga-refluks bi rad ta denar porabil za razvoj in znanost. Kako pridelat hrano iz nič. Nekakšne urad po vzoru Alana Forda. Podjetje za izgubo časa in trošenje denarja. Tudi nekak v rangu pridobivanja vode iz hišnega ali cestnega prahu.