10. maj, 2010 | Jani Sever

Skupna evropska prihodnost

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Razmere so več kot resne. Finančni ministri so se sicer dogovorili o pomoči problematičnim članicam evro območja. A to je le prvi korak. Grčija odpira vedno več vprašanj in sproža strahove, ki bi jih še pred nekaj meseci le redki jemali resno. Joseph E. Stiglitz pravi, da je na preizkušnji sam obstanek evra.

Finančni ministri EU so dosegli dogovor o razširitvi mehanizma pomoči evropskim državam izven evrskega območja. Fond se bo povečal do 750 milijard evrov, ki naj bi bili namenjeni pomoči državam v območju evra. Sodeloval bo tudi Mednarodni denarni sklad, z 220 milijardami evrov. Evropski politiki so zadovoljni. Kljub temu, da se je vse skupaj zgodilo ponoči, v ozračju izrednih razmer in da so mnogi dvomili in še dvomijo, da je lahko takšno reševanje smiselno ali celo uspešno. No, to je samo začetek. Evro je v Grčiji naletel na čer, ki ni bila nepričakovana. Tako kot ni nepričakovana smer rešitve. Evropa bo šla po poti poenotenja davčnih politik. Težave ene od malih članic evro območja bodo za začetek povzročile večjo povezanost Evrope.

A vprašanje ostaja kakšen bo odziv na takšno reševanje grške krize. Stava je pravzaprav enostavna. Okrepili se bodo evropski nacionalizmi. Nacionalne države, ki sestavljajo evrsko unijo, so namreč tudi enote, ki rešujejo potapljajoče. Kot pravi Mencinger, ki na to težavo opozarja že zelo dolgo, je Evropa na pragu tako imenovanega jugoslovanskega sindroma. Vprašanja o tem, kdo izkorišča koga, ali zakaj pomagati nekomu, ki je sam z goljufanjem zašel v težave, so vedno glasnejša. Kljub temu, da se praktično vsi zavedajo, da Grčije, ali še koga, ki bi ji lahko sledil, ne morejo kar tako pustiti brez pomoči. No, nekateri bi jo enostavno izključili iz “družine”. In zakaj ne? Konec koncev so tudi ideje o dveh evrskih območjih predvsem poskus civilizirane ločitve.

Slovenski predsednik vlade je to rešitev, ki predvideva nekakšno območje superevra že večkrat omenil. Seveda z željo, da bi se Slovenija znašla v elitni skupini. Kot bi dejal Pahor, med zmagovalci. Kar je precej logično. Le kdo bi si želel biti med poraženci. Čeprav takšna rešitev hkrati predpostavlja, da bodo obstajali poraženci. Ampak tem bodo zmagovalci lažje pomagali v zelo omejenem obsegu, toliko kolikor bo pač nujno ali jim bo ustrezalo. Takšen razvoj bi seveda predstavljal veliki poraz evra in vprašanje je, koliko časa bi potem še preteklo preden bi se v evro državah, ponovno vzpostavile nacionalne valute. Tega se očitno začenjajo zavedati tudi evropski politiki. Med njimi tudi slovenski predsednik vlade, ki je temu prilagodil svoja razmišljanja.

Naša vlada je tako sklenila zahtevati, da se zaostri nadzor nad izpolnjevanjem pakta o stabilnosti in rasti. Hkrati pričakuje vzpostavitev institucionalnih sprememb v območju evra, ki naj bi predvidele tudi mehanizme izključitve v primeru hujših kršitev pravil. Zavzema pa se tudi za večjo usklajenost fiskalnih politik v evro državah. Slovenska vlada je vsekakor zelo usklajena z nameni evropskih oblasti. Opozicija pa na drugi strani z vsemi, ki jim nasprotujejo. Janša pravi, da je ukrep pomoči Grčiji krivičen in neučinkovit. Izraža tudi prepričanje mnogih, da pomoč vodi interes bank, ki so kreditirale Grčijo. Rešitev pa je tudi po njegovem mnenju v izključitvi tistih, ki bi goljufali ali določen čas ne bi izpolnjevali pogojev evro območja.

Pozornejše branje razkriva, da ostajajo, kljub razlikam, dileme evropske politike bolj ali manj enake, ne glede na to iz katerega zornega kot jih opazujemo. Evropa pa vedno bolj povezana.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • Ajo je rekel/-la:

    Ves svet je talec židovskih bankirjev-vampirjev, to lahko sedaj vidi tudi največji slepec. Tukaj ne gre za reševanje držav ali bankirjev, tukaj gre za kontrolo celotnih nacionalnih držav. Valuta, ki temelji na računalniškem programskem jeziku, ter finančni instrumenti, ki temeljijo na fikciji, ter borza , ki sloni na nelogiki - to so glavni problemi. Spremenba globalnega finančnega sistema bo postala nuja v bližnji prihodnosti ali pa nas čaka Orwellska tema. Problem je samo ta, ker bankirji financirajo večino svetovnih politikov. IMF, ter ostale privatne institucije pa samo čakajo kdaj bodo stegnile svoje kremplje po demokratičnem svetu in to dokončno. Mainstream mediji pa samo ponavljajo mantre, ki so jim servirane…

    • dddd je rekel/-la:

      Pa glih židovski al kaj? Pa komunizem je židovska zarota, pa prostozidarstvo, pa vodnjake zastrupljajo, pa mleko se kisa v vimenih, ko grejo mim štale, pa kugo so prnesel, od hudiča tile židje. Kurc, če majo pa tako moč, pol bojo pa še globalni finančni sistem zrihtal, al kaj? Adolf je “Endlösung” vidu v holokavstu, kaj pa ti predlagaš za dokončno rešitev? Kašno bolj rafinirano obliko genocida al kaj? Zdele je pa glih taprav cajt, da ljudstvo spregleda, pa ugotovi, da so spet židje za vse krivi, fajn, ja.

    • Ajo je rekel/-la:

      Jebi ga, a sem jaz kriv, da je večina bank v židovskih rokah - to so gola dejstva. Rešitev je v prenehanju dajanja denarja ustvarjenega iz lufta v obtok. To kar so naredile - delajo ZDA in EU je totalna norost. Pa koliko denarja še na trg? Pa kdo misliš in kdaj bo odplačal te enormne vsote. Ekonomski sistem v sedanji obliki je v slepi ulici, treba ga je korenito spremeniti, tako kot je potrebno spremeniti bančne sisteme, kot tudi borzna pravila. To kar se dogaja zadnjih par let je rop zgodovine in vodijo ga prav zionistični bankirji, pa je to tebi prav ali pa ne.Zavrteli so mašinerijo, ki jo sedaj nihče ne zna ustaviti, toda dokler ne bo odprave osnovnega vzroka, torej nepravilneg delovanja bank, krize ne bo nikoli konec. Jaz ne zahtevam, nobene končne rešitve, ZAHTEVAM pa spremembe, ter napolnjene zapore z bankirji in politiki. Osnove vrednosti denarja je treba spremeniti, kako ? - za to so ekonomisti in ostali, ki se ukvarjajo s tem. Škoda samo, ker se vsi delajo slepe in ne vidijo - nočejo videti vzrokov, jebi ga fant NWO postaja stvarnost.

    • dddd je rekel/-la:

      Tud Židje niso krivi, da je večina bank v židovskih rokah. RKC je v srednjem veku onemogočala kristjanom, da drug drugemu zaračunavajo obresti in z dernarnimi posli so se ukvarjal Židje, ki pač niso smeli postati kmetje, lahko pa so obračal denar in tna tem področju so pač postali dobri. Če nekoga odrivaš iz družbe, bo pograbil vsako nišo, ko se bo pojavila, in iskal nove priložnosti in ni čudno, da so Židje postali vodilni na novih področjih od bančništva do znanosti- ker pač niso imeli druge izbire.
      Če ti napišeš, da gre za globalno zaroto oz, da so za vse krivi bankirji, ajde, tega dela ne bom komentiral, če pa rečeš, da so to “židovski” bankirji, posplošuješ in stereotipiziraš in etiketiraš brez potrebe in ne verjamem, da to počneš zgolj zarad golih dejstev oz. jasnosti in preciznosti. Tud Hitler pa naciji so govoril o “židovskih bankirjih” in “židovskih medijih”, se prav so bli zlo precizni, na konc, ko so pa Žide cvrli v taboriščih pa niso bli tko precizni, so cvrli vse po vrsti, tud “židovske” otroke, bankirjev pa zlo mal vmes.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Studies in Reformed Theology
      … But humanism’s free ride is coming to an end. …

      A STATEMENT OF PRINCIPLES:

      10. The peaceable fruits of righteousness are the certain result of God’s working in His people both to will and to do of His good pleasure, and His people will be found walking in paths of righteousness for His name’s sake;

      http://reformed-theology.org/

    • Ajo je rekel/-la:

      Dej Štumf, preberi knjigi, preden mantraš…

  • NoMercy je rekel/-la:

    kot, da bi ponovno bral Yu iz 1080_tih :)
    - samovolni proračuni
    - vdor v monetarno politiko
    - rešte me sicer se potopite še vi
    - NOČNE seje (ta je sploh zmagovalna!!! )
    —————————————-
    kaj pa prodaja kakšnega otočka???
    ali pa nacionalizacija in potem odprodaja telekoma, železnic, antičnih spomenikov ??? - a to pa nebi šlo??!!

    • lucko je rekel/-la:

      Bi slo, ce bi blo treba, pa ni… Ni enakih standrdov za ljudi in drzave…

    • Mimi je rekel/-la:

      Jp, saj to smo nekateri že skoz govoril (umetne tvorbe pač).
      sam eni nismo imel tako dolgoročnega gledanja (iz 1080-ih ;o))

      Otoček? Sem z njim! ;)) Samo je zadnjič nekdo (morda Krucefiks) nekje napisal, da bi to bil samo del -in majhen- tega posojila (sama si recimo pod razno ne predstavljam, kolk košta otok. ;D).

  • lucko je rekel/-la:

    Zakaj povsot trajbajo kapitalizem in prezivitje najmocnejsega, tukaj pa se gredo kar znenenada socializem?

    Ali recemo, da je kapitalizem gniv, ker pac taksne ekscese povzroca in jih socialisticno pozdravimo ali pa recemo, da je kapitalizem ql in jih zdravimo kapitalisticno(beri pustimo bankrot).

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Skupna evropska prihodnost: Razmere so več kot resne. Finančni ministri so se sicer dogovorili o pomoči problemati… http://bit.ly/a6yuaQ [...]

  • NoMercy je rekel/-la:

    a pretendentke na EMU tudi lahko participirajo na reševanju Eura ??

  • Bralka je rekel/-la:

    A se da napiati karkoli, ne da bi se zraven omenilo, kaj o tem meni Janša? Se čisto da, Jani, daj se no malo potrudi. Ker tekst je to pot kar okej, Janša v zaključku je pa totalno odveč.
    Prvič zaradi tega, ker človek ni nikarkšna ekonomska referenca, drugič zaradi tega, ker biti v opoziciji in potemtakim biti po definiciji proti, to je pa res tako inovativno, da človek ostane brez teksta. Ker v EU je trenutno tako, da tiste stranke, ki so na oblasti (leve in desne) pač s stinsnjenimi zobmi zlagajo skupaj denar za reševanje svoje valute in to trenutno pomeni tudi reševanje Grčije, stie stranke, ki so pa v opozciji, so pa “proti” in paberkujejo nekaj o šparanju in pravičnosti.
    Če je kdo želel pravičnost, kjer dobro vedno takoj premaga zlo in kjer je zlo takoj prepoznano in tudi takoj sankionirano, potem naj bere pravljice in basni in naj se ne gre politike.

    • Mimi je rekel/-la:

      Načeloma se sicer strinjam, ampak ti si s tem še poudarila to. ;)
      Poleg tega pa tudi, zakaj ne omenjati opozicije oz. podati tudi njenega mnenja itd., Janša je pač *šef* opozicije. :) Lahko bi napisal: Virant meni, Zver meni, Kdorkoli pač meni (pa bi se ti zdelo še toliko manj upravičeno). Logično je, da se opozicija oglaša, pa čist fer, da se jo jemlje v obravnavo, za uravnoteženje.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Angleški pregovor: ” Moč brez odgovornosti je v vseh časih privilegij vlačug.”
      Toliko o JJ-ju.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Need To Provide Access To Clean Energy To The World’s Poor
    Today, more than 1.6 billion people worldwide have no access to electricity and close to one billion people depend on firewood, etc. as their energy supply for cooking and heating. A reliable, affordable energy supply is key to economic growth and the alleviation of poverty in the world.

    http://www.energy-daily.com/reports/Need_To_Provide_Access_To_Clean_Energy_To_The_World_Poor_999.html

  • konec je rekel/-la:

    Skupaj do KONCA!

  • pirančan je rekel/-la:

    Ali smo res tako zabiti in pohlepni,da ničesar ne uvidimo in,da nas bo le narava/planet lahko ustavila ali/oz. usmerila naša razmišljanja k drugim,pravim vzrokom,ki jih pa mi ne marama videti in slišati s tihim hinavskim sprenevedanjem,češ saj to bo rešila naslednja generacije/je!

    Tukaj je premalo časa in prostora za temeljito debato o tej problematiki.

    Naj pomagam z metaforo: Razglašam islandski vulkan kot dogodek leta/”osebnost” leta,ker nam že in še bo pomagal k streznitvi.

    Saj se razumemo ali ne…………….koliko je že bila betonska gospodarska gospodarska rast v času vlade JJ….
    in kdaj bomo prenehali na tem planetu meriti uspešnosr kake družbe in kvaliteto življenja po višini gospodarske rasti……………?

    LP

  • pirančan je rekel/-la:

    Naj mi kdo odgovori na naslednje vprašanje:

    Kdo bo verjel sedanjim (tujim,kaj šele našim) fin institucijam pri graditvi in uvajanju drugega ali tretjega pokojninskega stebra?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Odgovoril si si sam: “in kdaj bomo prenehali na tem planetu meriti uspešnosr kake družbe in kvaliteto življenja po višini gospodarske rasti……………?”

      Mislim da v Nepalu rast merijo drugače kot pa mi, ki se radi vidimo kot razviti svet, ker uporabljamo izvedene finančne inštrumente, metrske plazme in mobilne telefone. Naš svet kratkomalo mora biti popoln, saj premoremo obilico materiala, ki nas naj kratkočasi, zabava in izobražuje.

    • Viljem je rekel/-la:

      Verjeli bodo naivni in tisti, katerim mora pod prisilo plačevati drugi steber delodajalec. Javnim uslužbencem smo seveda delodajalci davkoplačevalci, zato jim tudi veselo plačujemo.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Oerlikon Solar Receives New Technology Certifications For Thin Film PV

    Oerlikon Solar, a leading provider of thin film photovoltaics (PV) manufacturing equipment, has received several key technology certifications that will help its customers bring thin film PV to market even more quickly. Oerlikon Solar has received a UL Master Certificate for solar PV, and an expanded TÜV Rheinland IEC certification for a new 130 Watt-peak (Wp) highly efficient module design.

    http://www.solardaily.com/reports/Oerlikon_Solar_Receives_New_Technology_Certifications_For_Thin_Film_PV_999.html