11. maj, 2010 | Špela Dolenc

Kdaj so pomembni povojni poboji?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik države Danilo Türk je v sobotnem govoru na proslavi ob 65. obletnici zmage nad nacifašizmom, še posebej izpostavil problematiko povojnih pobojev in zgodovinopisja. “Toda ravno zaradi neizbrisljive zgodovinske veličine narodnoosvobodilnega boja si nihče, ki jo zares spoštuje in priznava, ne zatiska oči pred političnimi napakami in nasilnimi dejanji, ki so se v preteklosti zgodila, žal tudi v imenu osvobodilnega boja”. In od takrat naprej noben poslušalec na Prešernovem trgu ni več tako močno ploskal. Po mojem mnenju na prireditvi v čast borcem, ki so umirali za svobodno Slovenijo tako govorenje gotovo ni primerno. Kaj so počeli komunisti po koncu vojne je druga tema in spada na kakšen drug dogodek. V polurnem govoru si lahko med poslušalci slišal čedalje večje neodobravanje. V nekem trenutku se je zdelo celo kot da Türk bolj obtožuje borce, kot pa jim izreka zahvalo za osvoboditev Slovenije izpod okupatorjev. Osmi maj predstavlja poraz nacističnih in fašističnih sil in ne dan povojnih pobojev. Čisto drugačno vzdušje pa je nastalo, ko je mikrofon prevzel Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. V kratkem govoru je poudaril pomembnost človekovih pravic, solidarnosti in miru, hkrati pa izpostavil pomembno vlogo partizanov v drugi svetovni vojni. Govoril je o bojih pomembnih za osvoboditev in priznanju partizanstva v tujini. Imel je govor, ki je bil po mojem mnenju primeren za tako priložnosti, in z mano so se strinjali tudi poslušalci, ki so govor nagradili z dolgim aplavzom. Če so bili povojni poboji za predsednika lansko leto ob dnevu žena drugo razredna tema, zakaj so bili v soboto tako pomembni? “Danes sem tu zaradi prvorazredne teme, zato o drugorazrednih temah ne bom govoril,” je lani (zakaj ne tudi letos?) ob dnevu žena na vprašanja o Hudi jami povedal Türk. Če so se mu takrat zdele drugorazredna tema politične manipulacije okrog povojnih pobojev, zakaj je politično izrabil priliko in povojne poboje omenil v govoru partizanskim borcem in borkam? Pred samimi pripadniki partizanov je tako govorjenje skoraj žalitev. Dogodki po drugi svetovni vojni z osvoboditvijo izpod nacifašizma nimajo nič skupnega.

V Sloveniji se celo mladi še zmeraj obremenjujejo s pripadnostjo partizanom ali domobrancem. Zagotovo so se tudi v drugih državah dogajale podobne stvari, vendar se zdi, kot da te ločujejo le nas. Vojna je posebno stanje, še v nobeni vojni se človekove pravice niso spoštovale. Mi, ki nismo bili prisotni, ne moremo kar vsevprek govoriti in soditi. Kot je poudaril Janez Stanovnik je maščevanje najhujša posledica vojne. Ljudje so bili po vojni jezni, domobranec je nekomu ubil sina, partizan drugemu hčer, nacisti cele vasi … Ljudje so se maščevali kakor so vedeli in znali. Nikakor ne opravičujem povojnih pobojev, ne moremo pa partizanov povezovati samo s temi dogodki. Prav gotovo niso vsi pratizani in komunisti sodelovali pri zločinih. Partizanom bi morali vsi priznati zasluge za osvoboditev Slovenije, in kot je rekel Türk “izraziti privržnost resnici. Narodnoosvobodilni boj je bil v svojem junaštvu in svoji tragični zapletenosti največje dejanje v zgodovini slovenskega naroda”. Prav tako pa bi morali vsi priznati in ostro obsojati revolucionarne povojne poboje in odgovornost komunistične partije. Mogoče je prepozno, da bi iskali krivce, zagotovo pa bi jih morali poznati. Tako bi končno lahko na nekoga kazali s prstom, ne pa da vsi obtožujejo vse po vrsti. Poboje lahko le obsodimo, sprejmemo v našo zgodovino in žrtve pustimo “počivati v miru”. Predsednik Türk je izpostavil tudi, da je slovenski narod med drugo svetovno vojno sodeloval na pravični strani in zmaga te strani je našemu narodu zagotovila pravico do obstoja in dostojanstva. Dejstvo je, da bi brez partizanskega odpora in borcev NOB danes v Sloveniji po vsej verjetnosti govorili nemško ali italijansko. Kolaboracionisti lahko trdijo, da so se okupatorjem pridužili zaradi upora proti komunizmu, vendar njihove izdaje slovenskega naroda to ne more upravičiti. Če bi hoteli boj proti komunizmu, bi organizirali lastne čete in se uprli tako komunizmu kot nacizmu in fašizmu. Ljudje morajo nehati lagati in tako partizani kot domobranci se morajo soočiti s svojimi dejanji, dobrimi in slabimi. Kje vidimo potrebo, da se več kot šestdeset let po koncu druge svetovne vojne Slovenci še zmeraj delimo na partizane in domobrance? Ne dopuščamo in ne priznamo napak svojega “pola”. Še mladi se opredeljujejo za partizane, čeprav se je vojna dogajala kar nekaj let pred njihovim rojstvom. Odličen primer je moja babica, zagreta partizanka, ki vsakega fanta, ki ga pripeljem domov, najprej vpraša na kateri strani je. Kot da smo še zmeraj v stanju vojne in se moraš opredeliti za neko stran. Vendar ljudi, ki so v vojni sodelovali lahko razumeš, strahot in krivic ne bodo nikoli pozabili. Prav tako so med vojno pripadali različnim stranem in to stran bodo zagovarjali do smrti. Mladi pa v vojne zadeve niso čustveno vpleteni in zatorej nimamo nikakršnega razloga za brezdokazno obsojanje in vrednotenje.
Zgodovino bi morali napisati takšno kot je bila, brez olepšavanja in brez favoriziranja enih ali drugih. Vendar to še lep čas ne bo mogoče (če sploh kdaj bo), vsaj dokler ne bodo vsi udeleženci druge svetovne vojne in štiri zaznamovane generacije za njimi pokopane. Bomo kdaj svojim otrokom nehali praviti zgodbice o dobrih partizanih in slabih domobrancih (ali ravno obratno) in jim tako že v otroštvu oblikovati mnenje?
Od nenehnih debat in prerekanj o dogajanju po drugi svetovni vojni pridobijo le politiki. Pred vsakimi volitvami se razprave ponovno odprejo, več ali manj se ve, kateri politik je na kateri strani in na ta način si pridobivajo volilce. Kdo ve, kaj je hotel predsednik države doseči z omembo pobojev na proslavi.
Ni mogoče čas, da to pustimo za sabo ali vsaj ne dovolimo, da nas to ločuje. Iz zgodovine bi se morali kaj naučiti in jo spoštovati, ne pa da se zaradi nje kregamo še nadaljnih sedemdeset let. Osredotočiti se moramo na pomembnejše dogodke in vse krize, ki nas obdajajo. To je pomembno za našo prihodnost, preteklost je že za nami. Predsednik države pa bi se v prihodnosti moral naučiti, kaj je kdaj “drugorazredna” tema.

Špela Dolenc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
44 x komentirano
  • nesesekirat je rekel/-la:

    Nisem več mlad, pa moram povedati, da smo se delili na rdeče in bele že kot otroci, po zaslugi filmov “kavbojk”. Ko smo pričeli konzumirati nemškega Karla (brez bujne brade), se je ta diferenciacija še povečala-do konca bitke, ko smo družno odšli na sladoled.
    Tisti “neposredni proizvajalci” med rdečimi in belimi-beri: navadni borci partizani ali domobranci pa so svojo spravo že davno dosegli za skupno mizo v gostilni. Torej, draga politika, prav je, da se spominjamo zgodovine, vendar ne uporabljaj vsake take priložnosti za ponovne ideološke delitve. Mene zanima redno izplačevanje pokojnin, ne pa kaj je kdo počel med “drugo vojno”.

    • KAKTUS je rekel/-la:

      ZVONE GABRIJAN @, KAJ GA PA LOMIŠ, KJE PA PARTIZANI, DA SO POBIJALI ? TEHARJE, ROG , HUDA JAMA , MAR NE VEŠ, DA SO TO BILI SKUPINSKI SAMOMORI NEKIH AMERIŠKIH VERSKIH SEKT, TO VPRAŠAJ RIBIČIČA, STANOVNIKA, ti imajo še vedno od hudića dober spomin !

    • koseski je rekel/-la:

      “najboljši so padli” je zapisal daki.
      kaj je torej ostalo?

      nekateri so padli za domovino,
      drugi pa nanjo!
      z vsemi bonitetami (penzije nad 2.000 evrov, zastonj zdravilišča, posebne ambulante itd. itd.

  • zvone gabrijan je rekel/-la:

    Gospa Dolenčeva, komu pa naj govori o povojnih pobojih kot partizanom. Mogoče imate vi podatek, da so pobijali Indijanci!? HALO! In ni res, da ob teh debatah pridobivajo politiki (kaj naj bi pa pridobili)!
    Pridobiva samo slovenski narod, ki so mu bile te stvari načrtno prikrivane dolgih petdeset let, pa še danes se hoče z manipulacijo ustvariti vtis, da je to počel nekdo drugi! Pa kdo je bil ta, lepo vas prosim, mogoče s kakšnega drugega planeta. Koga imate za butla. Mladi pa naj le izvedo tudi temno plat, saj so nam dovolj dolgo polnili možgane s herojstvi, bratstvom, brezmadežnostjo, čaščenjem partijskih voditeljev in drugimi enoumnimi idiotizmi.
    Zvone
    Lp Zvone

  • Forestina je rekel/-la:

    črni humor

    http://www.youtube.com/watch?v=A6Z1tevub9I

    Privatizacija vojn in slovenski vojaki kot korporativni plačanci.

    Partizani so bili za njih svetniki.

  • josipe je rekel/-la:

    ‘Znanstveni’ prispevek članice t.i. NOB. Tej oragnizaciji primeren način argumentiranja (to je bilo primerno, temu smo ploskali ipd). Očitno vam že omemba pobojev dvigne kri v glavo, da je še bolj rdeča kot sicer. Jah, (notranja) vest deluje, tudi na Vestovi internetni strani.

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Ti zagotovo ponoči ne moreš spati, ker je tvoja rasa iztrebila Indijance.

  • bine bone je rekel/-la:

    Ti poboji so pomembi po potrebi. Kot posebnega gosta bi na prireditev lahko povabili Sima Dubajića. Samo se je rešil. Umrl je že. Lahko pa bi povabil prometnega ministra Vlačiča, ki se v NOB razume bolj kot v ureditev prometa v Sloveniji. Ziher se je kje tam skrival. Pardon sedel med samovsečnimi “veljaki”. Je pa tlele čud, da vlada v času krize prireja take mitinge in komunistične shode. kaj ko bi nam tile komunisteki začel predavat o pravi zgodovini in ne taki sholastični in zaukazani. Kaj nam tile komunisteki flancajo o nekih vrednotah, ko pa na dan prihajajo grobišča širom lepe naše pa se te njihove vrednote kažejo povsem v drugi luči.
    In tako glede na med- in povojno komunistično nasilje, omejevanje svobode, ropanje in poboje lastnega naroda, bi moral v današnji stvarnosti in časovne odmaknjenosti takratni nedemokratični, totalitarni, koministični sistem razglasiti za zločinskega. Tega poguma pa taki kot izgleda nimajo in ga nikol ne bodo imel.

    • Bine je rekel/-la:

      Bolj pripravno bi bilo povabiti Franca Pokovca - Pokija, ker je gospod iz Ljubljane in bi lahko heroj iz prve roke povedal kaj je počenjal po vojni.

  • angie je rekel/-la:

    “Pred samimi pripadniki partizanov je tako govorjenje skoraj žalitev. Dogodki po drugi svetovni vojni z osvoboditvijo izpod nacifašizma nimajo nič skupnega.”

    Se strinjam. Treba je imeti občutek za mero in pravi trenutek. Predsednik države je v tem pogledu dvakrat z(a)grešil.

    Ga je pa zato t. i.Dežmanov krožek obilno podprl že vnaprej, na tiskovki s Sircem.

  • Bralka je rekel/-la:

    Špela, po tem, da bi se ljudje delili zaradi sporov, ki so se zgodili nekaj generacij pred nami - po tem pa res nismo čisto nič edinstveni.
    Je treba samo malo pogledati okrog sebe, poslušati okrog sebe, pa se hitro vidi…
    Nekaj primerov:
    - Poljaki gojijo zamere do Rusov zaradi druge svetovne vojne. In do Nemcev tudi
    - Baltski narodi gojijo zamere do Rusov
    - Norvežani se še vedno štejejo po tem, kdo je bil pri kvizlingih in kdo ne
    - Francozi sploh ne poskušajo delati sprave med makijevci, resistencem in vichyjevci. Tudi pri fenomenu “pieds noirs” in OAS kar gledajo v tla
    - Severna Irska se ne pomirja zaradi sporov med katoliki in protestanti in 17. stoletja (knez Oranjski in te stvar…)
    - Španija zdaj odpira poglavja o Frankizmu (malu guglaj in boš videla, kako so bile pred kratkim množične demonstracije v podporu preiskovalnemu sodniku, ki odpira te teme, na čelu demonstratcij je bil pa sam Almodovar). S tem, da je Španija s frankizmom nadaljevala točno tam, kjer je nehala z inkvizicijo, konflikt torej traja že nekaj stoletij….
    - v ZDA še sedaj niso predelali državljanjske vojne 1861-1865

    Lahko bi šla še naprej, ampak bodi pametnemu dovolj.

  • Rok je rekel/-la:

    @ Špela Dolenc
    “… Ljudje so bili po vojni jezni, domobranec je nekomu ubil sina, partizan drugemu hčer, nacisti cele vasi …”

    Torej partizana je potrebno razumet, da je pobijali med in po vojni, domobranca, ki pa je vzel orozje od okupatorja, da je branil ostalo druzino, pa vse od takrat napadati s “kolaborant” in “izdajalec”.

    Pa se ena napaka je pri vrstnem redu. Partizani so zaceli s “pospravljanjem” konkurence skupaj z nemci ‘41, sele nato se pojavijo domobranci.

    Dokler se te osnovne stvari ne razcistijo, je govoriti o spravi brez veze, ker to ne bo sprava, ampak pometanje pod preprogo!

    Je pa zgornje odlicen prikaz kako znamo ljudje iz dreka delat zapestnice.

    @Vest
    Vse lepo in prav, da imamo internet in svobodo govor in lahko vsak pove svoje mnenje, ampak spletni mediji pa se zavedajte, da vas bomo bralci na podlagi tega ocenjevali. Vsakdo, ki ima 5 minut casa, ima pa ocitno tezave z logicnimi sklepi, pac ne bo privabljal obiskovalce.

    Lp, Rok

  • bine bone je rekel/-la:

    Pokovec je po Ljubljani pokal zavedne Slovence. Ziher pa bi povedal, da so Slovenci prispevali Roške kraške jame, drugi pa so ukazovali in pobijali.
    Ampak to ziher ne bo držal.
    Pripadniki KNOJ-a po datumu 9. 5. 1945 naj bi izvajal raboto, spravljanja ljudi na oni svet. Točno pripadniki 3. brigade KNOJA. Pobijal naj bi v Hudi Jami?
    Podatek iz knige Teharske žive rane, Huda Jama.

    • Bine je rekel/-la:

      Že dejstvo, da je Pokijev kamerad Anton Vratanar Antonesko, komandant 3. brigade VDV, bil pred vojno mesarski pomočnik, pove veliko o ekipi. Sprašujem se, če so pri klanju v Hudi jami uporabljali rokavice in predpasnike iz ledra?

  • dado je rekel/-la:

    Se meni močno zdi,
    da članek po avtoričini noni diši,
    med vrsticami sporočilo glasno kriči
    in vodi v še večjo opredeljevanje ljudi.

  • nik je rekel/-la:

    Na juriš, na juriš, na juriš,
    Krik borcev vihra skozi hoste,
    Sovragove vrste so goste!
    Udari, navali, usekaj, izpali,
    Na juriš, o-hej, partizan,
    Pred tabo svobode je dan!

    Na juriš, na juriš, na juriš,
    Požgimo vsa gnila drevesa,
    Zemljo spremenimo v nebesa,
    Vsem sonce naj sije, le radost naj klije!
    Na juriš, o-hej, partizan,
    Pred tabo svobode je dan.

    Na juriš, na juriš, na juriš,
    *Maščujmo požgane domove,*
    *Maščujmo vse naše grobove*
    Preženi besneče in reši trpeče!
    Na juriš, o-hej, partizan
    Pred tabo svobode je dan.

    Na juriš, na juriš, na juriš,
    Vsi bratje teptani za nami,
    Svobodo si vzamemo sami!
    Skoz glad in trpljenje v lepše življenje!
    Na juriš, o-hej, partizan,
    Pred tabo svobode je dan!

    In tako je tudi prav!

  • bine bone je rekel/-la:

    Boljševiki!

    Ljudstvo je revolucionarno. Vse, kar se temu upira, ali ne sodeluje, je sovražnik ljudstva in obsojeno na smrt po tem ljudstvu. Da pa med resničnim narodom ne bo presenečenj in dvomov ob justifikacijah, je treba nasprotnika očrniti z močnimi pridevniki buržuj, far, pijavka, kleroimperjalist.

    Evo, v danajšnjem času si lahko potomci in njihov simpatizer tistih, v tedajni KP ki so to prenesli v prakso, prislužjo zgoraj omenjene močne pridevnike. Seveda tudi od ljudstva!!!!
    Ki so ga tako z veseljem pobijal. In bodo kar na enkrat tardeči; izdajalci, fašisti, okupatorjevi hlapci… Sedaj parvijo, da so Hrvati okupiral dele Slovenije. Kdo je sedaj okupatorjev hlapec?

  • Bine je rekel/-la:

    Ali pa Anton Lempl - Dušan, iz Velenja, ki se je rad pohvalil, da jih je “sam pospravil preko 500″. Podobni psihopati so narodni heroji… Norci so hoteli in tudi dobili svojo ulico. Drago Vresnik, VDVjevec, je konec 70tih , ko so mislili, da bodo večno na oblasti, napisal tri knjige o VDV in navedel seznam članov. Sodbi zgodovine ne bodo ušli.

  • koki je rekel/-la:

    Se povsem strinjam z napisanim!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    “Po mojem mnenju na prireditvi v čast borcem, ki so umirali za svobodno Slovenijo tako govorenje gotovo ni primerno. Kaj so počeli komunisti po koncu vojne je druga tema in spada na kakšen drug dogodek.”

    Seveda.

    Jasno je, da partizani niso po vojni nikogar ubili. To so vendar počeli le komunisti (a nikakor ne tisti, ki so bili do nedavnega v partizanih), ki seveda niso z NOB imeli nikakršne zveze. Pravzaprav obstaja velik misterij, kdo je počel domnevne svinjarije. A zagotovo to niso bili partizani. Če bi bili slednji udeleženi pri tem, bi naše pravosodje vendar proti kakšnemu sprožilo postopek. A ni našlo nikogar, kar kaže na dejstvo, da so za pokole krivi Marsovci.

  • bine bone je rekel/-la:

    Pri komijih je vse možno.
    Na sezanmu 3. brigade KNOJA so sami slovenski priimki. In to nikar niso primerljivi z marsovskimi.
    Kako pa se kakšen marsovc piše?
    Recimo tist Lempl Anton Dušan ni čist nič podobn marsovcu. Je ta starček še živ?
    Mogoče pa so bila razna komunistična gnezda v Suhi krajini v resnic marsovska.

    • Bine je rekel/-la:

      Če upoštevamo, da je bilo eksekutorjev nekaj tisoč, nam statistika pove, da jih mora bit danes živih še nekaj sto. Bilo bi poučno slišati njihove zgodbe.

  • Koloradski hrošč je rekel/-la:

    Najprej prodajo tekmo.
    Pred koncem zbežijo z igrišča.
    In potem jamrajo zaradi grobosti nasprotnikov.
    Čudni tiči…

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Pa ja. Take kot si ti je treba pa z lučjo iskat. A zato bomo mel dva fuzbal placa. Z enega se ne bo slišal pokanja.

  • marulek je rekel/-la:

    Partizani so med vojno, od 6. aprila 1941 do aprila 1945 uspeli pobiti 2370 pripadnikov nemških oboroženih sil, večinoma policistov in žandarjev, saj Nemci med vojno na slovenskem ozemlju niso imeli rednih vojaških enot, temveč policijske enote za zatiranje terorizma in banditizma.

    Partizani so imeli med vojno preprosto taktiko: policija je bila nemška, okupatorska; zato so partizani tiste, ki so policiji prijavili rope, umore in druga kazniva dejanja, ki so jih zagrešili partizani, razglasili za izdajalce, svoje ravnanje pa so razglasili za boj proti okupatorju.

    Ko je bilo vojne praktično že konec, od sredine aprila 1945 dalje, so se v Slovenijo zgrnile ogromne množice vojaštva in civilnih beguncev, ki so se umikali iz drugih delov nekdanje Jugoslavije proti Avstriji. Vojaki v tej množici so večinoma že odložili orožje, saj so menili, da je vojne konec. Po brezpogojni predaji nemške vojske, so bili vojaki celo dolžni odložiti orožje in se predati kateri koli vojaški enoti, ki je bila na ozemlju, kjer so se znašli v tem času.

    Tako se je ob koncu vojne znašlo na območju med Celjem in avstrijsko mejo znašlo skoraj 700.000 beguncev, med njimi je bilo največ civilistov iz Hrvaške. Takrat je Tito ukazal, da se vso to množico oropa in pobije. Ukaz so po navodilih OZNE izvršili pripadniki Knoj, v katerega so malo pred koncem vojne vključili praktično vse operativne partizane na Slovenskem. Po sklepu Avnoj, po katerem so bili vsi nasprotniki partizanov in osebe nemške narodnosti postavljeni iz zakona, in je lahko z njimi vsak počel, kar je hotel, oni pa se niso smeli obrniti na oblasti za pomoč, se ja aktivirala tudi vsa štajerska sodrga in oropala, posiljevala in pobijala hrvaške begunce, ki so se znašli pred zaprto avstrijsko mejo.

    V maju in prvi polovici junija 1945 je bilo tako na slovenskem ozemlju pobitih preko 200.000 ljudi, katerih posmrtni ostanki ležijo v več kot 600 prikritih grobiščih. Med pobitimi so tudi slovenski domobranci, ki so jih Angleži s Koroške repatriirali v domovino.

  • konec je rekel/-la:

    tipičen svinjski članek……..pa še pravi priimek ima ta rdeče pero……

  • konec je rekel/-la:

    živeli partizani, ampak samo tisti, ki niso delovali za svinjske zverinske komuniste

  • Igor48 je rekel/-la:

    Berem tole mladenko, kako kristalno jasno in lucidno razmišlja, obenem pa se tako precizno izraža. Všeč mi je. Ne zaradi tematike same, ampak zato, ker imajo mladi svoja stališča in tako je prav.

    Spravna politika tako Pahorja, kot tudi Türka se je, v zadnjih dveh letih, izkazala za slabo, ker izčrpava levico in pušča prostor desnici. V zadnjih 20 letih nismo imeli tako nekonstruktivne opozicije, kot jo imamo sedaj. Njen cilj ni narodov blagor, ampak nabiranje političnih točk s tem, da jemlje koaliciji veter iz jader in ga usmerja na dejansko “drugorazredne teme”, kot so bulmastifi, pa tudi povojni poboji. Ne moja penzija, ne štipendija bistroumne deklice, ki je pisala zgornji članek, nista odvisni od tega.

    Napočil je trenutek, ko je potrebna odločnost. Odločnost so ljudje v tej deželi že pozdravili l. 2006 v Ljubljani na lokalnih volitvah, 2007 na volitvah predsednika republike in tudi 2008 na državnih volitvah. Očitno ni čas za “mehkok….” politiko in spravljanje z vsemi tistimi konvertiti, ki, pod zastavo demokracije, skušajo destabilizirati družbo in jo pripeljati v situacijo, ki bi zahtevala izredne ukrepe. Seveda ne v prid Slovenskega naroda, ampak v izključno osebno korist. To so izpričali v preteklosti, med svojim 4-letnim mandatom ( upajmo, da nikoli več ) in izpričujejo sedaj, ne nazadnje z odnosom do arbitražnega sporazuma. Njihova politika zavlačevanja pomeni le brenkanje na emocionalno-nacionalistične strune, ki prinaša politične točke, integracijski procesi v Evropi in s tem širši prostor za Slovenijo pa jim je malo mar.

    Dovolj je božanja, pa najsi bo to na državnih proslavah ali na TV soočanjih. Ostro in “z đonom” je potrebno stopiti na rep takšni politiki. Ko bo tale deklica sedla nekoč na svoj uredniški stolček, bodo kosti, ki jih omenja, že zdavnaj sprhnele. Ponosna pa bo, še vedno, na NOB in njene vrednote in na to, kaj je prinesel Sloveniji - za razliko od kolaboracionalizma, zaradi katerega se lahko le sramujemo. Naj se pokaže, kdo je pobijal in po čigavem ukazu in ne na koncu, s čigavim pristankom ( zavezniki so točno vedeli, v kaj vračajo kolaboracionaliste ). Vendar naj bo enkrat za vselej jasno, da PARTIZANI NISO IZVRŠEVALI POVOJNIH POBOJEV!!!! In koncem koncev naj bo tudi jasno, da se vojna na Slovenskih tleh ni končala 10.maja 1945. “Bande” kolaboracionalistov in tudi pripadnikov tujih vojska so vse tja do zime 1945 ropale in pobijale po slovenskih vaseh.

    Vedno se bo našel kdo, ki bi lahko zbral 25% nergačev v tej deželi. Ti so vedno bili in vedno bodo. To je slovenska danost, če ne celo folklora. Ostali del naroda je propulzivno usmerjen, a voli pač po svoji vesti, levo in desno. Vendar sta ti “levo in desno” daleč stran od tistih cca 25% skrajnih nezadovoljnežev, ki bodo vedno nezadovoljni, ker od njih to zahteva njihov EGO. Sredinska politika, ki jo vodi koalicija pa mora biti odločnejša in odločneje pokazati narodu, da ji je do njegovih interesov, tako po zagotavljanju socialne države, kot po zagotavljanju stimulativnih pogojev za delo najbolj propulzivnih skupin naših ljudi. Odločneje tudi v smeri, da goji vrednote, ki so zaznamovale Slovenijo v preteklosti in zaradi katerih lahko z dvignjeno glavo, pokončno, bi rekel Božiček, hodimo po tem svetu, delamo, ustvarjamo in se tudi razmnožujemo, če hočete.

    Ker že teče predplebiscitarna kampanja, ki definitivno ne bo ocenjevala arbitražnega sporazuma, ker se bodo ta hip začele kampanje na lokalnih nivojih, ker, koncem koncev, ves čas teče tudi kampanja za volitve 2012, je potrebno, tako na predsedniškem, kot na vladnem nivoju pokazati odločnost. Ne več s poskusi spravno-diplomatskih omenjanj likvidacij na partizanskih shodih, ki se jih udeležujejo predvsem ljudje, ki prav zaradi teh partizanov nosijo danes glavo pokonci. In ne z zadržanostjo na TV soočenjih, pri odgovorih v parlamentu ali pri pogajanjih, koliko časa bo kdo še držal v rokah vodenje državnega tožilstva ali desničarskih sindikatov v javnem prometu….

    Ta narod je že nekajkrat dokazal, da zna slediti odločnim pozivom odločnih ljudi z odločno vizijo. Dokazati pa tudi zna, da “mehkobe” ne prenaša, pa tudi omahljivcev ne. Boste torej všečni sebi ali svojim volivcem in davkoplačevalcem? Nobenega smisla pa nima obremenjevati otrok s početjem njihovih starih staršev, saj venomer dokazujemo, kako odločni so lahko otroci omahljivcev in žal tudi prepogosto, kako oportunistični so lahko otroci in vnuki nekoč odločnih ljudi……..

    • Ajo je rekel/-la:

      He he, ti pa si retardiran…

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      “Vendar naj bo enkrat za vselej jasno, da PARTIZANI NISO IZVRŠEVALI POVOJNIH POBOJEV!!!!”

      Se popolnoma strinjam. Saj sem jasno napisal, da so za poboje krivi Marsovci.

    • konec je rekel/-la:

      Od kakšnega balkanskega gozda so priselili to divjo rdečo svinjo, ki se podpisuje s Igor48?
      če te moti demokracija, vrni se na balkan
      če te moti pluralizen imaš še severno korejo…….

      ne širi nestrpnosti in sovražnosti , čeprav vem, da je za navadno rdečo govno to praktično nemogoče

    • Igor48 je rekel/-la:

      Čisto resno bi razmišljal o selitvi, če bi bilo v tej naši lepi deželi več takih ljudi, kot je “konec”. Veter seješ, Miško, ti. Sicer se mi je težko spuščat na tvoj nivo nekulturnega komuniciranja, sem pa istočasno vesel, da si se oglasil. Zelo vesel! Res vesel no!

  • bine bone je rekel/-la:

    Komunist so po vojni, to je po tem datumom 9. 5. 1945 organiziral pripadnike KNOJ-a 3. brigade. Na spisku je 620 članov. Sami Slovenci. Izvajal naj bi poboje po Štajerskem. Od teh 620 jih ziher ne živi več niti 90.
    Zato zaradi pranja možganov in prirejeno resnico preko vseh vrst šol in oblastnih inštitucij, kombinirano z strahom za življenje in eksistenco na eni strani, na drugi strani pa z materijalnimi dobrinami in podeljevanje vseh vrst družbenih privilegijev tistim, ki so se vdano primorano, navdušeno ali molče pridružili revoluciji je bila to preizkušena boljševiška metoda. Z njo so začeli in prevzgojili in dresirati, vzrejati in selekcionirati večinski, čredni del naroda, tudi še živeče žrtve in preganjance revolucije, ki so tudi večkrat nato zaradi prirojene pragmatičnosti in želje po oblasti postali celo izvajalci revolucionarnih zaukazanih nalog. Torej, je taka 50 letna orwelovska vzreja zajela komplet narod…

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.siol.net/eu/novice/2010/05/gaspari_intervju.aspx

    Gaspari: Obstajati bi morala pravila za izstop iz območja evra

  • bine bone je rekel/-la:

    Vrata v sao krajino so vam na stežaj odprta. Samo ne bozabit na Jankovića. Tam nujno rabijo take.

  • Bine je rekel/-la:

    Strinjamo lahko, da jih je za celo Slovenijo še nekaj 100 živečih kilerjev. V glavah so bili bolj ali manj člani družine tistega Charlesa Mansona. Varneje bi se počutil, če bi vedel da so v zaprtem oddelku psihiatrije.

    Saj veliko tega so menda povedali, je dejal policist Jamnik, ki je vodil preiskavo v zvezi s Hudo jamo. Žal je to le policijski zapisnik in to niso javno dostopna pričevanja. Kak zgodovinar bo moral nardit intervijuje na terenu. Veliko tega še niso povedali.

    Na primer o starem mariborskem letališču na Teznu, kjer so nacisti zgradili zaklonišče, kamor je lahko šlo nekaj tisoč ljudi. Pričevanja pravijo, da so komunisti 1945 not natrpali begunce in jih žive zaminirali. Ker je zaklonišče iz železobetona, je zelo verjetno, da bomo tam odkrili podobne scene kot v Hudi jami. Pri tem čas sploh ni bistven. Mumije bodo razkrile realnost. Na Google Earth se vidi lokacija, torej se vidi celo iz vesolja. Velika zadeva.

  • bine bone je rekel/-la:

    Teh starčkov se najbrž ni treba bat. Dobr, ziher so za sabo pustili nekaj novih naslednikov, za vsak slučaj. Res pa je tudi, da morišča in grobišča pomorov komunistične revolucije na Slovenskem še naprej skrite skrivnosti. Take ljudi zavezuje zaukazana molčečnost.
    Recimo, ko je Tito 1.junija 1945 obiskal Celje, je njegova ideološka vojska v bližini množično pobijala vojne ujetnike.
    Kruta resnica pa je da so ti morilci nedotaknjeni. Množična nasilna dejanja je poleg Narodne zaščite, Ozne in Udbe izvajala tudi JLA . Dokumentov o tem pa ni. So samo osebna pričanja. Pisne dokaze o takih zadevah so komunisti in njihove represivne službe v Sloveniji uničile. Najbrž pa so še pisni dokazi v Beogradu ali Sarajevu, kjer je JLA imela svoje arhive. Idejni vodja uničevanja pisnih dokazov je bil sigurno Kučan, kot najvišji partijski funkcionar in njemu podrejena nekdajna Udba, katere člani in potomci so bili ves čas, tudi v času slovenske tranzicije nagrajevani.
    Veliko so jih pobili v zasavsko-hrastniških hribih. Iz zraka se tudi lepo vidi odlagališče sandre v Teharjih. Tam nad trupli pomorjenih so naredili igrišče za golf. Po vojni pa so to taborišče komunist načrtno spremenil v kloako. Kraj velikega zločina so določili za odlagališče cinkarniške sodre. Morišče na Golovcu v Celju sedaj je v bližini osnovna šola Frana Roša. Slovenija les v medlogu so zgardil nad pobitimi Hrvati. Selce kjer so množično pobijal ujetnike, več let po vojni. Kasneje so tam zgradili električno razdelilno postajo. V graščini Mlinarjev Janez na Teharjih so mučili žrtve in jih v bližini tudi pobijali in zakopavali…
    Kaj naj človek poreče na njihove vrednote…

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Govori se o vrednotah, ker se je izgubilo ideale. Zdi se da vrednote sploh niso bile važne, če so pravi ideali.